Dodaj do ulubionych

Wakacyjne łamigłówki

29.07.02, 16:21
Założyłem ten wątek, żeby rozwiać nieco nudę, którą zieje nasze forum w
wakacje. Proponuję zamieszczać tutaj zagadki, łamigłówki, zadania, itp. Sam
mam w zanadrzu już dwa zadania z życia wzięte. Już wkrótce pierwsze z nich.
Muszę je tylko dopracować. :-))
Obserwuj wątek
    • roman_j Zadanie nr 1 29.07.02, 16:30
      Zgodnie z obietnicą jest pierwsze zadanie.
      Zadanie to przyszło mi do głowy, kiedy mój portfel zrobił się bardzo ciężki od
      drobniaków wydawanych przez ekspedientki w sklepach. Wtedy właśnie zadałem
      sobie pytanie: ile wynosi najmniejsza liczba monet poniżej 1 PLN umożliwiająca
      zestawienie każdej sumy z zakresu 1-99 groszy? Mając taki zestaw będzie można
      zapłacić każdą sumę bez potrzeby otrzymywania reszty.
      I to jest właśnie zadanie dla Was drodzy forumowicze. Proszę o znalezienie
      rozwiązania. Oprócz podania liczby monet proszę je jeszcze wymienić. W
      przypadku równej liczby monet preferowane będą te o mniejszej ich masie (lub
      wartości).
      Ja znalazłem 2 rozwiązania o tej samej liczbie monet, z których jedno jest
      korzystniejsze ze względu na mniejszą masę. A może moje rozwiązania nie są
      wcale najlepsze? Czekam na Wasze propozycje. Nagrodą za rozwiązanie tego
      zadania będzie lżejszy portfel w drodze na zakupy. ;-))))
      • testman Re: Zadanie nr 1 29.07.02, 18:35
        Wydaje mi się, że wystarczy 8 monet:

50gr, 20gr, 10gr, 10gr, 5gr, 2gr, 1gr i 1gr

Suma moich 8 monet to 99gr czyli tyle ile maksymalnie wyniesie końcówka ceny.

Z chęcią dowiem się czy moje rozwiązanie jest zupełnie nowe czy tylko pokrywa
        się z jednym z twoich.
        • roman_j Re: Zadanie nr 1 30.07.02, 07:55
          testman napisał:

> Wydaje mi się, że wystarczy 8 monet:
          >
          > 50gr, 20gr, 10gr, 10gr, 5gr, 2gr, 1gr i 1gr
          >
          > Suma moich 8 monet to 99gr czyli tyle ile maksymalnie wyniesie końcówka ceny.
          >
          > Z chęcią dowiem się czy moje rozwiązanie jest zupełnie nowe czy tylko pokrywa
          > się z jednym z twoich.

Bardzo dobrze. Jest to lepsze z moich dwóch rozwiązań. :-)))
    • roman_j Zadanie nr 2 30.07.02, 08:58
      Pomysł na kolejne zadanie zrodził się przy okazji sprawy z naszego, płockiego
      podwórka. Kilka miesięcy temu na łamach Gazety lub forum (niestety nie pamiętam
      dokładnie gdzie) pojawiła się prośba o wydłużenie działania świateł na
      skrzyżowaniu przy III LO o godzinę. MZD wzbraniał się przed tym tłumacząc się
      wysokimi kosztami, ale w końcu w swej wielkiej łaskawości przychylił się do
      prośby.
      W związku z tą sprawą mam pytanie: ile pieniędzy więcej rocznie musi wydać MZD
      w skutek przedłużenia działania świateł o jedną godzinę? Do rozważań proszę
      przyjąć następujące założenia:
      - na skrzyżowaniu jest 8 sygnalizatorów dla samochodów i 6 dla pieszych
      - w sygnalizatorach zamontowano żarówki o mocy 100 W
      - koszt 1kWh wynosi 0,21 PLN
      - pobór prądu przez urządzenia sterujące jest pomijalny
      Proszę podać kwotę zaokrągloną do 1 PLN. Można się pomylić o 10 %. Proszę też
      podać tok rozumowania, żeby można było prześledzić sposób dojścia do
      rozwiązania i zidentyfikować ewentualne różnice. Miłej zabawy! :-)))
      • Gość: ●Werdan● Rozwiazanie zadania nr 2 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 30.07.02, 13:13
        Oto moje rozwiazanie:
        W sumie jest 14 sygnalizatorow, kazdy z nich dziala przez caly czas.
        Kazdy sygnalizator jest o mocy 0,1 kW, czyli w ciagu godziny wszystkie
        sygnalizatory pobieraja energie 1,4 kWh. Jedna godzina wiecej kosztuje MZD
        0,294 PLN. Wydatki przez caly rok (365 dni) wynosza - 107,31 PLN, czyli w
        zaokragleniu 107 PLN. :)
        • roman_j Re: Rozwiazanie zadania nr 2 30.07.02, 14:50
          Gość portalu: ●Werdan● napisał(a):

> Oto moje rozwiazanie:
          > W sumie jest 14 sygnalizatorow, kazdy z nich dziala przez caly czas.
          > Kazdy sygnalizator jest o mocy 0,1 kW, czyli w ciagu godziny wszystkie
          > sygnalizatory pobieraja energie 1,4 kWh. Jedna godzina wiecej kosztuje MZD
          > 0,294 PLN. Wydatki przez caly rok (365 dni) wynosza - 107,31 PLN, czyli w
          > zaokragleniu 107 PLN. :)

Prawie dobrze. Wynik nieco zaskakujący, nieprawdaż? Ale w rzeczywistości jest
          to jeszcze mniej. Zapomniałeś bowiem, że w nocy wlączone pozostają zółte
          światła ostrzegawcze. Mamy więc 8 żarówek. Jeżeli przyjmiemy, że każda z nich
          połowę czasu świeci, a połowę nie, to odpowiada to w przybliżeniu ciągłej pracy
          4 żarówek, czyli mocy równej 0,4 kW. Stąd różnica między fazą pełnego działania
          sygnalizacji i fazą wyłączonych sygnalizatorów wynosi równo 1 kW, czyli 1 kWh
          na dobę, a to daje nam 0,21 PLN, zaś w ciągu roku około 77 PLN. :-))
          Ten wynik powinien dać nieco do myślenia naszym urzędnikom, którzy podnoszą
          raban, że coś jest niemożliwe do zrobienia ze względów finansowych. Prosta
          matematyka pozwala udowodnić, że nie zawsze tu tkwi problem. Ruszajmy zatem
          częściej głową drodzy płocczanie, a może wtedy więcej spraw uda się załatwić
          przełamując niemoc urzędników. Pozdrawiam. :-)))
          • hiubi Re: Rozwiazanie zadania nr 2 30.07.02, 14:53
            Podobno lubię się czepiać, ale...
            trzeba troszeczkę dodac, gdyż w ciągu dnia sekundami palą się dwa światła razem
            (czerwone i żółte)
            Hiubi ;-)
            • roman_j Re: Rozwiazanie zadania nr 2 30.07.02, 15:02
              hiubi napisał:

> Podobno lubię się czepiać, ale...
              > trzeba troszeczkę dodac, gdyż w ciągu dnia sekundami palą się dwa światła
              razem
              > (czerwone i żółte)
              > Hiubi ;-)

Masz całkowitą rację. Ale ponieważ przyjęte zostały pewne założenia
              upraszczające, więc ten dodatkowy pobór prądu został przeze mnie pominięty,
              jako niewielki w stosunku do całego zużycia. Sądzę, że czas palenia się dwóch
              świateł na raz nie stanowi więcej niż 2-3% czasu cyklu, a do tego świecą się
              wtedy tylko max. 4 dodatkowe żarówki. Myślę, że możemy ten pobór prądu pominąć
              podobnie jak zrobiliśmy w przypadku urządzeń sterujących. Ewentualnie możemy
              zaokrąglić otrzymaną kwotę do 80 PLN. ;-)))
              • Gość: ●Werdan● Re: Rozwiazanie zadania nr 2 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 30.07.02, 15:38
                > Zapomniałeś bowiem, że w nocy wlączone pozostają zółte
                > światła ostrzegawcze.

> ile pieniędzy więcej rocznie musi wydać MZD
                > w skutek przedłużenia działania świateł o jedną godzinę?

Romanie, czy przedluzenie dzialanie swiatel dotyczy ogolnie dzialania
                sygnalizatorow, czy tez dzialanie ich w cyklu czerwone-zolte-zielone ???
                Jezeli ta druga opcja to moja rozwiazanie jest prawidlowe. Myslalem, iz chodzi
                o dodatkowa godzine dzialania swiatel w cyklu normalnym.
                Co do uwagi Hiubiego, to faktycznie, iz swiatlo czerwone swieci przez pewien
                czas wraz ze swiatlem zoltym, ale takze swiatlo zielone jak mruga, to jest
                wlaczone lub wylaczone :))
                Mysle, ze te dwa przypadki w sumie sie uzupelniaja :)
                • roman_j Re: Rozwiazanie zadania nr 2 30.07.02, 22:37

> > Zapomniałeś bowiem, że w nocy wlączone pozostają zółte
                  > > światła ostrzegawcze.
                  >
                  > > ile pieniędzy więcej rocznie musi wydać MZD
                  > > w skutek przedłużenia działania świateł o jedną godzinę?
                  >
                  > Romanie, czy przedluzenie dzialanie swiatel dotyczy ogolnie dzialania
                  > sygnalizatorow, czy tez dzialanie ich w cyklu czerwone-zolte-zielone ???
                  > Jezeli ta druga opcja to moja rozwiazanie jest prawidlowe. Myslalem, iz
                  chodzi
                  > o dodatkowa godzine dzialania swiatel w cyklu normalnym.
                  > Co do uwagi Hiubiego, to faktycznie, iz swiatlo czerwone swieci przez pewien
                  > czas wraz ze swiatlem zoltym, ale takze swiatlo zielone jak mruga, to jest
                  > wlaczone lub wylaczone :))
                  > Mysle, ze te dwa przypadki w sumie sie uzupelniaja :)

Nie wiem, jak zinterpretujesz moja odpowiedź, bo ja nie bardzo wiem, o co
                  chodzi w pytaniu. ;-))
                  Moje zadanie dotyczyło obliczenia kosztów, na jakie naraził się MZD podejmując
                  decyzję o wyłączeniu sygnalizatorów o godzinę później. Przez "wyłączenie"
                  rozumiem przejście na "fazę nocną" polegającą na pozostawieniu migających
                  świateł żółtych. :-))
                  • naka Re: Wakacyjna łamigłówka :)) 31.07.02, 07:19
                    Pieniadze, koszty a teraz moze cos o dochodach :))????
                    • roman_j Re: Wakacyjna łamigłówka :)) 31.07.02, 09:04
                      naka napisała:

> Pieniadze, koszty a teraz moze cos o dochodach :))????

Czemu nie, ale niech teraz ktoś inny zamieści jakieś zadanie, bo mnie na razie
                      brakuje pomysłów. :-))
                    • roman_j Zadanie poza konkursem 06.08.02, 18:03
                      naka napisała:

> Pieniadze, koszty a teraz moze cos o dochodach :))????
                      >
                      >
    • roman_j Zadanie nr 3 06.08.02, 17:58
      Tym razem mam zadanie, którego rozwiązania nie znam. Pytanie jest następujące:
      jak rozpoznać dojrzałego arbuza bez konieczności rozkrojenia go?
      Mam nadzieję, że ktoś zna poprawną odpowiedź. Mnie dotąd też wydawało się, że
      ją znam, ale w zeszłym tygodniu bardzo się pomyliłem. Zawsze kupuje arbuzy w
      całości i moja dotychczasowa metoda opierała się na kolorze skóry. Przedtem
      nigdy mnie nie zawiodła, aż do zeszłego wtorku. Wtedy to kupiłem w Auchan
      wielkiego, dorodnego, ponad 6-kilogramowego arbuza o pięknej ciemnozielonej
      skórce. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po rozkrojeniu w domu okazało się,
      że w środku miąższ jest prawie biały i praktycznie niejadalny. Moja metoda
      zawiodła... :-(
      A swoją drogą dostawcy Auchan przyznałbym jakąś nagrodę, bo znaleźć tak
      niedojrzałego arbuza w środku sezonu, to osiągnięcie po prostu mistrzowskie. W
      życiu nie trafiła mi się taka niedojrzała sztuka i nigdy bym nie podejrzewał,
      że można taką kupić w środku lata!
      • hiubi Re: Zadanie nr 3 06.08.02, 19:31
        Widziałem jak ludzie obstukiwali (palcem) arbuzy i na tej podstawie
        wybierali... ale nie wiem jakie są kryteria :-(
        A co do kierowania się kolorem, to miałeś do tej pory sporo szczęścia, podobno
        jedno do drugiego nic nie ma...
        • roman_j Re: Zadanie nr 3 06.08.02, 20:36
          hiubi napisał:

> Widziałem jak ludzie obstukiwali (palcem) arbuzy i na tej podstawie
          > wybierali... ale nie wiem jakie są kryteria :-(

Ja też czasem obstukuję, ale poniważ również nie znam kryteriów, więc stukam
          tylko dla tego, że mnie arbuz do tego swym kształtem (i w ogóle formą)
          prowokuje. :-)))

> A co do kierowania się kolorem, to miałeś do tej pory sporo szczęścia,
          > podobno jedno do drugiego nic nie ma...

I nie mógłbym nadal mieć tego szczęścia? Miałem przynajmniej jakieś kryterium
          wyboru, a teraz zostałem z niczym... :'-((
          • naka Re: Zadanie nr 3 07.08.02, 09:31
            Roman miałes ogromnego pecha :))!!!! O tej porze roku arbuzy sa w wysmienitej
            formie !! Ja kupuje duzo arbuzów - bo bardzo lubie - kupuje w warzywniaku i jak
            dotad wszystkie były wspaniałe i słodziutkie. Więc jakie jest rozwiazanie???
            nie trzeba kupowac w Auchanie :((((!!!!
            • dzwonnik Re: Zadanie nr 3 07.08.02, 11:00
              Tez wydaje mi sie, ze miales niefart. Bardzo lubie arbuzy i dosc czesto sie
              nimi racze. Moj sposob oceniania stopnia dojrzalosci rowniez opiera sie na
              kolorze skory i jak do tej pory nigdy nie przydazylo mi sie nic podobnego...
              • roman_j Re: Zadanie nr 3 07.08.02, 11:24
                dzwonnik napisała:

> Tez wydaje mi sie, ze miales niefart. Bardzo lubie arbuzy i dosc czesto sie
                > nimi racze. Moj sposob oceniania stopnia dojrzalosci rowniez opiera sie na
                > kolorze skory i jak do tej pory nigdy nie przydazylo mi sie nic podobnego...

Niefart niefartem, ale faktem nepodważalnym jest, że arbuz o skórze bardzo
                ciemnozielonej okazał się zupełnie niedojrzały, a to podważa moje zaufanie do
                tej metody. Jeśli zamierzasz nadal z niej korzystać, to przyjmij dobrą radę:
                omijaj arbuzy w Auchan. :-))
      • Gość: Kasia Re: Zadanie nr 4 IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 21:44
        Co mąż daje żonie po ślubie??
        • Gość: razdwa12 Re: Zadanie nr 4 IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 22:14
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Co mąż daje żonie po ślubie??

nazwisko?
          • Gość: Kasia Re: Zadanie nr 4 IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 23:01
            A skad wiedziałeś?? ale to jest prawidłowa odpowiedz
            Gratulacje !!
    • Gość: ●Werdan● Zadanie nr 5 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 07.08.02, 18:00
      Oto moja zagadka:

Sa dwie drogi. Jedna prowadzi nas do upragnionego celu, druga prowadzi do
      nikad. Nie mamy pojecia, ktora z nich podazyc, ale na szczescie na rozstaju
      stoja dwie osoby, ktore mozemy o to spytac. Wiemy, ze jedna z nich zawsze mowi
      prawde, a druga zawsze klamie, ale niestety nie wiemy ktora. Jakie nalezy zadac
      pytanie (dokladnie jedno, dokladnie jednej osobie), zeby poznac prawidłowa
      droge?
      • Gość: rzecznik Re: Zadanie nr 5 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 20:33
        > Jakie nalezy zadac
        > pytanie (dokladnie jedno, dokladnie jednej osobie), zeby poznac prawidłowa
        > droge?

Werdanie podejrzewam, ze jest to pytanie typu: co bylo pierwsze, jajko czy
        kura? - pyatnie na ktore nie ma odpowiedzi. przy zalozeniu , ktore podałes
        zadanie jest nierozwiazywalne. zadanie ma rozwiazanie, przy zadaniu jednego -
        tego samego pytania obu osobom, ale jednej....

pozdrawiam
        JB_na urlopie:-)))
      • Gość: rzecznik Re: Zadanie nr 5 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 20:41

> Oto moja zagadka:
        he he he. chyba urlop powoduje wieksze odprezenie. oczywiscie. pytanie brzmi:
        ktora droge wskaze ten drugi osobnik by dojsc do celu? i pojsc w stone
        przeciwna...:-)))

zwracam honor Werdanie:-)))
        JB_Na urlopie:
        • Gość: ●Werdan● Re: Zadanie nr 5 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 11:00
          Prawidlowa odpowiedz Panie Rzeczniku. Moje gratulacje :))

A oto jeszcze moje wyjasnienie:
          Potraktujmy te osoby jako bramki logiczne :-), jedna zaprzecza, a druga nie.
          Przepuszczajac informacje przez jedna osobe zostanie ona zaprzeczona lub nie,
          lecz my nie wiemy co nastapi. Nalezy sie zastanowic co zrobic (jak zadac
          pytanie), zeby przepuscic informacje przez obie osoby - wtedy zostanie ona z
          pewnoscia zaprzeczona (dokladnie raz).

Nalezy jednej z osob zadac pytanie w stylu: "Jaka droge polecilby mi ten drugi,
          gdybym go o to spytal?". Nastepnie trzeba wybrac ta druga droge.

Jeszcze raz gratuluje. :)
    • Gość: rzecznik zadanie nr 6 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 21:07
      w ramach rehabilitacji zadanko:
      mamy 6 monet i wage szalkowa - bez odwaznikow. jaka jest najmniejsza liczba
      wazen, jakich trzeba dokonac, aby wykryc falszywa monete, ktora jest miedzy
      tymi szescioma i dowiedziec sie, czy ona jest lzejsza, czy ciezsza od
      prawdziwej?

pozdr
      JB
      • roman_j Re: zadanie nr 6 08.08.02, 00:50
        Mnie wychodzi, że wystarczą 3 ważenia. Spróbuję to teraz jakoś opisać. :-))

1-sze ważenie: na szalki kładziemy po 2 monety. Możliwe są dwa wyniki:
        a) szalki są w równowadze
        b) szalki nie są w równowadze

Ad. a) Jeżeli zachodzi wariant "a" to oznacza, że fałszywa moneta jest wśród 2
        pozostałych, więc kładziemy je na wadze (2-gie ważenie). Szalki nie będą w
        równowadze, ale ponieważ wiemy, że wśród 4 pozostałych nie ma fałszywej monety,
        więc zdejmujemy jedną monetę z szalki i kładziemy prawdziwą (3-cie ważenie).
        Jeżeli po tej operacji szalki będą w równowadze, to zdjęliśmy fałszywą monetę,
        a o tym czy jest ona cięższa czy lżejsza, dało nam informację 2-gie ważenie
        (jeśli zdjęliśmy "lżejszą" to fałszywa jest lżejsza, jeżeli "cięższą", to
        fałszywa jest cięższa). Jeżeli szalki nadal nie są w równowadze, to fałszywą
        monetą jest ta która została na szalce, a więc widać od razu, czy jest lżejsza,
        czy cięższa.

Ad. b) Jeżeli zachodzi wariant "b" to kładziemy na szalce 2 monety z jednej
        szalki sposród tych ważonych za pierwszym razem (2-gie ważenie) i musimy
        pamiętać, czy wzięliśmy "cięższe", czy "lżejsze". Szalki mogą się zrównoważyć,
        a wtedy fałszywa moneta jest wśród 2 pozostałych. Jeżeli wzięliśmy
        monety "lżejsze", wtedy fałszywą monetą jest cięższa z 3-ciego ważenia. Jeżeli
        wzięliśmy "cięższe" to fałszywa jest lżejsza z 3-ciego ważenia. Gdy szalki nie
        będą w równowadze w czasie 2-giego ważenia, to fałszywa moneta jest na wadze i
        rozwiązanie dylematu jest identyczne jak w wariancie "a": wiemy, że wśród 4
        pozostałych nie ma fałszywej monety, więc zdejmujemy jedną monetę z szalki i
        kładziemy prawdziwą (3-cie ważenie). Jeżeli po tej operacji szalki będą w
        równowadze, to zdjęliśmy fałszywą monetę, a o tym czy jest ona cięższa czy
        lżejsza, dało nam informację 2-gie ważenie (jeśli zdjęliśmy "lżejszą" to
        fałszywa jest lżejsza, jeżeli "cięższą", to fałszywa jest cięższa). Jeżeli
        szalki nadal nie są w równowadze, to fałszywą monetą jest ta która została na
        szalce, a więc widać od razu, czy jest lżejsza, czy cięższa.

Czy dobrze, panie Jarku? :-))
        • Gość: Rzecznik Re: zadanie nr 6 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 05:57
          > Czy dobrze, panie Jarku? :-))

taaaa.gratulki:-)))
          JB
    • Gość: ●Werdan● Zadanie nr 7 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 11:30
      Oto kolejne zadanie:

C + B jest rowne A
      B jest rowne D + C
      A + A jest rowne D + D + D

Ile ciezarkow C zrownowazy jedno B ???
      • Gość: rzecznik Re: Zadanie nr 7 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 12:04
        >
        > Ile ciezarkow C zrownowazy jedno B ???

B=3c

pozdr
        JB
        • Gość: ●Werdan● Re: Zadanie nr 7 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 12:29
          > B=3c

ERROR !!!!!!

Odpowiedz nieprawidlowa. Prosze opisac plan rozwiazania tego zadania, ktory
          doprowadzil Pana do takiego wyniku :))
          • Gość: rzecznik Re: Zadanie nr 7 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 12:49

> > B=3c
            >
            > ERROR !!!!!!

hmmm....

> Odpowiedz nieprawidlowa. Prosze opisac plan rozwiazania tego zadania, ktory
            > doprowadzil Pana do takiego wyniku :))

byly 3 zalozenia

1. C+B=A
            2. B=D+C
            3. A+A=D+D+D

z ostatniego rownania wychodzi 2A=3D wiec D=2/3A. wstawiam do 2 rownania i
            otrzymam
            B=2/3A+C
            zamiast A wstawiam 1 rownanie
            B=2/3(C+B) +C
            B=2/3C+2/3B+C
            1/3B=5/3C
            wiec B=5C
            nie wiem wiec dlaczego error. tak mi wyszlo...
            pozdr
            JB
            • Gość: ●Werdan● Re: Zadanie nr 7 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 13:02
              > wiec B=5C
              > nie wiem wiec dlaczego error. tak mi wyszlo...

Odpowiedz jak najbardziej prawidlowa. Ale wczesniej napisales....

> B=3c

Zwykla literowka, a zrobila tyle zamieszania :))
              Gratuluje poprawnej odpowiedzi.
              • Gość: rzecznik Re: Zadanie nr 7 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 13:13

> > wiec B=5C
                > > nie wiem wiec dlaczego error. tak mi wyszlo...
                >
                > Odpowiedz jak najbardziej prawidlowa. Ale wczesniej napisales....
                >
                > > B=3c
                >
                > Zwykla literowka, a zrobila tyle zamieszania :))
                > Gratuluje poprawnej odpowiedzi.

kurcze, a ja nawet piszac, nie zauwazylem tego:-((( sorki wiec
                pozdr
                JB
    • Gość: ●Werdan● Zadanie nr 8 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 11:43
      Byl sobie bogacz, ktory mial wielka posiadlosc. Byla ona duzo warta wiec nic
      dziwnego, ze sie o nia bal. Zatrudnil wiec nocnego stroza do pilnowania
      posiadlosci. Pewnego dnia zdazylo sie tak, ze bogacz musial leciec do Nowego
      Jorku w interesach. Lecz stroz przyszedł do niego i mowi:
      - Dzisiaj w nocy mi sie snilo, ze samolot który ma pan leciec sie rozbije.
      Bogacz pomyslal - "a tam co mi szkodzi polece pojutrze". Nastepnego dnia w
      wiadomosciach slyszy, ze samolot, ktorym mial leciec sie rozbil. Bogacz zawolal
      wiec stroza do siebie i mowi:
      - W związku z tym, ze uratowales mi zycie dostaniesz duza nagrode, ale musze
      cie zwolnic.

Dlaczego stroz musi zostac zwolniony ???
      • Gość: Dakolo Re: Zadanie nr 8 IP: *.orlen.pl 08.08.02, 14:59
        Domyślam się, że stróż sypiał z żoną bogacza, ot co ... :-))))))

Pozdrawiam
        • Gość: ●Werdan● Re: Zadanie nr 8 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 17:00
          > Domyślam się, że stróż sypiał z żoną bogacza, ot co ... :-))))))

Bledna odpowiedz.
          Podaje podpowiedz: Nalezy uwaznie i wskupieniu przeczytac tresc zadania :)
      • Gość: rzecznik Re: Zadanie nr 8 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 17:14

NOCNEGO STROZA do pilnowania
        > posiadlosci.

> Lecz stroz przyszedł do niego i mowi:
        > - Dzisiaj W NOCY MI SIE SNILO,

pozdr
        JB
        • Gość: ●Werdan● Re: Zadanie nr 8 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 18:59
          > NOCNEGO STROZA do pilnowania
          > > posiadlosci.
          >
          > > Lecz stroz przyszedł do niego i mowi:
          > > - Dzisiaj W NOCY MI SIE SNILO,
          >

Panie Rzeczniku, kolejny raz Panu gratuluje.
          Poprawna odpowiedz.
          Policja moze byc z Pana dumna, lamnie Pan tabu na temat zerowej inteligencji
          wsrod policji, co mozna bylo zauwazyc w wielu dowcipach o policjantach :))
          • roman_j Re: Zadanie nr 8 08.08.02, 19:13

> (...) lamnie Pan tabu na temat (...)

Nie byłbym sobą, gdybym się nie czepnął. ;-))
            Chciałeś zapewne napisać, że rzecznik "przeczy stereotypowi (...)" :-)))
            A swoją drogą, to z taką głową rzecznik powinien wystąpić np. w "Wielkiej Grze"
            albo w "Milionerach". ;-)))
    • Gość: ●Werdan● Zadanie nr 9 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 11:46
      5 zab lapie 5 much w 5 minut.

Ile zab trzeba, aby zlapać 50 much w ciagu 50 minut?

• Gość: rzecznik Re: Zadanie nr 9 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 12:07

> 5 zab lapie 5 much w 5 minut.
        >
        > Ile zab trzeba, aby zlapać 50 much w ciagu 50 minut?

5

pozdr
        JB
        • Gość: ●Werdan● Re: Zadanie nr 9 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 08.08.02, 12:27
          > > 5 zab lapie 5 much w 5 minut.
          > >
          > > Ile zab trzeba, aby zlapać 50 much w ciagu 50 minut?
          >
          > 5

Rzeczniku, prawidlowa odpowiedz. Gratuluje !! :)
    • Gość: wilik Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 15:56
      wygrzebane w necieWeźmy proste równanie z dwoma niewiadomymi:
      16x = 12y
      Teraz dokonamy kilku przekształceń algebraicznych:
      28x - 12x = 21y - 9y
      Niektóre z wyrazów przenosimy na drugą stronę równania (pamiętając oczywiście o
      zmianie znaków!!):
      28x - 21y = 12x - 9y
      Wyłączamy wspólne czynniki przed nawiasy:
      7(4x - 3y) = 3(4x - 3y)
      Obie strony równania dzielimy przez wspólny czynnik, czyli przez (4x - 3y)
      otrzymując zagadkową równość:
      7 = 3

• Gość: wilik Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 16:01
        zapomniałem dodać że musicie znaleśc błąd w tym obliczeniu
      • Gość: rzecznik Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 16:42
        Gość portalu: wilik napisał(a):

> wygrzebane w necieWeźmy proste równanie z dwoma niewiadomymi:
        > 16x = 12y
        > Teraz dokonamy kilku przekształceń algebraicznych:
        > 28x - 12x = 21y - 9y
        > Niektóre z wyrazów przenosimy na drugą stronę równania (pamiętając oczywiście
        o
        >
        > zmianie znaków!!):
        > 28x - 21y = 12x - 9y
        > Wyłączamy wspólne czynniki przed nawiasy:
        > 7(4x - 3y) = 3(4x - 3y)
        > Obie strony równania dzielimy przez wspólny czynnik, czyli przez (4x - 3y)
        > otrzymując zagadkową równość:
        > 7 = 3

sofizmat matematyczny. blad powstal wskutek skrocenia przez wyrazenie, ktore
        sie rowna zero, gdyz (4x-3y)=0. a o ile zasady sie ze szkoly nie zmienily:-
        )))), to w klasie wszyscy na glos mowili wierszyk: pamietaj laleczko nie dziel
        przez koleczko.
        pozdr
        JB
    • Gość: rzecznik zadanie 11 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 20:57
      Na wadze szalkowej o nierównych ramionach próbujemy zważyć kamień.
      Kiedy kładziemy go na lewej szali, potrzebujemy 3/8 kg, żeby zrównoważyć wagę.
      Kiedy kładziemy go na prawej szali, potrzebujemy 6 kg, żeby zrównoważyć wagę.
      Ile waży kamień?

pozdr
      JB
      • Gość: rzecznik zadanie 12 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 06:42
        mamy ciąg

1
        11
        21
        1211
        111221
        312211
        13112221
        1113213211
        31131211131221
        13211311123113112211

Pytania:

1. Jaka jest kolejna liczba w tym ciągu?
        2. Która liczba tego ciągu jako pierwsza będzie zawierała cyfrę 4?

pozdr
        JB
        • roman_j Re: zadanie 12 09.08.02, 09:22
          Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> mamy ciąg
          >
          > 1
          > 11
          > 21
          > 1211
          > 111221
          > 312211
          > 13112221
          > 1113213211
          > 31131211131221
          > 13211311123113112211
          >
          > Pytania:
          >
          > 1. Jaka jest kolejna liczba w tym ciągu?
          > 2. Która liczba tego ciągu jako pierwsza będzie zawierała cyfrę 4?
          >
          >
          > pozdr
          > JB

To zadanie już rozwiązałem, ale nie chcąc psuć zabawy innym przesłałem Panu
          wynik na priv'a. :-)) Jeżeli do wieczora nikt się z nim nie upora, to
          opublikuję rozwiązanie na forum.
          Pzdr
          • Gość: ●Werdan● Re: zadanie 12 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 09.08.02, 10:21
            > mamy ciąg
            >
            > 1
            > 11
            > 21
            > 1211
            > 111221
            > 312211
            > 13112221
            > 1113213211
            > 31131211131221
            > 13211311123113112211

> 1. Jaka jest kolejna liczba w tym ciągu?

Taka :)
            11131221133112132113212221

> > 2. Która liczba tego ciągu jako pierwsza będzie zawierała cyfrę 4?

Tego niesety nie wiem, ale wydaje mi sie, ze '4' nie bedzie.
            Tak mi mowi moj instynkt :))
            • Gość: rzecznik Re: zadanie 12 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 11:07

> > mamy ciąg
              > >
              > > 1
              > > 11
              > > 21
              > > 1211
              > > 111221
              > > 312211
              > > 13112221
              > > 1113213211
              > > 31131211131221
              > > 13211311123113112211
              >
              >
              > > 1. Jaka jest kolejna liczba w tym ciągu?
              >
              > Taka :)
              > 11131221133112132113212221

dokladnie

>
              > > > 2. Która liczba tego ciągu jako pierwsza będzie zawierała cyfrę 4?
              >
              > Tego niesety nie wiem, ale wydaje mi sie, ze '4' nie bedzie.
              > Tak mi mowi moj instynkt :))

instykt dobrze podpowiada. gratulki

JB
      • roman_j Re: zadanie 11 09.08.02, 08:33

> Na wadze szalkowej o nierównych ramionach próbujemy zważyć kamień.
        > Kiedy kładziemy go na lewej szali, potrzebujemy 3/8 kg, żeby zrównoważyć
        wagę.
        > Kiedy kładziemy go na prawej szali, potrzebujemy 6 kg, żeby zrównoważyć wagę.
        > Ile waży kamień?
        >
        > pozdr
        > JB

Kamień waży 1,5 kg. Dodatkowo napiszę, że stosunek długości ramion wagi wynosi
        4:1.
        • Gość: rzecznik Re: zadanie 11 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 08:40
          > Kamień waży 1,5 kg. Dodatkowo napiszę, że stosunek długości ramion wagi
          wynosi
          > 4:1.

dobre:-)))) gratulki
          pozdr
          JB
    • Gość: ●Werdan● Zadanie nr 13 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 09.08.02, 10:30
      Sierzant przygotowal do defilady oddzial liczacy mniej niz 500 ludzi. Probowal
      ich najpierw ustawic trojkami, ale jeden zostawal. Takze przy ustawieniu
      czworkami, piatkami i szostkami zawsze zostawal jeden. W koncu sprobowal ich
      ustawic po siedmiu w szeregu i stwierdzil z ulga, ze nikt nie zostal.
      Ilu zolnierzy liczyl oddzial?
      • pc wkraczam; też mi się nudzi. 09.08.02, 16:56
        O ile nie ma żadnej podpuchy to 301?
        Albo 302 bo sierżant chyba też wchodzi w skład oddziału.

Przy okazji mi się przypomniała ciekawa zagadka, tylko muszę trochę poszperać :)

Pozdr.
        • Gość: ●Werdan● Re: wkraczam; też mi się nudzi. IP: 80.48.107.* 09.08.02, 17:34
          > O ile nie ma żadnej podpuchy to 301?

301 zolnierzy to prawidlowa odpowiedz.
          pc, moje gratulacje.
    • Gość: ●Werdan● Zadanie nr 14 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 09.08.02, 10:34
      Na galezi siedzialy ptaki. Wszystkie byly wroblami z wyjatkiem dwoch, wszystkie
      byly sikorkami z wyjatkiem dwoch i wszystkie byly zimorodkami z wyjatkiem dwoch.
      Ile ptakow siedzialo na galezi?
      • roman_j Re: Zadanie nr 14 09.08.02, 11:02
        Na gałęzi siedziały 3 ptaki. :-))
        Na początku myślałem, że zadanie wymaga wiedzy ornitologicznej i już sięgałem
        po atlas ptaków. :-))))
        • Gość: ●Werdan● Re: Zadanie nr 14 IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 09.08.02, 11:06
          > Na gałęzi siedziały 3 ptaki. :-))
          > Na początku myślałem, że zadanie wymaga wiedzy ornitologicznej i już sięgałem
          > po atlas ptaków. :-))))

Romanie, prawidlowa odpowiedz.
          Moje gratulacje.
    • pc Zagadka nr. 15(?) 09.08.02, 18:48
      Oto obiecana zagadka :)

W czasie pierwszej wojny światowej pocisk z działa zburzył stojący w parku
      stary posąg wojaka, dzierżącego w dłoni włócznię. Stało się to ostatniego dnia
      miesiąca.
      Jeżeli wypiszemy datę (a konkretnie numer dnia w miesiącu) tego zdarzenia,
      długość włóczni w stopach (1 stopa to w przyblizeniu 30 cm), połowę wieku
      kapitana artylerii który dał rozkaz wystrzelenia z działa, a także połowę wieku
      zniszczonego posągu (postawiono go gdy bohatersko zginął wyobrażony na posągu
      wojak) oraz pomnożymy przez siebie wszystkie powyżej wpisane liczby to
      otrzymamy w wyniku 451066.

Ile lat miał kapitan artylerii?
      • naka Re: Do wszystkich :)) 10.08.02, 08:53
        Wszystkim składam gratulacje , ale najbardziej zdumiona jetem naszym walecznym
        Rzecznikiem :))
        • hiubi Re: Do wszystkich :)) 10.08.02, 17:51
          Ja tez gratuluje wszystkim bystrosci umyslow. Watek zaskoczyl mnie bardzo. W
          sumie to zagladam tu i tylko czytam (brak czasu na rozwiazywanie) i jestem pod
          wrazeniem.
      • Gość: rzecznik Re: Zagadka nr. 15(?) IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 10.08.02, 09:47
        > W czasie pierwszej wojny światowej pocisk z działa zburzył stojący w parku
        > stary posąg wojaka, dzierżącego w dłoni włócznię. Stało się to ostatniego
        dnia
        >
        > miesiąca.
        > Jeżeli wypiszemy datę (a konkretnie numer dnia w miesiącu) tego zdarzenia,
        > długość włóczni w stopach (1 stopa to w przyblizeniu 30 cm), połowę wieku
        > kapitana artylerii który dał rozkaz wystrzelenia z działa, a także połowę
        wieku
        >
        > zniszczonego posągu (postawiono go gdy bohatersko zginął wyobrażony na posągu
        > wojak) oraz pomnożymy przez siebie wszystkie powyżej wpisane liczby to
        > otrzymamy w wyniku 451066.
        >
        > Ile lat miał kapitan artylerii?

dzialo sie to w roku panskim przestepnym 29 lutego, wlocznia miala 7 stop, a
        posag 202 lata.

pozdr
        JB
        • pc Re: Zagadka nr. 15(?) 13.08.02, 09:37

> dzialo sie to w roku panskim przestepnym 29 lutego, wlocznia miala 7 stop, a
          > posag 202 lata.

Wszystko się zgadza, ale nie do końca. No chyba że miał Pan na myśli to że
          połowa wieku posągu (wzięta do iloczynu) to 202. 202 nie mógł mieć bo w 18
          wieku już żołnierze nie używali włóczni.

Pozdrawiam
          • Gość: rzecznik Re: Zagadka nr. 15(?) IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 09:54
            pc napisał:

> Gość portalu: rzecznik napisał(a):
            >
            > > dzialo sie to w roku panskim przestepnym 29 lutego, wlocznia miala 7 stop
            > , a
            > > posag 202 lata.
            >
            > Wszystko się zgadza, ale nie do końca. No chyba że miał Pan na myśli to że
            > połowa wieku posągu (wzięta do iloczynu) to 202. 202 nie mógł mieć bo w 18
            > wieku już żołnierze nie używali włóczni.
            >
            to prosze o poprawna odpowiedz. przeciez w zadaniu nie chodzilo o to kiedy
            uzywano wloczni, tylko kiedy postawiono posag. w/g mnie szukane cyfry to: 29,
            7, 202/a wzieto polowe wiec to 101/ oraz polowa wieku to 22./czyli 44 lata/
            pozdr
            JB
            • pc Re: Zagadka nr. 15(?) 13.08.02, 10:15
              To właśnie ze względu na wieloznaczność (w grę wchodziło zarówno 22*202 jak i
              44*101) trzeba było wykluczyć jedną z możliwości.

Pozdr.
              • Gość: rzecznik Re: Zagadka nr. 15(?) IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 10:29
                pc napisał:

> To właśnie ze względu na wieloznaczność (w grę wchodziło zarówno 22*202 jak i
                > 44*101) trzeba było wykluczyć jedną z możliwości.
                >
                oj chyba nie.... w gre wchodzilo 101*22 lub 202 *11. inaczej sie przeciez nie
                da. wykluczylem 202*11, gdyz kapitan chyba ma wiecej lat niz 22? chociaz na
                wojnie wszystko mozliwe
                pozdr
                JB
                • pc Re: Zagadka nr. 15(?) 13.08.02, 10:36

> pc napisał:

> oj chyba nie.... w gre wchodzilo 101*22 lub 202 *11. inaczej sie przeciez nie
                  > da.

Zgadza się, a w poprzednim poście się pomyliłem i wpisałem dwa razy większe
                  liczby. Może więc rzeczywiście zadanie ma dwa rozwiązania, faktycznie 22 lata
                  jak na kapitana to trochę za mało :)

Pozdr.
    • Gość: zagadka nr 16 Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 10.08.02, 09:57
      Na kartce jest napisane 10 zdań:

1. Co najmniej jedno zdanie ze zdań 9 i 10 jest prawdziwe.
      2. To jest albo pierwsze fałszywe, albo pierwsze prawdziwe zdanie.
      3. Pewne trzy kolejne zdania są fałszywe.
      4. Różnica między numerem ostatniego prawdziwego zdania i pierwszego
      prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
      5. Suma numerów prawdziwych zdań jest liczbą, której szukamy.
      6. To nie jest ostatnie prawdziwe zdanie.
      7. Numer każdego prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
      8. Szukana liczba to procent prawdziwych zdań.
      9. Ilosć dzielników szukanej liczby ( nie licząc 1 i jej samej) jest większa
      niż suma numerów prawdziwych zdań.
      10. Nie ma trzech kolejnych prawdziwych zdań.

O jaką liczbę chodzi?

pozdr
      JB
      • roman_j Re: Wakacyjne łamigłówki 11.08.02, 13:44
        Gość portalu: zagadka nr 16 napisał(a):

> Na kartce jest napisane 10 zdań:
        >
        > 1. Co najmniej jedno zdanie ze zdań 9 i 10 jest prawdziwe.
        > 2. To jest albo pierwsze fałszywe, albo pierwsze prawdziwe zdanie.
        > 3. Pewne trzy kolejne zdania są fałszywe.
        > 4. Różnica między numerem ostatniego prawdziwego zdania i pierwszego
        > prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
        > 5. Suma numerów prawdziwych zdań jest liczbą, której szukamy.
        > 6. To nie jest ostatnie prawdziwe zdanie.
        > 7. Numer każdego prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
        > 8. Szukana liczba to procent prawdziwych zdań.
        > 9. Ilosć dzielników szukanej liczby ( nie licząc 1 i jej samej) jest większa
        > niż suma numerów prawdziwych zdań.
        > 10. Nie ma trzech kolejnych prawdziwych zdań.
        >
        > O jaką liczbę chodzi?
        >
        > pozdr
        > JB

Według mnie ta liczba to 420.
        A oto wartość logiczna zdań:

> 1. Co najmniej jedno zdanie ze zdań 9 i 10 jest prawdziwe.

FAŁSZ. Oba są fałszywe.

> 2. To jest albo pierwsze fałszywe, albo pierwsze prawdziwe zdanie.

PRAWDA. To jest pierwsze PRAWDZIWE zdanie.

> 3. Pewne trzy kolejne zdania są fałszywe.

PRAWDA. Zdania 8. - 10. są fałszywe.

> 4. Różnica między numerem ostatniego prawdziwego zdania i pierwszego
        > prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.

PRAWDA. 7-2=5. 420:5=84

> 5. Suma numerów prawdziwych zdań jest liczbą, której szukamy.

FAŁSZ. 22<

> 6. To nie jest ostatnie prawdziwe zdanie.

PRAWDA. Z definicji ;-)

> 7. Numer każdego prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.

PRAWDA. 420 dzieli się przez: 2,3,4,6 i 7, a powyższe zdanie nie mówi, że to
        jedyne dzielniki.

> 8. Szukana liczba to procent prawdziwych zdań.

FAŁSZ. Liczba jest większa od 100.

> 9. Ilosć dzielników szukanej liczby ( nie licząc 1 i jej samej) jest większa
        > niż suma numerów prawdziwych zdań.

FAŁSZ. Ta liczba jest dokładnie taka sama, jak suma numerów prawdizwych zdań 22.

> 10. Nie ma trzech kolejnych prawdziwych zdań.

FAŁSZ. Trzy kolejne prawdziwe zdania to 2.,3. i 4.

Pozdrawiam.
        • Gość: rzecznik Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 17:39
          roman_j napisał:

> Gość portalu: zagadka nr 16 napisał(a):
          >
          > > Na kartce jest napisane 10 zdań:
          > >
          > > 1. Co najmniej jedno zdanie ze zdań 9 i 10 jest prawdziwe.
          > > 2. To jest albo pierwsze fałszywe, albo pierwsze prawdziwe zdanie.
          > > 3. Pewne trzy kolejne zdania są fałszywe.
          > > 4. Różnica między numerem ostatniego prawdziwego zdania i pierwszego
          > > prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
          > > 5. Suma numerów prawdziwych zdań jest liczbą, której szukamy.
          > > 6. To nie jest ostatnie prawdziwe zdanie.
          > > 7. Numer każdego prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
          > > 8. Szukana liczba to procent prawdziwych zdań.
          > > 9. Ilosć dzielników szukanej liczby ( nie licząc 1 i jej samej) jest więks
          > za
          > > niż suma numerów prawdziwych zdań.
          > > 10. Nie ma trzech kolejnych prawdziwych zdań.
          > >
          > > O jaką liczbę chodzi?
          > >
          > > pozdr
          > > JB
          >
          > Według mnie ta liczba to 420.
          > A oto wartość logiczna zdań:
          >
          > > 1. Co najmniej jedno zdanie ze zdań 9 i 10 jest prawdziwe.
          >
          > FAŁSZ. Oba są fałszywe.
          >
          > > 2. To jest albo pierwsze fałszywe, albo pierwsze prawdziwe zdanie.
          >
          > PRAWDA. To jest pierwsze PRAWDZIWE zdanie.
          >
          > > 3. Pewne trzy kolejne zdania są fałszywe.
          >
          > PRAWDA. Zdania 8. - 10. są fałszywe.
          >
          > > 4. Różnica między numerem ostatniego prawdziwego zdania i pierwszego
          > > prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
          >
          > PRAWDA. 7-2=5. 420:5=84
          >
          > > 5. Suma numerów prawdziwych zdań jest liczbą, której szukamy.
          >
          > FAŁSZ. 22<
          >
          > > 6. To nie jest ostatnie prawdziwe zdanie.
          >
          > PRAWDA. Z definicji ;-)
          >
          > > 7. Numer każdego prawdziwego zdania dzieli liczbę, której szukamy.
          >
          > PRAWDA. 420 dzieli się przez: 2,3,4,6 i 7, a powyższe zdanie nie mówi, że to
          > jedyne dzielniki.
          >
          > > 8. Szukana liczba to procent prawdziwych zdań.
          >
          > FAŁSZ. Liczba jest większa od 100.
          >
          > > 9. Ilosć dzielników szukanej liczby ( nie licząc 1 i jej samej) jest więks
          > za
          > > niż suma numerów prawdziwych zdań.
          >
          > FAŁSZ. Ta liczba jest dokładnie taka sama, jak suma numerów prawdizwych zdań
          22
          > .
          >
          > > 10. Nie ma trzech kolejnych prawdziwych zdań.
          >
          > FAŁSZ. Trzy kolejne prawdziwe zdania to 2.,3. i 4.
          >

Jakby to powiedzial Wielki Brat... Romku, jestem pod wrazeniem
          pozdr
          JB
    • licznik zioło 11.08.02, 17:54
      jarajcie zioło
      elo
      • Gość: razdwa12 Re: zioło IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.08.02, 18:25
        licznik napisał:

> jarajcie zioło
        > elo
        >
        >
    • roman_j Zagadka Einsteina - nr 17(?) 12.08.02, 09:18
      Dostałem kiedyś tę zagadkę pocztą elektroniczną od mojego brata z następującym
      komentarzem:
      „Legenda mówi, że zadanie to zostało wymyślone przez Einsteina, według niego 98
      % ludzkiej populacji nie jest w stanie go rozwiązać”
      Sprawdźcie, czy należycie do pozostałych 2 %. Nie dostałem niestety odpowiedzi
      do tego zadania, ale mnie i wszystkim moim znajomym wyszło to samo, więc chyba
      dobrze je rozwiązaliśmy. A oto zagadka:

5 ludzi zamieszkuje 5 różnych domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą
      papierosy 5 różnych marek, piją 5 różnych napojów, hodują zwierzęta w 5 różnych
      gatunkach.

Pytanie: Kto hoduje ryby? Jeżeli:

a) Norweg zamieszkuje pierwszy dom,
      b) Anglik mieszka w czerwonym domu,
      c) zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego,
      d) Duńczyk pija herbatę,
      e) palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów,
      f) mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille,
      g) Niemiec pali Marlboro,
      h) mieszkaniec środkowego domu pija mleko,
      i) palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę,
      j) palacz Pall Malli hoduje ptaki,
      k) Szwed hoduje psy,
      l) Norweg mieszka obok niebieskiego domu,
      m) hodowca koni mieszka obok żółtego domu,
      n) palacz Philip Moris pija piwo,
      o) w zielonym domu pija się kawę.

Jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź.
      Miłej zabawy. :-)))
      • razdwa12 Re: Zagadka Einsteina - nr 17(?) 12.08.02, 14:22
        Mieszkaniec zielonego domu.
      • razdwa12 Re: Zagadka Einsteina - nr 17(?) 12.08.02, 14:23
        Mieszkaniec zielonego domu.
        • roman_j Re: Zagadka Einsteina - nr 17(?) 12.08.02, 15:06
          razdwa12 napisał:

> Mieszkaniec zielonego domu.

Poproszę o bliższą charakterystykę (narodowość, nr domu, uubiony napój i
          papierosy). Ale tylko raz tym razem. ;-))
          • Gość: rzecznik Re: Zagadka Einsteina - nr 17(?) IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 17:07
            roman_j napisał:

> razdwa12 napisał:
            >
            > > Mieszkaniec zielonego domu.
            >
            > Poproszę o bliższą charakterystykę (narodowość, nr domu, uubiony napój i
            > papierosy). Ale tylko raz tym razem. ;-))

Panie Romku, chyba powinien pan uznac Razdwie. przeciez nie od dzis wiadomo, ze
            mieszkaniec zielonego domku musi pic kawe i palic Marlboro:-)))nikt inny nie
            hodowalby rybek.

pozdr
            JB
            • roman_j Re: Zagadka Einsteina - nr 17(?) 12.08.02, 19:03

> roman_j napisał:
              >
              > > razdwa12 napisał:
              > >
              > > > Mieszkaniec zielonego domu.
              > >
              > > Poproszę o bliższą charakterystykę (narodowość, nr domu, uubiony napój i
              > > papierosy). Ale tylko raz tym razem. ;-))
              >
              > Panie Romku, chyba powinien pan uznac Razdwie. przeciez nie od dzis wiadomo,
              ze
              >
              > mieszkaniec zielonego domku musi pic kawe i palic Marlboro:-)))nikt inny nie
              > hodowalby rybek.
              >
              > pozdr
              > JB

No cóż, chyba nie mam wyjścia. Dodam jeszcze, że wielbiciel rybek jest
              oczywiście Niemcem. :-))
              • Gość: rzecznik Re: Zagadka Einsteina - nr 17(?) IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 20:38
                > No cóż, chyba nie mam wyjścia. Dodam jeszcze, że wielbiciel rybek jest
                > oczywiście Niemcem. :-))strzelal Pan:-))))

Error. nie znal Pan prawidlowej odpowiedzi....:-))))
                Hodowca Rybek mieszkal w domku nr 4:-)))))

pozdr
                JB
    • Gość: zadanie 18 Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 17:36
      1. Jeżeli okoń kosztuje 12 złotych, a szczeżuja 27 złotych, to ile kosztuje
      flądra ?

JB
      • Gość: Kasia Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 18:09
      • Gość: Kasia Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 18:10
        to ustal sobie cene tu moze wpisac dowlona cena. ale co mi przychodzi do głowy
        to 52 zł
        • Gość: rzecznik Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 18:26
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> to ustal sobie cene tu moze wpisac dowlona cena. ale co mi przychodzi do
          głowy
          > to 52 zl

w drogim sklepie robisz zakupy:-))) taniej mozna:-)))
          JB
      • roman_j Re: Wakacyjne łamigłówki 12.08.02, 19:33
        Gość portalu: zadanie 18 napisał(a):

> 1. Jeżeli okoń kosztuje 12 złotych, a szczeżuja 27 złotych, to ile kosztuje
        > flądra ?
        >
        > JB

Wedug mnie flądra kosztuje 18 złotych.
        Wielki Brachu, czy teraz zostanę nominowany do opuszczenia Forum? ;-)))))))
        • Gość: rzecznik Re: Wakacyjne łamigłówki IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 19:44
          roman_j napisał:

> Gość portalu: zadanie 18 napisał(a):
          >
          > > 1. Jeżeli okoń kosztuje 12 złotych, a szczeżuja 27 złotych, to ile kosztuj
          > e
          > > flądra ?
          > >
          > > JB
          >
          > Wedug mnie flądra kosztuje 18 złotych.
          > Wielki Brachu, czy teraz zostanę nominowany do opuszczenia Forum? ;-)))))))

nie ode mnie zalezy, czy zostaniesz nominowany, natomiast mam Pytanie: gdzie
          Pan, panie Romku taki tani sklep znalazl? bo odzpowiedz jest prawidlowa:-)))))

pozdr
          JB
          • roman_j Re: Wakacyjne łamigłówki 12.08.02, 20:19

> roman_j napisał:
            >
            > > Gość portalu: zadanie 18 napisał(a):
            > >
            > > > 1. Jeżeli okoń kosztuje 12 złotych, a szczeżuja 27 złotych, to ile ko
            > sztuj
            > > e
            > > > flądra ?
            > > >
            > > > JB
            > >
            > > Wedug mnie flądra kosztuje 18 złotych.
            > > Wielki Brachu, czy teraz zostanę nominowany do opuszczenia Forum? ;-))))))
            > )
            >
            > nie ode mnie zalezy, czy zostaniesz nominowany, natomiast mam Pytanie: gdzie
            > Pan, panie Romku taki tani sklep znalazl? bo odzpowiedz jest prawidlowa:-)))))
            >
            > pozdr
            > JB

Odpowiedź jest bardzo prosta, panie Jarku: Auchan, tylko Auchan. :-)))
    • Gość: rzecznik zagadka - nie zagadka nr 18 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 19:57
      czy jest mozliwosc zlozenia kartki papieru 10 razy /kartka o dowolnych
      rozmiarach/ skladajac ja caly czas na pol?

pozdr
      JB
      • razdwa12 Re: zagadka - nie zagadka nr 18 12.08.02, 22:06

> czy jest mozliwosc zlozenia kartki papieru 10 razy /kartka o dowolnych
        > rozmiarach/ skladajac ja caly czas na pol?
        >
        > pozdr
        > JB

Nie da rady. Nie ma takiej kartki i chętnego. Grubość składanej kartki rośnie
        wykładniczo. Kartka papieru jest elementem dwuwymiarowym i w tym przypadku
        czegoś nam zabraknie przy tej operacji (długości bądź szerokości) - niezależnie
        od tego jak dużą mamy katkę.
        Pozdrowienia
        • Gość: rzecznik Re: zagadka - nie zagadka nr 18 IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 22:13
          razdwa12 napisał:

> Gość portalu: rzecznik napisał(a):
          >
          > > czy jest mozliwosc zlozenia kartki papieru 10 razy /kartka o dowolnych
          > > rozmiarach/ skladajac ja caly czas na pol?
          > >
          > > pozdr
          > > JB
          >
          > Nie da rady. Nie ma takiej kartki i chętnego. Grubość składanej kartki
          rośnie
          > wykładniczo. Kartka papieru jest elementem dwuwymiarowym i w tym przypadku
          > czegoś nam zabraknie przy tej operacji (długości bądź szerokości) -
          niezależnie
          >
          > od tego jak dużą mamy katkę.
          > Pozdrowienia

Brawo.... choc niektorzy staraja sie zlozyc..... a nie da sie....
          pozdr
          JB
    • Gość: rzecznik zadanie nr 19... a moze juz 20:-))) IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 20:24
      trzy malzenstwa udaly sie na zakupy. kazda z 6 osob kupila tyle przedmiotow,
      placac za kazdy przedmiot tyle zlotych, ile przedmiotow kupila. Kazdy maz wydal
      o 45 zl wiecej od swojej zony. kacper wydal o 525 zl wiecej od Danki, Melchior
      wydal wiecej o 13 zl od Ani. Imiona pozostalych osob to Baltazar i Janka. Kto z
      kim byl ozeniony, kto ile wydal i ile przedmiotow kupil?

pozdr
      JB
      • pc Re: zadanie nr 19... a moze juz 20:-))) 13.08.02, 09:48
        Kolejno małżeństwami i ile przedmiotów kupili:
        Danka 2, Melchior 7
        potem:
        Ania 6, Baltazar 9
        Najbogatsi:
        Janka 22, Kacper 23

Wydali oczywiście kwadraty liczby przedmiotów

Pozdr.
        • Gość: rzecznik Re: zadanie nr 19... a moze juz 20:-))) IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 10:02
          pc napisał:

> Kolejno małżeństwami i ile przedmiotów kupili:
          > Danka 2, Melchior 7
          > potem:
          > Ania 6, Baltazar 9
          > Najbogatsi:
          > Janka 22, Kacper 23
          >
          > Wydali oczywiście kwadraty liczby przedmiotów

chodzilo wlasnie o to:-)))
          pozdr
          JB