IP: *.junisoftex.pl / *.junisoftex.pl 04.08.04, 15:54
Kto mi napisze jak to jest z tymi wizami dla Turków???
Mój turecki przyjaciel już 3 raz nie może do mnie przylecieć bo -tak mówi-nie
jest łatwo w Turcji dostać wizę.On pracuje w turystyce a wizy podobno nie
można dostać jak się nie ma tzw.SIGORTY(ubezpieczenia?).
On mówi,że był w Ambasadzie i nie dali mu tej wizy,bo nie spełnił wymaganych
warunkó-CZYLI JAKICH????Czy to prawda,że on musi mieć na koncie jakąś
określoną sumę pieniędzy?????
BARDZO PROSZĘ O POMOC BO JUŻ TRACĘ CIERPLIWOŚĆ CZY NAPRAWDĘ SĄ TAKIE PROBLEMY
Z WIZĄ CZY MÓJ PRZYJACIEL COŚ KRĘCI?????!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Re: wiza IP: *.junisoftex.pl / *.junisoftex.pl 04.08.04, 18:45
      Jednego jestem pewna-żaden Turek nie dostanie wizy jeśli pracuje nielegalnie.
    • kiranna Re: wiza 04.08.04, 23:06
      W Turcji nie ma przymusu pracy, wiec jesli kogos stac zeby nie pracowal i
      wykaze sie odpowiednia iloscia kasy w banku (min. 50 USD/dzien pobytu, o ile
      pamietam) to wize TEORETYCZNIE powinien dostac. W tej samej sytuacji sa osoby
      pracujace nielegalnie, ktore przeciez nie musza od razu tym faktem chwalic
      sie ;) wbrew pozorom ogromna rzesza Turkow jest w takiej sytuacji, nierzadko
      zarabiajac niezle pieniadze na wysokich stanowiskach i nie placac w ten sposob
      podatkow, firmy tez na tym sporo oszczedzaja...
      W praktyce wize polska dostac jest trudno i jest droga, a wszystko w rekach
      urzednika ;) Teraz moze byc jeszcze trudniej ze wzgledu na to, ze Polska jest w
      UE. Niby uproszczona procedura i znizki dotycza malzonkow ob. RP, ale tez
      trzeba sie nachodzic i naprosic, co nierzadko jest naprawde upokarzajace. Ode
      mnie kiedys zazadano pisemnego oswiadczenia podpisanego przez notariusza, ze
      zgadzam sie (!) na przyjazd meza do Polski :(
      Latwiej jest tez podobno dostac wize przez biuro turystyczne, ale wtedy
      placisz za posrednictwo.

Do wizy potrzebne beda zaswiadczenie o zarobkach z pracy lub wyciag z konta
      bankowego i bardzo wazne! zaproszenie od kogos z Polski, poswiadczone przez
      odpowiedni urzad w Polsce (kiedys notariusza, teraz chyba Urzad Gminy sie tym
      zajmuje). W razie odmowy, o nastepna wize moze sie starac dopiero za rok.

Jesli wybierasz sie do Turcji i to Ty bedziesz osoba zapraszajaca, to pojdzcie
      razem do Ambasady zlozyc dokumenty. Wyglada to bardziej wiarygodnie, zawsze tez
      mozesz poprosic o spotkanie z konsulem wizowym i wyjasnic Wasza sytuacje.
      Niestety faktem jest, ze wielu Turkow kupilo polskie zaproszenia, dostalo wize,
      a potem nielegalnie jechali do Europy Zach do pracy albo robili ciemne interesy
      w Polsce, stad pewnie te obostrzenia.

Powodzenia! na pocieszenie powiem Ci, ze jest gorsza biurokracja od polskiej -
      turecka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka