Dodaj do ulubionych

Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za wy...

24.02.06, 07:22
Ja bym dał Dziubie skierowanie do psychiatry.Przecież ktoś zdrowy na umyśle
nie wydał by tak głupiej decyzji.Przecież to przedszkolanka jest pierwszym po
rodzicach wychowawcą małego człowieka.To od przedszkolanek zaczyna się
pierwszy stopień wychowania dziecka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krytycznym okiem Sen się skończył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 09:32
      Byłem ciekaw, co nam wyrośnie z tego wojewody, gdy padła zapowiedź jego powołania. Moją czujność uśpiła zaskakująca, jak na dzisiejsze czasy, niska aktywność tego terenowego przedstawiciela rządu w podejmowaniu nośnych lub absurdalnych decyzji.

Dziś sen się skończył. Tym jednym podpisem wojewoda zakończył karierę rozsądnych rządów. Wpisał się w styl sprawowania władzy stosowany przez partię rządzącą: "Nie ważne, że sprzeczne z logiką i pragmatyzmem. Nie ważne, że przyniesie złe skutki w przyszłości. Skoro rządzimy, to widocznie wiemy najlepiej."

Przedszkola wychowują przyszłe pokolenia Polaków. Kształtują ich umiejętności współdziałania, współżycia społecznego, słuchania innych, czy dialogu. Nasi politycy nie posiedli żadnej z tych sztuk. Być może czują się zagrożeni, że ze swoich stołków zostaną wyparci przez młodych, lecz bardziej od nich dojrzałych ludzi. I dlatego tak chętnie tną dodatek za wychowanie.

Czytam, że w tej sprawie możemy się odwoływać w Sejmie lub w ministerstwie. Moim zdaniem, szkoda naszego zachodu. Osobiście wybiorę rozwiązanie definitywne. Odwołam partię sprawującą władzę przy okazji najbliższych wyborów. Żeby już nigdy nie wyrastali nam tacy aroganccy politycy.
    • Gość: MJE Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.ktr.pl 24.02.06, 09:42
      A jak się do tego ma Karta Nauczyciela?
    • Gość: Q Na dzieci sie nie wydaje, w dzieci sie inwestuje IP: 195.20.110.* 24.02.06, 10:30
      Kto wreszcie to zrozumie???
      Zamiast przejadać pieniądze na durne becikowe, na zasiłki dla tych i owych,
      zamiast skończyć z uskutecznianiem rozdawnictwa - trzeba wreszcie przeznaczyć
      pieniądze na oświate i wychowanie. To w szkołach i przedszkolach rosną nowe
      zastępy tych, co w przyszłości będą kierować tym krajem (o ile wcześniej co
      mądrzejsi z nich nie wyjadą na zachód) i od tego jakie warunki nauki, od tego
      jacy ludzi i z jaką motywacją będą ich nauczać i wychowywać, zależy to jaka
      będzie przyszłość nas wszystkich.
      CZY KTOS TO WRESZCIE ZROZUMIE???? Wątpie, bo o wiele łatwiej zdobyć poparcie i
      przysporzyć sobie sprzymierzeńców poprzez rozdawnictwo!!!
      Jeść pić i popuszczać pasa - a potem ... jakoś to będzie!!!
      • antidotumm Re: Na dzieci sie nie wydaje, w dzieci sie inwest 24.02.06, 11:25
        No wlasnie- becikowe zwiekszy dzietnosc wsrod rodzin patologicznych.
        Dofinansowanie przedszkoli i zlobkow byloby pomoca dla normalnych, typowych
        rodzin- co jest o wiele korzystniejsze spolecznie.
    • Gość: ktoś Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.au.poznan.pl 24.02.06, 12:21
      A za co przedszkolanka dostaje pensję? Może za wychowanie? Może za przyjście do
      pracy? A może za to, że nie nakrzyczy na męża rano?
    • bazylissa Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za 24.02.06, 12:41
      To trzeba też zabrać dodatki nauczycielkom klas 1-3, bo one dostają
      wychowawstwo klasy tak jak przedszkolanki swojej grupy i nie uczą już w innej
      klasie, no bo jak?
      • Gość: ktoś Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.au.poznan.pl 24.02.06, 14:35
        Oczywiście, należy płacić za pracę, a znieść wszystkie!!! dodatki, to taki
        komistyczny wymysł, którego nie pozbędziemy się tak szybko. Najlepiej dać
        pracownikowi 100 dodatków i głodową pensję. Myślałam że młodzi ludzie piszący na
        forum są wolni od myślenia dodatkami.
    • Gość: ktoś Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.au.poznan.pl 24.02.06, 15:16
      Czasami jedynym wychowawcą, ale za to dostaje wynagrodzenie, a może się mylę?
    • anulina Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za 24.02.06, 16:29
      chamówa. przecież i tak grosze zarabiają...
      • Gość: gość Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 17:41
        Nie ma zawodu przedszkolanka,jest nauczycielka.(Od 1974 roku)Jak nazwalibyście mężczyznę pracującego w przedszkolu(a tacy są) przedszkolak?Osoby pracujące w dzisiejszych przedszkolach są wysoko wykwaliikowanymi nauczycielami z wyzszym wykształceniem oraz wieloma świadectwami kursów doskonalących lub specjalizacji.Więc wynoszenie na piedestał byle jakiego n-la w szkole strasznie mnie drażni.
        • bazylissa Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za 24.02.06, 18:09
          I słusznie
        • Gość: dziubek170 Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.icpnet.pl 24.02.06, 18:14
          Prawdą jest ,że nauczycielki w przedszkolach są najczęściej i systematycznie
          doskonalącą i dokształcającą się grupą nauczycieli .
          A inną prawdą jest ,że PAN WOJEWODA prawdopodobnie nie chodził do przedszkola
          albo nie odbierał swoich dzieci z niego / z przedszkola / Teraz kolej na
          odebranie szkolnym nauczycielom dodatku , na 50 godzinny tydzień pracy
          nauczycieli / bo to są oszczędności jak jasna ch...../ Pomyślcie gdy w
          przedszkolu pracuje 10 nauczycielek to 5 zwolnić i jakie oszczędności . Miasto
          wybuduje sobie nowy stadion lub da swoim urzędnikom premie . PANIE WOJEWODO
          zaproś się Pan do przedszkola byle gdzie i poprowadź grupę dzieci przez
          tydzień , napisz plan pracy, poprowadź zebranie z rodzicami , dopnij obserwacje
          dzieci tzw arkusze obserwacji zrób dekoracje prowadź zajęcia wytrzyj pupy umyj
          buzie i 50 lapek 4 razy dziennie ubierz 25 kurtek spodni itp odpowiedz na
          wszystkie pytania dzieci i rodziców przygotuj sie do rady pedagogicznej napisz
          sprawozdanie i tak można długo ale bądź jeszcze uśmiechnięty i zawsze życzliwy
          przytul dzieci pociesz placzące ingeruj w konflikty ugłaskaj rodzica który
          przyszedł wściekły bo jego szef go zjechał i na panu się wygrywa , szukaj
          sponsorów zaplanuj wycieczki przypilnuj aby dzieci zjadły posiłki dokarmiaj
          połóż na lezaczek i ubierz po leżakowaniu zrób zajęcia przygotuj
          pomoce ............... ale przecież nauczycielki w przedszkolu nic nie robią i
          jeszcze niech nad panem wisi widmo likwidacji lub coś w tym rodzju ..ZAPRASZAM
          do obojętnie którego przedszkola . A na marginesie czy od objęcia swoich rządów
          był PAN w jakimś przedszkolu niech Pan napisze w jakim to sprawdzimy u źródeł .
          Wszawe pieniądze zabrał Pan nauczycielkom w przedszkolach ale nie jest to w
          porządku . Cale lata walczymy by traktowano nas jak nauczycieli a nie jak panie
          od brudnej roboty albo dzieci z nieprawego łoża a Pan nawet nie potrafi
          stosować poprawnej nomenklatury czyli nazewnictwa . Pozdrawiam Pana serdecznie
          i życzę udanych posunięć w Pana "karierze" zawodowej " PRZEDSZKOLANKA po
          przerwie Przepraszam czytelników za formę wypowiedzi ale mnie ponioslo już
          wczoraj, a Pana nie przepraszam to Pan winien przeprosić cała grupę
          nauczycielek w przedszkolach za swą nieprzemyślaną decyzję
          • Gość: gość Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 19:32
            W sumie nie mam o czym już pisać ,ponieważ to co naszą grupę zawodowa boli
            opisała juz dziubek .Brawo!!!
    • Gość: xyz Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.icpnet.pl 24.02.06, 20:02
      Wszystkie nauczycielki poznańskich przedszkoli są oburzone i wściekłe.
      Nie chodzi o kwotę 23 zł dodatku ale o sam fakt potraktowania nas jako gorszej
      kategorii nauczycieli !!!
      • Gość: dziubek170 Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.icpnet.pl 24.02.06, 21:53
        Tak masz rację to że gorsza kategoria odczuwmy na każdym kroku :urlopowo, na
        kursach, studiach itp ba nawet wtedy gdy na kursie analizuje sie pewien problem
        to pomimo tego ze 70 % kursantów to " przedszkolanki" problem jest rozpatrywany
        tylko odnośnie szkoly - przedszkole jest pomijane . Ale cóż pracujmy nadal ale
        nie mozna z pokorą przyjmowac wszystkich "kopów " Nauczycielki przedszkoli to
        taka grupa pracowników która umie sobie radzić sama nabrałysmy świadomosci
        dotyczacej koniecznosci oszczędzania w placówkach , nie k0orzystamy nagminnie z
        urlopów zwolnień ale nic nam to nie dalo , jestesmy zapobiegliwe i potrafimy
        zrobić coś z niczego . Dziewczyny głowa do góry i róbmy swoje tak samo albo i
        lepiej POZDRAWIAM przedszkolanka po studiach i po dwóch kierunkach studiów
        podyplomowych i po ok 80 kursach doskonalacych
        • Gość: gość Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:56
          Doceniam Twoją chęc dokształcania,Twą wiedzę.Ale i tak będziesz
          w oczach tych ,którzy nie mają zielonego pojęcia o tej pracy:
          opiekunką,ochroniarka,przedszkolanką ,ciocią,klocią,przytulanka,
          podcieraczką i Bóg jeden wie czym tam jeszcze,ale nigdy nauczycielką.
          Wiesz dlaczego;bo nie stawiasz ocen i nie możesz osiolka pozostawić
          na następny rok w tej samej klasie.
          • Gość: dziubek170 Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.icpnet.pl 24.02.06, 23:19
            Z całego serca dzieki bo potrzebny mi jest kktoś kto mnie stawia na ziemi od
            czasu do czasu masz rację ale ja mimo wszystko lubię to co robię i nie zamienię
            tego zawodu na inny i bede chadzać na kursy i będę dbac o salę i będę
            kontaktowac się z rodzicami itd pomimo ze wiem ze mało kto docenia to co
            robimy .Ale mam to w pompce / ostatno slyszalam to określenie na przystanku i
            podoba mi się / bo rekompensują mi wszystko co złe te drobne mile chwile z
            dziecmi , w naszym przedszkolu które bardzo lubię . I bedę się starać tak jak
            większośc nauczycielek nawet wtedy gdy następni mądrzy tego świata wymyslą nowe
            tego typu kwiatuszki bo jak cos robię to chce by to mialo ręce i nogi . Mam to
            w nosku co inni mówią nawet mogę być przedszkolanką ale jednego mi nikt nie
            odbierze - satysfakcji z mojej pracy i tego ze idę do pracy z chęcią którym
            innym widać brakuje . Pozdrawiam czytelników i wszystkie przedszkolanki które
            lubią to co robią - glowa do góry dziewczyny --------milych snów Panie Wojewodo
    • Gość: Przedszkolanka Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.core.lanet.net.pl 25.02.06, 10:39
      A ja bym dał Dziubie po dziubie
      • Gość: EWA Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.icpnet.pl 25.02.06, 21:47
        Pracuję w przedszkolu i jestem super wściekła na decyzję wojewody !!!
    • tiopental Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za 26.02.06, 00:19
      Brak słów.
    • marcus81 Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za 26.02.06, 11:43
      Od czegoś trzeba zacząć realizowanie programu 'Tanie państwo'. Przecież
      kancelarii senatu, premiera i prezydenta nie odbiorą:/
      • Gość: gść Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.icpnet.pl 26.02.06, 22:46
        Jak pięciolatki, zostaną zerówkowiczami to w przedszkolach zostaną tylko 3 i 4
        latki. Więc powolne umieranie przedszkoli i bezrobocie kadry.
        Więc oszczędności wyjdą extra.
        Nie mówiąć o likwidacji pustych przedszkoli i nie opłacalność Oświaty na ich
        utrzymanie.
        Po co dodatki dla przyszłych bezrobotnych.
        Prezydent nie musi likwidować przedszkoli, same upadną z zadłużenia.
    • Gość: kasia Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:49
      Ukształtowanie małe człowieka, jakie odbywa się w przedszkolu to bardzo
      odpowiedzialne i trudne zajęcie. Nie rozumiem dzlaczego przedszkolanki miałyby
      mieć odebrany dodatek wychowawczy
      • gizela123 Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za 26.02.06, 11:55
        A może zlikwidujcie przedszkola tak jak chce tego LPR. Matki niech siedzą z
        dziećmi w domu i po kłopocie. To dopiero będzie oszczędność.
    • snoopy21 Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za 26.02.06, 11:58
      tak,tak
    • Gość: gość Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: 83.17.222.* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 16:47
      Z wszelkich opinii wynika, że opieka i wychowanie to obowiązek nauczyciela
      przedszkola, ale nauczanie to już nie tak bardzo. Dlatego proponuję, aby
      wszystkie nauczycielki zajęły się tylko tymi dwoma zadaniami, a sprawy
      dydaktyczne niech sobie przeprowadza minister oświaty, kurator lub wojewoda lub
      niech nam za to zapłacą. Róbmy tylko to co jest naszym obowiązkiem. Nauczanie to
      obowiązek szkoły, a nie przedszkola. a nikt za to nie chce płacić. Nauczyciele
      przedszkoli to zawsze była druga kategoria ludzi. Nauczyciel w szkole ma 18
      godzin dydaktycznych i to 45 min. oraz przerwę, a w przedszkolu 25 godz. 60min i
      to bez przerwy.W przedszkolach nauczyciele to mają tylko obowiązki natomiast
      praw rzadnych!!!
      • Gość: gość Re: Wielkopolskie przedszkolanki bez dodatków za IP: 83.17.222.* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:11
        przepraszam za błąd w wyrazie żadnych, bo jestem bardzo zdenerwowany!!!!
        • Gość: am Re: Nie ma PRZEDszkolANEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:48
          skończcie tak o sobie mówic ,nie ma takiego określenia od 1974 roku!
          Niestety same umniejszacie rangę swojego zawodu.Przedszkolankami były panie po
          liceach pedagogicznych,ale one już dawno sa na emeryturach,bądż nie ma ich wśród nas.A może tak opiekunka,podcieraczka,przytulanka,ciocia klocia,itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka