Dodaj do ulubionych

Pyatania referendalne

12.08.23, 12:45
Razem z wyborami będziemy mieli referendum. Znamy już pierwsze pytanie- czy jesteś za wyprzedażą majątku narodowego?

Wszystko warto sprzedawać, jeśli jest to korzystne dla sprzedającego. Na tym opiera się handel od tysiącleci. Więc pytanie- sorry- ale jest z gruntu głupie i pokazuje miałkość myśli jego twórcy.
Wszystkich pytań będzie cztery więc jest pora, by podpowiedzieć rządowi kolejne bardziej sensowne pytania. Ja mam kilka propozycji:
- 2. czy jesteś za obniżeniem wieku emerytalnego do 35 lat dla mężczyzn i 25 - dla kobiet.
Jak sądzicie - jaki będzie odzew narodu?

- 3. czy chcecie obniżki cen alkoholi do poziomu ich kosztów produkcji?

- 4. Czy wolicie być młodzi, zdrowi i bogaci czy starzy, chorzy i biedni?

Ale to tylko moje propozycje, walcie śmiało ze swoimi

Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: Pyatania referendalne 12.08.23, 12:50
      To tylko dowód, że Kaczyński traktuje naród jako stado idiotów. A może jednak ma rację?
      • snajper55 Re: Pyatania referendalne 12.08.23, 20:33
        renepoznan napisał:

> To tylko dowód, że Kaczyński traktuje naród jako stado idiotów. A może jednak m
        > a rację?

To że jest u władzy, dowodzi, że ma rację.

S.
        • qwardian Re: Pyatania referendalne 12.08.23, 20:43
          Przy pełnym udziale forumowiczów, którzy od dwóch dekad głosują na POPiS..
          • snajper55 Re: Pyatania referendalne 13.08.23, 16:58
            qwardian napisał:

> Przy pełnym udziale forumowiczów, którzy od dwóch dekad głosują na POPiS..

Nie istnieje coś takiego jak POPiS, więc nigdy na niego nie głosowałem.

S.
    • qwardian Cytuję moją wypowiedź w temacie, praca jest cnotą 12.08.23, 14:08
      Emerytura demoralizuje ludzi i upadla pracę..
      qwardian 12.08.23, 13:30

Człowiek musi pracować do grobowej deski. Takie jest stanowisko Narodowego Robotnika.
    • snajper55 Re: Pyatania referendalne 12.08.23, 20:35
      Pytania na jakieś kolejne referendum:

Czy chcesz, żeby Polska nadal wstawała z kolan?
      Czy twoja matka wie, że jesteś idiotą?
      Czy jeśli Niemcy nie zapłacą reparacji powinniśmy im wypowiedzieć wojnę?
      Stolec był?
      Czy chcesz oddawać stolec każdego ranka, czy wolisz mieć zatwardzenie?
      Czy chcesz coś z Avonu?
      Czy ksiądz może być dobrym ojcem?
      Czy chcesz aby genialne reformy sądownicze były kontynuowane?
      Czy chcesz Polski od morza do Tatr?
      Czy kraj ma rozkwitać a ludzie żyć dostanie?
      Czy chcesz żeby najniższa krajowa wynosiła tyle co średnia?
      Czy chcesz, by nadal czyn wyprzedzał myśl?
      Czy chcesz równości i sprawiedliwości społecznej?
      Czy chcesz utrzymania inflacji na dotychczasowym poziomie?
      Czy chcesz by rządził PiS nawet jak opozycja wygra wybory?
      Czy Polska powinna graniczyć z Niemcami?
      Czy warto było szaleć tak?
      Czy to mąż czy nie mąż?
      Czy te oczy mogą kłamać?
      Czy Kaczyński powinien być wyższy?
      Czy chcesz piwa?

[na podstawi wątku z forum emama]

S.
    • renepoznan Re: Pyatania referendalne 13.08.23, 08:25
      Przewidywałem, że trzecie pytanie będzie o imigrantów. I zgadłem. Ale to niewielka zasługa. PIS jest po prostu nieskomplikowany i przewidywalny w swojej kampanii.
      • kiks4 Re: Pyatania referendalne 13.08.23, 10:04
        No to kto odgadnie czwarte pytanie? Pewnie cos o Tusku. Może:
        - Czy Tusk jest ruskim czy niemieckim agentem?
      • qwardian Re: Pyatania referendalne 13.08.23, 10:49
        Ale świetnie sformułowane i najlepsze z trzech, bo tyczy segmentu którego nikt nie chce, bo wszczynają burdy i są pasożytami. Chce z kolei tych, którzy uczciwie pracują na kontraktach dla Orlenu w Płocku, oraz skośnooczkich braci, którzy są wzorem pracowitości.
        • m-dyskretna Re: Pyatania referendalne 15.08.23, 18:42
          Świetnie sformułowane? "Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki...". Już widzę te dyskusje co jest Bliskim Wschodem, a co Azją. Np. Wikipedia podaje "Najczęściej do krajów Bliskiego Wschodu zalicza się: Arabię Saudyjską, Bahrajn, Egipt, Irak, Iran, Izrael, Palestynę, Jemen, Jordanię, Katar, Kuwejt, Liban, Oman, Syrię, Turcję, Zjednoczone Emiraty Arabskie oraz w niektórych źródłach też Cypr."
          Te pytania są tak sformułowane jak pisowskie ustawy. Niechlujnie i na kolanie. Za chwilę trzeba będzie dodać nowelizacje pytań referendalnych :)
          • kiks4 Re: Pyatania referendalne 15.08.23, 19:14
            W przypadku, gdy referendum spełni warunki ustawy- to znaczy weźmie w nim udział co najmniej 50% osób zdolnych do głosowania, sejm musi przegłosować ustawę spełniająca żądania wyborców. Zatem, gdy to referendum będzie ważne- nie będzie można do Polski wpuścić ani jednego Żyda- bo on jest Bliski Wschód. O Arabach nie wspominam- to oczywiste, że nie...
          • qwardian Re: Pyatania referendalne 15.08.23, 23:25
            Ustalmy na wstępie, że Bruksela nie wyśle nam tu szejków saudyjskich z beczkami ropy na plecach, ani Żydów z workami pieniędzy na remont poznańskiej synagogi. Wiemy kogo oni chcą nam wysłać i dlaczego. Afryki też tu nie chcemy bliskiej, ani dalekiej. Pracowita Azja jest skośnooczka...
            • m-dyskretna Re: Pyatania referendalne 16.08.23, 08:33
              A co z Afganistanem lub Bangladeszem? To jednak nie jest Bliski Wschód. Nieśmiało wtrącę, że przy granicy nie czeka tłum Chińczyków, Japończyków, Koreańczyków czy Wietnamczyków (to twoja kategoria - skośnoocy).
              • qwardian Re: Pyatania referendalne 16.08.23, 09:12
                Pytanie brzmi: Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki, zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską?

Afganistan ma bardzo interesującą historię z punktu naszego zainteresowania, zwracał mi na to uwagę forumowicz Rycho7, którego pamięta Snajper. Pasztuni posługują się rodziną języków indoeuropejskich, do której należymy i z migawek na żywo potrafiłem dostrzec podobieństwo do niektórych Polaków, jest tam sporo haplogrupy R1a1..
                www.rp.pl/historia-swiata/art37270231-afganska-kolebka-europy

Skośnooczcy zawsze znajdą pracę, słuszna uwaga, dzisiaj zbroją naszą armię.
                • kiks4 Re: Pyatania referendalne 16.08.23, 15:02
                  Pytania referendalne już nie mają brzmienia, prezentowanego pierwotnie przez liderów Partii Rządzącej. Stały się dłuższe, bardziej skomplikowane i mogą być niezrozumiałe dla elektoratu mniej wykształconego. Jak wykazują badania nawet język telewizyjnych dzienników nie jest dla wielu drogich Polek i Polaków niezrozumiały.
                  Wychodząc naprzeciw potrzebom proponuje łatwe do zapamiętania slogany, pomagające w zakreślaniu kratek w formularzu referendalnym. I tak pamiętam Polskę oblepioną kartkami "Trzy razy tak- Polaka znak".
                  To był slogan na referendum 1946 r, dzięki temu sloganowi ówczesna w władza wygrała ten plebiscyt.
                  Zatem na rok 2023 r. proponuję drobną tylko modyfikację : "Cztery razy tak- Polaka znak"
                  Łatwe do zapamiętania, nawet absolwent czteroklasówki potrafi postawić cztery krzyżyki w pierwszej z lewa rubryce. A zatem:
                  CZTERY RAZY TAK- POLAKA ZNAK
                  • qwardian Re: Pyatania referendalne 16.08.23, 16:13
                    Niewiele się różnimy Kiksie, bo ja głosuję jak w 1946 roku, 3 razy TAK i 1 raz NIE, jak w 2023, ostatnie tyczy nielegalnych emigrantów. W zasadzie jestem nawet za tym, żeby przywrócić automatyczne karabiny jak na DDR-owskiej granicy.
      • snajper55 Trzecie pytanie - trzy kłamstwa 13.08.23, 17:01
        Kłamstwo pierwsze.

To nie chodzi o nielegalnych imigrantów, tylko legalnych imigrantow. Relokowani będą imigranci którym przyznano prawo do opieki międzynarodowej.

Kłamstwo drugie.

Mechanizm relokowania nie jest przymusowy dla państw członkowskich. Przyjęcie imigrantów jest jedynie jedną z metod, za pomocą których mogą innym państwom członkowskim pomóc.

Kłamstwo trzecie.

Zasady wspólnej polityki imigracyjnej układa nie biurokracja europejska, tylko państwa członkowskie Unii Europejskiej.

S.
    • qwardian Re: Pyatania referendalne 14.08.23, 07:54
      Czwarte pytanie wydaje się archaiczne w obecnej sytuacji. Cała wschodnia granica powinna być zaminowana..
      • kiks4 Re: Pyatania referendalne 14.08.23, 09:23
        ""Czy popierasz likwidację bariery na granicy Rzeczypospolitej Polskiej z Republiką Białorusi?" "
        oto czwarte pytanie referendalne. Kto to wymyśla?
        Gdyby to było pytanie na herbatce u cioci Julii- nie mam nic przeciwko temu. Ale referendum kosztuje. Ostatnie- nieudane referendum Komorowskiego kosztowało 70 ml.
        Biorąc pod uwagę czas jaki upłynął i inflację- to będzie kosztować sporo ponad 100mln zł. Czyli każdy z nas dorosłych, pracujących dołoży to tego około 10 zł.
        Ja osobiście mam kilka pomysłów, jak lepiej wydać tę dychę. A wy?
        Aha- mam osobiste pytanie referendalne- co zrobisz z kartą z pytaniami referendalnymi?
        Jest kilka możliwości:
        a. wypełnię i wrzucę do urny
        b. przedrę i wrzucę niewypełnioną
        c. zabiorę na pamiątkę dla wnuków, bo nie uwierzą, że był dawno temu ktoś, co takie pytania wymyślał
        • qwardian Re: Pyatania referendalne 14.08.23, 10:13
          W pełni się zgadzam Kiksie, co do pieniędzy wyrzuconych na referendum, a najbliższa przyszłość pokaże, że te na organizację wyborów, również okażą się stracone. Najdroższe pomysły polityków powstały, żeby zdobyć władzę, za pieniążki z naszych portfeli..
        • renepoznan Re: Pyatania referendalne 14.08.23, 15:09
          Po pierwsze nalezy odmówić udziału w tym cyrku dla idiotów. Biorąc kartkę podbijasz frekwencję.
    • renepoznan Re: Pyatania referendalne 14.08.23, 15:51
      Bedzie dodatkowe pytanie - chyba najważniejsze:
      • renepoznan Re: Pyatania referendalne 14.08.23, 18:09
        Kiksie - poczytaj!
    • l.george.l Re: Pyatania referendalne 15.08.23, 00:06
      Z badań socjologicznych, które zlecił PiS wynika, że połowa elektoratu opozycyjnego to debile, więc głupie pytania nie mogą go urazić. Liczą na to, że kogoś pasującego do pisiej ferajny uda im się dokoptować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka