Dodaj do ulubionych

21-metrowy sąsiad fary

12.03.07, 21:52
- Nie pozwolimy zepsuć skarpy - zapowiada szef Stowarzyszenia Starówka Płocka
i sąsiad inwestycji Jerzy Skarżyński.

I to jest to! Uazanujmy historię
Obserwuj wątek
    • Gość: ree Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.p.lodz.pl 12.03.07, 22:18
      Zepsuć nie zepsuć!!!
      Ale faktem jest, że Płock jest miastem w którym brakuje wysokich buynków na
      terenie starego miasta. Potrzeba dużego budynku ale oczywiście w miare
      możliwości. Mam dosyć taki skromnych budyneczkó na starym mieście i mam
      nadzieje, że nowe budynki sprawią że ulica naprawde stanie sie zamknięta bo
      wtedy czuć klimat!!
      • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 12.03.07, 22:46
        Chciałem już nie pisać w tym pie..iku ale sprawa jest zbyt poważna. Juz raz
        był taki trep który rąbnął sobie neon na Wisłę.
        Myślę, ze to jest kara Boża za puszczenie chłopów do biura. Widzę, ze chcą
        zapaskudzić moje rodzinne miasto. PROPONUJE ZWOLNIC Z PRACY wszystkich
        urzędników, porobić im testy i tych , którzy maja złe zamiary wobec miasta odesłać.
        Wszelki moje protesty i tak beda nie uznane. Ale to jest jeden z dowodów na
        podzielenie sie miastem wg stref wpływow kanapowych. Trzeba było nic nie sprzedawac.
        Czuje wstręt do decydentów. A zaczęli od handlowania grobami narodowymi i
        skończą na śmietniku historii. A cała reszta niech mnie nie naśladuje. Pisze
        przecież bez poziomu. POWIEDźCIE KOLOKWIALNIE PUCI , PUCI. używajcie dużo,
        kropek i przecinków a na koniec kupcie sobie piwo w Bramie Bielskiej. A krawat
        kupcie koniecznie w Galerii na Nowym Rynku. A na projektanta zamówcie sobie
        rozbieracza Podkowy i Folwarku Kunzmana.
      • Gość: MichałB Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.acn.waw.pl 12.03.07, 23:48
        Rzeczywiście taka wysokość w tym miejscu to przesada, ale bardzo dobrze,że za
        ten teren zabrało się to biuro;). Nie wierze, że uda się przeforsować
        proponowaną liczbę kondygnacji, ale wierze że to może być dobry projekt.
        Poczekamy na wizualizacje.
        • Gość: czytelnik Re: 21-metrowy sąsiad fary- co za horror . IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 00:26
          Jeśli dobrze pamiętam , to trzydzieści lat temu kamienice przy ul. Piekarskiej
          zostały wykwaterowane , bo groziły zawaleniem w wyniku obsunięć skarpy, stąd
          chyba te puste obecnie tereny . Mam nadzieję ,że nikt nie wyrazi zgody na
          dominację wieżowców nad wiekową zabudową na skarpie , nawet jeśli te wieżowce
          chciałyby udawać spichlerze . To ,że ktoś chce robić interesy nie znaczy ,że
          powinniśmy pozwolić zniszczyć klimat płockiej starówki i płocką unikatową
          skarpę. To byłby kolejny płocki skandal. Nie wpadajcie w zachwyt nad biurem ,bo
          takie podkreślanie jego renomy ma chyba zmusić prowincjonalnych urzędników do
          pokory i zgody na wszelkie pomysły . Co o tym sądzicie ? No chyba ,że decydenci
          sprzedający nieruchomość przekupczyli również formę zabudowy , wszak
          podkreślono ,że nie ma tu obowiązującego planu zagospodarowania przestrzennego
          i wszystko jest do załatwienia.
          • Gość: ja Re: 21-metrowy sąsiad fary- co za horror . IP: *.c158.petrotel.pl 13.03.07, 00:58
            Sądzę, że tych, którzy sprzedali tą działkę należy natychmiast zwolnić z pracy.
    • Gość: konse 21-metrowy sąsiad fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 00:11
      Panowie architekci, wybudujcie sobie "21-metrowego sąsiada" tuż za oknami
      swoich domów - będziecie mogli obcować, że swymi dokonaniami "twórczymi"
      codziennie, o każdej porze, sycąc swe ambicje. Skarpę płocką zostawcie farze,
      która przetrwa wasze projekty i katedrze mariawitów, projektowanej przez nie-
      architekta. Proponowany przez Panów projekt to najzwyklejsze - jak mawiał śp.
      Lebenstein - "walenie w bęben": głośno jest (i wysoko), ale symfonii to raczej
      nie zagracie. Pomysł na budynek o takiej kubaturze w tak szczególnym miejscu,
      świadczy o braku jakiejkolwiek wrażliwości i ... pomysłowości. Wykazaliście
      brak pomysłu na architekturę, za to "genialny" pomysł na własny marketing.
      Niestety od dawna Płock ma nieszczęście do realizacji projektów
      architektonicznych, które zwyczajnie psują krajobraz tego miasta i nie wnoszą
      nic wartościowego - główna myśl, jaka przyświeca autorom i tym, którzy się na
      takie rozwiązania godzą brzmi znajomo: "co by tu jeszcze spieprzyć Panowie, co
      by tu jeszcze".
      • Gość: xs Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 00:35
        moze jakas wizualizacje by zrobili ;)
      • gzeju Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 01:43
        I o co tu się oburzać? Że deweloper chce zarobić najwięcej na terenie, w który włożył kasę i zaplanował sobie taką a nie inną powierzchnię? Przecież to normalne, że chcą sprawdzić, na ile im się pozwoli w tej okolicy. A to już będzie zależało tylko i wyłącznie od miasta i ewentualnie do rządzących nim ludzi proszę mieć później pretensje (ewentualnie do ARS, która się pozbyła swoich chyba najcenniejszych gruntów, w dodatku nie posiadających planu zagosp.)
        A już na pewno nie do architektów. Od których (za przeproszeniem) proszę się odwalić, proszę pana.

Tym bardziej że o projekcie nie ma co gadać przed wydaniem warunków zabudowy, bo nie da się przewidzieć jaki on ostatecznie przyjmie kształt (i wysokość) oraz jaka będzie wartość estetyczna tego budynku itd. A Szaroszyk/Rycerski to nie jest może najwyższa klasa światowa, ale zwykle projektują rzeczy w skali naszego kraju nienajgorsze, a na pewno nie zarzuciłbym im nie dbania o to, żeby były one odpowiednio wpisane w kontekst miejsca -więc przy założeniu, że ten budynek będzie jednak trochę niższy, to póki co po tej inwestycji (i jej wpływie na charakter płockiej skarpy) nie spodziewałbym się jednak niczego złego.
        • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 07:45
          Podobno ten Szaroszyk pochodzi z Płocka.... To jakaś zemsta? nieszczesliwego?
          Stare domy obsuwały skarpę a jego dom umocni?
          Zarobic to mozna na kartoflach. To właśnie Architekt zbój jest winien. Wiedział
          syn.... gdzie po co rysuje. To był sprawne technicznie zwierzę. Trojkaty obok
          pałacu slubów tez zaprojektował miłosnik Płocka , jako zemsta za przejecie majatku.

Trzeba by sprawdzić ilu w Ratuszu jest na urzędzie, tych, którzy chcą nam
          zmienić naturę Płocka. Tam gdzieś jest ktoś, kto spychaczoczołgiem rozbija
          ludziom domy. Tam sobie projektujcie a od mojego miasta przecz.
          • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 08:14
            Gość portalu: Zenon Dylewski napisał(a):
            Tam sobie projektujcie a od mojego miasta przecz.

A Pan ma jakąś wizję rewitalizacji płockiej starówki? Pomysł na
            charakter miasta? Na istotne elementy architektoniczne? Pytam
            zupełnie poważnie.
            • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 09:13
              Poważnie mówiłem panu kiedyś tam.
              Wizja miasta jest mi bliska. Byłe w kilku Komisjach problemowych w I Kadencji RM.
              W Komisji Mieszkaniowej, przewodniczącym był pan Stanisław Dobaczewski. Decyzje
              były omawiane problemowo, badane itd. kiedy zabrakło danych, sięgano po opinie
              fachowców, często z zewnątrz. Ale zawsze z myślą o dobru dla człowieka.
              Byłem sędzia w konkursie zagospodarowania terenu po placu Celebry. Kazdy
              oceniał w zakresie sobie znanym. Zapadły ustalenia. Z pięknych planów nic nie
              zostało , weszła polityka.

Ja widzę to tak. Właściwi ludzie, dobrze wykształceni , opracowują temat, tak
              jak sie pan pyta. Z tego rodzi sie WIZJA opracowana i w kilku wersjach.

W takiej ekipie muszą sie znaleźć specjaliści z różnorodnych dziedzin. Z
              archeologiem włącznie. Potem taki Zarys zagospodarowania terenu X, powinien
              trafić do tzw. opinii społecznej, czyli nas mieszkańców. Nie musimy sie znać
              technicznie. Będą spory jak teraz. Ale może to być również oczyszczające dla
              głównego projektu.
              W takiej fazie starłyby sie racje np architektów , służby Ochrony Zabytków.
              Ktoś by takie zamysły kontrolował, żeby szaleni architekci, nie rozebrali np
              Katedry. Albo postawili Ze 60 pięter na zboczu.

Po takim operacie przystąpiono by do projektowania konkretnego zamierzenia.

A tu widzimy teren doskonale PRZYGOTOWANY, jak u Padlewskiego.

Brak planów zagospodarowania przestrzennego, dowolność w sprzedaży niepotrzebnej
              ziemi. Ci dotychczasowi pracownicy , po prostu przygotowali ZIEMIE ZYSKU, jak
              Rybaki, gdzie celowo doprowadzono do ruiny a ludzi zniszczyli.

Przygotowanie zawodowe architektów i innych sprawnych w rzemiośle geologów itp ,
              nie idzie w parze ze Świadomością Duszy a więc można być wspaniałym technicznie,
              cudownym projektantem i wszystkie pręty na pewno będą we właściwym miejscu,
              tylko brak Tego COs, spowoduje, ze wybudują potwora i w złym miejscu.
              Nie wiem ,czy mieszkańcy wiedzą ale spotkałem sie z TYM prowadząc szereg spraw
              Ochrony pamięci. Na planach geodetów. NIE MA oznaczeń, że jest tu obiekt pamięci
              Narodowej. Ba kable, rury a Pamięć maja w dupie. I potem taki teren sprzedają a
              pozbawiony łaski Boga architekt każe tam zbudować klozet. Oczywiście będzie
              piękny i na światowym poziomie. A teraz pisze jeden,kupiec kupił kilo fig i musi
              sprzedać tonę. Święte prawo własności, ja tu rządzę itp głupoty. a Ratusze
              pewnie chrześniak przypilnuje zezwolenia wg życzenia. Od czasu jak sprzedali
              groby narodowe, nie wierze wiesniakom na urzędach. Jestem zwykłym człowiekiem,
              nie muszę kończyć architektury, żeby móc powiedzieć, że neon na Wisłę i
              wieżowiec na Wisłę jest piękny i zgodny z kapitalem NYork
            • kawka Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 09:22
              Jestem bardzo ciekawa tej koncepcji. Nazwiska architektów są gwarancją dobrej i
              twórczej roboty, interesuje mnie, jak chcą powiązać staromiejski charakter tego
              miejsca z nowoczesnością. Wizualizacja aż się prosi :-). Bez tego trudno wyrobić
              sobie jakiekolwiek zdanie.
              Starówki miast mają to do siebie, że nie powstawały w jednym czasie. Każdy wiek
              dodawał swoje budowle, kamienice. Dla nas to wszystko zabytki, ale przecież
              między domami np. z XVI a XIX wieku jest 300 lat różnicy. Gdyby każde pokolenie
              wstrzymywało budowy ze względu na historyczny charakter miejsca, żadne miasto by
              się nie rozwinęło. Może więc i XXI wiek mógłby wnieść coś twórczego i pozostawić
              swój ślad dla tych, którzy będą żyli tu za dwa, trzy wieki?
              Kiedy już za naszego pokolenia stawiano Petropol, to nijak on nie pasował do
              sąsiedniej zabudowy Nowego Rynku. A już teraz podnoszą się głosy wołające o
              pomstę do nieba na wieść, że budynek hotelu może zostać zburzony, bo to
              przecież... historia Płocka.
              Mam nadzieję, że urzędnicy zachowają się racjonalnie i przy podejmowaniu decyzji
              o ostatecznym kształcie nowego domu przy Piekarskiej nie pokierują się emocjami,
              ale wiedzą, dobrym smakiem i chęcią estetycznego wzbogacenia miasta. Że się
              skonsultują ze znawcami tematu. I że w końcu uporządkują sprawy planów
              przestrzennych dla Płocka.

I jeszcze jedno.
              > Gość portalu: Zenon Dylewski napisał(a):
              > Tam sobie projektujcie a od mojego miasta przecz.
              Płock nie jest wyłączną własnością ZD. Proszę wyrażać swoje opinie w sposób
              mniej kategoryczny, bo takie puste gesty i okrzyki nie tylko nie wnoszą nic do
              dyskusji, ale są ośmieszające dla ich autora.
              • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 09:50
                Kazdy płocczanin ma prawo mówić moje miasto. Ta wielorodność tworzy z reguły u
                mieszkańców przywiązanie do niego i poczucie przynależności do swojej Ojczyzny
                , miejsca urodzenia. Nie masz prawa niemiła kobieto odmawiać tego prawa nam tu
                urodzonym. Nie jesteśmy nomadami i jak pisał pewien prezydent, ze nie rozumie
                Polaków, nie chcą wędrować , włóczyć sie po świecie jako kalka innych. Płock
                jest moim miastem. Nie zwijam namiotu, nie siadam na wielbłąda i nie człapie za
                zyskiem.
                To jest moje prawo naturalne.
                Kożystasz z każdej okazji, żeby mi przysolić. Niestety jesteś zła z natury.
                Ciągle kąsasz.
                Jesteś specjalistka od przecinków. Ale tu nic ci nie pomoże. Właśnie przed
                takimi trzeba bronic nasze miasto. Żeby cwaniak , znajomek mógł zarobić,
                postawiłabyś drugie wieże , że wykorzystać teren dla szekli.

A Petropol .... szcze Kawko, żal tylko dlatego, że ludzie nie maja gdzie
                mieszkać. , Szkoda domów. Twoi plemieńcy rozebrali pół Płocka. A ty szydzisz z
                ludzi, uważając mieszkańców za głupków.
                Jedyna mądra wrona. Ci urzędnicy , to krewniaki? Juz sprzedali dwie mogiły ,
                Zagruzowali 3. Jak to ładnie brzmi urzędnicy. Co by tu jeszcze spiepszyc i
                opisać obudowę zasadności.
              • Gość: olo Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 11:21
                Starówki miast mają to do siebie, że nie powstawały w jednym czasie. Każdy wiek
                > dodawał swoje budowle, kamienice. Dla nas to wszystko zabytki, ale przecież
                > między domami np. z XVI a XIX wieku jest 300 lat różnicy. Gdyby każde
                pokolenie
                > wstrzymywało budowy ze względu na historyczny charakter miejsca, żadne miasto
                b
                > y
                > się nie rozwinęło. Może więc i XXI wiek mógłby wnieść coś twórczego i
                pozostawi
                > ć
                > swój ślad dla tych, którzy będą żyli tu za dwa, trzy wieki?
                Proponuję posadzić drzewo,aby zostawić ślad po sobie.
                • Gość: r Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.c244.petrotel.pl 13.03.07, 11:37
                  Gość portalu: olo napisał(a):
                  > Proponuję posadzić drzewo,aby zostawić ślad po sobie.

Doskonały pomysł! ! 100 tysięcy drzew, jaki wspaniały byłby park/las!
    • Gość: mesalka Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:01
      to chyba zart jakis.....?????
      moze obok, na wolnym placyku pobudowac instalacje orlenu, ktora ogladana od
      strony Radziwia "podkresli wspolczesny charakter miasta..."?

• teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 10:12
        Nowoczesny budynek nie musi z zasady szpecić dawnej zabudowy.Nie ma tu miejsca
        na wyliczanie wszystkich takich chocby tylko europejskich realizacji, które
        mimo nowoczesnej formy nie tylko nie zepsuły, ale dodały wyrazu staremu
        otoczeniu. Tumskie i mariawickie wieże nie muszą być jedynym symbolem miasta.
        Proponuję poczekać na wizualizację projektu. Na razie to rozmowa o 21
        metrach "czegoś".
        • Gość: konse Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 11:30
          teufel7 - jesli piszesz o symbolach miasta to zgoda ... nie muszą nimi być i co
          gorsza nie są już wieże fary i katedry mariackiej - są nimi most w nurcie Wisły
          bez dróg dojazdowych, amfiteatr z coraz to nowszymi ekspertyzami i kilka
          innych projektów, spraw i wydarzeń o których pisze prasa krajowa i które
          badaja prokuratury - ta z "21-metrowym sąsiadem" pasuje jak ulał do tego już
          symbolicznego już wizerunku.
        • legal.alien Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 13:28
          No wlasnie. W architekturze mozna mieszac style. Przeciez nikogo nie raza
          barokowe kamienice obok renensansowych, czy gotyckich. To tez w swoim czasie
          bylo pomieszanie stylow. W wielu miastach na swiecie nowoczesne budynki stoja
          obok starej zabytkowej zabudowy wcale jej nie szpecac, a wrecz odwrotnie
          podkreslaja jej charakter. Trzeba zobaczyc wizualizacje, zeby o tym dyskutowac.
          To, ze budynek PZU na Tumskiej ma sie nijak do charakteru tej ulicy to akurat
          wina architekta, inwestora i tego, kto zezwolil na budowe tego koszmarka.
      • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 10:29
        Symbolem Płocka mogą być kominy orlenowskie albo wieża destylacji zysku dla NY,

A Katedrę i Górki stare ramole przykryć folia , żeby nie szpeciły. Na wzgórzu
        tumskim , koniecznie palmy plastykowe. Będzie miło.
        Mozna jeszcze powtórzyć numer z barka pływająca wzdłuż Wisły dla nomadów,
        powitanie przez prezydenta, tance pacholęce . A potem do wieżowca oglądać
        marmury z lastryko.
        • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 10:54
          Ma Pan dzisiaj zły dzień. Ewidentnie. Proponuję przeczekać w jakimś miłym
          towarzystwie.
          • Gość: xxx Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 11:15
            Zły dzien to był wtedy kiedy podpisano wyrok na Plock budując trutke kombinatu.
            • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 11:21
              Gość portalu: xxx napisał(a):

> Zły dzien to był wtedy kiedy podpisano wyrok na Plock budując trutke
              kombinatu.

Ciekawe, czy tego samego zdania są beneficjenci rozdawnictwa akcji Orlenu?..:)
              Poza tym - to już historia. Należy uznać, że w takich organizmach miejskich,
              jak Płock nowe społeczeństwo dopiero się rodzi. Nowe - czyli
              postindustrialne.Bóle są nieuniknione. Byle noworodek był zdrowy.:)
              • Gość: xx Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 11:42
                Zdrowy , zdrowy, rozbija przystanki, zdziera rozklady. Zdrowy.Ubogacił jezyk.
                • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 11:47
                  Gość portalu: xx napisał(a):

> Zdrowy , zdrowy, rozbija przystanki, zdziera rozklady. Zdrowy.Ubogacił jezyk.

No to nic nie pozostaje, tylko się pochlastać! :(
                  • kawka Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 13:02
                    Płocka skarpa ze swoimi zabytkami nie jest tworem jednorodnym dziejowo. Sama
                    katedra ma ciekawą historię. Najpierw styl romański (wiek XII), potem
                    XVI-wieczna renesansowa przebudowa wzorowana na rzymskich bazylikach i w tym
                    samym wieku dostawienie dwóch wież z cegieł, następnie w wieku XVII do
                    zachodniej fasady dostawiono klasycystyczny kolumnowy portyk, a w 1900 r. go
                    rozebrano. A na początku XX wieku - kolejna przebudowa... A mimo wszystko
                    katedra to nasza duma i bardzo się nam podoba.
                    Idźmy dalej - fara. Najpierw gotyk z XIV wieku, po trzech stuleciach - dostała
                    elementy renesansowe, a wystrój ma... barokowy.
                    Katedra mariawicka - to już budowla budowla z XX wieku! W stylu określanym jako
                    gotyk angielski! (pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82ock)
                    Do tego ponad 800-letnia Małachowianka ze swoimi skrzydłami: XIII-, XVII- i
                    XX-wiecznym!
                    Można by rzec, że to wszystko od Sasa do Lasa. Ale nie budzi negatywnych emocji,
                    bo rzeczywiście pięknie się komponuje na skarpie, a w dodatku - myśmy to już
                    zastali! To historia, z której chcemy być dumni. Gdyby jednak w przeszłych
                    pokoleniach zwyciężyła niechęć do nowości, Płock byłby tylko malutkim
                    skansenikiem, a nie żywym, rozwijającym się i różnorodnym organizmem. Dlatego
                    uparcie uważam, że także nasz wiek - XXI - ma prawo wnieść coś od siebie. Rzecz
                    jasna - niech to będzie na miarę dokonań poprzedników. Ale deprecjonowanie zaraz
                    na starcie samego zamysłu jest - wydaje mi się - rodzajem ograniczenia myśli i
                    umysłów, krytyką dla samej krytyki. Ja w każdym razie czekam na konkrety.
                    • Gość: ..... Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 13:59
                      Czyli zgadzasz sie neon pepsi, zeby było widac z daleka, ze Płock ma cos z usa?
                      Zamiast Katedry powstana 2 wiezowce?
                      To wszystko mozesz wklic do kompuera będzie taniej. A na końcu , XXX zarobi na
                      piwie?
                      • kawka Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 14:03
                        Bardzo cię proszę, zd, przynajmniej postaraj się zrozumieć to, co czytasz. Jeśli
                        chcesz dyskutować, to z tym, co ktoś napisał, a nie z tym, co sobie wyobrażasz,
                        że jest napisane.
                        • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 14:15
                          kawka napisała:

> Bardzo cię proszę, zd, przynajmniej postaraj się zrozumieć to, co czytasz.
                          Jeśl
                          > i
                          > chcesz dyskutować, to z tym, co ktoś napisał, a nie z tym, co sobie
                          wyobrażasz,
                          > że jest napisane.

Pan Zenon nie chce dyskutować. On chce bigosować.Pogonić z powstańczego Płocka
                          Kawki, czarty i innych romanów...:))) Wara im od panazenkowego grodu!

Chłopy, chamy, won mi z miasta!
                          Tutaj rządzić będzie szlachta!
                          Staną w kupie na rogatkach,
                          ni czatr przemknie, ani kawka!
                          Że nie wspomnę o adminie
                          Tego kęsim nie ominie!

Aaaa....tak mi się rymło...Żeby nie było za poważnie.:) Dla niewtajemniczonych -
                          kęsim, to też "bigosowanie" tylko tak bardziej na turecką modłę.:)
                          • kawka Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 14:22
                            teufel7 napisał:
                            > Tutaj rządzić będzie szlachta!
                            > Staną w kupie na rogatkach,

Że się odniosę... Ta szlachta na miejskich rogatkach... Ciekawostka taka:
                            szlachta z miasta??? Naturalną dziedziną szlachty bywały majątki ziemskie, a
                            jedynie najbogatsi, magnaci, mieli swoje kamienice w miastach, w których
                            spędzali wolny od ziemskiego znoju czas zimowy... A tu teufel jeszcze dodaje, że
                            ta szlachta na rogatkach stała... w KUPIE? To jeszcze chyba przed
                            skanalizowaniem grodu :-))))
                          • Gość: xxxxx Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 15:31
                            Za prace fizyczna zabierano szlachectwo. Jeżeli zabrakło majątku, wolno było
                            sie utrzymać z pracy umysłu . Tak powstała nasza klasa inteligencka. Ziemianie
                            , musieli posiadać ziemię. To proste. Co nieco należałoby wiedzieć. Tak ci sie
                            palnęło.
                      • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 14:05
                        Gość portalu: ..... napisał(a):

> Zamiast Katedry powstana 2 wiezowce?

Dobrze, że nie meczet! :)

> A na końcu , XXX zarobi na
                        > piwie?

A co złego w tym, że ktoś zarobi? I to w dodatku na piwie? A na czym ma
                        zarabiać? Na macy? :)))
                    • stuntman Re: 21-metrowy sąsiad fary 13.03.07, 22:32
                      > Dlatego uważam, że także nasz wiek - XXI - ma prawo wnieść coś od siebie
                      I ja się pod twoją wypowiedzią zdecydowanie podpisuję.
                      • Gość: zielonyjarek Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.msk.pl 14.03.07, 08:44
                        Czytać...straszno.
                        Postawiono tu wiele wątków i wiele zgubiono.
                        Jest i nowoczesność, i ekonomiczny, i estetyczny, i pamiątkarski (po nas choćby
                        potop)i inne miałkie, a nawet ...kryminalny, hmm...
                        Brak jednak innych, tych najważniejszych, że nie ośmielę się ich wymienić by
                        nie narazić sie na grzmoty.
                        Prosić jednak wypada by ostudzić tę zapalczywość inwestycyjną w to co
                        "nowoczesne" akurat tu.
                        Płock nie będzie już Toruniem, ale czy musi być Manhattanem?
                        • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 14.03.07, 09:34
                          nie chciałem tego pisac ale nuworysze myslą, ze wtedy jest kosmopolitycznie,
                          światowo.
                      • legal.alien Re: 21-metrowy sąsiad fary 14.03.07, 11:26
                        Zgadzam sie. Najpierw jednak trzeba zobaczyc jak to bedzie wygladalo i
                        wspolgralo z otoczeniem. Obecna dyskusja jest raczej jalowa, bo nie widzielismy
                        proponowanego projektu.
                        Z pewnoscia trzeba byc bardzo ostroznym w zabudowie skarpy. Juz na skarpie od
                        lat straszyl jeden architektoniczny koszmarek - dawny PTTK obecnie Starex.
                        Teraz doszedl chyba jeszcze koszmarniejszy amfiteatr.
                        Gdyby myslal tylko i wylacznie w kategoriach utrzymania obecnego stanu, to moze
                        nigdy Kazimierz Wielki nie postawilby spichlerzy i zostawil drewniana zabudowe.
                        Uwazam, ze mozna laczyc zabudowe zabytkowa z nowoczesna i moze to byc calkiem
                        efektowne, kwestia tylko jak to sie robi.
                        • Gość: zielonyjarek Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.msk.pl 14.03.07, 12:35
                          legal.alien napisał: > Uwazam, ze mozna laczyc zabudowe zabytkowa z nowoczesna i
                          moze to byc calkiem
                          > efektowne, kwestia tylko jak to sie robi.

Przykłady tej "roboty" znasz.
                          Wejdż na 100m w Tumską od Grodzkiej. Tam masz i secesje, i art deco, i
                          socrealizm i chole.a wie co jeszcze.
                          A propozycja na Złoty Róg?

>...Najpierw jednak trzeba zobaczyc jak to bedzie wygladalo i
                          > wspolgralo z otoczeniem. Obecna dyskusja jest raczej jalowa, bo nie widzielismy
                          > proponowanego projektu.
                          Tu masz zupełną rację. Dodam, że nie widać także systemu, jakiegoś głównego
                          założenia w tej stylizacji. Ale może człowiek już ślepnie i nie widzi
                          wszystkiego?...
                          • legal.alien Re: 21-metrowy sąsiad fary 14.03.07, 13:17
                            Tumska nie wygladalaby tak zle, gdyby nie dwa budynki - Hortexu i PZU, ktore ja
                            zdecydowanie szpeca i pozbawiaja stylu. Najkoszmarniej prezentuje sie jednak
                            nowy deptak - kamienno-chromowana pustynia.
                            Tumskiej i Grodzkiej brakuje paru rzeczy:
                            - kapitalnego odnowienia kamienic - to powinno sie zrobic przed budowa deptaka.
                            - Plastyka miejskiego - ktory zadbalby o wystroj witryn sklepow, knajp, bankow
                            itp. Kazdy wlasciciel/najemca lokalu dekoruje wystawy wedlug wlasnego czesto
                            bardzo watpliwego gustu. No i strasza nas makabryczne szyldy w roznych kolorach
                            teczy. To rola wladz miasta, aby dbac wyglad ulic miasta.

Jescze jedno w sprawie tej inwestycji. Uwazam, ze planowanie budynkow
                            mieszkalnych w takim miejscu w Plocku to raczej poroniony pomysl. Po pierwsze,
                            to beda w Plocku raczej bardzo drogie mieszkania, ale to juz problem inwestora.
                            Po drugie na Starowce nie powinno byc lokali mieszkalnych. Tam powinna byc
                            gastronomia, biura, sklepy. Inaczej lokatorzy beda zawsze narzekali na halas, a
                            to miejsce powinno zyc w dzien i w nocy. Piekarska to idealne miejsce na hotel
                            z prawdziwego zdarzenia, ktorego brakuje w Plocku.
                            Problem jest w tym, ze w Plocku miasto nie ma planu zagospodarownia miasta,
                            buduje sie co sie da w kazdym wolnym miejscu.

Dziwie sie, ze nikt nie protestuje przeciwko postawieniu barakow Lidla i Netto
                            przy Kobyliskiego. Zmarnowano piekny plac pod budowe barakow. Przeciez to
                            miesjce az sie prosilo o zabudowe wielokondygnacyjna. Tam mogl stanac hotel,
                            kino, centrum handlowe, bloki mieszkalne - wszytko, ale nie dwa baraki. Ciekawe
                            ile wladze miasta wziely za przepchniecie tak skandalicznej decyzji.
                        • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 14.03.07, 12:43
                          weźcie inne pole. to niech zostanie. na wysokości Podolszyc albo Winiar mozna
                          zabudowac.

Tzw. zycie pokazało, że są przysłużni architekci. ktoś w końcu ten PTTK
                          zaprojektował. Jakiś nowoczesny pozwolił postatwic jak dzisiaj. Metody nie
                          zmieniają sie. Tylko znajomki sie zmieniaja.
                          Stawiam pytanie, CZY JESTEŚMY INDIANAMI za paciorki?

Mało tego upłynął pewien czas i ZNOWU jak na zawołanie stawiła sie osoba ,
                          która pozwoliła zmienić bryłę PTTK kolejny raz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I tak w kółko.
                          Teraz jakoś nie było planu, a Rybaki rozwalały sie coraz bardziej. Potem
                          przychodzi Wybawca - Zbawca i kupuje co nie wolno.
                          I to jest ZŁEM samym w sobie.

Tak samo było z domem przy pałacu ślubów. Odnoszę wrażenie, ze jest to zemsta na
                          Polakach za mienie pożydowskie i nie chciałbym , żeby z 21 metrami było tak
                          samo. Ja nie Indianin.
                          • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 14.03.07, 14:00
                            Gość portalu: Zenon Dylewski napisał(a):
                            > Stawiam pytanie, CZY JESTEŚMY INDIANAMI za paciorki?

Może Indianom oferowano i paciorki, ale raczej kupowano za nie niewolników w
                            Afryce...
                            Uparł się Pan Zenon, żeby robić za enfant terrible tego forum i cóż, trzeba
                            będzie go pokochać takim, jakim jest...Nie dostrzega widocznie innego sposobu
                            na życie. Kocha chrzęst oręża. Uwielbia zgiełk bitwy, zapach krwi.Geny, geny,
                            geny...Potomek wielkich wojownikow.Czemuż Go za to winić?.. Rozpalonym żelazem
                            chce wyplenić wszystko zło na tym świecie...
                            Czyżby więc łagodne obyczaje były gnuśno - chamskiej proweniencji?..:))))
                            Ja tam się nie wstydzę!:))
                            • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 14.03.07, 14:40
                              I tak sie kończą dyskusje w rożnych wibracjach. Nie da sie.Przeszkadza szyld diadła.
                              Ja z nikim nie walczę. Po co ? Ja tylko pisze ,żeby zmienić system rządzenia i
                              nie patrzeć wasalnie na światowe banki. Oni pieprzą nasze tradycje ze wschodu.
                              Dla nich jesteśmy dzikusami i postawia obok katedry taśmociąg bo da zysk.
                              Piszemy , piszecie a tzw Miasto i tak robi co chce. Ogólna opinia, Forum aaaaaa
                              i koniec.
                              Ta stacja piesemna Erewan robraja tylko malkontentow.
                              Prosze powiedzie; ilu z tych pisujacych wierszyki posłało do Ratusza zapytania w
                              jakiejkolwiek sprawie tu opisywanej?

A tak to tylko gaworzenie.
                              Jaki pan taki kram. Tak to sie władającym wydaje, ze dobrze czynia....
                              Zło jest zaprogramowane w nasze zycie i ludzie na codziń nawet go nie widza.
                              Stąd całe tabuny tzw moherowców wszelkiej maści. Wmowiono grzesznikom, że sa
                              dobrzy, piękni , zacni i maja cel szlachetny, nie spłacając grzechów z całego
                              swojego zywota. Dano im prezent jeszcze zywym. Zły stał sie dobry i w swojej
                              masie powiekszył Moc zła. Wmówiomo władzom, że sa swietni a narzekających olac,
                              jako szum i tło.
                              Postawia i zetną, co zechcą.
                              Moje miasto, więc protestuję przed dawaniem forów tzw. inwestorom A Płock to
                              nie śmietnik.
                              Jeszcze nie padło stwierdzenie,że nowy blok nie obciąży skarpy. Czy będzie
                              Aneks mowiący o zaplacie przez z
                              inwestora kosztów zatrzymania Skarpy, jak ruszy po budowie?
                              Ja np zadałem prez.MM pytanie pisemne, co zrobił dla wyjaśnienia Sprawy
                              PAdlewskiego,
                              • teufel7 Re: 21-metrowy sąsiad fary 14.03.07, 14:51
                                Przeszkadza Panu "szyld diabła", bo nie umie Pan nabrać krztyny dystansu do
                                świata i samego siebie. Już parę razy ktoś tam na to zwracał uwagę. Pan mówi,
                                że Pan z nikim nie walczy... Hmmmm...Odsyłam niedaleko,do klasyka - "Dziwny
                                jest ten świat"Cz.Niemena. To w sprawie skuteczności słowa, jako oręża. Jeśli
                                dobrze pamiętam, sam Pan ten utwór kiedyś przywoływał. Jest Pan
                                niekonsekwentny. Jednak Pan objawia swoje poglądy (czasem mocno kontrowersyjne)
                                na tym forum, a jednocześnie innym zarzuca, że są nieskuteczni, bo TU piszą
                                (m.in. wierszyki), zamiast petycji do Jaśnie Wielmożnego Pana Prezydenta.
                                Nie będę się rozwodził. Proszę tylko o publiczne poinformowanie, kiedy dostanie
                                Pan odpowiedź na pisemne pytanie do MM w sprawie Padlewskiego. Życzę
                                wytwałości! I sukcesów.
                                • Gość: xxx Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 14.03.07, 16:33
                                  Szanowny Panie. Diabeł to diabeł. zła Szanowny Panie. Diabeł to diabeł. ZłA
                                  ENERGIA i wszystko co sie z tym kojarzy, łączy jest złe i koniec. Tu nie ma
                                  dystansu. . Kazdy żyje tak , jaki ma czakram. Jak kogoś to irytuje, to X stopień
                                  rozwoju. Pisał pan, że długie teksty nie wchodzą do głowy. ENERGIA i wszystko co
                                  sie z tym kojarzy, łączy jest złe i koniec. Tu nie ma dystansu. . Kazdy żyje
                                  tak , jaki ma czakram. Jak kogoś to irytuje, to X stopień rozwoju. Pisał pan, że
                                  długie teksty nie wchodzą do głowy. Czy to będzie Niemen, czy czujka prowokatora
                                  w ciągnięciu idei Państwa, zawsze dany człowiek czyni to , co potrafi. Nie
                                  chcial pan czytac mojego wykładu "Poszukiwanie Przyjaźni Poszukiwaniem Boga" ,
                                  był za długi no patron boi sie Boga.
                                  Ja nic nowego nie odkrylem. Nie stworzyłem żadnego pojęcia systemu
                                  filozoficznego. Moje poglądy szokują tylko tych którzy nie chcą być
                                  poszukującymi. A poprzez to ci szokowani nie sa moi i nie sa potrzebni na planie
                                  moich działań.Tacy niepożyteczni i nie użyteczni paplacze.
                                  Mój czas jest ograniczony i staram sie go wykorzystać ile zdołam.
                                  Niemena lubię nadal. Ale moja dusza to Vangelis, Irena Papas, Enio Mericone.,
                                  Indie, nie dla Chin.
                                  Kiedy ja pisze to co wymieniła wasza koleżanka a wstyd czytać, ja musiałem
                                  zwielokrotnić prace.
                                  W tym samym czasie wy nie daliście nic w zmian i nie dacie.
                                  Pismo do MM wysłałem i odpowiedź otrzymam. Ale to do tej pory nigdy nie
                                  przełożyło sie na poprawę Sprawy Padlewskiego.
                                  A nie jestem od sukcesów. Co to wogole znaczy ? czy jak już sie nic nie posiada
                                  a jeszcze zabieracie siły do pracy, to jest sukces?
                                  Gdyby pan czytał chociaż mój wykład, nie pisałby pan o sukcesie. Sukces to 0.

Ja szukam w każdym spotkanym na swojej drodze Człowieka. Szukam przyjaciół idei
                                  pamięci Narodu POLSKIEGO, szanując nie polskiego, jeżeli tylko nie podrzyna
                                  gardeł td. Nie zabija programowo ludzi.
                                  • Gość: Rafał pisz Pan na temat Panie Dylewski! IP: *.c154.petrotel.pl 14.03.07, 17:55
                                    Na litość Boską! Nie widzisz Pan tematu postu? Wszystko musisz spie...szyć tymi
                                    bredniami?! Odstęczasz ludzi i zamulasz forum! To dyskusja o zabudowie działek
                                    przy Piekarskiej do diabła!
                                • Gość: Zenon Dylewski Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.plock.mm.pl 14.03.07, 17:52

Oto list do MM

teufel7 napisał: Proszę tylko o publiczne poinformowanie, kiedy dostanie
                                  >
                                  > Pan odpowiedź na pisemne pytanie do MM w sprawie Padlewskiego. Życzę
                                  > wytwałości! I sukcesów.

zenondylewski <zenondylewski@o2.pl>
                                  Do:
                                  prezydent@ump.pl [do książki] [zablokuj]
                                  Kopia do: historia@muzeumplock.art.pl, Piotr< tadeuszepsztein Piotr
                                  Gądek<Piotr.Gadek@plock.agora.pl>, krzysztof w
                                  Temat:
                                  Data: 12 marca 2007 10:12

[do druku]
                                  [pokaż/schowaj nagłówki]
                                  [zapisz jako plik eml]
                                  Zenon Dylewski 09 - 407 Płock 12 marca 2007r. Płock Szanowny Pan Mirosław
                                  Milewski Prezydent Miasta Płocka Sprawa - Jakie są Losy Miejsca Straceń 1863r.
                                  Miejsca Grobów Wojennych 6 Powstańców Styczniowych z generałem Z.Padlewskim? Co
                                  wiemy na dzień dzisiejszy i co będzie? Od kilkunastu lat na Mogiłach odprawiane
                                  jest MAJOWE celebrowne przez Salezjanów ze Stanisławówki. Jak będzie w tym roku
                                  15 maja? Zenon Dylewski Opiekun MPNarodowej. Panie urzędniczki odbierające ten
                                  list, proszę o dostarczenie do rąk Pana prezydenta.
                                  • Gość: Rafał Dylewski - na temat!!! IP: *.c154.petrotel.pl 14.03.07, 17:59
                                    jw
                                    • Gość: xxxxxxxxx Re: Dylewski - na temat!!! IP: *.plock.mm.pl 14.03.07, 18:12
                                      a co napisałeś na temat? Napisałeś dużo......
                                      • Gość: Czterdziestolatek Re: Dylewski - na temat!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:30
                                        Witam Panie i Panów dyskutantów :-))
                                        Aby nie zbaczać z tematu, podaję nastepującą informację - w dniu 16.03.2007r.
                                        do Płocka przyjedzie TELEWIZJA!!!!! w sprawie omawianej właśnie inwestycji.
                                        No Panie Zenonie - do boju
                                        Pozdr

P.S.
                                        Nadszyszkownik Teufel również niech czuje się zaproszony jako przeciwwaga dla
                                        rozognionej głowy Z.D.
                                        • Gość: płocczanin - na temat!!! IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 21:00
                                          mam usiąść na placu i czekać?
                                        • teufel7 Re: Dylewski - na temat!!! 16.03.07, 08:18
                                          Gość portalu: Czterdziestolatek napisał(a): P.S.
                                          > Nadszyszkownik Teufel również niech czuje się zaproszony jako przeciwwaga dla
                                          > rozognionej głowy Z.D.

Dzięki! Będę na pewno!:)))
                                          • Gość: xxxxx Re: Dylewski - na temat!!! IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 12:52
                                            No i co ? jesteś?
                                            • Gość: Zenon Dylewski Renie budowac szkarady IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 13:02
                                              Nie pozwolimy zepsuć skarpy - zapowiada szef Stowarzyszenia Starówka Płocka
                                              i sąsiad inwestycji Jerzy Skarżyński.
                                              Czy można sie dowiedzieć jakie kroki poczynił ww?
                                              Czy jest to może wizyta TV?
                                              A może Miasto dało sobie spokój? Albo unieważnić sprzedaż paskarską?
                                              • Gość: Zenon Dylewski Re: Renie budowac szkarady IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 18:39
                                                No i było w TV . Z półtorej minuty. Szkoda że przyjechali tyle drogi .Nic nie
                                                pokazali i nic nie wyjasnili. To tak sukces, bo jak robilismy badania
                                                archeologiczne w poszukiwaniu generała Z.PAdlewskiego, TV wogóle nie
                                                przyjechała. To był taki płocki kociokwik, paczka płocka.
                                                Nic z naszego miasta nie bedzie.
    • Gość: marchewka Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.c158.petrotel.pl 15.03.07, 21:54
      Głąbów kapuścianych nie brakuje, a to autostrada przez Dolinę Rospudy, a to jakiś blok obok fary.
      • Gość: mitsurugi Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 20:08
        A tak poważnie to wypadałoby przedstawić jakąś graficzną ilustrację pomysłu
        Architekta np na łamach GW. Nie bardzo chce mi się wierzyć by Architekt nie
        przedstawił takowej w Ratuszu. Jak można oceniać coś, o czym się nie wie nic na
        pewno? To tak jakby brać ślub przez telefon z osobą którą zna się tylko z gg. :)
        • manros i bardzo dobrze 22.05.07, 22:37
          dla mnie to powinien byc nie tylko 21 metrowy ale 210 metrowy jak planowany
          Libeskind na Zlotej 44 w Warszawie, nie rozumiem waszego placzu....Szkoda tylko
          ze to nie realne ze względu na skarpe.
        • Gość: fafik Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 12:23
          W Ratuszu są wszystkie dokumentu - przeciez postepowanie administracyjne się
          toczy. Trudno tylko, żeby ktoś je wynosil z urzędu.
    • Gość: chusteczka Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 23:13
      podobno schodzą z zamiarami do 15 metrów wysokości.
      • krzysiek_33 Re: 21-metrowy sąsiad fary 25.06.07, 07:30
        Jak zejdą do dwóch to może się zgodzimy :)

k.
        • Gość: mitsurugi Re: 21-metrowy sąsiad fary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 16:12
          tja... do dwóch ale liczone poniżej poziomu terenu pewnie,co?
          • papier_wyczerpany Re: 21-metrowy sąsiad fary 26.06.07, 21:07
            w dół też nie szalejmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka