Dodaj do ulubionych

Rwańska do remontu

IP: *.udn.pl 20.02.04, 23:34
Dlaczego znów chce sie coś wyburzać? Skąd ciągłe niszczycielskie zapędy
rewitalizatorów? Zniszczenie murku przy farze, ułatwi ucieczkę złodziejom
grasującym w tej okolicy. Obecnie jest tendencja do stawiania stylowych
ogrodzeń a nie ich burzenia. Ogrodzenie parku, które bezmyślnie wywieziono do
Kielc /fragmenty ogradzają kielecką katedrę/, bardzo by teraz poprawiło
bezpieczeństwo. A po za tym pytał się ktoś proboszcza i konserwatora?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pytanie Rwańska do remontu IP: *.udn.pl 20.02.04, 23:37
      Jeszcze jedno. Czy nie przewiduje się obiecywanych pracowni dla artystów? Bo
      nic o tym nie mówiono.
      • Gość: nova Re: Rwańska do remontu IP: *.krakow.pl 21.02.04, 00:22
        Brawo artyści! dzieki! walczcie o charakter ulicy. Nie pozwólcie jej zmieniać
        przy okazji remontu, bo trzebaby zmienić jej nazwę. Czy Farny nie ma nic do
        powiedzenia?!To najlepsze miejsce na pracownie dla artystów!!!!!!
      • Gość: to ja Re: Rwańska do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 14:11
        zanim ja zaczniecie remontowac najpierw trzeba ja prawie cala wysiedlic i
        zaczac wtedy remont ulicy oraz kamienic,a po remoncie zrobic chociaz jedna
        ulice "w tym miescie", w ktorym nie ma nawet normalnie wygladajacego rynku,
        ktory powinien byc wizytowka miasta "gdzie jest jedno z najciekawszych
        rozwiazan architektonicznych w Polsce". Biorac sie za remont ulicy, chyba
        powinno sie pomyslec ze mozna zrobic piekna nawierzchnie na ulicu, ale jeszcze
        ladniej ja zniszczyc remontujac kamienice, gdzie trzeba bedzie postawic
        rusztowania, lub wyjdzie inny problem z instalacja podziemna.
        Rewitalizacja "Miasta Kazimierzowskiego" jest fikcja, poza jednym ktos za to
        bierze niezle pieniadze, a glupcom sie wciska glupote. niech wladze "tego
        chorego miasta" pomysla czasami o tym, ze jednak przyjdzie pomor i zaglada.
    • Gość: hienna Re: Rwańska do remontu IP: *.internet.radom.pl 21.02.04, 09:56
      jestem w stanie założyć się o każde pieniądze że to tylko lista pobożnych
      życzeń prezydenta Banasiewicza pełna frazesów i projektów na wodzie pisannych
      skończy sie jak zwykle co najwyżej na pomalowaniu elewacji no i położeniu
      kostki oczywiście z Jadaru
      • Gość: hienna Re: Rwańska do remontu IP: *.internet.radom.pl 21.02.04, 10:03
        a jeszcze jedno co przez ostatni rok a więc od chwili powołania spółki zrobił
        prezes Bujak i jego załoga oczywiście poza pobieraniem apanaży i zrobienia
        inwentaryzacji przekazanych obiektów co zresztą mogli zrobić pracownicy
        Administratora może ktoś mi odpowie kto beknie za wyżucone do tej pory
        pieniądze policzmy w spółce zatrudnionych jest 3 czy 4 osoby załużmy że średnio
        mają po 3000zł brutto a więć 3000x3=9000zł x12miesięcy=108000zł tyle co
        najmniej już wydało miaso na utrzymanie tylko w tej spółce koleżków
        NIE WIEM CO GORSZE BEZMYŚLNOŚC CZY TOLEROWANIE TEGO STANU ŻECZY
        • Gość: fajf o clock Re: Rwańska do remontu IP: *.udn.pl 21.02.04, 11:31
          Zgadzam się prawie ze wszystkim, ale rzeczy piszemy przez rz.
          • Gość: nova Re: Rwańska do remontu...wyrzucone... IP: *.krakow.pl 22.02.04, 00:54
            ...oraz wyrzucone też przez rz i załóżmy przez ....
    • Gość: Fryderyk Re: Rwańska do remontu IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 19:24
      Chciałbym zobaczyć w planach te innowacje. Czy są gotowe? Czy miasto zasięgnęło
      informacji, opinii od zainteresowanych: mieszkańcow, sklepikarzy,
      przedsiębiorców czy znowu robią wszystko w myśl zasady: my wiemy najlepiej co
      dla was dobre.
      • Gość: marcin Re: Rwańska do remontu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.02.04, 20:12
        prowadzone sa stale konsultacje spoleczne, gmina doceniajac wage konsulatcji
        powolala Komisje ds Rewitalizacji gdzie zaproszono przedstawicieli
        zainteresowanych srodowisk, spolka Rewitalizacja rozmawiala i stale rozmawia z
        prywatnymi wlascicielami kamienic, obecnie prowadzone sa wywiady z mieszkancami
        Miasta Kazimierzowskiego, za zainteresowanych uwazamy rowniez wszytskich
        mieszkancow naszego miasta, staramy sie odpowiadac na wszelkie Panstwa pytania,
        bierzemy od uwage Panstwa pomysly.
        • Gość: bartes Re: Rwańska do remontu IP: *.udn.pl 21.02.04, 20:39
          Czy Gazeta mogłaby umieścić jakieś wizualizacje czy plany tego całego remontu?
          • jdk Re: Rwańska do remontu 22.02.04, 12:24
            No wlasnie - w gazecie papierowej byly jakies zdjecia, a w tle bylo widac duzo
            roznych rysunkow, planow i wizualizacji.

Moze zamiescicie to rowniez w internecie, zeby dac szanse osobom mieszkajacym
            na co dzien poza Radomiem zapoznania sie z planami?
            • Gość: marcin Re: Rwańska do remontu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.02.04, 14:15
              sam chcialbym umiescic to wszytsko w necie ale na razie nie ma takiej
              mozliwosci moze za jakies 2-3 miesiace, ja w tym momencie nie mam tego w wersji
              elektronicznej, poza tym nowe wizualizacje sa wlasnoscia Miejskiej Pracowni
              Urbanistycznej i nie mam prawa do ich udostepniania, stara wizualizacja tez
              objeta jest prawami autorskimi,
              natomiast zapraszam zainteresowanych do siedziby spolki gdzie bedzie mozna
              zapoznac sie z wizualizacja
              • Gość: yoda Re: Rwańska do remontu IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 11:56
                Zdaje się, że całe miasto jest własnością Miejskiej Pracowni Urbanistycznej.
                Czy ktoś w tym mieście słyszał o konkursach architektonicznych i
                urbanistycznych? A może MPU ma monopol na słuszne koncepcje? Płock, na
                przykład, było stać na konkurs i opracowanie kompleksowej koncepcji
                rehabilitacji ich głównego deptaka razem z przyległą zabudową. Można było
                zademonstrować różne sposoby myślenia i różne rozwiązania. Bez możliwości
                wyboru różnych opcji, porównania kosztów i efektów -jakiekolwiek konsultacje
                społeczne są tylko mydleniem oczu. Produkuje się jedynie słuszną wizję i
                przedstawia gawiedzi w kolorze jako objawioną i niepodważalną.
                • jdk Re: Rwańska do remontu 25.02.04, 20:46
                  Warto wziac przyklad z Plocka w tym wzgledzie.

Jestem wielkim oredownikiem konkursow architektonicznych, bo oprocz tworczego
                  spojrzenia jest mozliwosc promocji miasta.
    • Gość: MARS Re: Rwańska do remontu IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 13:04
      BARDZO DOBRYM POMYSŁEM BYŁ POMYSŁ PRZEDSTWIONYM PARAFIANOM PRZEZ PROBOSZCZA
      BUDOWY KOŚCIOŁA PRZY OSIEDLOWEJ. DO PUBLICZNEGO WDLADU WYSTAWIONE BYŁY TRZY
      WERSJE NOWEGO KOŚCIOŁA. KAŻDY MÓGŁ ODDAĆ GŁOS NA SWOJĄ KONCEPCJĘ.ZOSTAŁ WYBRANY
      TEN PROJEKT KTÓRY ZEBRAŁ NAJWIĘCEJ GŁOSÓW. CZY NIE MOŻNA BYŁOBY TAK W MPU? A
      MOŻE ONI MAJĄ PATENT NA NIEOMYLNOŚĆ (RACZEJ NIE.JUZ KILKAKROTNIE ZMIENIANO
      SPOSÓJ MIEJSC PARKINGOWYCH NA PLACU KONSTYTUCJI). ONI SWOJE ŻYCIE SWOJE.
      • Gość: dziadek Re: Rwańska do remontu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 13:50
        Dzięki za umieszczenie w internecie wizualizacji rewitalizowanego
        Miasta Kazimierzowskiego . Po jego obejrzeniu można tylko sobie życzyć , aby
        ten piękny i bezcenny fragment naszego miasta wyglądał tak jak najszybciej .
        Miejmy nadzieję , że będzie to jednym z priorytetów dla wszytkich kolejnych
        władz Radomia przy szerokim poparciu jego mieszkańców . Oby realizacja tego
        przedsięwzięcia została przeprowadzona konsekwentnie do końca . A propos , czy
        ktoś kompetentny może mi coś powiedzieć na temat tego co dzieje się w sprawie
        kolejnego etapu remontu Żeromskiego ? Czy dalsze prace przewidywane są w
        najbliższej przyszłości ? Pozdrawiam .
        • Gość: :) Re: Rwańska do remontu IP: *.udn.pl 25.02.04, 15:20
          Mam nadzieję, że będę mógł jeszcze przespacerować się po zrewitalizowanym
          Mieście Kazimierzowskim. Chociaż mam dopiero 21 lat wydaje mi się, że nie mam
          na to szans.
          • isoxazolidine Re: Rwańska do remontu 25.02.04, 15:23
            mnie osobiscie nie podoba sie wtracenie tafli ze szkla i aluminium na rog malej
            i walowej oraz rynku i szewskiej. na szczescie rozwiazanie takie zawieraja tylko
            wizualizacje z pracy dyplomowej. w projekcie MPU odstapiono od tego zamyslu.
            zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - jak "rewitalizacja" zamierza zmontowac
            parking podziemny pod kaminica przy malej? przeciez tam sa fundamenty murow
            miejskich i konserwator (najzupelniej slusznie) nigdy nie zgodzi sie na ich
            zniszczenie.
            • Gość: emka Re: Rwańska do remontu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.02.04, 20:01
              czy MPU ma monopol na projektowanie? MPU niech zajmuje się urbanistyką a nie
              projektowaniem - uważam że to co znajdzie się w MK i jego wygląd powinien być
              wynikiem konkursu, a nie radosną twórczością urbanistów. Architekturą niech
              zajmują się architekci a nie urbaniści (dla wyjaśnienia: urbanista to nie tylko
              architekt - może nim być instalator, drogowiec, itd...)! A poza tym po co ktoś
              zamieszcza jakieś mrzonki - wizualizacje które nie mają odzwierciedlania w
              rzeczywistości i wprowadzają w błąd przeciętnego mieszkańca Radomia. czy jest
              to może promocja tzw." młodych - zdolnych architektów"? Dobrze byłoby zobaczyć
              co na prawdę będzie się działo na MK wg projektów przeznaczonych do realizacji.
              (W spółce Rewitalizacja wisi na ścianie dyplom państwa Marciniaków i chyba stąd
              bierze się to przyzwyczajenie do ich twórczości - bo co niektórzy zapomnieli że
              to tylko dyplom...)
              nadmieniam, że pani Marciniak pracuje w Urzędzie Miejskim i jest związana
              miejscem pracy ze spółką Rewitalizacja dlatego chyba jej dyplom doczekał się
              takiej szerokiej prezentacji?
              Proszą o przedstawienie wizualizacji realizacyjnego projektu!
              • Gość: marcin Re: Rwańska do remontu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.02.04, 21:18
                no prosze zawistnik jaki
                • Gość: detektyw Re: Rwańska do remontu IP: *.udn.pl 25.02.04, 21:27
                  Marcin to Marciniak. Dziwny ten pomnik w rynku narysowałeś.
                  • Gość: kk Re: Rwańska do remontu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.02.04, 23:28
                    dobrze że nie będzi realizowany brrr...
                • Gość: emka Re: Rwańska do remontu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.02.04, 23:30
                  to nie zawiść tylko poszukiwanie prawdy - "szarzy" ludzie nie mają takich
                  możliwości...
                  • Gość: Marcin Re: Rwańska do remontu IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 07:46
                    szary człowieku prosze przyjsc do Rewitalizacji i przedstawic swoje pomysły,
                    chetnie sie z nimi zapoznamy, poza tym moje nazwisko nie brzmi Marciniak
                    • Gość: emka Re: Rwańska do remontu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.02.04, 08:19
                      dziękuję za zaproszenie do Rewitalizacji ale nie skorzystam, bo nie chodzi mi o
                      przedstawianie swoich poglądów na temat rewitalizacji MK, lecz o obejrzenie
                      wizualizacji dot. projektu, który będzie realizowany, a nie czyjegoś dyplomu.
              • Gość: M. Marciniak Re: Rwańska do remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 17:24
                Chciałbym wyjaśnić parę spraw zwiazanych z tą wypowiedzią. Po pierwsze : Dyplom
                ma już 4 lata i jest jedynie projektem studenckim więc jego krytykę pozostawmy
                komisji dyplomowej,przez którą już dawno został oceniony. Po drugie nie robiłem
                tego dyplomu w celach komercyjnych tylko po to żeby uzyskać tytuł architekta.
                To, że znajduje się w spółce rewitalizacja wynika z tego, że większość
                materiałów potrzebnych do opracowania tej pracy otrzymaliśmy od pracowni
                urbanistycznej i stąd wiadomo o tej pracy. Teren miasta Kazimierzowskiego do
                tej pory nie był opracowywany kompleksowo a nasz dyplom jest próbą takiego
                opracowania. Sam w tej chwili dużo zmieniłbym w tej koncepcji ponieważ cały
                czas pracuję czynnie zawodzie architekta i dostrzegam coraz więcej błędów i
                nieścisłości. Przede wszystkim taki temat jest zbyt złożony dla jednej czy
                dwóch osób dlatego powinien nim się zajmować zespół projektantów ze wszystkich
                branż. Co do szerokiej prezentacji dyplomu -> spółka Rewitalizacja nie
                powiesiła go na billboardzie w centrum miasta więc wiedzą o tym tylko
                nieliczni. W tej chwili w gazecie po raz pierwszy wymienione zostało moje
                nazwisko a jest to już któryś z kolei artykuł na ten temat więc w
                kwestia "promocji tzw młodych zdolnych" też nie wchodzi w grę. Pozostaje mi
                tylko wierzyć, że ten teren nabierze w przyszłości blasku i będzie dumą Radomia.
      • Gość: PITAGOR Re: Rwańska do remontu IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 26.02.04, 08:01
        Kościół nie jest przy ul.Osiedlowej, a przy ul.Kwiatkowskiego ;-)
    • Gość: krys Re: Rwańska do remontu IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 13:31
      A gdzie można obejrzeć tą wizualizację?
      • Gość: nova Re: Rwańska do remontu IP: *.krakow.pl 26.02.04, 18:25
        ...ulica japońskiej wiśni niech mi się przyśni co jakiś czas....
        • Gość: nova Re: Rwańska do remontu...ps IP: *.krakow.pl 26.02.04, 19:47
          projekt podoba mi się, ale za dużo nowoczesności jak na to miejsce.
          Czy będzie ogłoszony konkurs?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka