Gość: Cypek IP: 213.25.91.* 21.11.05, 07:31 "Na pierwszy ogień poszło odświeżanie plebanii, ...." No to zrozumiałe !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obserwator Re: Przebudowa fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 08:13 Wreszcie ktoś ruszył głową. Fara doczekała się prawdziwego gospogarza. Widać ile rzeczy już zostało zrobione tylko przez 1,5 roku bycia proboszczem ks. Cegłowskiego. Poprzednik jednak czynił wszystko na zewnatrz, by było widać. A tu proboszcz zawsze głośno mówi co jest nie tak z tym budynkiem.( kościół jest zawilgocony, plebania była w stanie rozsypki, dzwonnica tylko dla gratów, itp) Czy to wszystko zasługuje na farę? Brawo proboszczu nareszcie starówka będzie znana też m.in. przez Księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farniak Re: Przebudowa fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:57 weź bukiecie sie nie podlizuj i tak nie dostaniesz nic :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Przebudowa fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:59 A ja myślę, że to żadna sztuka dbać o kościół materialny, który z czasem może świecić pustkami (oby oczywiście tak nie było). Sztuką jest budować i powiększać żywy kościół. Jeżeli nowy proboszcz tak dalej będzie postępował to nie widzę dobrej przyszłości dla fary, a szczególnie jej duszpasterzy. Mam na myśli młodzież i dzieci, do których przez cały swój okres urzędowania w farze x J.Cegłowski chyba tylko raz wygłosił homilię z okazji I komunii św., a poza tym więcej razy nie słyszałam. Na młodzież na ogół burczy swoim basowym głosem. Ja wiem, że krytykować zawsze jest najłatwiej, ale mądrzy i kulturalni ludzie chętnie z krytyki wyciągają wnioski. Oby tak było i w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianin Re: Przebudowa fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:07 x.Dybiński wróć!!!Ty jedyny miałeś podejście do dzieci i młodzieży,a twój następca,co on robi?Tylko krytykuje,że mało i mało.Mógł jeszcze więcej wydać na remont swoich amartamentów.I to jeszcze nie ze swoich pieniędzy tylko swojego poprzednika.Szacunek dla Ks.Dybinskiego,autorytet FARY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Przebudowa fary IP: 193.59.95.* 21.11.05, 13:11 A ja szanuję starego proboszcza, bo dbał o Farę a nie o plebanię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosiek Re: Przebudowa fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:23 ...tylko nikt nie wspomni,że Ks.Cegłowski mógł to wszystko zrobić dzięki staremu proboszczowi,bo gdy odchodził to zostawił na parafii ponad 400000 zł.No i Cegłosiu wyremontował sobie Plebanie!!!A na biedne dzieci z 1 czy 17 to nie potrafi oddać niedzielnej tacy,jak to robił Ks.Dybiński.I gdzie jest ogrzewanie Koscioła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość* Re: Przebudowa fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:30 Nowy proboszcz zaczął od plebanii, teraz bierze sie za kościól, lecz to wszystko dzięki temu, że stary proboszcz pozostawił sporą sumke na niewielkie zagospodarowanie dla nowego proboszcza, który przybył z zabitej dechami parafii(tak nas parafian określił, na jednym z pierwszych kazań). Gratuluję dynamicznego i prężnego działania, ale z takimi pieniędzmi to większość z nas by tak działała, zobaczymy za dwa lata jaki będzie budżet naszej parafii. Cześć i chwała staremu proboszczowi za to co zrobił i za to co pozostawił po sobie. Croboszcz Cegłowski niech złapie trochę ogłady i uszanuje tych co usunęli się w cień życia codziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Porownania IP: 141.30.216.* 21.11.05, 17:02 ...zostawmy porownania z boku a sad komus innemu... Jestem przekonany ze byly proboszcz nie zyczylby sobie jakichkolwiek porownan, jest osoba skromna i prawdziwym kaplanem - jako goscinny parafianin moge stwierdzam to z pelnym przekonaniem - jednoczesnie wydaje mi sie ze i obecny proboszcz nie cieszy sie z tego typu debaty. Cieszmy sie ze cos sie polepsza i nie nalezy osadzac, bo jestesmy do tego za mali!!! Musimy nauczyc sie byc prawdziwymi katolikami nie takimi jak ojciec Rydzyk i jemu podobni, ktorzy oceniaja innych... na koniec polecam maly fragment - Lukasz, 17,7 - 17,10 (to tylko 3 wersy)... see you Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc# Re: Porownania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:34 niech proboszcz Cegłowski zacznie od Siebie i da pozostałem parafianom przykład. porzadny pasterz potrafi zgromadzic wokol siebie owieczki , Cegłowskiemu poza grupka cukrowników to nie wychodzi i widac to na niedzielnych Mszach Św.Zycze sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianin2 Re: Porownania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:00 jestem za bo czerwoną twarzą od .... nic nie zdziałamy tylko odstraszymy Odpowiedz Link Zgłoś
sssheee Re: Porownania 21.11.05, 22:02 do # => A z której Ty stoisz strony krytykancie? Jesteś w grupie cukrowników, którzy jak twierdzisz nieliczną garstką (???!!!) chodzą do kościoła, czy może zrażanym niewiadomo czym i wiecznie niezadowolonym malkontentem, który na msze nie uczęszcza? Jeśli to drugie to skąd wiesz ilu parafian jest co niedziela mszy??? Czyżbyś liczył ludzi pod kopściołem? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Porownania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:59 następny miłośnik tych którzy żerują na osiągniesciach poprzedników !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Re: Przebudowa fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 08:52 Ludzie jakie wy głupoty piszecie. Kwota 400.000 to naprawdę dużo. Skąd wiecie ile kosztował remont plebanii. Przecież ona wewnatrz była w rozsypce. Tynk spadał ze ścian. Ks. Dybiński ( szacunek ) odremontował tylko na zewnatrz budynek, żeby ludzie widzieli, a w środku pomimo NAKAZU konserweatora zabytków nie podjął się remontu. Ogrzewanie nie sprawdza się w dużym budynku. Wywalone pieniądze w błoto. A co do duszpasterstwa: od dzieci jest ks.Cichy, od młodzieży ks. Banderas, a od dorosłych jest Proboszcz. I jest wiele akcji dla dorosłych: dużo spotkań modlitewnych. Ale tak jest jak ktoś potrafi liczyć komuś i wywalać to czego nie widzi. Zacznij chodzić do kościoła i tyle. A co do pieniedzy: WIEM, że wiele pieniezy za ks. Dybińskiego poszło na marne. Wystarczy zobaczyć tynki w środku kościoła. WILGOĆ. I co z tym też nic bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktykujacy Re: Przebudowa fary IP: *.plock.mm.pl 24.11.05, 10:31 Ks.Dybinski dbal przedewszystkim o ludzi ,A KS.CEGLOWSKI TYLKO O SIEBIE ,a gdzie ubodzy o ,ktorych Ojciec Swiety tak walczyl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: DYBIŃSKI DO KITU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 08:28 Ks. Dybiński dbał o ludzi jak byli wykształceni i dawali kasę. Jak prosiłam o chrzest w tygodniu i to że nie stać mnie na opłatę to wyrzucił mnie z kancelarii. Z płaczem wyszłam z plebanii. A on krzyczał na mnie że moim obowiązkiem jest złożyć taką ofiarę. I CO DYBIŃSKI BYŁ SPOKO????? Wszystko robił na zewnątrz i takim jest człowiekiem. Nie mając świadków potrafi z człowieka zrobić szmatę. Jak poszłam do kancelarii, do ks. Cegłowskiego, poznał mnie pracujący tam organista. Od razu wiedział po co przyszłam. Poprosił ks. Cegłowskiego. A ten od razu zapowiedział, że udzieli za darmo pod warunkiem, że chcę całym sercem ohcrzcić dziecko. I nikt mi nie powie, że Dybiński troszczył się o ludzi. Swoim znajomym potrafił opuścić kwotę a biednych wypędzał bądź dawał zgodę do innego kościoła. Jesteście tymi, których Dybiński omamił. Ja wiem jedno: tak jak mnie upokorzył w kancelarii przy ludziach tak ja nigdy nie zwrócę się do niego o pomoc Wstydzę się, że miałam takiego proboszcza. - kłamcę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płock I ks. Cegłowski i ks. Dybiński są dobrzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 18:06 To wspaniałe, że ks. Dybiński został w parafii po przejściu na emeryturę. Jest bowiem znakomitym DUSZPASTERZEM, CZŁOWIEKIEM, KAPŁANEM Z NAPRAWDĘ GŁĘBOKIEGO POWOŁANIA. Ale co do Jego probostwa mam niestety wiele zastrzeżeń... Choćby te szpecące farę "kwoki" - czyli promiennikowe ogrzewanie. Nie dosyć że nieskuteczne, to jeszcze szkodliwe w zabytkowych budynkach, a jakie szpetne. A prezbiterium i ten drewniany w nim podest? Wybaczcie, że to powiem, ale ono urąga wspaniałości fary. Wspaniale, że nowy proboszcz jest dobrym organizatorem. Fara zasługuje na remont, zwłaszcza prezbiterium. Dla godności liturgii będzie ono wyglądało naprawdę wspaniale. I docenicie to. Jeszcze nie jedną rzecz ten kościół będzie zawdzięczał ks. Cegłowskiemu, jak już dziś nie jedną zawdzięcza poprzednikowi. Odpowiedz Link Zgłoś