Dodaj do ulubionych

Grzybobranie ...

IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 25.09.02, 11:17
Lubicie zbierac grzybki ?? Napewno :)) To niezla frajda. Wlasnie trwa jeszcze
sezon zbierania grzybow. Moze podzielicie sie z reszta Forumowego swiatka,
gdzie macie swoje ulubione miejsca na zbieranie grzybow. Gdzie warto jezdzic,
a gdzie nie warto :). Czekam na ciekawe odpowiedzi i interesujace miejsca :)
Podobniez teraz jest malo grzybow ze wzgledu na pogode. Czy to prawda ?
Obserwuj wątek
    • Gość: WK Re: Grzybobranie ... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 13:52
      Ja bardzo lubie zbierac grzyby. Miejsca ktore moge polecic to las w okolicy
      Duninowa (w Duninowie skreca sie w lewo jadac od Plocka i potem po obu stronach
      sa lasy). Drugie miejsce to okolice Karolewa. Kilka kilometrow za Duninowem. Tu
      jezdze przede wszystkim dlatego, ze mam w Karolewie dzialke.

Grzybow jest o wiele mniej niz w zeszlym roku ale przez 2 godziny mozna znalezc
      kilkadziesiat podgrzybkow.

Wojtek
      • Gość: Maciek Re: Grzybobranie ... IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 25.09.02, 14:34
        Juz w jakims innym watku widzialem wpisy Naki i Rzecznika na temat
        grzybobrania; wiem ze Roman tez lubi roznego rajdy i wypady. Moze warto byloby
        zorganizowac forumowe grzybobranie, oczywiscie w towarzystwie Rzecznika, bo juz
        sama jego obecnosc to gwarancja bezpieczenstwa :)), no i w grupie znacznie
        trudniej sie zgubic w lesie :))
        Jako pomyslodawca, zastrzegam sobie prawo do degustacji grzybkow w occie, ktore
        napewno beda rezultatem tego grzybobrania.
        • naka Re: Grzybobranie ... 25.09.02, 20:58
          A moje podgrzybkowe miejsce jest daleko, daleko w lasach duninowskich :))
          Dojechac mozna droga asfaltowa Duninów -Gostynin i w pewnym miejscu skrecic w
          utwardzona droge wiodaca przez las i jechac, jechac, jechac - dojeżdzamy do
          wysokiego sosnowego lasu, potem jest wycinka, ktora juz teraz osiagnęła około
          1,5 metra i za nia duzy sosnowy las i dużo, duzo jałowcowych krzaków.
          Zbieram tam rowniez inne grzyby takie jak kozaki, osaki, piaskowce, zajączki,
          kurki, maslaki i prawdziwki. W ubiegłym roku bardzo duzo było opieniek ( sa
          wspaniałe marynowane ). Ale głownie jest to las podgrzybkowy. W tym roku byłam
          dopiera jeden raz, ale od niedzieli zapowiadaja ocieplenie, więc moze Rzecznik,
          wycieczka......????? i Forumowicze :))????
          • hiubi Re: Grzybobranie ... 26.09.02, 00:25
            Ja nie cierpię maślaków (zbierać, obierać a także jeść). Ale podgrzybki...
            mniam... Niestety na forumową wycieczkę nie mógłbym się wybrać, ale może w
            następnym roku ;-)
        • Gość: rzecznik Re: Grzybobranie ... IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 21:10
          Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Juz w jakims innym watku widzialem wpisy Naki i Rzecznika na temat
          > grzybobrania; wiem ze Roman tez lubi roznego rajdy i wypady. Moze warto
          byloby
          > zorganizowac forumowe grzybobranie, oczywiscie w towarzystwie Rzecznika, bo
          juz
          >
          > sama jego obecnosc to gwarancja bezpieczenstwa :)), no i w grupie znacznie
          > trudniej sie zgubic w lesie :))
          > Jako pomyslodawca, zastrzegam sobie prawo do degustacji grzybkow w occie,
          ktore
          >
          > napewno beda rezultatem tego grzybobrania.

Macku, w lasach duninowskich Naka juz wyzbierala przede mna.Ja wole lasy w
          okolicach Szczawina - tam i podgrzybkow i prawdziwnkow i maslaczkow -
          oczywiscie w odpowiednich porach:-))) uswiadczysz. lubie zbierac grzybki, musz
          e sie nawet pochwalic, ze w ostatnim sezonie moje chlopaki znalazly ogromiaste
          prwadziwki, nie pamietam teraz dokladnie, gdzies to musi byc w annalach
          archiwum, dwa prawdziwki wazyly okolo 1,3 kg czy moze troszke wiecej? ma tylko
          fotografie po tych olbrzymach. ale pewnie u Ciebie tez nie brakuje grzybkow:-
          )))?

pozdrawiam
          JB
          • Gość: Maciek Re: Grzybobranie ... IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 25.09.02, 22:21
            Gość portalu: rzecznik napisał(a):
            ale pewnie u Ciebie tez nie brakuje grzybkow: -)))?
            pozdrawiam
            JB
            Lasow to u nas rzeczywiscie nie brakuje, skad powiedzenie "Kanada pachnaca
            zywica". Ale czy sa grzybki, to przyznam sie, ze nie wiem. Tak jak w Polsce
            grzybobrania to prawie narodowy sport, tak tutaj nikt grzybow nie zbiera.
            Tubylcy, na moje nagabywania w tym wzgledzie, twierdza ze grzyby sa trujace i
            nawet bedac w lesie, boja sie ich dotykac. Natomiast tutejsi Polacy pewnie
            sprowadzaja sobie grzybki z.......Polski, bo tez nic nie slysze w polskich
            kolach o wypadach na grzyby. A moze by tak zorganizowac forumowe "rozpoznawcze"
            grzybobranie w podmontrealskich lasach ? Kto sie wpisuje na liste ?

PS. Jarku, chcialbym skorzystac z twojej wiedzy zawodowej, zeby poprawic nieco
            moja osobista niewiedze :)), ktora "zaprowadzila" mnie do siedziby glownej
            policji na Slowackiego w czasie letnich wakacji. Skrobne ci na ten temat w
            najblizszym czasie, ok.
            • Gość: rzecznik Re: Grzybobranie ... IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 06:10
              Gość portalu: Maciek napisał(a):

A moze by tak zorganizowac forumowe "rozpoznawcze"
              >
              > grzybobranie w podmontrealskich lasach ? Kto sie wpisuje na liste ?

perspektywa nadzwyczaj kuszaca. tylko maly problem,.... jeli ich sie nie ususzy
              albo w ocet nie wlozy.... zepsuja sie w drodze powrotnej. ale co mi tam. na
              grzybobranie to zawsze sie wpisze. /a co do zwyczajow zbierania grzybow, to we
              Francji mialem sposobnosc doswiadczyc tego samego. z grzybow to oni tylko
              pieczarki/

>
              > PS. Jarku, chcialbym skorzystac z twojej wiedzy zawodowej, zeby poprawic
              nieco
              > moja osobista niewiedze :)), ktora "zaprowadzila" mnie do siedziby glownej
              > policji na Slowackiego w czasie letnich wakacji. Skrobne ci na ten temat w
              > najblizszym czasie, ok.

oki.
              pozdr
              JB
    • Gość: belfi Re: Grzybobranie ... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 09:36
      Ilekroć w domu była mowa o rodzinnym wypadzie do lasu w celu zbierania grzybów,
      mnie po plecach przechodziły ciarki i oblewały zimne poty. Przemycałem pod
      kurtką książkę Lema lub innych autorów s-f, zaszywałem się pod jkimś drzewkiem
      i czytałem, czytałem, czytałem. Na grzyba mogłem wejść a i tak go nie
      zauważyłem.
      • Gość: Maciek Re: Grzybobranie ... IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 26.09.02, 17:13
        No wiec mamy poparcie rzecznika ( post powyzej ) na forumowe "rozpoznawcze"
        grzybobranie w podmontrealskich lasach. Grzybow co prawda nie gwarantuje, ale
        gwarantuje koczowanie u mnie; spanie na kanapach, spiworach na podlodze,
        przydzielane wedle wieku i urzedu :)) A co Gazeta na taka inicjatywe ?? Czy tez
        organizacje oddajemy w rece Werdana, wszak to on zalozyl ten watek, niechze
        wiec wywiaze sie z odpowiedzialnosci jaka spada na niego w tym wzgledzie ?
        • naka Re: Grzybobranie ... 26.09.02, 17:28
          Wątek - wątkiem, ale to Gazeta zajmuje sie organizacja imprez - takze
          grzybkowych :))!!!!!! A więc Gazeto szykujemy się na grzybobranie w
          montrealskie lasy :))???? Wikt i opierunek zapewniony, ochrona w osobie
          Rzecznika - super !!!! a więc juz dzisiaj wpisuje sie na te Maćkową liste :))???
          • hiubi Re: Grzybobranie ... 27.09.02, 00:37
            Chmm zwykle to Gazeta sponsorowała spotkania... jesli i tym razem tak będzie,
            to i ja się piszę (tylko poproszę o bilet nie z Okęcia ;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka