Dodaj do ulubionych

44 lata temu zmarł Władysław Broniewski

IP: *.c154.petrotel.pl 11.02.06, 10:12
Nie oceniony i nie doceniony, bohater płocki. Jakżesz czyta się Jego wiersze! I te o Płocku, o miłości i te o życiu. Poeta wartkiego losu minionych czasów i zawiedzionych nadziei. Mamy sie kim szczycić. Był taki jak my, płocczanie dumny, uczuciowy, dosadny do bólu i wierny swojej Ojczyżnie.

"Ze złości"

Kochałbym cię (psiakrew, cholera),gdyby nie ta niepewność,
gdyby nie to, że serce zżerazłość, tęsknota i rzewność.
Byłbym wierny jak ten pies Burek,chętnie sypiałbym na słomiance,
ale ty masz taka naturę,że nie życzę żadnej kochance.
Kochałbym cię (sto tysięcy diabłów!),kochałbym (niech mnie krew zaleje!),
ale na mnie coś takiego spadło,że juz nie wiem, co sie ze mną dzieje:
z fotografią, jak kto głupi, się witam,z fotografią (psiakrew!) się liczę,
pójdę spać i nie zasnę przed świtem,póki z grzechów się jej nie wyliczę,
a te grzechy (psiakrew!) malutkie,więc (cholera!) złości sie grzesznik:
że na przykład, wczoraj piłem wódkęlub że pani Iks - niekoniecznie.
Cóż mi z tego (psiakrew!), żem wierny,taki, co to "ślady po stopach"?...
Moja miła, minął październik,moja miła (psiakrew!), mija listopad.
Moja miła, całe życie mija...Miła! miła! - powtarzam ze szlochem...
To mi życie daje, to zabija,że ja ciągle (psiakrew!) ciebie kocham.

"Bagnet na broń"

Bagnet na broń
Kiedy przyjdą podpalić dom,
ten, w którym mieszkasz - Polskę,
kiedy rzucą przed siebie grom
kiedy runą żelaznym wojskiem
i pod drzwiami staną, i nocą
kolbami w drzwi załomocą -
ty, ze snu podnosząc skroń,
stań u drzwi.
Bagnet na broń!
Trzeba krwi!

Są w ojczyźnie rachunki krzywd,
obca dłoń ich też nie przekreśli,
ale krwi nie odmówi nikt:
wysączymy ją z piersi i z pieśni.
Cóż, że nieraz smakował gorzko
na tej ziemi więzienny chleb?
Za tę dłoń podniesioną nad Polską-
kula w łeb!

Ogniomistrzu i serc, i słów,
poeto, nie w pieśni troska.
Dzisiaj wiersz-to strzelecki rów,
okrzyk i rozkaz:
Bagnet na broń!

Bagnet na broń!
A gdyby umierać przyszło,
przypomnimy, co rzekł Cambronne,
i powiemy to samo nad Wisłą.

Poczytajcie biografię Poety:
broniewski.webtek.opole.pl/
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: 44 lata temu zmarł Władysław Broniewski 11.02.06, 19:05
      A ja o wielkim poecie, wielkim płocczaninie i wielkim jagiellończyku napiszę
      trochę nietypowo, bez zadęcia. Mała anegdota. Otóż mało kto pewnie wie, bo mało
      kto się dziś Broniewskim interesuje, że poeta kiedyś podczas spotkania z
      marszałkiem Michałem Żymierskim wyrecytował mu taki oto czterowiersz:

"Wolę mieć na dupię czyrak,
      Wolę zamieszkiwać Irak,
      Wolę nosić w wacie wała,
      Niż za wodza mieć Michała."

Po tej recytacji Broniewski odczekał kilka minut, po czym wyjaśnił
      skonfudowanemu marszałkowi, że czterowiersz ten ułożył w czasie wojny i
      poświęcił go innemu Michałowi - Tokarzewskiemu-Karaszewiczowi. :-))

Znając poczucie humoru i bezpośredniość Broniewskiego, jestem pewien, że gdyby
      poeta dowiedział się, że dziś jego kochanym Płockiem rządzi prezydent, który
      darzy go taką sympatią, że jeszcze w poprzedniej kadencji jako radny zabiegał o
      zburzenie jego pomnika, to na pewno podpisałby się pod takim czterowierszem
      (ułożonym przeze mnie w duchu pierwowzoru):

"Wolę mieć raka i kiłę,
      Wolę w chwastach mieć mogiłę,
      Wolę w czole mieć sztachetkę,
      Niż za prezydenta MMMetkę.

I tym razem nie ma chyba wątpliwości, o jakiego MMMetkę chodzi. ;-))
      • Gość: bghlrft Re: 44 lata temu zmarł Władysław Broniewski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:59
        A znasz Romanie ten wierszyk,który napisał nasz nieżyjący noblista,gdy
        wyjeżdżał z kraju?
        Zaglądali mi do kufrów
        Zaglądali mi do waliz
        Nie zajrzeli mi do d..y
        Miałem tam socjalizm
    • Gość: zydel Wolna encyklopedia o Broniewskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 19:26
      pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Broniewski
      • Gość: kasia Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 19:30
        dlaczego w Płocku nie ma ulicy Władysława Broniewskiego?
        • roman_j Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim 11.02.06, 22:10
          Gość portalu: kasia napisał(a):

> dlaczego w Płocku nie ma ulicy Władysława Broniewskiego?

Najprościej byłoby napisać, że pewnie dlatego, że w Płocku rządzi ekipa, dla
          której Broniewski jest tak trefny, że gotowi byliby się nawet pozbyć jego
          pomnika. Nie ma dla nich znaczenia, że prosto ze szkolnej ławy poszedł do
          Legionów, że otrzymał Virtuti Militari i 4 Krzyże Walecznych, że opiewał Płock i
          Mazowsze w swoich wierszach. Pech Broniewskiego polega chyba na tym, że przeżył
          wszystkie trzy wojny w jakich brał udział. Gdyby nie to, wteyd pewnie byłby
          stawiany w jednym rzędzie z Gradowskim i Jeziorowskimi, bo nie był bynajmniej od
          nich mniej bohaterski. Ale Broniewski jest dla dzisiejszych władz miasta trefny.
          Nie mogą mu wybaczyć tego, że był socjalistą, z przekonania, choć sami są
          socjalistami (tyle, że z konieczności). Wypominają mu, że wiersz na cześć
          Stalina napisał, choć przecież Szymborska też napisała i jej się tego nie
          wypomina (może dlatego, że dostała Nobla). Proponowałem kiedyś, żeby nowy most
          lub chociaż prowadzące do niego drogi nazwać imieniem Władysława Broniewskiego,
          ale nasze władze stawiały na Opatrzność Bożą, w której chyba składają swoje
          nadzieje z powodu widocznego braku umiejętności rządzenia miastem. Tak byłoby
          najprościej napisać.
          Ale żeby nie minąć się z prawdą, trzeba jeszcze napisać, że jest jednak w Płocku
          aleja, a właściwie alejka Władysława Broniewskiego oraz park jego imienia.
          Alejka biegnie wzdłuż ulicy Mostowej (to ta asfaltowa dróżka biegnąca w górę) do
          schodów prowadzących do pomnika Broniewskiego. A park im. Władysława
          Broniewskiego, to ta część skarpy płockiej, która ciągnie się od mostu do
          wspomnianych schodów. Tak więc od biedy można powiedzieć, że Broniewskiego jego
          miasto uhonorowało, ale widac kiepsko, skoro mało kto o tym wie, a i nie
          przypomina o tym pewnie nawet żadna tabliczka. Szkoda.
          • Gość: kasia Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 08:39
            ok, powiedzmy, że "rozumiem" powody obecnej ekipy, ale przecież MM nie rządzi
            Płockiem od czasów drugiej wojny światowej?
            • roman_j Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim 12.02.06, 12:59
              I właśnie dlatego, że MM nie rządzi tak długo, mamy jeszcze w Płocku pomnik,
              alejkę i park Broniewskiego. Nie wiadomo tylko, jak długo jeszcze. ;-))
              Zauważ jednak, że to za tej władzy podjęto kilkakrotnie temat potrzeby
              uhonorowania płockich bohaterów. Mowa była o Jeziorowskich, o Zawidzkim.
              Niestety, Broniewskiego do tego grona najwyraźniej nie zaliczono, choć nie
              ustępuje ww. I tę wybiórczość można wytknąć obecnym władzom. Zresztą tylko pod
              adresem obecnych władz jest sens formułować jakieś postulaty, bo tylko obecne
              władze, z racji tego, że są "obecne", mogą coś w tej sprawie zrobić. Poprzednie
              władze już nic nie zrobią. A na przyszłe trzeba poczekać. :-))
      • Gość: kw. Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 10:04
        artykuł "Witolda Kolskiego" pod tytułem "Zgnieść gadzinę nacjonalistyczną",
        to taki artykuł popierający aresztowanie przez NKWD kolegów ktorzy zgineli
        dekowanie sie w Izraelu i jeszcze wiele, przykro mówic,

w Płocku jest aleja im.tego towarzysza,park a co najgorsze ogromny pomnik
        o którym sie nie wspomina a takiego pomnika nie mają obrońcy Płocka,
        Piłsudski itd.
        • Gość: do kw. Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 11:50
          najpierw się trochę podokształcaj, a potem przestan opowiadać bzdury.
        • Gość: cokół Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim IP: *.c153.petrotel.pl 12.02.06, 12:05
          Coś ci się popierniczyło. Za grosz nie nie znasz Broniewskiego. Jesteś mierny także w szacunku dla Bohatera. Nie byle kto mógł otrzymać takie odznaczenia i nie byle kto je mu nadawał. Zamilcz i nie obrażaj innych Polaków którzy mieli podobne losy do Poety. O poezji nie wspomnę boś tu laik.
          Płock jest dziadowskim, dziwnym, szkaradnym miastem. Tu historia wędruje pokracznie dzięki chorym, zgłupiałym w swej ideologii ludziom. On to usiłują wydrzeć nam z miasta duszę Poety i splugawić Go. Przyjdzie kiedyś czas normalności i normalni ludzie docenią wszystkie mogiły bohaterów w Płocku i wszystkią pamięć o ludziach nadzwyczajnie płockich. Kolejne ekipy pozornych decydentów odchodzą do wychodka historii spłukiwane szybko mijającym czasem. Błąkający się jeszcze tu i ówdzie smród sublimuje w niepamięć. I tak działa historyczna sprawiedliwość. Dlatego radzę ci, zważ gdzie stajesz i w którą stronę idziesz, biedny robaku na pomniku Poety.
        • amph Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim 12.02.06, 12:11
          Witold Kolski, niedoszły pierwszy sekretarz PPR /o czym mało się wie/ był
          tym,który nie ukrywał we wspomnianym artykule radości z aresztowania przez NKWD
          Broniewskiego i Wata.W tamtym czasie tow.Kolski był z-cą Czerwonego Sztandaru i
          jak twierdził walczył "z gadziną nacjonlistyczną" , do której zaliczył obu
          wspomnianych intelektualistów.
          Swoje Virtuti otrzymał Broniewski Od Rydza Śmigłego właśnie za udział w
          wojnie 1920 roku.W tym kontekście twój żal ,iż obrońcy Płocka nie mają pomnika
          uważam za co najmniej niefortunny.Nic nie stoi na przeszkodzie aby
          społeczeństwo taki pomnik ufundowało.Na razie w kolejce do pomnika wyprzedza
          płockich obrońców Bolesław Krzywousty.Piłsudski swój pomnik ma.
          Jeszcze jedno.To wstyd,że niewielu pamiętało o rocznicy.Tacy poeci
          jak Broniewski nie rodzą się często.Miasto powinno o wielkich własnych
          obywatelach pamiętać.

• roman_j Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim 12.02.06, 12:48
          Gość portalu: kw. napisał(a):

> a takiego pomnika nie mają obrońcy Płocka, Piłsudski itd.

Piłsudski ma już swój pomnik, o czym Ci już powyżej napisał Amph. A ja do tego
          jeszcze dodam, że Piłsudski też był socjalistą z przekonań. Nie brzydzi Cię więc
          z tego powodu jego osoba? A może po prostu o tym nie wiedzialeś, bo dziwnym
          zbiegiem okoliczności ta wiedza nie trzyma sie umysłów bezkrytycznych adoratorów
          Józefa Piłsudskiego. :-))
          • Gość: vito Re: Wolna encyklopedia o Broniewskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:00
            synu, co ty wiesz o Piłsudskim,kilka zdań z jakiejs książki,
            kłaniajcie sie dalej czapką do ziemi czerwonej zarazie,
            • Gość: kasia dom Poety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:26
              przydałaby się nowa tablica na domu, w którym urodził się i mieszkał Broniewski.
              Na obecnej znajduje się napis: Poeta, rewolucjonista - nic dziwnego, tablica
              jest z 1962 roku.
              • Gość: alka Re: dom Poety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:47
                a tak naprawde o co chodzi?
                • Gość: małgosia Re: dom Poety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:48
                  stały znicze ktoś pamiętał,jest przecież w płocku szkoła imienia Poety!!!!!!
                  • Gość: Krzysztof Re: dom Poety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:43
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=28276585&v=2&s=0
                    Dom Broniewskiego miał być odnowiony, na obietnicach się skończyło
                    • Gość: czy Re: dom Poety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:58
                      to co maja tam nową Wisełke postawić ?
                      • kwisniewski Re: dom Poety 23.11.06, 12:27
                        O kolejnej obietnicy - cisza
    • Gość: danek Re: 44 lata temu zmarł Władysław Broniewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 17:39
      szuja niezwykła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka