Dodaj do ulubionych

1 września Dzień Małoletniego Piwosza.

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.09.05, 19:48
Zaczął się dzisiaj nowy rok szkolny. Zaobserwowałem jak na oczach tysięcy
radomian radośnie powstawała nowa tradycja: Dzień Małoletniego Piwosza.
Dziesiątki dzieciaków, uradowaych rozpoczęciem nowego roku szkolnego,
świętowało ten fakt w ogródkach piwnych. Zachwyceni ta małoletnią inicjatywą
dorośli mieszkańcy Radomia z radością przyglądali się temu masowemu zjawisku
tworzącemu nową, świecką tradycję. BRAWO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: yra Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.139.8.* 01.09.05, 20:43

zgodnie z ustawą o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
      art. 43, sprzedaż alkoholu nieletnim jest przestępstwem, konsekwencjami jest
      kara grzywny oraz możliwość utraty koncesji na sprzedaż alkoholu
      - i kogo to obchodzi? gdzie straż miejska , policja , rodzice...?

dziś przymykasz oko, jutro boisz się wyjść z domu - nie dziw się
      • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.09.05, 20:52
        Może więc ustalmy jeszcze jedno święto?
      • Gość: real Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.197.43.* 06.09.05, 10:57
        Możecie się poużalać i tyle. Może lepiej posłać te maile do w inne miejsca.
        Temat jak widac ignoruje policja, Straż Miejsska. gminna komisja antyalkoholowa
        i władz eoświatowe. Jak to mkożliwe że wyszscy oni9 sa tak bezradni?
    • Gość: yyyy? Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.239.udn.pl 01.09.05, 21:18
      a sami zareagowaliscie? ;]
      • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.09.05, 22:09
        Rzecz cała działa się dzisiaj na rogu ulic Focha i Żeromskiego ok godziny 14
        tej.
        Zadzwoniłem do Staży Miejskiej, ale dyżurny powiedział,że nikt nie przyjedzie.
        Zadzwoniłem więc na Policję i po 10 minutach podjechał radiowóz stanął koło
        ogródka piwnego i czekał. Wyglądało, ze czeka na wsparcie bo w radiowozie byli
        tylko dwaj mundurowi. Kiedy po kolejnych 5 minutach czołgi ani armaty nie
        dotarły ja ruszyłem im na pomoc i zadałem pełne troski pytanie czy czekają na
        wsparcie antyterorystów.
        Kazali mi powiedzieć czy kogoś z osób pijących piwo znam i które osoby są
        nieletnie. Zatkało mnie, radiowóz stał bowiem 5 metrów od ogródka piwnego i bez
        pomocy lornetki można było zobaczyć, że przy stolikach siedzi sporo małolatów
        pijacych piwo. Po mojej reprymendzie panowie nie wyszli z radiowozu tylko
        podjechali do wychodzącej z pełnego małolatów ogródka czwórki młodych ludzi i
        ich wylegitymowali. Barmanem sprzedajacym piwo w tym ogródku panowie policjanci
        nie zainteresowali się nawet.
        Nie śmiem nawet pomyśleć, że policja ma z właścicielami takich ogródkw jakiś
        układ, bo to chyba niemożliwe w naszym praworządnym mieście.
        • Gość: l i l a b a j Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.server.ntli.net 01.09.05, 22:42
          • Gość: l i l a b a j Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.server.ntli.net 01.09.05, 22:44
            RADOM - Raczej Absolutnie Domniemanie Okropnie Mozliwe
            :-)))
        • Gość: baner Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:04
          jeśli było tak jak opisuje Obserwator (wierzę, w tę relację) to kolejne pytanie
          warto postawić Komendantowi Miejskiemu Policji. Co robi policja aby egzekwować
          przestrzeganie ustawy o wychowaniu w trzeźwości? Piwne biesiady powtarzają się
          regularnie na zakończenie i na rozpoczęcie roku szkolnego. Co robi Straż
          Miejska? Co robi Komisja Antyalkoholowa Rady Miejskiej? To nieudolne instytucje
          i ludzie. W innych miastach mają więcej pomysłów. Postuluję aby piwko serwować
          już przedszkolakom to wyjdzie im na zdrowie. Warto zmienić prawo bo po co dzieci
          mają się stresować. Wtedy nie będzie problemów. Jednego Raoyalu nie potrafią
          zamknąć więc jak tu zabrać się za ogódki piwne. Zresztą - niejeden, zamiast
          przeganiać pijanych uczniów podstawówek sam poszedłby na "jednego".
          • Gość: realista Re: reka reke myje IP: *.internet.radom.pl 02.09.05, 01:17
            reka reke myje
        • Gość: Kami Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.09.05, 01:51
          Wszyscy razem napiszmy do K.W.P.w Radomiu że tak się stało i to co opisał
          obserwator ma miejsce na codzień niech w końcu się wezmą za robotę bo żyją z
          naszych podatków, a jezeli nie chcą się angażować do pracy to na zasiłek sio.

skargi_kwp@mazowiecka.policja.gov.pl
          • Gość: Kami Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.09.05, 01:53
            A gdzie się podziewa Rzecznik Ochrony Praw dziecka?
            • Gość: rem Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.233.udn.pl 02.09.05, 02:09
              Pije piwo i sprawdza, ile młodziezy i jak dużo mogą wypić w przeliczeniu na 1
              policjanta. Potem napiszą elaborat "Wpływ picia piwa na na wagary"
              • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.09.05, 10:08
                Podbijam mojego posta w górę, bo to zjawisko panoszy sie na naszych ulicach
                coraz bardziej: początek i koniec roku szkolnego, duże imprezy estradowe,
                jarmark kazimierzowski itp. Nie chodzi mi przy tym o to , żeby zlikwidować
                takie imprezy tylko trzeba w tym wypadku przywołać zasadę reagowania na
                najmniejsze przejawy takich zachowań. I dało to super pozytywne rezultaty w
                Nowym Jorku za czasów burmistrza Gulianniego. Bo jak nie reaguje Policja lub
                Straż Miejska na takie zachowania to budzi w ten sposób poczucie bezkarności i
                nasępuje eskalacja agresywnych zachowań. A jak Policja i Straż Miejska będzie
                reagować to i obywatele również nabiorą odwagi na pozytywne reakcje.
                Takie rzeczy zdarzają się już cyklicznie w terminach wymienionych wyżej, a to
                że służby odpowiedzialne za porządek i bezpieczeństwo w mieście nie reagują to
                albo brak wyobraźni i kontaktu z rzeczywistością, albo...
                • Gość: ŻanKlod Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.139.8.* 02.09.05, 10:24
                  Posty o podobnej treści, czyt. brak reakcji policji i straży miejskiej na picie
                  alkoholu przez nieletnich przy różnych okazjach były już dość licznie (ostatnio
                  po koncercie Ingrid), widać jednak, że reakcja odnośnych władz jest żadna. Cała
                  nadzieja, że ponoć owo forum czytuje sam P. prezydent, no a jak prezydent to i
                  zapewne panowie komendanci straży miejskiej i policji a więc może wreszcie coś
                  się zmieni w tej kwestii. Tym bardzioej, że jednak wybory się zbliżają wielkimi
                  krokami.
                  • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.09.05, 10:30
                    A więc, Panie Prezydencie, pora wreszcie na jakąś reakcję. Tym bardziej, że
                    problem istnieje, jak widać z wypowiedzi internautów, nie od dziś i był
                    wcześniej sygnalizowany.
                    • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.09.05, 15:13
                      w górę
                      • Gość: woman Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.139.8.* 02.09.05, 16:21
                        jestem mloda atrakcyjna kobieta, wiec nie psze z pozycji zakompleksionej
                        zrzedy. mnie zniesmaczyl widok dziewczynek idacych na rozpoczecie szkoly, a
                        konkretnie ich ubior. jak mlode kur...wki w spodniach nie zakrywajacych tylka i
                        z golymi brzuchami - tam mozna isc do royalu wyrywac nieletnich gnojkow po
                        kilku piwach, jesli ktos to lubi, ale nie do szkoly!!! niekotre byly zgrabne,
                        owszem, ale ich widok budzil tylko ironie. szkola to szkola, i powinno sie
                        zdobuc na odrobine szacunku dla tego miejsca i ludzi tam pracujacych, a po
                        lekcjach - rob co chcesz, skoro lubisz jak cie starzy zaslinieni faceci lapia
                        za dziecinna dupke małolato!
                        • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.09.05, 20:00
                          No to ja wyjdę pewnie na zgreda, ale co tam.
                          Sytuacja z ekranu TV Dami chyba rok czy dwa lata temu. Relacja z otwarcia nowej
                          sali gimnastycznej w jakiejś radomskiej szkole. Kamera panoramuje i widzimy w
                          pierwszym rzędzie radośnie dumne twarze naszych VIPów(Pan Prezydent M., różne
                          dyrektory, naczelniki itp.)w otoczeniu dziatwy szkolnej. Kamerzysta zrobił
                          nieco szerszy kadr, żeby pokazać ludzi władzuy wśród dzieci i... na czarnej
                          bluzie jednego z uczniów błysnęły wielkie białe litery: HWDP.
                          Pytam, jak to możliwe, że uczeń został wpuszczony w takim stroju do szkoły?
                          Jak to możliwe, że toleruje się w szkołach takie antypolicyjne prowokacje?
                          Jak to możliwe, że żaden z VIPów na to nie zareagował?
                          Dzieciaki doskonale wiedzą co znaczą te litery i dlatego taki strój w szkole to
                          skandal.
                          Nie oczekujmy więc, tolerując takie zachowania, że w naszym mieście będzie
                          bezpieczniej. Tolerowanie takich, z pozoru błahych, zjawisk prowadzi do postaw
                          anarchistycznych i agresywnych w śródzieci i młodzieży, a u dorosłych utrwala
                          zobojętnienie i brak reakcji na agresywne zachowania.
                          Efekty: banda 12 - 15 latków okrada wieczorem samotne osoby na przystanku,
                          małolaty okradają widzów na koncertach i imprezach w centrum miasta
                          w biały dzień "na wyrwę" itd, itd.
                          Zwróćcie uwagę jak panoszy się wśród dzieci i młodzieży chamstwo i agresja.
                          Oni do siebie już nie mówią, tylko wrzeszczą. Posłuchajcie jak się do siebie
                          odzywają w szkole, już prawie nikt nie zwraca się do kolegi czy koleżanki po
                          imieniu. Wołają do siebie po nazwisku albo po (najczęściej ordynarnym)
                          przezwisku.
                          Łomatko, co to będzie za kilka lat?
                          • Gość: .... Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.139.8.* 02.09.05, 21:26
                            a co na to władze oświatowe?
                            • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.09.05, 23:48
                              Brak reakcji, jak w każdym opisanym w tym wątku przypadku. Poważnie zastanawiam
                              się czy władze nie umieją może czytać, albo wzrok im coś przysłania.
                              A ciekawostką kolejną jest fakt, że ten wątek to niezły materiał wyjściowy dla
                              dziennikarzy radomskiej GW i co? I jak narazie nic.
                          • Gość: obs Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.udn.pl 07.09.05, 10:35
                            wiesz co, juz wyobrazam sobie skandal jaki wybuchlby gdyby ktos z policjnatow
                            sprobowal ZWROCIC UWAGE na niestosownosc takiego stroju! mlodziez w
                            konfrontacji z policja jest teraz jak swiete krowy, niechby ktos probowal
                            interweniowac zaraz temat od upierdliwej matki malolata podejmie usluznie
                            radomska gazeta i zrobic afere z ktorej bedzie sie tlumaczyc pol policji,
                            zaprzegnie sie pana wolskiego, ktory jest takim rzecznikiem, ze nie wazne co
                            mowi i gdzie jest prawda , byle by malolat byl na wierzchu. a niestety nasza
                            obecna mlodziez to nie sa biedne dzieci ciemieżone rpzez nauczycieli i
                            policjnatow, tylko w duzej czesci mlodzi rozbestwieni rozpici bandyci, dla
                            ktorych osiagnieciem jest zrobic cos kontra prawu i poczuc sie wazniejszym przy
                            swoich kolegach, podobnego pokroju
    • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.09.05, 09:30
      Do góry!
    • Gość: ac Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.139.8.* 03.09.05, 09:35
      a co was to obchodzi czy piją czy nie? jest coś złego w wypiciu zimnego piwka z
      dawno niewidzianymi znajomymi? nie! to jakieś przestępstwo niby? sami tacy
      święci jesteście?
      • 72pp Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. 03.09.05, 10:06
        Oczywiście że jest .
        Piwko możesz sobie pić z kolegami jak jesteś pełnoletni a nie ajk większość
        dziatwy szkolnej.
        Może i nie jestem święty ale jak chodziłem do szkoły takie zachowanie było
        niedopuszczalne (a nie chodziłem do szkoły w czasach dinozaurów :-) )
        Młodzi ludzie byli bardziej karni i o niebo lepiej wychowani niż dzisiejszy
        kwiat młodzieży.

Pozdr
        M
    • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.09.05, 11:24
      Ludziska, dopisujcie swoje opinie w tej sprawie. Mam jednak mimo wszystko
      nadzieję, że ja wątek ten się rozrośnie to ktoś z władz go przeczyta, albo że
      chociaż GW o tym coś napisze.
      Może wreszcie to coś da i ktoś z decydentów się za to weźmie. Ta mała i błaha z
      pozoru sprawa jest ważna bo dotyczy bezpieczeństwa miasta i tego jak działa
      Policja i Straż Miejska.
    • Gość: wesoła Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:12
      Czy rodzice po powrocie dziecka ze szkoły nie czują że smierdzi piwskiem? Mam w
      rodzinie piętnastolatka, który popija piwko z ojcem. Rodzina nie uważa się za
      patologiczną i w sensie prawa nią nie jest. Dla mnie to jednak jest patologia.
      Oni wychodzą z założenia, że lepiej będzie jak rozpieszczony gnojek będzie pił
      piwo oficjalnie w domu niż miałby to robić w miejscu publicznym. W swojej
      naiwności wierzą, że on popija tylko w domu. Podobnie z papierosami. Dostaje
      pieniądze na papierosy pod pretekstem np. piątego w tym miesiącu długopisu. Oni
      wiedzą na co on to wyda ale dają, bo wiedzą że i tak kupi więc co, pójdzie
      kraść? Wszyscy są zadowoleni bo wystarczają im pozory. Policja i Straż Miejska
      i szkoła powinny robić to co do nich należy ale najważniejsza rola przypada
      jednak rodzicom.
    • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.09.05, 11:35
      W górę!
      • Gość: wesoła Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 15:55
        To nic nie da. Nie przeczyta tego nikt, na kim Ci zależy a jak przeczyta to się
        nie przyzna. Zdajesz sobie sprawę, że gdyby pijane dzieciaki komuś
        przeszkadzały to już by ten problem nie istniał? Młodzież pije dzień w dzień.
        Praktycznie nie ma spotkania młodzieżowego bez piwa. Na spotkanie umawiają się
        na piwo, gdy spotkają się na ulicy wstępują na piwo, na każdej dyskotece,
        imprezce piwo. Na pytanie matki "gdzie idziesz?" - piętnastolatek odpowiada -
        "na piwo". Biedni rodzice cieszą się, że nie wódka i raczej nie zastanawiają
        się za co dzieciak sobie tak baluje. Dzieciaki co dzień w sklepach, barach
        zostawiają ogromne pieniądze. Śmiem przypuszczać, że większe niż dorośli. Kto
        zatem podniesie rękę na nieletnich dostarczycieli zarobków? Przecież piwo to
        koncesja a koncesja to Urząd Miasta. I na czyj rozsądek Ty liczysz?
        • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.09.05, 21:43
          A liczę na nasz wspólny rozsądek. Może wreszcie coś się obudzi w tym mieście,
          gdzie dzieją sie takie rzeczy i dotrze wreszcie do tych pustych łbów, że to
          sprawa nasza wspólna jest. Bezpieczeństwo i spokój w mieście to sprawa ważna
          dla wszystkich, a marzy mi się że nie tylko władze, Policja i Straż Miejska
          reagowac będzie na takie negatywne zjawiska, ale również obywatele nabiorą
          zwyczaju reagować również. To pewnie musi troche potrwać, ale zacząć trzeba
          natychmiast, bo za chwilę będzie to już nie do dogonienia. No i ciąglę wierzę,
          że GW coś o tym napisze. Wtedy uwierzę, że dziennikarze nie mają takich tematów
          w dupie i piszą tylko o polityce, aferach i innych chwytliwych tematach pod
          publisię.
          • Gość: dynia Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.09.05, 17:37
            no ok! mam 18 lat chodze do barzdo dobrego liceum, nie mam problemów z nauką a
            tez chodzę ze znajomymi na piwo! gdzie mam chodzić? czy nasze miasto ma nam cos
            leoszego do zaoferowania??? jakakolwiek inicjatywa młodych ludzi jest
            każdorazowo szykanowana! ileż razy można próbować coś zmienić, jeśli zawsze
            jakaś wielce uczynna osoba podkłada Ci kłody pod nogi! tacy sa ludzie
            mieszkajacy w naszym miescie........... może nie wszyscy.........
    • Gość: ac Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.139.8.* 04.09.05, 21:55
      no pogrzało was :/ nadal nie wytłumaczył mi nikt, co jest złego w wypiciu piwka
      ze znajomymi? przecież zawartość 5% nie wpływa w żaden sposób na mój organizm,
      jedynie chce mi sie do toitoia :P

a ktoś pisał o tym, że ojciec pija piwko z 15letnim synem i że to jest
      paranoja :/ sorry co w tym jest złego/dziwnego?
      • Gość: Barbara Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: 82.139.8.* 04.09.05, 22:41
        Czy Tobie to piwko już poszatkowało kopułkę?
        • Gość: obsrerwator Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.09.05, 01:38
          Akurat 1 września po tym 5%-towym piwku pełno zataczających się małolatów snuło
          się po ulicach i siedziało w ogródkach piwnych. A alkohol i piwo jest dla
          ludzi, owszem, ale dla takich, którzy są pełnoletni i znają miarę i czas na
          picie alkoholu ( z wyjątkiem alkoholików, ale to odrębna kwestia choć wielu
          późniejszych alkoholików zaczynało pić we wczesnej młodości).
      • Gość: Jaś Fasollasido Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.stat.gov.pl 05.09.05, 10:33
        www.krzywin.pl/drukuj.php?wz=290&&id=256
        www.tematy.info/artykuly/rehabilitacja3.htm
      • Gość: wesoła Re: ac IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 11:58
        Ja napisałam o 15-latku pijącym piwo z ojcem. I nic mnie nie pogrzało. To
        obrzydliwy widok. Utarło się myślenie, że piwo to nie alkohol a tymczasem 20%
        ludzi dorosłych leczonych z alkoholizmu nigdy nie piło wódki ani wina. To
        alkoholicy piwni. Piwo bardzo mocno uzależnia. Gdyby piwo nie było szkodliwe to
        dawano by go oseskom zamiast mleczka a dla młodzieży byłoby w czopkach,
        leczniczo!. Ojciec pijący piwo z synem daje przyzwolenie na to, żeby syn sięgał
        w tym wieku po alkohol. Jeśli więc pozwala mu robić coś co jest złe to na drugi
        raz sięgnie po wódkę, papierosy, narkotyki. Ojciec pijący piwo z synem traci
        AUTORYTET. W gruncie rzeczy nastolatek picie piwa uważa za przejaw dorosłości.
        Jak ojciec ma mu potem czegoś zakazać lub coś nakazać? A może wogóle przestać
        wychowywać dzieci? Dać jeść i ubrać, no i forsę na piwko?
        Zakładam, że jesteś właśnie w tym problematycznym wieku. Piszesz, że 5%
        alkoholu nie wpływa na Twój organizm. Jesteś w błędzie. Wiesz, że nawet nie
        chodzi przeważnie o jedno piwo, raz na miesiąc. Lepiej niż ja zdajesz sobie
        sprawę z tego co wyrabia młodzież po piwie. Jeśli już to może należy iść dalej
        i w podstawówkach rozdawać prezerwatywy? Przecież seks to też nic złego!
        • Gość: obsrerwator Re: ac IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.09.05, 14:54
          Jestem tego samego zdania. Różnego rodzaju używki i sex wymagają od
          użytkowników odpowiedzialności za skutki wynikłe w efekcie korzystania z
          tych "życiowych uciech". A nikt mi nie wmówi, że osoba niepełnoletnia może
          ponosić życiową odpowiedzialność za efekty korzystania z używek lub sexu. Ok,
          wszystko dla ludzi, tyle, że dla ludzi odpowiedzialnych i umiejący przewidzieć
          skutki. Młody człowiek nie jest w stanie przewidzieć wszystkich
          skutków "korzystania" z życia. To tak jakby dać dziecku broń do ręki. Skutki
          mogą być tragiczne. Ot i wszystko.
          Wypadałoby zamnknąć dyskusję na ten temat, bo tak naprawdę to nie jest wątek o
          tym czy: "pozwolić nieletnim pić alkohol czy nie pozwolić" tylko o braku
          reakcji władz oraz Policji i Straży Miejskiej na to co dzieje się na ulicach
          Radomia. O bezkarności właścicieli ogródków piwnych rozpijających małolatów. I
          o tym, że przechodnie nie reagują na takie fakty, a potem rosną zastępy
          rozzuchwalonych bezkarnością małolatów, którzy dopuszczają się coraz
          groźniejszych czynów.
        • Gość: ac Re: IP: *.udn.pl 05.09.05, 21:06
          tiiiaaaaaa.... zataczający się młodzi ludzie.... wręcz blokowali ulice...
          więcej luzu ludzie, jeśli ktoś chce wypić piwko na miłe rozpoczęcie roku
          szkolnego to jeśli tego nie zrobi w ogródku (ja np nie lubie bo jest za głośno
          i za tłoczno) to pójdzie gdzie indziej i nic was to nie powinno obchodzić.
          zajmijcie sie sobą, stare zgredy pozbawione fantazji
          • Gość: zgred Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:31
            To powyżej (autor ac), to przejaw myslenia dzisiejszej młodzieży. Każdy, kto
            mysli inaczej od nich to stary zgred. Jak to można nie pozwolic pić dzieciakom
            piwa ? Chcą to robić, to dlaczego nie mogą ? I co tu się będą stare zgredy
            wtrącać.
            To wszystko jest przerażajace. Dla wiekszości tych młodych ludzi nie ma żadnych
            autorytetów. Nie są nimi ani rodzice, ani nauczyciele. Z każdym rokiem idzie
            coraz bardziej ku gorszemu, aż któregoś dnia obudzimy się z ręką w ...nocniku.
          • Gość: wesoła Re: ac IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 12:40
            Twoja odpowiedz niestety świadczy o tym, że jeszcze nie dorosłeś. W poprzedniej
            wypowiedzi zadałeś pytanie. Potraktowałam Cię poważnie, po partnersku i
            odpowiedziałam. Tobie jednak puściły nerwy. Może i jestem zgredówą ale wiem, że
            mam rację. Jak ja chodziłam do szkoły średniej też był alkohol i też niektórzy
            nie znali umiaru. Teraz mogę sobie popatrzeć co z nich wyrosło. Mam porównanie.
            Obecnie nie ma już chyba spraw zarezerwowanych tylko dla dorosłych. Dzieci
            bardzo wcześnie sięgają po "świat dorosłych", nawet nie zauważą jak minie im
            życie bez niespodzianek. To tak jak to wspólne mieszkanie przed ślubem, który
            jeśli nawet jest to i tak nic nie zmienia już w ich życiu. NAWET NIE WIECIE CO
            TRACICIE!
            • 72pp Re: do wesołej 06.09.05, 12:47
              Niestety musze przyznać Ci rację , teraz wyznacznikiem autorytetu u młodych jest
              to ile możesz wypić , to czy palisz i jak bardzo chamsko odnosisz sie do otoczenia .
              Co z resztą bardzo dobrze można obserwować na ulicach w autobusach i gdzie
              kolwiek indziej gdzie ma sie styczność z młodymi. Nie twierdze że cała radomska
              młodzież jest taka ale niestety znaczna jej część czego dobrym przykładem jest ac.

Pozdr
              M
    • Gość: ac Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.udn.pl 05.09.05, 21:45
      to żes mnie rozbawił koleś. to od razu sobie postaw nocnik pod łózkiem, żebyś
      miał pod ręką. co wspólnego ma browar i autorytet? no chyba że autorytetem ma
      być założyciel browaru, to tak tak, popieram

ja to wam współczuje takiego życia. założe sie że prócz wibratora i wieczorków
      przy kawie nic więcej nie dostajecie od życia. i to jest dopiero
      przygnębiające...
      • Gość: obsrerwator Pytanko do ac IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.09.05, 22:10
        Fajnie ac, może jestem starym zgredem dla Ciebie, bo ja sam się zgredem nie
        czuję.
        Wieczory i dnie spędzam w sposób fascynujący i nie przy nocniku wibratorz,
        zapewniam Cię. Podróżuję, jeżdżę konno, kocham muzykę (również acid jazz i
        house) i lubię jej słuchać, a mogę roć to wszystko bo pozwala mi na to zdrowie
        i kondycja, której nie zmarnowałem przy piwie w młodości.
        A teraz pytanko małe do Ciebie ac: jak sobie wyobrażasz swoje życie w wieku 50
        lub 60 lat. Nie będziesz już wtedy oszołamiającą laską jak dziś, czy może
        jednak będziesz?
        Przyglądam się młodzieży i odnoszę wrażenie, że Was upływ czasu nie dotyczy i
        zawsze będziecie silni, zdrowi, piekni i młodzi. Więc powiedz mi, droga ac jaka
        będziesz w wieku 50 lub 60 lat? I jak będziesz spędzała wieczory? Też z
        wibratorem i nocnikiem? Ciekaw jestem czy o tym myślisz czasem.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: ac Re: Pytanko do ac IP: *.udn.pl 05.09.05, 23:48
          eee po co mi to pisałeś? rowniedobrze mogłeś napisać że wspinasz sie po górach
          i pisujesz wiersze, a wiesz ile mnie to obchodzi? no własnie, nic mnie to nie
          obchodzi :]

jak ja będę wyglądała w wieku 50 czy 60 lat? po 45. roku zycia bede ciagle
          podrozowac moze kupie sobie jakis domek w toskanii czy coś. a potem kiedy już
          znudzi mi się to wszystko (przed 60.) kiedy będę brzydka i pomarszczona i zdana
          tylko na innych i kiedy będę wiedziała że nic ciekawego mnie już w życiu nie
          spotka strzele sobie w łeb albo skoczę z klifu. jesli będzie ładny widoczek
          pewnie skoczę z klifu

nie pozdrawiam, bo i po co
          • Gość: piwko Re: Pytanko do ac IP: *.udn.pl 05.09.05, 23:56
            Zacznij już pić dzisiaj a tego wieku nie doczekasz.
          • Gość: obsrerwator Re: Pytanko do ac IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.09.05, 00:44
            No to ja Ci, droga ac, życzę spełnienia tylko jednego Twojego życzenia
            (aczkolwiek mocno złożonego), żebyś była brzydka i pomarszczona i zdana tylko
            na innych i żebyś wiedziała, że nic ciekawego Cię już w życiu nie spotka. Nie
            mam ani cienia wątpliwości, że podróże i domek w Toskanii możesz sobie już dziś
            włożyć między bajki. Chyba że zmienisz nastawienie do życia, czego życzę Ci
            serdecznie i równie serdecznie pozdrawiam.
            PS
            Po górach się nie wspinam, a wiersze czasem pisuję. Lubisz poezję?
            Acha, i lubię piwo Guiness.
            • Gość: obsrerwator Dzień Małoletniego Piwosza IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.09.05, 00:47
              Piszcie , co myślicie o sprawie z początki tego wątku.
              • Gość: obsrerwator Re: Dzień Małoletniego Piwosza IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.09.05, 13:43
                W górę!
              • Gość: NAD Re: Dzień Małoletniego Piwosza IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.09.05, 10:16
                moim zdaniem, dla nich nie ma zadnego ratunku. czym skorupka za mlodu nasiaknie,
                tym na starosc traci. jedyny sposob, by cos zmienic, to wychowac swoje
                szczeniaki tak, by ich poczucie wartosci nie bylo odmierzane kuflami piwa ani
                kilogramami spalonego zielska. skoro nie mozna liczyc na policje, ktora WIE KTO
                W TYM MIESCIE CO NIELETNIM SPRZEDAJE, musimy liczyc na siebie. potrzeba czasu.
                selekcja naturalna dokona reszty.
            • Gość: ac Re: Pytanko do ac IP: *.udn.pl 06.09.05, 18:52
              owszem, lubie dobrą poezję

z bajek wyrosłam, chociaż pierwotne braci Grimm są niezłe

Guiness dobry, ciut za gorzki jak dla mnie, ale dobry

--> piwko - pije nie od dziś

--> za życzenia dziekuje, oby sie nie spełniły. o ile to forum będzie istnieć
              dam linka do fotogalerii mojego domku w toskanii (no chyba że padnie na norwegie)
              • Gość: ? Re: Pytanko do ac IP: *.udn.pl 07.09.05, 10:41
                piszecie ze policja ma interweniowac wobec tych malolatow? w jaki sposob?
                wylewac im browar za kolnierz? wyszarpywac ich z ogrodkow? czy isc po ich
                rodzicow? jakie srodki przewiduje prawo wobec takiego gnoja?
                jedynym wyjsciem wydaje mi sie kontrola punktow sprzedazy alkoholu i karanie
                bezwzglednie mandatami wlascicieli tych miejsc za sprzedaz alkoholu nieletnim.
                z tym, że te smierdzace male obszczymurki pija pochowani w klatkach i na
                osiedlach.
                • Gość: NAD Re: Pytanko do ac IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.09.05, 16:06
                  wlasnie nie chodzi o to, zeby uganiac sie za szczylami po zeromskiego, tylko
                  sprawdzic papiery pijacym piwo w ogrodkach i wlepic grzywne BARMANOWI a zaraz
                  potem WLASCICIELOWI. a jezeli barman nie bedzie miec kasy na mandat, to zamknac
                  interes a goscia na tydzien miedzy recydywe na kozia gore.

tylko niech to bedzie grzywna a nie parodia grzywny.
    • Gość: wesoła Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 13:55
      Każdy sprzedawca piwa powinien wiedzieć, że jak sprzeda gnojowi alkohol to
      straci koncesję na zawsze. Nie grzywna, nie inna kara tylko taka. Jeśli nie
      chcą zrozumieć inaczej to niech się boją. Jest jeszcze jeden problem. Na moim
      osiedlu, na Południu jest jeden facet w sklepiku, który sprzedaje małym
      dzieciom papierosy na sztuki. Co należałoby zrobić z takim starym bezmózgiem?
      • Gość: jets Re: 1 września Dzień Małoletniego Piwosza. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.09.05, 00:54
        ..a może się boi że mu wpier...ą jak nie sprzeda.
    • Gość: wesoła Re: Obserwator IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 16:48
      No i co, Obserwator? Zrezygnowałeś z walki i poszedłeś na piwo ?
      • Gość: ac re IP: *.udn.pl 08.09.05, 18:33
        • Gość: obsrerwator Re: re IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.09.05, 21:45
          Rozumiem, że do mnie Pani rozmawia. Nie zrezygnowałem tylko widzę, że skutki
          marne. Kilku małolatów napisało, ze nie ma o co się czepiać, kilka głosów było
          za mną i nic z tego nie wyniło. GW nie napisała nic, Policja, Straż Miejska i
          szanowne władze także nic... Ech, to jest jeden wielki ku..dołek, gdzie ręka,
          ręke myje, a większość ma wszystko w d...e. Jakby raz, dla naprzykładu, takiemu
          właścicielowi lokalu czy ogródka dowalili dużą grzywnę i dożywotnio zabrali
          pozwolenie na handel piwem i alkoholem, to może by to coś pomogło. A tak tylko
          można sie domyślać, kto z tymi rozpijaczami małolatów ma spółę.

PS
          Mój nik to obsrerwator, a nie obserwator. Subtelna różnica, ale jakże znacząca.
          Pozdrawiam.
          • Gość: wesoła Re: obsrerwator IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 13:34
            Badania pokazują, że człowiek nie czyta całego wyrazu ale pierwsze i ostatnie
            litery. Tu pułapka tkwi w środku, sorry.
            Wspierałam jak mogłam bo mnie razi widok pijącego małolata. O tym dlaczego
            nikt "urzędowy" nie reaguje napisałam i mam potwierdzenie, że się nie mylę.
            Brak reakcji ze strony władz jest wystarczającym argumentem za tym, że trzeba
            tymi władzami potrząsnąć! Tu, na forum można zasygnalizować pewne sprawy,
            wysondować co inni myślą na dany temat ale nie jest to właściwe miejsce gdzie
            można wymagać respektowania prawa. Na gazetę też nie ma co liczyć bo Oni piszą
            tylko to co im wolno. Pozdrawiam.
          • Gość: NAD Re: re IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.09.05, 22:20
            nic sie nie poradzi, powtarzm raz jeszcze. z radomiem dzieje sie to samo, co z
            warszawa po wojnie, kiedy inteligencja zwiala za granice lub zostala
            wytrzebiona: zjezdzaja sie mieszkancy okolicznych wiosek spragnieni 'miastowego
            zycia'. sa tak szczesliwi, ze im sie udalo, ze nie chca pamietac o umiarze i
            dlawia sie. ot co.
            wolnosc nie polega na lapczywym zarciu przy pomocy rak, tylko na SWIADOMOSCI
            takiego wyboru.

a to, ze wladze mamy do bani, to juz inna para kaloszy.
            • Gość: Dj_matys Re: re IP: *.udn.pl 10.09.05, 10:28
              jezu jesli chca to niech pija ale potem niech nie maja pretesji jak ich psy
              zaczna odwozic do domku
              • Gość: NAD Re: re IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.09.05, 20:10
                nie jest sztuka wyrwac bolacy zab. sztuka jest czyscic regularnie, zeby nie
                wdala sie prochnica.
                jezeli nielaty beda chlac, bo czesc z nich chla, widze na wlasne oczy, to
                zrysuja sobie mlode mozdzki i kiedy juz dorosna, beda robic glupie rzeczy. moi
                koledzy z piaskownicy tez wczesnie zaczeli, bo im nie szkodzilo, a dzisiaj,
                piekni, wysportowani, rumiani nie potrafia poprawnie sklecic jednego zdania! a
                najgorsze jest to, ze stanowia zagrozenie dla innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka