Gość: X LO Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.11, 18:57 Falek zastanow sie! Nie sztuka jest zamknac teraz szkole, a pozniej budowac nastepne jak bedzie wyz, na ale jak przystalo na nasz kraaj myslimy chwila.. Przeciez w szkole sa osoby niepelnosprawne przeciez nie dadza sobie rady z bydlem..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X LO Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.11, 18:58 Moze lepiej za zyskane pieniadze wybudujecie nasz lepsza szkole, dostosowana do osob z orzeczeniem..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.11, 21:39 weź sie zastanów, dlaczego obrażasz ludzi, których nie znasz? Bydło? A może to "bydło" z gimnazjum też wcale nie jest szczęśliwe, że z powodu dokoptowania kilkunastu klas licealnych będzie kończyło lekcje o 17 zamiast o 15? Może też ma obawy, że przyjdą licealiści po 1,90 cm wzrostu i będą gnębić bezbronnych gimnazjalistów? Zastanawia mnie fakt dlaczego większośc osób komentująca ten temat zakłada że szkoły gimnazjalne, których sprawa dotyczy są z tego powodu szczęśliwe. Atakujecie nie tych co trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
charlize94 Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować s... 10.01.11, 19:53 W XI LO panuje niesamowita atmosfera , po przeniesieniu go w inne miejsce, a tym bardziej po połączeniu go z gimnazjum, już nie będzie tak jak teraz. Stracimy klimat który stworzyliśmy w murach tej szkoły. Biorąc pod uwagę bardzo dobre umiejscowienie Słowackiego, władze powinny się zastanowić czy dobre jest jego przeniesienie? jest praktycznie jedyną szkołą w pobliżu dworca PKP i PKS. Do szkoły uczęszcza masa ludzi które mieszkają poza Radomiem, poświęcają dużo czasu na dojazd, a zmieniając umieszczenie szkoły będzie bardziej utrudniony poprzez komunikacje miejską a budżety domowe ulegną zmianom. Będzie lepiej? Nie wiem dla kogo… Odpowiedz Link Zgłoś
uczennicaixlo Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować s... 10.01.11, 20:44 Czy zmiany które tak momentalnie chce wprowadzić p. Fałek są do końca przemyślane? Czy on pomyślał o uczniach szkoły? Jestem uczennicą XI LO i nie mieszkam w Radomiu! Nie wyobrażam sobie tej szkoły w innym miejscu! Zdecydowałam się na naukę w tej szkole między innymi dlatego, że mam dobry dojazd, nie muszę korzystać dodatkowo z komunikacji miejskiej a po przeniesieniu to się zmieni. Jestem pewna, że po połączeniu nas z gimnazjum nr 1 i utworzeniu zespołu szkół wielu uczniów odejdzie ze Słowackiego. Moim zdaniem i zdaniem wszystkich moich znajomych ta reforma nie ma najmniejszego sensu. Nie oddamy Słowackiego tak łatwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotekIXLO<kot> Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.tronic.pl 10.01.11, 21:24 Tak jak wyżej... Wybierając tą szkołę nie poinformowano nas o nadchodzących zmianach. Przeniesienie szkoły wiąże się ze zmianą otoczenia, a uczęszczanie do tego samego budynku co gimnazjum nie atrakcyjne ani dla nas, licealistów, ani dla gimnazjalistów... IX LO jest wyjątkową szkołą, mającą swój klimat. Uczniowie są z tą szkołą związani, więc przed podjęciem jakichkolwiek kroków chyba powinno się zapytać o zdanie właśnie nas uczniów, oraz grono pedagogiczne... Opinia oraz zdanie społeczności powinno być priorytetem w działaniach władz. Ja osobiście zamierzam zostać w tej szkole i nie przyjmuje do wiadomości, że może być inaczej ;) trzeba być dobrej myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosz66 Protest 10.01.11, 21:42 Proponuję żebyście się zorganizowali i w porozumieniu z rodzicami oraz uczniami innych szkół zorganizowali manifestację. Zamiast do szkoły przyjdźcie wszyscy pod Urząd Miasta. Łącznie powinno to dać parę tysięcy osób. Zjadą się wszystkie media z kraju. Jak nic nie zrobicie to was pozamykają i poprzenoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Głosowaliście na PIS to o co pretensje? IP: 193.111.144.* 11.01.11, 10:29 W Radomiu rządzi PIS wybrany przez mieszkańców miasta, którzy powinni być zadowoleni ze swojej władzy. O co wam teraz chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Głosowaliście na PIS to o co pretensje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 11:25 Nie głosowałam na PIS - ale staram się zrozumieć. Prywatny przedsiębiorca robi to co dla jego "zakładu" jest dobre - jeżeli zwiększają podatki, to on tnie koszty lub podnosi ceny swoich towarów - inaczej po prostu zbankrutuje. Gmina więc tnie po kosztach. Dla uczniów najlepiej by było, gdyby w gimnazjach klasy liczyły 20 - 25 osób, a w liceach max 28. Tak myślę, że jeżeli gmina kształtowała by prawidłowo politykę oświatową - to kierunki zmian oscylowały by głównie w rozliczaniu naboru do gimnazjów i nie faworyzowaniu jednych kosztem innych (co nijak się ma do osiąganych przez nich efektów) - a i rodzice powinni się trochę zastanowić nad wyborami, a nie ślepo wierzyć w durne statystyki i lipne oferty niewiadomo jakich klas już na poziomie gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Głosowaliście na PIS to o co pretensje? IP: 46.113.121.* 11.01.11, 20:58 Przed wyborami nikt nie wspominał o likwidacji szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 54yq Re: Głosowaliście na PIS to o co pretensje? IP: *.radom.vectranet.pl 11.01.11, 22:05 Przed wyborami kandydaci na prezydenta: Kosztowniak i Szprendałowicz obiecali ze sceny teatru wybudowanie budynków dla Plastyka. Zróbcie to i nie będzie trzeba przenosić Słowackiego ! Dotrzymajcie słowa dżentelmeni ! Chociaż raz. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosz66 Re: Głosowaliście na PIS to o co pretensje? 11.01.11, 23:43 Była taka deklaracja wyborcza. I po wybudowaniu muzycznej też było obiecywane. Publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
radomianka6 Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować s... 11.01.11, 15:43 Dobro człowieka (ludzi) jest dobrem najwyższym. Pamiętajmy o tym !!!!!!! Pieniądz to produkt uboczny jakiegoś celu, do którego dąży się i który osiąga się dla niego samego. Łatanie budżetu miasta takim celem nie jest, zwłaszcza, gdy chce się poświęcić dlań inne, zrealizowane już i nieżle funkcjonujące dobra. Zamierzona wyprzedaż niektórych nieruchomości służących dotąd placówkom oświatowym będzie działaniem krótkowzrocznym. Przy okazji nieodwracalnie zaprzepaszczony zostanie także dorobek takich szkół jak np. X LO im. Stanisława Konarskiego_ świetnie działającej szkoły integracyjnej. Jak widać nie jestem odosobniona w pozytywnej ocenie tej placówki edukacyjnej, toteż chcę wierzyć, że władze samorządowe powrócą do kontynuacji działań prorozwojowych bez szkody w majątku i zasobach niematerialnych miasta Radomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ne Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: 212.33.72.* 11.01.11, 15:49 Co się dzieje w Radomiu od wygranej PiS w listopadzie 2010 r. : - 22 % bezrobocia - lipna wigilia na deptaku i fatalny sylwester bez koncertu na placu pod urzędem - podwyżka dla Kosztowniaka - upadek sportu w Radomiu - kłopoty AZS Radom i Radomiaka Radom -jedna z radnych znalazła pracę w bibliotece miejskiej mimo , że osób bez pracy w Radomiu po bibliotekoznawstwie jest ponad 20 ( stan na listopad 2010 r. ) SZKODa mi Radomia za co on tak cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ne Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: 212.33.72.* 11.01.11, 15:54 Kto w Radomiu głosował na PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawi Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 11.01.11, 19:04 nazywa się to pieknie, czyli "przeniesienie", a tak naprawdę z czym się to wiąże? z likwidacją. szkoly upadna, bo gimnazjalisci nie będą chcieli isc do szkoly, ktora jest przy innym gimnazjum. cala nadzieja w gimnazjalistach z owego "zespołu" i pewnie przy nadziei mozna pozostac. skoro jedno z liceów jest integracyjnym, to szczerze wątpię, żeby rodzice chcieli przeniesc dzieci, wymagajace odpowiednich warunkow, do rozwscieczonej chołoty gimnazjalnej. liceum tym samym traci integrację. bardzo sprytnie obmyslone. zlikwidujmy, ale powiedzmy, ze przenosomy; brzmi lepiej i nie bedzie to "nasza wina". drugie LO - z dobrym dojazdem, które na pewno mialo mniejsze klopoty z naborem, niz, zalozmy, LO na Michalowie; tyle, ze budynek z dobrym dojazdem latwiej sprzedac. zespół pt. psp+gimn rozumiem, ale polaczenia gimn i LO absolutnie nie. inne sa zalozenia gimnazjów, inne liceów, to kompletne nieporozumienie, zeby akurat takie polaczenie tworzyc. swoją drogą, zeby zarzadzac edukacja, trzeba miec do tego jakies podstawy, wiedze, zapoznac sie chocby z programami i z kladzionym naciskiem na egzaminy po podstawowce, po gimnazjum i wiedziec, ze NIECO się to rozni od matury... zatem laczenie gimn i LO, to nieporozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
palineczka-b Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować 11.01.11, 20:27 Przykre to, naprawdę... LO im. St. Konarskiego ukończyłam w 2009roku, niby ten etap- "licealny" mam już za sobą, a jednak ciągle wracam myślami/wspomnieniami do tamtego budynku, społeczności, idei wpajania dzieciom/młodzieży niesienia pomocy innym. Pozwolę sobie zacytować fragment postu, który niegdyś, przed 3 laty zamieściłam na tutejszym forum w celu „obrony” X LO, jakoby miało być ono ‘słabym liceum’. "Uważam, że niski poziom mają licea X i XI, są wprawdzie najmłodsze, ale brakuje tam nauczycieli z motywacją" Czy był Pan kiedyś, nawet przelotnie w X lub XI LO? Wydaje mi się, że nie... Czy słyszał Pan kiedyś o takich wartościach jak integracja, tolerancja, empatia? Wydaje mi się, że nie... A wie Pan dlaczego tak mi się to wszystko wydaje? Pewnie pomyśli Pan, że jestem zarozumiała, zresztą mało mnie to obchodzi powiem szczerze: zabolało mnie to co Pan napisał, osobiście jestem uczennicą X LO (tj. Konarski) i jedyne co mogę powiedzieć na temat tej szkoły... to - to, że jestem dumna, że do niej chodzę, i bardzo się cieszę, że moje życie potoczyło się tak a nie inaczej, że do niej trafiłam (choć nie była to moja szkoła I wyboru...) I zapewniam Pana, że nie jest to ‘słabe liceum’ ! Już pierwszego dnia, gdy weszłam do tej szkoły (zanosiłam świadectwo i wynik egzaminu) powiedziałam do mamy: „Mama, ja chcę tu chodzić” !! Naprawdę nie wiem, co mnie skłoniło, żeby tak powiedzieć, przecież wówczas nie wiedziałam, jakich będę miała nauczycieli, jaką klasę, jak tu będzie i w ogóle... a jednak nie pomyliłam się... :) ;) ;) Kurczę nio dłuuugo dłuuugo mogłabym opowiadać o tej szkole... o specyfice uczenia się w niej, o fajnych i naprawdę wartościowych ludziach, których w niej poznałam nio i w ogóle :) Może tak zreasumuję co chciałam na owy temat powiedzieć: Konarski ma w sobie coś... właśnie to coś co sprawia, że my jako młodzież ucząca się w niej, zarówno jak i nauczyciele stanowimy jedną całość, taką dużą rodzinę, być może dlatego iż jest to mała szkoła liczy bodajże 300 uczniów i każdy z każdym się praktycznie zna, ale myślę, że akurat to jest pozytywną cechą MOJEJ szkoły ! Podkreślam mojej, bo zapewniam Pana, że tak jak o mieszkanku w którym mieszkam czuję się bezpieczna i nazywam je MOIM domem, tak i szkołę w której się uczę i w której czuję się bezpieczna nazywam MOJĄ szkoła!” Pisałam to wprawdzie jak wspominałam 3 lata temu, ale nie o to chodzi „kiedy”, nie o to! Naprawdę tak Wam/Władzy zależy na zlikwidowaniu tak przyjaznej osobom/młodzieży z orzeczeniami przychylnej i wspierającej owe osoby placówki? To jest mała szkoła, mały budynek, ‘mniejsze’ wydatki, cóż to za pomysł z tym przeniesieniem? Na facebook'u powstało już można by rzec nieformalne stowarzyszenie „obrońców X LO”, w planach jest także "strajk", na który 'zapisuje się' coraz większa liczba uczniów i absolwentów, co by nie rzucać słów na wiatr, podaję linka dla niedowiarków: www.facebook.com/event.php?eid=145636562156050&ref=notif¬if_t=event_invite Nie myślcie Kochani, że tak łatwo damy się ‘przenieść’ :) Jeśli tylko będziemy w stanie "działać", a raczej "przeciwdziałać" to oczywiście jesteśmy zwarci i gotowi by bronić dorobku Dyrektora, Pani Wicedyrektor, Nauczycieli i wszystkich pozostałych osób pracujących w placówce! Do zobaczenia w czwartek :) Pozdrawiam serdecznie! -- *Kobiety są do kochania ~ nie do rozumienia* :) Odpowiedz Link Zgłoś
kokosz66 Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować 12.01.11, 00:13 Świetny pomysł z Facebookiem i strajkiem. Powinniście pójść dalej i zrobić demonstrację młodzieży ze wszystkich szkół. W ilości siła a nie wiadomo na którą ze szkół znajdzie się kupiec w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 07.02.11, 20:57 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.11, 21:26 To ty chyba nie wiesz o czym mówisz. LO i gimnazjum to szkoły ponadpodstawowe, wiec łączenie ich ma większy sens niż podstawówki i gimnazjum. Tak naprawdę to lepszy pomysł - nie mam na myśli tej konkretnej sytuacji - połączyć 2 etapy edukacji w jeden - nauczyciele mają możliwość lepszego poznania ucznia przez 6 lat niż przez 3, co skutkuje bardziej indywidualnym podejściem, uczniowi odpada stres związany ze zmianą szkoły, a problemy związane z trudnym wiekiem, są nieco zniwelowane przez obecność starszej młodzieży, która stanowi dla gimnazjalistów, miejmy nadzieję dobry przykład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwony Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 21:52 Ostra reakcja opozycji na zamiar likwidacji szkół w mieście całkowicie zaskoczyła rządzący miastem PiS. Co będzie dalej. Ale emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
palineczka-b Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować 11.01.11, 22:24 jak to co? Wszystko zostanie jak do tej pory, nie ma sensu zmieniać, ot i cała filozofia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen XLO sprzeciw IP: *.tronic.pl 11.01.11, 23:30 Nasza szkola jest jadyna ktora posiada wszystkie klasy integracyjne. Co z tanie sie z uczniami ktorzy maja deficyty lekarskie? Nie mozna odeslac ich do szkol o klasach masowych. Po co niszczyc dobrze zorganisowana nowa szkole? Jest niewielka i na pewno nie potrzeba na nia az tak wiele kosztow. My jako uczniowie jestesmy zadowoleni z programu nauczania. Mamy pewnosc ze ta szkola daje nam szanse na dobra przyszlosc. Panuje w niej bardzo ciepla i rodzinna atmosfera. Nauczycielie traktuja nas jak wlasne dzieci. Czemu chcecie nam to odebrac? Czy edukacja przyszlych pokolen nie poiwinna byc na 1 miejscy? Jestem uczennieca 2klasy za rok mam mature . Kto w PG przygotuje mnie tak dobrze jak nauczyciele ktorzy robia to od lat i znakomicie poniewaz poziom zdawalnosci egzaminow dojrzalosci w naszej szkole miesci sie miedzy 98-100% zdawalnosci. W niewielu szkolach az taki wielki procent jest aktywny. Nie pozwolimy aby odebrano nam nasza szkole.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: sprzeciw IP: *.radom.vectranet.pl 12.01.11, 12:28 ludzie czy wy nie widzicie że to tylko czubek góry lodowej. przecież rządzący naszym miastem wyraźnie mówili o kilku lub klikunastu zmianach. gazety dotarły do dwóch. moim zdaniem na tym się nie skończy, a dojdzie do tego że te dwa licea zostaną wspaniałomyślnie pozostawione natomiast zostaną zlikwidowane następne 3. Problem nie istnieje w obronie 2 szkół- problem istnieje w obronie całego społeczeństwa Radomia przed irracjonalnymi pomysłami (sposobami oszczędności), kosztem naszych mieszkańców. Przez tą reformę bez ofiar się nie obędzie, przecież po połączeniu szkół po co jest 2 dyrektorów , 4 konserwatorów, 5 woźnych 2 sekretarki i kilku nauczycieli którzy się będą dublowali. Wiem że każdy może argumentować tak czy inaczej, że część z nauczycieli nie pracuje, że mają za dobrze, że woźne nic nie robią. Nikt wam nie broni i nie bronił zostać nauczycielem/ woźną czy konserwatorem. Dziwne jest też to że nikt nie poruszał tego tematu wcześniej przed wyborami, przecież ten temat nie narodził się kilka dni temu przez ekipę rządzącą tylko dużo dużo wcześniej. Dziś szukamy oszczędności w oświacie, jutro w policji, pojutrze w straży, a za tydzień w szpitalach - może poszukajmy oszczędności w urzędach w pensjach. Może napiszmy projekt unijny są różne metody tylko jak zwykle nikomu się nie chce. Łukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianka jedna Re: sprzeciw IP: *.radom.vectranet.pl 12.01.11, 19:30 "ludzie mówia na mieście", że to dopiero początek wspaniałych pomusłów Fałka i spółki, podobno I LO - Kopernika mają przenieść z ulicy Żeromskiego do opuszczonego budynku po X LO, ciekawe czy to prawda, czy tylko plotka, bo ludzie już chyba przestają wiedzieć co w tym mieście jest prawdą, a co tylko fikcją lub szlonymi pomysłami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fałex Re: sprzeciw IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 21:31 w X L O będzie wydział teologiczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 22:04 Ze Skórzanki i Odzieżówki zrobią jedną, która przyłączyć fryzjerki z Hubala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 86r Re: sprzeciw IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.11, 15:17 a moim zdaniem dyrektorzy boja sie o swoje stolki, wiadomo ze beda 'goscic' w nie swoim budynku, moze beda zarabiali mniej? to samo z nauczycielami - boja sie swoich miejsc, bo na ich w nowych budynkach sa nauczyciele, ktorzy juz ucza-moga dostac dodatkowe etaty, a tych nowostaro przybylych sie pozbyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: sprzeciw IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.11, 23:33 To raczej dyrektorzy liceów będą dyrektorami zespołów, to dyrektorki gimnazjów są zagrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: sprzeciw IP: *.radom.vectranet.pl 14.01.11, 08:50 no jakos watpie zeby obecna dyr PG 5 ktora dostala w tym r nagrode ministerialna byla zagrozona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 14:42 Mam dość - odczepcie się od gimnazjów - to nie one prosiły o zmiany, a przyjście do nich nauczycieli z liceów (przed którymi dopiero reforma edukacjii) może tylko zakłócić ich pracę. Szanowni "profesorowie" po prostu boją się pracy w gimnazjach - bo zostaną pogonieni do roboty. Będą musieli stanąć do rywalizacji z nauczycielami, którzy mają takie samo wykształcenie jak Oni - ale jedną przewagę - po raz "enty" to ich reformują, przekształcają i to im wszyscy dokopują w jakich to złych szkołach pracują. Wszyscy uczniowie w obydwóch tych liceach wszak znaleźli się z księżyca - nie kończyli gimazjów - lub wszyscy są po elitarnych placówkach typu Kochanowski. Gratuluję!!! Tylko moi drodzy jak będziecie się czuli jak gmina jednak mimo protestów zdecyduje o zmianach (oby nie!), jak wejdą nauczyciele do PG5 lub PG1 i przywitają się ze swoimi kolegami, jak zachowają się uczniowie. Wypowiadając się na różnorodnych forach i spotkaniach w sposób nie merytoryczny, a szkalujący inne szkoły - wystawiacie Sobie świadectwo. Przyjście LO do gimnazjum spowoduje wydłużenie czasu pracy tych pierwszych do 17 - 18 godz. - może my też nie chcemy tak pracować. Nasze kochane MEN w swoich założeniach (pod wodzą PO) widzi właśnie w taki sposób najbliższe lata - łączenie LO z Gimnazjami, a SP z przedszkolami. Toż właśnie większość społeczeństwa popiera PO, a tym samym legitymizuje takie zmiany w oświacie - kochani to dopiero początek, poczytajcie projekty proponowanych zmian na stronach MEN. Wszelkie żale chyba trzeba kierować znacznie wyżej niż do gimnazjów ich uczniów i rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: sprzeciw IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.11, 21:40 Brawo! w 100% się zgadzam - to nie pomysł nauczycieli i uczniów gimnazjów, a ich się obarcza winą, szkaluje i obraża epitetami w stylu "hołota i bydło" "rozwścieczona banda" itp. A RM i tak zrobi co sobie postanowiła i żadne protesty i strajki tego nie zmienią. A co do umiejętności nauczycieli gimnazjów i obaw, że nie będą potrafili przygotować uczniów do matury, są dla nich obraźliwe - niejednokrotnie Ci nauczyciele ciężej pracują i więcej wysiłku wkładają w pracę z młodzieżą w trudnym wieku niż co niektórzy nauczyciele tzw renomowanych liceów, bo oni mają młodzież prima sort, która i tak wszystko zrobi sama. A uczennica Konarskiego wypowiadająca się na tym forum kilka postów wcześniej robiąc tyle błędów stylistycznych i merytorycznych, dała kiepskie świadectwo nie tylko sobie, ale i swojej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gela Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 22:11 oj lolka loka Twoja ostatnia myśl to niezła kompromitracja i brak wyobraźni, pozdrowienia dla klubu Mensa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 22:27 A nie pomyślałaś, że uczennica, którą tak zjechałaś cierpi może na dysleksję albo dysortografię? Biorąc pod uwagę fakt, że X LO to szkoła INTEGRACYJNA, jest to bardzo możliwe. Może na przyszłość uruchom wyobraźnię zanim zaczniesz pluć jadem i atakować dzieciaki, których nawet nie znasz? Kolejny przykład naszej świętej, polskiej tolerancji... Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: Lolka IP: *.radom.vectranet.pl 17.01.11, 23:14 Teraz wszyscy mają dysleksję lub dysortografię, bo to zwalnia od jakiegokolwiek wysiłku. Przy każdej możliwej okazji się tym zasłaniają. Co do atakowania, to przeciwnicy pomysłu łączenia szkół zaczęli od wyzwisk pod adresem uczniów gimnazjum nazywając ich hołotą, motłochem i bandą rozwydrzonych gimnazjalistów, a przecież nikogo z nas nie znają. Jakoś nikt nie zwrócił na to uwagi - ot polska wybiórcza tolerancja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 16:20 Rozumiem logikę pani Lolki, oko za oko, ząb za ząb. Tylko przykre, że kosztem dzieci (możliwe, że chorych), które być może przyjdzie przyjdzie jej uczyć....Bardzo etyczna postawa. Mam nadzieję, że pani Lolka to odosobniony przypadek, wkrótce będę szukać gimnazjum dla swojego dziecka i wolałabym, żeby na kogoś takiego nie trafiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cha cha Re: sprzeciw IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.11, 22:55 Ekspertko od siedmiu boleści (myslę nauczycielko gimnazjum) nie merytorycznych a ortograficznych rozumiesz jaka to róznica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: sprzeciw IP: *.radom.vectranet.pl 17.01.11, 23:10 "deficyty lekarskie"??? to wg Ciebie ( jak mniemam nauczycielu renomowanego liceum) błąd ortograficzny? teraz widzisz różnicę (bo na rozumienie nie liczę)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cha cha Re: sprzeciw IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.11, 22:10 A o to chodzi, to prawda dziecko nie bardzo rozumie pojęcia a ty (zapewne nauczycielko gimnazjum) lubisz udowodnić uczniowi jaka jesteś mądra a ono głupie. Żenua Odpowiedz Link Zgłoś
szczerze93 Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować s... 14.01.11, 16:59 Tragiczny jest pomysł łączenia jakiegokolwiek liceum z gimnazjum .. Jedyny argument , powiedziany wprost jaki usłyszeliśmy to pieniądze na budżet państwa .. co jest co najmniej śmieszne.. jako przyszły maturzysta , nie wyobrażam sobie nauki do godziny 17-18, a gdzie czas na dodatkowe zajęcia i przygotowanie do matury? tak RADOM dba o NAS - uczniów? a osoby które dojeżdżają z poza Radomia, których jest znaczna większość.. co z nimi? Ich wolny czas między szkołą a spaniem skurczyłby się do minimum, nie mówiąc już o jakiekolwiek nauce po za szkołą.. jak tak bardzo chcą wprowadzać zmiany, to czemu na gorsze? gimnazjum nr.1 ma miano najgorszego gimnazjum w mieście, uczniowie Słowackiego mają poprawić renomę tej placówki? nie bądźmy śmieszni,nie zdziwiłbym się jak znaczna część tego gimnazjum, to będą osoby które kilkukrotnie nie zdały, a co za tym idzie, będą w wieku licealistów !! i gdzie mowa o bezpieczeństwu uczniów? lepszym pomysłem byłoby połączenie szkół podstawowych z gimnazjami, tak jak to było kiedyś ~~~~~~~~ bo jeśli wiesz skąd jesteś, podnieś ręce i krzycz! jeśli znasz swoje miejsce podnieś ręce i krzycz! jeśli wiesz gdzie masz serce podnieś ręce i krzycz ! - nie ma przebacz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naczelny Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 15.01.11, 13:05 Ha ha ha, pusty śmiech mnie ogarnia, bo o to jedyny lek na całe zło - PiS (PIC), jedynie słuszna partia wg. radomian (za przeproszeniem), którzy tak ochoczo wybrali na kolejną kadencję, teraz szlochają, bo dzieci będą miały dalej do szkoły, a nauczyciele cała reszta na bruk. Bardzo dobrze, głosowaliście, to macie za swoje. Jak tam kac moralny, bo czkawką przy różnych okazjach będzie się odbijać nieraz. Niejeden dałby się pociąć tu za PiS, teraz niech się potnie za szkołę. HA HA HA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukacz Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 15.01.11, 23:06 W marcu na swoim blogu pan Kosztowniak zapewniał: Nie ma problemu z Plastykiem. Odniosę się na koniec do wpisu w komentarzach. Chodzi zapewne o kontrowersje dotyczące przyszłości i funkcjonowania Plastyka przy ul. Kilińskiego. Nie ma żadnego zagrożenia dla funkcjonowania Plastyka w budynku przy ul. Kilińskiego. Doszło do jakiegoś komunikacyjnych nieporozumień pomiędzy jednym z moich zastępców a dyrekcją i rodzicami szkoły. Spotkałem się zarówno z dyrekcją jak i przedstawicielami rodziców uczniów z Plastyka. Wyjaśniliśmy sobie całą sytuację. Poinformowałem, że po wyprowadzeniu się Szkoły Muzycznej z budynku do nowej siedziby przy ul. 25-go Czerwca, dojdzie do rozbudowy Szkoły Plastycznej. Dopiero potem może być mowa o sprzedaży czegokolwiek. Sprzedaż części kompleksu jest planowana i nastąpi. Nie jest bowiem możliwa sytuacja taka, że skoro wyprowadzi się Szkoła Muzyczna, to całość obiektu przejmie Plastyk. Jeszcze raz powtórzę, że zabezpieczone zostaną interesy Plastyka. Szkoła ta, czy jakakolwiek inna, powinna mieć tyle miejsca, ile jest niezbędne do właściwego jej funkcjonowania. Reszta obiektu zostanie wystawiona na sprzedaż. Na jubileuszu 65 lecia szkół plastycznych w listopadzie ze sceny teatru obaj kandydaci Kosztowniak i Szprendałowicz obiecali budowę Plastyka. Wszyscy to słyszeli. Gdzie wasz honor panowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAC Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 22:38 Łączenie gimnazjów z liceami ? A dlaczego nie z technikami lub zawodówkami? Uczniowie po gimnazjum mają prawo do dowolnego wyboru szkoły ponadgimnazjalnej. Takie sztuczne, masowe łączenie jest błędem. Bardziej logiczne jest połączenie rejonu dla podstawówki i gimnazjum. Liceum i gimnazjum razem to preferowanie liceów. Lobbing działa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 15:10 1.PG1 + Chałubiński lub Kopernik 2.PG2 + Słowacki 3.PG3 - tu problem - pozwolić na klasy LO - robić zespoły 4.PG4 - już jest zespół 5.PG5 - Konopnicka 6.PG6 - Baczyński 7.PG8 - Sobieski 8.PG9 - rozpuścić do rejonów w swoich gimnazjach 9.PG10 - tu problem - pozwolić na klasy LO - robić zespoły 10. PG11 - Chałubiński 11. PG12 - tu problem - pozwolić na klasy LO - robić zespoły 13. PG13 - Kochanowski lub od razu studia mało??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: togo1630 Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 20:04 X LO im.Konarskiego ma możliwość powrotu do swoich początków,gdy tworzyło zespół szkół ogolnokształcących razem ze zlikwidowanym Publicznym Gimnazjum Nr 18. Było tak zaledwie kilka lat temu . Czy były to tylko złe wspomnienia ? PG Nr 5 jest szkołą rozwojową,gdzie teraz pracuje jeden z najlepszych nauczycieli oświaty polskiej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 21:42 ten ,,jeden z najlepszych nauczycieli ,,to taki sam gatunek,jak ten wice od siedmiu boleści!razem chcieli utworzyć klasę 45 osobową!mamy powrót do lat powojennych?w cywilizowanych miastach klasy liczą po 20 osób max,tylko w tym zaścianku nie może być mniej niż 30!tak się oszczędza w Radomiu Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyradomianin Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować 20.01.11, 21:47 Szkoda tych radomskich szkół szkoda uczniów nauczycieli.Oby tylko nie doszło do tej oświatowej rewolucji w Radomiu. Najbardziej dziwi mnie reakcja opozycji oni już powinni o tym głośno mówić jak będą bronić szkół w Radomiu.Obecni Radni PiS ( m.in Mirosław Rejczak) w 2004 r. jak likwidowali szkoły to pół miasta obkleili plakatami.Były to plakaty przeciw Radomianom Razem i prezydentowi Marcinkowskiemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggggggg Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: 193.111.144.* 21.01.11, 10:33 jak trzeba robić reformy to widocznie miasto wie co robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UCZNIOWIE Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 21.01.11, 19:49 Zapraszamy władze Radomia, uczniów, rodziców i pracowników szkół i placówek oświatowych oraz wszystkich, którym bliska jest sprawa rozwoju i przyszłości Radomia, na mszę świętą i spotkanie modlitewne w ramach comiesięcznej modlitwy za Radom, które odbędzie się w Kościele Garnizonowym, plac Konstytucji 3-go Maja, 23 stycznia w niedzielę o godzinie 15.00. Intencja mszy: "O światło dla tych, którzy podejmują decyzje dotyczące radomskiej oświaty”. Inicjatorem nabożeństwa jest środowisko IX Liceum Ogólnokształcącego imienia Juliusza Słowackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goniec Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 16:57 im już niestety nic nie pomoże oprócz natychmiastowego leczenia specjalistycznego!ignorancja,zdufanie,zakłamanie,kumoterstwo i skandaliczna niewiedza merytoryczna rozporządzeń MEN dotyczących organizacji klas i szkół integracyjnych,pomocy korekcyjno-kompensacyjnej oraz innej pomocy dzieciom o szczególnych potrzebach edukacyjnych to cechy charakteryzujące tego pana,który chce dzieci przestawiać,jak szafki kuchenne!a z jakimi dyrektorami trzyma sztamę świadczy sprawozdanie z kontroli finansowej w psp33(treść na str,bip.radom pl).jest w dalszym ciągu dyrektorem,mimo,że sprawą powinna zainteresować się prokuratura!skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żeroma Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować IP: *.radom.vectranet.pl 23.01.11, 10:40 Mam nadzieje,że w homilii będzie o prawdzie,fałszu i kłamstwie (p.Fałka) Odpowiedz Link Zgłoś
gela1 Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować s... 24.01.11, 09:00 to cytat z artykułu o projekcie łączenia szkół w zespoły Zmiana miałaby pozwalać, aby w nowych zespołach mogło się znajdować nawet po kilka szkół mieszczących się w odległych budynkach, a nie jak obecnie w tym samym. Na przykład liceum w mieście tworzyłoby zespół z kilkoma wiejskimi gimnazjami. Podobnie szkoły podstawowe miałyby przyporządkowane sobie przedszkola. Rozważa się też łączenie w grupy małych podstawówek. A w skład stworzonych zespołów przedszkolno-szkolnych miałyby też wchodzić punkty przedszkolne. www.monitor.edu.pl/newsy/laczenie-szkol.html interpretacja naszych radnych poraża Odpowiedz Link Zgłoś
abc-and-more Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować s... 03.02.11, 01:17 Prezydent Fałek na sesji informacyjnej Rady Miejskiej 17 stycznia2011 : Zmienia się tylko lokalizacja i nic więcej. Wniosek: Przenieść magistrat na Domagalskiego! I nic więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
abc-and-more Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować 03.02.11, 02:44 Z szacunku dla „plastyka” potrzebna jest publiczna refleksja Radomian i niezbędna odpowiedź Prezydenta na pytanie : czy właściwa jest sprzedaż budynku ,w którym znajdują się przygotowane dużym wysiłkiem pracownie? Czy decyzja skazująca uczniów na ponowną tułaczkę nie byłaby decyzją krzywdząca uczniów, rodziców i nauczycieli, którzy włożyli ogrom pracy w remonty i adaptacje budynków , czy nie należy uszanować ich dotychczasowych starań i wysiłków? I czy nie zasługujemy na klimat „plastyka” w sercu miasta? Jak dalej potoczy się historia? Jest zasadnym pytanie, kto to sobie tak zasłużył na takie historyczne miejsce i za jaką cenę wchodzi na kolana „plastykowi”? Dlaczego „plastyk” nie ze swojej woli ma być agresorem? Tak będzie odbierany każdy, kto wchodzi do innego domu /Słowackiego/, nie pytając wcześniej o zgodę, nie pytając nawet o zdanie. Z pewnością trudno zrozumieć o jaki biznes tu chodzi? I to pod przykrywką racjonalizacji wydatków na oświatę. Idąc logicznym tropem można z centrum miasta usunąć i przerzucić „plastyka „ do Słowackiego. Za dwa – trzy lata , po stwierdzeniu ,że Słowacki się nie nadaje dla „plastyka”/ bo tak naprawdę jest, to budynek dla liceum , powinien to ocenić merytoryczny zespół / przegonić tak dla sportu „plastyka” ze Słowackiego do Hubala. Można także odrzucić od siebie kolejne licea, Kopernika do Konarskiego, Kochanowskiego do.....Przypominam słowa Prezydenta Fałka : "plastyk”. Ilość sal dydaktycznych w zupełności zadowala tę szkołę. Czyli kogo! Bo panią dyrektor w zupełności zadawala parkiet! Może wystarczy tu prosta analiza następstw wydarzeń do wysnucia wniosków. Być może konieczny jest mąż węszący /tak jest określony wywiadowca w powieści Romana Brandstaettera - Jezus z Nazaretu/. Odpowiedz Link Zgłoś
ikozak82 Re: Zmiany w radomskiej oświacie. Będą likwidować 03.02.11, 08:57 A mnie coś podpowiada, że rysio znowu kilkanaście/kilkadziesiąt osób chciałby wyryśkać. To stara, sprawdzona przez komunistów i perfekcyjnie udoskonalona przez rysia metoda. Należy stworzyć jak największy bałagan - reorganizować, likwidować, kręcić, mącić... Wtedy w ogólnym zamieszaniu najłatwiej poupychać na najwygodniejszych stołkach najbardziej zasłużonych aktywistów, którzy w razie potrzeby wypiszą sobie jakiś niezbędny papierek świadczący o ukończeniu wieczorowo-zaocznego ściśle tajnego kursu pedagogicznego (ewentualnie inne miernoty polecone przez najbardziej zasłużonych członków). I co z tego, że kulejąca radomska oświata straci resztę przyzwoitych pedagogów, którzy brzydząc się podchodami, podkładaniem świń i knuciem intryg odejdą na wcześniejsze emerytury, urlopy zdrowotne lub wyniosą się z tego miasta? Ważne, że prestiż rysia wzrośnie. Niech pospólstwo wie, że każdy kto ośmieli się mieć zbyt mało entuzjazmu dla rysiowych koncepcji/antykoncepcji zostanie przy najbliższej okazji wyryśkany... Poza tym wzrośnie autorytet misia-rysia wśród członków. Każdy niedouczony pociotek członka, któremu uda się wygrać "konkurs" na dyrektora szkoły będzie dozgonnie wdzięczny i wierny - zadba o etaty nauczycieli, sekretarek, woźnych itd. dla innych pociotków. Każdy członek będzie wtedy wiedział, że tylko dzięki rysiowi można skutecznie realizować hasło "rodzina jest najważniejsza" i to właśnie rysiowi najlepiej przyznać jak najwyższe miejsce na listach wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś