Dodaj do ulubionych

Basen w Borowiczkach.

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 16:06
Zanim przejdę do tematu od razu podkreślę, że nie poruszam go jako pierwszy, bo
został podniesiony w jednej z płockich gazet, ale uważam, że jest na tyle
interesujący, żeby zająć się nim na forum.
Być może niektórzy z Was wiedzą, że w Borowiczkach istnieje od 30 lat basen
przeciwpożarowy, który niszczeje, bo nikt się do niego nie przyznaje. Basen
jest oczywiście odkryty i na tyle duży, że istnieje możliwość wykorzystania go
w celach rekreacyjnych. Komfortu korzystania z niego na pewno nie da się
porównać z Podolanką czy Jagielonką, ale po przywróceniu go do stanu
używalności stanowiłby niewątpliwą atrakcję dla mieszkańców Borowiczek
zmęczonych letnimi upałami i byłby alternatywą dla zadaszonych przybytków tego
typu w innych częściach miasta. Npisałem wcześniej, że jest to basen ppoż., ale
nawet straż się do niego nie przyznaję, więc chyba nie będzie problemu z
wykorzystaniem go z korzyścią dla mieszkańców miasta, a szczególnie Borowiczek,
których władze miasta szczególnie nie rozpieszczają z racji ich peryferyjnego
położenia (no może nowa hala przy SP 20 jest tu chwalebnym wyjątkiem).
Obserwuj wątek
    • tomekk2 Re: Basen w Borowiczkach. 30.01.02, 17:31
      Pamietam, ze kilkanascie lat temu, sluzyl on takze do plywania. Fakt - woda
      byla okrutnie brudna, ale ludzi tlum.
    • roman_j Re: Basen w Borowiczkach. 18.02.02, 14:06
      Tym razem ja odgrzeję zapomniany wątek, który przeszedł prawie bez echa.
      Postanowiłem do niego wrócić, bo udałem się osobiście obejrzeć wspomniany
      basen. Muszę przyznać, że po tej wizycie pomysł doprowadzenia wspomnianego
      basenu do stanu używalnosci wydaje mi się coraz lepszy. Przede wszystkim ten
      obiekt jest większy niz myślałem. Towarzyszący mi kolega stwierdził nawet,
      że "Podolanka" to przy nim wysiada, ale wydaje mi się, że wielkość niecki jest
      porównywalna. Oprócz głównego basenu jest tam też mniejszy i płytszy, który
      może słuzyć za brodzik. Ewentualnie można go też zlikwidować, bo miejsca
      dookoła nie ma zbyt wiele. W samym basenie do wymiany nadaje się dno. Resztę da
      się wyremontować (jak sądzę niewielkim kosztem). Wydaje mi się, że jedynym
      poważnym problemem do rozwiązania jest zaopatrzenie w wodę, ale i to da się
      jakoś rozwiązać.
      Na koniec chciałbym stwierdzić, że miasto powinno doprowadzić ten basen do
      stanu używalności, bo poza Sobótką nie ma w Płocku porządnego, odkrytego
      kąpieliska. Po wybudowaniu hali przy SP 20 byłby to kolejny, niezbyt kosztowny,
      ale jakże praktyczny dowód zainteresowania miasta swoimi peryferyjnymi
      osiedlami. Niektórzy powiedzą, że lepiej wybudować kawałek drogi, ale nie
      samymi drogami miasto stoi. :-))

P.S.: Ciekawe co o tym pomyśle sądzą borowiccy radni? Przydałoby się jakieś
      lobby na rzecz basenu.
      • Gość: czadek Re: Basen w Borowiczkach. IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.02, 21:27
        Pogadać to sobie można... Panowie jak ktoś umie liczyć to nie wypisuje bzdur o
        renowacji basenu na ul. Borowickiej. Byle jaki budowlaniec powie wam że taniej
        wyjdzie budowa od początku nowego obiektu niż remont tego... Jak już rozbudzamy
        apetyty to ... z głową. Pozdawiam :-)
        • roman_j Re: Basen w Borowiczkach. 18.02.02, 21:36
          Po pierwsze: nie wiedziałem, że z Lublina widac lepiej nasz basen w
          Borowiczkach niz z Płocka. A po drugie: tak się składa, że jestem budowlańcem i
          wiem co piszę.
    • Gość: Maciek Re: Basen w Borowiczkach. IP: *.tnt7.montreal.qb.da.uu.net 19.02.02, 03:06
      Widze ze nie tylko Warszawa decyduje o tym co ma w Plocku byc, a czego ma nie byc, ale
      rowniez Lublin uzurpuje sobie prawo veta..... w sprawie basenu :)) Niemniej wierze
      Roman, ze tak pokierujesz sprawa, ze tego lata bedziemy przecinali wstege; ja dostarcze
      nozyczki :))
      • Gość: Naka Re: Basen w Borowiczkach. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 15:09
        A ja bąbelki !!!! Na otwarcie !!! Naka
        • rene2 Re: Basen w Borowiczkach. 19.02.02, 17:15
          A ja proponuję obok wysypać piasek i zrobić plażę.
      • roman_j Re: Basen w Borowiczkach. 19.02.02, 17:27
        Maćku! Ty załatwisz nozyczki, ja wstęgę, Naka bąbelki, a rene piasek. A po
        uroczystości proponuję zrobić pikietę pod Ratuszem z hasłem: Wyremontować basen
        w Borowiczkach! Skoro bowiem zostanie otwarty, władze miasta nie będą miały
        wyboru i na pewno doprowadzą go do stanu używalności. :-))))))))
        • rene2 Re: Basen w Borowiczkach. 19.02.02, 17:30
          jednym słowem, metoda faktów dokonanych? To może być skuteczne, bo zaskakujace
          dla władz.
          • Gość: Naka Re: Basen w Borowiczkach. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 18:58
            A kto załatwi wodę ?????
            • hiubi Re: Basen w Borowiczkach. 19.02.02, 19:09
              Z wodą może być problem :-((
              Ale jeszcze co do piasku... kiedyś (w tym roku też?) przed ratuszem były
              rozgrywane zawody w siatkówce plażowej, możnaby je tam przenieść... nawet
              jakąś mini ligę zrobić (szkolną itp).
              • Gość: czadek Do romana_j: Słabe to było..... IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 21:28
                Słaby był Twój i kolegi tekst o Lublinie. Tak się składa że z internetu mozan też
                korzystać poza Płockiem ;-) - np. w podróży służbowej, ale taki "budowlaniec" jak
                Ty chyba ma ciężko to zrozumieć. Obyś tylko nikomu domu nie budował....:-)

• roman_j Do czadka. Znajdź sobie ciekawsze zajęcie... 19.02.02, 22:17
                  ...niż czepianie się ludzi na forum. Twój poprzedni wpis pokazał, że w temacie
                  się nie orientujesz, a kolejny, że lubisz podważać kompetencje innych. Szkoda,
                  bo nic do tego wątku nie wniosłeś.
                  • Gość: czadek jw. IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 00:54
                  • Gość: czadek jw IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 00:56
                    Dzieki za dobre slowo Panie Mądry. A w ogóle to przepraszam, zachowałem się jak
                    gówniarz, nie powinienem podważać kompetencji znanego na forum specjalisty od
                    budownictwa....
              • rene2 Re: Basen w Borowiczkach. 20.02.02, 09:54
                Grałeś tam? Wyglądało to nieźle, widzialem.
                A może do tego basenu nalejemy wody z ....Wisły, w końcu to blisko?
                • rene2 Re: Basen w Borowiczkach. 20.02.02, 10:06
                  To było do Hiubiego oczywiście!
                  • hiubi Re: Basen w Borowiczkach. 20.02.02, 20:13
                    Chodzi Ci o to czy grałem przed Rratuszem? Niestety nie.
                    Ja niestety ze sportem nie mam zbyt dużo wspólnego - no chyba, że wygodny
                    fotel, piwko i TV ;-))
                    • rene2 Re: Basen w Borowiczkach. 20.02.02, 20:32
                      Dobre i to, chociaż oczywiście lepiej uprawiac go czynnie. Choćby ze względu na
                      wagę.
    • tewji Re: Basen w Borowiczkach. 20.02.02, 12:16
      Całkiem serio mówiąc w Płocku bardzo przydałby się basen odkryty. W moim przekonaniu niekoniecznie w
      Borowiczkach. Sugerowałbym jednak piękny basen nad Wisłą od razu ze ścianką do wspinaczki
      • Gość: kei Re: Basen w Borowiczkach. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:26
        Mam takie smieszny album o Plocku - zolta okladka, wydany pewnie we wczesnych
        latach o 80-tych i tam jest projekt zagospodarowania terenu nad sama wisla -
        tereny Sobotki i okolic, oczywiscie jak wszystko w tamtych czsach mocno na
        wyrost i baaardzo drogie (baseny, tory wioslarskie, skocznie etc.) ale wyglada
        ciekawie. Szkoda, ze nikt do tego nie wrocil, bo stopniowo miasto mogloby to
        realizowac.
      • Gość: kei Re: Basen w Borowiczkach. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:26
        realizowac.
      • Gość: kei Re: Basen w Borowiczkach. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:28
        realizowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka