Dodaj do ulubionych

Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcji

10.06.11, 21:36
Witajcie.

Planuję zakup tureckiej karty prepaid, bo w Playu w roamingu liczą 20zł za 1MB...

Oczywiście wiem, że trzeba telefon zarejestrować po przylocie. Nie wiem jeszcze czy robi się to na lotnisku czy w salonie np. Turkcell, ale się dowiem.

Mam za to pytanie do bywalców:
Jak wygląda sprawa z cenami takiej transmisji?

PS. Nie dawajcie linka do strony Turkcell, bo ja i tak tam nic nie rozumiem.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ssnake Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj IP: 109.230.217.* 11.06.11, 01:00
      Kombinujesz...za dużo zachodu żeby rejestrować tureckie pre paidy.
      Prawie w każdym hotelu jest wi-fi, są też stanowiska komputerowe, kawiarenki w mieście.Jest sens mieć internet w telefonie?
      • alanyaonline.pl Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj 11.06.11, 11:56
        Popieram przedmówcę, na tydzień czy dwa nie ma sensu kupować prepaida, rejestrować go, i kupować internetu. Chyba że planujesz dużo podróżować po całym kraju, ale nawet w autobusach międzymiastowych bywa sprawne wifi :)
        Nawet jeśli wifi będzie ciężko uchwytne w hotelu, w którym będziesz się znajdować, to można zajrzeć do najbliższej knajpy, restauracji - dla gości miewają bezpłatne wifi, nie mówiąc już o takich sieciach jak burger czy mc donald's oraz restauracjach, kawiarniach w centrum np. Alanyi - praktycznie wszędzie jest internet, Turcy to maniacy sieci ;)

Gdyby z kolei komórka potrzebna byłaby ci do dzwonienia czy smsowania, to inny temat - ale znów - karta prepaid i koszt jej załadowania + rejestrowanie telefonu to chyba za dużo zbędnych formalności jak na tak krótki czas pobytu.

Pozdrawiam
        • bangoskank84 Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj 11.06.11, 16:38
          Nie zamierzam bardzo dużo podróżować po Turcji, ale nie zamierzam również przez dwa tygodnie siedzieć w klimatyzowanym hotelu ;)

Internet w telefonie potrzebny jest do takich ciekawych rzeczy jak rozszerzona rzeczywistość czy możliwość skorzystania z map on-line.

Nie wydaje mi się, że poświęcenie kilkunastu minut na zarejestrowanie telefonu byłoby aż takim problemem.

Pytałem jedynie czy ktoś orientuje się w kosztach zakupu karty pre-paid i kosztach samego telefonowania (sms-owania) i transmisji danych...
          • Gość: Ssnake Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj IP: *.real.lainer.net.ru 11.06.11, 17:56
            Ja też korzystałem z internetu w telefonie w Turcji.Nie miałem potrzeby zabierania laptopa ze sobą.Nie korzystałem też z kafejek.Napisze swoje doświadczenia z iphonem.
            Wi-fi hotelowe świetnie działało oprócz google, ale to chyba standard w Turcji.
            Wieczorem mogłem bez opłat pogadać z rodziną przez gg, zadzwonić przez skype, albo znaleźć coś na google earth.Bez problemu działała też GPS bez wspomagania gprs.Pierwsze wyszukiwanie sygnału satelit trwało sporo.Ok 10 min albo potem szybko łapał fix (Navigon Turkey)
            Wcześniej przez szybkie wifi pobrałem mapy programem offmaps.To co mnie interesowało czyli Antalya,Side,Manavgat.W tych miastach bez trudu znalazłem wifi bez hasła i ani razu nie miałem potrzeby korzystać z internetu w roamingu ani kupować starter.
            Nie znam nikogo kto by używał turecki pre paid.Na forum było ostrzeżenia, że blokują niezarejestrowane wiec ludzie nie zawracają sobie tym głowy.Podejrzewam, że robi się to w salonie a nie na lotnisku.Do tego trzeba jeszcze wklepać w telefon ustawienia tureckiej sieci.Jak dla mnie za dużo zachodu.Wole w tym czasie skoczyć na bazar, albo kebab :)
            • alanyaonline.pl Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj 11.06.11, 21:56
              Telefony zagraniczne jeśli nie zarejestruje się od razu kupując kartę blokują po 2 tygodniach, więc jeśli jedziesz na taki okres to nawet nie trzeba się tym przejmować, tylko iść do salonu i kupić kartę.
              Najtańsza o ile pamiętam to równowartość mniejwięcej 50-60 zł. Do tego należy doliczyć koszt załadowania - kolejne 50 zł. Jeśli chodzi o wysyłanie sms do PL to Turkcell ma promocję - po załadowaniu 20 TL na konto wysyła się SMS o określonej treści i masz 100 sms na zagraniczne numery do wykorzystania w ciągu miesiąca ;)

Jeśli chodzi o net to nie korzystam z netu w kom. więc nie wiem jakie są koszty, ale jak pisałam wyżej tutaj internet jest wszędzie dostępny w formie wifi i na ogół bezpłatnie.

Pozdrawiam
            • Gość: artco Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj IP: 77.236.26.* 01.07.11, 10:59
              W wakacje 2010 kupiłem kartę i zarejestrowałem od razu w punkcie na parkingu przy lotnisku ANTALYA - tylko żeby internet miał sens wtedy trzeba było aktywowac go kodem i 100MB które ma się w pakiecie - wystarczyło na mapy googla w komórce + ściąganie poczty jak nie miałem wifi pod ręką - w każdym hotelu zazwyczaj jest ale najczęście nie sięga do pokoi i trzeba robic wycieczke np. pod recepcje. Koszt internetu ok 45 $ + ale zawyżają ceny. Komórki z reguly maja wszystkie ustawienia wiekszości krajów wpisane i sama sie skonfigurują.
              • Gość: artco Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj IP: 77.236.26.* 01.07.11, 11:07
                szczegóły po ludzku:
                prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Turkey+Turkcell
    • sahra11 Re: Transmisja danych (komórka - prepaid) w Turcj 14.06.11, 00:53
      telefony blokuja dopiero po 2 tygodnich chyba ze sie cos zmienilo i dzialaja dluzej, a telefonu nie zarejestrujesz bo nie mieszkasz na stale w turcji, do rejestracji potrzebny ci adres zamieszkania a jak juz masz adres to i tak w salonie trwa to max 3 dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka