Dodaj do ulubionych

informatyka

30.01.07, 08:25
potrzebuję pomocy a raczej trochę informacji nt.darmowych kompilatorów
Pascala. Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: molu Re: informatyka IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 13:15
      > potrzebuję pomocy a raczej trochę informacji nt.darmowych kompilatorów
      > Pascala. Proszę o pomoc!

www.freepascal.org/
      dn.codegear.com/article/20803
      www.lazarus.freepascal.org/
      Do tego Delphi, wersje Personal.

Pozdrawiam,

molu
      • Gość: niunia Re: informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:01
        dzięki molu. Może uda mi się wyskrobać z tego pracę.
        Pozdrawiam
        • Gość: molu Re: informatyka IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 14:24
          > dzięki molu. Może uda mi się wyskrobać z tego pracę.

Z tego ma byc praca??? A jaka, jeśli to nie tajemnica?

Pozdrawiam,
          molu
          • Gość: niunia Re: informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:07
            to nie tajemnica. Mam naopisać pracę nt. Darmowe kompilatory pascala.

i wcale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać!!
            • Gość: niunia Re: informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:09
              mam też inną propozycje- "współpraca pascala z innymi językami"
              ewentualnie - "programowanie RAD". Ale niestety nic mi to nie mówi.
              • Gość: molu Re: informatyka IP: *.icm.edu.pl 30.01.07, 15:41
                A to do szkoły taka praca na zajęcia z informatyki?

> mam też inną propozycje- "współpraca pascala z innymi językami"

Na dzień dobry narzuca mi się pisanie bibliotek współdzielonych (DLL).

> ewentualnie - "programowanie RAD". Ale niestety nic mi to nie mówi.

Echhhh... Googla zamknęli? A w skrócie: RAD to Rapid Application Development.
                Programowanie RAD to programowanie z użyciem środowisk wspomagających pisanie
                aplikacji, czyli zawierających edytor, kompilator, debugger, dodatkowe
                biblioteki (jak VCL czy IBX Borlanda) w jednym środowisku.
              • Gość: JJ Re: informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 17:56
                "współpraca pascala z innymi językami" - tutaj można oprócz propozycji molu
                napisać również o obiektach COM lub WebService`ach, z mniej innych zastosowań
                jest biblioteka umożliwiająca w delphi uruchamianie skryptów php. Ogólnie temat
                na magisterkę, można go różnie interpretować (np Delphi .NET).
                "programowanie RAD" - czyli programowanie RAD-osne, ogólnie programowanie
                zdarzeniowe, czyli oprogramowujemy zdarzenia (np. kliknięcie przycisku, wyjście
                z pola, utworzenie okna itp.). Tworzymy interfejs użytkownika, a następnie
                wkładamy logikę aplikacji w zdarzenia. Aha, w Delphi można również programować w
                sposób bardziej obiektowy, ale to już inny temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka