Dodaj do ulubionych

Pomysl na inwestycje?

05.09.02, 10:51
Z prasy:

Władze Lublina podpisały list intencyjny ze spółką Enso Polska, na mocy
której w mieście powstanie rafineria produkująca biopaliwo z rzepaku.
Docelowo zakład będzie produkował 40 tys. ton ekologicznego paliwa rocznie.
Inwestycja pochłonie 15-20 mln euro i ma się zakończyć w 2004 roku.

Pytanie: czy nie moznaby pomyslec o podobnej inwestycji w Radomiu i
wykorzystaniu po pierwsze potencjalu naukowego Politechniki Radomskiej
(gdzies kiedys obilo mi sie o uszy, ze PR jest jednym z wiodacych osrodkow
jesli chodzi o alternatywne paliwa silnikowe), a po drugie potencjalu
rolniczego regionu radomskiego?

Bylaby to inwestycja dla miasta + zatrudnienie dla ilus osob, mozliwosc
zaangazowania naukowego radomskiej uczelni, zbyt dla rolnikow i ekologiczne
paliwo w samochodach.

Skoro inwestycja jako taka jest oplacalna, chetni by sie znalezli. TYlko
trzeba ich poszukac i przedstawic im zalety takiej inwestycji.

Lublin to zrobil. Moze warto podpatrzec, jak to sie tam robi??
Obserwuj wątek
    • Gość: Yahagi Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 11:18
      Podobna instalacja ma stawać w Nowinach pod Kielcami....
      • bperczak Re: Pomysl na inwestycje? 05.09.02, 14:11
        Ale czy pod Radomiem jest szansa na wyhodowanie odpowiedniej ilości rzepaku???
        Bo w przeciwnym razie to nie ma sensu.
        • isoxazolidine Re: Pomysl na inwestycje? 05.09.02, 14:50
          Po pierwsze - rzepak rosnie dosłownie wszedzie. Wiekszosc nieuzytkowanych areałów dawnego radomskiego
          wprost idealnie sie na to nadaje.

Po drugie.Wykorzystanie oleju rzepakowego do produkcji olejów napędowych to pomysł prof. Lotki z wydz.
          MEchanicznego Politechniki RAdomskiej. Opublikowano na ten temat juz sporo arcyciekawych prac. A do tego jest w
          Radomiu masa bardzo nowoczesnej aparatury naukowej do pracy w tym temacie. Prace te zreszta cały czas trwają.
          Paliwami alternatywnymi zajmuje sie tez prof Łuksa z wydz. MiTO - i to z niezłym skutkiem, jakkolwiek zajmuje sie on
          głównie zagospodarowaniem przepracowanych olejów, emulsji, smarów, stałych alkoholi z syntezy oxo, tluszczy
          pogarbarskich. Natomiast o ile juz wiadomo, mozna na bazie oleju rzepakowego i wspomnianych odpadów robic
          genialne i TANIE paliwa dla małej energetyki.

Na zakonczenie dodam ze prace nad transestryfikacja oleju rzepakowego metanolem rozpoczął własnie wydział
          chemczny politechniki krakowskiej (dr. B. Zmudzinska-Zurek) ale w porownaniu z dorobkiem Politechniki Radomskiej
          sa oni przynajmniej 20-lat do tyłu. Nie zmarnujmy tej szansy !!!!!

A moze przy współudziale finansowym miasta zbudowac taką fabryczke - mogłaby na poczatek produkowac
          biodegradowalny i TANSZY olej napedowy dla autobusów miejskich a potem i dla innych odbiorców. Moze udało by
          sie na ten temat wziac kase z Unii ??? Na pewno mozna dostac kase z KBN, zreszta prof. Lotko z tego zródła juz po
          trochu korzysta. Interes nie tylko stworzyłby miejsca pracy. Dodatkowe atuty to tansze paliwo dla komunikcaji
          miejskiej, znacznie mniej uciążliwe spaliny i wreszcie DOCHODY do kasy miasta z tytułu sprzedazy (w perspektywie)
          biopaliwa innym odbiorcom.

Aha - zastosowanie takiego paliwa nie wymaga wprowadzania zmian konstrukcyjnych w silniku.

Słabe punkty ? Jako chemik nie widze ANI JEDNEGO.

Moze GAZETA wezmie ten temana warsztat ?????
          • Gość: jdk Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.09.02, 15:07
            Isoxazolidine - dzieki za szczegolowe wyjasnienia!

Tym bardziej przekonuje mnie, ze jesli da sie to robic w innych miastach
            zblizonych wielkoscia do Radomia (Lublin, Kielce), to znaczy ze skala powinna
            byc wystarczajaca.

Zatem moze jakis chetny inwestor sprobowalby zrobic cos takiego w Radomiu?

P.S. Mozna pomyslec tez o innych paliwac alternatywnych - nie jestem chemikiem,
            ale zdaje sie ze i z innych zboz mozna uzyskiwac alkohole stanowiace skladniki
            paliw silnikowych...
            • isoxazolidine Re: Pomysl na inwestycje? 05.09.02, 15:52
              Dodam, ze na uczelniach kieleckich i lubelskich nikt praktycznie nie zajmuje sie tym tematem. A paliwa alternatywne
              mozna robic praktycznie ze wszystkiego. Prof Łuksa dysponuje piecami z opomiarowaniem w których mozna spalic
              słonia z kopytami i w podkowach ..... ;-)
              • Gość: Yahagi Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 23:35
                >> A do tego jest w Radomiu masa bardzo nowoczesnej aparatury
                >> naukowej do pracy w tym temacie. Prace te zreszta cały czas trwają.
                >> Paliwami alternatywnymi zajmuje sie tez prof Łuksa z wydz. MiTO
                >> - i to z niezłym skutkiem, jakkolwiek zajmuje sie on głównie
                >> zagospodarowaniem przepracowanych olejów, emulsji, smarów,
                >> stałych alkoholi z syntezy oxo, tluszczy pogarbarskich. Natomiast
                >> o ile juz wiadomo, mozna na bazie oleju rzepakowego i wspomnianych
                >> odpadów robic genialne i TANIE paliwa dla małej energetyki.

>> Na zakonczenie dodam ze prace nad transestryfikacja oleju
                >> rzepakowego metanolem rozpoczął własnie wydział chemczny
                >> politechniki krakowskiej (dr. B. Zmudzinska-Zurek) ale w porownaniu
                >> z dorobkiem Politechniki Radomskiej sa oni przynajmniej 20-lat do tyłu.
                >> Nie zmarnujmy tej szansy !!!!!

Hej, hej.... chyba trochę się zagalopowaliście z tym Radomskim Centrum Paliw
                Alternatywnych. Pewnie – tak jak kolega pisze – macie tam jakieś doświadczenia
                w tym względzie... Chociaż, nie ukrywam, że pierwsze o tym słyszę. A trochę się
                tym interesuję....
                Gdy żył jeszcze prof. Frąckiewicz, wielki, znany w całym świecie fascynat
                technologii laserowych, to o kieleckim ośrodku technologii laserowych było
                głośno wszędzie. Politechnika posiada jeden z najbardziej zaawansowanych
                technologicznie laserów w EU... tak się składa, że w tym temacie jesteśmy
                dobrzy... Na tyle dobrzy, że studenty z uczelni krakowieckich (z tego co wiem,
                to zwłaszcza z AGH) przybywają do nas na praktyki....
                O radomskim ośrodku (przy całym szacunku dla Radomia) prawdę pisząc nie
                słyszałem. Z tego co wiem, to istnieje w Polsce _zwłaszcza_ jeden ośrodek
                badawczy poświęcający się tej sprawie; jest on gdzieś pod Bydgoszczą (to się
                Mochełek chyba nazywa i z tego co wiem, to jest skojarzony z ATR-em. )
                Aha, jeszcze jedno... w błędzie jest isoxazolidine sądząc, że w Kielczech nikt
                nie zajmuje się tym tematem (paliwami alternatywnymi). Są prowadzone na dość
                szeroką skalę min. prace związane z bardzo wysokoenergetyczną wierzbą
                skandynawską (podobne prace mają miejsce gdzieś za Szczecinem). Być może będzie
                to tani, odnawialny środek opałowy XXI wieku..

Ale do rzeczy: pomysł taki jak JDK rzucałem na Kielcach chyba lepiej niż rok
                temu. Pewnie przypadek (bo nie wierzę w inspirację...:)))) ale jakaś
                niemczańska firma przymierza się do postawienia olejarni gdzieś w gminie
                Sitkówka – Nowiny. Czytałem kiedyś o tym; ładnych kilka miejsc pracy, no i -
                wydaje mi się - miejsce zbytu zwłaszcza rzepaku dla rolników z połowy
                województwa. Tylko, że jest jakiś ból, jeżeli chodzi o umocowania prawne...
                Powoduje to, że paliwo EKO sprowadza się ze Słowacji.. bo tam jest tańsze...
                Fajnie by było, gdyby ktoś się tym poważnie zajął. Gdyby stanąć miała olejarnia
                z prawdziwego zdarzenia (niezależnie, czy pod Kielcami, czy pod Radomiem)
                byłoby to źródło utrzymania dla wielu rolników z obu naszych regionów.
                Odległość nie jest tu czynnikiem znaczącym.
                Kiedyś na JET-cie w Radomiu zobaczyłem ON-EKO... Pomyślałem, że wleję; zobaczę
                jak to będzie ‘smażyć frytki’ na trasie. No ale gość zaraz mnie wyprostował, że
                to jest zwykła ropa, tylko przewożona ‘ekologicznymi’ cysternami.

Przy okazji: polecam link
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=60&w=2241&a=2241&v=2
                • Gość: Yahagi Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 23:40
                  Dodam jeszcze : wr.atr.bydgoszcz.pl/dep/mochelek.htm

chociaż sam pomysł z EKO-paliwem nadal uważam za przedni..
                • isoxazolidine Re: Pomysl na inwestycje? 06.09.02, 17:00
                  Gość portalu: Yahagi napisał(a):

>
                  > Hej, hej.... chyba trochę się zagalopowaliście z tym Radomskim Centrum Paliw
                  > Alternatywnych. Pewnie � tak jak kolega pisze � macie tam jakieś do
                  > świadczenia
                  > w tym względzie... Chociaż, nie ukrywam, że pierwsze o tym słyszę. A trochę się
                  >
                  > tym interesuję....

Hmmm.... Tak sie składa ze siedze w tym temacie po uszy - pare lat temu robiłem takie paliwa
                  własnorecznie. Proponuje wez do reki pierwsza z brzegu publikacje naukowa na temat paliw na bazie
                  oleju rzepakowego (ale naukowa - nie artykuł w jakims "głosie pcmia" czy "przeglądzie rzeżniczym").
                  Gwarantuje - na 10 cytowan 4 do 6 to beda prace Lotki i jego współpracowników. Ale to jest normalne -
                  podstawowa zasada pracy w nauce to niewywazanie otwartych drzwi. Uruchamiajac taki to a taki temat
                  dokonuje sie analizy stanu wiedzy a lekture literatury w przedmiotowym zakresie zaczyna sie od tych,
                  którzy kładli podwaliny. Tak sie składa, że w Polsce Lotko jest pionierem. Nie bede uzywal epitetów w
                  rodzaju wieki etc. - ilosc punktowanych przez liste filadelfijska i KBN publikacji tego zespołu mówi sama
                  za siebie. Natomiast pierwszy raz słysze o paliwach na bazie komponentów roslinnych z Kielc. Ale
                  oczywiscie nie twierdze kategorycznie ze ich wogóle nie ma. Co wiecej jestem zywotnie zainteresowany
                  taka lektura - jesli wiesz o jakichs opracowaniach naukowców z PŚ w omawianym temacie to prosze o
                  namiary.

O innych paliwach alternatywnych tez krótko wspomne - ciezkiego oleju opalowego na bazie
                  przepracowanych smarów plastycznych uzywa sie w Bełchatowie (projekt prof. Łuksy), lekkie paliwa dla
                  małej energetyki na bazie odpadowych destylatów C9 robi "Kolgard" koło WArszawy (też łuksa), "Renover"
                  w Kędzierzynie produkuje dla odmiany substytuty oleju napedowego na bazie przepracowanych płynów
                  eksploatacyjnych (i znowu Łuksa) ..... i jeszcze tak mozna by wymieniac.

Zatem okazuje sie ze musze cie zmartwic - mozliwosci, dorobek i tradycje w temacie paliw alternatywnych
                  to mamy jak najbardziej.

pozdr.
                  • Gość: Yahagi Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 23:02
                    Cóż... podsumowując za i przeciw: najwidoczniej nasze środowiska alternatywnych
                    źródeł energii wzajemnie nie mają pojęcia o swoim istnieniu. Jakoś pechowo
                    (najwidoczniej)się złożyło, że z kim bym nie poruszał tematu 'rzepaku'...
                    prawie każdy nawiążywał do Mochełka... a o Radomiu naprawdę nie słyszałem...
                    pech czy co ..???
                    Jeżeli chodzi o wierzbę skandynawską, to jest uprawiana pod Chęcinami, na
                    ładnej połaci ziemi...
                    Cóż.. chylę jednak czoła, bo moje zorientowanie w temacie najwyraźniej nie
                    dorasta Twojemu...

:))

Pozdrawiam tych, co w Radomiu....:))
                    • Gość: Yahagi Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 23:04
                      Aha... jeszcze jedno: naprawdę mnie nie zmartwiłeś... jeżeli macie takie
                      doświadczenie, no to trzeba je wykorzystać w praktyce. Nie mam nic przeciwko
                      jeździe na 'frytkach' ...:))
                      • isoxazolidine palywko .... 07.09.02, 14:09
                        Zawsze wiedzialem ze Yahagi to rozsadny facet z ktoym da sie normalnie pogadac .... Ale ja nie o tym.

Mam prosbe - masz jakies odnosniki na publikacje w temacie tej wierzby ? Bede goraco wdzieczny za info. Z góry
                        dzieki.

pozdrawiam tych co w Kielcach.
                        • Gość: Yahagi Re: palywko .... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 00:46
                          Rzecz w tym, że nie bardzo... ja gdzieś najpierw słyszałem o tej plantacji pod
                          Chęcinami, potem ED opublikowało obszerny artykuł, w którym było nawet zdjęcie
                          i okazało się, że to są Starochęciny.. tylko że gdzieś mi ten artykuł
                          poszedł...:(( a nie jesteś jedynym, który mnie o to pyta....

Mam kolegę, który ma kawał miedzy w nieużytkach. Miedza - bardzo kiepska, dwa
                          ruchy łopatą i piach; ale podobno ta wierzba chyta się wszystkiego i nie
                          straszne jej takie extremalne warunki. Jak znajdę to co miałem - dam znać...
                          • Gość: Yahagi Re: palywko .... IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 00:54
                            Nie wiele to, ale możesz sobie looknąć dla orientacji:
                            www.ziemianin.com.pl/wierzba.htmlhttp://www.wena.jgora.pl/Strona_glowna/WIKLINA/wiklina.html

Niezłym serwisem jest www.ekologika.com/
                            swoją drogą Ty też jeśli masz coś ciekawego no to dawaj....:))

yahagi@poczta.gazeta.pl
                          • isoxazolidine Re: palywko .... 08.09.02, 18:40
                            Dzieki.

pzdr.
                  • dixit Re: Pomysl na inwestycje? 10.10.02, 11:40
                    isoxazolidine napisał:

[...]

> ilosc punktowanych przez liste filadelfijska [...] publikacji tego zespołu
                    > mówi sama za siebie.

Bylbym wdzieczny za wymienienie kilku, bo nie jestem na biezaco z tematem.

Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: jdk Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.09.02, 10:51
      Kolejna wiadomosc z wczorajszej prasy:

Przedstawiciele Zakładów Chemicznych Police oraz spółka Energia Odnawialna
      podpisały list intencyjny w sprawie budowy dwóch nowych instalacji w ZCH
      Police. Instalacja będzie wykorzystywała do produkcji biopaliw z oleju
      rzepakowego oraz tłuszczu zwierzęcego. Zgodnie z założeniami nowa instalacja
      rocznie będzie dostarczać na rynek 80 tys. litrów biopaliw.

Pytanie: Co to jest za spolka "Energia Odnawialna?". Czy jest sens oraz czy sa
      mozliwosci, zeby podobna inwestycja miala miejsce w Radomiu??
      • isoxazolidine Re: Pomysl na inwestycje? 29.09.02, 22:37
        rocznie przerabia sie w polsce ok. 15 mln ton ropy. to daje przynajmniej pare
        milinow ton samych tylko paliw pochodzenia naftowego. dla wiekszosci z nich
        mozna znalezc substytuty produkowane na bazie surowcow roslinnych. tak wiec
        rynek jest. fachowcow od tematu tez mamy na miejscu (p. wyzej).

prawde mowiac nie wiem na co czekamy ...
    • Gość: jdk Re: Pomysl na inwestycje? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 23:04
      Zbieram sobie wycinki - raptem w ostatnich 2 tygodniach pojawily sie informacje
      o planowanym przerobie na duza skale w ZA Pulawy oraz o inwestycji w okolicach
      Poznania.

Moze ktos w Radomiu jednak sie zaciekawi?
      • Gość: Yahagi For ISO...ZO....E IP: spc:* / 126.87.180.* 10.10.02, 10:52
        O wierzbie:

W poniedziałek lub we wtorek była migawka w Teleexpresie z Radkowic. Co prawda
        podali że to Radków, ale nie kojarzę takiej miejscowości u nas. A Radkowice są
        bardzo blisko Starochęcin, gdzie rośnie ta wierzba. Otóż w owych Radkowicach
        uruchomili właśnie zakład przerobu owej wierzby. W telewizorze były
        króciuteńkie ujęcia z czegoś, co przypominało brykietowanie. Otóż ten zakład ma
        podpisaną umowę z Elektrociepłownią Tychy. Roczne zapotrzebowanie, to 35 tyś
        ton wierzby; umowę z zakładem podpisało (chyba, albo ma podpisać) około 100
        rolników, którzy mają obsadzić 500 ha ziemi właśnie wierzbą.
        • Gość: Yahagi Re: For ISO...ZO....E IP: spc:* / 126.87.180.* 11.10.02, 08:19
          Jednak Radków
          www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/X/8/index.htm
          • Gość: jdk Re: For ISO...ZO....E IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 11.10.02, 09:10
            Tez czytalem o tym ostatnio - kolejna ciekawa inwestycja, zwlaszcza dla
            biedniejszych regionow. Oby takich wiecej!
            • isoxazolidine Re: For ISO...ZO....E 11.10.02, 11:00
              Nie zmienia to faktu ze mozna by pomyslec o czyms takim w radomskiem. Jak juz
              uprzednio proponowałem na początek moze jakas mała instalacja w ramach
              organizacyjnej struktury MPK ? Mielibysmy tansze i ekologiczniejsze paliwko do
              miejskich autobusów, nowe miejsca pracy. Skoro gmina bierze sie za budowe
              zakladu utylizacji (skadinad zupełnie słusznie) przy 66% wsparciu z funduszy
              unijnych to ten temat móglby byc nastepny. Dodam, ze uzbrojone, wolne tereny
              przemyslowe na potkanowie az sie prosza o cos takiego.
              • Gość: Rychan Re: For ISO...ZO....E IP: *.remote.4it.net.pl 11.10.02, 12:04
                Panowie, czy jesteście pewni, że paliwo tzw. ekologiczne jest tańsze od paliwa
                tradycyjnego? Pomijam akcyzy i inne podatki, chodzi mi tylko o koszty
                wytworzenia jednego i drugiego. Czy ktoś zna odpowiedź?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka