Dodaj do ulubionych

Żadnych szans na 17. województwo

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 10:04
Wygląda więc na to że będziemy mieli ostatecznie mniej województw.

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/dorn_nie_ma_zadnych_szans_na_17_wojewodztwo,789601,2943
Obserwuj wątek
    • gregory_z_radomia Re: Żadnych szans na 17. województwo 09.09.06, 10:21
      W każdej gazecie i portlau piszą co innego.
      • isoxazolidine Re: Żadnych szans na 17. województwo 09.09.06, 11:12
        skądinąd 8 regionów to też jakies wyrównanie szans rozwojowych a zatem wariant
        dla Radomia korzystaniejszy niz obecny. ale ja wolałbym więcej województw -
        oczywiscie z radomskim - np. 25.
        • Gość: KR! Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:39
          Likwidować świetorzyskie , sam sie pod tym podpisuję mogę nawet zacząć zbierać
          podpisy od zaraz!Kielce nie zasługuję na województwo , Kwaśniewski im juz nie
          pomoże.Popieram 8 województw , jest lepszym wariantem niż obecne sztuczne 16 ,
          a moze tak 8 województw i 20 miast wydzielonych!
          • Gość: tr Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: 82.139.61.* 09.09.06, 13:07
            Nikt normalny nie zdecyduje się na zmianę podziału administracyjnego przed 2020 - 2025 rokiem. To co niektórzy wypisują na forum jest zwykłą dziecinadą i dowodzi tylko braku kontaktu z rzeczywistością. Podobnie z tramwajami, bezpośrednim dojazdem na Okęcie i jeszcze kilkoma innymi rzeczami. Rozumiem, że niektórzy marzą, ale nie można całkowicie bujać w obłokach.
            • Gość: Yahagi Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.chello.pl 09.09.06, 13:55
              Jak to dobrze KR!, że to nie Ty jesteś 'głosem Radomia'. Gdyby tak było - dawno
              już byłby szlaban na wszelkie KI-RA inicjatywy.
              O zasługach Kielc było już wiele razy. JAD Cię KR z zazdrości zżera. To jest
              jednoznaczne. Jesteś przykładem kogoś, komu najskuteczniej wychodzi obniżanie
              klimatu stosunków KI-RA.Chocby nie wiem co się działo - pojawiasz sie i
              jątrzysz. Nigdy nasze miasta nie będą funkcjonowały w 'cywilizowanych'
              warunkach, jeżeli będą takie jednostki jak TY. W Kielcach - owszem - są ludzie
              którzy potrafią rzucić: Radom to warchoły .. ale takiego zacietrzewienia się
              autentycznie nie spotyka. Jesteś akademickim przykładem antykieleckiego
              zacietrzewienia 'burka sąsiada'... Radom nie ma ?? no to dla równowagi Kielcom
              zabrać :)) Nie ważne, czy Radom zyska... byle tylko Kielce straciły... Jak to
              dobrze że nie jesteś 'głosem Radomia'...

TR - bardzo mądry głos w dyskusji. Nikt tego nie ruszy, bo to beczka prochu. AWS
              już poczuła koszt tej reformy. Ciekawe kto następny odważy się przy tym
              manipulować. :)) Do 2013 - na pewno nic w liczbie się nie zmieni.
              Tak więc - jeśli już - zostają tylko przesunięcia...
              • Gość: kazik KR! to głos Krychnowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:30
                KR! to głos Krychnowic (co wynika także z samego nicku).
            • Gość: RAD Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 14:50
              A ja myślę, że jednak ktoś isę odważy na korektę reformy administracyjnej, tak
              jak odważył się na likwidację 49 województw. Ostatnia reforma jest jest nader
              krzywdząca i nie są to głosy płynące tylko z Radomia, ale z wielu rejonów kraju.
              A powyższa informacja nie jest napisana przez przeciętnego forumowicza, tylko
              przez dziennikarza, który z palca sobie tego nie wyssał.
              • Gość: tr Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: 82.139.61.* 09.09.06, 16:01
                49 województw było od roku 1975. Przetrzymały mniej więcej 25 lat. Poprzedni podział (17 województw) był z przełomu lat 40/50. Też wytrzymał ok. 25 lat. Nie ma możliwości robienia reformy administracyjnej (w tym korekt) częściej. Wtedy byłby kolosalny bałagan i wydawane byłyby ogromne pieniądze w sposób kompletnie bezproduktywny.
                Czy dziennikarz jest fachowcem od reformy? Wątpię. Oni piszą cokolwiek, byle się sprzedało, a warość merytoryczna znacznej większości artykułów w prasie lokalnej i dużej części w prasie ogólnopolskiej jest niewielka.
                To, że kilka osób w Radomiu jest niezadowolonych z powodu, że jesteśmy powiatem, jest mało ważne. Jakie atrybuty ma nasze miasto, by być województwem? Przecież to jest po prostu duża wiocha, a mentalność mieszkańców (władz także) jest cokolwiek dziwna i znana w innych dzielnicach kraju. Najlepszym dowodem jest kompletny brak dbałości o otoczenie. Przemysł upadł, siła nabywcza mieszkańców jest najmniejsza wśród miast podobnej i mnieszej trochę wielkości, nawet w centrum miasta kwitnie chamstwo i nielegalny handel, kierowcy jeżdżą i parkuję jak chcą, duże tereny pozostawione są praktycznie bez sprzątania. Przykro mi to pisać, bo jestem radomianinem, ale to jest skansen. Gdyby nawet założyć, że województwem zostaniemy, to będzie to województwo ostatniej kategorii, rejon pielęgnowanej biedy. Czy o to chodzi?
                • Gość: Yahagi Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.chello.pl 09.09.06, 16:25
                  Zgodzę się, że nie została ta informacja podana przez 'forumowicza', nawet jest
                  info skąd się to wzięło:
                  "... Ludwik Dorn" - więc sam wicepremier.
                  Nie tak dawno podobny temat pojawił się na forum Rzeszów. Najfajniejsze jest to,
                  że projektów różnych jest bardzo wiele... od 8 do 31 z tego co słyszałem ostatnio.
                  Uważam, że nikt się nie odważy tego ruszyć z prostej przyczyny. Wiele miast
                  (min. Radom) ucierpiały i to poważnie na utracie swego statusu (myślę, że to nie
                  ulega wątpliwości). W 1998 nie do końca wiadomo czego można się było spodziewać.
                  Niektórzy uwierzyli w rekompensaty, niektórzy nie... Nie sądzę, żeby KTOKOLWIEK
                  dziś uwierzył w jakiekolwiek zadośćuczynienie... (uwierzycie w to w Radomiu ?)
                  kłania się tu doświadczenie ostatnich 8 lat.
                  Najbiedniejsze regiony otrzymały obecnie największe wsparcie z UE .. bo tak też
                  miało być. Gdyby teraz ktoś próbował to ruszyć, zmieniać granice, inaczej
                  dzielić te środki - larum podniosłoby się nie tylko od dołu (województw) ale też
                  od góry (Bruxeli). A w to nie wierzę.

Granice między województwami - to polityka. "Nieoficjalnie wiadomo, że rząd w
                  niedalekiej przyszłości planuje likwidację kolejnych ośmiu województw" - wiesz
                  co by było, gdyby ktokolwiek powiedział coś takiego oficjalnie ? PIS ponosi
                  wtedy druzgoczącą klęskę we wszystkich 8 planowanych do likwidacji
                  województwach. Myślisz, że się odważą ?

W 1998 przekonywano o braku gospodarczych podstaw istnienia niektórych regionow.
                  A tu się okazuje, że np. świętokrzyskie (chociaż wyniki nadal gorsze) rozwija
                  się zdecydowanie szybciej niż np. śląskie, dolnośląskie a zwłaszcza
                  zachodniopomorskie. Ciekawe jakich argumentow użyto by dziś, żeby przekonać np.
                  mieszkańców Kielc.
                  W 1998 była to przepychanka polityczna. Tak, żeby lewica nie miała 'większości'
                  np. w Kielcach. Ale teraz Kielce są 'centro-prawicowe'... więc jaki argument ?
                  Jaka korzyść ?
                  Nie ruszą tego na pewno do 2013 .. a myślę, że i później będzie obowiązywał
                  obecny podział.
                  • Gość: KR! Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 16:33
                    Nie zazdroszcze Kielcom województwa , tego im zazdrościc się nie da mają
                    wojewóztwo dzięki Kwaśniewskiemu i zdradzieckiej częśći AWS i UW!Wstyd mi za to
                    jakich posłów miał polski sejm w 1998r. kiedy było to haniebne
                    głosowanie.Obecny podział administracyjny jest fatalny , premiuje małe miasta
                    typu Kielce,Olsztyn,Rzeszów,Toruń,Opole a olewa duże miasta takie jak
                    Częstochowa,Radom,Bielsko-Biała!
                    • Gość: zgred yahagi zaraz sie do czepi... IP: *.tkdami.net 09.09.06, 16:42
                      yahagi zaraz zapewne bedzie sie zucal ze kilce nie sa wcale takie male i nie
                      tak duzo mniejsze od r-mia! zapewne teraz bedzie oto awantura!
                    • Gość: mały_buraczek Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 16:47
                      <premiuje małe miasta
                      > typu Kielce,Olsztyn,Rzeszów,Toruń,Opole a olewa duże miasta takie jak Radom

wiesz KR! wielkość miasta ma się nijak w stosunku do mentalności ludzi,
                      żyjacych w danym grodzie; mówiąc kolokwialnie - "lepiej z mądrym zgubić,
                      niż z głupim coś znaleźć"

zamiast dążyć do współpracy budujesz przepaść, czy jest coś co dobrze Ci
                      wychodzi oprócz destrukcji?

to zapewne wina braku poczucia humoru poczyniła takie pustki w Twej młodej
                      psychice ; )

• Gość: Yahagi Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.chello.pl 09.09.06, 16:50
                      KR!
                      Jak zwykle pomijasz pewne ważne fakty, mianowicie że był to kompromis, na ktory
                      poszli też zdrajcy z AWS i UW (o SLD nie wspomnę).

A tu jest info, jak to nie zazdrościsz rangi Kielcom:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=47705003&a=47729113
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=47705003&a=47729366
                      :))
                      Obecny podział administracyjny rzeczywiście jest 'fatalny'. Promuje te miasta,
                      które są centrami regionów, i zaczynają sobie powolutku dawać radę w dobie
                      wolnego rynku. BB nie czuje się 'olana'.. im dobrze w śląskim. Radomia mi tak do
                      końca nie żal. Taką podjęto u Was decyzję. Szkoda mi Częstochowy. Gdybyśmy się
                      podzielili w 1998 urzędami z Częstochową - wszelkie podejrzenia, że chcemy Radom
                      mieć u siebie byłyby dziś bezprzedmiotowe.. A tak to wciąż podejrzewasz że
                      chcemy Radom przyłączyć do świętokrzyskiego ... nic podobnego, wcale tego nie
                      chcemy :))
                      • Gość: Yahagi Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.chello.pl 09.09.06, 16:54
                        Sorki ZGRED że się nie czepiłem:)

Argument ludonościowy najmniej do mnie przemawia. Biorąc go pod uwagę
                        powinniście mieć o 10% więcej szkół wyższych, zakładów pracy, spółek giełdowych,
                        teatrów, .. PKD ... itd.. itd. :)
                        • frytek666 do yahagi :-/ 09.09.06, 16:57
                          wiesz to wlaśnie przez takie osoby jak ty trwają konflikty między miastami!
                          • Gość: Yahagi Re: do yahagi :-/ IP: *.chello.pl 09.09.06, 17:01
                            Opowiedz mi dlaczego przez takich jak ja ?
                    • Gość: gabor Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:46
                      Gość portalu: KR! napisał(a):

> premiuje małe miasta
                      > typu (...) Toruń, a olewa duże miasta takie jak
                      > (...) Bielsko-Biała!

Toruń - 208 tys. (miasto małe)
                      Bielsko-Biała - 177 tys. (miasto duże).

Tak. KR! to głos z Krychnowic.

• Gość: swiatowy Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.range86-141.btcentralplus.com 10.09.06, 17:27
                      "Premiuje male miasta a olewa duze"
                      Olsztyn-maly Radom-duzy dobre!A byles Ty kiedys kolego w OLsztynie ?Widziales
                      srodmiescie Olsztyna?Bo ja Radomia widzialem Kamieniczki jednopietrowe jak w
                      Pionkach Olsztyn to miasto ponadregionalne a pol Radomia to teraz w Warszawie
                      siedzi Sorry ale taka jest prawda
                      • Gość: RAD Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:35
                        No już nie przesadzaj, ale wielkość Olsztyna nijak się ma do Radomia. Zarówno
                        pod wzgledem liczby jak i powierzchni Olsztyn nie dorównuje. Nie sądzę aby
                        śródmieście Olsztyn miał także miał większe.
                        • Gość: KR! Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 18:57
                          Olsztyn ma normalne śródmiesćie , w Radomiu mamy lepsze dworce niź w
                          Olsztynie , a centrum teź wyglada moim zdaniem lepiej.wogóle nie porównuj
                          Olsztyna do Radomia bo to lekka przesada,Olsztyn to porównaj sobie z Elblagiem
                          co kolego!
                          PS.Z tego co mi wiadomo to w wawie jest 30 tysiecy ludzi z Radomia a nie pól
                          Radomia wtedy by to było 114 tysiecy!!!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: swiatowy Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.range86-142.btcentralplus.com 13.09.06, 18:14
                            Kolego KR Radom i Olsztyn to miasta tylko i tylko podobne wielkoscia i nic
                            pozatym Radom w Polsce tyle znaczy co Pila ,Jelenia Gora czy Slupsk No chyba
                            ze bylem w innym Radomiu z drapaczami chmur,kaskadami ,obwodnicami itd
                            P.S Olsztyn jak na miasto sredniej wielkosci ma "normalne"srodmiescie ale Radom
                            ma malomiasteczkowe+bloki ot i caly Radom.Sorry stary ale Radom to dziura
                            jakich malo slyszales chyba o powiedzeniu "Warszawa Radomiem Europy"i cos w tym
                            jest
                            • Gość: Adek Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 18:24
                              To ty najwyraźniej byłes w innym Radomiu, bo na pewno nie w tym o którym mowa,
                              skoro twierdzisz że ten nasz Radom ma małomiasteczkowe śródmieście w odróżnieniu
                              od Olsztyna. Poogladaj fotki na forum, a zwłaszcza ul. Piłsudskiego i pokaz mi
                              takie same ciągi dwupietrowych kamienic w Olsztynie. A w dziurze to moze sam
                              mieszkasz, takiej mysiej na dodatek.
                      • Gość: hahaha zamuliles IP: *.tkdami.net 10.09.06, 18:51
                        w radomiu jest wiekszosc 2 pietrowych kamienic oto dowod:
                        radom.fajnafotka.pl/
                        olsztyn to miasto po niemieckie(niemieckie) wiec czym sie srasz? a poztaym jest
                        mniejszy od radomia
                • Gość: RAD Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 17:27
                  >To, że kilka osób w Radomiu jest niezadowolonych z powodu, że jesteśmy
                  powiatem, >jest mało ważne

Nie kilka osób i nie tylko z Radomia, bo Częstochowa (największe miasto, które
                  nie ma woj.), Koszalin, Kalisz i wiele innych miast. I wg mnie nie jest to mało,
                  a wręcz bardzo ważne. Poprzednie województwa przetrwały tyle lat, ale nie było
                  takiego rozgraniczenia, gdzie obecnie najmniejsze miasto wojewódzkie Opole, jak
                  i chyba samo województwo opolskie ma swój region, a Częstochowa kilkukrotnie
                  większa nie ma województwa. Podział administracyjny został spaprany i korekta
                  powinna nastąpić, w jakim kształcie, to nie będzę się wypowiadał, bo nie jestem
                  znawcą.
                  • Gość: WR Re: Do Yahagi IP: *.tkdami.net 09.09.06, 22:29
                    Daleki jestem od wylewania żalów na Kielce, ale fakty zmuszają mnie czasem do
                    zabrania głosu. Uważasz, że Radomianie niesłusznie mają pretensje do Kielc ale:
                    co powiesz o rozegraniu sprawy z linią kolejową Kraków-Kielce-Radom-Warszawa i
                    z powrotem? Pomimo porozumienia marszałków małopolskiego, świętokrzyskiego i
                    mazowieckiego, pomimo posiadania wszechmocnego Edgara wypięliście się na Radom
                    i do Warszawy jeździć będziecie dalej drożej ale nie przez Radom.I druga sprawa
                    z zakresu konkurencji bez pardonu rozegrana przez Kielce na niekorzyść Radomia:
                    droga Wrocław-Lublin. Pomimo, że przez Piotrków-Radom byłoby bliżej i taniej
                    ale wszechmocny Edgar zakręcił, że będzie drożej dalej ale z korzyścią dla
                    Kielc, a Radom znów wyślizgany no przez kogo? Czy znów powiesz, że mamy
                    bezpodstawnie antykieleckie fobie? A takich przykładów szkodzenia Radomiowi
                    można podać więcej. Dlatego aby była między nami kulturalna dyskusją w słowach,
                    musi również istnieć kultura w czynach.
                    • Gość: KR! Re: Do Yahagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 22:36
                      WR świetny post , oby takich więcej na forum.Pozdrawiam i dziękuje za zabranie
                      głosu bardzo cennego w tej dyskusji!
                    • Gość: Yahagi Re: Do Yahagi IP: *.chello.pl 09.09.06, 22:54
                      WR:
                      Czy drożej - wg mnie jeszcze się okaze, myślę, że na pewno szybciej. Obaj dobrze
                      wiemy, że ilość połączeń przez Włoszczowę będzie śladowa. Nie sądzę, żeby
                      stanowisko Kielc można nazwać 'wypięciem'. Jednak łącznica powstanie w bardzo
                      krótkim terminie, za małe pieniądze i będzie to jakaś alternatywa, dla linii
                      przez Radom, która na odcinku Radom - Warka jaka jest każdy widzi. Jakiś czas
                      temu był wątek poświęcony łącznicy. Ważna wiadomość:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=44328982&a=45257764 i trochę
                      późniejszych postów w tym temacie oraz mapka :
                      www.plk.lublin.pl/prez/Kielce%2003-03-2006.pdf (str 4)
                      Argumenty, które podał KOLEJARZ - do mnie trafiły. To jest linia przewozów
                      typowo towarowych. Na modernizację odcinka przez Radom czekać będzie trzeba
                      jeszcze pewnie kilka lat.(zastanów się ile Radom już o to zabiega). A i samo
                      trwanie remontu na wspomnianym odcinku będzie miało wpływ na czas podróży. Nie
                      wydaje mi się, żeby Radom miał podstawy mieć żal do Kielc że chcą jeździć
                      szybciej. Po prostu Kielce mają alternatywę. Jest okazja podnieść dostępność
                      komunikacyjną i wygląda na to, że z niej skorzystamy.
                      (ciekawe czy gdyby się dało ominąć nas w podrózy do Krakowa, zeby było
                      szybciej... z 'lojalności' byście jednak korzystali z przejazdu przez Kielce ?)

Z trasą Wrocław - Lublin, to mi się Kali i jego krowa przypomina. Trasa przez
                      Radom dobra, bo przez Radom... (KR by dodał, zabrać ją Kielcom). Ale ta sama
                      trasa już zła, bo przez Kielce ? Wiesz.. punkt widzenia zależy od punktu
                      siedzenia. Z Radomia może ktoś konsultował czy Kielce nic nie będą miały przeciw
                      puszczeniu trasy przez Radom ? Nic o tym nie wiem... a teraz podnosisz głos, że
                      Kielce znow Radom wyślizgał? Wyślizgać Kielce - dobrze ... wyślizgać Radom - źle
                      ? Na tym ma polegać ta kultura w czynach ?

Wygląda na to że Gosiewski dużo może. Jest skuteczny. O to masz żal do Kielc, że
                      mają skutecznego Gosiewskiego ? Też sobie takiego załatwicie.
                      WR. Szanuje Twoje wypowiedzi. Nie jesteśmy w tym samym rejonie i nie jesteśmy
                      zobowiązani żadną lojalnością. Nie wiem jak to wygląda na poziomie samorządów i
                      polityków, ale ja nie dostrzegam zapotrzebowania na taką lojalność ze strony
                      Radomia. Jeśli Kielce przebiją się z Obicami, czy z czymkolwiek - znów będzie
                      utyskiwanie że Kielce Radom wyślizgały. O co konkretnie masz żal ? Że się Kielce
                      ze swoimi projektami są skuteczne ? Od tego zalezy przyszłosc naszego miasta,
                      wiec nie dziw sie...
                      • Gość: WR Re:Po raz kolejny do Yahagi. IP: *.tkdami.net 10.09.06, 23:43
                        Oj trudny z Ciebie dyskutant Yahagi. Operujesz logicznymi wywodami opartymi na
                        prawie prawdziwych podstawach. A jedynym wyznacznikiem do oceny działania jest
                        dla Ciebie aby to Kali ukraść krowę .Dziwne kryteria dla cywilizowanego
                        człowieka. Jednak język mnie świeżbi aby skomentować Twoje opinie o kolei
                        Kraków-Warszawa przez Kielce-Radom, oraz trasie expresowej Wrocław-Lublin.
                        Przyznasz, że podpisano porozumienie przez marszałków małopolskiego,
                        świętokrzyskiego i mazowieckiego w sprawie modernizacji tej linii, z prostego
                        powodu, że jest to najkrótsza droga. Marszałek małopolski podpisywał je w
                        sytuacji, gdy Kraków już miał szybkie połączenie CMK z Warszawą. Mimo to
                        podpisał bo gra była warta świeczki. Teraz po zrobieniu łącznicy do Włoszczowej
                        porozumienie korzystne dla Radomia można wyrzucić do kosza. Możemy mieć powód
                        do żalu?
                        Bilety na przejazd z Kielc do Warszawy CMK będą napewno droższe bo droga
                        dłuższa. Nie miej co do tego żadnych złudzeń.
                        Na modernizację linii kolejowej Radom-Warka były już pieniądze i projekt.
                        Zostały jednak zabrane przez Millera na Łódź. Zabrakło wsparcia choćby
                        kieleckiego.
                        Argumenty kolejarza mnie z kolei nie przekonują. Zwrócę Ci tylko uwagę, że CMK
                        została zbudowana jako typowo towarowa (nawet bez dworców).
                        Pociągi osobowe jeździły po niej tylko z Janosem Kadarem raz na kilka lat.
                        A więc czy linia jest towarowa czy osobowa zależy tylko od ludzkiej
                        kwalifikacji.
                        A z trasą expresową Wrocław-Lublin to nie zarzucaj nam mentalności Kalego. Gdyby
                        trasa przez Kielce nie wykluczała trasy przez Radom to mógłbyś tak pisać. Ale
                        jednak wyklucza. Rozwiązanie kieleckie jest droższe i dłuższe, inny jest stan
                        drogi na odcinku Częstochowa-Lublin przez Radom a inny przez Kielce. Na odcinku
                        Częstochowa-Piotrków już jest kilkudziesięciokilometrowy odcinek ekspresówki.
                        Również znacznie wyższy będzie koszt przeprowadzenia drogi przez Góry
                        Świętokrzyskie. Czy to nie ma żadnego znaczenia? Jednak wszechmocny Edgar
                        wszystko może (nawet zafundować Kielcom port pełnomorski jeśli tylko zechcą).Ja
                        również cieszyłbym się gdyby Radom miał takiego Edgara, jednak nigdy nie
                        ośmieliłbym się bronić publicznie takich metod uzyskiwania korzyści.
                        Obiektywne normy uczciwości nie mogą aprobować nepotyzmu i nadużywania
                        stanowiska. Skuteczność nie może być jedynym wyznacznikiem słuszności.
                        I w tym przypadku żal mam o to, że załatwiając drogę dla siebie Kielce zabrały
                        taką drogę Radomiowi. Czy to nie może być powodem żalu? To było
                        współzawodnictwo. Szkoda tylko, że Radom je przegrał na skutek nieuczciwej gry.
                        • Gość: kix zgoda z Yahagim IP: *.infomax.com.pl 11.09.06, 18:26
                          Wybacz ale teraz ja Ciebie nie rozumiem zupełnie. W analizie sensu budowy drogi
                          z punktu X (Kudowa) do punktu Y (Lublin) nie jest tylko czas i koszty
                          przejechania się od punktu do punktu ale załatwienie przy okazji innych
                          problemów komunikacyjnych. Nie więcej nż 1% ludzi pojedzie z Kudowy do Lublina
                          a nie więcej niż 10% z Wrocławia do Lublina. Większość ludzi będzie korzystało
                          z niej na krótszych odcinkach. Właśnie dlatego że na postulowanej przez Ciebie
                          trasie są już przyzwoite kawałki (np Częstochowa - Piotrków) nową trasę należy
                          poprowadzić tam gdzie porządnych dróg nie ma np. Cżestochowa - Jędrzejów czy
                          Kielce - Opatów.
                          Co do kolei łacznica we Włoszczowej nie jest żadną alternatywą dla modernizacji
                          trasy kolejowej z Krakowa do Warszawy przez Kielce i Radom - jest to tymczasowa
                          proteza, która znacznie poprawi możliwości dojazdu dla mieszkańców Kielc a
                          także dla mieszkańców Częstochowy. Pamiętaj, że gdy zacznie się remont linii
                          Warka- Warszawa (mam nadzieję że barddzo szybko)to dojazd koleją do Warszawy
                          będzie jeszcze bardziej utrudniony.
                    • Gość: onka Re: Do Yahagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 06:23
                      ale to jest normalna walka, konkurencja itd, przcież gdyby Radom miał takie
                      możliwości też by je wykorzystał nie oglądając się na Kielce, tak jest i inne
                      miasta, to nie wynika z niechęci do Radomia a z potrzeby rozwoju regionu, który
                      wielu chciałoby zlikwidować. Pozdrawiam
              • Gość: WR Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.tkdami.net 09.09.06, 22:43
                Sądze, że jednak coś w trawie piszczy. Reforma jest tak fatalnie skrojona,
                dzieją się takie patologie, że aby realizować pisowską IV RP nie można nie
                widzieć tego skandalu, który dzieje się między regionami i w regionach w
                obecnym układzie. Radom zdołowany totalnie, radni łomżyńscy przegłosowują
                uchwałę o wycofaniu się z podlaskiego, Częstochowa piszczy pod butem Śląska,
                Koszalin i Słupsk dokonują cudów aby wyrwać się z zachodniopomorskiego i
                pomorskiego. Niezadowolenie osiąga niebezpieczny poziom i PiS niezależnie od
                kosztów COŚ Z TYM MUSI ZROBIĆ. Zrobienie kosmetycznych zabiegów w reformach
                przy pozostawieniu nietkniętym takiego skandalu nie naprawi państwa, uczyni ich
                całkowicie niewiarygodnymi. A mam nadzieję, że oni takimi durniami i ślepcami
                jak AWS, UW i SLD nie są.
    • Gość: laurka A może połączmy się ze świętokrzyskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 22:53
      Proponuje włączyć Radom do województwa świetokrzyskiego, bo szanse na
      odłączenie sie od warszawy żadne a korzyści jeszcze mniejsze... A do braci zza
      miedzy zawsze blisko... Tak byłoby najlepiej.
      • isoxazolidine Re: A może połączmy się ze świętokrzyskim? 09.09.06, 23:02
        a myslisz ze oddadzą nam wojewodę i minimum połowe instytucji wojewódzkich?
        • Gość: WR Re: A może połączmy się ze świętokrzyskim? IP: *.tkdami.net 09.09.06, 23:20
          Laurka jeżeli nie wsiądziesz do pociągu pośpiesznego to poprostu nim nie
          pojedziesz i nie ma co tęsknie za nim spoglądać bo odjechał i już. Przeczytałem
          przed chwilą dyskusję na forum ogólnopolskim poświęconą temu tematowi (nawet
          zabrałem tam głos jak niezadowolony)i muszę przyznać, że niektóre propozycje są
          całkiem, całkiem... Na przykład 8 regionów i 49 powiatów jak niegdysiejszych
          województw, oraz likwidacja powiatów dotychczasowych. Więc czekajmy na zmiany,
          bo mamy denną sytuację i gorzej już dla nas być nie może.
          • Gość: baa do wr IP: *.tkdami.net 10.09.06, 11:53
            podaj link tego forum ogulno polskiego??????
    • Gość: dekom Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: 82.139.57.* 09.09.06, 23:26

Ustawa dekomunizacyjna uniemożliwi Marcinkowskiemu i Włodarczykowi
      ubieganie się o funkcę prezydenta. -Radom stracił 8 lat-
      • Gość: Yahagi Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.chello.pl 10.09.06, 08:28
        ISO:
        A dlaczego uważasz, że powinniśmy 'oddać' i to jeszcze 'minimum' ?
        Jeśli o tym mówimy, to nie wiem jakie podstawy dostrzegasz po stronie Radomia
        jako "argumentu", żeby coś Radomiowi należało 'oddać' i to 'minimum'?
        Tak poważnie: nastroje w Kielcach w/c połączenia z Radomiem wcale nie są takie
        ciepłe... z prostej przyczyny: to Radom pokazał Kielcom plecy w 1998 odwracając
        się od wspólnego projektu. Wtedy nie chcieliście rozmawiać. A dziś pytasz
        'oddać' i to 'minimum' ? Myślisz, że Radom ma moralne prawo do tego ?
        Ja uważam, że Częstochwa zdecydowanie bardziej...

Chcesz mieć instytucje w Radomiu - rozmawiajcie, ale stawianie oczekiwań i do
        tego 'minimum' nie jest w najlepszym tonie.
        • Gość: Arek Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:31
          Żadnych wspólnych interesów z Kielcami, juz to przerabialiśmy. Lepiej niech
          zostanie tak jak jest czyli mazowieckie. Jak zreszta widać łaske nam zrobią że
          nas "przygarną". Nie ma co dywagować, jest więcej niż pewne, że nastąpi
          zmniejszenie liczby województw, jakby utworzyli chociaz jedno nowe, ruszyła by
          lawina i powstawały by kolejne.
        • Gość: yahagi Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.tkdami.net 10.09.06, 11:48
          ale czestochowa tez was nienawidzi! i niechce z 3wami miec nic wspolnego!
          • Gość: Arek Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:02
            Może mów za siebie, nigdy sie nie spotkałem z opinią żeby Częstochowa nie
            nawidziła Radomia, za to ty dałeś temu wyraz bardzo wyraźnie, że to Kielce nie
            nawidzą Radomia i vice versa, a to że Kielce to nie znaczy że zaraz inni, może
            napiszesz kto was tak uwielbia?
            • Gość: do yahagi czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.tkdami.net 10.09.06, 13:38
              o to mi chodzilo mialem w nicku napisac do yahagi i napisalem samo , takze post
              powyzej jest do kilvc
              • Gość: Yahagi Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.chello.pl 10.09.06, 15:54
                Częstochowa nienawidzi ?? :)) hehe ... Zapewne z Radomia (tkdami.net) potrafisz
                to ocenić lepiej :)))

Całe szczeście, że te dyskusje toczą się tylko na poziomie forum internetowego.
                W przeciwnym wypadku płonęłyby już stosy... rozpalone przez rozemocjonowane głowy.
                • Gość: Arek Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:38
                  No zapewne przez takich jak ty którzy posycaja nienawiści. jeszcze Częstochowę
                  próbujesz w to mieszać. To że sam nienawidzisz Radomia to nie znaczy że musisz
                  jeszcze siac intrygi na forum radomskim. Zresztą po co tu wchodzisz skoro dla
                  ciebie sprawy radomskie są mało ważne aliczy sie dla ciebie podjudzanie i to
                  nawet częstochowian w stosunku do radomian. Martw się raczej o swoje
                  pseudowojewództwo, bo już naprawde wisi na włosku <lol>
                  • Gość: KR! Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 16:51
                    To , że kielce nienawidzą Radomia wiemy od dawna , ale po co w to Częstochowę
                    mieszać.Ja tam lubię Częstochowę , mam miłe skojarzenia z tego miasta
                    np.Rakow,siatkarze AZS , tramwaje, niezła Akademia duzo lepsza od tej
                    kieleckiej!
                    • Gość: Yahagi Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.chello.pl 10.09.06, 20:00
                      :)) Współczuję Wam szerokości poglądów. Kielce nie nienawidzą Radomia. To Wy u
                      siebie podsycacie taki klimat (KR - pozdrawiam)

AREK: nie mam potrzeby pisać, że ktoś nas 'uwielbia'. Z Częstochową mamy
                      poprawne stosunki, a fakt, że dogadaliśmy się w 1998 świadczy o tym, że są tam
                      ludzie o szerszych poglądach niż w innych miastach.
                      >> jeszcze Częstochowę próbujesz w to mieszać. To że sam nienawidzisz Radomia to
                      >> nie znaczy że musisz jeszcze siac intrygi na forum radomskim.
                      (...)
                      >> aliczy sie dla ciebie podjudzanie i to nawet częstochowian w stosunku do
                      >> radomian.

Człowieku, co Ty bierzesz, że masz takie wzije ?? pokaż mi jedno miejsce, w
                      którym podjudzam 'częstochowaian w stosunku do radomian'. Musisz być nieźle
                      nakoxowany...
                      • Gość: Arek Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:11
                        Prosze bardzo, widocznie masz amnezję, oto twoja wypowiedź:
                        "ale czestochowa tez was nienawidzi! i niechce z 3wami miec nic wspolnego!"
                        Więc co to jest w twojej ocenie. Jesteś tak przekonany że Częstochowa nienawidzi
                        Radomia? Co do podsycania kilimatów, to zapewniam cię że póki co to w tym wątku
                        ty skutecznie go podsycasz. Skoro się dogadaliście z Częstochową, to dziwne
                        dlaczego razem nie macie woj. przecież mogło być tak jak Toruń-Bydgoszcz i
                        Zielona_Gorzów.
                        • Gość: bam Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:33
                          Przestańcie odpowiadać na posty kieleckich troli.Wysyłajcie ich na forum miasta
                          K.
                          • ziemia.czestochowska Re: czestochowa nienawidzi kielc! 10.09.06, 20:52
                            To całkowita nieprawda! Częstochowa czuje sympatie dla Kielc i Radomia może
                            więcej Częstochowian zna Kielce bo jest do nich bliżej ale nadal w pamięci
                            szczegolnie starszych ludzi jest wspólne województwo w okresie międzywojennym ,
                            podczas drugej wojny światowej należelismy do dystryktu radomskiego , a po
                            wojnie w troche okrojonym województwie kieleckim byliśmy razem do 1951r. Młodzi
                            Częstochowianie coraz silniej opowiadaja się za połączeniem Częstochowy z
                            Kielcami i chętnie z Radomiem ale wiem , że to nie łatwa sprawa szczegolnie w
                            odniesieniu do relacji kielecko-radomskich co dla nas jest całkowicie
                            niezrozumiała sprawa ale niosąca ogromnie negatywne skutki szczególnie w 1998r.
                            kiedy nie mozna było wystawic wspolnego frontu za powstaniem Staropolskiego bo
                            rzadzący sprytnie wykorzystali te relacje Radomia z Kielcami , a potem
                            zignorowali porozumienie osłabionych Kielc i Częstochowy czego okropne skutki
                            Częstochowa coraz bardziej odczuwa!

Pozdrawiam z Częstochowy z nadzieją w przyszłość na zjednoczenie się naszych
                            trzech miast najlepiej na partnerskich warunkach w jednym silnym regionie
                            Staropolskim :)
                            • Gość: Yahagi Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.chello.pl 10.09.06, 23:43
                              Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.tkdami.net
                              Gość: yahagi 10.09.06, 11:48 + odpowiedz

ale czestochowa tez was nienawidzi! i niechce z 3wami miec nic wspolnego!

:)) Po prostu Arku cos jest z Tobą 'nie halo'. Nie trzeba błyszczeć
                              inteligencją, żeby zobaczyć skąd był ten post pisany :))

(przeczytaj 2 posty niżej :)). Trudno w dyskusji z Tobą odwoływać się do
                              argumentów, skoro obce (pomyłkowe) posty przypisujesz mojej osobie. Trochę mniej
                              emocji Arku, a więcej konkretów.
                              • Gość: Yahagi Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.chello.pl 10.09.06, 23:45
                                Wystarczy wypowiedź Ziemi.Częstochowskiej ? Czy nadal 'widzisz' nienawiść
                                Częstochowy do Kielc ?

PS. To Ty na Kielcach udajesz kogoś z Kalisza ?
                    • Gość: RADO MJAK Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 02:20
                      CZY TO PRAWDA KR ZE JESTEś Z KRYCHNOWIC KTOś TAK O TOBIE NA FORUM NAPISAł
                    • Gość: anna Re: czestochowa nienawidzi kielc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:36
                      o jakiej nienawisci mowisz albo czy wiesz w ogole o czym mowisz?
    • redoxygene Re: Żadnych szans na 17. województwo 11.09.06, 13:21
      Napewno lepiej niz teraz. Nawet bym sie posunal do zbrodniczego stwierdzenia,
      iz stolicowanioe nowym regionom powinno sie wyrzucic z ich najwiekszych
      osrodkow, a podzial wiekszosci funduszy powinien sie odbywac na szczeblu
      powiatowym, nie wojewodzkim.
      • Gość: Yahagi Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.chello.pl 11.09.06, 15:03
        Być może bilety będą droższe... ale wszystko wskazuje na to, że będzie szybciej.
        Argument istotny w świetle spodziewanych remontów i rozbudowy torowiska do Wawy
        przez Radom... w czasie prac na nich na pewno czas przejazdu jeszcze się wydłuży.
        Na chwilę obecną CMK zdecydowanie nie jest magistralą 'towarową'. Stosunek 52/8
        na korzyść pociągów pasażerskich chyba jednoznacznie o tym świadczy. Na odcinku
        Skarżysko-Radom jest to odpowiednio 50/65 ... wiec myślę, że to nie sam fakt
        klasyfikacji ale raczej autentycznego obłożenia. Związane jest to min. ze
        standardem torowisk, co zakładam, że rozumiesz. Stąd Wawa przez CMK jest
        połączeniem przede wszystkim w 'zasięgu'.. bo łącznik z tego co pamiętam ma być
        gotów do konca roku. Koszt jak wynika z podanego opracowania to 18 mln zł.
        Zastanawiam się, nad jednym szczegółem, który być może w Radomiu umyka (dałem
        tego już wyraz w
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=44328982&a=45097146):
        W Kielcach też uczą geografii, a co za tym idzie wiedzą, którędy jest bliżej do
        Wawy. Nikt nie neguje tu potrzeby remontu trasy KI-RA-WA ... A taki obraz zdaje
        się być kreowany w Radomiu (mylę się ?).

Gdybyś Ty miał do wyboru:
        - jeździć do Wawy szybciej o powiedzmy 40 min (już dziś - perspektywicznie
        wiecej) przez Włoszczowę.. do tego mieć dodatkowe możliwości połączeń np z
        Łodzią .. to wszystko w zasięgu w ciągu pół roku za kwotę 18 mln zł... (pamętaj,
        że CZ też może zyskac na tym łączniku... +/- tyle samo co Kielce)
        - jeździć do Wawy przez Radom szybciej o 1 godzinę... za ??? lat, za kwotę (nie
        wiem .. 800 mln ? więcej ?)...
        .. co byś wybrał ? Bo wszystko wskazuje na to, że w Kielcach wybrano i jeden i
        drugi wariant. Wcale nie zrezygnowano z trasy 'radomskiej'. Włoszoczowa jest
        'doraźna'. To myślę, że nie trudno zrozumieć.

Przykład Kalego jest całkiem na miejscu (nie mylić z burkiem sąsiada, bo to
        całkiem inna historia :)). Zauważ jedną ciekawą rzecz: Radom / Piotrków .. itd
        miał swoje racje w tym temacie. A zwolennicy szlaku staropolskiego (S46) z
        Częstochową (!) - na czele - swoje. To nie jest rozwiązanie 'kieleckie'... To
        jest projekt pilotowany przez kilka regionów, które widzą w nim swoją szansę.
        Więc jeśli żal - to chyba nie tylko do Kielc.. gdyby wygrał projekt 'radomski'
        pewnie ja miałbym taki sam żal do Radomia. Obecnie z Kielc do Lublina jeździ sie
        głównie przez Radom; sam tak jeździłem. Myślisz, że to najkrótsza droga ?

PS. Ocena który projekt jest 'słuszniejszy' i zyska większe poparcie - zmieniała
        się już wielokrotnie. Może być podobnie i w tym wypadku. Nie sądzę, żeby klamka
        już zapadła.

To co mnie cieszy / smuci. Cieszy, że można coś wspólnie z Częstochową robić.
        Smuci, że z Radomiem wciąż jest pod górę...

Tak się zastanawiam.. gdyby pojawił się całkiem nowy projekt trasy Radom -
        Częstochowa... byłbyś przeciw ? Doszedłbyś do wniosku, że to niepotrzebny wydatek ?

PS.2.
        Masz jakieś info o tym, że Kielce nie poparły przebudowy odcinka Wareckiego za
        czasów Millera ? Czy to tylko takie założenie ? Bo jeśli rzeczywiście były temu
        przeciwne ... albo chociaż obojętne, to zacznę się wstydzić...i to bardzo.
      • Gość: Krys "Na pewno"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:22
        redoxygene napisał:

> Napewno lepiej niz teraz.

A może "na pewno"?
    • Gość: Szary Na radomskie - żadnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:53
      Na radomskie - żadnych.
    • Gość: Lech Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.centertel.pl 11.09.06, 19:44
      To w nas tkwi siła. Od nas zależy jak będziemy postrzegani, jak mocnym będziemy
      partnerem. To od siły regionu i realnego wpływu na sąsiednie gminy uzależniona
      jest możliwość jego niezależności. To lokalny patriotyzm mieszkańców, chęć
      współzawodnictwa i przedsiębiorczość są kluczem do sukcesu.
      • isoxazolidine Re: Żadnych szans na 17. województwo 12.09.06, 22:05
        trzeźwy głos!
    • Gość: Lech Re: Żadnych szans na 17. województwo IP: *.centertel.pl 12.09.06, 21:07
      Co...opadły szczęki. Samym gadaniem niczego się nie osiągnie.
      • Gość: zdecydowany 1- Wielkie województwo -ze stolicą -Warszawą IP: *.tkdami.net 12.09.06, 21:55
        dla tych wszystkich nawiedzonych "mądrością " podpartą swoimi przekonaniami ...daje propozycję zróbcie jedno województwo ze stolicą w Warszawie...i wtedy domagajcie się z jednego miejsca pieniedzy na rozwój swoich miast ...
        zlikwidujcie wszystkie urzędy wojewódzkie zaoszczędzicie więcej pieniędzy dla Warszawy...bo to będzie tylko jedyny pozytywny skutek ..tak samo jak waszych beznadziejnych propozycji.

RADOM musi być miastem wojewódzkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: radomianin(nka) Re: 1- Wielkie województwo -ze stolicą -Warszawą IP: *.tkdami.net 13.09.06, 17:32
          Radom musi być wojewódzkim miastem i to jak najszybciej!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka