Dodaj do ulubionych

Inwestycje - kiedy ?

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 22:25
Czy już wiadomo,kiedy zacznie się budowa Kauflanda niedaleko stadionu,
gdzie będzie ten Plus, co w sprawie Tesco (pisała o tym Gazeta w styczniu).
No i najważniejsze - kiedy ruszy budowa tego centrum 'rozrywkowego' koło OBI ?
Obserwuj wątek
    • |konrad| Re: Inwestycje - kiedy ? 18.03.03, 22:42
      Widzę , że takich "ciekawskich" jest na tym forum coraz więcej :-) Szkoda
      tylko , że Gazeta tak rzadko rozpieszcza nas informacjami na temat
      realizowanych bądź planowanych inwestycji ...

Natomiast jeśli chodzi o Kaufland to mimo , że nie wiem dokładnie kiedy ruszy
      budowa ani jak będzie zagospodarowany teren przy Politechnice (przypominam ,
      że market ma / miał (niepotrzebne skreślić :-) być częścią większego kompleksu
      handlowo-usługowego. Jestem pewien jednak , że budowa ruszy lada tydzień -
      widziałem w sieci ogłoszenia o naborze pracowników do płockiego Kauflanda.
      Multipleks na Podolszycach zacznie rosnąć w maju lub czerwcu , z tego co
      pisała Gazeta budowa potrwa zaledwie parę miesięcy i jak dobrze pójdzie to na
      święta będziesz mógł się wybrać z rodziną do nowego kina lub na kręgle. Jeśli
      chodzi o Tesco czy jakikolwiek inny hipermarket to nic nie wiem :-( Cisza jak
      makiem zasiał , mam nadzieję że ta sprawa się niedługo wyjaśni ...
      • Gość: Strucho Re: Inwestycje - kiedy ? IP: 81.15.161.* 19.03.03, 12:46
        Gazeta Wyborcza nas rzadko rozpieszcza na temat planowanych inwestycji - fakt.
        Ostatnio jest z tym krucho, spora część poruszanych spraw jest czasami błacha,
        a kiedyś (przynajmniej w moich oczach) GW wybijała się pod tym względem na tle
        innych płockich gazet. Przecież te tematy są bardzo interesujące dla wielu
        ludzi, na pewno wpływają istotnie na przyszłe warunki życia w naszym mieście.
        Mnie w każdym razie czegoś brakuje.
        Co do Kauflanda to też cierpię na lukę informacyjną, którą zawsze zapełniała mi
        Wyborcza, chętnie bym zobaczył jakąś wizualizację, czy projekt wnętrza - nie
        chce mi się wierzyć, że jeszcze nic takiego nie ma. To samo się tyczy Tesco,
        ale moje (nasze?) prośby to jak wołanie o wodę na pustyni. Żeby nie było, że
        tylko marudzę to powiem, że artykuł o multipleksie był super i proszę o więcej
        tego typu. To jest to co tygrysy lubią najbardziej :)
        • Gość: stydentt Re: Inwestycje - kiedy ? IP: hpcache:* 19.03.03, 12:56
          Biorąc pod uwagę zawirowania polityczne w naszym mieście to jest bardzo
          możliwe, że wcale nie ruszy!!! Płock jest kompletna dziurrą nie prowadzi się
          żadnych dużych inwestycji. We Włocławku prowadzone są na dzień dzisiejszy trzy
          duże inwestycje!@!! a Płock stoi w miejscu!!!1
          • roman_j Re: Inwestycje - kiedy ? 19.03.03, 13:20
            Gość portalu: stydentt napisał(a):

> Biorąc pod uwagę zawirowania polityczne w naszym mieście to jest bardzo
            > możliwe, że wcale nie ruszy!!! Płock jest kompletna dziurrą nie prowadzi się
            > żadnych dużych inwestycji. We Włocławku prowadzone są na dzień dzisiejszy
            > trzy duże inwestycje!@!! a Płock stoi w miejscu!!!1

W tej sytuacji zalezacam przeprowadzkę do Włocławka. To jest przecież
            niedaleko. :-)) Również Twoja przeprowadzka na forum Włocławek odbyła by się z
            korzyścią dla obu miast. Tam panuje bowiem kompletny bezruch, który od czasu do
            czasu burzą jedynie moje nieliczne wpisy. :-)))
          • Gość: tzn Re: Inwestycje - kiedy ? IP: hpcache:* 19.03.03, 13:54

> Biorąc pod uwagę zawirowania polityczne w naszym mieście to jest bardzo
            > możliwe, że wcale nie ruszy!!! Płock jest kompletna dziurrą nie prowadzi się
            > żadnych dużych inwestycji. We Włocławku prowadzone są na dzień dzisiejszy
            trzy
            > duże inwestycje!@!! a Płock stoi w miejscu!!!1

tzn. jakie 3 dużeinwestycje w W. ?
            • Gość: Strucho Re: Inwestycje - kiedy ? IP: 81.15.161.* 19.03.03, 14:24
              Też jestem ciekaw co to za inwestycje we Włocławku. Bywam tam raz na jakiś czas
              i miasto to nie kojarzy mi się raczej z "pieszczoszkiem inwestorów", wg mnie
              widać, że jest biedniej niż w Płocku. Gdyby tak nie było to ludzie z Włocławka
              nie przyjeżdzaliby masowo do Płocka na zakupy.
              • |konrad| Re: Inwestycje - kiedy ? 19.03.03, 14:31
                Pojęcie "duża inwestycja" uważam za względne. Punkt widzenia zależy od punktu
                siedzenia i np. dla kolegi stydenta dużą inwestycją może być stacja
                benzynowa ;-). Niemniej jednak prosiłbym o jakieś konkrety. Co się buduje we
                W. i za ile ?
              • Gość: stydentt Re: Inwestycje - kiedy ? IP: hpcache:* 19.03.03, 14:33
                W anwilu Włocławek jest prowadzona inwestycja warta 20mln$, Budowane jest
                multikino, oraz hipermarket czy to mało!!?? A u nas w Płocku??? nic!! totalny
                bezruch!!!
                • roman_j Re: Inwestycje - kiedy ? 19.03.03, 16:13

> W anwilu Włocławek jest prowadzona inwestycja warta 20mln$, Budowane jest
                  > multikino, oraz hipermarket czy to mało!!?? A u nas w Płocku??? nic!! totalny
                  > bezruch!!!

W Płocku budowany jest mosta za 500 mln zł, w Orlenie lada chwila ruszy Basell
                  za 2 mld zł (sic!), a na Podolszycach multikino z przyległościami. Poza tym
                  kończone są: gimnazjum i McDonalds również na Podolszycach. Słowem, totalny
                  bezruch. :-)))
                  • |konrad| Re: Inwestycje - kiedy ? 19.03.03, 16:33
                    Wypada jeszcze dodać , że wymieniony wcześniej Anwil należy do grupy Orlen.
                    Domyślam się więc , że znaczna część (jeśli nie cała suma) z tych 20 mln $
                    została przypłynie do Włocławka z Płocka. A możesz jeszcze napisać do jakich
                    sieci należą budowane we W. hiper i multikino ??

PS. Stylem pisania i nieco masochistycznym światopoglądem przypominasz mi
                    niejakiego petrola. Jesteście rodziną ?? ;-)
                    • |konrad| Re: Inwestycje - kiedy ? 19.03.03, 16:34
                      Przepraszam , źle skierowałem swojego posta. Miał być on odpowiedzią
                      skierowaną do stydentta a nie romana_j. Sorry
                      • roman_j Re: Inwestycje - kiedy ? 19.03.03, 16:44
                        |konrad| napisał:

> Przepraszam , źle skierowałem swojego posta. Miał być on odpowiedzią
                        > skierowaną do stydentta a nie romana_j. Sorry

No problem. :-))
                        • Gość: stydentt Re: Inwestycje - kiedy ? IP: hpcache:* 19.03.03, 16:50
                          Niestety mylisz się w Anwilu pieniążki nie pochodzą z Płocka!!! Pozatym nie
                          pracuje na kombinacie tylko w dziale inwestycji i troche lepiej wiem gdzie jak
                          i ile środków finansowych jest inwestowanych i w co!!! Inwestycje tymu MC
                          Donald czy most są inwestycjami nie zbyt rentownymi dla naszego rynku pracy!!!
                          Ponieważ Mamy duże bezrobocie a zatrudnienie Płoczczan przy wymienianych przez
                          was inwestycji jest nikłe!!
                • Gość: ciekawski Re: Inwestycje - kiedy ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 17:58
                  No to powiedz jakie m-kino i jaki h-market jest budowany w W-ku oraz jaki jest
                  stopień zaawansowania ?. Jesteś jednak trochę dziwny,"stydentcie". Tak więc do
                  roboty,trzeba szybciejwybudować to u nas,a co za 20 mln $ na anvilu ?
                  • Gość: Rysio Re: Inwestycje - kiedy ? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 18:39
                    Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> No to powiedz jakie m-kino i jaki h-market jest budowany w W-ku oraz jaki
                    jest
                    > stopień zaawansowania ?.

Płock przeciez ma swoich ludzi we Włocławku. Od niedawna jeden z wiceprezesów
                    tej fimy to znany płocki polityk. Powinien miec informacje z pierwszej reki.
                    Nidawno jeszcze udzielal sie aktywnie na tym forum...
                  • Gość: ciekawski Wiem co. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 20:14
                    za hm powstaje we Włocławku - d. Hit teraz Tesco,ale o wielkości d. Hit czyli
                    5700 m2 z niewielką galerią. Tak wyczytałem gdzieś na www.
                    • |konrad| Re: Wiem co. 19.03.03, 20:33
                      Wybudujmy jedno wielkie centrum handlowe w połowie drogi między Płockiem a
                      Włocławkiem (25 km od każdego z miast - to wcale nie jest tak daleko , tak ja
                      dwa razy do Słupna). Lokalni kupcy nie będą narzekać na to , że centrum
                      odbiera im klientów :-) a inwestor będzie zadowolony bo będzie więcej
                      potencjalnych klientów (Płock + Włocławek = 250 tysięcy ludzi).

PS. Przepraszam za te dyrdymały , ale jestem załamany wynikiem meczu GKS-Wisła
                      i staram się jakoś odreagować. Wtedy dziwne pomysły przychodzą mi do głowy :-)
                      • roman_j Re: Wiem co. 20.03.03, 07:35
                        |konrad| napisał:

> Wybudujmy jedno wielkie centrum handlowe w połowie drogi między Płockiem a
                        > Włocławkiem (25 km od każdego z miast - to wcale nie jest tak daleko , tak ja
                        > dwa razy do Słupna). Lokalni kupcy nie będą narzekać na to , że centrum
                        > odbiera im klientów :-) a inwestor będzie zadowolony bo będzie więcej
                        > potencjalnych klientów (Płock + Włocławek = 250 tysięcy ludzi).
                        >
                        > PS. Przepraszam za te dyrdymały

Dlaczego zaraz dyrdymały? Pomysł moim zdanie jest w założeniach dobry. Niestety
                        obawiam się, że jest też mało realny, kiedy przejdziemy do szczegółów. Choćby
                        dlatego, że centrum handlowe w Gostynińsko-Włocławskim Parku Krajobrazowym lub
                        w Brudzeńskim Parku Krajobrazowym jawi mi się jako koszmar. Poza tym Plock leży
                        w większości na prawym brzegu Wisły, a Włocławek na lewym, więc któryś z mostów
                        (płocki lub włocławski) bylby jeszcze bardziej zatkany. :-))
                    • Gość: Strucho Re: Wiem co. IP: *.visp.energis.pl 19.03.03, 23:25
                      Widzę, że już nawet we Włocławku budują drugi hipermarket, fakt że klitka mała
                      ale zawsze (u nas powinien powstać co najmniej taki jak Auchan żeby był z
                      niego jakiś pożytek). Jeśli pan Milewski dalej będzie się upierał przy swoim
                      zdaniu to staniemy się kolejnym ewenementem w skali kraju z jednym
                      hipermarketem na 130 tys. ludzi + okolice. Brak nowoczesnego zaplecza
                      handlowego na pewno nie będzie zachęcał turystów i inwestorów...
                      Co do centrum handlowego "w połowie drogi" to wbrew pozorom jest to doskonały
                      pomysł. Jeśli byłoby to duże nowoczesne centrum wielobranżowe o
                      kilkudziesięciu tysiącach metrów powierzchni, gdzie można jechać na pół dnia
                      (przy okazji zbudować jakąś atrakcję rekreacyjną nad Wisłą) to myślę, że
                      byłaby to wyśmienita sprawa.
                      A tak poza tym cieszę się, że temat tak ciekawie się rozwinął, dawno już tak
                      fajnie się nie dyskutowało. Mam nadzieję, że jeszcze go trochę pociągniemy :)
                      • Gość: ciekawski Re: Wiem co. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 21:15
                        Sądzę,że Tesco planuje/planowało u nas budowę czegoś takiego jak we
                        Włocławku,czyli dawnego Hita. Nie sądzę żeby to było 'duże' Tesco wielkości
                        Auchana,lecz może się mylę,jednak działka naprzeciw ZE nie jest aż tak duża,od
                        tyłu ograniczają ją budynki drobnych przedsiębiorstw, a z prawej strony lasek i
                        linie wysokiego napięcia. Sądzę że powstanie tu,jeśli władze pozwolą 'małe'
                        Tesco. Skoro we Włocławku pozwolili na budowę drugiego h-m,to może u nas też
                        pozwolą. Ciekawe,kiedy się to wyjaśni. Ale są jeszcze miasta w kraju tylko z
                        jednym h-m,np Opole,i to niezbyt ciekawym - real. Na dzień dzisiejszy nawiększą
                        inwestycją będzie zapewne Kaufland i ten zespół na Podolszycach,ale coś mnie
                        dziwi,że jeszcze nie zaczęli budowy Kauflandu.
                        • Gość: nie tutejszy Re: Wiem co. IP: *.chello.pl 21.03.03, 10:01
                          Faktycznie w Opolu jest tyklo jeden hiper - REAL, ale jest jeszcze MAKRO, a za
                          miesiąc bedzie otwarty MEDIA MARKT. Miasto nie mam na dzień dzisiejszy
                          aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego, a w kolejce czekają jeszcze
                          trzy hipermarkety.
                        • Gość: Strucho Re: Wiem co. IP: 81.15.161.* 21.03.03, 10:14
                          Pisanie, że w Opolu jest też tylko jeden hipermarket nie ma sensu, gdyż tam
                          najprawdopodobniej wkrótce niejeden powstanie (co przedmówca potwierdza).
                          Polityka naszych obecnych władz zmierza do wyalienowania nowoczesnych form
                          handlu w naszym mieście. Wszędzie handel się rozwija; u nas deklaruje się chęć
                          rozwoju miasta, tymczasem pod względem nowoczesnych sklepów jesteśmy daleko za
                          czołówką. Dla mnie nijak to się ma do rozbudowy miasta, a przecież chcemy
                          dogonić standardy europejskie. Tymczasem płocczanie jeśli będą chcieli kupić
                          coś ładnego i nietypowego nadal będą zmuszeni jeździć do Warszawy czy Łodzi.
                          Dla mnie to smutny fakt...
                          • Gość: ciekawski Re: Wiem co. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 19:27
                            częściowo się z tobą zgodzę,ale śledząć kiedyś opolskie forum - narzekają
                            strasnie na monopolistę real i na władze miejskie które nie dopuściły do budowy
                            tesco. A ciekawe co u nas - czy już są wyniki badać które miały określić
                            uwarunkowania do powstania nowych wielkopowierzchniowych obiektów ?
                            • Gość: nie tutejszy Re: Wiem co. IP: *.chello.pl 21.03.03, 20:22
                              REAL W Opolu ma pierwsze miejsce w Polsce pod względem obrotów, nawet Warszawa
                              wymięka, a piąte w europie i nie zabardzo mu pasuje mieć konkurentów, ale
                              wydaje mi się ,że w tym roku coś ruszy. TESCO nie popuści ma dobrą lokalizacje,
                              musi jedynie się zgodzić na przebudowe układu komunikacyjnego w obrębie marketu
                              i czekać na plan zagospodarowania przestrzennego.
                              • Gość: Strucho Re: Wiem co. IP: *.visp.energis.pl 22.03.03, 00:32
                                Płocki Auchan z tego co słyszałem jest również no.1 pod względem utargu w
                                Auchanach w Polsce. Ale u was w Opolu są już jakieś plany, zamierzenia. U nas
                                niestety nic, jedynie mgliste brzmienie o Tesco, a poza tym ani trochę. W tej
                                sytuacji o ścisku w Auchanie już nie będę przypominał...
                                Media Markt również mi się marzy, interesuję się elektroniką itp. kwestiami, w
                                takim sklepie mógłbym spędzić długie godziny. A do Warszawy czy Łodzi niezbyt
                                uśmiecha mi się jechać. Przecież w Płocku jest tyle wspaniałych miejsc na
                                obrzeżach miasta, które taka inwestycja mogłaby w końcu ożywić, sprawić że
                                byłyby ważną częścią miasta, a nie tylko sypialnią pewnego procenta
                                mieszkańców. Przecież tak stało się z Podolszycami, które rozkwitły w oczach,
                                stały się dzielnicą odwiedzaną przez większość płocczan. W ten właśnie sposób
                                rozwija się miasto.

P.S. Kiedy w końcu poznamy te wyniki badań? Może komuś zależy aby ich
                                nieopublikowano?
                                • Gość: ciekawski Re: Wiem co. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 13:26
                                  W artykule o Tesco było też wspomniane o realu (ale sam się wycofał ?).A propos
                                  wyników tych badań - miały być pod koniec stycznia,potem pod koniec lutego,a
                                  już koniec marca się zbliża.
                                • Gość: ciekawski Czytałem,że... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 10:58
                                  W nowej gazecie 'Życie Płocka' był artykuł ze zdjęciem tego placu na którym
                                  może powstanie Tesco. Stworzyła je firma Jones Lang La Salle. Już zapoznali się
                                  z nią urzędnicy ratusza i pełnomocnicy prezydenta. Wszystko rozstrzygnie się
                                  podczas kwietniowej sesji obrad. Wszystko w rękach radnych. A w planowanym
                                  centrum rozrywki swoje miejsce znajdzie,być może,restauracja KFC (to już w
                                  innym artykule).
                                  • |konrad| Re: Czytałem,że... 30.03.03, 15:07
                                    To bardzo dobrze , że temat "żyje". Mam nadzieję , że wkrótce sprawa się
                                    ostatecznie wyjaśni. Natomiast co do KFC to wydaje mi się , że jest to bardzo
                                    prawdopodobne , ciekawe czy powstanie też Pizza Hut przy Politechnice (Gazeta
                                    kiedyś o tym pisała)
                                  • Gość: Strucho Re: Czytałem,że... IP: *.visp.energis.pl 01.04.03, 00:19
                                    Przyznam, że jestem niezwykle zaskoczony tym, iż takie informacje podawane są
                                    w opluwanej ostatnio na naszym forum gazecie, zamiast jak to zwykle miało
                                    miejsce, w Wyborczej. Niemniej bardzo mnie cieszy, że w tej sprawie coś jednak
                                    się rusza, skoro obija się już ona o ratusz, to znaczy że Tesco chce wejść
                                    możliwie najszybciej. Teraz tylko problemem będzie czy nas kochany pan
                                    prezydent nie zablokuje inwestycji, z której ucieszyłyby się tysiące
                                    mieszkańców naszego miasta.
                                    Co do wizualizacji (o ile dobrze zrozumiałem) to czy mógłbym prosić o jakiś,
                                    chociaż zdawkowy opis jak to się będzie przedstawiać, czy będzie to obiekt o
                                    nowoczesnej, czy też jakiejś mało wyszukanej architekturze a'la Echo? Jaka ma
                                    być powierzchnia obiektu, co ma się w nim znaleźć. Domyślam się, że w sieci
                                    próżnoby szukać tego artykułu, jeśli jednak ktoś ma jakiekolwiek namiary to
                                    bardzo bym prosił o jakieś informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka