Dodaj do ulubionych

Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH

12.01.07, 10:07
Witam
Jest oczywiste, ze to forum czytają mieszkańcy CAŁEJ Gminy. Dlatego, jeśli
macie jakieś sprawy dotyczącej Waszej społeczności (wsi, sołectwa czy też
Gminy), a „wstydzicie” się o to interweniować do Waszego sołtysa, Wójta, czy
też radnego z Waszej wsi, to za pośrednictwem tego tematu na forum napiszcie,
co chcielibyście aby zmienić, poprawić, czy też zrobić. (konkretnie co,
gdzie, jak i na jakiej wsi)
Zgłoszone w ten sposób Wasze wnioski zobowiązuję się przedstawić Wójtowi na
Sesji, celem ewentualnego zrealizowania. (ja się nie „wstydzę”)
Mogą to być wszelkie sprawy, takie jak np. naprawa drogi, wymiana żarówek na
lampach ulicznych, ustawienie koszy na śmieci, zamontowanie "garbów"
ograniczających jazdę na drodze.
Czyli "wszelkie sprawy" i to nie tylko "samego" Odrzywołu, ale CAŁEJ Gminy.
Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne)
PS.
Od tego właśnie powinni być radni.
Obserwuj wątek
    • filutek565 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 26.01.07, 20:50
      Mam propozycje aby ul. Warszawską przemianować na ul. Jana Pawła II. Co wy na to?
      • kangur333 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 28.01.07, 17:46
        Witka! ciekawy pomysł w zasadzie w Odrzywole prawie wszystkie nazwy ulic to
        nazwy miejscowości , czyli Tomaszowska, Radomska, Warszawska, Opoczyńska lub
        nazwy przyrodnicze Ogrodowa, Polna, Łąkowa. Wydje mi sie że Odrzywół powinien
        mieć bardziej wyraziste ulice. Odrzywół powinien sie określić po nazwie ulic a
        tak miejscowośc taka nijaka. Mamy w histori Polski czy naszego rejonu dużo
        znamienitych osób czy bohaterów np.mjr Henryk Dobrzański ps."Hubal", Helena
        Spczyńska no (szkola w Lipinach jest jej imieniem), albo wracając do poczatkowej
        historii Odrzywołu ul.Władysława Jagiełły, ktory przekazał Dobrogostowi Czarnemu
        Odrzywolskiemu herbu Nałęcz przywilej na założenie miasta.
        Sa pisarze z naszego rejonu np. Jan Kochanowski.
        Odrzywół nabrałby innego klimatu i charakteru. pozdro!
        • baska306 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 01.02.07, 22:53
          no jasne! proponuje żeby się nie myliło : Kochanowskeigo dawna Kozia itp.
          Odrzywół to nie metropolia i nie wszyscy lubią zmiany. Ja na przykład lubię te
          nazwy i wydają się mi one na miejscu. Zresztą w Odrzywole mieszkają też ludzie
          wiekowi, którzy nowych nazw na pewno nie zaakceptują. Powstanie tylko
          galimatias i zamieszanie.
    • baska306 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 01.02.07, 22:57
      ja mam propozycję:
      Czy można by postawić wniosek o uprzątnięcie śmieci w Odrzywole a przede
      wszystkim za murem cmentarnym i w pobliskim cmentarzowi lasku. Jest to ogromny
      wstyd, że miejsce gdzie spoczywają nasi bliscy jest tak zaśmiecone. Wiem że z
      drogi tego nie widać, ale przy tym objeżdzie te dzikie wysypisko jest bardzo
      widoczne i świadczy o nas jako mieszkańcach. W ogole można by poraacować nad
      czystością naszej miejscowości i niniejszym zgłaszam taki wniosek.
      • kangur333 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 02.02.07, 12:05
        Cześć! odnośnie ulic to tylko wnioski czy będą zrealizowane to zależy od
        radnych i rządząch Gminą.
        Popieram wniosek <baska306> o uprzątnięcie terenu wokół cmentarza.hej!
        • baska306 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 02.02.07, 17:45
          dzisiaj przechodziłam obok kontenerów na śmieci obok dawnego przedszkola!
          zgroza, skandal, syf, brud i malaria. I to prawie na wprost Urzędu Gminy.
          Przydałoby się małe sprzątanie Odrzywołu. kto odpowiada za ten stan? Jak czesto
          kontenery są wywozone? Prosimy radnych o zadbanie o naszą miejscowość!
          • burek500 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 03.02.07, 12:42
            Dodam że koło zalewu też przydało by sie posprzątać. juz nie mówie o bebenie i
            starej szatni. hejah!
            • nemne Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 03.02.07, 13:16
              Witam
              Zapewne osoby za "to" odpowiedzialne juz przeczytały ten wątek. Jesli nie to na
              najbliższej sesji poruszymy ten temat, jak również aby zakupić i zainstalować
              małe kosze na smieci na każdej ulicy. (a już koniecznie przy sklepach
              spożywczych).
              Pozdrawiam - (nemne)
              • artek21 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 06.02.07, 20:26
                Witam. W dniu wczorajszym byłem u Wójta w sprawie braku oświetlenia na ulicy Polnej jedna żarówka została założona nie wiem dlaczego nie założyli drugiej. Na sesji w grudniu ubiegłego roku wnioskowałem o zamontowanie brakujących lamp na mojej ulicy nie zostały założone nie wiem dlaczego. W najblizszym czasie postaram się to ustalić.
    • boss551 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 12.02.07, 11:28
      Panie Artku, nie jest pan radnym tylko ulicy Polnej.Trzeba się rozejrzeć dalej.
      • artek21 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 12.02.07, 20:30
        Witam wszystkich. Boss551 napisał Panie Artku nie jest pan radnym ulicy polnej. Trzeba rozejrzeć się dalej.Przyjmuję twoją uwagę z pokorą ale ja na tym forum poruszałem we wcześniejszych wpisach, że czekam na wnioski co byście chcieli zmienić poprawić w naszej gminie i do tej pory takich wniosków nie było może ja pewnych spraw nie zauważam a że mieszkam na tej ulicy to mieszkańcy mówią mi co chcą więc jeszcze raz proszę o wnioski postaram sie na sesji te tematy poruszyć.Jeden z młodych mieszkańców Odrzywołu spytał mnie czy zostaną zamontowane kosze na każdej ulicy ja powiedziałem mu, że jest to bardzo dobry pomysł kiedyś takie koszy były. Na najbliższej sesji będę składał taki wniosek zresztą Nemne pisał o tym.
        PS. Czekam na wnioski zapytania.
        • filutek565 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 13.02.07, 09:15
          Witam a co z moja propozycja zmiany nazwy ulicy Warszawskiej na ul. Jana Pawla
          II. Czy ktos może cos na ten temat? i jakie radni maja na ten temat zdanie czyli
          wogóle na temat zmian nazw naszych ulic?
    • boss551 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 13.02.07, 11:58
      jest bardzo dużo spraw w naszej gminie, wymienię niektóre:dokończyć chodnik na
      ul. Tomaszowskiej po stronie Zająca, Zawady itp, zrobić porządek na ulicy
      Praga,drogę utwardzoną do Janówka, utwardzić uliczki na "działkach", bo po
      roztopach czy deszczu jest tam jedno wielkie bagno.Szanowni radni chyba
      mieszkacie w Odrzywole i to wszystko widzicie i wiele innych spraw. Więc do
      pracy i działać aby było widać efekty waszej działalności na rzecz
      gminy.Rzeczywiście zakopać topory wojenne i wziąć się do konkretnej pracy, aby
      te cztery lata nie były zmarnowane. Powodzenia!
      • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 13.02.07, 12:15
        A po co to widzieć i robić jak można zgonić na forum, że to wójt jest
        odpowiedzialny i to jego sprawa.
        PS. Niedługo minie 6 miesięcy od wyborów po tym czasie będę męczył radnych,
        którzy się udzielają na tym forum by napisali co konkretnego zrobili w
        Odrzywole i dla całej gminy. Jeszcze troszkę czasu jest. Jako obywatel
        Odrzywołu mam prawo wiedzieć.
        • burek500 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 13.02.07, 12:24
          ..no po pół to troche za mało ale po roku to można coś powiedzieć nie byj tym co
          koń pod brzuchem nosi i daj im czas.heJ!
        • tajnosagentos2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 13.02.07, 14:29
          Moi drodzy z tego co wiem to władzą wykonawczą w gminie to jest wójt, natomiast
          rada a przez co radni należą do władzy uchwałodawczej i moga oni jedynie
          wnioskować o wykonanie przez wójta(cztaj. urząd gminy)wniosków zgłoszonych
          przez nich. Tak więc rozliczmy radny ale z ich pracy w radzie, z zabieranych
          głosów w naszej sprawie, rozliczmy z tego czy zgłaszają bolączki i wnioski
          obywateli do organu, który powinien sie tym zająć. Radni to nasi
          przedstawiciele i nie wymagajmy by np. sprzatali wokoło kontenerów tylko
          zgłaszali do gminy, że istnieje taki problem i wskazywali również sposób jego
          rozwiązania. Bo jeżeli radni mają się zająć sprzątaniem, budową dróg, wymianą
          żarówek w lampach i jeszcze wieloma innymi sprawami to po co w takim razie jest
          tylu pracowniów urzedu gminy.
          Jeszcze jedno może też przydało by sie rozliczyć też radnych IV kadencji, jakoś
          nikt się tego nie domaga. Jak prowadzili dialog ze społeczeństwem, czy
          zgłaszali wnioski ludności do gmniny. Jak wszystkich to wszystkich.
          • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 13.02.07, 15:27
            Zgłosić fakt, że żarówka się przepaliła to sam mogę w gminie. Jak dotąd
            myślałem, że "Radny" to troszkę bardziej odpowiedzialna funkcja. Wg.
            tajnosagentos2 widocznie nie. Może od radnych już nic nie wymagać. Pani na
            pewno wygodnie by nic nie wymagać:)
            Radnych IV kadencji rozliczyli ludzie podczas wyborów więc nikt już nie musi.
            Burek 500 masz rację, rozliczanie zaczniemy po roku.
            • nemne Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 13.02.07, 18:15
              Witam
              <prywaciarz2> napisał:
              "rozliczanie zaczniemy po roku" (w domyśle radnych).

Uważam, że już po trzech miesiącach niektórym radnym można byłoby zadać pytanie:
              1. Dlaczego do tej pory na żadnej sesji nie zabrałeś/aś jeszcze głosu, a
              zachowujesz się jak maszynka do glosowania?
              2. Czy już otrzymałaś pracę, (najlepiej w "Opoce" ale może też być w UG lub w
              jednostkach organizacyjnych)żeby być patrz pkt. 1 ?
              Pozdrawiam - (nemne)
              PS.
              Jeśli o mnie chodzi to juz teraz mogę KONKRETNIE napisać co dzięki mojej
              działalności JESZCZE stanowi własność Odrzywołu, (a więc mieszkających tu
              ludzi) a o co stara się kilku cwaniaków aby to "bezpłatnie" zagarnąć.
              • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 08:28
                A co zrobiłeś dla mnie jako mieszkańca Odrzywołu i innych mieszkańców?!
                O "wspólnocie" nie pisz proszę. Konkrety.
                • sior Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 12:00
                  Tez jestem za rozliczaniem WSZYSTKICH radnych, więc nie tylko radnych z
                  Odrzywołu. Co pozostali zrobili?
                  • nemne Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 14:46
                    sior napisała:

> Tez jestem za rozliczaniem WSZYSTKICH radnych, więc nie tylko radnych z
                    > Odrzywołu. Co pozostali zrobili?

Witam
                    Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł. Jeśli ktoryś z rdnych nie będzie chcial
                    odpowiedzieć, czy "dzięki" temu, że jest radnym to on sam lub jego rodzina
                    dostali pracę, w razie konieczności mogę o tym napisać. (zezwala na to wyrok
                    Trybunału Konstytucyjnego z dnia 20 marca 2006r.).
                    Pozdrawiam - (nemne)
                  • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 14:47
                    Jeśli czytają to forum i się tutaj udzielają pozostali radni- pytanie kierowane
                    też do nich.
                    • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 14:50
                      Oczywiście pytanie dotyczy co zrobili dla mieszkańców. Nemne nie odpisał czyli
                      jak na razie jego konto = "zero". Jak wspominałem "wspólnota" mnie nie
                      interesuje.
                      Rozliczamy teraz czy czekamy do jesieni aż minie rok od objęcia kadencji?!
                    • nemne Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 14:53
                      prywaciarz2 napisał:

> Jeśli czytają to forum i się tutaj udzielają pozostali radni- pytanie
                      kierowane też do nich.

Witam
                      Czytają, czytają. Nie ma co do tego wątpliwości. Nieprawdaż Panowie i Panie
                      radne?!
                      Pozdrawiam - (nemne)
                      • artek21 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 16:43
                        WITAM wszystkich. Jak już piosałem proszę o wnioski dotyczące zmian w naszej gminie taki wniosek złożył boss 551 i na najbliższej sesji poruszę tą tematykę. Jeżeli nie zostanie wniosek ten zrealizowany ponowie go jeszcze raz jednak w tym miejscu należy zwrócić uwagę, że my radni jesteśmy władzą ustawodawczą a Wójt wykonawczą i od niego zależy co zrobi zresztą w pełni zgadzam się z wpisem tajnosagentos2. PS. prywaciarz2 chce mnie i innych rozliczać pytam z czego z wniosków które bedę skladał dla dobra gminy takowe będą z czego jeszcze mam sam porządkować i dotować gminę. Aby moje wnioski i innych radnych przetworzyły się w działanie musi to zatwierdzić rada większością i wójt zrealizować a jeżeli rada tego nie zatwierdzi a wójt nie wykona to z czego można mnie i innych rozliczać.Z wyrazami szacunku Artek.
                        • radny13 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 17:54
                          "prywaciarz2" zapewniam Cię, że wnioski radnych dotyczące problemów Naszej
                          Gminy są i będą cały czas składane. Jest to nasz obowiązek jak i prawo.
                          Zapraszam Cię na sesję, przyjdź zobacz jak pracujemy bedziesz miał wtedy
                          pełniejszy obraz sytuacji w gminie. Może też sam zabierzesz głos, również masz
                          do tego prawo. Pamiętaj tylko o jednym (jak już było tu wspomniane wcześniej),
                          że wnioski muszą być zatwierdzone przez radę i wykonane przez Wójta. Nie
                          wymagaj od nas proszę tego jak napisał Artek -"mam sam porządkować i dotować
                          gminę". Wszyscy płacimy podatki i z tych podatków finansujemy państwo w tym i
                          gminę, która powinna zaspokajać nasze potrzeby jako obywateli w sprawach takich
                          jak: bezpieczeństwo, oświata, kultura, sport i wiele wiele innych.
                          Pozdrawiam Przemek
                          • nemne Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 14.02.07, 22:26
                            Witaj <prywaciarz2>
                            Jak pewnie zauważysz to wcześniej są wpisy Artka i Przemka, którzy także
                            nie "ukrywają" się i otwarcie z KAZDYM mogą podyskutować.
                            Czy tak samo postąpi "koalicyjna maszynka do glosowania"???!!!. Nie od nas to
                            zależy.
                            Oczywiście nie każdy z 15 radnych ma dostęp do neta, (wiem, że np. Ewa
                            Podkowińska nie ma) ale o kilku "koalicjantach" wiem, że takowy posiadają i to
                            forum czytują.
                            Z tym że podobnie jak JNP, dla nich demokracja to NIE JAWNOŚĆ działania i
                            dialog ze społeczeństwem, tylko ........ .
                            Wobec powyższego, Szanowni Radni "koalicji". Ponieważ w zasadzie to Wy
                            stanowicie tutaj prawo, dlatego zapewne społeczeństwo chce również z Wami
                            porozmawiać, dlaczego jesteście na sesjach "niemowami".
                            Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne) radny V kadencji RG w Odrzywole.
                            PS.
                            Czy Ty <prywaciarz2> też z nimi chciałbyś porozmawiać np. kto z ich rodzinki
                            dostał pracę w Gminie???!!!. A może zadałbyś im pytanie, czy chociaż czytają
                            projekty uchwał, które uchwalają. (hehehehe)
    • radny13 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 15.02.07, 10:13
      Rozumię cię doskonale. Ale proszę nie podawaj więcej takich przykładów. Bo
      równie dobrze mogłeś podać wiele innych i podobnych. A w ten sposób świadomie
      czy nie wciągasz imię mojej rodziny w dyskusję, w której oni nie chcą barać
      udziału.To mimo wszysztko nie jest w porządku. Jeżeli dyskutujesz z nemne to
      rozmawiaj o nim. Nie bardzo odpowiada mi rola "przykładu".Dane osób publicznych
      mogą byś poruszane w dyskusji na forum i to jest normalne ale dobrym zwyczajem
      było, że raczej osób prywatnych nikt nie "zaczepiał". Dlatego wnioskuję do
      aministratora o usunięcie tego wpisu. Możesz wpisać go jeszcze raz ale podaj
      proszę inny przykład. Jak jest to jakaś trudność służę pomocą.
      Pozdrawiam Przemek
    • boss551 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 15.02.07, 11:29
      do nemne.W tym temacie powinny być wpisy propozycji i wniosow do radnych.I
      ustosunkowanie się rodnych do nich. Ty natomiast opisujesz swoje bolączki do
      kogoś takie ble ble, ktorych nikt nie ma ochoty czytać. Załóż nowy temat"moje
      bolączki" i wpisuj się do woli nie zaśmiecając konkretnych tematów.
      • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 15.02.07, 11:47
        Przemku masz całkowitą rację.
        Przepraszam.
        Nie będę jeszcze raz powtarzał wpisu.
        Jeśli nemne zrozumiał- to dobrze jeśli nie-to nie ma sensu wbijać mu
        to "młotkiem do głowy".
        • nemne Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 15.02.07, 18:43
          Witaj <prywaciarz2>
          Niestety nie miałem możliwości czytania Twoich wpisów, które jak sie
          zorientowałem <admin> wykasował. Dlatego "O co Ci chodzi"?
          Jak sam temat wskazuje należy tu wpisywać PROPOZYCJE do zrealizowania w
          Gminie.
          Oczywiście jako radni mamy większe możliwości tego wyegzekwowania, dlatego
          chcielibyśmy być "łącznikami" pomiędzy mieszkańcami, a władzą wykonawczą.
          Wobec powyższego ponawiam swoją propozycję, dotyczącą Waszych oczekiwań co
          należałoby zrobić aby było lepiej.
          Pozdrawiam - (nemne)
          PS.
          Mam nadzieję, że WSZYSCY to zrozumieją. (nawet Ci, którzy często piszą tu o IQ
          i zachowują się jakby byli najmądrzejsi). Z tym, że jeśli ktoś chce kulturalnie
          wymieniać poglądy i dyskutować na argumenty, to zapraszam do
          tematu "KONKRETNIE na KONKRETNY temat".
    • boss551 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 16.02.07, 09:29
      Mam nadzieję, że ty nemne też rozumiesz,to o czym napisałeś.I dostosujesz się do
      tego,chociaż jak można wywnioskować z twoich wpisów będzie to bardzo trudne dla
      ciebie.
    • odrzywol Mój wniosek 16.02.07, 10:11
      Otóż widze że temat który miał być tematem do zgłaszania problemów i wniosków
      przerodził się w bezowocną dyskusje...

Mój wniosek jest taki:

Wnioskuję o uregulowanie spraw gruntowych w gminie - sporządzenie planu
      zagospodarowania przestrzennego na terenie naszej gminy, tak aby można było
      stworzyć miejsce dla ewentualnego inwestora.
      Proponuje na przykład w tej kwestii zastanowić sie nad polami a raczej
      ugorami "na wzgórzu" czy nie można by przeksztalcić ich naprzykład w działki
      letniskowe nad zalewem?? Lub uregulowanie statutu bazy GS, usuniecie lub
      poprawienie niszczejących magazynów i oddanie w użytkowanie wieczyste króte
      przyniosło by jakiekolwiek dochody. Wygospodarowanie i pełne uzbrojenie innego
      terenu który mógłby być atrakcyjny dla inwestora.

Ludzie trzeba działać!!
    • filutek007 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 16.02.07, 14:05
      Witam czytających i współrozmawiających,
      Zgadzam się z tym, że ta dyskusja przeradza się w bezsensowny słowotok, który
      nie wnosi nic nowego.
      Chciałbym aby nasze wnioski zaczęły dotyczyć spraw bardziej nas dotyczących. Nie
      ujmując nic powyższym wnioskom, np. o lampę, czystość na cmentarzu. A może
      zróbmy coś dla siebie i swoich dzieci.
      Myślę tu o lepszym wykorzystaniu hali sportowej, czyli stworzeniu sekcji
      sportowych, zatrudnieniu SPECJALISTY, a nie pakowanie w kieszenie panom C. i P.
      za nicnierobienie. Jest tak wiele możliwości; koszykówka, siatkówka, ręczna itp.
      Może jakiś realny klub sportowy, w ramach rozsądku i funduszy.
      Wiadomo nie ma kasy na wiele rzeczy. Ale dużo pieniędzy jest poprostu rozdawana
      na nic.
      Co się stało z naszym przedszkolem?
      Zlikwidowali je bo chcieli pozbyć się stanowiska. A co z naszymi dziećmi?
      Instytucja babci nie wystarczy dziecku. Ono musi się rozwijać w grupie. Nie
      muszę chyba nikomu tłumaczyć. A mówienie o nieopłacalności przedszkola tu by
      była grzechem. Nasze dzieci mogą tego nam później nie wybaczyć.
      Odrzywół odstawał, odstaje i będzie odstawał od wielu gmin na naszym terenie.
      A tłumaczenie przez JNP, że nasza gnina jest jedną z najbiedniejszych gmin w
      Polsce nie świadczy dobrze o nim samym po 16 latach "zasiedzenia" na tym
      stanowisku. Przecież sam Odrzywół nie wybrał JNP na wójta. Widać stąd, że jest
      to wójt wsi przyległych.
      Zmieniłem temat, przepraszam.
      Pozdrawiam. Czekam na odzew.

• sior Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 20.02.07, 14:50
        Zgodnie z wymogami <prywaciarz2>: krytykuję radnych, którzy do tej pory nie
        odezwali się na sesji ( a było ich kilka). I nie ważne czy są z tzw. opozycji
        czy z koalicji.Chociaz może wychodzą z założenia: jak mam głupio gadać to
        lepiej się nie odzywać.Ale sa "głosem ludu" a lud raczej nie chciał wybierac
        niemowy.
    • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 21.02.07, 09:00
      Sior- lud wybrał te "niemowy" i lud ich z tego rozliczy.
      • kantylenka Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 21.02.07, 09:21
        prywaciarz2 napisał:

> Sior- lud wybrał te "niemowy" i lud ich z tego rozliczy.

Oj ROZLICZY a przynajmniej ja mam taką nadzieję. Tak samo jak i JNP za te
        wszystkie "inwestycje" w tym ten nasz slynny stadon im. Jaśnie Nam Panującego
        za 500 tys.
        POzdrofiki.
        • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 21.02.07, 09:39
          Kantylenka wierze, że rozliczy sprawiedliwie. Mało tego: jestem przekonany,że
          wybierze go za niecałe 4 lata na następną kadencję. Nie chodzi o to, że wójt
          jest taki niezastąpiony. Po prostu nie ma godnego jego następcy. Jeśli uważasz,
          że jest podaj tutaj jego imię i nazwisko. Czekam.
          • lipiniak Pieniądze za wodociąg z Wysokina i Lipin 21.02.07, 18:11
            Re: Czy prywaciarz wykorzystuje w nocy tajnosagen
            sior 21.02.07, 15:21 + odpowiedz
            <prywaciarz2>: jakie wodociągi na wsiach masz na mysli? Na których wsiach?Bo z
            tego co mi wiadomo, to na dzień dzisiejszy sam JNP stwierdził, że narazie da
            sobie spokój z wodociągami na wsiach ( brak funduszy) mimo iz wziął juz od
            ludzi pieniądze na ten cel

Jeśli ktoś z radnych to czyta, to mam prośbę aby ustalić co się dzieje z
            naszymi pieniędzmi za podłączenie do wodociągu w Lipinach i w Wysokinie. Będę
            bardzo wdzięczny za odpowiedź w tym temacie. Dziękuję.
    • damianekk1988 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 22.02.07, 15:59
      Witam.
      Chciałem zgłosić wniosek dotyczący godzin pracy UG. Czy istnieje możliwośc, abu
      UG choć raz w tygodniu był czynny do godziny 18?? Większość ludzi pracuje i
      chcąc cokolwiek załatwić musi brać wolne... A tak będą mogli zrobić to po
      powrocie z pracy... Czy mozna z tym coś zrobić?
      Pozdrawiam.
      • jurii28 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 22.02.07, 21:40
        Witka chciałbym zapytac radnych lub kogoś kompetentnego z UG czy oprócz obecnioe
        remontowanych dróg głównych przewiduje sie remont innych dróg czy ulic np. na
        działkach czy do Jelonka, Janówka lub jeszcze gdzie indziej. Mamm informacje że
        tak tylko kiedy ?
        • nemne Wnioski FORUMOWICZÓW celem realizacji 28.02.07, 09:29
          KlubRadnych Odrzywół 28.02.07
          Solidarna Gmina
          przy Radzie Gminy
          w Odrzywole

Wójt Gminy Odrzywół
          za pośrednictwem
          Przewodniczącego Rady Gminy
          w Odrzywole

W związku z Sesją Rady Gminny w Odrzywole w dniu 1 marca 2007r. w imieniu
          internautów, którzy napisali do nas na stronie internetowej na forum Odrzywołu
          proszę o udzielenie następujących odpowiedzi:

- Czy w gminie jest plan zagospodarowania przestrzennego
          - Czy jest możliwość zakupu i zainstalowania małych koszy na śmieci na
          każdej ulicy (szczególnie przy sklepach spożywczych).
          - Czy jest możliwość aby listy kierowane do radnych, sołtysów oraz do
          mieszkańców były w miarę możności roznoszone przez osoby zatrudnione na
          robotach interwencyjnych. (Koszt doręczenia takiego listu przez Pocztę wynosi
          ok. 5 zł). Uważamy, że Gmina mogłaby w ten sposób sporo zaoszczędzić, ponieważ
          i tak każdy podpisuje się na „zwrotce”, co jest dowodem odbioru pisma.
          - Czy jest możliwość aby chociaż jeden raz w tygodniu Urząd Gminy był
          czynny do godzin wieczornych (ok. 18-19)
          - Kiedy będą robione drogi na działkach na ulicy Opoczyńskiej oraz na
          ulicy Polnej w Odrzywole.
          - Kiedy będą robione drogi do Jelonka i do Janówka
          - Kiedy skończy się remont ulicy warszawskiej. Czy Gmina w związku z
          opieszałością wykonawcy interweniuje w tej sprawie.
          - Czy jest możliwość zainstalowania na ulicy Praga w Odrzywole chociaż
          dwóch „garbów” na jezdni, celem ograniczenia prędkości
          - Czy jest możliwość skierowania kilku osób zatrudnionych na robotach
          interwencyjnych do oczyszczenia pobocza ze śmieci w okolicach targowicy przy
          ulicy radomskiej w Odrzywole.
          - Ponadto prosimy o skierowanie w/w osób z robót interwencyjnych do
          usunięcia nieczystości w okolicach zalewu w Odrzywole, jak również skierowanie
          tam ciągnika z przyczepą aby zebrać i zawieźć zebrane nieczystości na
          śmietnisko.
          - Prosimy o skierowanie samochodu śmieciarki oraz kilku ludzi
          zatrudnionych na robotach interwencyjnych w okolice cmentarza parafialnego
          celem posprzątania (lasek sosnowy) okolic cmentarza

Z poważaniem
          Przewodniczący Klubu

mgr Sławomir Gajewski
          • filutek565 Re: Wnioski FORUMOWICZÓW celem realizacji 28.02.07, 11:08
            ..no jest tego sporo nie chce sie narzucać radnym ale nie ujety jest mój wniosek
            odnosnie zmiany nazwy ulicy warszawskiej. może nie jest to takie ważne jak inne
            wnioski. no trudno moze kiedy indziej.nara!
          • filutek007 Re: Wnioski FORUMOWICZÓW celem realizacji 28.02.07, 11:40
            Chciałem się przypomnieć w związku z wnioskiem o zatrudnienia trenera
            sportowego albo uruchomienia sekcji sportowych w gminie nie tylko dla dzieci i
            młodzieży szkolej ale również dla pracyjącej młodzieży i dorosłych.
            A co z przedszkolem? Uważam, że to jest ważna sprawa dla naszych mieszkańców.
            Pozdrawiam.
            • nemne Zebranie w sprawie wyboru soltysa (do filutka007) 28.02.07, 12:07
              Witaj <filutek>
              Oczywiście widziałem Twoją propozycje aby uczcić pamięć Ojca Świętego Jana
              Pawła II przez zmianę nazwy ulicy warszawskiej na Jego imię, jednak moim
              zdaniem jest to trochę nierealne ze względu na koszty.
              W tym przypadku byłyby to koszty nie tylko wymiany dokumentów ale tez i cała
              procedura z innymi "urzędowymi" dokumentami.
              W takim wypadku wg Ciebie kto powinien ponosić takie koszty? Mieszkańcy ulicy
              warszawskiej, czy też Gmina?
              (jako radny mogę się ewentualnie zapytać czy Gmina miałaby na to środki)
              Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie (moim zdaniem) aby w przyszłości tak
              nazwać jedną z nowych ulic.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jeśli przygotujesz swoje stanowisko w
              tej sprawie i przedstawisz je na zebraniu wiejskim w Odrzywole jakie zapewne w
              najbliższym czasie odbędzie się w sprawie wyboru sołtysa.
              Pozdrawiam – Sławek Gajewski (nemne)

• radny13 Interpelacja 02.03.07, 08:04
                Interpelacja złżona dnia 01.03.2007 roku.

Odrzywół dnia 01.03.2007r.
                Klub Radnych – Prawo i Sprawiedliwość
                przy Radzie Gminy w Odrzywole

Wójt Gminy Odrzywół
                za pośrednictwem
                w Odrzywole

W imieniu Klubu Radnych “Prawo i Sprawiedliwość” przy Radzie Gminy w Odrzywole
                proszę o udzielenie następujących informacji:
                1. Czy są plany budowy dalszej części kanalizacji w Odrzywole, dotyczy placu
                Kilińskiego, ulicy Tomaszowskiej, ulicy Łąkowej?
                2.Kto i w jakim terminie naprawi zniszczoną podczas remontu drogi wojewódzkiej
                oraz budowy kanalizacji drogę na Cmentarz Parafialny w Odrzywole?
                3.Kto i w jakim terminie naprawi zniszczony podczas remontu drogi wojewódzkiej
                chodnik na ulicy Praga w Odrzywole?

Z poważaniem

mgr Przemysław Stępień

Numer mojego gg: 4941961
    • koss121 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 02.03.07, 10:23
      Czy mogę dostać informację, kto należy do Kubu Radnych Solidarna Gmina i Kubu
      Radnych Prawo i Sprawiedliwość?
      • amadina Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 03.03.07, 15:12
        Mam prosbę aby radni skierowali petycje do wójta w celu naprawy objazdu przez
        ulicę Praga, ponieważ to co zrobily samocghody z tą droga urąga wszelkim
        zasadom. Ponadto, kto jest odpowuiedzialny, za zrobienie objazdu w takich
        warunkach. Z jednej strony buduje się mostek prawie pół roku i zamyka się całą
        drogę, co w normalnych miejscowoścach robi sie ruch wahadlowy i to nie przy
        takich "rzekach" jak nasza struga -korczanka. Byc może że się mylę, ale chyba
        Odrzywół niestety nie należy do tych normalnych.
        • artek21 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 04.03.07, 22:33
          Witam. Informuję, iż na ostatniej sesji złożone zostały wszystkie wnioski jakie poruszne były na tym forum. Nemne takie wnioski złożył pisemnie. Droga na ul. Polnej ma być skończona do końca kwietnia tego roku zaś Warszawska w ciągu pięciu tygodni.
    • koss121 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 06.03.07, 12:01
      Dziękuję radnym za udzielenie wyczerpującej informacji na temat Klubu
      Radnych.Widać jacy jesteście rozgadani a nie niemowy jak niektórzy.Wasze
      zapewnienia, że będziecie informować społeczność o wszystkim i nic nie
      będziecie zatajać to o kant tyłka potłuc.
      • ojciecdyrektor4 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 06.03.07, 12:28
        Jeśli można, to ja też chciałbym wiedzieć ile takich klubów w radzie jest, kto
        do nich należy i jak się one nazywają.
      • radny13 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 06.03.07, 12:51
        Trzeba było zadać konkretne pytanie do konkretnej osoby panie koss121.
        Klub Solidarna Gmina
        Podkowińska Ewa
        Liziniewicz Artur
        Gajewski Sławomir - przewodniczący

Klub Prawo i Sprawiedliwość
        Matuszczak Krystyna
        Kwiatkowski Marek - przewodniczący
        Stępień Przemysław

Mam nadzieję, że zaspokoiłem Pańską ciekawość w 100% i jednoczenie przepraszam
        za zwłokę.
        W przyszłości służę pomocą.
        P.S.
        • radny13 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 06.03.07, 13:16
          Zapomniałem jeszcze dodać, że istnieją jeszcze dwa kluby radnych tj. Klub
          Radnych "Sprawna Gmina”, oraz Samorządowy Klub Radnych.
          Niestety nie potrafię udzielić informacji o składzie, a nie chcę się pomylić
          wymieniając członków tych klubów. Proszę dowiadywać się u źródła tj. u samych
          radnych lub w UG.
          Tak jak już pisałem wcześniej służę pomocą.
          numer mojego gg4941961
          poczta - radny13@gazeta.pl
          P.S.
    • koss121 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 07.03.07, 12:20
      Dzięki za odpowiedź
      • parafjanin Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 08.03.07, 19:21
        NO własnie a może ktoś z radnych odpowie kto należy do tych klubow np. Radnych
        "Sprawna Gmina”, oraz Samorządowy Klub Radnych?. I co one wniosły do poprawy
        warunków naszej społeczności odrzywolskiej i gminnej.
        • parafjanin Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 09.03.07, 18:33
          Widze że nie ma kto odpowiedzć na moje pytanie.
          Acha moi kochani radni i wałdzunie gminy zajrzyjcie od czasu do czasu na
          wysypisko śmieci za Odrzywołem. Nie podoba mie sie tam ten bałagan.
          • lipiniak Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 11.03.07, 19:43
            Jeśli można, to mam pytanie na które nikt jeszcze nie odpowiedxział:
            1. Kto należy do tych klubow Radnych
            "Sprawna Gmina”, oraz Samorządowy Klub Radnych?.
            2. Kto należy do komisji antyalkoholowej
            3.kto wybiera taka komisję
            4. Ile oni biora za udział w tej komisji
            5. Jakie sa wpływy z koncesji za alkohol i ile z tego idzie na "rozkurz"
            komisji AA.
            • amadina Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 12.03.07, 12:10
              lipiniak napisał:

> Jeśli można, to mam pytanie na które nikt jeszcze nie odpowiedxział:
              > 1. Kto należy do tych klubow Radnych
              > "Sprawna Gmina”, oraz Samorządowy Klub Radnych?.
              > 2. Kto należy do komisji antyalkoholowej
              > 3.kto wybiera taka komisję
              > 4. Ile oni biora za udział w tej komisji
              > 5. Jakie sa wpływy z koncesji za alkohol i ile z tego idzie na "rozkurz"
              > komisji AA.

Mam prośbę o udzielenie odpowiedzi nie tylko na pytania "lipiniaka", ale także
              dotyczące tego "nowego" statutu, o ktorym sie tyle mówi. proszę o napisanie co
              w tym stutucie jest takiego, że niektórzy onbawiają się tego tematu. Będę
              wdzięczna za informacjie w tej sprawie. siemka.
              • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 12.03.07, 12:24
                Amadina jeżeli zadaje się jakieś pytanie to należałoby ewentualnie wskazać
                osobę, instytucję, grupę, która ma Ci na to pytanie udzielić odpowiedzi.
                A tak to pytanie staje się retorycznym i uzyskanie informacji niemożliwym.
                Powtórzysz prośbę i zadasz już poprawnie pytanie?!
                PS. Nie znam odpowiedzi na te pytania.
                • nemne Kluby radnych przy Radzie Gminy w Odrzywole 12.03.07, 13:55
                  Witam
                  W dniu 6 marca na prośbę <koss121> Przemek udzieli odpowiedzi dotyczącej składu
                  dwóch Klubów radnych jakie istnieją przy Radzie Gminy w Odrzywole. Czyli:
                  1. Klub Solidarna Gmina
                  Podkowińska Ewa
                  Liziniewicz Artur
                  Gajewski Sławomir - przewodniczący

2.Klub Prawo i Sprawiedliwość
                  Matuszczak Krystyna
                  Kwiatkowski Marek - przewodniczący
                  Stępień Przemysław

Ponieważ kilkakrotnie ukazywały się tu wpisy dotyczące podania składu
                  pozostałych Klubów, których ja tez nie znałem ich składu, dlatego dzisiaj byłem
                  w UG, gdzie uzyskałem interesujące Was informacje.

3.Skład Klubu Radnych - "Sprawna Gmina" to:

Kozłowski Jacek
                  Glimasiński Stanisław
                  Fornalczyk Marian

4.Członkami Klubu - Samorządowy Klub Radnych są:

Tomczyk Andrzej
                  Wójcik Krystyna
                  Gapys Stanisław

Ponieważ w skład rady Gminy wchodzi 15 radnych, to z prostego wyliczenia
                  wynika, że trzech radnych nie jest członkami żadnego klubu.
                  Pozdrawiam - (nemne)
                  PS.
                  Jeśli chcecie jakieś dodatkowe informacjie w tej sprawie, proszę napisać.
                  • parafjanin Re: Kluby radnych przy Radzie Gminy w Odrzywole 12.03.07, 15:15
                    Panie Sławku dziękuję za konkretną odpowiedź.
                    • lipiniak Re: Kluby radnych przy Radzie Gminy w Odrzywole 12.03.07, 15:37
                      Też dziękuje za zaspokojenie mojej ciekawości i jeśli można to jeszcze prosiłem
                      o informnacje kto należy do komisji antyalkoholowej.
                      • tenktorypodziwiaprywaciarza Re: Kluby radnych przy Radzie Gminy w Odrzywole 14.03.07, 18:00
                        a kto może należeć. przecież nie ja bo nie piję.
                        • szaman111 Re: Kluby radnych przy Radzie Gminy w Odrzywole 15.03.07, 23:01
                          Chciałbym złożyc wniosek do wójta za pośrednictwem radnych o wprowadzenie zakazu
                          spozywania alkoholu na terenie obiektów szkolnych oraz gminnych.

Wniosek swój motywuje tym że walkę z pjiaństwem należy zacząć od tych
                          instytucji. Każda impreza czy to w szkole czy w gminie kończy sie wielkim chlaniem.
                          Zły przyklad dla młodzieży. Dlaczego władze Starostwa i Gminy to tolerują.
                          Imieniny czy inne prywatne imprezy z alkoholem powinny sie odbywać poza
                          wymienionymi obiektami czyli prywatnie w domu lub w lokalach do tego
                          przeznaczonych(pub,bar,restauracja).
                          • szaman111 Re: Kluby radnych przy Radzie Gminy w Odrzywole 15.03.07, 23:05
                            Pisząc o szkołach mam na myśli szkoły średnie, gimnazjum i podstawowe w całej
                            Gminie nie tylko w Odrzywole.
    • kosa001 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 16.03.07, 12:03
      Proponuję zgłosić na radzie gmniny problem o wylewaniu ścieków do
      Korczanki .Proponuje aby pracownicy gminy a może i policji sprawdzili kto jest
      zamieszany w ten proceder.Myśle, że nie jest to trudne.Każdy kto ma wodę
      bierzącą powinien mieć wybudowane szambo.Wszystkie nieczystości są wywożone
      przez beczkowóz z urzędu gminy, czyli wiadomo kto wylewa do Korczanki a kto
      wywozi.Można również komisyjnie sprawdzi czyja rura ma ujście do strugi.To samo
      dotyczy się innych mieszkańców naszej gminy, którzy mieszkają nad jakąś rzeczką
      (strugą) K. Woli czy Wysokina.Tą propozycję zgłaszam do radnego pana Artura L.
      • parafjanin Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 16.03.07, 21:13
        Popieram wniosek kosa001 czas najwyższy aby sie za to szambo wziąć. Ostatnio
        popularne słowo "szambo". Jak ojciec dyrektor cos powie to powie nie?
        • artek21 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 17.03.07, 12:37
          Witam wszystkich Nie wiem dlaczego kosa001 napisał, że wniosek odnośnie strugi chodzi o szamba dotyczy tylko mnie jest to sprawa nas wszystkich. Chyba wpis ten jest złośliwy w stosunku do mnie ale nie wiem dlaczego.
          • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 19.03.07, 12:41
            Niech się wezmą wszyscy radni Odrzywolscy. Bez spychologi z jednego na drugiego.
            Do roboty. Nie parzy.
    • kosa001 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 19.03.07, 12:34
      Nie jest żadną złośliwością.Dlatego skierowałem do pana, panie
      Arturze ,ponieważ mam do pana pełne zufanie.ak również dlatego,że pan nie
      mieszka nad strugą.Liczę na pańskie poparcie w tej sprawie.
      • artek21 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 19.03.07, 13:34
        Witam wszystkich. Panie prywaciarz weś się pan do roboty ja to pracuje od 22 lat i to na dwie zmiany więcej z panem nie zamierzam polemizować. Pan wpis jest żenujący. A odnośnie ścieków na ul. Tomaszowskiej to należy problem ten poruszyć.
        • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 19.03.07, 14:08
          Chodziło mi o pracę jako radny. Pana pracę jako policjanta nie mi oceniać.
          Wierzę, że pan pracowity.
          Cyt.:
          A odnośnie ścieków na ul. Tomaszowskiej to należy problem ten poruszyć.

Niech pan określi kto ma ten problem poruszyć?! Ja?! Pan?! Czy Krystyna z
          gazowni?!
          • tenktorypodziwiaprywaciarza Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 19.03.07, 14:32
            prywaciarz2 napisał:

> Chodziło mi o pracę jako radny. Pana pracę jako policjanta nie mi oceniać.
            > Wierzę, że pan pracowity.

Ja też wierzę że prywaciarz jest pracowity. Zresztą tak "mi" się wydaje.
            • artek21 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 19.03.07, 16:28
              Witam ponownie. Panie prywaciarz Pan jako obywatel również może złożyć wniosek odnośnie ścieków na ul. Tomaszowskiej, mogą to Nasze władze, może to każdy obywatel jak również Pana Krystyna z gazowni Panie mondraliński. Widzę, że Pan chce aby to wyszło od mojej osoby. Ale problem ten dotyczy całej gminy o czym pewnie Pan wie.
              • prywaciarz2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 20.03.07, 08:17
                Chyba Panie Arturze coś się panu troszkę poprzestawiało. To nie ja jestem
                Radnym wybranym właśnie po to by takie sprawy zgłaszać i to nie ja za to biorę
                pieniądze( nie ważne jakie kwoty). Więc to nie ja będę rozliczany z działań
                jako radny i nie pani Krystyna z gazowni tylko Pan. I to widzę, że Pan coś taki
                mądraliński się zrobił. Czyżby po wyborach spoczęło się na laurach i
                obietnicach. Po pańskich wpisach widzę, że tak.
                • tenktorypodziwiaprywaciarza Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 20.03.07, 08:32
                  Masz rację prywaciarz rozliczyć ich wszystkich, byłych radnych też. Chyba coś
                  kombinujesz z tą Krysią z gazowni? Ej prywaciarz przyznaj się.
                  • szaman111 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 20.03.07, 08:56
                    ....hehehehę nie chce wam przeszkadzać w dyskusji ale mam pytanie co myślicie
                    o moim wniosku na temat zakazu spożywania alkoholu na terenie szkół
                    i w pomieszczeniach gminy poza salą na wesela.
                    • sandalmen Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 20.03.07, 09:33
                      to chyba będzie trudniejsze do zrealizowania niż wybudowanie kanalizacji w
                      całej gminie.
                      • ugly2 Interpelacja Pana Przemka 20.03.07, 09:51
                        Panie Przemysławie, dnia 01.03.2007 roku skierował Pan pismo do Pana Wójta w
                        sprawie kanalizacji w pozostałej części Odrzywołu. Ustawowe dna tygodnie na
                        odpowiedz władz minęły w dniu 15.03.2007 roku. Do dzisiaj Pan nic nie napisał.
                        Czy coś wiadomo w tej sprawie?
                        • radny13 Re: Interpelacja Pana Przemka 20.03.07, 11:00
                          Witam.
                          Jak tylko dostanę odpowieź, zamieszczę ją na forum.
                          Interpelacja była skierowana do Pana Wójta za Pośrednictwem Przewodniczącego
                          Rady. W zeszłym tygodniu otrzymałem pismo od Pana Przewodniczącego datowane na
                          dzień 8 marca, że przekazł moją intrerpelację do Pana Wójta. Można się
                          spodziewać, że wkrótce bedzie odpowiedź.
                          Pozdrawiam P.S.
                          • prywaciarz2 Re: Wniosek "kanalizacja" 20.03.07, 14:13
                            Zgłaszam prośbę do radnych z Odrzywołu by skierowali w formie pisemnej
                            zapytanie do wójta (jeżeli to nie możliwe to do przewodniczącego rady by
                            przekazał wójtowi) o plany jakie ma gmina związane z kanalizacją pozostałej
                            części Odrzywołu. Chcemy uzyskać informację kiedy można spodziewać się
                            inwestycji i na jakich ulicach. Jeżeli blokuje nas Unia Europejska i jeszcze
                            nie ma określonych dofinansowań ze środków unijnych to chcemy wiedzieć kiedy
                            można się spodziewać informacji dla gminy, że pieniądze będą. Jeżeli w
                            jakikolwiek sposób blokuje nas projekt, który trzeba przygotować to
                            chcielibyśmy by gmina określiła ramowo ile taki projekt się przygotowuję.
                            Chcemy uzyskać informację od "a" do "z". Proszę radnych o skierowanie takiego
                            pisma odrębnie od innych spraw i poinformowaniu nas o terminie zgłoszenia tego
                            pisma.
                            PS. Krzykaczy z forum uprasza się o nie zabieranie głosu w tej sprawie.
                            • radny13 Re: Wniosek "kanalizacja" 21.03.07, 08:05
                              Wczoraj otrzymałem odpowiedź Pana Wójta na moją interpeację w której pytałem o
                              dalszą rozbudowę kanalizacji w Odrzywole, naprawę drogi na Cmentarz Parafialny
                              i naprawę chodnika na ulicy Praga. Oto odpowiedź:

Odrzywół dnia 19.03.2007r.
                              KLUB RADNYCH
                              PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ
                              przy Radzie Gminy Odrzywół

W odpowiedzi na pismo Klubu Radnych Prawo i Sprawiedliwość przy Radzie Gminy
                              Odrzywół z dnia l marca 2007r. przesłane za pośrednictwem Przewodniczącego Rady
                              Gminy Odrzywół w sprawie udzielenia informacji, uprzejmie informuję:
                              Ad. l
                              Budowa dalszej części kanalizacji w Odrzywole (ul. Tomaszowska , Łąkowa, Plac
                              Kilińskiego) możliwa jest do realizacji po zakończeniu budowy kanalizacji
                              Lipiny-Wysokin-Ceteń-Odrzywół.
                              O kolejności realizacji inwestycji decydują radni przy uchwalaniu budżetu gminy
                              (załącznik inwestycyjny).
                              Budowa kanalizacji na ul. Tomaszowskiej i Łąkowej byłaby realizowana wraz z
                              budową kanalizacji do miejscowości Kamienna Wola. Tylko duże projekty o dużych
                              efektach mogą uzyskać niezbędne dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej.
                              Warunkiem rozpoczęcia prac dokumentacyjnych (po wprowadzeniu tego zadania przez
                              Radę Gminy do budżetu) będzie uzyskanie zgody właścicieli gruntów.
                              Ad. 2
                              Remontu drogi na Cmentarz Parafialny w Odrzywole dokona Gmina we własnym
                              zakresie. Nawierzchnia tej drogi została zerwana podczas budowy kanalizacji.
                              Remont drogi polegający na położeniu uszkodzonej nawierzchni zostanie
                              przeprowadzony prawdopodobnie przy okazji budowy dróg na ulicy Opoczyńskiej.
                              Termin realizacji zadania do końca kwietnia b.r..
                              Ad. 3
                              Remont chodnika na ulicy Praga w Odrzywole zostanie wykonany po zakończeniu
                              remontu drogi wojewódzkiej w terminie do końca kwietnia 2007 roku. Warunkiem
                              jest uznanie zniszczenia chodnika za koszty związane z remontem drogi Nr 728. W
                              przypadku odmowy uwzględnienia tych kosztów przez Wykonawcę, Gmina wystąpi z
                              roszczeniem cywilnoprawnym, a remont chodnika wykona we własnym zakresie

• prywaciarz2 Re: Wniosek "kanalizacja" 21.03.07, 08:53
                                Wreszcie konkrety. Ugly2 to juz wiesz jak się sprawa przedstawia z kanalizacją.
                                Przemek dzięki- chwali Ci się za taką postawę radnego.
                                • filutek565 Re: Wniosek "kanalizacja" 05.04.07, 19:29
                                  Wniosek
                                  Proszę radnych o spowodwanie jeżeli to mozliwe przez odpowiednie służby drogowe
                                  zlikwidowania dziur w jezdni na ul. Pradze(od mostku na długości około 50 metrów).
                                  Nie wymaga to dużych nakładów tych dziur jest kilka(pojazdy poruszaja sie
                                  slalomem), z uwagi na duży ruch samochodów prace te należalo by przeprowadzić
                                  w porze nocnej kiedy jeżdźi mniej pojazdów. Wpłynie to na poprawę bezpieczeństwa
                                  w ruchu na tej ulicy oraz poprawi wygląd ulicy z czego na pewno beda zadowoleni
                                  rownież mieszkańcy Pragi.

• artek21 Re: Wniosek "kanalizacja" 06.04.07, 12:00
                                    Witam. Z okazji świąt Wielkanocnych życzę w imieniu radnych wszystkim wyborcom szczęśliwych świąt. Temat dziur w jezdni na terenie Odrzywołu był poruszany na sesji. Wójt zobowiązał się, iż po zrobieniu ul. Warszawskiej przystąpi do naprawy uszkodzonych jezdni w tym ul. Praga.
                                    • filutek565 Re: Wniosek "kanalizacja" 07.04.07, 10:04
                                      Dziękuje za życzenia i informacje panie Arturze, w takim razie to jeszcze
                                      troszeczke potrwa wydawało mi sie że mozna skierować od ręki kogoś do załatania
                                      tych dziur w związku z dużym ruchem ale jak tak podjeto decyzje to nic innego
                                      tylko trzeba czekać. siema.
    • odrzywol Wniosek 18.04.07, 15:52
      proponuje prezyjęcie uchwały rady gminy do wymuszeniu zmiany nastawienia
      pracowników UG w stosunku do interesantów.

To oni pracują za nasze pieniądze i dlatego powinni być mili przychylni i
      chętnie udzielający pomocy.
      • odrzywol Re: Wniosek 18.04.07, 16:08
        odrzywol napisał:

> proponuje prezyjęcie uchwały rady gminy do wymuszeniu zmiany nastawienia
        > pracowników UG w stosunku do interesantów.
        >
        > To oni pracują za nasze pieniądze i dlatego powinni być mili przychylni i
        > chętnie udzielający pomocy.

Małe sprostowanie: jako ze nic nikomu nie możemy narzucać, zaraz by mnie
        zlinczowano o to przez kilku "nawiedzonych" na forum. Powinno być miejsce lub
        osoba odpowiedzialna za zarzalenia

konsekwencje: motywacja dla pracownika w postaci braku trzynastki, braku premii,
        braku innych swiadczeń.
    • nemne Wniosek i odpowiedź o realizacji 18.04.07, 23:34
      Witaj <odrzywol>
      Niestety (jako radni) nie możemy nie tylko podjąc takiej uchwały, ale nawet
      zgłosić takiego projektu, ponieważ i bez tego te sprawy reguluje ustawa o
      pracownikach samorządowych, z której wynika, że:

"Regulacja art., 15 ustawy z 22 marca 1990r. o pracownikach samorządowych
      precyzuje podstawowe obowiązki pracownika samorządowego. Wymienia wśród nich
      dbałość o wykonywanie zadań publicznych oraz o środki publiczne z
      uwzględnieniem interesów państwa oraz indywidualnych interesów obywateli.
      Obowiązkiem pracownika samorządowego jest przede wszystkim wykonywanie zadań
      sumiennie, sprawnie i bezstronnie oraz informowanie organów, instytucji i osób
      fizycznych. Wobec tego uzasadnione będzie twierdzenie, że zaniechanie
      wykonywania obowiązku informowania poprzez nieudzielanie informacji niepełnej
      albo nieprawdziwej traktowane być powinno jako naruszenie obowiązków
      pracowniczych. Zastosowanie powinny tu znaleźć przepisy rozdziału 4 ustawy o
      pracownikach samorządowych określające zasady odpowiedzialności porządkowej i
      dyscyplinarnej pracowników samorządowych mianowanych oraz stosowne przepisy
      Kodeksu pracy". /Gazeta Samorządu i Administracji Nr 6 z 14-27 marca 2005r./

Dlatego, na najbliżej sesji skierujemy interpelację, celem ustalenia kto jest
      KONKRETNIE (imiennie) odpowiedzialny za:
      - "cyrk" z wjazdami na opoczyńskiej
      - dlaczego nie było wczesniejszych informacji i konsultacji z mieszkańcami w
      w/w sprawie
      Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne)

• nemne INTERPELACJA - radnych na wnioski z forum 21.04.07, 08:47
        Odrzywół 28 lutego 2007r.

Klub
        Radnych
        Solidarna Gmina
        przy Radzie Gminy
        w Odrzywole

Wójt Gminy Odrzywół
        za pośrednictwem
        w Odrzywole

1. Czy w gminie jest plan zagospodarowania przestrzennego
        2. Czy jest możliwość zakupu i zainstalowania małych koszy na śmieci na
        3. Czy jest możliwość aby listy kierowane do radnych, sołtysów oraz do
        4. Czy jest możliwość aby chociaż jeden raz w tygodniu Urząd Gminy był
        5. Kiedy będą robione drogi na działkach na ulicy Opoczyńskiej oraz na
        6. Kiedy będą robione drogi do Jelonka i do Janówka
        7. Kiedy skończy się remont ulicy warszawskiej. Czy Gmina w związku z
        8. Czy jest możliwość zainstalowania na ulicy Praga w Odrzywole chociaż
        9. Czy jest możliwość skierowania kilku osób zatrudnionych na robotach
        10. Ponadto prosimy o skierowanie w/w osób z robót interwencyjnych do
        śmietnisko.
        11. Prosimy o skierowanie samochodu śmieciarki oraz kilku ludzi

Z poważaniem

PrzewodniczącyKlubu
        mgr Sławomir Gajewski

(Odpowiedż Wójta - w nastepnym linku).

• nemne ODPOWIEDŻ Wojta na interpelację radnych 21.04.07, 08:56
          W odpowiedzi na naszą interpelacje w powyższych sprawach, jakiej nam udzielił
          wójt Gminy Odrzywół w piśmie WG-0562/11/2007 wynika m.in, że:

Ad. 1
          Gmina nie posiada aktualnego Planu Zagospod. Przstrzennego.
          Ad2.
          Kosze powinni sobie kupić właściciele sklepów. Niemniej Gmina (Wójt) rozważa
          zakupienie pojemników na odpady na place będące w zarządzie gminy.
          Ad3.
          Wyliczenia Klubu o rzekomych oszczędnościach przy zastąpieniu poczty przez
          pracowników interwencyjnych jest pozbawione podstaw. Koszt przesyłki to cena
          znaczka pocztowego (zwykły 1,35) a nie 5 zł. (skomentuję to. Nie wiem jak inni
          radni, ale ja otrzymuję z UG listy polecone i to dość często, które za każdym
          razem kosztują UG ok. 5 zł. Kto temu przeczy jest ........ )
          Ad.4
          Urząd Gminy czynny jest w godzinach zwyczajowo przyjętych. Aktualnie
          przygotowywana jest zmiana regulaminu Pracy Urzędu, aby UG pracował w każdą
          pierwszą sobotę miesiąca, kosztem poniedziałku.
          Ad5.
          Termin wykonania asfaltu na ul. Polnej przewidziany jest na 30 kwietnia 2007r.
          Ad.6
          W 2006 r. wykonano drogi do Jelonka kosztem 268 tys. zł. (z kredytu). Nie ma
          możliwości aby to dalej dokończyć. Ponieważ są to drogi należące do GM. Klwów,
          oraz do Starostwa w Przysusze, do nich należy kierować w tej sprawie wnioski.
          Ad.7.
          Pisałem juz o tym w poniższym linku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=37111187&a=60744016Ad.8
          Warunkiem zainstalowania "garbów" na ul. Praga jest pisemna zgoda co najmniej
          50% mieszkańców tej ulicy(czytelne podpisy), lub poprzez zgodę na zebraniu
          mieszkańców tej ulicy.
          Ad 9.
          Pisałem już o tym w poniższym linku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=59812943&a=60494893Ad.10
          Za porządki wokół zbiornika, odpowiada Stowarzyszenie Wędkarskie "Karp". Wójt
          zwróci się do nich w tej sprawie. (mój komentarz - rozmawiałem z członkami
          stowarzyszenia, z którego wynika, że są oni zobowiązani „w bezpośredniej
          bliskości zalewu”. Tymczasem, "bajzel" jest w całej okolicy. Nie rozumiem, w
          czym problem, aby interwencyjni to posprzątali. Tym bardziej, ze Gmina jest
          właścicielem zalewu w 3/4.)
          Ad.11
          Gmina nie będzie tego sprzątała teren wokół cmentarza), ponieważ to należy do
          obowiązków parafian.
          Wójt proponuje, aby np. radni zorganizowali społeczna akcje sprzątania
          cmentarza.
          (mój komentarz - rzeczywiście podoba mi się ten pomysł. Dlatego deklaruję w nim
          udział i namawiam do tego także innych radnych oraz szczególnie naszego
          parafianina Pana Kmieciaka). A tak na serio, to znowu „problem”, a "bajzel"
          jak był tak jest i kazdy przyjedny to widzi, co niestety źle świadczy o
          Gminie.
          Pozdrawiam - w imieniu radnych z Odrzywołu - Sławomir Gajewski (nemne)

• lesnyskrzat1 Re: ODPOWIEDŻ Wojta na interpelację radnych 21.04.07, 11:41
            Siema
            1. Jeżeli chodzi o ad dp pkt.6 to nie chodziło o droge do Jelonka po stronie
            gminy Klwów tylko droge za cmentarzem przez las "Jastrzeciec" do Jelonka po tej
            stronie rzeki i zarazem do Janówka, który leży jak ktoś nie wie na wysokości
            przedłużenia ul. Praga rownież po tej stronie rzeki.
            2. ad do pkt 9 też nie rozumiem tego Stowrzyszenie odpowida za teren w bliskiej
            odleglości zalewu - a czy za śmieci leżące w lasku koło rowu (okolo 200m od
            zalewu) po lewej stronie też odpowiada stowarzyszenie?
            3. ad do pkt 11 brak dobrej woli wójta cały teren należy do Odrzywołu i Gminy,
            jak chcemy zeby nas oceniano dobrze to zadbajmy o to siłami Gminy. Czyny
            społeczne były kiedyś organizowane prze partię ale to juz przeszłośc chyba ze
            ktos jeszcze mysli inaczej.

Siemańsko!

• pastel1 Re: ODPOWIEDŻ Wojta na interpelację radnych 21.04.07, 17:34
              W związku z poyższym proponuję, aby JNP zakupił swoim pracownikom
              łóżka polowe i niech sobie poleżą.
              Co to jest za gospodarz?
              Może ten ogólny bałagan zaiteresuje pracowników ochronę środowiska.
              Jak nałożą na UG kary pieniężne, to może ktoś się weźmie do roboty.
              W każdej gminie prace porządkowe wykonują pracownicy interewncyjni,
              tylko w Odrzywole nie może tak być.
              Pytam się za co oni biorą pieniądze.
              Czy wszyscy pracownicy interwencyjni mają "dusić się w biurze"?
              Od tego tłoku w końcu się poduszą.

• parafjanin Re: ODPOWIEDŻ Wojta na interpelację radnych 21.04.07, 17:55
                Tak masz racje pastel1, leżaki i na trawke nad zalew. A robota sama sie zrobi.
                • trybun-jnp Niech radni sprawdzą koszty boiska 15.05.07, 10:33
                  Na forum krokus004 napisał:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=40465734&a=62449522
                  "Nie drapcie sie jak koty w marcu tylko, trzeba cos zrobic aby to sprawdzić jak
                  jest. Musi być ktoś kto to moze zrobić nie wiem np. jakaś komsjia powołana z
                  rady gminy lub jeszcze ktoś inny. Tu chodzi o duże pieniądze. Histeryczna
                  pyskówka jaka prpwokuje babaciagienia i jej podobni do nieczego nie doprowadzi i
                  nie rozwiąże".

Byc może że to najwłasciwsza propozycja i dlatego ja też ją popieram aby nasi
                  radni to sprawdzili i ustalili DLACZEGO tak DROGO. Skoro w Błędowie boisko
                  kosztowało DWA razy MNIEJ i to z trybunami.
                  • burek500 Re: Niech radni sprawdzą koszty boiska 15.05.07, 10:47
                    Popieram wniosek trybun-jnp trzeba sprawdzić i dopiero możemy porównać wydatki.
                    Proponuje na najbliżeszej sesji Rady Gminy ten wniosek zgłosić przez radnych i
                    omowić.
              • wnodzak Re: ODPOWIEDŻ Wojta na interpelację radnych 16.05.07, 21:05
                Zaglądam na to forum od czasu do czasu. Jak już napisałem w innym wątku, kiedyś
                (ponad czterdzieści lat temu) bywałem tam u Dziadków na wakacjach. Nie wiem w
                szczegółach o co Wam chodzi, ale propnuje zawiadomić Policję, Prokuraturę albo
                CBA. CBA za wielu sukcesów jeszcze nie ma, dobry i Odrzywół. Polecam szczególnie
                CBA. Cała reszta to dziecinada.
                • mariniero DO RADNYCH 23.09.08, 18:40
                  czy jest jakas mozliwosc zainstalowania koszy na smieci nad zalewem dokola
                  zalewu bo po sezonie kapielowym i teraz rybackim poziom czystosci jest tam mniej
                  niz niski
    • general28 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 16.05.07, 21:35
      panie S.(nemne) ale pan jest biedny ? oglądałem pańskie
      oświadczenie???????????????????????????? .
      • general28 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 16.05.07, 22:00
        odrzywoloki jak macie dowody to do CBA lub innych instytucji mój przedmówca
        dobrze radzi defrałdacja 250tys to dużo( chdzi o boisko).papa hehehe

internet w odrzywole to chyba jest w UG,szkole i trudno mowiedzieć gdzie
        jeszcze . pare osób ma go w domu widać po godzinach wpisów od 8.00 - 16.00 jest
        mnóstwo a później zaledwie kilka?
        • krokus004 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 30.05.07, 17:41
          Składam wniosek do radnych i podjęcie dyskusji na radzie o ujednolicenie gruntów
          w Gimine Odrzywół zlikwidowanie wspólnoty i przkazanie jej terenów do dyspozycji
          władz gminy. Następnie wykarczowanie terenu bagien Osice sprzedąży drzewa
          ludziom i wybudowanie w tym miejscu zalewu.
          • odrzywolak Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 30.05.07, 18:03
            Składam wniosek do radnych o podjęcie dyskusji na radzie na temat wspólnoty,
            odwołania zarządu komisarycznego, zarejestrowania zarządu wybranego w
            demokratycznych wyborach oraz rozliczenia sprzedaży drzewa przez zarząd
            komisaryczny. Następnie uregulowanie list udziałowców i podjęcia rozmów jako
            właściciel 330 hektarów z potencjalnymi inwestorami mogącymi dać pracę
            mieszkańcą Odrzywołu. Dodatkowo zobowiązać władze gminy do udzielania wszelkiej
            pomocy wspólnocie, która z wypracowanego zysku będzie dofinansowywała szkołę,
            budowę dróg, kanalizacji, chodników w Odrzywole, OSP Odrzywół(+ orkiestrę),
            klub sportowy i świetlice dla dzieci i młodzieży w Odrzywole. I wiele, wiele
            innych inicjtyw w Odrzywole.
            • nemne Oczekujemy na Wasze wnioski (<prywaciarz2>) 22.06.07, 12:12
              Witaj <odrzywolak>
              M.in. mam zamiar zrealizować także Twój wniosek. Zobacz mój wpis w
              temacie "Sezon ogórkowy" z godz. 12:12.
              Pozdrawiam - (nemne)
              PS.
              1.Jesli nie nie ma moich wpisow, nie oznacza to mojego "uropu" jako radnego. Po
              prostu tylko "nie piszę", ale czytam.
              2. Tak jak wyżej. Oczekuje na wnioski, ktore postaram sie poruszyć na sesji (a
              nie tylko na forum).
          • koles201 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 01.10.07, 09:36
            Panie radny Przemku my zgłaszamy jakiś problem do was i to w waszym
            obowiązku jest zająć się tą sprawą.Wszyscy o tych szambach wiedzą a
            czasami przechodząc obok strugi i czują.Także żaden z nasz nie
            będzie robił dochodzenia i podawał na tacy wan dowodów bo nie my
            jesteśmy od tego, tym powinny zająć się odpowiednie służby.
            • maniek-1 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 18.12.07, 23:30
              Wita przedstawicieli ludu
              Piszę do was bo mi głupio, że nikt od pierwszego października nie zgłaszał Wam
              żadnych propozycji ani wniosków.
              Ja mam jednak do Was pytanie: KTO WEDŁUG WAS STOI ZA PROWOKACJĄ ZWIĄZANĄ Z E
              ZWIERZĘTAMI PANA BYSTRZEJEWSKIEGO?
              Wiemy wszyscy iż jest to prowokacja tylko nikt nie potrafi tego z siebie wydusić
              może ja pomogę.
              Jeżeli odpowiedź będzie w formie takiej iż : WEDŁUG MNIE ZA SPRWĄ TĄ STOI PAN
              JAN.K Z TEGO I Z TEGO POWODU. Taka wypowiedź nie jest podstawą do oskarżania z
              art. 212 kk jest to tylko wyrażenie swojego odczucia a nie znieważenie innej
              osoby. Jak widzę większość osób jest zastraszonych a nawet i radni. Wstyd każdy
              ma prawo do wyrażania swojego zdania. Trzeba to zmienić ja wiem kto za tym
              stoi i dlaczego, a myślę że głównie powinni rozpocząć ten wątek panowie Radni
              Gajewski i Stępień jako stali bywalcy na tym forum.
              Pozdrawiam jako pierwszy rozpoczynający nasz dialog z Radnymi
              Maniek-1
              P.S.
              Mam nadzieje że nie monolog.
              • kurde22 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 22.12.07, 22:14
                maniek-1 napisał:

> Wita przedstawicieli ludu
                > Piszę do was bo mi głupio, że nikt od pierwszego października nie zgłaszał Wam
                > żadnych propozycji ani wniosków.
                > Ja mam jednak do Was pytanie: KTO WEDŁUG WAS STOI ZA PROWOKACJĄ ZWIĄZANĄ Z E
                > ZWIERZĘTAMI PANA BYSTRZEJEWSKIEGO?
                > Wiemy wszyscy iż jest to prowokacja tylko nikt nie potrafi tego z siebie wydusi
                > ć
                > może ja pomogę.
                > Jeżeli odpowiedź będzie w formie takiej iż : WEDŁUG MNIE ZA SPRWĄ TĄ STOI PAN
                > JAN.K Z TEGO I Z TEGO POWODU. Taka wypowiedź nie jest podstawą do oskarżania z
                > art. 212 kk jest to tylko wyrażenie swojego odczucia a nie znieważenie innej
                > osoby. Jak widzę większość osób jest zastraszonych a nawet i radni. Wstyd każdy
                > ma prawo do wyrażania swojego zdania. Trzeba to zmienić ja wiem kto za tym
                > stoi i dlaczego, a myślę że głównie powinni rozpocząć ten wątek panowie Radni
                > Gajewski i Stępień jako stali bywalcy na tym forum.
                > Pozdrawiam jako pierwszy rozpoczynający nasz dialog z Radnymi
                > Maniek-1
                > P.S.
                > Mam nadzieje że nie monolog.
                Czy to nie lekka przesada? We wszystkim szukacie prowokacji?
                Przecież te konie naprawdę cierpiały głód.
                Jeżeli Pana B. nie stac na hodowanie 30 koni, to przecież nikt mu nie zabrania
                hodowac 5, 10, 15. Może wtedy nie będą głodne bo paszy mu wystarczy. "Dobrymi
                chęciami piekło jest wybrukowane" - powiada przysłowie. Wieszcz nawoływał
                wprawdzie, by "mierzyc siły na zamiary", w tym jednak wypadku należy chyba
                mierzyc "zamiar podług sił".
                Hodowla koni to bardzo fajne hobby, niestety dosyc kosztowne. Może Pana B. po
                prostu nie stac na hodowlę na taką skalę?
                Jeżeli ktoś nawet "doniósł" na Pana B. że głodzi zwierzęta to tylko świadczy o
                jego - "donosiciela" - wrażliwości na cierpienie naszych "mniejszych braci".
                A może ktoś o północy w noc wigilijną zmiast na Pasterkę wybierze się w pobliże
                stajni Pana B. i potem zda nam relację z tego co usłyszał od tych zwierząt o
                swoim gospodarzu?
                Ja tam nie pójdę, bo się boję, że moje uszy, co już wprawdzie wiele słyszały,
                zwiędły by od tych "błogosławieństw".
                Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
                kurde22.
                • maniek-1 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 23.12.07, 00:17
                  Witam Cię kurde22
                  dużo z tego co napisałaś jest prawdą i racją, ale mi nie oto chodziło
                  dlaczego nie zwróciłaś uwagi na to iż sytuacja pana B. i jego koni trwa w
                  Odrzywole już od wielu lat. Dlaczego nikt wcześniej nie zgłosił tego do TV a
                  przyznam że musiał poczynić nie lada starania aby to wyemitować na ekranie.
                  Prawda jest taka, że Wójt powoła pewien zarząd w którym pan B. jest osobą
                  niekorzystną, a więc w jaki sposób pozbyć się pana B.? to proste oczerniając go
                  na całej linij. Nie będę przypominał kiedy zapadały wyroki ani kiedy wyemitowano
                  ten reportaż, nie będę też wymieniał kto może za tym stać. Mając troszeczkę
                  oleju w głowie a nie koniecznie z tytułem magistra czy doktora możemy się
                  domyśleć bez problemu. Osoby które stoją za tą prowokacją są osobami zepsutymi
                  do szpiku kości, powiem więcej o mały włos by nie zostali mordercami i nie boje
                  się użyć tych słów wobec nich. Ludzie ci nie zrobili tego z powodu zwierząt lecz
                  z powódek politycznych jak również uważam z powódek finansowych. Ich celem było
                  zdegradowanie stanowiska jakie zajmuje pan B. jaki i odebranie bardzo
                  wartościowych koni i przekazanie ich odpowiednim osobom ewentualnie zmuszenie
                  pana B. do przekazania tych koni za darmo osobom wyznaczonym.
                  Nadmieniam iż dla pana B. konie to więcej niż wszystko. Wszyscy wiemy o sytuacji
                  tych koni już od wielu lat, a nikt nawet nie zaproponował w tym kierunku
                  najmniejszej pomocy. Ja wiem że jak temu facetowi zabrano by te konie to jestem
                  przekonany że mógłby się nawet targnąć na życie. I w tym miejscu powstaje moje
                  pytanie co tolerować ludzi, którzy stoją za prowokacją czy drugiego człowieka
                  który nie daje sobie rady w imię swojej miłości do zwierząt, a od nas wszystkich
                  nie ma pomocy?
                  Tak to wygląda
                  Pozdrawiam
                  maniek-1
                  PS.uderz w stół, a nożyce się odezwą
                  • kurde22 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 23.12.07, 12:38
                    Witam Cię maniek-1
                    Nadal sądzę, że doszukiwanie się wszędzie prowokacji jest grubą przesadą.
                    Bodajże Tuwim napisał;"Czasy są takie, że gdy Żydek piernie to powodów szukają
                    zaraz w Kominternie. Tymczasem jest to zachowanie głupie, bo czy nie prościej
                    znaleźc powód w dupie?"
                    (Mam nadzieję, że zacytowałem wiernie.Może ktoś kojarzy z czego jest ten cytat?,
                    bo że to jest tekst Tuwima to jestem prawie pewny, tylko nie pamiętam z czego)
                    Pozwolę sobie pozostac przy swoim zdaniu, i nie doszukiwac się prowokacji w tym,
                    że ktoś ewentualnie "doniósł" do jakiejś (nie pomnę jakiej fundacji o niedoli
                    zwierząt.
                    Dlaczego nikt nie doniósł o tym wcześniej?
                    Może dlatego,że nikt nie chciał uchodzic za "donosiciela", może ktoś kto był
                    gotów to zrobic nie wiedział gdzie się zgłosic, może sądził,że od tego są
                    odpowiednie instytucje,może myślał, ze to i tak nic nie pomoże, może, może, może...
                    Nie wiem czy aby wyemitowac to na ekranie trzeba było dołożyc wielu starań, po
                    sensacjach z innym "hodowcą" koni, nie pomnę Anglikiem, Szkotem czy Holendrem.
                    Czy konie te są "bardzo wartościowe" tego nie wiem, wiem jednak,ze za konie w
                    takiej kondycji jak pokazane w reportażu ja nie dał bym złamanego grosza.
                    O jakiej pomocy dla Pana B. piszesz?
                    Hodowla koni, to jak napisałem hobby i to hobby kosztowne.Ja np. miałbym ochotę
                    kolekcjonowac kosztowne samochody. Czy ktoś mi w zaspokojeniu tego hobby pomoże?
                    najlepiej finansowo. Nie wiem, około miliona by mnie satysfakcjonowało. To tak
                    na p[oczątek, potem poproszę o więcej.
                    Nie proponuję Boże broń zabranie Panu B. wszystkich koni, jednak widac gołym
                    okiem, że facet przecenił swoje możliwości finansowe i organizacyjne.
                    Piszesz, że facet mógłby sie targnąc na życie. To znaczy, że jest to chory
                    człowiek i może pomoc dla niego to leczenie?
                    Miłośc do tych konkretnych koni?
                    OK. niech więc hoduje 5, 10 czy 15 sztuk. może na tyle wystarczy mu kasy.
                    Konie te to jego prywatne mienie i jeżeli ktos chce, to może je dla Pana B.
                    utrzymywac, dokładając Panu B. do jego hobby,ale nie można tolerowac głodzenia
                    zwierząt, bo przecież one też czują. Chyba nie ulega wątpliwości, że konie te
                    były głodzone a nie są "przedstawicielami specyficznej rasy".
                    Może masz propozycje jakiejś innej konkretnej pomocy? Przedstaw je a wtedy można
                    o tym podyskutowac. Konkretnie.
                    To co dotąd o tej sprawie napisałeś mnie nie przekonuje.Raz jeszcze podkreślam,
                    że doszukiwanie się w tej sprawie prowokacji, to moim zdaniem teza bardzo mocno
                    naciągana i by to stwierdzic nie trzeba się doktoryzowac.
                    Pozdrawiam.
                    Absolwent "podstawówki" - jeszcze tej przed reformą.
                    kurde22.
    • kurde22 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 23.06.07, 22:51
      Przejeżdżałem kiedyś od Pragi do cmentarza drogą między stodołami.Droga owszem.
      niezła ale w miejscu gdzie kończą się stodoły jest straszny smród. Wydaje mi
      się, że studzienki niedawno zrobionej kanalizacji są nie zakryte oryginalnymi
      pokrywami, tylko prowizorycznie deskami lub czymś takim. Wydaje mi się, że w
      gminie ktoś bierze pieniądze za konserwację i naprawy kanalizacji i powinien to
      zrobic. Sytuacja ta trwa już wystarczająco długo.
      • dzialkowiec3 Studzienka kanalizacyjna na działkach 25.06.07, 13:25
        Na działkach, przy ulicy opoczyńskiej, na nowo wykonanym asfalcie, na
        skrzyżowaniu przy domu państwa Marszałków jest PĘKNIĘTA PŁYTA PRZYKRYWAJĄCA
        WŁAZ DO STUDZIENKI KANALIZACYJNEJ.
        Osłabiona płyta po jakimś czasie może ulec dalszemu zniszczeniu co w
        konsekwencji może doprowadzić do tragedii.

Proszę radnych o interwencje w tej sprawie.
        Proszę również o wiadomość zwrotną.
        • nemne Re: Studzienka kanalizacyjna na działkach 25.06.07, 13:35
          Witam <kurde22> i <dzialkowiec3>
          Mam nadzieję, że osoby za to odpowiedzialne z UG przeczytały Wasze uwagi i
          niezwłocznie dokonają stosownych napraw. Oczywiście (tak na wszelki wypadek)
          skierujemy w tej sprawie pisemny wniosek.
          Pozdrawiam - w imieniu radnych z O. (nemne)
          • nemne interpelacja- studzienka kanaliz. (dzialkowiec3) 29.06.07, 11:32
            Witaj <dzialkowiec3>
            Dzisiaj złozone w UG. (gdzy sie kopiuje, forum zmienia ustawienie tekstu). Po
            uzyskaniu odpowiedzi, co oczywiste poinformuję na forum.
            Pozdrawiam - (nemne)
            ..................................................................
            Odrzywół 29.06.2007r.

SławomirGajewski
            26-425 Odrzywół

radny RG w Odrzywole

Pan
            Marian Kmieciak
            Wójt Gminy Odrzywół

W związku z prośbą jaką złożyli (za pośrednictwem forum internetowego) do
            radnych mieszkańcy Odrzywołu, w sprawie studzienek kanalizacyjnych (pełny
            tekst prośby skopiowany z forum, poniżej) w związku z naszymi ustawowymi
            prawami, zobowiązuję Pana do niezwłocznego podjęcia stosownych działań w tej
            sprawie.

„Na działkach, przy ulicy opoczyńskiej, na nowo wykonanym asfalcie, na
            skrzyżowaniu przy domu państwa Marszałków jest PĘKNIĘTA PŁYTA PRZYKRYWAJĄCA
            WŁAZ DO STUDZIENKI KANALIZACYJNEJ.
            Osłabiona płyta po jakimś czasie może ulec dalszemu zniszczeniu co w
            konsekwencji może doprowadzić do tragedii.

Proszę radnych o interwencje w tej sprawie.
            Proszę również o wiadomość zwrotną”.

Jest oczywiste, że zapewne również Pan podziela stanowisko, że może dojść do
            wyrządzenia trudnych do odwrócenia skutków, dlatego tez zasadność interwencji.

O sposobie realizacji, w usunięciu nieprawidłowości proszę mnie niezwłocznie
            powiadomić.

Z poważaniem

mgr Sławomir Gajewski -radny

• nemne Uparci, ale .......... będą kosze na śmieci 03.08.07, 22:12
              Witam
              W dniu 28 lutego 2007r. w imieniu Klubu Radnych złożyliśmy interpelację do
              Wójta. Jednym z jej punktów była sprawa zainstalowania koszy na śmieci (małych)
              na ulicach. W odpowiedzi jakiej poczatkowo udzielił na JNP wynikało, że .......
              tych koszy nie będzie, bo ....... niech zainteresowani sami zainstaliją (!?)
              W związku z powyzszym ta sprawa byla jeszcze poruszana przez nas podczas
              sesji, ponieważ w/g nas było to absurdalne twierdzenie.

Dlatego z zadowoleniem uprzejmie informuję,że jak wynika z wpisu jakiego na
              forum udzielił kierownik referatu UG, już niedługo takie kosze BĘDĄ.
              Wprawdzie trwało to dość długo, ale jednak BĘDĄ takie kosze.
              Pozdrawiam - (nemne)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=55382689&a=58169980
              KlubRadnych Odrzywół 28.02.07
              Solidarna Gmina
              przy Radzie Gminy
              w Odrzywole

Wójt Gminy Odrzywół
              za pośrednictwem
              w Odrzywole

- Czy w gminie jest plan zagospodarowania przestrzennego
              - Czy jest możliwość zakupu i zainstalowania małych koszy na śmieci na
              - Czy jest możliwość aby listy kierowane do radnych, sołtysów oraz do
              - Czy jest możliwość aby chociaż jeden raz w tygodniu Urząd Gminy był
              - Kiedy będą robione drogi na działkach na ulicy Opoczyńskiej oraz na
              - Kiedy będą robione drogi do Jelonka i do Janówka
              - Kiedy skończy się remont ulicy warszawskiej. Czy Gmina w związku z
              - Czy jest możliwość zainstalowania na ulicy Praga w Odrzywole chociaż
              - Czy jest możliwość skierowania kilku osób zatrudnionych na robotach
              - Ponadto prosimy o skierowanie w/w osób z robót interwencyjnych do
              śmietnisko.
              - Prosimy o skierowanie samochodu śmieciarki oraz kilku ludzi

Z poważaniem
              Przewodniczący Klubu

mgr Sławomir Gajewski
              .............................................................................

Kosze są juz zamówione czekamy na dostawę.
              Powinny pojawić się w ciągu 2 - 3 tygodni. Trwa to tak długo ponieważ robione
              są na zamówienie, a będzie to większa ilość w jednym kolorze , więc trzeba
              będzie poczekać.

Jerzy Macierzyński
              Kierownik Referatu

• koles201 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 06.09.07, 12:19
      A dlaczego radni nie złożyli interpelacji do rady gminy w sprawie
      nieczystości, które są wylewane do strugi? Był taki wiosek od
      forumowiczów i nic nasi radni w tej sprawie nie robią a szamba przy
      Korczance jak miały ujścia do tej właśnie strugi tak mają. Czy nasi
      radni piszą tylko takie interpelacje jakie im posują nie licząc się
      z elektoratem swoim?
      • przydupasjnp Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 06.09.07, 13:11
        Dodatkowo proponowałbym jeszcze zgłosić problem wylewania ścieków do
        lokalnej strugi na Wysokinie, w Myślakowicach no i oczywiście
        kontrolę wszystkich wsi w gminie i każdego gospodarstwa czy każdy
        rolnik, który ma wodociąg odprowadza ścieki do oczyszczalni.
    • koles201 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 11.09.07, 12:34
      Fajnie ,że myślicie o całej gminie ale jeśli będziemy ten problem
      powiększać o każde gospodarstwo w całej gminie a może pójdziemy
      dalej i wytkniemy to całemu województwu a może i zrobimy z tego
      problem ogólnopolski, to żadnego problemu nie rozwiążemy. Moim
      zdaniem nasi radni powinni się zająć przede wszystkimn sprawami
      swojej miejscowości, którą reprezentują.
      • paniewojcieuprzejmiedonosze Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 11.09.07, 13:01
        Czy radni mogą się dowiedzieć jakie są koszty wywozu śmieci z
        kontenerów. Chodzi mi głównie o koszty zatrudnienia osoby, która się
        tym zajmuje oraz jaką ilość etatów ta osoba ma w gminie?
        Dodatkowo kto wynajmuje mieszkanie służbowe w szkole w Ossie i ile z
        tego powodu gmina ma przychodów miesięcznie?
        • rolnik388 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 12.09.07, 08:05
          Czas wstawać i popracować ja wydioiłem juz krowy nie myście że robie to ręcznie
          mam do tego dojarki oczywizda sterowane komputerem ale nie to chciolem poruszyć
          popirum wniosek kolesia201 odnosnie szamb w Odrzywole ich odporowadzenia????
          :-)do strugi!!!
          • przybleda Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 19.09.07, 18:44
            Witam. Jutro jest sesja. Czy mogą radni z Odrzywołu zająć się tą
            naszą śmierdzącą strugą? Śmierdzi tylko dlatego, że jest do niej
            wpuszczane mnóstwo szamba z pobliskich domostw. Super by było, gdyby
            radni się tym zajęli i chodź na coś przydali. Pozdrawiam
            • yeti767 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 20.09.07, 20:51
              Jestem za tym wnioskiem tylko może być problem bo niektórzy radni mają chyba nie
              wiem dokładnie ale tak słyszałem na jarmaku, że maja wyjścia na struge.
    • koles201 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 25.09.07, 13:01
      Hej radni odezwijcie się. Czy usłyszeliście głos ludu? Zgłosiliście
      ten wniosek o który was tak usilnie prosimy? Czekam na odpowiedź.
      • misio-yogi Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 25.09.07, 20:15
        A ja mam propozycje aby radni zajeli sie sprawa azbestu i dzikikch
        skladowisk tego niebezpieczenstwa.
        www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070920/PORADY/70920007/-1/radomskie
        • przybleda Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 29.09.07, 10:09
          Witam. Przed sesja ostatnią prosiłem, żeby radni zajęli się
          nielegalnym wpuszczaniem szamba do strugi. Do dziś nie widzę
          odpowiedzi żadnego radnego. Myślałem, że Nemie się tym zajmie,
          sprawę wyjaśni liczę na to i czekam. Na tej ulicy mieszka też nasz 2
          radny, tym bardziej powinien się zainteresować tą sprawą. On to w
          ogóle się czymś interesuje i robi coś dla naszego społeczeństwa?
          Czasem widzę jego wpis na forum ale tylko jak nas zaprasza na sesję
          brawo panie Przemku tylko żeby się pan nie zmęczył tą pracą. No
          dobra to tyle. Czekam na odzew od radnych. Co z tymi ściekami
          wpuszczanymi do strugi? Czy zajmiecie się tym? Czy tak jak z końmi
          będziecie udawać, że nic złego się nie dzieje? Pozdrawiam
          • radny13 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 29.09.07, 13:35
            Witam.
            Obiecuję się tą sprawą zająć i na następnej sesji to zgłoszę. Proszę
            tylko drogi "przybleda" przedstaw mi, kto konkretnie to robi a
            najlepiej jeszcze poprzyj dowodami i wtedy problem rozwiążemy.
            Przykro mi, ale ja raczej nie będę chodził za opłotkami i patrzył
            gdzie, kto się załatwia. Jeśli ty masz takie hobby to proszę?
            Z kanalizacją jest problem i już. Interweniowałem w tej sprawie
            pisząc interpelacje (jest to wszystko na forum). Niestety ciągle
            pokutuje problem tego, iż nie dokończono budowy kanalizacji w
            Odrzywole tylko zajęto się innymi odcinkami a to jak zapewne
            doskonale pamiętasz było zaplanowane przez poprzednią Radę i trudno
            teraz torpedować te zamierzenia.
            Pozostała część Odrzywołu ma być skanalizowana razem z Kamienną Wolą
            w następnym etapie budowy.
            Już kiedyś byłem atakowany na forum za bezczynność i już raz
            odpowiadałem na te zarzuty. Zrobię to raz jeszcze, bo może nie
            jesteś do tego przyzwyczajony, ale ja staram się szanować Twoje
            prawa jako obywatela do informacji. Proszę zapoznaj się z
            protokółami z Obrad Sesji Rady Gmin oraz protokołami obrad Komisji
            Oświaty, proszę poczytaj uważnie forum tam większość z moich działań
            na rzecz społeczności jest zamieszczona (i w najbliższej przyszłości
            będą kolejne) I jeśli jeszcze znajdziesz czas poczytaj protokoły z
            sesji i komisji poprzedniej Rady Gminy tak tylko dla porównania
            (zaręczam, że nie zabierze Ci to zbyt wiele czasu). Oczywiści
            powinniśmy działać w myśl zasady „Równaj do najlepszych” i zdaję
            sobie sprawę, ze swoich błędów braku doświadczenia czasami przeoczeń
            i nawet lenistwa, ale zarzucanie mi braku zaangażowania w pracę
            radnego uważam za grubą przesadę.
            Pozdrawiam PS
            • misio-yogi Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 30.09.07, 09:14
              A co z moja sprawa dotyczacą azbezstu. Podobno cały stary wodociąg
              jest zrobiony z rur azbestowych. Może tez w to się włączą nie tylko
              radni, ale tez soltys i rada solecka. Do dzialania.
              AZBEST TO ŚMIERĆ.
              • wozak5 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 30.09.07, 18:51
                do tej pory wszyscy pili wodę z rur azbestowych. myślę że po kolei przyjdzie
                czas na wymianę rur. za dużo na raz: to stadnina , to przedszkole, to szambo w
                strudze wypuszczane przez wszystkich tam mieszkających. Latem wszyscy płowicie
                we własnych g-nach w rzece Drzewiczce bo tam właśnie wpływają wasze g-na.
    • faja-2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 30.09.07, 22:32
      jak kto widzial to niech walnie dalej. ja sam też widzialem tyle że
      do rzeki i na okoliczne łaki bo oczyszczalnia ma za małą moc
      przrobową.
      • faja-2 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 30.09.07, 22:53
        oczywiście robili to pracownicy oczyszczalni z nad rzeki. Ale co tam
        skoro kanalizacje maja tylko niektorzy i wystarczy zobaczyć po
        rachunkach kto placi za wywoz i to nie tylko z Odrzywolu ale z calej
        gminy.
        • mieszkaniec38 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 23.12.07, 13:38
          maniek-1 to, co piszesz jest trochę chore, najpierw domagasz się by
          ktoś zajął stanowisko jak to napisałeś, „KTO WEDŁUG WAS STOI ZA
          PROWOKACJĄ ZWIĄZANĄ ZE ZWIERZĘTAMI PANA BYSTRZEJEWSKIEGO?” a potem
          gdy koles201 wypowiedział się na ten temat ty rzucasz tekst „uderz
          w stół, a nożyce się odezwą” . Może odrazu trzeba było napisać, żeby
          wpisy były tylko zgodne z Twoim zdaniem.
          Prowokacja „wykrywaczu spisków” to by była wtedy gdyby ktoś np.
          wprowadził te zagłodzone konie do stajni Pana B i zadzwonił na
          policję, a z tego, co wiem to te konie stały tam już kilka lat.
          Argument, że ktoś może targnąć się na swoje życie, świadczy o tym ze
          jest to osoba chora psychicznie i raczej nie jest tu potrzebna pomoc
          finansowa dla niej tylko szpital w jednej z dzielnic Radomia.
          Koles201 dobrze pisze o tych samochodach, jak ktoś chce mieć tak
          kosztowne hobby to najpierw niech stworzy sobie do tego odpowiednie
          warunki a nie liczy na pomoc państwa i ludzi.
          Ten wątek ze wspólnotą też jest dobry, myślę, że jeszcze mógłbyś
          powiązać ze wspólnotą upadek muru berlińskiego, lot na księżyc i II
          Wojnę światową, która pewnie wybuchła, bo sąd uchylił zarząd
          komisaryczny wprowadzony przez wójta.
          Odnośnie wniosków do radnych to może niech, opozycyjni do wójta
          przyznają się do winy i przeproszą pana B, wójta, innych radnych
          koalicyjnych i niech zawsze już tylko będzie w naszej gminie jedno
          zdanie prawdy, niech to będzie prawda JNP.
          A wszystko zaczeło sie od Fundacji Centaurus, która na swojej stonie
          napisała "Prośbę o interwencje otrzymalismy od Pani Elżbiety oraz
          Pana Piotra." maniek-1 szukaj sobie co to za jedni.
          www.centaurus.org.pl/index.html
          • karp888 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 23.12.07, 21:54
            Siema tak prawdę powiedziawszy to chyba temat główny jest inny ale jak juz
            zaczęliście to ja swoje dwa zdania dodam. Bardzo dobrze sie stało że ktoś
            wreszcie ruszył te sprawę bo inaczej te konie wszystkie by pozdychały. Cześć i
            chwała tym ludziom ktorzy zgłosili to i tym którzy z fundacji Centaurus sie
            zajęli. Maniek polujesz na czarownice tylko robisz tow nie dobrej wierze. siemka.
            • maniek-1 Re: Zgłaszjcie propozycje i wnioski do RADNYCH 24.12.07, 00:13
              Witam
              macie takie prawo nie wierzyć mi zdaje sobie sprawę z tego co mówię i postaram
              się tego w pełni dowieść. Tego iż można było bez zaistniałej sytuacji pomóc
              człowiekowi i zwierzętom i że do tego nie potrzebne były wielkie pieniądze
              tylko trochę chęci ludzi dobrej woli, tego iż może nie była to prowokacja lecz
              celowe działanie pewnych osób, którzy chcieli uzyskać większość w swojej
              sprawie, a nie patrzyli na dobro koni z Odrzywołu.
              Pozdrawiam
              maniek-1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka