Dodaj do ulubionych

Cała prawda o dworcu

23.05.06, 00:03
Ciekawe czy płocki dworzec będzie jeszcze kiedyś przelotowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: seamoon Re: Cała prawda o dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 02:39
      jak sie wchodzi na "taki' dworzec to sie odechciewa kupic bilet ...jak sobie
      człoweik wyobrazi jakim pociagiem bedzie jechał..
    • Gość: Grom Cała prawda o dworcu albo nawet i pół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 06:42
      — Kochanie! Dolej trochę więcej wody. Jakaś oklapła jestem dzisiaj. Mówię pani. — Pani Iwonko! Pani wytrze tę szminkę, bo klient znów się będzie pieklił.
      • Gość: kumoter Re:Grom IP: *.c240.petrotel.pl 23.05.06, 08:55
        Jak mogłeś, "Grom"! Nie wyrabiam, hahahaha
        Strzał w samo sedno, hahahah
        a i płakać należy!
    • Gość: śfager Re: Cała prawda o dworcu IP: *.c240.petrotel.pl 23.05.06, 09:03
      Denerwujemy się gdy słyszymy dosadne opinie o polskiej gospodarce wyrażane od
      Japonii do USA. Wszędzie nas znają!
      W Japoni słyniemy z sadzenia palm na biegunie północym (to o autostradach), w
      Szwecji, Niemczech i okolicach o "polskiej gospodarce", w USA o polskim durniu
      co nic nie potrafi (polish joke - kawały o Polakach, polskie żarty, dowcipy),
      itd.

Zawsze to coś. No nie?...
      • Gość: Jan Osiedlowy Re: Cała prawda o dworcu IP: *.c157.petrotel.pl 23.05.06, 10:12
        Brawo SEB za dziennikarskie śledztwo ,które odkrywa kulisy niemożności
        przejęcia dworca przez Gminę Płock .A może na nieruchomości Skarbu Państwa -
        Wojewoda Mazowiecki uwłaszczy Gminę Płock,czyli skomunalizuje te grunty ,zaś
        Gmina Płock zwróci PKP nakłady po wycenie budynku.Byłoby taniej i szybciej!
    • Gość: Zuber płk. Re: Cała prawda o dworcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:26
      Tak,tak,
      klient w krawcie jest mniej awanturujacy...
      • Gość: WD Re: Cała prawda o dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:00
        A ja postanowiłem zrobić dokumentację fotograficzną tego peerelowskiego
        zabytku :-) www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=19&pos=0 , czy
        ktoś jeszcze posiada fotki tego przybytku?
    • Gość: logistyk Re: Cała prawda o dworcu IP: 193.59.95.* 23.05.06, 13:04
      panie prezydencie Milewski.
      wiem, że zawsze są ograniczenia budżetowe ale proszę przeanalizować tego typu
      projekt:
      1. miasto wykupuje tą ruinę od PKP.
      2. remontuje ją
      3. zakupuje 4-6 szynobusów (dokładna ilość wymagałaby przeanalizowania
      natężenia ruchu pasażerskiego)
      4. w 2007 roku na PKP nałożony zostanie wreszcie obowiązek udostępniania
      infrastruktury dla podmiotów zewnętrznych
      5. w 2007-2008 roku miasto uruchamia regularne, bezpieczne, czyste i
      ekonomiczne wahadła szynobusów na odcinku Płock-Kutno-Płock. Jestem przekonany,
      że spotkałyby się one z uznaniem wielu uczniów i pracujących dojeżdżających do
      Płocka.
      6. 60% inwestycji pokrywa Unia Europejska z funduszy programu Marco PoloII
      (promujący alternatywne w stosunku do dróg formy transportu).
      7. Z uwagi na obecnie realizowany (bardziej komercyjny) projekt w tym
      programie - chętnie pomogę pchnąć to smutne miasto do przodu.
      8. Nawet jeśli po odjęciu kosztów operacyjnych zysk z takiej działalności
      będzie zerowy - to chyba warto.. nie uważa pan?
      • Gość: menel Re: Cała prawda o dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:58
        Proponuję inną kolejonść analizowania zagadnienia niż "logistyczny plan
        działań ?!?!?!"
        1.zbadanie i ustalenie rzeczywistego zapotrzebowania na przeowzy kolejowe w
        rejonie Płocka przy istniejącym układzie torów
        2. analiza tego zapotrzebowania w kierunkach Kutno i Sierpc i dalej w
        zależności od pory roku, dnia tygodnia, pory dnia
        3.Prognoza przyszłych zmian zapotrzebowania na przewozy
        4. Porównanie kosztów eksploatacji składu koniecznego do obsługi tego
        zapotrzebowania z przewidywanymi wpływami za bilety
        5. Analiza opłacalności przedsięwzięcia uwzględniająca koszty inwestycjne,
        koszty eksploatacji i remontów, stałe, amortyzację itp oraz wpływy a także
        sposoby i źródła finansowania
        6. Decyzja na tak lub nie stosownie do wyniku uzyskanego w pkt5
        7. Ewentualna realizacja w przypadku decyzji na tak

Niezachowanie w/w kolejności grozi katastrofą finansową przedsięwzięcia.
        • Gość: szynobusyes Re: markieting IP: *.c155.petrotel.pl 23.05.06, 18:30
          Proponuje analizę zapotrzebowania tj. zwykłe badanie markietingowe objąć także
          takie zagadnienia jak:
          - zapotrzebowania na wachadła weekendowe Płock - Bałtyk
          Płock - Mazury
          Płock - Południe kraju w tym do
          Łódzi i Częstochowy (stacja docelowa wg ustaleń);
          - wahadła turnusowe w okresie wakacji (kolonie i wycieczki) oraz okresy świąt.

Oczywiście szynobus pośpieszny bez zatrzymywaia się na trasie.
          Uzasadniam to tym, że obecnie czas dojazdu koleją np. do Gdańska to
          około 12 godzin (przez Kutno, Toruń) i podobnie niedogodne połączenia przez
          Warszawę i Kutno z innymi wczasowiskami.
        • Gość: logistyk Re: Cała prawda o dworcu IP: 193.59.95.* 24.05.06, 10:17
          to wszystko prawda..
          składając wniosek o dofinansowanie z Marco PoloII konieczny jest bardzo
          szczegółowy BP
          obawiałem się tylko, że w świetle wyczynów przy próbach dofinansowania dróg
          dojazdowych, taka masa szczegółow ekonomiczno finansowych na raz przytłoczy
          ociężałe głowy pracowników ratusza..
          tak BTW to myślę, że kilku ogarniętych płocczan możnaby do takiego projektu
          skrzyknąć.. co Ty na to "menelu"? ;)
          pozdrawiam
          • Gość: menel Re: Cała prawda o dworcu i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 11:27
            logistyk napisał: >tak BTW to myślę, że kilku ogarniętych płocczan możnaby do
            takiego projektu skrzyknąć.. co Ty na to "menelu"? ;)

Dobrze byłoby wiedzieć czym ogarniętych! Bo jak obłędem - to nie daj Boże!

Przyjmując jednak, że raczej chodziło o rozgarniętych, powiem tak:
            jeśli skrzyknięcie kilku rozgarniętych ludzi do projektu ma oznaczać prywatne
            przedsięwzięcie - jestem za, niech robią na własny koszt:ich pieniądze, ryzyko,
            sukces i zyski lub porażka i straty,
            jeśli zaś ma to być przedsięwzięcie płockiego samorządu, to woluntariat kilku
            rozgarniętych ma już miejsce na tym forum. Nawet najgłębsze woluntarystczne
            zaangażowanie rozgarniętych hobbystów i entuzjastów nie zastąpi profesjonalnie
            przeprowadzonego pełnego przygotowania inwestycji bez pomijania żadnego z
            wymaganych kroków tj:
            - rzetelne badania istniejącego i przewidywanego rynku na kolejowe przewozy
            pasażerskie w rejonie Płocka i okolic,
            - studium uwarunkowań techniczno-ekonomicznych i opłacalności przedsięwziecia
            - organizacja finansowania przedsięwzięcia

Wykonanie w/w kroków wymaga wysokich specjalistycznych kwalifikacji, obawiam
            się, że niestety niedostępnych w Płocku, napewno nie na zasadzie skrzyknięcia
            kilku entuzjastów, nawet bardzo rozgarniętych.
            Zaczynamy mówić o dużym regionalnym projekcie infrastrukturalnym powiązanym z
            funkcjonowaniem systemu infrastruktury i transportu kolejowego państwa. To nie
            jest pole do harców dla egzaltowanych entuzjastów i amatorów oraz nawiedzonych
            patriotów lokalnych.
            Nie jestem przeciw w ogóle; jestem przeciw amatorszczyźnie, chybionym decyzjom,
            niewłaściwie użytym zasobom, zmarnowanym okazjom.
            Jestem za racjonalnym i pofesjonalnym zarządzaniem programowaniem,
            projektowaniem i realizacją inwestycji dobrze służących rozwojowi miasta.

• Gość: logistyk Re: Cała prawda o dworcu i nie tylko IP: 193.59.95.* 25.05.06, 08:36
              exactly!
              problem w tym, że płockiem jak i całą naszą wspaniałą ojczyzną rządzą politycy
              a nie specjaliści, manadżerowie i fachowcy a decyzje podejmowane są nie na
              podstawie analiz finansowych lecz analiz wzrostu poklasku "grup
              zaprzyjaźnionych"
              dzięki za podnoszenie poziomu forum poprzez inteligentne komentarze.
              pzdro
    • Gość: klient PKP Re: Cała prawda o dworcu IP: 150.254.125.* 23.05.06, 13:35
      Nienawidze tego cholernego miejsca. Wszystko tam jest do dupy. Sam wygląd
      budynku, dwie kasy sprzedające bilety PKP, z czego jedna otwarta. Do WC nigdy
      nie zaglądalam bo mi pewnia trauma by została. Dojazd linią 26 to prawdziwa
      loteria. Albo bądę godzinę za wcześnie, albo 5 minut za późno (chociaż ostatnio
      coś tam jedzie, ale to przez przypadek pewnie MPK wyszło)A o torach też nich
      ktoś pomyśli bo z buta szybciej do Kutna można dojść. 50 kilometrów w niemal 1,5
      h! To są nasze pociągi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka