Dodaj do ulubionych

Ku pamięci zabitych pod Warną

29.07.09, 08:11
Zdecydowanie popieram upamiętnienie rocznicy bitwy pod Warną. Jest
to wielowiekowa tradycja i należałoby do niej wrócić. Z wojna polsko-
bolszewicka nie przesadzajmy. Zamiast ulicy Gagarina mamy Antolka
Gradowskiego. Czy nie było innej ulicy, aby nadać jej taką nazwę?
Czym zawinił Gagarin - w końcu był pierwszym człowiekiem, który
poleciał w kosmaos. A jak juz chcemy upamiętniac wojne polsko-
bolszewicką (rozpetaną przez nas Polaków) to może upamietnimy w
negatywnym sensie żydów płockich, którzy przeprowadzili bolszewików
i umozliwili im zajęcie miasta. Nie bez powodu mówi się o żydo -
komunie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomsi Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 09:51
      Jeżeli mój przedmówca twierdzi, że wojnę polsko - bolszewicką
      rozpętali Polacy to niech to udowodni. Niemożliwe żeby podręczniki
      do historii tak kłamały.

A co do pomysłu powrotu do tradycji bicia dzwonów jestem za: zarówno
      jeśli chodzi o upamiętnienie bitwy pod Warną, jak i wojnę polsko -
      bolszewicką: za rok jest okragła 90. rocznica, warto by też pomyśleć
      o jakimś pomniku.

• Gość: płocczanin Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.plock.mm.pl 29.07.09, 10:06
        Jedno nie przeczy drugiemu.
        Mogą bić i 19 sierpnia i 10 listopada a co 11 Listopada?

do podpuszczacza na Żydów....wiemy jak było ale podejdź do Tablicy na
        Odwachu a zobaczysz kto zginął za nasze Miasto, broniąc go i Ojczyzny.

Lepiej szukać faktów łączących nie zapominając o tych niedobrych.
        Pamiętać ! Aby Żyć.
        Ale Podhalańczyków Miasto powinno Zaprosić na uroczystości.
      • Gość: menel Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 10:27
        Gość portalu: Tomsi napisał(a):

> Jeżeli mój przedmówca twierdzi, że wojnę polsko - bolszewicką
        > rozpętali Polacy to niech to udowodni. Niemożliwe żeby podręczniki
        > do historii tak kłamały.

Żebyś miał lepszą świadomość (chociaż pewnie gorsze samopoczucie)
        dodam, dodam że w tamtych latach Polska również napadła na Litwę
        (tzw. rajd gen. Żeligowskiego) w wyniku czego zaanektowano do Polski
        tzw. Litwę Wileńską - Kowieńskiej nie udało się, Litwini obronili
        się.
        A podręczników, w których można przeczytać, że to Polska rozpętała
        tę awanturę zakończoną Bitwą Warszawską w sierpniu w 1920 jest
        całkiem sporo.
        • Gość: Tomsi Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 18:27
          Być może jest "całkiem sporo" takich podręczników, ale rosyjskich.
          • Gość: menel Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 19:19

> Być może jest "całkiem sporo" takich podręczników, ale rosyjskich.

O rosyjskich nie wiem, nie korzystam z nich, bo nie ich podejrzewam
            o rzetelność i w miarę obiektywne przytaczanie i interpretację
            faktów.
            Ale mogę podać trochę nierosyjskich.
            A.Przybylski, La Pologne en lutte pour ses frontieres, Paryż 1931
            S. Pmarański, Pierwsza wojna polska 1918-1920, Warszawa 1920 (zbiór
            komunikatów wojennych)
            (przypisek menel: w latach 1918-1921 Polska była uwikłana
            równocześnie w sześć wojen, niektóre z nich to prawie dziecinne
            awantury)
            A.Micewski, Z geografii politycznej II Rzeczypospolitej, Kraków 1965
            MM.Drozdowski, Społeczeństwo, państwo, politycy II Rzeczypospolitej,
            Kraków 1972
            J.Żarnowski, Społeczeństwo Drugiej Rzeczypospolitej,1918-1939,
            Warszawa 1973
            W.Pobóg-Malinowski, Najnowsza historia polityczna Polski 1865-1945,
            Paryż-Londyn 1953-1956,
            S.Mackiewicz, Historia Polski 11XI 1918 - 17IX 1939, Londyn 1941
            Praca zbiorowa, Pologne 1918-1939, Neuchatel 1946-47
            A.Ajnekiel, Od rządów ludowych do przewrotu majowego, Warszawa 1968
            N.Davies, God's Playground.A history of Poland, Volume II: 1795 to
            the present, Oxford University Press, Norman Davies 1981 (książka te
            została wydana przez Wydawnictwo Znak, w Krakowie w 2002 w polskim
            przekładzie pt: "Boże igrzysko. Historia Polski "

Ponadto polecam liczne publikacje wsółczesnych wybitnych polskich
            profesorów historyków, specjalistów historii Polski międzywojennej,
            w tym między innymi: prof.A.Garlickiego, prof. M.Nałęcza

• Gość: Tomsi Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 19:32
              Widzę "menel" że jesteś bardzo zdeterminowany by bronić swojego
              niestety błędnego punktu widzenia.
              Ciekawe tytuły książek podajesz, ciekawe czy możesz zacytować
              informacje dot. rozpoczęcia w roku 1920 wojny polsko - bolszewickiej.
              Bo ja spojrzałem do podręcznika "Historia dla maturzysty. Wiek XX"
              aut. Anny Radziwiłł i Wojciecha Roszkowskiego Wyd. Szkolne PWN, W-wa
              2005, w którym na s. 46 czytamy:

"(...)Na początku 1920 r. bolszewicy szykowali się do nowego
              uderzenia na zachód. Dla zamaskowania tych przygotowań pod koniec
              stycznia 1920 r. rząd bolszewicki oświadczył, że nie przekroczy
              istniejącej linii frontu i ostrzegł przed "zbrodniczymi" planami
              agresji polskiej na Rosję Radziecką(...)"
              Mam cytować dalej?
              • Gość: lilka Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 21:31
                Zajrzyj Tomsi do:T.Kutrzeby -Wyprawa Kijowska 1920,B.Miedzińskiego -Polityka
                wschodnia Piłsudskiego,Zeszyty historyczne nr.22,W.Witosa-Moje wspomnienia
                t.II,Rok 1920,M.Pruszyńskiego,Zaremby,wreszcie do samego Piłsudskiego np.Rok 1920.
                Jak czytasz podręcznik do historii wydany w Rosji to dowiesz się,że
                wkroczenie sowietów na tereny państwa polskiego 17 września żadną miarą nie było
                agresją.
                Ani Anna Radziwiłł,ani też W.Roszkowski,przy całym szacunku do ich dokonań
                nie mogą być specjalistami od wojny polsko-bolszewickiej 1920 r.Są autorami
                pewnej syntezy skażonej jak każdy podręcznik naleciałościami dydaktyczno-
                wychowawczymi.Podręcznik daje każdemu szkielet wiedzy historycznej.Wybacz,ale
                stwiedzenie iż twój adwersarz tkwi w błędzie jest w świetle dostępnej ogólnie
                bibliografii zupełnie niepoważne.
              • Gość: menel Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 22:01
                Tak się składa, że mój "błędny" punkt widzenia podzielają inni
                równię zdeterminowani, zobacz na czyj wpis zareagowałeś pierwszy raz.

Nie mam dostępu w tej chwili do "źródła", na które się powołujesz,
                więc nie mogę sprawdzić, czy cytujesz wszystko, co tam napisano w
                tej sprawie. Obawiam się jednak, że pominięty (i nie ma znaczenia,
                kto pominął) został prawie cały 1919 rok. Gdyż, ....
                Cytuję za Normanem Davies'em:
                "Wojna polsko-sowiecka zaczęła się od pierwszego nie planowanego
                starcia, które miało miejsce pod Berezą Karuską na Białorusi 14
                lutego 1919 roku. W pierszej fazie - w 1919 roku - inicjatywa była w
                rękach Polakow......"
                Lektura podręczników szkolnych dla dzieci i młodszej młodzieży to na
                ogół daleko zbyt mało, by jako tako poznać zawiłości historii i
                zrozumieć przeszłość i jej następstwa, bowiem podręcznikibardzo
                często maniplują dzieciarnią w służbie tzw. "wychowania
                patriotycznego" - najwyraźniej też jesteś ofiarą takich zabiegów.
                Zalecam inne, trochę lepsze, na wyższym poziomie i bardziej
                zróżnicowane lektury, jeśli chesz poznać historię Polski i Ogólną
                wolne od narodwego szowinizmu. Mam nadzieję, że zaproponowana na
                szybko krótka lista pozwoli wyrobić sobie pogląd na sprawę bardziej
                zbliżony do obiektywnego.
                > Mam cytować dalej?
                nie musisz, oszczędź mi proszę, infantylnej lektury dla dzieciaków
                łykająch wszystko jak młode pelikany rybki
                • Gość: płocczanin Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.plock.mm.pl 29.07.09, 22:16
                  Menel, po co cytować tytuły. Z pewnością wydarzenia z okresu powstawania
                  naszego państwa po okresie zaborów będą opisywane i badane, przez
                  następne dziesiątki lat.

Ale zawsze chodzi o System a on wskazuje wyraźnie, ze nagle pojawił sie
                  na tapecie nielojalny wobec Polski oskarżyciel naszego narodu o
                  holokaust.... pojawiłeś się ze zdwojona łapczywością Tematów, ty. Na koniec
                  pojawił się Kancelista zygzakowy , ktory ma dziwne przywary, czyta po
                  polsku a pisze po arabsku. I wszyscy razem dowalacie do pieca według
                  reguł już rozpoznanych.
                  Wykazać, żeśmy nie warci żywota , mało inteligentni a tam za góra
                  piachu, Wszystko takie piękne , jasne i swojskie. Na ścianach nie ma
                  krzyży, idylla.

Odpuście , po co to wam.
                  • Gość: menel Re: Nie przekłamujmy historii!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 22:28
                    Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> Ale zawsze chodzi o System a on wskazuje wyraźnie, ze nagle
                    >pojawił sie na tapecie nielojalny wobec Polski oskarżyciel naszego
                    >narodu o holokaust.... pojawiłeś się ze zdwojona łapczywością
                    >Tematów, ty.

O co się "rozchodzi" tobie "intelektualisto" , ja nie łapię, nie
                    nadążam, nie mam dostępu do tak dobrego szajsu - zostaw mnie w
                    spokoju i idź swoją pokręconą ścieżką, nie pogadamy
            • Gość: menel Re: Nie wybrązowiajmy naszej historii!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 17:40
              Pisząc szybko pomyliłem imię prof. Tomasza Nałęcza.

Czy mój adwersaż nadal ma taką pewność siebie, co do własnej
              znajomości historii Polski na podstawie podręcznika szkolnego.
              Czy jest w tym podręczniku coś o 6 wojnach, które Polska prowadziła
              w latach 1918 - 1922 z sąsiadami ?
              Czy jest tam coś o wojnach z Czechosłowacją, Ukrainą, Litwą?
              Czy jest tam coś o polskich zabiegach o kolonie w Afryce, o
              wyprawie na podbój Kamerunu?

A może mój adwresarz wziął się już za lekturę bardziej miarodajnych
              niż podręcznik szkolny materiałów na temat historii Polski w latach
              10918-1945 wskazanych również przez innych zabierających głos w tym
              wątku.
              Nie oczekuję odszczekania głupoty, ale przyznanie, że ktoś się ma
              wiedzy, zagalopował się w swej młodzieńczej pewności siebie, co
              wcale nierzadkie, potrafię zrozumieć i docenić.
              • Gość: plocczanin Re:Uczmy się Historii Polski! IP: *.plock.mm.pl 31.07.09, 18:57
                Proponuję złożyć się na zakup dla Płocka nowego dużego Dzwonu o nazwie
                stosownej wg wyboru a byłby używany właśnie w wielkich chwilach, jak
                Zygmunt w Krakowie.
                • Gość: menel Re:Uczmy się Historii Polski! IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 00:20
                  to żeś walnął jak chory w kubeł
                  • Gość: plocczanin Re:Uczmy się Historii Polski! IP: *.plock.mm.pl 01.08.09, 00:27
                    widzisz znany - od swojej natury nie da się uciec. A tak grałeś
                    mentora. no,no
                • Gość: bankier Re:do ploccznina w sprawie zbiórki na dzwon. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 10:41
                  A ile zamierzasz dac na ten cel sam drogi plocczaninie?
    • abobola Ku pamięci zabitych pod Warną 29.07.09, 10:12
      Zdecydowanie jestem za przywróceniem wielowiekowej tradycji!
      Natomiast do nowości mam stosunek ambiwalentny - dzwony są po to by
      dzwoniły ale co za dużo to niezdrowo.
      • Gość: płocczanin Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.127.c65.petrotel.pl 29.07.09, 10:23
        Zgadzam się z Panem Stanisławem Płucienniczakiem o tradycji i historii Naszego
        kochanego miasta. Trzeba naszych rodaków którzy oddali życie za Polskę zawsze
        uhonorowac, pamiętac nawet bic w dzwony. Pamiętajmy też o nowych bohaterach też
        już może trochę zapomnianych np.śp. Darek Stolarski płocczanin, bohater który
        zginął 1993r. i do dzis sprawa jego zgony jest tak naprawdę niewyjaśniona. Gdy
        oddał życie miał 280lat. Całą swoją młodośc i dorosłe choc krótkie życie oddał
        dl;a Niepodległej Ojczyzny. Pamiętajmy 17 X mija 16 rocznica śmierci.
        • Gość: xyxyxyxyx Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:43
          Panie Zenonie..sprawa Darka Stolarskieog jest wyjasniona,tylko nikt
          nie poda tego publicznie.Jego kolega historyk z IPN Jacek P. go
          wystawil odpowiednim sluzbom..
          • Gość: płocczaninin Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.127.c65.petrotel.pl 30.07.09, 07:28
            Chyba kolego się troche zagalopowałeś?
            • Gość: plocczanin0 Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.plock.mm.pl 30.07.09, 08:04
              Masz racje. Wypuścili tzw. harcownika, ładnie pisząc. On robił próbkowanie,
              ustalając do jakiego miejsca mogą się posunąć, pisząc ustalone
              sentymenty do których ma prawo naturalne.
              Po braku negacji posunęli sie dalej oskarżając nas o holokaust.
              Potem Osoba zaczęła występować jako intelektualista , dzielnie opisując
              zalety współbraci . To jest również naturalne. Ale za tym poszło wg
              klucza. Czarne, krzyże. Udowadnianie , że Polacy to faszyści i wszystko
              zaczęło sie układać w ciąg logiczny. Negacja naszych Bohaterów,
              wyśmiewanie inscenizacji historycznych itp.
              Po wyjeździe na wakacje a Osoba , pisała gdzie, do czego ma całkowite
              prawo. Tam byłby witany jako Nasz Bohater...stawiający nas we właściwym
              miejscu w dziejach. Pojawił się również, Pomocnik z hieroglifami aż
              wydmuszka intelektualna ..pękła i Osoba wróciła do Natury jak przez
              ostatnie 3 lata. Stąd też ten obrzydliwy wpis na tak Godnego i
              Sprawiedliwego pomysłodawcy powrotu do tradycji, Oprócz mnie opluwali tu
              jeszcze przewodniczącego RM Płocka. Inaczej mówiąc , bez żenady oplują
              każdego z nas, bez względu na hierarchię. Opluli przecież i Papieża JP II.
              Jest im nader obojętne, kogo opluwają, ponieważ Prawo chroni ich.
              Tzw. Służby, Milczą i wszystko brnie w Zło. Mówił o tym Zmarły
              filozof Leszek Kołakowski. Powiedział On, że szatan istnieje i pojawia
              się zawsze tam, gdzie trzeba coś zniszczyć dla samego zniszczenia , po
              którym nie ma odbudowy i odnowy. I to w skrócie Sedno aktywności
              ujawnionej po pokazaniu się przywódcy duchowego. Nabrali odwagi. A po
              ich wyczynach, budowy pozytywów dla społeczności nie widać.
        • Gość: menel Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 10:52
          Miałem zawsze p.Płuciennika za światłego, normalnego człowieka.
          Pomysł performace'u z dzwonami (w jednym wybranym, czy może we
          wszystkich kościołach wszystkich wyznań) uważam za zupełnie
          niedorzeczny, niewspółczesny.
          To co było właściwe w średniowieczu i później i jeszcze uchodziło w
          20-leciu międzywojennym, jest dzisiaj tragicznie anachroniczny i
          śmieszny.
          Różne dziwne i te stare i te nowopowstające celebrowane na siłe
          tradycje zostały już w Polsce solidnie obśmiane. W celebrowaniu
          tradycji trzeba mieć wyczucie i umiar, gdyż łatwo popaść w
          śmieszność - myślałem że to już oczywiste w środowisku inteligenkim.
          • Gość: płocczanin. Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.plock.mm.pl 29.07.09, 11:18
            Co to znaczy środowisku inteligenckim? Czy za mało obśmialiście Polaków
            za nasze tradycje narodowe, obyczaje, pamięć? Mamy wymazać samych siebie?
            Inscenizacje widowiskowe,... przeżytek.. Modlitwa za Lotników , wyśmiana.

Bicie w dzwony .. nie kulturalne. Czy jesteś pewny o menelu, ze te
            wydumane Wszystkie religie używają dzwony?
            Ja myślę, że najprzyjemniejszy dla niektórych jest dźwięk kasy bankowej.
            I to jest ta naczelna Religia niezadowolonych z pobytu na niechcianym
            terytorium.
            A to właśnie inteligencja polska, ludzi wywodzących się z ziemian,
            Zawsze stała na straży tradycji , Boga i Ojczyzny.

To tak kręciło osiedleńców, że chcieli właśnie TU założyć swoje
            Marzeniopragnienie. Ale Bóg był łaskaw.
            • Gość: Weiss Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 11:33
              plocczanin napisał :"To tak kręciło osiedleńców, że chcieli właśnie
              TU założyć swoje
              Marzeniopragnienie. Ale Bóg był łaskaw. "
              A wiec jestes antysemita,zadnym przyjacielem.Tylko pozujesz na
              obronce historii Zydow.I jeszcze napisales "Ale Bog byl laskaw"-
              czyli podziekowales za to ze zrobil Hitler holokaust Zydom,jak sam
              piszesz mieszkancom tych ziem i miast,obywatelom polskim.Jestes
              przewrotny,a przeciez wielki czlowiek Pan Papiez JPII nie tego
              nauczal wspolwierzacych.

• Gość: menel Re: sezon ogórkowy w wydaniu zaściankowym IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 12:08
                To było moje perwsze skojarzenie, po przeczytaniu tego tekstu - ten
                absurdalny pomysł dzwonienia (na trwogę, czy na chwałę-sam nie wiem)
                jest tak prowincjonalny, parafialny, zaściankowy że aż się w głowie
                nie mieści, że wykształcony, światły, inteligenty człowiek dał się
                podejść jakiemuś pismakowi i bierze udział w animacji anachronizmu w
                sezonie ogórkowym.
                • Gość: menel Re: Władysław Warneńczyk na ołtarze IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 12:25
                  Władysław Warneńczyk zasługuje ze wszech miar na wyniesienie na
                  ołtarze. Wszak to niewinne chłopie (miał 14 lat gdy go zabito)
                  zginęło z rąk pahańców, niewiernych Turków podczas świętej wyparawy
                  w słusznej sprawie, w obronie chrześcijaństwa i by powstrzymać
                  nawałę turecką oblegającą Konstatynopol - siedzibę głowy kościoła
                  wschodniego, patriarchy obrządku prawosławnego. Szkoda,że nie
                  zapobiegło to zakóczeniu średniowiecza - nastąpiło to już 9n lat
                  później w 1453 wraz z upadkiem Konstantynopola. A jaka szkoda, była
                  przecież szansa, że dzisiaj Płocku trwałby w kształcie i tradycji
                  zapoczątkowanej przez tak nam drogich Hermana i Krzywoustego.
                  Drugi zasługujący na wyniesienie na ołtarze (oraz dzwony chwały w
                  kazdą rocznicę bitwy) to pogromca tychże Turków pod Wiedniem. On mąż
                  opatrznościowy na ołtarze a dzwony na chwałę oręża a zwłaszcza
                  naszej kochanej husarii prekursorki kawalerii, jedynej słusznej
                  formacji II RP, wzorca dla IV RP.
                • babalooz Re: sezon ogórkowy w wydaniu zaściankowym 30.07.09, 23:05
                  Gość portalu: menel napisał(a):

> ten absurdalny pomysł dzwonienia (na trwogę, czy na chwałę-sam nie
                  wiem)
                  > jest tak prowincjonalny, parafialny, zaściankowy że aż się w
                  głowie
                  > nie mieści, że wykształcony, światły, inteligenty człowiek dał się
                  > podejść jakiemuś pismakowi i bierze udział w animacji anachronizmu
                  w
                  > sezonie ogórkowym.

Używanie wobec innych osób określeń w
                  rodzaju „prowincjonalny”, „parafialny”, „zaściankowy” świadczy o
                  głęboko skrywanym kompleksie niższości, mimo że oponent
                  jest „wykształcony, światły, inteligentny”. Na marginesie: osobnik
                  naprawdę „wykształcony, światły, inteligentny” nigdy nie użyje
                  wyrażeń pejoratywnych wobec osoby reprezentującej inny pogląd w
                  danej dziedzinie. Przyjmie to po prostu za odmienny punkt widzenia
                  na tę samą sprawę, bez wartościowania go, prezentując jednocześnie
                  swoje argumenty nie bazujące na negacji wypowiedzi, do której się
                  odnosi. Na tym polega subtelna różnica pomiędzy wykształceniem a
                  przekonaniem o wykształceniu. ;)
                  Korzystając z okazji: jestem za zachowaniem tradycji warneńskich
                  dzwonów. Puby, banki, parkingi, galerie handlowe i reszta tego, co
                  zalicza się do tzw. współczesności (bez względu na poziom
                  wykorzystanej tam technologii) jest wszędzie. Nie interesuje mnie
                  więc to, na co natknę się w każdym zakątku globu. Poszukuję
                  natomiast miejsc, które mają swoją legendę, swojego ducha, swoją
                  magię zaklętą w czasie. Do takich też miejsc w Płocku zaprowadzam
                  wszystkich moich gości i przedstawicieli delegacji krajowych i
                  zagranicznych, którzy później wyjeżdżają stąd z pragnieniem
                  szybkiego powrotu, zakochani w zachodzie słońca na Tumach i
                  opowieściach o Starym Mieście. Ale boję się, że wyjaławiana od
                  pewnego czasu płocka starówka podzieli los paru innych, które
                  przegrały z kompleksem „zaściankowości” i argumentami ekonomicznymi.
                  To smutne, że ludzie odpowiedzialni za Płock i podejmujący
                  częstokroć niemożliwe już do odwrócenia decyzje, nie wiedzą, iż
                  zamożność każdego miasta i jego wysoki status określa się właśnie
                  poprzez zdolność utrzymania i zachowania starówek, a nie ich
                  degradację. Widocznie bezrefleksyjnie przyjmują tezy głoszone przez
                  zainteresowane zagadnieniem grupy lobbystyczne, sugerujące jakoby
                  dbałość o tradycję hamowała wszechstronny rozwój miasta.
                  Siłą każdego miasta, wsi, osady jest ich historia. Bez szacunku dla
                  niej, bez utożsamiania się z danym miejscem i jego tradycją oraz
                  zwyczajami – znikną, wchłonięte przez inne.
                  Popieram więc każdy pomysł przywracający pamięć o dawnym, prawdziwym
                  Płocku i jego rdzennych mieszkańcach.
                  • Gość: menel Re: sezon ogórkowy w wydaniu zaściankowym IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 12:42
                    babalooz napisała:
                    > Używanie wobec innych osób określeń w rodzaju
                    > „prowincjonalny”, „parafialny”, „zaściankowy”,
                    > Na marginesie: osobnik naprawdę „wykształcony, światły,
                    > inteligentny” nigdy nie użyje wyrażeń pejoratywnych wobec osoby
                    > reprezentującej inny pogląd w danej dziedzinie

Uczciwość dyskusji wymaga rzetelnego cytowania - określenia te
                    zostały użyte w stosunku do pomysłu a nie do wobec osoby
                    p.S.Płuciennika, do którgo zawsze odnoszę się z należnym mu
                    szacunkiem. Ale dyskusja wymaga nazywania rzeczy po imieniu i
                    kiepskie pomysły, nawet szacownych osób, muszą być nazwane
                    adekwatnie do ich watrości.
                    Jedyny użyt epitet to "pismak", ale dobrze ujmuje istotę rzeczy i
                    jest stosowany, zwłaszcza gdy chodzi o zwięzłość wypowiedzi.
                    Podtrzymuję goz całą świadomością - zawarta jest w nim bowiem moja
                    ocena poziomu tego "dziennikarstwa". Do cudzysłowu też będziesz
                    mieć zastrzeżenia?

> świadczy o głęboko skrywanym kompleksie niższości,

Nie zniżę sie do odpowiedzi na ten zarzut i dyskusji na tym poziomie
                    Odnośnie dalszych stwierdzewń nie będzie polemiki, gdyż są one
                    wyprowadzone z tych wcześniejszych nierzetelnie i przez to
                    nieuczciwie zacytowanych.
                    Co do meritum: pomysł "performace z dzwonami", nie wiadomo na trwogę
                    czy na chwałę, pozostaję przy swoim zdaniu i nadal uważam go za
                    prowincjonalny, parafialny, zaściankowy, anachroniczny i śmieszny w
                    XXI wieku.
                    W Płocku obowiązuje mentalnie nadal jeszcze XIX wiek, w najlepszym
                    przypadku początek wieku XX (H.Sienkiewicz) a marzy się wiek XII
                    (ten Krzywoustego). Taki też jest propagowany tu ,anachroniczny
                    dziś, model patriotyzmu.
                    • babalooz Re: sezon ogórkowy w wydaniu zaściankowym 01.08.09, 21:40

> babalooz napisała:
                      > > Używanie... i tak dalej.

Czy możesz wskazać, w którym miejscu moja wypowiedź dotyczyła
                      konkretnie Ciebie? Odniosłam się wyłącznie do ostatnio dość często
                      nadużywanych epitetów, mających na celu zdyskredytowanie osób,
                      których pomysły daleko obiegają od czyjegoś, najczęściej dość
                      wąskiego, postrzegania rzeczywistości. Nie dość, że publicznie i
                      bezpodstawnie zarzucasz mi nieuczciwość i nierzetelność, to jeszcze
                      odbierasz prawo do własnego zdania na temat wspomnianego wyżej
                      zjawiska. Proponuję więc, abyś w wolnych chwilach spróbował
                      poćwiczyć panowanie nad swoimi emocjami. To jedna z istotnych cech
                      dojrzałości.
                      Nie ukrywam, że przeczytałam Twoją odpowiedź bez zdziwienia.
                      • Gość: michalinka [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 22:05
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • Gość: menel [...] IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.09, 17:49
                      • Gość: menel Re: sezon ogórkowy w wydaniu zaściankowym IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.09, 17:25
                        babalooz napisała:
                        > Czy możesz wskazać, w którym miejscu moja wypowiedź dotyczyła
                        > konkretnie Ciebie? Odniosłam się wyłącznie do ostatnio dość często
                        > nadużywanych epitetów, mających na celu zdyskredytowanie osób,
                        > których pomysły daleko obiegają od czyjegoś, najczęściej dość
                        > wąskiego, postrzegania rzeczywistości.

a tutaj do kogo się odnosisz?

Re: sezon ogórkowy w wydaniu zaściankowym
                        babalooz 30.07.09, 23:05 Odpowiedz

> ten absurdalny pomysł dzwonienia (na trwogę, czy na chwałę-sam nie
                        > wiem) jest tak prowincjonalny, parafialny, zaściankowy że aż się w
                        > głowie nie mieści, że wykształcony, światły, inteligenty człowiek
                        > dał się podejść jakiemuś pismakowi i bierze udział w animacji
                        > anachronizmu w sezonie ogórkowym.

Używanie wobec innych osób określeń w rodzaju „prowincjonalny”,
                        „parafialny”, „zaściankowy” świadczy o głęboko skrywanym
                        kompleksie niższości, mimo że oponent jest „wykształcony, światły,
                        inteligentny”.
                        I oczywiście nie odnosząc tego do mnie, przypadkowo następnego dnia,
                        twój wpis wkleił się bezpośrednio pod moim i jescze bardziej
                        przyapadkowo znalazł się w nim skopiowany fragment mojego wpisu. I
                        dalej nadal ciągle nie odnosząc się do mnie analizowałaś jakieś inne
                        teksty łacznie.
                        Jako menel powiem tak: jak złapią, to się wypieraj, jak złapią za
                        rękę powiedz, że to nie twoja. Widzę, że tę metodę obrony
                        i "dyskusji" opanowałaś nieźle.

babalooz pisze dalej:
                        > Proponuję więc, abyś w wolnych chwilach spróbował poćwiczyć
                        > panowanie nad swoimi emocjami. To jedna z istotnych cech
                        > dojrzałości.
                        > Nie ukrywam, że przeczytałam Twoją odpowiedź bez zdziwienia.

Ciekaw jestem jaką propozycję masz dla siebie w tej sytuacji -
                        czyżby sepuku?
                        A jeśli wybierzesz inne rozwiązanie, to zapewne nie będziesz
                        zdziwiona gdy przeczytasz moją odpowiedź tym razem::
                        z tak dojrzałymi dyskutantami (czytaj gó...arzami) dyskusji nie
                        prowadzę.
                        • Gość: dr. [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 17:41
                        • babalooz Re: sezon ogórkowy w wydaniu zaściankowym 02.08.09, 22:04
                          Gość portalu: babalooz napisała:
                          Gość portalu: babalooz napisała:
                          > a tutaj do kogo się odnosisz?

A rozumiesz znaczenie terminu przykład ? Czy może jednak mam
                          go zdefiniować?
                          Jeśli uważam, że coś mnie nie dotyczy, to nie rzucam się jak
                          wieloryb na agrafce. Widocznie nie jestem przewrażliwiona.

Dalej gość portalu: menel napisał(a):

> Ciekaw jestem jaką propozycję masz dla siebie w tej sytuacji -
                          > czyżby sepuku?
                          > A jeśli wybierzesz inne rozwiązanie, to zapewne nie będziesz
                          > zdziwiona gdy przeczytasz moją odpowiedź tym razem::
                          > z tak dojrzałymi dyskutantami (czytaj gó...arzami) dyskusji nie
                          > prowadzę.

Seppuku? A dlaczegóż mam sięgać do tradycji kultury japońskiej?
                          Skoro jesteśmy w Unii, to może na udowodnienie swojej niewinności i
                          oczyszczenie z zarzutów wypadałoby skorzystać z czegoś bardziej
                          europejskiego? Mogłeś na przykład zaproponować testy z Młota na
                          czarownice
                          . Nawiązałbyś przy okazji do tej samej epoki co
                          dzwony. To tylko jakieś czterdzieści lat z małym hakiem różnicy.
                          Ja, jak widzisz, prowadzę dyskusję z gó...arzami, bo istnieje spore
                          prawdopodobieństwo, że się w końcu czegoś dobrego i pożytecznego ode
                          mnie nauczą. Czyżby to był altruizm?
              • Gość: plocczanin Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.plock.mm.pl 29.07.09, 12:46
                Miły niezadowolony. .Zmyślasz. napisałem tylko , że Bóg był łaskaw i nie
                powstało państwo w państwie. To były inne czasy. Nikt o twoim idolu
                myślał bo i skąd.

Po prostu , nie żeruje się na kraju , w którym znalazło się miejsce dla
                każdego, kto tu mieszkał, żył i kochał miejsce urodzenia. tak jest
                zawsze , na całym świecie. Wierność Ojczyźnie, wdzięczność , choćby była
                gorzka. Ja Zawsze jestem Przyjacielem słabych, pokrzywdzonych . Zawsze
                pamiętam , że dla każdego jest miejsce na tym świecie.
                miły nieprzystosowany, Na Tablicy na Odwachu , znajdują się nazwiska
                płockich Żydów, którzy zginęli za Płock . Za swoją Ojczyznę, Polskę .Gdyby
                Jej nie kochali, nie walczyliby o nią. Ja Ich szanuje. Żyli, jak
                pragnęli w swojej wierze. Może byli biedni a może nie . Ale Poszli za
                Polkę, walczyli z agresorem ...i zginęli. Tu nie trzeba nic wymyślać.
                Swoją postawa wykazali , że są płocczanami.

Antysemityzm to wasza Utopia. Bez niej nie mozecie istniec.

Ja nie Musze akceptowc zabójców Palestyńczyków, strzelania do ludzi z
                pociskami uranowymi. |JA doprawdy nie musze akceptować burzenie domów
                innym biednym ludziom. To potępię zawsze i wszędzie. napisałeś tak jak
                ci wpojono.

Dla mnie liczy się Człowiek a czy on Żyd , Czy Turek , to tylo nazwa
                nacji w której się urodził X. wszędzie na całym świecie są ludzie źli
                i dobrzy ale zawsze liczy się System. Czy uznaje drugiego człowieka ,
                czy nie nie . Czy pisze ustawy ponizające , czy nie .Czy zabija bo
                rasa mu nie odpowuiada , czy nie.
                Zawsze i wszedzie kazdy człowiek ma prawo do życia.Równie do życia bez
                prześladowan pod każdym względem.

Jest Jeden Bog i za wszystko przed Nim odpowiemy.

Jestem chrześcijaninem a Jezus Chrystus mówił.. Poznacie ich po ich
                owocach. (Ewangelia Mateusza 7, 14-15) .Niesie nakaz Miłości do Wszystkich
                ludzi !

Czy moja Religia niesie Dobro mnie, bliskim, Polakom, ludziom na całym
                świecie?

Czy Judaizm niesie Dobro Tobie, mnie, ludziom na całym świecie?

Pytań jest wiele a odpowiedź jest jedna . BÓG jest dla każdego.

To, że zajmuję się historią płockich Żydów, to prosty odruch Pamięci.
                Inaczej być nie może. Ci wszyscy zamordowani powinni żyć. Kiedy Pamięci
                zabraknie , kamienie wołać będą... ja jednak wolę pracować z ludźmi i
                dla ludzi na co dzień. Jeżeli dam rade , pomogę zawsze. Odbudowę Boźnicy
                podjęli młodzi ludzie. widać w nich jest ta Pamięć. I to również mnie
                nakazuje szacunek dla ich postawy.

Masz fobie i ciągle piszesz w kółko to samo. Czy nikt ciebie nie
                nauczył ogłady.. Istnieje zwrot, Papież Jan Paweł II.
                Nikomu nie nieprzyjazny . Nie zakłóca żadnej wiary. wiedząc o tym , wszak
                wyedukowałeś się z przecinkami i kropkami... ale piszesz Pan CELOWO. Bo
                nami gardzicie .

W inscenizacji jako menel, widać to samo. Naigrawanie się.

Daj nam spokój. Tak pragniemy , jesteśmy u siebie i mamy prawo być i
                zaściankowi. To dla nas nic złego. Nie wyrzekaj , pomagaj przy remoncie i
                nie siej nienawiści Kochaj swój Naród , to jest naturalna cecha każdego
                człowiek.
                • Gość: deduktor Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 14:13
                  Idę o zakład,ze menel to ten sam uzytkownik forum co anipoajom.A
                  skad wiem to juz moja sprawa+ dojscie do prawdy droga dedukcjijak np
                  te same teksty..
                  • Gość: menel Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 14:37
                    A ile postawisz w tym zakładzie? Jeśli stawka będzie warta tego (na
                    pewno nie czapka śliwek), to go podejmę!!! Podtrzymujesz?
                    • Gość: Tomsi Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 18:34
                      "Menelowi" polecam napar z melisy i wakacyjny odpoczynek, może się
                      uspokoi i zrozumie swoje, delikatnie mówiąc,niezbyt trafne
                      sformułowania.
                      • Gość: menel Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 19:23
                        > może się uspokoi i zrozumie swoje, delikatnie mówiąc,niezbyt
                        > trafne sformułowania.

chętnie się dowiem, które są takie niezbyt trafne albo całkiem
                        nietrafione
                        • Gość: Tomsi Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 19:35
                          Wystarczy, że przeczytasz swoje wcześniejsze posty, w których
                          bezpodstawnie oskarżasz przypadkowegpo internautę o antysemityzm lub
                          twierdzisz, że Polska wywołała wojnę z bolszewikami.
                          • Gość: menel Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 19:55
                            Wskaż mi choć jeden mój wpis, gdzie oskarzam przypadkowego (i w
                            dodatku jeszcze napewno "bogu ducha winnego", a jakże by inaczej)
                            internautę o antysemityzm.
                            Przeczytaj choć jedną z podanych przeze mnie książek, to się dowiesz
                            jak to było z tą wojną z bolszewikami, kto ją wywołał.
                          • Gość: do xxyxx Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 19:55
                            cos wiesz wiecej to dawaj o Darku S
    • Gość: krak Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.017.c74.petrotel.pl 29.07.09, 20:33
      Właśnie zauważyłem wpis do jakiegoś Zenona o Jacku P. z IPN-u.
      Czy to dotyczy konsultanta historycznego filmu o gen Nilu?
      Jeżeli tak to jestem zbulwersowany, przecież pan Jacek jest ogólnie szanowaną, uczciwą osobą.
      A pan Darek zmarł co wykazało śledztwo policji.
      • Gość: płocczanin Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.plock.mm.pl 29.07.09, 21:01
        czytaj ze zrozumieniem lub nie rób prowokacji..jaki masz cel? A Xa
        domyślam sie . Był kiedyś nasz....

patrz i czytaj.. gość nazwał sie obecnie xyxyxyxyx

..cytat.

................
        Re: Ku pamięci zabitych pod WarnąIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Gość: xyxyxyxyx 29.07.09, 10:43 Odpowiedz

Panie Zenonie..sprawa Darka Stolarskieog jest wyjasniona,tylko nikt
        nie poda tego publicznie.Jego kolega historyk z IPN Jacek P. go
        wystawil odpowiednim sluzbom.. koniec cytatu.
        • Gość: z Płocka Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 23:02
          Panie Płucienniczak idż pan na emeryturę i nie zawracaj nam dupy
          głupimi i prymitywnymi pomysłami Toć w tym mieście od świtu
          zapie...ją elektronicne dzwony Głuchyś pan?
          • Gość: pelo2 Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 08:41
            Kołakowski nie ma tytułu profesora i ma przeszłość stalinowską.
            Powoływanie sie na jego wypowiedzi jest grubym nietaktem, są inne
            katolickie autorytety.
            • Gość: zacharski Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 08:46
              Dariusz Stolarski zamordowany został przez te same słuzby specjalne
              które teraz probuja rzucic cień podejrzenia na Jacka P. z IPN i
              piszą że Jacek P. wystawił Dariusza Stolarskiego.
            • Gość: płocczanin0 Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.plock.mm.pl 30.07.09, 09:00
              Zobacz co napisałeś w witrynie o kajtku.
              Nie neguj Kościoła. Pogrzeb miał z księdzem.
              A Wiara chrześcijańska pochodzi od Pana Jezusa Chrystusa. Szaweł został
              Pawłem. To jest istota naszej Wiary.

W Płocku znajdują się Relikwie Św. Zygmunta , mordercy... każdy człowiek
              ma Drogę do Powrotu a Jezus Chrystus nikogo nie potępia. Nie stawiaj
              siebie ponad Jego nakazy.
              Gładko przeszedłeś po Temacie Warna i kreciej robocie niezadowolonych z
              zamieszkiwania w Polsce. wniosek - zjadasz własny ogon a to już było.

Wyrażam żal po śmierci Jednego z największych filozofów polskich.
            • Gość: menel Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 09:55
              Gość portalu: pelo2 napisał(a):

> Kołakowski nie ma tytułu profesora i ma przeszłość stalinowską.

A podobno Lech Kaczyński dokładnie odwrotnie.

> Powoływanie sie na jego wypowiedzi jest grubym nietaktem, są inne
              > katolickie autorytety.

Ale tak się dziwnie składa, że nikt się na wypowiedzi tego
              ostatniego nie powołuje, co oczywiste, bo przecież jeszcze nie
              zdarzyło mu się wydukać coś z sensem.

I to jet właściwa miara autorytetu profesora i "profesora".

• Gość: t.b. Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 11:26
                wy komuchy macie betonowe komórki i nigdy nie zrozumiecie polskości
                jeden wychwala stalinowskiego żyda, i drugi tez,to was łaczy
                czerwone scierwo,
                • Gość: menel Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 11:46
                  Gość portalu: t.b. napisał(a):

> wy komuchy macie betonowe komórki i nigdy nie zrozumiecie polskości

Rzeczywiście, polskości tak się przejawiającej i w takim wydaniu ja
                  nigdy nie potrafię zrozumieć; nie wiem jak komuchy, ale wydaje mi
                  się, że im też nie byłoby łatwo zrozumieć tego fenomenu psycho-socjo-
                  nacjo-kato-zaściankowego
                • Gość: płocczanin. Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.plock.mm.pl 30.07.09, 12:04
                  Obrzydliwa nienawiść. Żyd to również człowiek i zasługuje na szacunek.
                  Dopiero co pochowano wielkiego Człowieka a ty hańbiąc uznanego w
                  świecie Mędrca filozofa, docenionego przez Władze RP i ludnośc ogólnie
                  - szkodzisz Polsce.
                  Poślę Link do Poznania. Znany nieznajomy. Robisz odwrotność tego , co
                  zrobił Kościół dla prof. Leszka Kołakowskiego.

Poza tym zrobiłeś spam. Tematem jest powrót do tradycji bicia w dzwony
                  dla pamięci polskiego króla Władysława III.

Do powrotu tej polskiej i kościelnej tradycji skłania nas Stanisław
                  Płuciennik, płocki historyk sztuki i plastyk.

Nowe czasy, nowa Polska jakoś nie stała ci się polem budowy postaw
                  obywatelskich dla Dobra Narodu. Ciągle kąsasz , nawet swoich. To już
                  wszyscy wiedzą, co ciebie znają. Ale pamiętaj. Bóg sam doceni nasze
                  postawy. I co wtedy powiesz? warkniesz?
                  • kwisniewski Re: Ku pamięci zabitych pod Warną 30.07.09, 13:38

1 marca na antenie niemieckiej telewizji ARD odbyła się debata
                    dotycząca kandydatury szefowej Związku Wypędzonych Eriki Steinbach
                    do rady fundacji "Ucieczka, Wypędzenie, Pojednanie". Program
                    wyemitowała także TVP Info. W debacie uczestniczyli niemieccy
                    politycy, dziennikarze i historycy.
                    Kiedy rozmowa zeszła na temat krzywdy, jakiej doznały różne narody,
                    do głosu doszedł przewodniczący Ziomkostwa Śląskiego. "Trzeba
                    przypomnieć o tym, że Polska napadła w 1920 roku na Rosję i
                    zagarnęła te tereny. Później musiała zwrócić je Stalinowi" -
                    stwierdził Rudi Pawelka.
                    Kto zaczyna rokiem 1933, ten pomija polskie agresje przeciwko
                    sąsiadom - w 1918/19 wkroczenie do Rosji i aneksję dużych obszarów,
                    w maju 1921 r. napad na Górny Śląsk i popełnienie niewypowiedzianych
                    okrucieństw na ludności niemieckiej, zaś w październiku 1938 r.
                    wkroczenie na czeskie Zaolzie i aneksję tego terenu - powiedział.

Pawelka zastrzegł, że nie relatywizuje zbrodni nazistowskich, lecz
                    pragnie jedynie dać odpór próbom ukrycia własnych zbrodni za
                    zbrodniami niemieckimi.

Wskazał na ekspertyzę polskich historyków, z której wynika, że to
                    Armia Czerwona jest przede wszystkim odpowiedzialna za śmierć
                    wysiedlanych Niemców. Wiemy jak było naprawdę - w rzeczywistości to
                    radzieccy żołnierzy bronili często Niemców przed atakami polskiej
                    milicji i pojedynczych polskich napastników - powiedział Pawelka.

Ziomkostwo Ślązaków jest jednym z 21 ziomkostw tworzących Niemiecki
                    Związek Wypędzonych (BdV), na którego czele stoi Erika Steinbach

Wojna trwa nadal, wojna na słowa, Czy można przejść przy tym
                    obojętnie ?

Kiedy brakuje argumentów są inwektywy.

Dzwon będzie bił przy każdym historycznie ważnym wydarzeniu - będzie
                    bił i dla Ciebie
                    • Gość: menel Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 15:10
                      kwisniewski napisał:

> 1 marca na antenie niemieckiej telewizji ARD odbyła się debata
                      > dotycząca kandydatury szefowej Związku Wypędzonych Eriki Steinbach
                      > do rady fundacji "Ucieczka, Wypędzenie, Pojednanie"........

całkiem porąbany jak W.Gomułka i te dwa polnische kartoflen z PiS
                    • Gość: julia Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 15:20
                      tomploc, zapoznaj sie choc troche z zyciorysem Kołakowskiego
                      i nie kłam pl.wikipedia.org/wiki/Leszek_Ko%C5%82akowski
                      • Gość: tomploc Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 15:57
                        Niby z czym kłamię?? Ze byl bezwyznaniowy? Uwazal sie za ateiste,ale
                        byl ochrzczony o czym z wikipedii nie wyczytalas,podobnie jak o tym
                        ze mial rodzenstwo.To,ze o czyms nie jest napisane w Wikipedii,to
                        nie oznacza,ze tak nie było.
                      • Gość: tomploc Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 16:04
                        Chyba,że masz na mysli ten fragment:"Mój ojciec uważał, że chrzest
                        dzieci jest niewłaściwy. Miał pod tym względem przekonania podobne
                        jak anabaptyści. Człowiek może się ochrzcić, kiedy jest już starszy,
                        z własnej woli"Jego ojciec moze i tak uwazal,ale nie jego
                        matka,rodzenstwo i reszta rodziny.To ,ze tak uwazal jego ojciec,nie
                        oznacza ze nie został ochrzczony.A co do jego komunistycznej
                        przeszlosci,to sama prawda.Wazne ze jednak zrozumial swoj blad i
                        swoim zyciem i dzialalnoscia mozna powiedziec,ze go naprawił.
                        Twoj wpis "Julia" pachnie mi radiomaryjną pisoproganda ludzi ktorzy
                        deklaruja sie jako milujacy wspolbraci w wierze...
                        • Gość: płocczanin. Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.plock.mm.pl 30.07.09, 16:15
                          i to wszystko co piszecie to jest o dzwonach dla króla i naszego wojska?
                • tomploc Re: Ku pamięci zabitych pod Warną 30.07.09, 15:12

Gość portalu: t.b. napisał(a):

> wy komuchy macie betonowe komórki i nigdy nie zrozumiecie polskości
                  > jeden wychwala stalinowskiego żyda, i drugi tez,to was łaczy
                  > czerwone scierwo,

Leszek Kołakowski nie był Żydem!! Przeszłości stalinowskiej też nie
                  miał,jedynie w młodosci,gdy szukał jeszcze swojej drogi życia,był
                  jakiś czas w PZPR,ale potem sam się wypisał i stanął w opozycji do
                  systemu komunistycznego.
                  Wczoraj,bodajże w TVN24 usłyszałem że nie był
                  ochrzczony...Nieprawda.Był! Skąd wiem?Bo moja prababka,pochowana
                  zresztą na cmentarzu przy Kobylińskiego(nowsza część),była jego
                  rodzoną siostrą.On był jej najmłodszym bratem z kilkorga
                  rodzeństwa.Miał z tego powodu także związki z Płockiem,chocdosc
                  ograniczone ze wzgl.na emigrację.
                  • Gość: afar Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 15:39
                    Ten był KOMUNISTA i marksista zarazem odkrył przed
                    zdumionymi "inteligentami" robotniczo-chłopskimi prawedę o
                    konieczności istnienia religii w ludzkich społeczeństwach.
                    Można o tym przeczytać w znanym na Zachodzie dziele pt "Religion"
                    • Gość: do tomplock Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 17:12
                      "Twoj wpis "Julia" pachnie mi radiomaryjną pisoproganda ludzi ktorzy
                      deklaruja sie jako milujacy wspolbraci w wierze..." - to zdanie
                      zdradzilo kim naprawde jestes,odpadasz z dalszej dyskusji
                      • Gość: tomploc Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 20:30
                        Kim jestem??Polakiem,katolikiem -choc nie praktykujacym,wreszcie
                        takze plocczaninem.A ty kim jestes,ze nie masz nawet odwagi
                        zalogowac sie na forum??
                        • Gość: dolcze farnięte Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 07:38
                          chłopcze, jestes piłkarzem ale nie grającym, nie logiczne
                          a o odwadze nie wspominaj bo nie masz najmniejszego pojecia co to
                          jest odwaga,/ czy zalogowany czy nie twoje dane , IP, są znane/
                          • Gość: menel Re: A co Turcja na te dzwony? IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 09:37
                            Jest jescze jeden aspekt tej sprawy. Jak ułożą się nasze stosunki z
                            Turcją - partner z NATO i aspirant do UE. Wszak Polska, zwłaszcza w
                            czasach tzw IV PR, wspiera starania Turcji o przyjęcie do UE.
                            • Gość: plocczanin Re: A co Turcja na te dzwony? IP: *.plock.mm.pl 31.07.09, 10:20
                              Ale masz zmartwienie . Dzwony bija z polską Duszą dla pamięci żałoby .
                              Nawet Unia szanuje tradycje każdego państwa. Nie martw się o Turków.
                              wymyślasz preteksty do likwidacji polskiej tradycji . Każdy pretekst jest
                              wykorzystywany aby tylko doprowadzić do zmiany naszej tożsamości. Już
                              tam odpowiednie klony ideowe w Sejmie , preparują to , co tu wypisujesz.
                              Ale mam odłożone Gazety z tekstami , rysunkami Nijakich preparatorów ,
                              jak to szydzili z naszego Godła i proponowali likwidację naszego Hymnu,
                              Roty.
                              • Gość: menel Re: A co Turcja na te dzwony? IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 12:36
                                Gość portalu: plocczanin napisał(a):

> Ale masz zmartwienie. Dzwony bija z polską Duszą dla pamięci żałoby

Teraz dopiero mam prawdziwe zmartwienie!!!
                                Przez te 10 z okładem stuleci było tyle ważnych powodów do żałoby
                                narodowej, a dzwony nie biły przez całe stulecia.
                                Co się stało z "polską Tradycją i Duszą"!?!?!?
                                Wniosek: My już kilkast lat temu utraciliśmy naszą tożsamość.
                                Tuszę, że nie powiesz mi, że to przeze mnie i że ja do tego rękę
                                przykładałem.
                                • Gość: bankier Re: do plocczanina w sprawie zbiorki na dzwon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 10:44
                                  A ile zamierzasz sam wpłacic na ten piękny cel drogi plocczaninie i
                                  czy masz juz jakis pomysł na nazwe?
                                  • Gość: iksiński Re: do plocczanina w sprawie zbiorki na dzwon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 12:08
                                    Wygląda na to,że zero/słownie:zero plz/.Z nazwą nie widze
                                    problemu.BIG ZEN!!!
                                    • Gość: plocczanin Re:Pamietaj Aby Żyć ! IP: *.plock.mm.pl 01.08.09, 12:17
                                      Odbywają się polskie Uroczystości 65 Rocznicy Powstania Warszawskiego.
                                      Dajcie nam Modlić się za Pamięć poległych Bohaterów i uszanujcie nasze
                                      tradycje i obyczaje.
                                      • Gość: mason Re:Pamietaj Aby Żyć ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 14:13
                                        Sorki!A kto ci każe zamiast modlic sie walic w kompa?po co go
                                        odpalasz jeśli jesteś zatopiony w modlitwie?Oj hipokryta z ciebie aj
                                        waj!
    • Gość: jerzy Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 22:19
      żeby polecac Garlickiego to trzeba być nieprzytomnym
      • Gość: ruski Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.09, 10:12
        troll to choroba, niewiedza to ułomność
        • Gość: basia Re: Ku pamięci zabitych pod Warną IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.09, 11:25
          po przeczytaniu całej dyskusji wychodzi "siano", ale poziom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka