sloggi 23.05.06, 00:03 Ciekawe czy płocki dworzec będzie jeszcze kiedyś przelotowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: seamoon Re: Cała prawda o dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 02:39 jak sie wchodzi na "taki' dworzec to sie odechciewa kupic bilet ...jak sobie człoweik wyobrazi jakim pociagiem bedzie jechał.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grom Cała prawda o dworcu albo nawet i pół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 06:42 — Kochanie! Dolej trochę więcej wody. Jakaś oklapła jestem dzisiaj. Mówię pani. — Pani Iwonko! Pani wytrze tę szminkę, bo klient znów się będzie pieklił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumoter Re:Grom IP: *.c240.petrotel.pl 23.05.06, 08:55 Jak mogłeś, "Grom"! Nie wyrabiam, hahahaha Strzał w samo sedno, hahahah a i płakać należy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śfager Re: Cała prawda o dworcu IP: *.c240.petrotel.pl 23.05.06, 09:03 Denerwujemy się gdy słyszymy dosadne opinie o polskiej gospodarce wyrażane od Japonii do USA. Wszędzie nas znają! W Japoni słyniemy z sadzenia palm na biegunie północym (to o autostradach), w Szwecji, Niemczech i okolicach o "polskiej gospodarce", w USA o polskim durniu co nic nie potrafi (polish joke - kawały o Polakach, polskie żarty, dowcipy), itd. Zawsze to coś. No nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Osiedlowy Re: Cała prawda o dworcu IP: *.c157.petrotel.pl 23.05.06, 10:12 Brawo SEB za dziennikarskie śledztwo ,które odkrywa kulisy niemożności przejęcia dworca przez Gminę Płock .A może na nieruchomości Skarbu Państwa - Wojewoda Mazowiecki uwłaszczy Gminę Płock,czyli skomunalizuje te grunty ,zaś Gmina Płock zwróci PKP nakłady po wycenie budynku.Byłoby taniej i szybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuber płk. Re: Cała prawda o dworcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:26 Tak,tak, klient w krawcie jest mniej awanturujacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Cała prawda o dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:00 A ja postanowiłem zrobić dokumentację fotograficzną tego peerelowskiego zabytku :-) www.plock24.pl/cpg/cpg/displayimage.php?album=19&pos=0 , czy ktoś jeszcze posiada fotki tego przybytku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logistyk Re: Cała prawda o dworcu IP: 193.59.95.* 23.05.06, 13:04 panie prezydencie Milewski. wiem, że zawsze są ograniczenia budżetowe ale proszę przeanalizować tego typu projekt: 1. miasto wykupuje tą ruinę od PKP. 2. remontuje ją 3. zakupuje 4-6 szynobusów (dokładna ilość wymagałaby przeanalizowania natężenia ruchu pasażerskiego) 4. w 2007 roku na PKP nałożony zostanie wreszcie obowiązek udostępniania infrastruktury dla podmiotów zewnętrznych 5. w 2007-2008 roku miasto uruchamia regularne, bezpieczne, czyste i ekonomiczne wahadła szynobusów na odcinku Płock-Kutno-Płock. Jestem przekonany, że spotkałyby się one z uznaniem wielu uczniów i pracujących dojeżdżających do Płocka. 6. 60% inwestycji pokrywa Unia Europejska z funduszy programu Marco PoloII (promujący alternatywne w stosunku do dróg formy transportu). 7. Z uwagi na obecnie realizowany (bardziej komercyjny) projekt w tym programie - chętnie pomogę pchnąć to smutne miasto do przodu. 8. Nawet jeśli po odjęciu kosztów operacyjnych zysk z takiej działalności będzie zerowy - to chyba warto.. nie uważa pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Cała prawda o dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:58 Proponuję inną kolejonść analizowania zagadnienia niż "logistyczny plan działań ?!?!?!" 1.zbadanie i ustalenie rzeczywistego zapotrzebowania na przeowzy kolejowe w rejonie Płocka przy istniejącym układzie torów 2. analiza tego zapotrzebowania w kierunkach Kutno i Sierpc i dalej w zależności od pory roku, dnia tygodnia, pory dnia 3.Prognoza przyszłych zmian zapotrzebowania na przewozy 4. Porównanie kosztów eksploatacji składu koniecznego do obsługi tego zapotrzebowania z przewidywanymi wpływami za bilety 5. Analiza opłacalności przedsięwzięcia uwzględniająca koszty inwestycjne, koszty eksploatacji i remontów, stałe, amortyzację itp oraz wpływy a także sposoby i źródła finansowania 6. Decyzja na tak lub nie stosownie do wyniku uzyskanego w pkt5 7. Ewentualna realizacja w przypadku decyzji na tak Niezachowanie w/w kolejności grozi katastrofą finansową przedsięwzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynobusyes Re: markieting IP: *.c155.petrotel.pl 23.05.06, 18:30 Proponuje analizę zapotrzebowania tj. zwykłe badanie markietingowe objąć także takie zagadnienia jak: - zapotrzebowania na wachadła weekendowe Płock - Bałtyk Płock - Mazury Płock - Południe kraju w tym do Łódzi i Częstochowy (stacja docelowa wg ustaleń); - wahadła turnusowe w okresie wakacji (kolonie i wycieczki) oraz okresy świąt. Oczywiście szynobus pośpieszny bez zatrzymywaia się na trasie. Uzasadniam to tym, że obecnie czas dojazdu koleją np. do Gdańska to około 12 godzin (przez Kutno, Toruń) i podobnie niedogodne połączenia przez Warszawę i Kutno z innymi wczasowiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logistyk Re: Cała prawda o dworcu IP: 193.59.95.* 24.05.06, 10:17 to wszystko prawda.. składając wniosek o dofinansowanie z Marco PoloII konieczny jest bardzo szczegółowy BP obawiałem się tylko, że w świetle wyczynów przy próbach dofinansowania dróg dojazdowych, taka masa szczegółow ekonomiczno finansowych na raz przytłoczy ociężałe głowy pracowników ratusza.. tak BTW to myślę, że kilku ogarniętych płocczan możnaby do takiego projektu skrzyknąć.. co Ty na to "menelu"? ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Cała prawda o dworcu i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 11:27 logistyk napisał: >tak BTW to myślę, że kilku ogarniętych płocczan możnaby do takiego projektu skrzyknąć.. co Ty na to "menelu"? ;) Dobrze byłoby wiedzieć czym ogarniętych! Bo jak obłędem - to nie daj Boże! Przyjmując jednak, że raczej chodziło o rozgarniętych, powiem tak: jeśli skrzyknięcie kilku rozgarniętych ludzi do projektu ma oznaczać prywatne przedsięwzięcie - jestem za, niech robią na własny koszt:ich pieniądze, ryzyko, sukces i zyski lub porażka i straty, jeśli zaś ma to być przedsięwzięcie płockiego samorządu, to woluntariat kilku rozgarniętych ma już miejsce na tym forum. Nawet najgłębsze woluntarystczne zaangażowanie rozgarniętych hobbystów i entuzjastów nie zastąpi profesjonalnie przeprowadzonego pełnego przygotowania inwestycji bez pomijania żadnego z wymaganych kroków tj: - rzetelne badania istniejącego i przewidywanego rynku na kolejowe przewozy pasażerskie w rejonie Płocka i okolic, - studium uwarunkowań techniczno-ekonomicznych i opłacalności przedsięwziecia - organizacja finansowania przedsięwzięcia Wykonanie w/w kroków wymaga wysokich specjalistycznych kwalifikacji, obawiam się, że niestety niedostępnych w Płocku, napewno nie na zasadzie skrzyknięcia kilku entuzjastów, nawet bardzo rozgarniętych. Zaczynamy mówić o dużym regionalnym projekcie infrastrukturalnym powiązanym z funkcjonowaniem systemu infrastruktury i transportu kolejowego państwa. To nie jest pole do harców dla egzaltowanych entuzjastów i amatorów oraz nawiedzonych patriotów lokalnych. Nie jestem przeciw w ogóle; jestem przeciw amatorszczyźnie, chybionym decyzjom, niewłaściwie użytym zasobom, zmarnowanym okazjom. Jestem za racjonalnym i pofesjonalnym zarządzaniem programowaniem, projektowaniem i realizacją inwestycji dobrze służących rozwojowi miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logistyk Re: Cała prawda o dworcu i nie tylko IP: 193.59.95.* 25.05.06, 08:36 exactly! problem w tym, że płockiem jak i całą naszą wspaniałą ojczyzną rządzą politycy a nie specjaliści, manadżerowie i fachowcy a decyzje podejmowane są nie na podstawie analiz finansowych lecz analiz wzrostu poklasku "grup zaprzyjaźnionych" dzięki za podnoszenie poziomu forum poprzez inteligentne komentarze. pzdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient PKP Re: Cała prawda o dworcu IP: 150.254.125.* 23.05.06, 13:35 Nienawidze tego cholernego miejsca. Wszystko tam jest do dupy. Sam wygląd budynku, dwie kasy sprzedające bilety PKP, z czego jedna otwarta. Do WC nigdy nie zaglądalam bo mi pewnia trauma by została. Dojazd linią 26 to prawdziwa loteria. Albo bądę godzinę za wcześnie, albo 5 minut za późno (chociaż ostatnio coś tam jedzie, ale to przez przypadek pewnie MPK wyszło)A o torach też nich ktoś pomyśli bo z buta szybciej do Kutna można dojść. 50 kilometrów w niemal 1,5 h! To są nasze pociągi! Odpowiedz Link Zgłoś