Gość: KKK IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 10:52 Czy nie zdarza sie Wam czasami bedac na forum (nie tylko na plockim), ze niektore wypowiedzi sa samowolka ortograficzna? :) Nie wiem czy wynika to z niedbalosci czy po prostu z niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murzin Re: Forum a zasady ortografii 24.02.03, 11:08 Gość portalu: KKK napisał(a): > Czy nie zdarza sie Wam czasami bedac na forum (nie tylko na plockim), ze > niektore wypowiedzi sa samowolka ortograficzna? :) Nie wiem czy wynika to z > niedbalosci czy po prostu z niewiedzy. Jesteś na dobrej drodze, żeby samemu sobie odpowiedzieć na to pytanie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Forum a zasady ortografii 24.02.03, 12:50 Gość portalu: KKK napisał(a): > Czy nie zdarza sie Wam czasami bedac na forum (nie tylko na plockim), ze > niektore wypowiedzi sa samowolka ortograficzna? :) Nie wiem czy wynika to z > niedbalosci czy po prostu z niewiedzy. Cieszę się, że nie tylko dla mnie słowo "ortografia" znaczy coś więcej niż zbiór historycznych zasad dotyczących językowej poprawności. Moim zdaniem ta "samowolka ortograficzna" (i gramatyczna również) ma kilka przyczyn, które u każdego występują w różnej kombinacji i różnych proporcjach. Są to: - pośpiech - niedbałość lub lekceważenie zasad języka - zwykłe nieuctwo - problemy typu: dysortografia, dysgrafia, itp. Z moich obserwacji wynika niestety, że spory udział ma tutaj czynnik trzeci, czyli nieuctwo (lub ujmując to inaczej: nieznajomość zasad pisowni). Dawniej próbowałem je tępić, ale dałem sobie spokój, bo doszedłem do wniosku, że jestem jedynym człowiekiem na forum, dla którego nie jest wszystko jedno, czy czyta np. o "skrópółach", czy "skrupułach". Teraz jednak myślę, że warto założyć wątek, którym wesprzemy nasz niewydolny system edukacji powszechnej i będziemy piętnować błędy robione przez forumowiczów w ich wpisach (oczywiście już bez podawania nicków, żeby ludziom nie robić wstydu). ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Forum a zasady ortografii 24.02.03, 13:23 A moze na poczatek sam zaczniesz stosowac poprawna interpunkcje!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Forum a zasady ortografii 24.02.03, 13:41 legal.alien napisał: > A moze na poczatek sam zaczniesz stosowac poprawna interpunkcje!!!??? Wezmę się za swoją interpunkcję, kiedy na forum ludzie przestaną popełniać błędy ortograficzne. OK? ;-)))) Interpunkcja to wyższy stopień wtajemniczenia. Doskonale wiem, że robię w tej dziedzinie sporo błędów. Wynika to głównie z pośpiechu. Błędy interpunkcyjne nie są jednak tak oczywiste i rażące jak ortograficzne. Ale jeżeli chcesz, to możesz zacząć tępić także brak lub nadmiar przecinków. Obawiam się tylko, że wtedy nie będziesz miał czasu na pisanie o niczym innym. Ale może to i dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Forum a zasady ortografii 25.02.03, 08:12 To bylo akurat do KKK, a nie do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Forum a zasady ortografii 25.02.03, 08:31 legal.alien napisał: > To bylo akurat do KKK, a nie do ciebie. No to sprawdziła się po raz kolejny zasada: "Uderz w stół, a nożyce się odezwą". ;-)))) Tak się składa, że interpunkcja to moja pięta Achillesa, stąd myślałem, że to było do mnie. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Forum a zasady ortografii IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 21:34 Ja uwazam, ze na roznego rodzaju forach dyskusyjnych czy grupach newsowych ortografia i interpunkcja maja mniejsze znaczenie niz gdzie indziej. Wiadomosci wpisuje sie szybko, czesto nie czyta sie ich dokladnie przed wyslaniem. Czasem wpisujac jakas wiadomosc na forum boje sie, ze poplenie jakis oczywisty blad i zostanie to wytkniete w przykry sposob. Czasem pisze sie cos szybko i niby wiadomo o co chodzi ale trudno sformulowac mysl w zreczny sposob. Nie ma czasu na przemyslenie i napisanie innej - poprawniejszej wersji. Wg mnie wazniejsze jest poprawne ustawienie kodowania polskich znakow czy ilosci znakow w wierszu w progranie do newsow. Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Forum a zasady ortografii IP: *.ssss.gouv.qc.ca 25.02.03, 18:33 Kochani, czy nie manifetujecie przypadkiem przerostu malomiasteczkowych ambicji ?? Dajcie sobie na luz !!!! Forum nie jest publiczna bezplatna szkolka nauczania ortografii. Na forum liczy sie wymiana koncepcji i opinii. Jesli waszym zyciowym zadaniem jest przestawianie przecinkow i poprawianie "O z kreska na U zwykle" we wpisach innych forumowiczow, to naprawde wam nie zazdroszcze !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hevelius Re: Forum a zasady ortografii IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 18:53 Gdy ja zaczynalem korzystac z internetu i m.in. z IRCa bylem zszokowany tym jak ludzie pisza niepoprawnie i to zarowno pod wzgledem ortograficznym jak i gramatycznym. Jednak dosc szybko przekonalem sie ze jesli chodzi o gramatyke to powstaje problem poniewaz podczas szybkiego formuowania i jednoczesnego zapisywania swojej wypowiedzi trudno jest sformulowac ladne stylistycznie zdanie lub jego rownowaznik. Natomiast jesli chodzi o ortografie to zauwazylem, ze czesto bledy sa popelniane celowo i jest to widac - wiadomo, ze nikt by nigdy nie napisal zamiest "kółko" - "kooolko" - po 1. "ó" zostalo zamienione w "ooo" ewidentnie celowo, a co do polskich znakow jest z nimi bardzo duzy problem i np. na IRCu nie stosuje sie ich wogole. Z przykroscia musze jednak przyznac, ze po pewnym czasie korzystania z internetu zauwazylem iz sam zaczynam popelniac duzo wiecej bledow niz dotychczas :( ... na szczescie juz mi to minelo :) Odpowiedz Link Zgłoś
salicki Re: Forum a zasady ortografii 25.02.03, 21:38 Nie wolno tego bagatelizować. Bardzo znamienne, że nawet ci, którzy piszą o nieprawidłowościach, sami robią to błędnie, nie używają polskich liter itp. A tymczasem już widać wyniki niedbałości - wszędobylskie "S.A." jako skrót od spółki akcyjnej (zamiast "SA"), pisanie "Ul." zamiast "ul." i inne. Z naszego podwórka - "Płocczanie" (w miejsce płocczan). A wymawianie się pośpiechem przy pisaniu może działać tylko przy czatach; w przypadku wszelkiego rodzaju forów jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina Re: Forum a zasady ortografii IP: 81.15.167.* 25.02.03, 22:08 salicki napisał: > Nie wolno tego bagatelizować. Zgadzam się z Salickim! To naprawdę bardzo ważne, by we własnym języku pisać poprawnie. To nie tylko elegancja, to po prostu nasza kultura i element tożsamości narodowej. Wiem, że to wydaje się bardzo nadęte, ale trzeba mieć szacunek do własnego języka. Natomiast absolutnie nie zgadzam się z romanem_j, który bagatelizuje znaczenie interpunkcji. Bardzo często znak przestankowy określa sens, kontekst wypowiedzi. W piśmie zastępuje często intonację. Na przykład zawieszenie głosu oznaczamy wielokropkiem, zdziwienie - znakiem zapytania itp. O, oto przykład. Gdybym napisała: zdziwienie znakiem zapytania, bez myślnika, oznaczałoby to, że ktoś się zdiwił na widok znaku zapytania :-))) Poza tym - czy nie byłoby wam przykro dostać list od BARDZO WAŻNEJ OSOBY, która pisałaby: Ókohany, straśnie teskniem za tobom. Rzyczem ci dobrego chumoru przy alkocholu z rurzami. :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Forum a zasady ortografii 26.02.03, 11:15 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Kochani, czy nie manifetujecie przypadkiem przerostu malomiasteczkowych > ambicji ?? Dajcie sobie na luz !!!! Forum nie jest publiczna bezplatna > szkolka nauczania ortografii. Maćku, wybacz, ale gdybym Cie nie znał, to uznałbym, że to poglądy faceta spod budki z piwem. Uważasz, że szacunek dla ojczystego języka to przejaw małomiasteczkowych ambicji? Pewnie jestem naiwny, ale dla mnie to raczej przejaw patriotyzmu, który jednak faktycznie nie jest ostatnio w modzie. Z tego co napisałeś wnioskuję, że prof. prof. Midoka, Bralczyka i innych uważasz za wyjątkowych kołtunów coś a la pani Dulska... :-)) > Na forum liczy sie wymiana koncepcji i opinii. Jesli waszym zyciowym zadaniem > jest przestawianie przecinkow i poprawianie "O z kreska na U zwykle" we > wpisach innych forumowiczow, to naprawde wam nie zazdroszcze !! Niewątpliwie treść jest ważna, ale forma również. Ciekawe jak byś zareagował, kiedy w czytywanym przez Ciebie jakimś opiniotwórczym pismo nagle zaroiło się od błędów ortograficznych? Nie chodzi o poprawianie cudzych błędów lub o skupienie się na poprawności wpisów zamiast na ich treści, ale pamietaj, że wpisy na forum to też źródło informacji na temat zasad ortografii. Co prawda nikt z naszych wpisów nie uczy się zasad poprawnej pisowni, ale wiele osób (szczególnie wzrokowcy) chłoną je nieświadomie. Dlatego ważne jest, moim zdaniem, prostowanie przynajmniej tych nagminnie popełnianych błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Forum a zasady ortografii IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 14:56 roman_j napisał: > > Niewątpliwie treść jest ważna, ale forma również. Ciekawe jak byś zareagował, > kiedy w czytywanym przez Ciebie jakimś opiniotwórczym pismo nagle zaroiło się > od błędów ortograficznych? Co prawda nie bylo to do mnie ale odpowiem. Czasopismo moim zdaniem jest nieporownywalne z forum dyskusyjnym. Tam od napisania tekstu do jego wydrukowania jest dluga droga. Tekst czyta pewnie kilka razy autor a potem inne osoby ktore robia korekte. Mimo to bledy sie zdarzaja. Na forum nie ma czasu ani mozliwosc korekty. Pisze sie szybko i to, ze czasem zrobi sie blad jest nieuniknione. Gdyby istniala mozliwosc edycji tego co sie wpisalo to bledow byloby wg mnie znacznie mniej. > Nie chodzi o poprawianie cudzych błędów lub o > skupienie się na poprawności wpisów zamiast na ich treści, ale pamietaj, że > wpisy na forum to też źródło informacji na temat zasad ortografii. Co prawda > nikt z naszych wpisów nie uczy się zasad poprawnej pisowni, ale wiele osób > (szczególnie wzrokowcy) chłoną je nieświadomie. Dlatego ważne jest, moim > zdaniem, prostowanie przynajmniej tych nagminnie popełnianych błędów. Z tym sie jak najbardziej zgadzam. Na przyklad jesli ktos na grupie newsowej o akwarystyce pisze z bledem, ze choduje jakies ryby to jest to szybko wytykane. Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Forum a zasady ortografii 26.02.03, 15:30 Gość portalu: WK napisał(a): > roman_j napisał: > > > > Niewątpliwie treść jest ważna, ale forma również. > Ciekawe jak byś zareagował, > > kiedy w czytywanym przez Ciebie jakimś opiniotwórczym > pismo nagle zaroiło się > > od błędów ortograficznych? > > Co prawda nie bylo to do mnie ale odpowiem. Jakoś to przeżyję... ;-))))) > Czasopismo moim zdaniem jest nieporownywalne z forum dyskusyjnym. Tam od > napisania tekstu do jego wydrukowania jest dluga droga. Tekst czyta pewnie > kilka razy autor a potem inne osoby ktore robia korekte. Mimo to bledy sie > zdarzaja. Prawda, ale nie wszystkie one wynikają z pośpiechu, o czym piszę poniżej. > Na forum nie ma czasu ani mozliwosc korekty. Pisze sie szybko i to, ze czasem > zrobi sie blad jest nieuniknione. Gdyby istniala mozliwosc edycji tego co sie > wpisalo to bledow byloby wg mnie znacznie mniej. Przede wszystkim napiszę, że mnie (również?) brakuje możliwości korekty swoich wpisów. Czasem byka zauważam bowiem już po wysłaniu wpisu do publikacji. Jednak, jak rozumiem, z różnych względów taka korekta jest niemożliwa do zaimplementowania. Z drugiej jednak strony, co już napisałem wcześniej, nie wszystkie błędy wynikają z pośpiechu. Nieraz daje się zauważyć, że ktoś robi ten sam błąd wielokrotnie w tym samym wpisie. Takie błędy warto wytknąć i to wcale niekoniecznie konkretnej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Forum a zasady ortografii IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 15:43 roman_j napisał: > Przede wszystkim napiszę, że mnie (również?) brakuje możliwości korekty swoich > wpisów. Czasem byka zauważam bowiem już po wysłaniu wpisu do publikacji. > Jednak, jak rozumiem, z różnych względów taka korekta jest niemożliwa do > zaimplementowania. Zaraz niemozliwa ;-) Na przyklad na forum: www.mecz.pl/cgi-local/ultimatebb.cgi (szczegolnie polecam dzial To i Owo) mozna edytowac to co sie wpisalo i kilka razy z tego korzystalem. W grupach newsowych tez mozna anulowac to co sie wyslalo i wyslac jeszcze raz (przynajmiej teoretycznie bo nie zawsze to dziala). Brak mozliwosci wprowadzenia poprawek to raczej wyjatek niz regula. > Z drugiej jednak strony, co już napisałem wcześniej, nie > wszystkie błędy wynikają z pośpiechu. Nieraz daje się zauważyć, że ktoś robi > ten sam błąd wielokrotnie w tym samym wpisie. Takie błędy warto wytknąć i to > wcale niekoniecznie konkretnej osobie. Pod tym sie podpisuje !!! Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Forum a zasady ortografii 26.02.03, 17:47 Gość portalu: WK napisał(a): > > Jednak, jak rozumiem, z różnych względów taka korekta jest niemożliwa do > > zaimplementowania. > > Zaraz niemozliwa ;-) Na przyklad na forum: <a href="www.mecz.pl/cgi- local/ultimatebb.cgi"target="_blank">www.mecz.pl/cgi-local/ultimatebb.cgi</a> > (szczegolnie polecam dzial To i Owo) mozna edytowac to co > sie wpisalo i kilka razy z tego korzystalem. A według mnie możliwość edycji wpisów mogłaby być zachętą do manipulacji. Ktoś napisałby na przykład coś kontrowersyjnego i wywołał burze, a potem zgrabnie wykasował lub przerobił część swojego wpisu i...chyba już wiesz, do jakich dziwnych sytuacji mogłaby doprowadzić możliwość edytowania swoich wpisów. Ja bym chyba nie zaryzykował wprowadzenia takiej możliwości. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Forum a zasady ortografii IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 12:12 roman_j napisał: > A według mnie możliwość edycji wpisów mogłaby być zachętą do manipulacji. Ktoś > napisałby na przykład coś kontrowersyjnego i wywołał burze, a potem zgrabnie > wykasował lub przerobił część swojego wpisu i...chyba już wiesz, do jakich > dziwnych sytuacji mogłaby doprowadzić możliwość edytowania swoich wpisów. Ja > bym chyba nie zaryzykował wprowadzenia takiej możliwości. :-))) To jest ujemna strona mozliwosci edycji. Na forum mecz.pl jest to rozwiazane tak, ze widac, czy post byl edytowany i jest data ostatniej edycji. Nie uniemozliwia to oczywiscie manipulacji ale mocno utrudnia. Z drugiej strony jesli kogos w dyskusji "poniesie" i napisze cos czego za 15 minut zaluje to wg mnie powinien miec mozliwosc usuniecia swojego wpisu. Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Forum a zasady ortografii IP: 81.15.167.* 26.02.03, 09:36 W czasach mojej młodości za dwóję z dyktanda dostawało się w domu lanie. Najczęściej ojciec wbijał zasady ortografii przez tyłek, matka rozkładała na garnkach książkę (mieszkania były małe,lekcje odrabiało się w kuchni)i robiła domowe dyktanda. Teraz wystarczy zaprowadzić dzieciaka do szkolnego psychologa (najlepiej na wizytę prywatną) i załatwić kwit, że jest dysgrafik, lub dys... coś innego (są podobno nazwy na wszystkie przedmioty z wf'em włącznie). Takie zaświadczenie, za stosowną opłatą odnawiane powiedzmy trzy razy w roku, pozwala bez stresów przejść podstawówkę, gimnazjum, zdać maturę z polskiego, ukończyć filologię polską. Interes się kręci, a efekty widać na wszystkich forach, czatach itp. Odpowiedz Link Zgłoś