Dodaj do ulubionych

ślub pomocy

10.06.10, 14:45
witam mam pytanko czy moze ktos wie jakie potrzebne sa papiery z mojej i jego strony do
zawarcia malzenstwa...A takrze gdzie co i jak załatwić.chlopak jest albanczykiem i chcemy sie pobrac w Alb... ja mieszkam w szkocji z gory dziekuje
za szybka odp...pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • best.tirana Re: ślub pomocy 10.06.10, 14:58
      Ty potrzebujesz akt urodzenia i zaświadczenie o zdolności prawnej do
      zawarcia małźeństwa- otrzymasz je w Urzędzie Stanu Cywilnego w Twoim
      mieście. Potem musisz je podstemplować w Warszawie w Ministerstwie
      Spraw Zagranicznych i potem musisz je przetłumaczyć na albański
      (możesz w Polsce bądź w Albanii). On będzie potrzebował dokumentu
      tożsamości i to tyle. Jak będziecie w Albani musicie udac sie do
      Urzędu Stanu Cywilnego (Zyra e gjendjes cyvile) żeby ustalić datę
      ślubu ( nie jest to jak w Pl termin oczekiwania ponad 31 dni, tam
      można wziąć slub duzo szybciej).
      • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 10.06.10, 15:47
        to znaczy moge za jednym wyjazdem ustalic termin i wziasc slub a jak długo czekam na zalegalizowanie zwiazku i po jakim czasie moge składac o wize co jest poczebne do wizy na co zwracaja uwage jak długo sie czeka ?gdzi mozna przetłumaczyc papiery na jezyk albanski czy masz moze namiary dziekuje z góry
        • best.tirana Re: ślub pomocy 10.06.10, 16:15
          Ja ślubu z Albanii nie brałam, ale z tego co się orientuje, możesz
          ustalić termin np. na przyszły tydzień. Mówię oczywiście o ślubie
          cywilnym. Teoretycznie wynika z tego, że można wszystko załatwić za
          jednym wyjazdem, ale potwierdz to w Ambasadzie, myślę, że to też
          może zależec oprócz uregulować prawnych od miejscowości. Związek
          jest zalegalizowany z chwilą uzyskania aktu małźeństwa więc tego
          samego dnia. O wizę gdzie ? Do Polski ? Papiery można przetłumczyć w
          Polsce np. u Pana Jacka Przeniosło albo w Albanii np. u Leonarda
          Zissi w Tiranie. Wpisz w wyszukiwarkę w forum jego imię i nazwisko i
          wyświetli Ci się numer. Ambasada też dokonuje tłumaczeń.
          • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 10.06.10, 16:21
            wize do szkocji do uk bo w tym monencie w polsce mnie niema mieszkam na terenie
            W.Brytani dziekuje
            • annarexha Re: ślub pomocy 10.06.10, 17:19
              Z wiza nie bedzie tak szybko jak ze slubem,poczytaj stare watki,nie
              wiem czy prawo emigracyjne w Szkocji jest takie samo jak we Wielkiej
              Brytanii(z czego podejrzewam,ze tak) ale warto sprobowac.Licz sie z
              tym,ze zatrzymaja go w Albanii na rok,sa rowniez osoby ,ktore wize
              dostaly po paru m-cach.Zalezy jak lezy i od szczesciawink
              • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 10.06.10, 18:03
                dziekuje i prosze o najnowsze informacje czy za jednym wyjazdem 2 lub3 tyg zdaze
                wziasc slub i zlozyc o wize? dzienkuje
                • zeg-ata Re: ślub pomocy 10.06.10, 20:48
                  Jesli bedziesz miala wszystkie dokumenty,ktore potrzebujesz do
                  zawarcia zwiazku malzenskiego,jak i te ktore sa potrzebne do
                  uzyskania wizy brytyjskiej to 2-3 tyg powinno spokojnie
                  wystarczyc,aczkolwiek zalezy jaki wyznacza mu termin spotkania w
                  ambasadzie,aby zloyc wiosek o wize.Co do slubu-jesli on jest w
                  albanii,to moze zabukowac date slubu,a ty juz z papierami tam
                  doleciszwinktylko badz pewna,ze masz wszystkie papiery zarowno do
                  slubu,jak i do wizy,zeby sie pozniej nie okazalo,ze musisz wracac po
                  cos bo to tylko strata czasu.I przygotuj sie na minimum kilka
                  miesiecy rozlaki,bo teraz nawet jak papiery sa w porzadku itp to i
                  tak sie dlugo czeka.Czy to anglia czy szkocja (czyli wielka
                  brytania) prawo brytyjskie jest jednosmilezalezy od indywidualnej
                  sytuacji danej osoby,ale lepiej zebys wczesniej wiedziala co cie
                  bedzie czekac,anizeli plakac w poduszkewinkno chyba ze jemu potrzebne
                  sa tylko papiery,skoro tam wam spieszno smilesmilepowodzenia
                  • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 10.06.10, 23:23
                    CZY WSZYSTKIE DOKUMENTY MUSZĄ BYĆ ODEBRANE OSOBIŚCIE W POLSCE CZY MOGĘ STARAĆ
                    SIĘ O NIE W AMBASADZIE NA TERENIE W.BRYTANI.
                    • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 10.06.10, 23:54
                      NIE TO NIE DLA PAPIERÓW TYLKO Z POWODU TEGO ŻE JUŻ MAMY DOSYĆ ROZŁĄKI I TEJ
                      SZARPANINY ,ROZDARCIA I SKORO JESZCZE MAMY ŻYĆ W ROZŁĄCE TO CZEKAJĄC NA WIZĘ
                      MAJĄC ŚWIADOMOŚĆ ŻE WRESZCIE BĘDZIEMY RAZEM JUŻ NA ZAWSZE =)
    • biebar11 Re: ślub pomocy 11.06.10, 00:19
      1.pełny odpis aktu urodzenia,2.zaświadczenie o zdolności do zawarcia związku
      małżeńskiego [te dokumenty ważne są 3 miesiące] trzeba je odebrać osobiście w
      USC i wysłać do MSW po tzw.pieczątkę "apostile" jako adres korespondencyjny
      można podać adres albański[dojdzie bez problemu]nie można zapomnieć z papierami
      wysłać ksero wpłaty za apostile [wysokość i konto na stronie MSW] dokumenty
      można przetłumaczyć na Albański w ambasadzie polskiej w Tiranie [tak zrobiła
      maja córka skraca to czas ]no i brać ślub ale to nie koniec ślub trzeba
      zarejestrować w polskim USC nie ma określonego terminu ale warto bo upraszcza to
      inne formalności nawet w załatwianiu wizy do Polski powodzenia
      • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 11.06.10, 00:28
        dziękuję
        • majmunt Re: ślub pomocy 22.06.10, 19:53
          a najlepiej to sie niechajtaj.. ja tam nie znam zadnej pary albańsko-
          polskiej, ktora by wytrzymala dłuzej niz 5 lat.

I zanim się zdecydujesz przemyśl to 100tyś razy. Jak chce być z
          Tobą to i bez ślubu może być i bez wizy też da rade. Ciekawe jakby
          zareagował jakbyś powiedziała ze niechcesz ślubu....
          Spróbuj...zobaczymy jaka będzie reakcja... albo jakbyscie sie
          chajtneli w Polsce zamiast w Albanii...dlaczego wszsycy musza sie
          chajtac w Albanii??

PS para albańsko-albańska-> on miał brytyjski paszport dostała wize
          za pierwszym razem w brytyjsikiej ambasadzie- jakies dwa miesiace
          oczekiwania
          • agnieszkatka Re: ślub pomocy 23.06.10, 18:56
            Czy możliwe jest, aby przetlumaczenie dokumentów do slubu z polskiego na
            albanski w Albanii kosztowało tylko 500 lek???? Nie mogę uwierzyć, że tylko
            tyle?? chyba ze ja zle licze??
            • iwi41 Re: ślub pomocy 23.06.10, 22:50
              Wszystko możliwe ja za przetłumaczenie aktu urodzenia w Albanii płaciłam jakieś
              5 euro.
              • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 26.06.10, 14:06
                czy mogę prosić o dokładniejsze informacje dziękuję już niemoge się doczekać to
                za dwa miesiące =)
              • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 01.07.10, 01:51
                Mogę prosić o kontakt do Pana Leonarda Zissi,jak długo czeka się na
                przetłumaczenie papierów w Albanii i ile to kosztuje ?
                • agnieszkatka Re: ślub pomocy 02.07.10, 15:39
                  dzwonilam do polskiej ambasady w tiranie i tam jest pan - nie wiem
                  jak sie nazywa, ale powiedzial ze dokonuje tlumaczen w ambasadzie za
                  500 lek.Powodzenia smile
                  • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 02.07.10, 17:45
                    dziekuję ja we wrześniu też tam będę jeszcze może się spodkamy na miejscu.=)
                    • agnieszkatka Re: ślub pomocy 04.07.10, 13:05
                      Czy ktoś z was orientuje się czy wysylajac dokumenty do ministerstwa spraw
                      zagranicznych po pieczatke apostille trzeba wyslac jakis wniosek o uzyskanie
                      pieczatki? czy wystarczy wyslac akt urodzenia, zaswiadczenie o zdolnosci prawnej
                      i dowod wplaty? Jak dlugo czeka się na list zwrotny?
                      • iwi41 Re: ślub pomocy 04.07.10, 23:51
                        Trzeba napisać podanie jak dokładnie ono wygląda nie pamiętam bo w MSZ są gotowe
                        wnioski do wypełnienia,ale tak mniej więcej to było,że prosisz o pieczęć
                        apostile dla następujących dokumentów,które będą użyte w USC w Albanii.Ile się
                        czeka to nie wiem.
                        • aniul.ka.gr Re: ślub pomocy 10.07.10, 16:53
                          Cześć dziewczyny! My planujemy ślub w Polsce zimą. Mieszkamy w Grecji. Problem w
                          tym, że ciężko nam to zorganizować, gdyż pare dni temu mojemu narzeczonemu
                          skończyła się ważność zielonej karty i złożył papiery na następną. Podobno teraz
                          mają nowy system i idzie to "szybko" czyli jakies 2-3 miesiace. Dopoki jednak
                          nie dostanie tej karty, raczej nie powinnismy zaczynac nic zalatwiac, bo nigdy
                          nic nie wiadomo. Dlatego też obawiam się czy uda nam się to wszystko zgrać.
                          Planujemy też ślub kościelny. Pisałyście, że moje dokumenty są ważne 3 miesiące.
                          Czy to znaczy, że w ciągu 3 miesiecy od ich wystawienia musi się odbyć ślub, czy
                          też muszą zostać zaakceptowane w Albanii?
                          • agnieszkatka Re: ślub pomocy 10.07.10, 17:49
                            w ciagu 3 miesiecy od daty wydania musi sie odbyc slub pozniej dokumenty sa
                            niewazne.
                          • monika_niti Re: ślub pomocy 11.07.10, 23:49
                            aniul.ka.gr napisała:

> Cześć dziewczyny! My planujemy ślub w Polsce zimą. Mieszkamy w Grecji. Problem
                            > w
                            > tym, że ciężko nam to zorganizować, gdyż pare dni temu mojemu narzeczonemu
                            > skończyła się ważność zielonej karty i złożył papiery na następną. Podobno tera
                            > z
                            > mają nowy system i idzie to "szybko" czyli jakies 2-3 miesiace. Dopoki jednak
                            > nie dostanie tej karty, raczej nie powinnismy zaczynac nic zalatwiac, bo nigdy
                            > nic nie wiadomo. Dlatego też obawiam się czy uda nam się to wszystko zgrać.
                            > Planujemy też ślub kościelny. Pisałyście, że moje dokumenty są ważne 3 miesiące
                            > .
                            > Czy to znaczy, że w ciągu 3 miesiecy od ich wystawienia musi się odbyć ślub, cz
                            > y
                            > też muszą zostać zaakceptowane w Albanii?

Hejkasmile Piszesz w swoim poscie, ze macie zamiar wziasc slub koscielny w
                            Polsce.. Ja tez mieszkam w Grecji i na przyszly rok planujemy slub, rowniez
                            chcialabym koscielny w Polsce.. mam pytanko msza w jakim jezyku bedzie sie
                            odbywac, normalnie po polsku? sa potrzebne jakies dodatkowe dokumenty na
                            zawarcie slubu koscielnego? Twoj jest muzulmaninem czy katolikiem? pozdrawiam
                            • iwi41 Re: ślub pomocy 12.07.10, 15:18
                              U nas msza i sama ceremonia ślubna była po polsku, na początku braliśmy pod
                              uwagę też włoski.Co do ślubu to jak on jest katolikiem to potrzebne są
                              zaświadczeni o chrzcie i bierzmowaniu(w Polsce to jest jeden dokument w Albanii
                              dwa odrębne) nam ksiądz kazał też uczęszczać na nauki przedmałżeńskie,poradnia
                              małżeńska nas ominęła bo wtedy jej jeszcze w moim mieście nie było.U nas też
                              był najpierw ślub cywilny a potem kościelny to potrzebowaliśmy jeszcze aktu
                              małżeństwa z USC.
                              • aniul.ka.gr Re: ślub pomocy 14.07.10, 16:47
                                Hej, dziewczyny dzięki za odpowiedzi! U nas ślub będzie po polsku. Mój mówi całkiem całkiem po polsku, przysięgi też się nauczysmile W mojej parafii ksiądz jest staroświecki i zamiast pomóc to zorganizować odradzał ślub z albańczykiem, więc znalazłam innego księdza i inną parafię: ksiądz młody i bezproblemowy. Moj nie jest żadnego wyznania, więc będzie brał ślub jako agnostyk, to tak jakbym tylko ja brała ślub przed Bogiem i przed Bogiem przysięgam, że będę wierna itd. wobec danej osoby. on też przysięga, tylko że na końcu nie mówi "tak mi dopomóż Bóg", więc niektórzy z gości mogą nawet nie zauważyć różnicy smile Oszczędzi nam to też trochę biurokracji, bo on nie musi mieć aktu chrztu itp. musi tylko podpisać zobowiązanie, że nie będzie mi przeszkadzał w katolickim wychowaniu dzieci. No i ksiądz powiedział, że chciałby się z nim spotkać ok. 3 tyg. przed ślubem. Monika, gdzie w grecji mieszkasz?
                                • monika_niti Re: ślub pomocy 15.07.10, 11:40
                                  No wlasniesmile z tymi ksiezmi to taka robota, jak ja znam swojego proboszcza to z
                                  nim tez bedzie problem!! ale jak nie bedie chcial, to sa rowniez innismile) moj tez
                                  nie jest zadnego wyznania, wiec jak piszesz nie bede miala zadnych problemow z
                                  biurokracja, itp... a co do przysiegi to mam nadzieje,ze mu szybko pojdzie, bo
                                  polski "wchlania" szybko, ma glowe do jezykowsmile
                                  Ja mieszkam w Atenach,a Ty? Pozdrawiam...
                                  • aniul.ka.gr Re: ślub pomocy 15.07.10, 13:28
                                    Monika, wysłałam ci wiadomość
                                    • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 24.07.10, 18:39
                                      ile czasu od ślubu mam na zmianę dokumentów nazwiska i rejestracje w urzędzie
                                      stanu cywilnego. =)
                                      • sylwia13dwa Re: ślub pomocy 20.08.10, 11:22
                                        Czy ktoś się może orientuje ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka