niunia_mk 30.01.07, 08:25 potrzebuję pomocy a raczej trochę informacji nt.darmowych kompilatorów Pascala. Proszę o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: molu Re: informatyka IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 13:15 > potrzebuję pomocy a raczej trochę informacji nt.darmowych kompilatorów > Pascala. Proszę o pomoc! www.freepascal.org/ dn.codegear.com/article/20803 www.lazarus.freepascal.org/ Do tego Delphi, wersje Personal. Pozdrawiam, molu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:01 dzięki molu. Może uda mi się wyskrobać z tego pracę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molu Re: informatyka IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 14:24 > dzięki molu. Może uda mi się wyskrobać z tego pracę. Z tego ma byc praca??? A jaka, jeśli to nie tajemnica? Pozdrawiam, molu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:07 to nie tajemnica. Mam naopisać pracę nt. Darmowe kompilatory pascala. i wcale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:09 mam też inną propozycje- "współpraca pascala z innymi językami" ewentualnie - "programowanie RAD". Ale niestety nic mi to nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: molu Re: informatyka IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 15:41 A to do szkoły taka praca na zajęcia z informatyki? > mam też inną propozycje- "współpraca pascala z innymi językami" Na dzień dobry narzuca mi się pisanie bibliotek współdzielonych (DLL). > ewentualnie - "programowanie RAD". Ale niestety nic mi to nie mówi. Echhhh... Googla zamknęli? A w skrócie: RAD to Rapid Application Development. Programowanie RAD to programowanie z użyciem środowisk wspomagających pisanie aplikacji, czyli zawierających edytor, kompilator, debugger, dodatkowe biblioteki (jak VCL czy IBX Borlanda) w jednym środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 17:56 "współpraca pascala z innymi językami" - tutaj można oprócz propozycji molu napisać również o obiektach COM lub WebService`ach, z mniej innych zastosowań jest biblioteka umożliwiająca w delphi uruchamianie skryptów php. Ogólnie temat na magisterkę, można go różnie interpretować (np Delphi .NET). "programowanie RAD" - czyli programowanie RAD-osne, ogólnie programowanie zdarzeniowe, czyli oprogramowujemy zdarzenia (np. kliknięcie przycisku, wyjście z pola, utworzenie okna itp.). Tworzymy interfejs użytkownika, a następnie wkładamy logikę aplikacji w zdarzenia. Aha, w Delphi można również programować w sposób bardziej obiektowy, ale to już inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś