Dodaj do ulubionych

Zagadkowy SMS

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 12:04
Niedawno dostałem dziwnego SMS-a, którego treść nie daje mi spokoju. Z numeru
693 355 811 przyszła następująca wiadomość: "Wygrałeś tygodniowy wypoczynek!
Sprawdź gdzie - zadzwoń: (22) 46-33-444 i podaj kod: [tu podany był kod]".
Dla mnie to jest jakiś szwindel. Nie wierzę, że można coś wygrać w nic nie
grając. Dlatego jestem ciekaw, czy ktoś z was równiez dostał ostatnio takiego
SMS-a i może ktoś zdecydował się zadzwonić pod ten numer. Napiszcie, bo zżera
mnie ciekawość.
Obserwuj wątek
    • Gość: hevelius Re: Zagadkowy SMS IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 08:20
      a co bys zrobil jakbys dostal takiego smsa:
      "Gratuluje, wygral pan cyganskiego chlopca! Prosze zadzwonic pod nume (0-22)
      2334254. Jesli nie zglosi sie pan po niego w ciagu 24 godzin przyslemy panu
      cala rodzine."?
    • Gość: rzecznik Re: Zagadkowy SMS IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 08:46
      Gość portalu: Posiadacz komórki napisał(a):

> Niedawno dostałem dziwnego SMS-a, którego treść nie daje mi spokoju. Z numeru
      > 693 355 811 przyszła następująca wiadomość: "Wygrałeś tygodniowy wypoczynek!
      > Sprawdź gdzie - zadzwoń: (22) 46-33-444 i podaj kod: [tu podany był kod]".
      > Dla mnie to jest jakiś szwindel. Nie wierzę, że można coś wygrać w nic nie
      > grając. Dlatego jestem ciekaw, czy ktoś z was równiez dostał ostatnio takiego
      > SMS-a i może ktoś zdecydował się zadzwonić pod ten numer. Napiszcie, bo zżera
      > mnie ciekawość.

w dniu 28 marca 2003 roku, mieszkaniec Płocka powiadomił o oszustwie. na swój
      telefon komórkowy dostał sms, że wygrał jednotygodniowy wypoczynek w ośrodku
      wypoczynkowym. jako rezerwację wpłacił na konto warszawskiej firmy 599 zł. po
      dokonaniu zapłaty i zapoznaniu się z warunkami umowy, swtierdził, ze został
      oszukany. Zwrocil sie wiec do firmy o zwrot pieniedzy - i tu spotkal sie z
      odmowa.

czy sprawa opisana przez "posiadacza komroki" i zgloszonego oszustwa sa
      reprezntowane przez ta sama firme - bedzie to zapewne przedmiotem sprawdzenia,
      nie mniej jednak przestrzegalbym przed roznego rodzaju atrakcyjnymi wygranymi,
      preferencyjnymi ofertami spedzenia wypoczynku i generalnie "cudownymi okazjami"
      w wielu przypadkach firmy wykorzystuja naiwnosc, czasem zachlannosc osob i w
      ten sposob "zarabiaja na zycie". a jesli ktos ma faktycznie za duzo pieniedzy i
      chce je stracic, to zamiast placic oszukanczym firmom, radze wplacic na jakis
      cel charytatywny - konkretnej, potrzebujacej pomocy osobie. i korzysc wieksza i
      satysfakcja zostanie.

podinsp. mgr inz. Jaroslaw Brach
      rzecznik Komendanta Miejskiego Policji w Plocku
      e-mail: rzecznik_kmp@plocman.pl
      www.crime-stoppers.plocman.pl
      tel. 266 12 92, 262 98 53, 0-605 691 944, fax. 266 14 03
      tel. STOP PRZESTEPCZOSCI CRIME STOPPERS 2624222
    • Gość: rzecznik Re: Zagadkowy SMS IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 10:58

> Niedawno dostałem dziwnego SMS-a, którego treść nie daje mi spokoju. Z numeru
      > 693 355 811 przyszła następująca wiadomość: "Wygrałeś tygodniowy wypoczynek!
      > Sprawdź gdzie - zadzwoń: (22) 46-33-444 i podaj kod: [tu podany był kod]".

i jeszcze jedno kiedy Pan dostal ten sms?jesli po 9 marca, to jest to spam
      karalny.

Ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną

Art. 24. 1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej
      niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.

2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek
      pokrzywdzonego.

pozdrawiam

JB
      • Gość: Posiadacz komórki Re: Zagadkowy SMS IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.03, 15:11
        Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> Gość portalu: Posiadacz komórki napisał(a):
        >
        > > Niedawno dostałem dziwnego SMS-a, którego treść nie daje mi spokoju. Z
        > > numeru 693 355 811 przyszła następująca wiadomość: "Wygrałeś tygodniowy
        > > wypoczynek! Sprawdź gdzie - zadzwoń: (22) 46-33-444 i podaj kod: [tu podany
        > > był kod]".
        >
        > i jeszcze jedno kiedy Pan dostal ten sms?jesli po 9 marca, to jest to spam
        > karalny.
        >
        > Ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną
        >
        > Art. 24. 1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej
        > niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.
        >
        > 2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek
        > pokrzywdzonego.
        >
        > pozdrawiam
        >
        > JB

SMS-a dostałem 29 marca.
        Mam ochotę dobrać się nadawcy do d... Gdzie zatem mam się zgłosić? I jeszcze
        dwa pytania, jakie są szanse namierzenie nadawcy i co z dowodami? SMS-a
        zachowałem w komórce, ale przecież go nie wydrukuję.
        • Gość: adresat sms-a Re: Zagadkowy SMS IP: *.gen.twtelecom.net 30.03.03, 15:58

> SMS-a dostałem 29 marca.
          > Mam ochotę dobrać się nadawcy do d... Gdzie zatem mam się zgłosić? I jeszcze
          > dwa pytania, jakie są szanse namierzenie nadawcy i co z dowodami? SMS-a
          > zachowałem w komórce, ale przecież go nie wydrukuję.

widze, ze nie ja jedyny otrzymalem takiego sms-a. pytasz jak namierzyc?
          wystarczy troche pogoglowac. ja znalazlem to:

kiosk.onet.pl/1,2,8,821529,2387610,forum.html
          www.zgwaw.fir.pl/htm/oszusci.htm
          jeden wielki kant!
    • Gość: ROBERT Re: Zagadkowy SMS IP: *.acn.waw.pl 02.04.03, 13:05
      Ja tez go dostalem 26.03.2003 , zastanawia mnie skad wzieto moj numer komorki.A
      pod podanymi numerami nikt nie odbiera.
      • roman_j Re: Zagadkowy SMS 02.04.03, 14:21
        Gość portalu: ROBERT napisał(a):

> Ja tez go dostalem 26.03.2003, zastanawia mnie skad wzieto moj numer komorki.

Podejrzewam, że tacy ludzie jadą na chybił-trafił lub po kolei. To, że wysłali
        SMS-a na Twoją komókę nie oznacza, że wiedzą, iż to właśnie Ty jesteś jej
        posiadaczem. :-))
        • pinch Re: Zagadkowy SMS 02.04.03, 15:06
          roman_j napisał:

> Podejrzewam, że tacy ludzie jadą na chybił-trafił lub po kolei. To, że
          wysłali
          > SMS-a na Twoją komókę nie oznacza, że wiedzą, iż to właśnie Ty jesteś jej
          > posiadaczem. :-))

Zapewne tak jest. Otrzymalem takiego sms z tekstem, ze wygralem i numer
          kodu ;) Mialem nie dzwonic do tych "łaskawcow", ale troche mnie zdziwilo ze po
          erze roznych zdrapek, "czekow" wymagajacych potwierdzenia i innych tego typu
          idiotyzmow przyszedl czas na sms. Zadzwonilem do tej firmy, po czym pani
          poinformowala mnie, ze numer byl wybrany "losowo" ;) oraz ze wygrane 2500 zl
          mozna przeznaczyc na pobyt w sieci pewnych hotelow w okresie 3 lat (od
          Hiszpanii po Polske). Nalezy tylko zrobic jedno: uiscic oplate "rejestracyjna"
          na poczet jak sie wyrazila "zmian poscieli" itd ;) Przyznam ze bezczelnosc
          takiej oferty wyjatkowo mnie rozbawila, wiec zapytalem pani czy nie mozna
          zabrac swojej poscieli ;) a nie otrzymawszy wiazacej odpowiedzi zakonczylem
          rozmowe.
          • Gość: rzecznik Re: Zagadkowy SMS IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 15:14
            pinch napisał:

> Nalezy tylko zrobic jedno: uiscic oplate "rejestracyjna"
            > na poczet jak sie wyrazila "zmian poscieli" itd ;) Przyznam ze bezczelnosc
            > takiej oferty wyjatkowo mnie rozbawila, wiec zapytalem pani czy nie mozna
            > zabrac swojej poscieli ;) a nie otrzymawszy wiazacej odpowiedzi zakonczylem
            > rozmowe.

widze, ze jest to bardzo podobna sprawa, jaka opisywalem wyzej. pokrzywdzony,
            ktory zglaszal oszustwo u nas tez informowal, ze powinien zaplacic oplate
            rejestracyjna 599 zl, to bedzie za rezerwacje i wymiane poscieli. gdy wplacil i
            przyszla umowa, zobaczyl, ze musi zaplacic za wyzywienie jeszcze.

pozdr
            JB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka