Dodaj do ulubionych

mieszkam w Albanii

16.11.06, 16:00
witamsmile jestem Polka zona albanczyka mieszkalam w Tiranie, mysle ze znam
dobrze Albanie jak na cudzoziemke zatem jezeli ktos ma konkretne pytania,
spostrzezenia badz tez chce sie podzielic informacjami na temat tego kraju
to zaparaszam.
Obserwuj wątek
    • tarantella2 Re: mieszkam w Albanii 17.11.06, 21:16
      No to ja mam takie male pytanie. Bardzo zalezy mi na tym zeby zaprosic mojego
      faceta na swieta do Polski. Pytanie dotyczy ambasady polskiej w Tiranie a
      konkretnie tego, czy trudno uzyskac wize, jak dlugo trwa cala procedura, etc.
      Jesli masz jakies doswiadczenia w tej kwesti i moglabys mi cos o tym powiedziec
      bylabym bardzo wdzieczna.
      • ibriz Re: mieszkam w Albanii 17.11.06, 22:12
        witam cala procedura uzyskania wizy nie trwa dlugo na wize czeka sie przewaznie
        tydzien czasem troche dluzej zalezy od sezonu,najlepiej isc do ambasady z
        dokladnie wyplenionym kwestinariuszem i wszystkie dokuementy miec w porzadku
        aby za pierwszym podejsciem zalatwic sprawe gdyz pan obecny konsul jest niezbyt
        otwarta na albanczykow osoba.Wize mozna dostac na okres miesiaca albo na trzy
        miesisace zalezy od uzasadnienia.
        • tarantella2 Re: mieszkam w Albanii 18.11.06, 00:01
          dziekuje bardzo za info; pozdrawiam
    • aga_sz5 Re: mieszkam w Albanii 24.11.06, 13:07
      Witam,
      Piszę w tym roku pracę licencjacką o walorach przyrodniczych i kulturowych
      Albanii. Narazie ze źródeł mam Przewodnik Turystyczny "Albania" Tibora Dienesa
      i 2 katalogi turystyczne. Nie byłam w Albanii i wiem, że cięzko będzie mi pisac
      o tym kraju. Proszę o kontakt jeśli bylaby mozliwosc wspolpracy. chodziloby mi
      o przewodniki katalogi w jezyku angielskim lub polskim. Koszty oczywiscie
      pokrywam ja smile
      Pozdrawiam ciepło
      Agnieszka
      • ibriz Re: mieszkam w Albanii 24.11.06, 13:30
        pani Agnieszko prosze sie do mnie odezwac na emaila, znam dobrze Albanie,
        mieszkalam tam ponad dwa lata takze napewno bede mogla cos pomoc, pozdrawiam Dsmile
    • ibriz Re: mieszkam w Albanii 26.11.06, 15:12
      mieszkalam z rodzina w Albanii dosyc dlugi czas, pracowalam, bylam na wyjezdzie
      sluzbowym, przygldalam sie jak zyja albanczycy jaki jest poziom zycia jak
      wygldaja relacje miedzy ludzmi uwaznie obserwowalam, i powiem jedno to jest
      kraj zuplenie inny niz europejskie panstwa, zycie przecietnych albanczykow jest
      trudne i ciezkie, czesto brakuje pradu akurat gdy ja bylam byl kryzys
      energetyczny jesien-zima2005, czesto brakuje wody, sa specjalne banie na wode
      gdyz braki wody sa czyms normalnym w Albanii,kraj jest bardzo zniszczony i
      ogolnie zaniedbany, skazenie srodowiska przekracza wszelkie dopuszczalne
      normy,jakosc drog pozostawia wiele do zyczenia, zalatwienie formalnosci w
      urzedach takze dalekie od europejskich standardow, generalnie na wakacje
      polecam Albanie jednak na dluzsze zamieszkanie zdecydowanie odradzam, jesli
      ktos mialaby watpliwosci mzona porozmawiac z amabasada polska w Tiranie pracuja
      tam Polacy ktorzy doskonale orientuja sie w realiach tego kraju takze zawsze
      mozna uzyskac pomoc.
      pozdrawiam serdecznie
      • deshmoret Re: mieszkam w Albanii 19.01.07, 11:20
        Droga Ibriz, moglabys sie na priv'a odezwac ?
    • amira20 Re: mieszkam w Albanii 08.12.06, 23:34
      witam, bardzo chętnie dowiedziałąbym się czegos od ciebie odnosnie zwiazkow
      posko-albaniskich, calej tej kultury i ich zachowan , obyczajow, przyzyczajen,
      traktowania kobiet, i czego wlasciwie oni oczekują od nas, kobiet? i jak mozna
      zrobic na nich jak najlepsze wrazenie? proszę odpisz mi na maila, dziękuję,
      pozdrawiam
    • paulisia871 Re: mieszkam w Albanii 18.12.06, 13:48
      hey nazywam sie paula,chcialabym dowiedziec sie czego wiecej na temat
      zycia,ludzi i kultury albanskiej.w te wakacje poznalam fajnego chlopaka jest
      albanczykiem,troch sie go jednak boje zwlaszcza po tym jak uslyszlam kilka
      historii na temakt jak traktowane sa tam kobiety itp.wiem ze ogolnie mowiac
      mezczyzni sa tam trudni trakyuja kobiety jak swoja wlasnosc(ten chlopak tez taki
      jest)ale chcialabym wiedziec wiecej.zalezy mi na zetelnej odpowiedzi
      • ewelinka834 Re: mieszkam w Albanii 13.04.07, 21:49
        ile ty masz lat dziciaczkuwink skoro wiesz ze traktuje cie jak wlasnosc i ci to
        nie odpowiada to czego sie pchacwink
        • ibriz Re: mieszkam w Albanii 14.04.07, 00:52
          witam
          od niedawna znowu zamieszkalam w Albanii, powrocilam tutaj ze wzgledow
          rodzinnych , Albania wiele sie zmienila w ciagu ostatnich kilku lat od czasu
          mojego pierwszego przyjazdu tutaj zaszly duze zmiany na korzysc jednak nadal
          daleko do zachodniej Europy ale baiera nie jest taka ogromna jak dawniej
          jesli ktos ma pytania to chetnie odpowiem mysle ze jako jedna z niewielu Polek
          dosc dobrze orientuje sie w albanskich realiach
          pozdrawiam
    • anulka_2005 Re: mieszkam w Albanii 19.04.07, 19:18
      witam znasz moze jakies strony albanskie, gdzie sa badania na temat postregania
      rzadu, kosciola itd. przez albanczyków. Sprawa jest pilna, potrzebna do
      pracy.dzieki
    • tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 21.06.07, 13:48
      Witam! Wybieram sie w sierpniu do Albanii przez Saloniki (tanie polaczenia z
      Krakowa) w zwiazku z czym mam pytanie o opcje dojazdu z Salonik do Albanii.
      Slyszalem, ze kursuje autobus, ale nie wiem czy we wszystkie dni tygodnia, o
      ktorej godzinie, skad odjezdza etc. Bede wdzieczny za kazde informacje. Pozdrawiam!
      Tomek
      stereoboy@interia.pl
      • dr_coolchick Re: mieszkam w Albanii 23.06.07, 10:48
        gdy bylem w kwietniu w salonikach to widzialem w godzinach wieczornych autobusy
        ruszajace do albanii w okolicach dworca kolejowego
        nie wiem jak drogie sa bilety ale mysle ze nie wiele wiecej niz 20 euro bo z
        aten do gjirokastry znalazlem wlasnie za taka cene
        proponuje jeszcze pociag ktory jedzie 5 razy dziennie z salonik do floriny z
        ktorej jest juz blisko do granicy z albania i macedonia (fyrom) cena niecale 5
        euro czas przejazdu 3 godz www.ose.gr
        • tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 25.06.07, 20:37
          Dzieki za informacje! Wlasnie znalazlem na sieci, ze z Floriny kursuja dwa
          autobusy dziennie do Albanii. Wariant z pociagiem bedzie na pewno tanszy i moze
          byc szybszy, bo samolot z Krakowa laduje w Salonikach o 3.40 rano, wiec do
          wieczora daleko.
          • dr_coolchick Re: mieszkam w Albanii 25.06.07, 22:06
            powiedz cos wiecej na temat tych autobusow z floriny
            a z lotniska do dworca kolejowego dojedziesz autobusem 78 bilet 0,60 euro
            • tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 26.06.07, 19:33
              Niestety zadnych danych wiecej nie posiadam poza tym, ze sa dwa dziennie. Nie
              wiem nawet dokad dokladnie w Albanii jada. Info o nich znalazlem pod:
              www.greecetravel.com/macedonia/florina.htm
              Poszukam jeszcze i jak cos znajde to sie odezwe.
            • tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 26.06.07, 19:42
              Jeszcze jeden link, z ktorego wynika, ze jezdza autobusy do granicy, a potem juz
              busy do Korcy w Albanii. Poza tym jest tez wzmianka o autokarze do Korcy z
              Salonik o 8 rano.
              www.greecetravel.com/macedonia/florina.htm
            • tomekklimek Re: mieszkam w Albanii 26.06.07, 19:44
              Sorry. Zly link przeslalem w ostatnim poscie. Powinien byc:
              www.geocities.com/albaland/korca/
    • sadati Re: mieszkam w Albanii 25.06.07, 23:25
      Czesc! Mam prosbe,odpisz do mnie na poczte bardzo prosze.Dziekuje i pozdrawiam.
    • szkodra Re: mieszkam w Albanii 11.08.07, 22:46
      hej moze odalabys mi swojego maila.ja mieszkam na stale w londynie
      ale uwielbiam albanie i chcialabym korespondowac z jakas polka co
      miezka tam.my jestesmy z mezem juz 8 lat razem,bardzo udany zwiazek
      zaoowocowanym synkiem,moj maz pochodzi z malsi e maldhe misteczko
      koplik nie daleko szkodry,jakim cudem zamieszkalas w albanii?
    • eelfka Re: mieszkam w Albanii 15.08.07, 17:14
      Witam,jestem zainteresowana inwestowaniem w Albanii!!!!!Bardzo prosze o kontakt
      osob zorientowanych w sytuacji panujacej w albanii lub mogacych
      pomoc w jakis sposob!!!Moj e-mail rjanasik@wp.pl
      • 123456q10 Re: mieszkam w Albanii 16.08.07, 14:14
        Czy Albańczyk pracujący w Grecji , żeby do mnie przyjechać do Polski
        musi mieć wizę?
        • marmik2 Re: mieszkam w Albanii 16.08.07, 19:11
          Do końca tego roku musi taką wizę posiadać. Od 1 stycznie kiedy
          Polska bedzie w Shengen nie musi mieć wizy.
          • 123456q10 Re: mieszkam w Albanii 17.08.07, 08:20
            Dziękuję za odp. ,ale niewiem o co chodzi z tym Shengen. Bardzo
            proszę o wyjaśnienie , bo nie znam się na polityce.
            • kolut Re: mieszkam w Albanii 18.08.07, 23:17
              Układ Schengen jest umową międzynarodową, zawartą między niektórymi krajami
              członkowskimi UE, mającą na celu zapewnienie swobody przepływu osób na obszarze
              składającym się z terytoriów państw sygnatariuszy. Układ jest otwarty dla
              wszystkich członków Unii Europejskiej. Wynikająca z niego swoboda przepływu osób
              wewnątrz tzw. strefy Schengen (Schengen area) dotyczy nie tylko obywateli państw
              sygnatariuszy, ale wszystkich osób wszelkiej narodowości i o dowolnym
              obywatelstwie, które przekraczają granice wewnętrzne na terenie objętym układem.

Do układu z Schengen należy obecnie trzynaście państw Unii Europejskiej (wszyscy
              członkowie Unii przed rozszerzeniem w 2004r. z wyjątkiem Wielkiej Brytanii i
              Irlandii). Islandia i Norwegia, wchodzące w skład Związku Paszportowego Krajów
              Nordyckich, są z grupą Schengen stowarzyszone. Dania ma prawo stosowania tylko
              niektórych przepisów Schengen.

W praktyce między państwami należącymi do układu z Schengen nie ma kontroli
              granicznej, co więcej nie ma w ogóle granicy! Stosowna tablica informuje, że
              właśnie wjechaliśmy np. z Hiszpanii do Francji. Nie ma celników,
              "pograniczników" , nie ma nawet zabudowań granicznych (albo zamknięte na cztery
              spusty).

Polske czeka to prawdopodobnie od 1 stycznia 2008.
              • 123456q10 Re: mieszkam w Albanii 21.08.07, 18:25
                dzięki za odp., ale dziś dopiero przeczytałam,wiadomość,ponieważ
                miałam zepsuty komp.Piszesz ,że Polskę czeka to dopiero od 1
                stycznia, ale od czego to zależy,czy może się tak teżzdarzyć ,że nic
                z tego nie będzie?
                • kolut Re: mieszkam w Albanii 03.09.07, 22:56
                  Mimo napietej sytuacji w parlamencie i okolicach wink sejm przyjął stosowną
                  ustawę. Czyli od 1 stycznia jesteśmy w strefie Schengen!
                  • celina.i Re: mieszkam w Albanii 04.09.07, 11:10
                    jestes pewien, ze od 1 stycznia jestesmy w tej strefie? bo ja
                    wczoraj dzwonilam do ambasady wlasnie w tej sprawie i powiedziano
                    mi, ze moze bedziemy ale jeszcze nic nie wiadomo... moj przyszly maz
                    tez jest albanczykiem wiec jest to dla mnie bardzo wazne.
              • bubilu pytanie do Kolut 03.09.07, 19:33
                hej, czy w zwiozku z tym co napisales o Schengen mam rozumiec, ze Albanczyk <
                moj maz posiadajocy karte tymczasowego pobytu w Polsce> bedzie mogl przekroczyc
                bez problemu granice np Wloch na podstawie tej karty i paszportu bez wizy?
                z gory dzieki za odp
                pozdrawiam
                Dora
                • kolut Re: pytanie do Kolut 03.09.07, 22:54
                  Tak! Po prostu przejedzie np. samochodem przez Czechy i Austrię nie pokazując na
                  granicach żadnych dokumentów (nawet karty stałego pobytu!). Z tego co sie
                  orientuję lotniska nieco później zorganizują przejścia bez kontroli.
                  • bubilu Re: pytanie do Kolut 04.09.07, 21:46
                    wielkie dzieki za odp a jesli chodzi o prace? czy na podstawie karty polskiej
                    przebywajac np we wloszech ma pozwolenie na prace? czy moze tamprzebywac jak
                    dlugo zechce?
                    • kolut Re: pytanie do Kolut 07.09.07, 09:26
                      Włosi chyba otworzyli juz swój rynek pracy dla Polaków (a przynajmniej w
                      rolnictwie), ale nie jestem pewien na 100% Dla Polaków czyli dla obywateli
                      polskich! Posiadających polski paszport lub dowód osobisty. Twój Albańczyk,
                      jesli ma paszport albański wiedzie co prawda bez problemu do Włoch (na mocy
                      ustawy z Schengen), bo nikt nie będzie chciał po drodze oglądać jego dokumentów,
                      ale na miejscu, gdy zacznie szukać legalnej pracy wyjdzie, że nie ma poskiego
                      obywatelstwa. Jeśli ma tylko paszport albański, obowiązują go zasady pobytu i
                      pracy dotyczące Albańczyków.
                      • bubilu zasady albanskie, czyli jakie? 09.09.07, 21:24
                        tzn jezeli dysponujesz takimi info to zapytam wprost czy jako albanczyk prawnie
                        moze tam praciowac posiadajac tymaczasowa karte pobytu w polsce?
                        • nertila Re: zasady albanskie, czyli jakie? 10.09.07, 07:51
                          Nie może we Włoszech pracować bez pozwolenia na prace dla
                          Albańczyków, a żeby mógł przebywać potrzebne mu będzie pozwolenie na
                          pobyt. Shengen zmienia tylko tyle że nie ma problemu z wjazdem do
                          włoch ale żeby tam zostać na dłużej Albańczyk musi mieć pracę,
                          zameldowanie i ubezpieczzenie zdrowotne.
                          • kolut Re: zasady albanskie, czyli jakie? 10.09.07, 08:15
                            Dokładnie tak! Albańczyk z polskimi dokumentami (o ile to nie jest paszport lub
                            dowód osobisty potwierdzający obywatelstwo) nie może legalnie pracować we
                            Włoszech i w żadnym innym kraju... świata (poza Albanią oczywiście wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka