Dodaj do ulubionych

mamy nowego metropolitę

19.03.25, 15:31
archpoznan.pl/pl/nowy-metropolita-poznanski
- mianował go (anty)papież Franciszek... czy go uznawać?
po uczynkach go poznamy
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: mamy nowego metropolitę 19.03.25, 23:31
      ... macie, ja jestem wolnym obywatelem, nie uznaję watykańskich okupantów. Ale co o nim wiadomo? Karierę zrobił przy Flaszce. Flaszka wykreował go w Watykanie, konsekrował i uczynił biskupem pomocniczym. Jednym słowem kompromitująca rekomendacja. Czy po Paetzu i Gądeckim może być gorzej? Jutro już pewnie internet dostarczy odpowiedzi.
      • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 20.03.25, 07:35
        Masz okupantów z UE! I jej tęczowe wykwity
    • renepoznan Re: mamy nowego metropolitę 20.03.25, 06:47
      Zobaczymy. Po Gądeckim będzie mu trudno ale miejmy nadzieję, że da radę i nie będzie - co najmniej - gorszy.
      • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 20.03.25, 08:20
        Też tak uwazam
    • qwardian Re: mamy nowego metropolitę 20.03.25, 07:55
      W Posen trzeba prokuratura inkwizycyjnego, albo przynajmniej strażnika ognia. W takim charakterze przyjąłbym funkcję zakonną z czornym krzyżem na białym płaszczu..
      • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 21.03.25, 09:25
        chcesz powrotu Krzyżaków?
        • qwardian Re: mamy nowego metropolitę 21.03.25, 12:21
          A Ty kontynuacji pedalstwa, demoralizacji i miliona darmozjadów, urzędników? Tak, ja chcę, żeby dwa miecze komtura z Tucholi ucięły łeb belzebuba..
          • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 21.03.25, 17:48
            pedalstwo z kościoła można wywalić tylko w jeden sposób - trzeba pogonić tych progresistów z kk takich jak papież Franciszek. To przeze niego całe te zło sie w kościele rozpleniło
            • qwardian Re: mamy nowego metropolitę 21.03.25, 20:54
              Zapłaciłeś już 50 tysięcy złotych?

wpolityce.pl/kosciol/724461-nasz-news-gw-musi-przeprosic-bp-mendyka
              • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 21.03.25, 21:03
                To GW obraziła bpa Mendyka i niech ona teraz płaci za to że go z błotem zmieszała
    • l.george.l Re: mamy nowego metropolitę 21.03.25, 00:47
      Właśnie czytam, że jak przejął po Dziędze poranioną grzechami pedofilii i pazerności finansowej archidiecezję szczecińsko-kamieńską, to ofiar Kościoła ani nie przeprosił, ani nimi się nie zajął.
      • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 22.03.25, 17:36
        A co ty takiego czytasz? Chyba NIE albo fakty i mity
    • l.george.l Re: mamy nowego metropolitę 29.03.25, 15:24
      Na co Wam metropolita? Właśnie siedzę na rozliczeniem rocznym, patrzę, ile podatku dochodowego odprowadziłem do budżetu państwa, ile zapłaciłem do ZUSu 9% od dochodu składki zdrowotnej, mimo że póki co korzystam wyłącznie z prywatnej służby zdrowia. Potem spoglądam do statystyk i okazuje się, że na listę bogaczy Forbsa się nie łapię, ale jestem w dość elitarnym, procentowo nielicznym gronie podatników utrzymujących naszą ojczyznę. Jednym słowem uważam się za patriotę i bohatera. Na krzyż zasługi nie liczę, bo nie jestem sekretarką łapówkarza i złodzieja, bohaterem wyklętym też nie zostanę, bo nie zaciukałem ani komunisty, ani Żyda. Jednym słowem ciężko pracuję, nieźle zarabiam, chcąc nie chcąc hojnie się tym dzielę i w tym momencie nasuwa mi się pytanie, ile do budżetu państwa, ZUSu i NFZetu wnosi taki metropolita. Dziwię się, że wierni nie oczekują od niego corocznych oświadczeń majątkowych, że nie sprawdzają, czy odprowadza podatek od bonusów, z których korzysta typu pranie gaci przez elżbietanki, podsuwanie żarcia pod nos czy luksusowe mieszkanie. Na to są interpretacje skarbówki. Zachęcam do lektury. Z wypowiedzi jedynej kandydatki na urząd prezydenta wynika, że taki metropolita nie tylko nic nie wnosi do budżetu państwa, ale wyciąga z niego grube miliardy. Sporo nas kosztuje ten feudalny folklor. Kończąc ten wywód, uprzejmie oznajmiam, że 1,5% podatku tradycyjnie od lat przekazuję Fundacji Wolność od Religii.
      • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 31.03.25, 08:56
        Zmartwienia Zdegenerowanego lewaka…
        • oszol-lom-z-rm Re: mamy nowego metropolitę 02.04.25, 08:41
          Ingres nowego arcybiskupa odbędzie się 1 maja
          archpoznan.pl/pl/ingres-nowego-arcybiskupa-metropolity

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka