Dodaj do ulubionych

Czy wiesz, że

01.10.05, 10:59
Czy wiesz, że są ludzie którzy budowę domu, mostu zaczynają od budowy dróg do
domu lub mostu.

Czy wiesz, że w krajach odwróconych o 180% właściwy urząd nie wydałby nawet
zazwolenia na rozpoczęcie robót budowalnych budowy domu lub mostu, gdyby nie
była odebrana budowa dróg.

Ponieważ jedno postępowanie jest przeciwnością drugiego, jedno jest normalne a
drugie nienormalne.

Kto zatem jest normalny, a kto nie i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Czy wiesz, że 01.10.05, 11:45
      henrykkreuz napisał:

> Czy wiesz, że są ludzie którzy budowę domu, mostu zaczynają od budowy dróg do
      > domu lub mostu.

Ja wiem. Przyswoiłem sobie tę wiedzę na budowie osiedla mieszkaniowego w
      Darmstadt, którą odwiedziłem studiując w tym mieście. Szczęka mi opadła, kiedy
      zobaczyłem, że oni tam najpierw wybudowali na tym osiedlu wszystkie uliczki, i
      to od razu w docelowym standardzie, a dopiero potem wzięli się za budowę domów.
      Byłem tym ciężko zdziwiony, bo to było dokładnie odwrotnie niż w Polsce, gdzie
      najpierw dzieli się działki, a dopiero potem przez 20 lat buduje się do nich
      drogi dojazdowe. :-))
      • henrykkreuz Re: Czy wiesz, że 01.10.05, 12:48
        Witaj Romanie.

Cieszy mnie, że potwierdzasz moje obserwacje tzn. co do faktów jesteśmy zgodni.

Jeżeli istnieją dwa odmienne podejścia do przeprowadzenia budowy np. osiedla
        domków (jedno to budowa dróg i wszelkich mediów a w drugiej kolejności domów,
        natomiast drugie odwrotne, wpierw budowa domów, a potem dróg i mediów) to jedni
        i drudzy "budowniczowie" muszą mieć niepodważalne - ich zdaniem - argumenty za
        swoim sposobem przeprowadzania budów.

Warto może przeprowadzić jakąś dyskusję na ten temat, aby wyciągnąć wnioski, kto
        jest pokręcony (jedni czy drudzy) i dlaczego?
        Ponieważ jesteśmy w Polsce, a nie Niemczech, Austrii czy Kanadzie to miejscowi
        budowniczowie reprezentujący jedną z metod (wpierw budowa mostu, a potem dróg),
        przeprowadzający budowy za ogromne pieniądze np. budowa mostu przez Wisłę, muszą
        być w zdecydowanej większości i mieć niepodważalne argumenty za swoją metodą
        prowadzenia budów. Są Oni decydentami, mają siłę i myślę, że mają też "żelazne"
        argumenty na poparcie swoich decyzji, ponieważ w krajach odmiennych z takim
        podejściem nie mieliby szans zajęcia jakiegokolwiek stanowiska i podejmowania
        decyzji, a gdyby im się to przytrafiło, to za jedną taką decyzję poszliby
        siedzieć do pierdla i finasowo byliby skończeni do końca życia.

Jeżeli zdecydują się Oni bronić swoich decyzji, to może ty Romanie podjąłbyś się
        obrony strony nieobecnej (wymyślania argumentów za i przeciw), która sama bronić
        się nie może.
        Może uda się w ten sposób ustalić którzy są normalni, a którzy głupcy i szkodnicy?

pozdrawiam serdecznie
        Henryk K.

Ja nie mam teraz zbyt wiele czasu, ale jak tylko znajdę chwilę to wspomogę.
        Co ty na to?
        Jeżeli nikt nie podejmie rękawicy z Tobą, to możemy ustalić, że my staniemy po
        przeciwnych stronach.
        • roman_j Re: Czy wiesz, że 01.10.05, 19:12
          Jeśli będzie trzeba, to stanę za tym zdroworozsądkowym podejściem, ale spierać
          się "na niby" dla samego przedstawienia argumentów za i przeciw obu tym
          podejściom nie mam ochoty. To byłoby tak jakby, prosze wybaczyn kolokwializm
          tego porównania, uprawiać seks z gumową lalą zamiast z piękną kobietą. Spór,
          żeby był wart prowadzenia, musi mieć swój nerw. ;-))
          • henrykkreuz Re: Czy wiesz, że 02.10.05, 03:06
            Nie potrzeba się spierać, ale wymyśleć argumenty dla naszego i odmiennego
            podejścia do tej sprawy.
            Można to zrobić w dowolny sposób. Chodzi tylko o przytoczenie argumentów jakimi
            mogą kierować się "nasi decydenci" i ich odpowiednicy w innych krajach. Może
            uda się wyciągnąć z tego jakieś wnioski.
            Wyobrażam sobie niemiecką (albo z UE) delegację która ogląda płocki most i co
            oni mogą o tym sądzić. Jak im to wyłumaczyć?
    • Gość: mazowiec Re: Czy wiesz, że IP: *.c153.petrotel.pl 01.10.05, 12:40
      To prawda. W np. Niemczech mieszkaniec płacący rzetelnie podatki korzysta z
      pełni swoich praw. Jeżeli wybudował legalnie swój dom, i dotarcie do niego jest
      utrudnione bo nie ma np. drogi(nieuzasadnione i nadmierne koszty związanych z
      tym utrudnienim). Może starac sie o odszkodowanie tytułem dyskryminacji
      (jeżeli taka była), a kwoty odszkodowań są olbrzymie. Np. w Italii gdzie
      dziecko doznało uszkodzeń ciała i leczyło sie ponad miesiąc, a to nastąpilo w
      skutek niedbalstwa opiekuna szkolnego czy np.przedszkolnego itp. otrzymuje tak
      duże odszkodowanie, które jest faktycznie wyprawką w dorosłe życie dziecka. To
      jakby zadośćuczynienie awansem do przodu aż do usamodzielnienia się. Przy czym
      po drodze są możliwości regulocji odszkodowania bo np. trudniej mu studiować
      itp.
      W Polsce jesteśmu wysoko na drzewie gdzie wsadziła nas ku-rewska komuna,
      której hasła nijak sie miały do rzeczywistości. System prawny i
      administracyjny w swych oszukańczych kwalifikacjach sięgnął szczytu (np.
      odszkodowania, tzw. ubezpieczenia na życie, posagowe itp. Charakterystyczne
      jest działanie ZUS-u i podobne Kas Chorych (teraz NFZ) gdzie zbierane bez
      dyskusji środki są przez administracje wykorzystywane nie zgodnie z ich celem
      statutowej zbióki (oszukańcze tzw. "chodzenia pieniedzy za chorym" itp. Miną
      wieki zanim choćby na zasadzie naczyn połączonych system prawa i praw
      człowieka sie wyrówna w Europie. Niestety póki co w szambie tkwimy słuchając
      idiotycznych programów dla ciemnej masy. Tak! Na takie działanie cwaniaków
      pozwala nikła świadomość obywateli. Swiadomość swoich praw i wartości.
      Miłego dnia.
      • Gość: KITAJ Re: Czy wiesz, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 13:10
        dowieść sprzęt i wszystkie urządzenia do budowy mostu, a nawet ten most
        zbudować beż dróg dojazdowych którymi wszystkie te kształtowniki stalowe, liny
        i asfalt dotarł na miejsce to tylko POLAK POTRAFI. Nikt nie zbuduje ani mostu,
        ani nawet domu w Ameryce czy w innym kraju bez możliwości dotarcia na miejsce
        budowy. Polak to potrafi, należy mu się techniczna nagroda Nobla
        • Gość: Joanna Re: Czy wiesz, że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 18:22
          Brawo, wreszcie rzeczowa dyskusja i może coś się zmieni na lepsze na tym forum.
          Cieszy mnie wypowiedz Romana j.
          Więcej takich sensownych dyskusji.
    • Gość: Mieczysław Re: Czy wiesz, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:09
      witaj romanie ?
      swój swojego poznał
      co heniu porabiałeś wten ważki czas dla naszej Ojczyzny?
      • Gość: pop Re: Czy wiesz, że trzeba mówić prawde o komunie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 06:05
        trzeba prawde powiedziec
        w płocku jest złodziejska komuna
        poprzedni prezydenci nie wykupili terenu pod drogi dojazdowe
        to jest odrebny temat badany przez prokurature
        ruszyli z mostem bez wykupionych terenów na drogi
        niech to zrozumią wybitni zachodni geniusze, u których nie jest tak pieknie jak
        niektórzy mówią, Niemcy itd.jak tylko wybory wygra tam lewica kraj rozłożony w
        krótkim czasie, to samo u nas
    • Gość: Tolo Re: Czy wiesz, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:44
      Jak zwykle roman wkleił swoje debilowate zdanie!
      • ciach_spaw_benz Re: Czy wiesz, że 01.10.05, 21:00
        Gość portalu: Tolo napisał(a):

> Jak zwykle roman wkleił swoje debilowate zdanie!

dla debila wszusyko będzie debilowate - nawet zdanie, buehehehehehehhehehehe
        • Gość: oko Re: Czy wiesz, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:08
          ciachu, przyznales sie ze jestes debilem
          nie sądziłem
          nie jestes w temacie to sie nie mądrz
      • Gość: Ucho Re: Czy wiesz, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:03
        Wiemy o tym dokładnie że plan na budowę mostu został wydany za czasów
        rządzących w Płocku komuchów takich jak panowie Jakubowski, Hetkowski,
        wspomagający ich minister Piłat i inni. Wtedy to właśnie było zatwierdzenie na
        wszystko związane z przeprawą (mostem), na drogi też. Po przegranych wyborach
        przez ówczesną rządzącą partię (SLD) zaczęły się schody.
        Pan Piłat odmówił pieniędzy nowemu prezydentowi niekomunistycznemu. Później
        czerwoni towarzysze zaczęli ściemniać, Ze tamtędy prowadzi droga dla
        chronionego ptactwa, czy wcześniej o tym nie było wiadomo? Wierzę w to że
        prawda wyjdzie wkrótce na jaw i dowiemy się wszystkiego dokładnie dlaczego tak
        się stało. Winni napewno zostaną ukarani.
        • Gość: ble ble Re: Czy wiesz, że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:15
          Nie pieprz Ucholu.
          A czym sie różni Milewski od Hetkowskiego?
          Nadal myślą po komuszemu.
          Bo i gdzie mieli sie nauczyć innego normalnego myślenia.
          Dopóki będą tacy jak Hetkowski i Milewski i im podobni a tych jest 90% to w
          kraju nic się nie zmieni.

• Gość: Ucho Re: Czy wiesz, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:59
            jak widzę bleble nie jesteś zorientowany w tej sprawie i to ty piepszysz
            głupotki.
        • henrykkreuz Re: Czy wiesz, że 02.10.05, 11:08
          To nie ma żadnego znaczenia. Liczą się tylko fakty, a one są takie, że most
          został wybudowany jako pierwszy przed drogami do mostu.
          Ktoś stworzył taki plan i musiał mieć jakieś tego uzasadnienie, że najpierw
          budowa mostu, a potem budowa dróg, ktoś inny podjął decyzję o budowie w takiej
          kolejności i też musiał kierować się jakimiś argumentami. Pierwsi decydenci to
          tzw. komuchy, a drudzy to tzw. antykomuchy, ale - czego dowodzi ta sprawa -
          sposób myślenia mają identyczny.

Jednak nie o to w tym wątku chodzi.
          Chciałbym abyśmy wspólnie rozważyli tę sprawę, a mianowcie starali się poznać
          argmumenty decydentów (muszą przecież istnieć i być niepodważalnymi)jakimi
          kierują się prowadząc inwestycje w Polsce (najpierw budowa domu, mostu a potem
          dróg i mediów), jak również znaleźć i rozważyć argumenty na całkowicie odwrotne
          podejście (wpierw budowa dróg i mediów, a potem budowa domów lub mostu).
          • Gość: MO Re: Czy wiesz, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 12:11
            cześć staery, wyzdrowiałeś ?
            słyszeliśmy że poważnie byłeś chory,udało sie wyleczyć ?
            • henrykkreuz Re: Czy wiesz, że 11.11.05, 09:38
              A u Ciebie młody? Nadal występujesz w kilku osobach? Skup się, może będziesz
              słyszał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka