Dodaj do ulubionych

Wymiana dzwonka

29.01.11, 13:51
mój dzwonek do mieszkania - jest stary, przypuszczam że zamontowany w 1972 roku, kiedy wybudowano ten blok, muszę go wymienić, bo za każym razem kiedy ktoś dzwoni do drzwi wszyscy podskakują, jest potwornie głośny, skrzeczy...

i teraz pytanie:

na mój rozum dzwonek jest podłączony i działa tak jak żyrandol, tzn. od przycisku na klatce biegną kabelki, które wychodzą u mnie w mieszkaniu, stary dzwonek należy odkręcić, zdemontować, kabelki podłączyć do nowego tak jak do żyrandola i już, tak?

czy któraś z Was robiła to we własnym zakresie, czy lepiej wezwać elektryka? ja zmieniałam lampy i włączniki, ale do tego wyłączałam korki, do wymiany dzwonka też musiałabym odłączyć prąd, tylko że to już gdzieś w piwnicy, bo korki "trzymają" tylko prąd wewnątrz mieszkania, a przycisk dzwonka jest na klatce;

czy ja w ogóle dobrze kombinuję? podpowiedzcie, proszę smile
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Wymiana dzwonka 29.01.11, 15:31
      Na pewno masz do dzwonka prąd z klatki schodowej? Wyłącz korki w mieszkaniu i sprawdź, czy dzwoni,na logikę powinien pobierać prąd z mieszkania...
      Co do dzwonków, to są na 220V i na 8-12V, przeczytaj na obudowie starego, jaki masz- nowy musi być taki sam.
    • hela6 Re: Wymiana dzwonka 29.01.11, 18:39
      Możesz tez kupić dzwonek "bezprzewodowy" tyle że w bloku to na bank ukradną Ci baterię z włącznika big_grin
    • happy_time Re: Wymiana dzwonka 29.01.11, 19:30
      Aż z ciekawości sprawdziłam jak jest u mnie. Wyłączyłam prąd i zadzwoniłam - tak jak myślałam, nie działa smile U Ciebie powinno też tak być.
      • anula36 Re: Wymiana dzwonka 29.01.11, 19:40
        Mam bezprzewodowy od 5 lat i nikt mi niczego nie ukradl, a mieszkam w mrowisku 45 mieszkan na jednaj klatce.

Na ten nizszy wzkaznik pradu ( nie 220V) na bank ida kabelki z korytarza- wlasnie dlatego mam teraz b.przewodowy, bo ktos ten kabelek na korytarzu uszkodzil wiercac pod listwe na kable. Tylko czy te 6 czy 12 V moze czlowieka pokopac - przeciez to tyle co z baterii.
        • mloda0242 bezprzewodowy? 29.01.11, 21:14
          oglądałam w necie ale jakoś uznałam, że to do domu, przy furtce, nie pomyślałam o nim w bloku... może to jest dobry pomysł smile
    • asdaa Re: Wymiana dzwonka 29.01.11, 20:09
      na ogół jest tak, że dzwonek czerpie prąd z mieszkania, rzecz do sprawdzenia, nowy musi mieć parametry takie same jak stary - nie będzie przypadków np. "wywalania korków". Jeśli zmieniałaś żyrandole (to bywa trudniejsze zwłaszcza w przypadku takich, które świecą jedną, dwiema lub większą liczbą żarówek) to poradzisz sobie z takim drobiazgiem jak dzwonek.
      • krapheika Re: Wymiana dzwonka 29.01.11, 21:00
        Normalny dzwonek czerpie prad z mieszkania, to,ze wylacznik jest na klatce nie ma znaczenia, choc juz widywalam rozne cuda budowlanebig_grin
        • mloda0242 mój nie jest normalny... 29.01.11, 21:13
          po wyłączeniu korków nadal dzwoni, psiajucha, biorąc pod uwagę wystające ze ściany w rogu kuchni fantazyjne kolanko i kilka innych kwiatków budowlanych - mieszkam w bloku przy Alternatywy 4 wink

zdjęłam metalową czaszę, nie ma żadnych oznaczeń, dzwon obrzydliwy wygląda jak z II wojny, chyba jednak udam się po fachowca...
          • wadera3 Re: mój nie jest normalny... 30.01.11, 14:29
            Skoro mieszkasz gdzie mieszkasz, to pewnie dzwonek podłączony jest u któregoś sąsiadawink
            a na poważnie, oczywiście, że możesz coś podłożyć i wyciszyć potwora. Nic się nie zapali.
      • mloda0242 żyrandol i fotoforum 29.01.11, 21:16
        żyrandol to pryszcz, tak długo łączyłam kabelki aż zadziałał wink

fotoforum mi nie działa, wrzuciłabym fotki dzwonka-potwora, heh...
    • maria10344 Re: Wymiana dzwonka 29.01.11, 21:03
      Ja poradziłam sobie z tym zwariowanym dzwonkiem inaczej.Wzięłam drabinkę,pod czaszę dzwonka wepchnęłam watę.Dzwonek zaczął dzwonić cicho i głucho.Wymieniłam go dopiero jak byłam na to gotowa pod każdym względem.
      • mloda0242 jestem przewrażliwiona... 29.01.11, 21:18
        ale bałabym się zwarcia i że ta wata się zapali smile
    • mloda0242 potwór we własnej osobie :) 29.01.11, 21:50
      http://images39.fotosik.pl/571/fb2d1add86d25f4em.jpg

dzięki za wszystkie rady smile
    • akkknes Re: Wymiana dzwonka 30.01.11, 13:59
      ja mam bezprzewodowy, czyli na baterie - moge sobie ustawic jaka chce melodie, w dodatku "swieci" w mieszkaniu jak ktos dzwoni.
      koszt 40 pln w leroy merlin.
      mam go ze 3 lata, nikt mi jeszcze niczego nie zakosil smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka