Gość: Dżusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:39 Czy w Płocku w jakiejś szkole wyższej jest kierunek na psychologię? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokietka.kokietka Niestety nie... 09.05.07, 21:03 Bardzo nad tym boleje gdyz zawsze marzyłam o tym aby studiowac psychologie. Z braku laku dobry i kit dlatego jestem na pedagogice. Nie jest źle ale to nie jest jednak psychologia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholożka Re: Niestety nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 13:14 Przyznam szczerze, że byłabym mocno zdziwiona, gdyby kierunek ten otwarty został kiedykolwiek w Płocku. Nie oszukujmy się- to mieścinka w porównaniu do ośrodków uniwersyteckich (sama z Płocka pochodzę). Skończyłam psychologię na UAM; z kierunku jestem średnio zadowolona. Daje dużo podstaw teoretycznych, ale do pracy z pacjentem to średnio przygotowuje- diagnozę się postawi, owszem, tylko co potem...?? Po studiach młodego magistra czekają więc lata szkoleń, superwizji, a w tym czasie głodowanie, bo pensja klinicysty do wysokich nie należy, przy założeniu, że się w ogóle pracę znajdzie, z czym łatwo też nie jest, bo ostatnio "psychologów jak mrówków". A poza tym mój gorący apel do wszystkich, którzy myślą o psychologii: TO NIE JEST KIERUNEK, NA KTÓRYM MOŻLIWA JEST POMOC SAMEMU SOBIE. Psycholog ma pomagać pacjentowi, ale jeśli sam ma problemy ze sobą, to może wyrządzić tylko szkodę. Pozdrawiam wszystkich zapaleńców i psychologów z powołania. Odpowiedz Link Zgłoś