Dodaj do ulubionych

Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:52
Byłam w tym roku absolwentką tegoż gimnazjum i mam różne zdanie na temat
nauczycieli tam uczących. Otóż szczgólną sympatią nie dażyłam faci od
geografii(Szczepaniakowej, historii (Szarej) noo i może Rzeźnicy jeszcze od
fizyki. Reszta ujdzie. A co wy sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: teacher Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 18:12
      Pewnie głąbie jeden nie chciało ci się uczyć. Wam barany zawsze nauczyciel
      przeszkadza, bo was goni do nauki. Wtedy jest niedobry. Szkoda, że nie podałaś
      swojego nazwiska, to zaraz byśmy powiedzieli jakie miałaś oceny i jak durnowato
      odpowiadałaś. Pod nickiem to jesteś odważna i nauczycieli wymieniasz po
      nazwiskach. Pewnie w szkole byłaś lizusem i właziłaś nauczycielom w d..ę bez
      wazeliny.
      • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 07.02.06, 18:47
        Droga pani Palacz ładnie tak się wyrażać w internecie .
    • Gość: ktosia Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 18:45
      Drogi przedmówco! Nie wiem czy się podajesz za takowego wspaniałego nauczyciela
      Gimnazjum 22 czy może nie. Ale wcale głebiem nie byłam wręcz przeciwnie byłam w
      samej czółówce najlepszych,dostałam nagordę, wyróżnienie i stypendium i to
      dzięki własnej cięzkiej pracy. I co głupio teraz??
      • Gość: Były uczeń. Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: 80.249.0.* 11.08.05, 08:05
        Szara jest cool!!!
    • Gość: mloda3 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:52
      zależy dla kogo!
    • Gość: byly uczen Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.jastrzebia.sdi.tpnet.pl 11.08.05, 15:00
      Ja bardzo mile wspominam Gimnazjum nr 22. Musze obronicz Pania Szczepanowska.
      Byla fajna i dawala duze szanse na poprawe. Fajne byly tez: P. Jamrozik od
      polskiego( bardzo fajna jest bardzo dobra polonistka -pozdrowienia), P.
      Adamczak tez bardzo fajna(lubilem ja), P. Kalbarczyk od religi ( bardzo fajne
      lekcje)heh,P. Kozak-Jąłczyńska bardzo fajna choc do tej pory nierozumiem chemii
      heh i oczywiscie najlepsza nauczycielka P. Puto od jezyka angielskiego-
      Wspaniala osoba, mloda, ktora bardzo dobrze uczyla, bede ja bardzo dobrze
      wspominal - Wielkie pozdrowienia dla Pani!!!!!
      No a jesli chodzi o najgorszych nauczycieli to musze wspomniec p. Rasztabige -
      choc wprawdzie nic do niej nie mam i uczyla dobrze to do tej pory nie wiem
      dlaczego zawsze przed jej lekcja mialem nerwice heh ale tez pozdrowienia dla
      tej Pani.A do grona bardzo wymagajacych osob, surowych i niedajacych sobie
      popalic sa: P. Kiełbasa od bilogi i P.Dąbrowska od fizyki. Pozdrowienia dla
      tych Pan. Wasz Byly UCzen rok 2004/2005
      • Gość: sarenka Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 19:57
        A ty były uczniu moze lepiej bys sie nauczył nazwisk swoich byłych nauczyciele
        skoro ich tak wychwalasz a nie zniekształcał ich nazwiska! Wstyd! Co z ciebie
        za uczeń!
        • Gość: dziewczyny :) Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.12.05, 16:58
          ................................................................................
          ................................................................................
          .(cenzura)
      • Gość: nowa Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.udn.pl 01.10.05, 20:02
        Jej... jestem tu po raz pierwszy i chyba ostatni:( Muszę przyznać, że trochę
        zabolało, ale z drugiej strony hm ... może muszę coś zmienić... a z całą
        pewnością coś przemyślę ... Powodzenia w nowej szkole:)
      • Gość: pamiętliwy Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.udn.pl 26.10.05, 23:07
        coś podobnego uczeń chwalący aż tylu nauczycieli? hej nauczyciele przyda wam się
        to do awansu czy do przydziobania u dyrekcji? tylko nie wpadnijcie w
        samouwielbienie!
    • Gość: pytla Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 17:14
      odświeżam teamcik bo fajny jest ;D
      • Gość: UCZEŃ Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.01.06, 23:08
        A CO Z PANIAMI PROWADZĄCYMI WOLONTARIAT NIE ZAPOMINAJCIE O SUPER P. NOWAK OD
        MATEMATYKI. SUPER BABKA,WYMAGAJĄCA ALE FAJNIE UCZY. JA SKOŃCZYŁEM 2-LATA TEMU.
        • Gość: M.N Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.02.06, 22:53
          POZDRAWIAM WSZYSTKICH WOLONTARIUSZY Z PG 22 I DZIĘKUJĘ ZA MIŁE SŁOWA, ALE TO
          PRZEDE WSZYSTKIM WAM NALEŻĄ SIĘ SŁOWA UZNANIA ZA CIĘŻKĄ PRACĘ I POŚWIĘCENIE.
          (MIŁO CZYTAĆ TAKIE OPINIE. KTOŚ UWAŻA INACZEJ???)
    • Gość: Libero(ona) Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.udn.pl 09.11.05, 14:54
      Ja w tym roku chodze do 3 klasy,czyli ostatniej.Zdążyłam poznać już nauczycieli
      z 22 i uważam,że żadnym bohaterstwem jest wrzycanie nauczycielom na forum.Ja
      też nie lubie kilku z nich ale nie mam zamiaru o nich pisać.Za to chce napisać
      o nauczycielach,których lubie.Dlatego pozdrawiam p.Dąbrowską-super babke od
      fizyki,p.Sętkiewicz,która prowadzi sks z siatkówki(też jest extra)no i
      oczywiście p.Cynowskiego-najlepszego wf-isty pod słońcem!!!!!Oni są naprawde
      super!!!
      • Gość: fuksiczek Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:53
        Cynowski fajny? Jak dla mnie za duzo bluzni i klnie. Lubilem bardzo P.
        Galczynska
        Pozdrawiam - byly uczen
        • Gość: Absolwentka 2003 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 08:42
          ja skończyłam tę szkołę już jakiś czas temu i nigdy bardzo nie narzekałam,.
          Niestey w liceum maiłam duże zaległości mimo,że w gimnazjum była jedną z
          lepszych uczenic. Ogólnie rzecz biorąc to poziom jest baaardzo kiepski ale sama
          szkoła całkiem w porządku. mam z nią bardzo miłe wspomnienia i większość
          nauczycilei jest bardzo ok. Szcególnie p. Pawlak. Oczywiście jak zawsze są
          pewne wyjątki i takim właśnie jest p Prawda-Raczyńska. Naajgorszy nauczyciel na
          świecie nie mający pojęcia o edukacji i uczniach. Twierdziła że ma takie bogate
          doświadczenie pedagogiczne w rezczywistości jednak o uczniach i szkole nie wiem
          nic. pozdrwaiam pana Sobolewskiego, ktory zawsze znalazł rozwiązanie i to takie
          które wszsytkich satysfakcjonowało to własnie jest chyba powoałnie do zawodu.
          Mówiąc na ten temat trzeba by też wspomnieć panią Jóźwicka i panią Palacz,które
          również mimo tego,że wymagały były bardzo lubiane i są miło wspominane. Gorącao
          wszytskich pozdrwaiam
          • Gość: BELFER Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.02.06, 22:58
            ZALEGŁOŚCI TO NIE WINA GIMNAZJUM LECZ BRAKU SPÓJNOŚCI MIĘDZY PROGRAMAMI W GIMN
            I LICEUM. PEWNIE POWTARZALI CI "TO POWINAŚ UMIEĆ, CO, NIE MIAŁAŚ TEGO????"
            SKRÓCILI CZAS NAUKI W LICEUM O ROK A PROGRAM ZOSTAŁ, NAJLEPIEJ KAZAĆ UCZNIOWI
            SAMODZIELNIE TO NADROBIĆ....LIFE IS BRUTAL.
          • Gość: rksik Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 19:49
            Dlaczego nie lubisz Pani Prawdy - Raczyńskie? Fakt, że nie umie uczyć , ale
            jest całkiem sympatyczna, ale trzeba mieć do niej podejście , jako
            wychowawczyni jest SUPER! Lubię także panie: Rasztabigę, Brylant, Palacz ,
            nawet Błędowską i Dąbrowską a i jeszcze pani Klonowska!
      • Gość: kaska Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.udn.pl 25.12.05, 18:08
        NAjlepszym nauczyvielem jest PAN CYNOWSKI :] PANIA KUPIDURE SUPER JESt !! I
        PANIA HANKIEWICZ !! jest naprawde kochana nauczycielka :] papa
    • Gość: Absolwętka Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.udn.pl 18.12.05, 13:13
      Ja już w tamtym roku skończyłam to gimn i musze powiedzieć że jest to najlepsza
      szkoła do jakiej chodziłam. Najwyższy poziom to może tu i niejt bo teraz w
      liceum mam sporo do nadrobienia. Ale nauczycieli baardzo miło wspominam
      szczególnie p.Dąbrowską od fizyki spoko babka młodsze klasy bardzo przyciska
      ale to i dobrze a w 3 troszkę odpuszcza i stawia dobre oceny i zawsze można z
      nią o wszystkim porozmawiać, tak samo jak z p.Kiełbasą i Jaroszek od wosu,
      osobiście bardzo lubie też p.Derlatke (trzeba mieć do niej podejście) i p.Szarą
      (bardzo miła babka nie uczyła mnie ale zawsze można było z nią o wszystkim
      porozmawiać)noi oczywiście nie będę zapominać o p.Jamrozik bardzo miła i dobrze
      uczy, noi bardzo wrażliwa eh... nie zapomne kiedy odchodziliśmy i poszłam jej
      zanieść kkwiatki jak sie wzruszyła chociaż naszej klasy nie lubiła ;) mieł
      wspomnienia mam z lekcji chemii z p.Kozak-Jączyńską chociaż i tak sie niczego
      nie nauczyłam ;) nie będę zapominać o w-f 22 ma najlepszych nauczycieli od w-f
      Wojtek Stępień i Dorota Sętkiewicz nauczyli mnie zaje...... grać w siatkę :P a
      Aneta Kupiec użerała sie z nami na sks-ach z kosza :] były wzloty ale i upadki
      złe wspomnienia mam z geografii z p.Szczepaniak (nie ejstem pewna czy sie tak
      nazywała) i z matematyki z p.Adamczak chociaż nie była taka zła jako osoba ale
      jej lekcje mi sie nie podobały :/ a i jej stały tekst"bawcie sie dalej kto za
      was napisze egzamin" :P hehe no i napisałam sama i mi całkiem wyszło ;)
      pozdrófffffki dla całego 22 a i jescze zapomniałam o p.Sokołowkiej i
      p.Szczęsnym w brew pozorą bardzo fajni nauczyciele;) brakuje mi tej szkoły
      i "cisza" p.Kalbarczyk wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ;)
      • Gość: Nauczyciel Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.01.06, 10:01
        Droga Absolwentko Twoja wypowiedź niestety żadnej szkole, do której byś nie
        chodziła chluby by nie przyniosła. Pracuj nad sobą i staraj się poznać tajniki
        mowy polskiej, a w szczególności ortografii.
    • uczennice2 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 29.12.05, 16:34
      Alvaro czyli ks. Maciej Jakubowski jest superr :D Pani Rasztabiga tez nie jest
      zla :) zawsze mozna z nis na spoko pogadac ... a pani Sętkiewicz to spoczko
      nauczyciel z ktorym mozna pozartowac:) Nieprzepadamy zas za pania Burakowska
      (My chcemy pania Szarą !!) oraz za pania Kupidurą :|
    • Gość: Uczennica Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: 82.139.53.* 03.02.06, 23:29
      Najbardziej z nauczycieli lubie: panią Kalbarczyk panią Jaroszek panią Nowak
      (równa kobitka można sie z nią posmiać):P panią Rzeźnik i panią Łapot no i
      oczywiście szaloną panią Szpak hehe;):) Pozdorwienia dla wszytskich nauczycieli
      których nie wymieniłam:):):) I DLA WOŹNYCH , RÓWNYCH BABEK:D
      • Gość: uczeń Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.06, 15:22
        z p. Nowak można się pośmiać, ale jest wymagająca, ciągle jakieś dodatkowe
        zadania, kółka, dobrze chociaż że dobrze tłumaczy. pozdrawiam całe pg 22, fajna
        buda.
    • Gość: marko Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:21
      WITAM !!! co do samych nauczycieli to powiem krotko : nie lubie GALCZYNSKIEJ
      I JAROSNISKIEJ , A UWIELBIAM RASZTABIGE , PALACZOWA I PRAWDE- RACZYNSKA !!!
    • Gość: DELFINEK Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:23
      NAJGORSZA NAUCZYCIELKA NA SWIECIE JEST ZDECYDOWANIE GALCZYNSKA !!! POZDRO DLA
      BŁEDI !!! COOL KOBITKA Z NIEJ JEST , UWIELBIAMY JĄ !!!
    • Gość: bzyk Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 17:26
      Barczczu z klasy 3f czemu nie lubisz pan (Jarosinskiej i Galczynskiej) ja wiem
      tylko czemu lubisz p Prawde :P a przy okazji ja nie lubie ... niedziel heh
      pozdro szkola jest cool
      • Gość: juve Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:20
        oj gorski ty wiesz czemu nie lubie tych pan , a i wiesz tez czemu lubie
        wychowawczynie , jest poporstu świetna , jest dobrą wychowawczynią i wogole
        można z nią pogadać! Wiem , ze ty jej nie lubisz ale tych dwoch pań rowniez nie
        lubisz ! Prawda? Nie klam!
        • Gość: hitlerek Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:34
          moim zdaniem najgorsza nauczycielka w historii tej szkoły była i zawsze bedzie
          Pani Agnieszka Choroś. Oj co to za babsko było okropne , aż żal wspominać,
          dobrze , ze jej już tu nie ma ! Pani Klonowska jest świetną polonistką bardzo
          ja lubie i cenie jako nauczyciela. Pani Choroś niech się Pani uczy od
          najlepszych !
    • umcyk1 nauczyciele PG22 06.02.06, 18:53
      Najbardziej lubimy paną Leśniewską(spoko babka),Błędowską(śmieszna
      kobietka),Dombrowską(umie uczyć fizyki),ks.Maciek(najrówniejszy nauczyciel),a
      nie lubimy Szczepaniak(zawsze brakuje punkta do oceny wyżej),Szarej(jestś
      głupia),Rzeźnik(nie lubimy Cię).
      • umcyk1 Re: nauczyciele PG22 06.02.06, 19:00
        Czesc!Jestem Umcyk, chodze juz do liceum i mam gimnazjum za soba.zacznijmy od
        poczatku...Miliardy lat temu ziemia byla plynna substancja... nie lubie
        jamrozikowej ale z niej rura ojej nie wyrabiam co ona mi z bania robila
        naprawde wez sie babo utop ladnie na nia pisali ;d ale nic, nie lubilem szarej
        ale jest glupia naprawde ojej latwo z nia pojechac bez maselka i miec dobra
        ocene ale jak ktos nie jechal to mial slabo aleo coz bozia cie ukarala mendo
        pojdziesz do piekla, kto tam jeszcze, ciotka maryska dobra kobieyta ale zawsze
        brakowalo kazdemu punkta ale luzik szalasowa to jaka psychiczna wogole ojej wez
        pij melise kobito przed biologia to moze ci pomoze, kto tam hmm pani sokoloska
        smieszna takak mala krepa kiedys sie wywalila na schodach, hehe pan szczesny
        zdradza zone z nia kabaret i pani szczesna jest nieszczesna pani dobraskoa to
        kobitka na 6 smieszna i jak stawiala 1 to albo nie stawiala albo scierala we
        wtorki nie bylo bo ktos zawsze cos zrobil jakis gebka albo ktos i byly smieszne
        kazania, pani skrok od matmy tez dam 6 loj cudna babka,spoko tez pani jagiello
        jak uciekalismy jak wychodizla albo sie chowalismy pani rasztabiga tez spoko i
        chyba juz pozrdawiam, Umcyk -3e
      • Gość: terminator Re: nauczyciele PG22 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 21:49
        Oj Umcyk, skoro lubisz polonistkę, to naucz się języka polskiego, albo nie
        wymieniaj jej z nazwiska, bo to obciach dla nauczyciela mieć takiego ucznia. A
        jak Ci brakuje "punkta" do oceny wyższej to znaczy że pani Cię sprawiedliwie
        oceniła a i tak punktów masz za dużo. Głupi jesteś sam a FIZYKA bez Ciebie się
        obejdzie, pa pa
        • Gość: n-l Re: nauczyciele PG22 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.06, 22:58
          litości!my to czytamy!A może swoje nazwiska też podawajcie na forum w takim
          razie?
          • umcyk1 Re: nauczyciele PG22 07.02.06, 18:45
            Droga Mario Szczepaniak nie mam litości do Pani.Pozdrawiamy- motomysz z Marsa
        • umcyk1 Re: nauczyciele PG22 07.02.06, 18:41
          Drogie terminatorze!!!Na początku zwracam się do ciebie z proźbą o ponowne
          przeczytanie mojej wypowiedzi gdyż chciałbym zauważyć iż w swojej wypowiedzi
          napisałem że nie polonistki nie lubiłem więc naucz się się czytać ze
          zrozumieniem.Albo się nie wypowiadaj o błędach innych samym będąc kaleką
          językowym.
          • Gość: Terminator Re: nauczyciele PG22 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.02.06, 22:43
            Ależ zrozumiałem treść, co jest wyraźnie napisane w mojej odpowiedzi, więc
            powtarzam, jeżeli lubisz panią to nie kalecz języka. Pisze się prośba, przed
            egzaminem powtórz sobie to i owo, powodzenia.
            • Gość: Voronwe Re: nauczyciele PG22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 08:27
              Hodzem do tei szkouy czy lata i uwarzam rze pani od polskiego jezd bardzo
              doprom nauczycielkom i nałuczyua mie ortografji na piontke z plusem
              • Gość: hoh ;> Re: nauczyciele PG22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:14
                Pani Błędowska rządzi xD
            • umcyk1 Re: nauczyciele PG22 08.02.06, 16:28
              Nie lubie gościówy od Polskiego
              Jamrozikowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Terminator Re: nauczyciele PG22 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.02.06, 17:51
                A może tak dla odmiany: co w szkole lubicie? Pomińcie odpowiedzi "przerwy", bo
                zrobi się nudno, pozdro.
                • Gość: patrynio Re: nauczyciele PG22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:17
                  pozdrowienia dla ksiedza Maćka . Jest naprawdę super szkoda , ze tak późno
                  trafił do tej szkoły !
                  • gerjawit Re: nauczyciele PG22 21.02.06, 20:25
                    Ta szkola jest nawet fajna najlepiej sie rozpieprzalo krany raz jak sie koplo to
                    jak lulelo to suszylismu sie cala przerwe przy grzejniku to byla akcja ,a i
                    napewno nie POZDRAWIAM JAMROZIKOWEJ
    • Gość: uczen =) Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.radom.pl 09.02.06, 19:39
      W tej szkole bardzo nie lubie takich nauczycieli jak: p.Brylant p.Jozwickiej
      p.Bledowskiej (chociaz wszyscy ja lubia nie wiem za co)ale ja jej
      nienawidze....a duza sympatia daze ksiedza Maćka Jakubowskiego...tylko sie
      uwzial na mnie strasznie bo jak cos trzeba czytac to....oczywiscie ja... nie
      lubie strasznie p. Marzeny Goraj Gut...powiem szczerze..daze wszystkich
      nauczycielie sympatia ale jednych mniej drugich wiecej....Pozdrowienia dla
      innych nauczycieli z tej szkoly...jeszcze raz Ks.Maciek super jest.!!!!!!
    • Gość: Patryk Barszcz kl Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:00
      Ten ksidz to musi mi lipe robic na lekcji po co on mowil o tym ze na forum ja
      pisalem cos teraz klasa sie ze mnie smieje ja nie lubie tych pan i tyle.
      • Gość: Tomasz GÓRSKI Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:03
        sorki za to PaTRYK ! wcale tak nie mysle
        • Gość: patrynio Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:05
          Kto napisal czemu nie lubie tych pan i skad moze wiedziec dlaczego lubie
          wychowawczynie ? Jak nie Tomek to kto , przyznać sie!!!!
    • Gość: Tomasz Górski Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:07
      ktos mnie wkreca moim zdaniem to patryk bo mysli ze ja cos o nim pisze ja do
      niego nic nie mam
    • Gość: ktos Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:11
      Barszczu ale ty glupi jestes wiesz hehehehe
      • Gość: ktos 11 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:12
        a ty co to napisales to moze madry jestes?
        • Gość: ej Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:16
          Ej wy przestancie zasmieca forum pogadajcie se na gg
    • Gość: Patrynio Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:57
      Pozdro dla pani Rasztabigi, jest naprawdę super nauczycielką , bardzo ją lubię
      i zawsze ją będę mile wspominał trzy lata świetnej nauki niemieckiego , oraz
      znakomite lekcje urozmaicone zabawami !
    • Gość: Patrynio Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:02
      Pozdrawiam również i inne panie takie jak pani Prawda - Raczyńska ( fajna
      osoba). pani Palcz ( umie dobrze uczyć historii , spoko osoba) , pani Brylant
      ( jest naprawdę sympatyczna choć wiekszosc nie darzy tej Pani sympatią w
      przeciwieństwie do mnie ) , pani Klonowskiej ( jest osobą czułą i wrazliwą ,
      lekcje prowadzone przez tę panią są bardzo fajne, umie dużo nauczyc i ma
      podejście do młodziezy ) . A i na koniec wspomnę jeszcze o księdzu Maćku - to
      najlepszy ksiadz jakiego znam , jest naprawdę fajny !!!
      • Gość: Majkel Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.02.06, 20:50
        Kurde czemu nikt nie wspomniał o p.Szczęsnym, to był najlepszy wychowawca
        jakiego moglem mieć, w sumie wszyscy byli spoko chociaz w niektórych
        sytuacjach na nich blużniłem :P
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:21
          idzie luty...okuj buty
          • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:39

W roku 1828 w warszawskiej Szkole Podchorążych Piechoty zawiązał się spisek
            przeciwko głównodowodzącemu wojsk Królestwa Polskiego, Wielkiemu Księciu
            Konstantemu, który był bratem cara rosyjskiego Mikołaja I. Był on powszechnie
            znienawidzony, głównie za pruską dyscyplinę, jaką zaprowadził w wojsku polskim.
            Bunt wybuchł nocą dnia 29 listopada 1830 r., gdy grupa 24 spiskowców, pod
            dowództwem podporucznika Piotra Wysockiego, opanowała Belweder – pałac
            wielkiego księcia. Jednakże Konstanty zdołał się przed napastnikami ukryć.
            Podobno zbiegł z pałacu przebrany w kobiece ubrania. Powstańcy zdobyli wówczas
            Arsenał i następnego dnia, wraz z uzbrojoną ludnością cywilną, opanowali
            stolicę. W ten sposób spisek wojskowy przekształcił się w powstanie. Wielki
            książę Konstanty z częścią wiernych mu generałów i wojsk wycofał się z Warszawy
            do koszar na Wierzbnie, nie podejmując działań przeciwko powstańcom.

Po nieudanych próbach rozbrojenia powstańców przez Radę Administracyjną
            (kierowaną przez księcia Lubeckiego) będącą cywilną władzą Królestwa, nastąpiła
            eskalacja ruchu powstańczego. 3 grudnia 1830 wyłoniony został Rząd Tymczasowy,
            którego prezesem został książę Adam Jerzy Czartoryski, który na wodza
            naczelnego powołał gen. Józefa Chłopickiego. Oba te akty oznaczały zerwanie
            więzów Królestwa z Rosją i wywołały oburzenie generała Chłopickiego. 5 grudnia
            ogłosił się on dyktatorem powstania usiłując doprowadzić do rokowań z carem. W
            tym celu zaproponował mediację Prus w sporze z Rosją. Jednakże sytuacja uległa
            radykalizacji: 19 grudnia sejm ogłosił powstanie narodowe, a 7 stycznia
            Petersburg zażądał bezwarunkowej kapitulacji i gen. Chłopicki podał się do
            dymisji.

Władzę przejęło wtedy radykalne Towarzystwo Patriotyczne kierowane przez
            Joachima Lelewela, a sejm 25 stycznia 1831 r. podjął uchwałę o detronizacji
            Mikołaja I, co było równoznaczne z zerwaniem unii personalnej i aktem
            niepodległości Królestwa. Poseł Jan Ledóchowski wybiegł wtedy na środek sejmu i
            zawołał "Wyrzeknijmy więc wszyscy: nie ma Mikołaja!". Adam Czartoryski
            podpisując ten dokument miał powiedzieć: "Zgubiliście Polskę". W odpowiedzi
            bowiem granice Królestwa Polskiego przekroczyła 115 tys. armia rosyjska pod
            wodzą feldmarszałka Iwana Dybicza. Książę Konstanty zmarł w 1831r. na cholerę.
          • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:41
            Bezbarwna ciecz, temp. topnienia -41,1oC, temp. wrzenia 84oC, gęstość 1,52
            g/cm3, silnie dymiąca na wilgotnym powietrzu. Występuje w znikomych ilościach w
            powietrzu (synteza tlenku azotu NO z pierwiastków podczas wyładowań
            elektrycznych), skąd przechodzi do gleby, tworząc azotany. Miesza się z wodą we
            wszystkich stosunkach, tworzy hydraty HNO3*H2O (temp. topnienia -38oC),
            HNO3*3H2O (temp. topnienia -18,5oC), z wodą tworzy azeotrop zawierający 69,2%
            HNO3o temp. wrzenia 121,8oC i gęstości 1,41 g/cm3 (postać handlowa, tzw.
            stężony k.a.), rozkłada się powoli (czynnikiem przyśpieszającym tą reakcję jest
            światło): 4HNO3 4NO2 + 2H2O + O2 dzięki czemu roztwory kwasu azotowego mają
            zabarwienie żółte. Jest mocnym utleniaczem, palne substancje (np. drewno,
            słoma, bibuła) zapalają się po zwilżeniu stęż. kwasem azotowym. Rozpuszcza
            większość metali (z wyjątkiem metali szlachetnych np. Au, Pt) z wydzieleniem
            tlenków azotu. Niektóre metale (np. Al, Cr, Fe) ulegają pasywacji w stężonym
            k.a. podczas gdy roztwarzają się w rozcieńczonym. Kwas azotowy utlenia niektóre
            niemetale (siarkę do kwasu siarkowego, fosfor do kwasu fosforowego). Zmieszany
            z kwasem siarkowym tworzy mieszaninę nitrującą, stosowaną do nitrowania
            związków organicznych. Mieszanina kwasu azotowego z kwasem solnym (w stosunku
            1:3) nosi nazwę wody królewskiej. Woda królewska swą wyjątkową reaktywność
            zawdzięcza wolnemu chlorowi i chlorokompleksom tworzącym się w niej:
            HNO3 + 3HCl NOCl + 2Cl + 2H2O. Dawniej był otrzymywany przez działanie kwasem
            siarkowym na azotany, obecnie jest produkowany metodą katalitycznego utleniania
            amoniaku (metoda Ostwalda). Tlenek azotu powstający w tej reakcji utlenia się
            tlenem z powietrza 2NO + O2 NO2 a następnie rozpuszcza w wodzie NO2 + H2O
            HNO3 + HNO2. Stosowany do wyrobu nawozów sztucznych, jedwabiu sztucznego,
            barwników, środków leczniczych, do nitrowania związków organicznych (m.in. przy
            produkcji materiałów wybuchowych), jako utleniacz w paliwach rakietowych.

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:43
            Boisko do gry (musi mieć kształt prostokąta. Jego długość nie może przekraczać
            120 m i nie może być mniejsza niż 90 m; szerokość nie może przekraczać 90 m i
            być mniejsza niż 45 m.

Dłuższe linie graniczne nazywają się liniami bocznymi, a krótsze liniami
            bramkowymi. Boisko powinno mieć równą nawierzchnię, najlepiej trawiastą.
            Wymiary bramek: wysokość 244 cm, szerokość 732 cm.
            Piłka do gry ma ciężar 395-453 g. Dla chłopców do 15 lat można używać piłek
            lżejszych, np. piłki siatkowej.

Zawodnicy

Drużyna piłkarska składa się z 11 zawodników (w tym bramkarz). Do sprawozdania
            z zawodów dopuszcza się wpisanie maksimum siedmiu zawodników rezerwowych.
            Zawodnicy powinni mieć koszulki z numerami na plecach: bramkarz nr 1, pozostali
            zawodnicy od numeru 2 do numeru 11, zawodnicy rezerwowi od numeru 12 wzwyż.
            Zawodnicy używają do gry specjalnych butów piłkarskich. W zawodach szkolnych
            można grać w trampkach lub trampko-korkach.

Podstawowe zasady i przepisy gry

Czas gry wynosi 2x45 min z 15 minutową przerwą. W zawodach dla młodzieży czas
            ten może być skrócony (2x40 min juniorzy, 2x30 min. trampkarze).
            Zwycięstwo w meczu odnosi ta drużyna, która zdobędzie większą liczbę bramek.
            Przy równej liczbie bramek wynik jest nierozstrzygnięty (remis).
            Jeżeli istnieje konieczność wyłonienia zwycięzcy, wówczas stosuje się kolejno:
            dogrywkę, strzela rzuty karne lub zarządza, losowanie, w zależności od
            regulaminu rozgrywek.

Błędy i przewinienia popełniane przez graczy na boisku są karane rzutami
            wolnymi. Jeśli przewinienie nastąpi na polu karnym zarządza się rzut karny
            wykonywany z punktu, który znajduje się w odległości 11 m od bramki. Rzuty
            wolne wykonywane są z miejsca, w którym nastąpiło przewinienie.

Rzuty wolne dzielimy na rzuty wolne pośrednie i bezpośrednie. Z rzutu
            bezpośredniego można zdobyć bramkę, natomiast z rzutu pośredniego tylko wtedy,
            kiedy piłka, zanim wpadnie do bramki, zostanie dotknięta lub zagrana przez
            innego zawodnika, poza wykonawcą rzutu. Rzut z autu wykonuje się po wyjściu
            piłki poza linię boczną boiska.
            Zawodnik, który w momencie podania piłki w jego kierunku jest na połowie boiska
            przeciwnika i nie ma przed sobą dwóch zawodników drużyny przeciwnej, jest na
            pozycji spalonej.

Rzuty wolne pośrednie zarządza się za następujące przewinienia:
            - niebezpieczną grę,
            - jeśli gracz jest na pozycji spalonej,
            - atakowanie bramkarza bez piłki,
            - atakowanie przeciwnika, który nie bierze bezpośredniego udziału w akcji,
            - przetrzymywanie piłki przez bramkarza.

Rzuty wolne bezpośrednie zarządza się za przewinienia:
            - podstawienie nogi przeciwnikowi,
            - popychanie przeciwnika,
            - kopnięcie lub usiłowanie kopnięcia przeciwnika,
            - uderzenie lub usiłowanie uderzenia przeciwnika,
            - dotknięcie piłki ręką,
            - atakowanie ciałem przeciwnika z tyłu, zatrzymywanie przeciwnika z tyłu,
            - naskok na przeciwnika.

Niezależnie od kary rzutem wolnym bezpośrednim lub karnym sędzia może ukarać
            zawodnika napomnieniem, wykluczeniem z gry, a w zawodach młodzieżowych
            napomnieniem, wykluczeniem z gry na 2 do 10 min lub wykluczeniem ostatecznym.
            Grę prowadzi 3 sędziów - sędzia główny i 2 liniowych.

Mini piłka nożna

Długość i szerokość boiska zależy od warunków lokalnych. Przy grze na otwartym
            boisku długość nie powinna być większa niż 42 metry i mniejsza niż 25 metrów, a
            szerokość większa niż 25 i mniejsza niż 15 metrów. Przy grze w hali dopuszcza
            się boiska mniejsze, jednak zawsze o kształcie prostokąta i właściwie
            oznakowane liniami.

Bramki muszą być umieszczone na środku każdej linii bramkowej. Bramki składają
            się z dwóch ustawionych pionowo słupków, oddalonych od siebie o 3 metry, licząc
            od wewnętrznej krawędzi. Słupki połączone są poziomą poprzeczką, której dolna
            krawędź musi być oddalona od podłoża o 2 metry. Szerokość słupków bramkowych i
            poprzeczki musi być identyczna i wynosić od 5 do 8 cm. Od zewnętrznej strony
            słupków i poprzeczki powinna być zamocowana siatka, przymocowana do podłoża.

Piłka musi mieć kształt kulisty i być wykonana ze skóry lub materiału
            skóropodobnego. Zaleca się stosowanie piłki numer 4 o wadze 390-430 gramów i
            obwodzie 62-66 cm. O przydatności piłki do gry i jej ewentualnej wymianie
            decyduje wyłącznie sędzia. Dopuszcza się stosowanie piłki do siatkówki.

Wyposażenie zawodnika składa się, z koszulki, spodenek, skarpet (getrów) i
            obuwia. Dopuszcza się wyłącznie obuwie typu "adidasy", trampki, tenisówki itp.
            Nie wolno używać obuwia z kołkami lub kolcami. Nie wolno grać bez obuwia.
            Czas gry wynosi 2 razy po 20 minut. w trakcie każdej połowy.
            Zespołom przysługuje prawo do 1 minutowej przerwy w trakcie każdej połowy.
            Żądanie przerwy zgłasza sędziemu kapitan drużyny. Czas takiej przerwy odlicza
            się od czasu gry.

Podczas turniejów z udziałem kilku lub więcej drużyn czas gry może być przez
            organizatorów zmniejszony. W żadnym przypadku nie powinien on być mniejszy niż
            2 razy po 10 minut.
            Przerwa między I i II połową wynosi 5 minut.
            Czas ewentualnej dogrywki w meczu, w którym musi być wyłoniony zwycięzca,
            wynosi 2x5 minut.

Bramka jest zdobyta, jeżeli piłka całym obwodem przekroczy linię bramkową
            pomiędzy słupkami bramki i poniżej poprzeczki. Zwycięża zespół, który zdobył
            większą liczbę bramek. Jeżeli oba zespoły strzelą tyle samo bramek, wynik jest
            remisowy. Jeżeli regulamin rozgrywek nie przewiduje remisów, sędzia zarządza 5
            minutową dogrywkę. Gdy i ona nie da rezultatu, wykonywane są rzuty karne (po 5
            rzutów na przemian, a następnie w razie potrzeby po l rzucie, aż do wyłonienia
            zwycięzcy). Sędzia uzna bramkę tylko wtedy, gdy piłka nie została do bramki
            wniesiona lub wepchnięta ręką przez zawodnika drużyny atakującej. Jeżeli piłka
            znajdzie się w bramce po zagraniu ręką zawodnika drużyny broniącej sędzia
            bramkę uzna.
          • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:45
            napisalem to wszystko z glowy
          • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:47
            co sadzicie o tym co napisalem ja mysle ze jestem madry
          • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:56
            a teraz pospiewamy, wszyscy razem!!!!!!!!!!!
          • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:58
            Mówią mi jesteś kimś
            Możesz mieć każdego bo
            Fajna dżaga z Ciebie jest
            Ale ja jedno chcę
            I nikt nie zrozumie, że
            Dla mnie liczy się kochanie

Mówią mi skała jest
            Mówi 'kocham' myśli 'precz'
            Chce wykończyć jego też
            Ale to jest mój świat
            I jak kocham to na bank
            Mogę nienawidzieć też
            Więc mogę męczyć
            I Cię zadręczyć lecz

Chociaż świat, ludzie źli
            Nie pozwolą nam być tak
            Ukradnę Cię
            Jest też coś, ja to wiem
            Że nie boję życia się
            I dlatego mam to gdzieś

Mówią mi olej go
            Obudź się i przestań śnić
            Że wyleczy kiedyś się
            Mówię wam, tak ma być
            Nie obudzisz mnie za nic
            Bo ja też chcę chora być
            Chora na wrzaski
            chora na słowa
            chora aż mnie boli głowa
            Jest za mała na ten jazz
            chora na zazdrość
            Chora na chwile
            To młodości są motyle
            I dla bogów jasne jest
            Wiem, że mnie męczysz
            Wiem, że mnie dręczysz lecz

Chociaż świat,ludzie źli
            Nie pozwolą nam być tak
            Ukradnę Cię
            Jest też coś, ja to wiem
            Że nie boję życia się
            I dlatego mam to gdzieś
            Chociaż świat, ludzie źli
            Nie pozwolą razem być
            To i tak ukradnę Cię
            Jest też coś, ja to wiem
            Że nie boję życia się
            I dlatego mam to gdzieś!

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:58
            czemu tak w życiu jest
            że największa miłość też
            odchodzi po to by
            mogła tam nienawiść w końcu przyjść
            opowiem ci

uu uu uu uu

przekorna była i jego upóór wielki był
            kłócili często się
            nie umieli schować dumy swej
            zgubili sie..

uu uu uu uu

dbaj o miłość gdy ją masz
            szansy już nie będziesz miał
            i nie cofniesz czasu, nie
            zostaniesz sam..

uu uu uu uu

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:59
            Chłód i cień już czas na sen
            Zachód słońca żegna dzień
            I zcichł twój szept
            Twój wzrok też zgasł
            Wokół tylko cisza
            Znów jest zmierzch
            Bez gwiazd wsród łez
            Każda myśl to cierń
            Bo los z nas drwi
            Drwi z nas codzień

Gdzieś we mgle gubię drogi swe
            Nie odnajde się
            A w tych snach twoja śmierć mój strach
            Nie chce dłużej tak

Mur bez bram ja tu ty tam
            Gdzieś po drugiej stronie nieba
            Pięć twych zdjęć i list w nim wiersz
            Ciebie nie ma

Wciąż tak trwam z pustką sam na sam
            W beznadzieji trwam
            Jak mam żyć
            Nie ma sensu nic
            Chcę do Ciebie iść
            Wciąż tak trwam
            Z pustką sam na sam
            Pośród wspomnień trwam
            Jak mam żyć
            Nie ma sensu nic
            Chcę do ciebie iść
            Brnę we mgle
            Gubię drogi swe
            Nie odnajdę się
            A w tych snach
            Twoja śmierć,mój strach
            Nie chcę dłuzej tak
            Nie
            Tego, czego nie powiem, nikt nie będzie mieć
            Może zostawię w głowie, jeśli będę chcieć
            Tego, czego nie będzie, będzie miał tylko Bóg
            Mówią, że jest wszędzie
            Mówią, że jest tu

Z wolna zbliża się zima, jakiś dziwny lęk
            Dzień się później zaczyna, słońce gubi się
            Czas, o którym nic nie wiem, puka do mych drzwi
            Kusi innym spojrzeniem na te same dni

Wrzesień tego roku jakiś dziwny był
            W wielu sercach był spokój, by zaraz zmienić się w pył
            Już prawie nie mam złudzeń, że coś zmieni się
            Że kiedyś się obudzę w całkiem innym śnie

To jest koniec
            Pustych słów, gdy trzeba wyruszyć w świat
            To jest koniec
            Czapki z głów, by nie czuć ciężaru lat
            Już czas zamknąć drzwi
            Z domem pożegnać się
            Już czas iść się bić
            Za Waszą i naszą krew

Tego, czego nie powiem, nikt nie będzie mieć
            Może zostawię w głowie, jeśli będę chcieć
            A tego, czego nie będzie, będzie miał tylko Bóg
            Mówią, że jest wszędzie
            Wątpię czy jest tu

Jeśli mam mówić szczerze, nie starcza mi już sił
            By dalej zostać w swej wierze, by dalej normalnie żyć
            Świat, którego nie znałem z nikąd zjawił się
            Wiem, ze bardzo się bałem i ciągle to we mnie jest

To jest koniec
            Pustych słów, gdy trzeba wyruszyć w świat
            To jest koniec
            Czapki z głów by nie czuć ciężaru lat
            Już czas zamknąć drzwi
            Z domem pożegnać się
            Już czas iść się bić
            Za Waszą i naszą krew

Nie ma nic, a co ma być, gdy wokół jest tyle zła…
            Nie ma nic, a co ma być, gdy katem rodzony brat…
            Nie ma nic, a co ma być, gdy trudno o ludzki gest…
            Nie ma nic, a co ma być, gdy ciągle jest tak jak jest…
            Nie ma nic, a co ma być, gdy wszędzie jest tylko gniew…

Już czas iść się bić za Waszą i nasza krew!
            Za Waszą i nasza krew!
            Za Waszą i nasza krew!
            Dobrze jest
            Jeżeli w życiu widzisz głębszy sens
            Jeżeli robisz coś ze wszystkich sił
            Byś dobrze żył
            Dlatego poddaj się
            Pragnieniu które w twoim sercu jest
            Pokusie odkrywanej raz po raz
            Na jakiś czas

Ref):
            Nasze życie będzie jak poemat
            Trzeba tylko znaleźć dobry temat
            Trzeba się odnaleźć w każdej chwili
            Trzeba być
            Tyle jeszcze drogi jest przed nami
            Z tym że trasę wyznaczymy sami
            Po co dalej w miejscu tkwić
            Trzeba żyć

O ile łatwiej jest
            Jeżeli wiesz co dalej robić chcesz
            Jeżeli w swoim sercu serce masz
            To jest twój czas
            I wtedy będzie tak
            Jakby się nigdy miał nie skończyć świat
            Jakby się nigdy miał nie skończyć dzień
            Bo masz swój cel

Ref):
            Trzeba być
            Trzeba żyć

Trzeba być
            Kiedy trzeba żyć

Nie rezygnujmy ze swych marzeń
            Kto to wie co jeszcze czas pokaże
            Kto to może wiedzieć co się stanie
            Choćby dziś
            Trzeba się odnaleźć w nim
            Aby być
          • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 21:00
            to byla chwila relaxu teraz proponuje porozmawiac o powaznych tematach+
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:22
          kto pod kim dolki kopie...ten sam w nie wpada!!!
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:23
          jak Kuba Bogu...Tak Bog kubie!!!
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:24
          a marcu jak w garncu
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:26
          kwiecien plecien bo przeplata troche zimy troche lata
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:27
          1.Historia kwaśnych deszczy.
          W przeszłości deszcze, padające w Europie, były czyste. Teraz woda deszczowa
          jest zanieczyszczona przez ogromne ilości spalonego przez nas węgla, oleju
          opałowego i gazu ziemnego.

Kwaśny deszcz jest popularnym sposobem nazywania całego zakresu efektów -
          kwaśnych opadów. Kwaśne opady to kwaśne zanieczyszczenia powietrza, które mogą
          znajdować się w kwaśnym deszczu, ale mogą również występować w postaci kwaśnej
          mgły lub śniegu.

Głównymi czynnikami powodującymi wzrost kwasowości opadów atmosferycznych są
          przenikające do atmosfery tlenki siarki (zwłaszcza dwutlenek siarki) i tlenek
          azotu. Dwutlenek siarki łatwo rozpuszcza się w wodzie, tworząc kwas siarkowy.
          Tlenki azotu ulegają w atmosferze bardzo złożonym przemianom, szczególnie w
          przypadku obecności innych zanieczyszczeń powietrza (np. węglowodorów). Zanik
          tlenków azotu w atmosferze związany jest z ich przemianą do kwasu azotowego. Na
          świecie około 50% całej ilości dwutlenku siarki i tlenków azotu pochodzi ze
          źródeł naturalnych (m. in. wulkanów, pyłów, rozkładu materii organicznej).

W warunkach naturalnych kwasowość opadu atmosferycznego jest określana tzw.
          wskaźnikiem pH o wartości 5,65. Opad, którego wartość pH jest niższa od 5,6
          przyjęto określać mianem kwaśnego opadu atmosferycznego (dla porównania woda
          destylowana wskazuje wartość pH równą 7, w czternastostopniowej skali pH).
          Średnie roczne wartości pH opadów w Polsce kształtują się od 4,26 na Śnieżce do
          4,6 w Suwałkach. Najwyższy poziom zakwaszenia opadów występuje w rejonie
          sudeckim, gdzie sporadycznie rejestrowano opady o wartości pH poniżej 3,0.

Podczas Międzynarodowej Konferencji w Sprawie Środowiska Człowieka,
          zorganizowanej przez ONZ w 1972 roku w Sztokholmie, szkody wywołane przez
          kwaśne deszcze oceniono jako niepokojące. Zjawiska te zagrażają szczególnie
          północno - wschodnim regionom Stanów Zjednoczonych, południowo - wschodniej
          Kanadzie i Skandynawii, gdzie uszkodzonych jest 56% powierzchni lasów.
          Japończycy stwierdzili liczne przypadki podrażnień, wywołanych przez
          zanieczyszczenia atmosferyczne, a także obawiają się, że mogą stać się one
          przyczyną wzrostu różnego rodzaju zachorowań. W każdym razie - atak kwasów nie
          oszczędza ani przyrody, ani zabytków co w tym ostatnim przypadku zagraża
          światowemu dziedzictwu kulturowemu.

2. Wpływ kwaśnych deszczy na środowisko.
          a)Ludzie
          W rejonach, gdzie środowisko naturalne jest silnie skażone, wdychamy mieszaninę
          gazów takich jak dwutlenek siarki i tlenki azotu, które szkodzą naszym płucom.
          Odnosi się to do ludzi żyjących w pobliżu elektrowni opalanej węglem, a także
          do mieszkańców miast o dużym ruchu ulicznym. Wyżej wymienione gazy w kontakcie
          z drobinami pyłów mogą wywoływać u ludzi choroby dróg oddechowych, takich jak
          bronchit czy astma. Ludzie ci także cierpią na kaszel, na bóle w klatce
          piersiowej oraz duszności. W Norwegii obserwuje się stały wzrost zachorowań na
          astmę u dzieci, prawdopodobnie związany ze wzrostem ilości samochodów na
          drogach.

b) Rośliny
          Rośliny także mogą chorować na skutek działania dwutlenku siarki lub kwasu
          siarkowego. Wówczas rosną wolniej i łatwiej ulegają uszkodzeniom. Szczególnie
          wrażliwe są tu drzewa szpilkowe. Obumieranie tych właśnie drzew w pobliżu
          okręgów przemysłowych i wielkich miast spowodowane jest przeważnie
          oddziaływaniem dwutlenku siarki.
          Prądy powietrza mogą przenosić chmury dwutlenku siarki nawet na odległość
          tysięcy kilometrów. Spadają one później na ziemię w postaci tzw. kwaśnych
          deszczów.

c) Budowle
          Wiele budynków i pomników jest zrobionych z kamienia zawierającego wapno,
          takiego jak piaskowiec, wapień lub marmur. Wapno neutralizuje kwaśny deszcz,
          ale w końcu zostaje zużyte. Wtedy kamień traci naturalną odporność a budynek
          lub pomnik zaczyna ulegać zniszczeniu. Posągom kamiennym odpadają nosy, ściany
          domów pękają i grożą zawaleniem.
          Kwaśny deszcz niszczy niektóre spośród naszych największych zabytków
          historycznych. Starożytne świątynie na Akropolu w Atenach przetrwały tysiące
          lat; teraz te piękne budowle zaczynają ulegać erozji. To samo dzieje się ze
          średniowiecznymi budowlami Krakowa w Polsce, z katedrą Lincolna w Anglii i z
          katedrą Nidarosdomen w Trondheim w Norwegii.
          Współczesne budynki, wykonane z innych materiałów (np. z żelbetu), również są
          niszczone przez kwaśne deszcze, choć w wolniejszym tempie. Beton zaczyna się
          kruszyć a stalowe pręty zbrojenia rdzewieją. Remontowanie budynków,
          uszkodzonych w wyniku skażenia środowiska w Europie, kosztują ogromne sumy.
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:28
          Fotosynteza to biochemiczny proces prowadzący do przemiany słonecznej energii
          świetlnej w energię chemiczną istot żywych. Cała energia zawarta w paliwach
          kopalnych (np. węgiel, ropa) właśnie pochodzi z procesu fotosyntezy, która
          zachodziła w roślinach przez miliony lat. Skład atmosfery Ziemi, a szczególnie
          obecność w niej nietrwałego tlenu, jest również skutkiem fotosyntezy.

Organizmy pozyskujące pożywienie na drodze fotosyntezy zalicza się do roślin,
          protistów i sinic. Dawniej wszystkie organizmy wyposażone w chlorofil zaliczano
          do jednego królestwa - roślin. Badania ewolucjonistów wykazały, że zdolność do
          fotosyntezy nie jest dobrym kryterium oceny związków filogenetycznych.
          Fotosynteza tlenowa (z uwolnieniem tlenu) powstała pierwotnie jedynie u sinic,
          natomiast aparat fotosyntetyczny pozostałych organizmów (chloroplast) jest
          wynikiem endosymbiozy.

Proces fotosyntezy ma bardzo złożony przebieg. Uczestniczy w nim kilkaset
          różnych związków chemicznych od chlorofilu po enzymy syntetyzujące glukozę.
          Sumarycznie, w przypadku roślin zielonych, cały proces można w skrajnym
          uproszczeniu przedstawić w następujący sposób:

Przez system naczyń włoskowatych jest do liści z korzeni dostarczana woda.
          Jednocześnie z powietrza lub wody, drogą dyfuzji, wnika do wnętrza komórek
          dwutlenek węgla (CO2). Światło pochłonięte przez barwniki asymilacyjne
          zamieniane jest w pierwszym etapie w energię wiązań chemicznych
          wysokoenergetycznych związków: ATP i NADPH. Jest to tzw. faza jasna
          fotosyntezy - zależna od światła. Następnie energia zgromadzona w ATP i NADPH
          wykorzystywana jest do związania CO2 i powstania prostych cukrów. Reakcje te
          zachodzą w stromie i są określane jako cykl Calvina. Jest to tzw. faza ciemna
          fotosyntezy - niezależna bezpośrednio (energetycznie) od obecności światła.

W formie sumarycznej przebieg fotosyntezy można zapisać jako:

6H2O + 6CO2 + energia świetlna -> C6H12O6 + 6O2

Czyli z wody, dwutlenku węgla i elektronów generowanych przez światło przy
          udziale chlorofilu, powstaje glukoza i tlen.

Powyżej przedstawiony schemat jest nazywany fotosyntezą C3, gdyż pierwszym
          trwałym produktem asymilacji CO2 jest związek zawierający trzy atomy węgla. W
          roślinach klimatu tropikalnego zachodzi fotosynteza C4, w której pierwszym
          trwałym produktem wiązania CO2 są związki czterowęglowe (kwasy dikarboksylowe).
          Jest ona wydajniejsza od fotosyntezy C3. U roślin z rodziny Crassulaceae
          (gruboszowate), wykryto specyficzny przebieg fotosyntezy C4, tzw. fotosyntezę
          CAM (ang. Crassulacean Acid Metabolism) - kwasowy metabolizm węgla
          (Crassulaceae to nazwa rodziny, do której należy m.in. ananas u której to
          rodziny wykryto po raz pierwszy ten typ fotosyntezy).

Wydajność energetyczna całego procesu fotosyntezy kształtuje się na poziomie 19-
          33%
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:28
          Bezkręgowce (Invertebrata) - sztuczna jednostka systematyczna, grupująca
          zwierzęta wielokomórkowe nie mające szkieletu wewnętrznego w postaci
          kręgosłupa. Mianem tym tradycyjnie określa się wszystkie zwierzęta "stojące na
          niższym poziomie ewolucyjnym" od kręgowców, a więc m.in. mięczaki, skorupiaki,
          owady. Jednostka ta została po raz pierwszy użyta przez Lamarcka, należy jednak
          jeszcze raz podkreślić, że jest sztuczna i grupując zupełnie odmienne od siebie
          zwierzęta, sugeruje wspólne korzenie ewolucyjne niespokrewnionych ze sobą
          taksonów i prowadzi do utrwalenia fałszywego obrazu ewolucji
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:29
          Płazy (Amphibia) to gromada kręgowców ziemnowodnych, czworonożnych (wyjątek:
          wtórnie beznogie płazy beznogie), o ciele okrytym cienką skórą bez łusek
          (wyjątek płazy beznogie). Wilgotna skóra umożliwia płazom wymianę gazową.
          Wszystkie płazy są zmiennocieplne. W skórze znajdują się liczne gruczoły
          śluzowe, czasem jadowe (np. parotydy u ropuchy), a także komórki pigmentowe.
          Najbardziej niebezpieczny jest jad niewielkich, barwnych drzewołazów z Ameryki
          Południowej. Płazy są drapieżne. Występują na wszystkich kontynentach poza
          Antarktydą. Wielkość: od 9 mm do 1,6 m.

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:29
          Szkielet
          Płaza składa się z czaszki, kręgosłupa i dwóch obręczy, barkowej i miednicowej,
          oraz kończyn zbudowanych w sposób typowy dla kręgowca, choć - w porównaniu z
          gadami lub ssakami - umieszczonych bardziej po bokach ciała. Kręgosłup płaza
          jest ruchomo połączony z czaszką, a także z obręczą miednicową. Pierwszy kręg
          nosi nazwę dźwigacza (atlas) i łączy się z czaszką, która ma dwa kostne
          wyrostki, tzw. kłykcie potyliczne, umożliwiające ruch głowy jedynie w
          płaszczyźnie pionowej. Liczba kręgów zmienna, jest cechą systematyczną.

Głowa
          Zęby typu homodontycznego, ucho środkowe z 1 kosteczką (kolumienką); u płazów
          ogoniastych ucha środkowego brak.

Układ krwionośny
          U kijanek występuje serce typu rybiego (stożek tętniczy, jedna komora i jeden
          przedsionek) U form dorosłych serce dwuprzedsionkowe, z jedną komorą; u
          niektórych salamander brak przegrody między przedsionkami. Posiadają dwa obiegi
          krwi duży i mały. Krew ulega natlenowaniu w workowatych płucach oraz w większej
          mierze w skórze. Mieszaniu się krwi w sercu zapobiega gąbczasta struktura
          komory oraz obecność zastawki spiralnej w pniu tętniczym. Mimo to w sercu
          płazów dochodzi do częściowego mieszania się krwi natlenowanej i odtlenowanej.
          Erytrocyty okrągłe jądrzaste posiadające liczne organelle, jest ich przeciętnie
          ok. 400/ml3, obecność leukocytów i trombocytów.

Oddychanie
          Płazy w wyniku ewolucji wykształciły płuca, powstałe z parzystego pęcherza
          pławnego. Są one proste i workowate. Wentylacja jest prymitywna. Płazy używają
          jamy gębowej jako pompy, nozdrzy i krtani jako zaworów, a dna jamy gębowej jako
          tłoku, do wtłaczania powietrza do płuc.

Układ wydalniczy
          Narządami wydalania są nerki (pranercza). Wytwarzają one mocznik, który w
          rozcieńczeniu (jako mocz) spływa do pęcherza moczowego.

Rozród
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:30
          Do zmiany środowiska życia z wodnego na wodno-lądowe doszło pod koniec okresu
          dewońskiego, kiedy ląd był już zamieszkany przez owady i pajęczaki. Jednym z
          pierwszych czworonogów była ichtiostega. Płazy jako grupa wyodrębniły się w
          dolnym karbonie. W triasie nastąpiła ich szybka ewolucja. Powstały wówczas
          olbrzymie formy (np. Mastodonsaurus). Współczesne płazy są zwierzętami o dużym
          stopniu specjalizacji i pod tym względem bardzo różnią się od swych przodków,
          jednakże wszystkie trzy rzędy charakteryzuje spore podobieństwo, co sugeruje,
          że mogą pochodzić od wspólnego przodka. Może to być jedna z trzech grup płazów
          kopalnych: Nectridea, mikrozaurów lub temnospondyli.

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:31
          Ochrona płazów sprowadza się głównie do ochrony siedlisk, tj. stosunkowo
          płytkich zbiorników słodkowodnych i terenów w ich pobliżu. Wiąże się to z
          ochroną wody przed zanieczyszczeniami chemicznymi (zmniejszającymi stężenie
          tlenu) oraz tworzeniem w wodzie i jej okolicach dzikich wysypisk śmieci.

Płazom (szczególnie żabom, Rana spp.) należy umożliwić coroczne wędrówki.
          Nierzadko bywa tak, że ich trasy poprzecinane są drogami lub wałami, a także
          niezabezpieczonymi studzienkami, co stanowi jedną z głównych przyczyn
          zmniejszania się liczby tych zwierząt. W celu ich ratowania można stawiać znaki
          ostrzegawcze i taśmy zabezpieczające zwierzęta przed wtargnięciem na drogę lub
          okresowo drogi te wyłączać z ruchu pojazdów (co w Polsce jest rzadkością).

Wypalanie traw jest corocznie przyczyną śmierci ogromnej ilości płazów.

Legislacja dotycząca bezpośredniej ochrony płazów sprowadza się właściwie tylko
          do objęcia ścisłą ochroną gatunkową wszystkich gatunków z tej gromady
          (Rozporządzenie Ministra Środowiska z 28 września 2004). Niemniej pozostałe
          ustawy i rozporządzenia dotyczące ochrony łąk i wód śródlądowych mają także
          ogromne znaczenie w tej kwestii.

Nieoceniona pozostaje edukacja młodzieży na temat potrzeby ochrony
          przedstawicieli tej gromady
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:32
          Bitwa pod Grunwaldem - bitwa stoczona 15 lipca 1410, w czasie trwania Wielkiej
          wojny.

Na polach pod Grunwaldem stoczono największą w historii średniowiecznej Europy
          (pod względem liczby uczestników), bitwę między siłami zakonu krzyżackiego (ok.
          21 tys.), pod dowództwem Wielkiego Mistrza Ulricha von Jungingena, a
          połączonymi siłami polskimi, litewsko-ruskimi i oddziałami czeskimi, pod
          dowództwem króla Władysława II Jagiełły, liczącymi w sumie ponad 34 tysiące
          żołnierzy. Z tej liczby tylko rycerstwo polskie dorównywało w pewnym stopniu
          uzbrojeniem i wyszkoleniem ciężkiemu rycerstwu krzyżackiemu reprezentującemu
          najwyższy poziom europejski.

Spis treści [schowaj]
          1 Przebieg bitwy
          2 Znaczenie bitwy
          3 Sztandary krzyżackie zdobyte pod Grunwaldem
          4 Sprawy niewyjaśnione
          5 Inscenizacje bitwy
          6 Zobacz też
          7 Linki zewnętrzne

[Edytuj]
          Przebieg bitwy
          Siły po obu stronach były wyrównane, gdyż większa liczebność wojsk polskich
          zrównoważyła lepsze uzbrojenie i wyszkolenie wojsk krzyżackich.

na początku bitwy lekka jazda tatarska rozpoznała walką umocnienia krzyżackie
          na polu bitwy (wilcze doły).
          II faza bitwy rozpoczęła się późnym przedpołudniem atakiem jazdy krzyżackiej,
          która odepchnęła w zażartej walce wojska litewskie pod wodzą wielkiego księcia
          Witolda w kierunku gęstego lasu. Ta tzw. ucieczka Litwinów, zgodnie z
          niektórymi wersjami pozorowana, związała w pościgu poważne siły zakonne, które
          wróciły na główne pole bitwy, pewne zwycięstwa, już po jej rozstrzygnięciu.
          w III fazie nastąpił decydujący atak polskiej ciężkozbrojnej jazdy, która
          rozerwała zasadniczy korpus sił krzyżackich oraz umożliwiła przeprowadzenie
          decydującego ataku lekkiej jazdy i ukrytej w zaroślach i lesie piechoty.
          Bój trwał sześć godzin. Przewagę na placu boju miały praktycznie cały czas
          (oprócz fazy II, kiedy nieco zaskoczone siły zbrojne unii polsko-litewsko-
          ruskiej dały się zepchnąć do defensywy) wojska dowodzone przez króla Polski i
          Litwy.

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:33
          Znaczenie bitwy

Grunwald, obraz autorstwa Wojciecha Kossaka
          Bitwa pod Grunwaldem, obraz (1910) Tadeusza Popiela i Zygmunta Rozwadowskiego
          ze LwowaWynik bitwy miał zasadniczy wpływ na stosunki polityczne w ówczesnej
          Europie. Nie tylko ostatecznie załamał potęgę Zakonu, ale również wyniósł
          dynastię jagiellońską do rangi najważniejszych na kontynencie. Według
          niektórych badaczy (np. Stefan M. Kuczyński albo Paweł Jasienica) – fenomenalny
          i dość niespodziewany generalny sukces odniesiony głównie siłami polskimi,
          spowodował poważny kryzys w stosunkach polsko-litewskich i zadecydował o
          kunktatorskiej postawie króla, który obawiając się nazbyt mocnego wzrostu
          znaczenia Polski w unii (która i tak była stroną silniejszą) opóźnił pościg za
          niedobitkami wojsk krzyżackich i ostatecznie nie zdobył osłabionego Malborka.
          Sama bitwa nie wniosła żadnych istotnych nowinek taktycznych (nie licząc
          użytego w przeprawie przez Wisłę mostu pontonowego). Po niej samej nastąpił
          natomiast powolny upadek znaczenia zagranicznych wojsk zaciężnych (wielu
          zaproszonych przez Zakon znamienitych rycerzy z Europy Zachodniej widząc
          dysproporcję sił i przeczuwając niechybną klęskę nie przyjechało na pole
          bitwy); rzeczą bez precedensu był natomiast wspaniałomyślny gest króla, który
          kazał odnaleźć zwłoki Wielkiego Mistrza Ulricha von Jungingen i co ważniejszych
          braci oraz odesłać je z honorami do Malborka.

Trofeami wojennymi było przede wszystkim 51 chorągwi krzyżackich (część z nich
          została przyznana księciu Witoldowi, te które trafiły do wawelskiej katedry
          zostały w roku 1797 wywiezione przez Austriaków do Wiednia i ślad po nich
          zaginął), dwa słynne miecze ofiarowane Jagielle przez Krzyżaków (przechowywane
          były w wawelskim skarbcu, lecz po upadku powstania listopadowego zostały
          wywiezione do Rosji i również ślad po nich zaginął).

W bibliografii niemieckiej bitwa pod Grunwaldem występuje jako bitwa pod
          Tannenbergiem (Schlacht bei Tannenberg). Obecna nazwa tej miejscowości to
          Stębark.

Pole bitwy dotychczas nie doczekało się systematycznego przebadania pod
          względem archeologicznym. Istnieją dziewiętnastowieczne doniesienia o różnych
          przypadkowych odkryciach – np. w kościele w Stębarku przechowywano kilka
          kamiennych kul armatnich i elementy zbroi, a w zamku w Dąbrównie znaleziono
          siekierę bitewną i inne fragmenty zbroi. Polskie badania archeologiczne
          rozpoczęły się w roku 1958 i trwały przez kilka lat, lecz objęły niewielką
          część pobojowiska, m.in. nie odnaleziono wspomnianego przez kronikarzy miejsca
          pochówku kilkuset znaczniejszych rycerzy obu stron w okolicach stębarskiego
          drewnianego kościoła i nie przebadano pobliskich bagien, gdzie podobno zginęło
          wielu uciekinierów z pola walki. Odnaleziono kilka zbiorowych mogił w pobliżu
          ruin kaplicy wzniesionej przez Krzyżaków po bitwie. Szkielety nosiły ślady po
          ciosach zadanych mieczem, toporem czy po trafieniach bełtami z kuszy.

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:33
          Powstanie listopadowe – polskie powstanie narodowe przeciw Rosji, które
          wybuchło 29 listopada 1830 roku, a zakończyło się w październiku 1831 roku. Jak
          wynika z ostatnio odkrytych dokumentów, rosyjskie służby specjalne od początku
          wiedziały o planach jego wybuchu – fakt ten może wpłynąć na ocenę powstania
          przez historyków.

W roku 1828 w warszawskiej Szkole Podchorążych Piechoty zawiązał się spisek
          przeciwko głównodowodzącemu wojsk Królestwa Polskiego, Wielkiemu Księciu
          Konstantemu, który był bratem cara rosyjskiego Mikołaja I. Był on powszechnie
          znienawidzony, głównie za pruską dyscyplinę, jaką zaprowadził w wojsku polskim.
          Bunt wybuchł nocą dnia 29 listopada 1830 r., gdy grupa 24 spiskowców, pod
          dowództwem podporucznika Piotra Wysockiego, opanowała Belweder – pałac
          wielkiego księcia. Jednakże Konstanty zdołał się przed napastnikami ukryć.
          Podobno zbiegł z pałacu przebrany w kobiece ubrania. Powstańcy zdobyli wówczas
          Arsenał i następnego dnia, wraz z uzbrojoną ludnością cywilną, opanowali
          stolicę. W ten sposób spisek wojskowy przekształcił się w powstanie. Wielki
          książę Konstanty z częścią wiernych mu generałów i wojsk wycofał się z Warszawy
          do koszar na Wierzbnie, nie podejmując działań przeciwko powstańcom.

Po nieudanych próbach rozbrojenia powstańców przez Radę Administracyjną
          (kierowaną przez księcia Lubeckiego) będącą cywilną władzą Królestwa, nastąpiła
          eskalacja ruchu powstańczego. 3 grudnia 1830 wyłoniony został Rząd Tymczasowy,
          którego prezesem został książę Adam Jerzy Czartoryski, który na wodza
          naczelnego powołał gen. Józefa Chłopickiego. Oba te akty oznaczały zerwanie
          więzów Królestwa z Rosją i wywołały oburzenie generała Chłopickiego. 5 grudnia
          ogłosił się on dyktatorem powstania usiłując doprowadzić do rokowań z carem. W
          tym celu zaproponował mediację Prus w sporze z Rosją. Jednakże sytuacja uległa
          radykalizacji: 19 grudnia sejm ogłosił powstanie narodowe, a 7 stycznia
          Petersburg zażądał bezwarunkowej kapitulacji i gen. Chłopicki podał się do
          dymisji.

Władzę przejęło wtedy radykalne Towarzystwo Patriotyczne kierowane przez
          Joachima Lelewela, a sejm 25 stycznia 1831 r. podjął uchwałę o detronizacji
          Mikołaja I, co było równoznaczne z zerwaniem unii personalnej i aktem
          niepodległości Królestwa. Poseł Jan Ledóchowski wybiegł wtedy na środek sejmu i
          zawołał "Wyrzeknijmy więc wszyscy: nie ma Mikołaja!". Adam Czartoryski
          podpisując ten dokument miał powiedzieć: "Zgubiliście Polskę". W odpowiedzi
          bowiem granice Królestwa Polskiego przekroczyła 115 tys. armia rosyjska pod
          wodzą feldmarszałka Iwana Dybicza. Książę Konstanty zmarł w 1831r. na cholerę.

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 21:01
            a teraz proponuje po chwili relaxy porozmwiac o rzeczach powaznych
        • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 20:39
          Powstanie listopadowe – polskie powstanie narodowe przeciw Rosji, które
          wybuchło 29 listopada 1830 roku, a zakończyło się w październiku 1831 roku. Jak
          wynika z ostatnio odkrytych dokumentów, rosyjskie służby specjalne od początku
          wiedziały o planach jego wybuchu – fakt ten może wpłynąć na ocenę powstania
          przez historyków.

• umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 21:36
            spam
            • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 21:37
              co to ma byc? czemu jakis umcyk tyle napisal?
              • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 21:37
                czesc umcyk co u ciebie
                • umcyk1 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 21.02.06, 21:38
                  a dobrze widze ze amly nieporzadek na forum ale to szczgol a co u ciebie jak w
                  szkole>?
                  • gerjawit Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 22.02.06, 15:30
                    LOLS SROLS ALE SIE JARACIE TYM KSIEDZEM. JAK JEST TAKI FAJNY TO ZLAPCIE W SADKU
                    I GO (*&^$%^#*&)_*$%^*&(*_))()*^&% NO I TO WSZYSTKO .
                    NAPWENO NIE POZDROWIE NAUCZYCIELI.
                    • Gość: ifs Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.74.udn.pl 22.02.06, 19:20
                      Ja lubię panią Rasztabige ;]
                      • Gość: wielbiciel Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 20:38
                        Pani Rasztabiga jest NAJLEPSZA ! Pozdro for all z malymi wyjatkami !!!
                    • Gość: Ja=) Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.03.06, 16:52
                      no bo Ks Maciek jest Fajny.... ja np go bardzo lubie... Ks nie chodzi po sadach
                      nie wiesz o tym??.... teraz pewnie jak Ks przeczyta to co teraz napisałam
                      bedzie wiedział kim jestem...dobra ty go nie lubisz a inni lubia maja a raczej
                      mamy Prawo do tego nie sadzisz??
                      • Gość: wiewióra 1e Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.udn.pl 10.03.06, 19:44
                        mnie w moim liceum brakuje przedewszystkim MŁODOSCI i ŚWIEŻOŚCI!! w większości
                        przypadków uczą mnie DOŚWIADCZENI nauczyciele. W gm 22 nie brakuje młodości :D
                        bardzo miło wspominam panie: Jaroszek ,Jagiełło, Łapot, Rasztabiga, Sokołowska
                        :)))))))))) tęsknie za nauczycielami, którzy jeszcze pamietają, jak to było
                        kiedy i oni chodzili do szkoły :D EMPATIA!! tego niektórym nauczycielom brakuje!!

pozdrawiam :*
                        • Gość: wiewióra 3e Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.udn.pl 10.03.06, 19:46
                          SORKI 3 e :D:D:D:D ale w zasadzie 1,2 i 3 e ;)
                          • minotaur11 Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego 12.03.06, 15:16
                            Nie lubie Szczepanikowej:pppppppppppppp
                      • Gość: 2e Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:44
                        nio ja to nie wiem czy kazdy lubi ks !!1 mow za siebim !!!!!
                        • Gość: m r b Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 21:02
                          Kto nie lubi księdza? Nie znam takiej osoby ??? Hehehe. Pani Blędowska to niech
                          sobie najpierw kupi okulary, a dopiero potem ocenia klasowki !!!
                          • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:20
                            Jak nie znasz takiej osoby!!to poznaj !!wiesz duzo osb nei lubi ksiedz a ja je
                            znam!!to wiec wiesz mow za siebie!!!
    • Gość: najgrzeczniejsza Wspomnienia gim 22:):) IP: *.udn.pl 23.08.06, 00:07
      Ostatnio uświadomiłam sobie jak będzie brakować mi tej skzoły...Nauczycieli, pań
      woźnych a pana od sklepiku:(:( Miałam z nimi taki laYcik ze hoho:P:P Pozdrowaiam
      serdecznie wszystkich nauczycieli i mam nadzieje ze źle nie wspominacie mnie nie
      przyznam sie kim jestem bo nie każdemu z pedagogów sie to spodoba hehe..Nie
      wszyscy za mna przepadali a w szczególnośći pani od gegry biologii i chemii ale
      było minęło Moja klasa była the beściarska i nigdy ich nie zapomne teraz bedzie
      cieżko sie zaklimatyzować ale mam nadzieje ze w liceum bede sie tak dobrze czuć
      jak własnie w naszym gimnazjum no i to by było na tyle p.s w roku skzolnym
      wpadam z odwiedzinami:):):) bedzie mała niespodzianka hehehe
      • Gość: uczen klasy 3 Re: Wspomnienia gim 22:):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 19:24
        Pozdrowienia dla wszystkich nauczycieli uczących w tym gimnazjum, dla tych co
        nawet mnienie uczyli. Była i mam nadzieję, że dalej jest wspaniała atmosfera w
        tej szkole, szkdoa, że 3 lata tak szybko minłęły, w liceum nie jest już tak
        łatwo i fajnie ja tu w tym gimnazjum, pozdrowienia w szczegolnosci dla młodych,
        sympatycznych pań takich jak : Pani Prawda- Raczyńska, Pani Klonowska, Pani
        Brylant, Pani Palacz, Pani Rasztabiga. Wspominam także mile panią Dąbrowską i
        Błędowską. Pani Jarosińska nigdy mnie nie lubiała, dlatego tez jej nie
        pozdrawiam, wstydź się kobieto za to co zrobilas!!!! Nie powinnas uczyc w
        gimnazjum !
    • Gość: @@@ Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.08.06, 16:33
      A co sądzicie o osobach pracujących w bibliotece ?????
    • Gość: Bartek Re: Nauczyciele w Gimnazjum 22 na Rapackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:32
      Pg22 to po..
      szkola. przynajmniej dobrze sie bawilem kosztem tych baranow (cioty)nareszcie
      koniec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka