redakcja_radom Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 19.02.07, 16:22 Dzień dobry. Dziękuję Państwu za wyrażone na forum opinie, za udział w dyskusji. Wszystkie wypowiedzi przeczytałem, nie ze wszystkimi się oczywiście zgadzam. Zapewniam, że nie tylko grzechy mojego miasta widzę, dostrzegam również jego jasne i miłe strony. Ale w tym tekście chodziło o wskazanie tego, co - moim zdaniem - jest w Radomiu złe. I nie pisałem o grzechach Radomia po to, by obrzydzać sobie i czytelnikom to miasto. Chciałem byśmy rozpoczęli publiczną debatę - co zrobić, by w Radomiu żyło się lepiej? By było to miasto, do którego chętnie będą wracać młodzi ludzie po studiach w Warszawie, Krakowie czy Edynburgu, czyste, zadbane, rozwijające się. Jak uratować Miasto Kazimierzowskiego, jak doprowadzić do unowocześnienia i usprawnienia układu komunikacyjnego, do utworzenia uniwersytety czy budowy siedziby szkół artystycznych? Pytań jest wiele, zadań moc. Ta debata właśnie się rozpoczyna. Pozdrawiam Czekam na listy: przystanekradom@agora.pl Ireneusz Domański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic_radomski panie Redaktorze IP: *.dc.dc.cox.net 19.02.07, 16:52 jak najbardziej popieram Panska akcje, ale proponuje zmienic nazwe grzechow na postulaty, to ladniej brzmi jak rowniez namawiam Pana do sporzadzenia Panskiej listy, podobnej do mojej, ale zaktualizowanej, szczegolowej i ogolnej, takze w przekroju branzowym oraz prioritetowym, a takze spis tych co zostaly juz zrelizowane badz sa w realizacji. Niech Pan wezmie kazdy "moj" postulat pod Panska lupe, zreszta kazdy z nich jest postulatem GW bo tutaj na tym forum zostaly one zebrane. Nie potrzebne mi jest zadne uznanie i zadnego prawa autorskiego nie bede zadal. Jak Pan to zrobi beda to Postulaty Pana i GW. Zachecam! Przypominam Liste Postulatow (z watka Data: 31.10.06, 03:23) Kluczowe inwestycje (1)Utworzenie cywilnego portu lotniczego- 20,5 mln euro (2)Budowa obwodnicy południowej- 7,5 mln euro (3)Przedłużenie ul. Mieszka I w kierunku Ofiar Firleja- 5,5 mln euro (4)Centrum rekreacyjno-sportowe Radomiak- 12,5 mln euro (5)Budowa aquaparku- 7,5 mln euro (6)Szkoła muzyczna- 6,5 mln euro Krok po kroku i POSTULATY beda realizowane, moze nie w ponizszej kolejnosci ale cieszy, ze POSTULATY "trafiły gdzie trzeba"! Spis priorytetowy postulatow, zebranych na Forum GW, 2005. - NOWYCH INWESTOROW (79) - DROGI EKSPRESOWEJ PRZEZ RADOM: LÓDZ-LUBLIN (75) czyli S12 (1)- LOTNISKA CYWILNEGO (75) - Remont E-77 i tras kolejowych Warszawa-Radom czyli dobrej i szybkiej komunikacji ze stolica (75) - DRUGIEGO TORU KOLEJOWEGO DO WARSZAWY (72) - Dobrego gospodarza dla miasta (70) - Madrych radnych i zarzadu miasta (70) - MIEJSC PRACY (69) (2)- Obwodnicy Poludniowej (69) - PROMOCJI RADOMIA, Promowania Produktow Radomskich Producentów (69) - Dobrego wizerunku miasta ? odrestaurowanie Starówki, Centrum, Placu Konstytucji 3 Maja i Placu Malgorzatki (64) - Miejsc do ciekawego spedzania wolnego czasu (61) - Madrego prezydenta (60) - Pozytywnego rozglosu w Polsce: na przyklad: ?Zorganizowanie Ruchu Obywatelskiego aby Radom stal sie najmilszym miastem w POLSCE? albo ? Pokory, szacunku i milosci do blizniego? (59) - Lobbingu na rzecz miasta (58) - Podniesienia rangi kulturalnej miasta: nowy teatr, muzea oraz szkola muzyczna (58) - Funduszy z Unii Europejskiej (57) - Imprez na ogólnopolskim poziomie (57) - POKAZY LOTNICZE, kontynuacja (55) - PROGRAMU NA ISTOTNE OBNIZENIE RADOMSKIEGO BEZROBOCIA (55) (4) - Nowoczesnego stadionu sportowego (54) - Lepszych drog i parkingow (53) - Restrukturyzacji Politechniki Radomskiej, podniesienia jej rangi (53) - Sciezek rowerowych (53) - Restrukturyzacji urzedu miejskiego, odchudzie, uproszczenie, otworzenie na klienta (52) - KOMPETENTNEGO DYREKTORA OD EDUKACJI (50) - REWITALIZACJA MIASTA KAZIMIERZOWSKIEGO (50) - Plaskich przynajmniej dwupasmowych ulic (49) - Biblioteki nowoczesnej i bogato wyposazonej zaangazowania w projekty lokalne, w rozwoj lokalnej spolecznosci (47) - Strony Internetowej WWW o inwestycjach radomskich (47) - Porzadku publicznego na odpowiednim poziomie i smietników (poza centrum) (45) - Nowoczesnego zadaszonego Amfiteatru (42) - Parkingu przy deptaku (42) - Pozbycie sie spolek komunalnych: Administratora, Radpecu, MPK i innych (42) - Wyszukiwanie ludzi z inicjatywa i promowanie entuzjazmu obywateli (42) - Dobrych koncertów rockowych i hiphoppowych (41) - Multikino, nowe kino wieloekranowe (37) - Organizacji Pozytku Publicznego, aktywnosci obywateli na rzecz miasta (37) (5) - Park Wodny, kompleksu basenow (37) - Filharmonii (36) - UNIWERSYTETU RADOMSKIEGO (33) - Wylaczenia Warszawy z Mazowsza, scislejsza wspolpraca z Plockiem, Siedlcami i innymi osrodkami(33) - Alternatywnego teatru (32) - ODDZIALU TVP (32) - Centrum logistycznego warzyw i owocow (30) - Przystanku kolejowego na Golebiowie (29) - Wszystkiego co jest zwiazane z rozwojem duchowym i artystycznym (29) - Koszy na smiecie (28) - Muzeum sztuki wspolczesnej (28) - Szkoly z wykladowym jezykiem angielskim (28) - Województwa Radomskiego (28) - Domu dziecka (27) - Konserwatora zabytków (27) - Lawek (na Ustroniu) (26) - Ogrodu botanicznego (26) (6) - SZKOLY MUZYCZNEJ (22) - Wojewódzkiego Sadu Administracyjnego i Sadu Apelacyjnego (odzialow} (20) - UTWORZENIA ODDZIALU TVP (18) - Dworzeca linii podmiejskich (17) - Wiat przystankowych na peryferiach miasta (16) - Wspolpracy z Kielcami (16) - Trasy N-S odciazajacej ul. 25 Czerwca (14) - TVP Kultury w Vectrze (12) - ZOO (12) - Szpitala Specjalistycznego (11) - Drogi odbarczajacej na tylach ul. Zeromskiego (10) - Krytego lodowiska (10) - Okregowej Izby Radców Prawnych (9) - Tramwaju (9) - WiMaxu w Radomiu (3) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Głupia pycha was zgubiła IP: *.chello.pl 19.02.07, 17:26 Echhhh radomianie przegraliście swoją szansę, mogliscie być "kimś" we wspólnym regionie z Kielcami i tak jak one dziś sie dynamicznie rozwijać korzystając z duzych środków z UE, a przez swoją bezrozumną butę wybraliście "warszawkę" dla której jestescie nic nie znaczącą zapyziała wsią dostarczającą taniej siły roboczej, funduszy z UE za bardzo nie mozecie powąchać, bo wawa zawyża średnią dochodu w regionie mazowieckim i do tego głownie wybieraliście postkomunistów do władzy a wiadomo że to nieudacznicy i złodzieje i teraz macie konsekwencje swojego wyboru - Radom miasto upadłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dida Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.136.unknown.vectranet.pl 19.02.07, 17:59 Co to za akcja z tymi siedmioma grzechami? Mnie się w Radomiu podoba! Mieszkam na spokojnym zielonym osiedlu, do pracy mam 15 minut samochodem, w trakcie tych 15 minut tylko 2-3 stoję na światłach! Po Mieście Kazimierzowskim lubię pochodzić - - tam jest świetny klimat, jakby się czas zatrzymał 30-40 lat temu. A i uliczki boczne - to jest coś! Lubię starsze osiedla takie jak planty czy XV lecie - one też mają swój klimat! Drogi - nauczyłem się tak jeździć, żeby omijać te dziurawe, zresztą dużo chodzę na piechotę. Brak integracji środowisk? Brak współpracy? Najlepszy przykład współpracy i prozumienia elit mamy na terenach po dawnym WuCeZecie: teren wykupili bogaci lokalni inwestorzy i politycy od prawej do lewej - tu nie ma podziałów partyjnych, jest współpraca i doskonałe porozumienie! CO WY CHCECIE OD TEGO MIASTA? Ono ma swój urok - trzeba się nauczyć w nim żyć a nie narzekać! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krycha Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 17:18 A co wy się dziwicie? Po za paroma merytorycznymi wypowiedziami reszta to takie ble ble ble żeby tylko narzekać, bez ładu i składu oraz sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapi Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.136.unknown.vectranet.pl 19.02.07, 18:02 Domański jest jak Lepper - narzeka i narzeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j [...] IP: 81.111.57.* 19.02.07, 18:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j No co???!!! IP: 81.111.57.* 19.02.07, 22:11 Tam było "zaś kapi jest jak Hitler - głupoty pieprzy do woli i pieprzy do woli..." Ty też, a całkiem niedawno i to już za opiekowania się forum, sypałeś słówkami w stylu "opieprzyć". isox, nie podskakuj mi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KS Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 82.197.39.* 19.02.07, 18:39 W zupełności racje ma pan Domański ,że straciliśmy wiele lat dla rozwoju naszego miasta. Przez lata władze miejskie urzędowały,a nie myslały o jego rozwoju. Osiedla mieszkaniowe z wąziutkimi uliczkami a nie arteriami komunikacyjnymi jak w innych miastach, piękne stare centrum jakiego mogłyby pozazdrościć inne miasta tak zaniedbane ,że aż żal patrzeć.A wystarczyło wszystkie uczelnie lokalizować na jednym terenie, Administrator mógł budować domy w centrum a nie na odległych osiedlach, supermarkety można byłó zmusić do przebudowy ukłądu komunikacyjnego w ich sąsiedztwie.Nie stało się tak jednak . Sądze jednak, że głosy takich ludzi jak p.Domański czy pan Sawicki, czy członków "Kocham Radom"dadzą początek przemian.Może właśnie budowa Centrum przyciągnie inwestorów w okolice śródmieścia ,gdzie jest tak dużo miejsca do budowy.Pod jednym warunkiem, że architekt miejski nie będzie pozwalał na budowę straganów i malutkich domków , nie pasujących swym wyglądem do tej wielkości miasta. To od nas zależy jakie będzie to miasto. Szanowny Panie redaktorze Domański, dobrze ,że pan został w Radomiu, dobrze ,że pan walczy o jego i naszą w nim przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KS Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 82.197.39.* 19.02.07, 18:41 W zupełności racje ma pan Domański ,że straciliśmy wiele lat dla rozwoju naszego miasta. Przez lata władze miejskie urzędowały,a nie myslały o jego rozwoju. Osiedla mieszkaniowe z wąziutkimi uliczkami a nie arteriami komunikacyjnymi jak w innych miastach, piękne stare centrum jakiego mogłyby pozazdrościć inne miasta tak zaniedbane ,że aż żal patrzeć.A wystarczyło wszystkie uczelnie lokalizować na jednym terenie, Administrator mógł budować domy w centrum a nie na odległych osiedlach, supermarkety można było zmusić do przebudowy ukłądu komunikacyjnego w ich sąsiedztwie.Nie stało się tak jednak . Sądze jednak, że głosy takich ludzi jak p.Domański czy pan Sawicki, czy członków "Kocham Radom"dadzą początek przemian.Może właśnie budowa Centrum przyciągnie inwestorów w okolice śródmieścia ,gdzie jest tak dużo miejsca do budowy.Pod jednym warunkiem, że architekt miejski nie będzie pozwalał na budowę straganów i malutkich domków , nie pasujących swym wyglądem do tej wielkości miasta. To od nas zależy jakie będzie to miasto. Szanowny Panie redaktorze Domański, dobrze ,że pan został w Radomiu, dobrze ,że pan walczy o jego i naszą w nim przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 82.139.38.* 19.02.07, 20:25 Dużo prawdy w artykule. Za kilka lat, jak ceny mieszkań w stolicy dojdą poziomu nieosiągalnego dla zwykłłych zjadaczy chleba, Radom stanie się sypialnią Warszawy, ludzie będą tu tylko nocować. Może wtedy więcej osób wróci do Radomia... PS Nie pisze się "na co dzień" tylko "na codzień". Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 19.02.07, 21:08 Jak człowieku nie wiesz to się nie wymądrzaj. NA CO DZIEŃ radzę używać słownika języka polskiego: so.pwn.pl/lista.php?co=na+co+dzie%F1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rara Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 20:43 ciekawe co na to nasi politycy, radni, pan prezydent. Może zabiorą głos. Co tam "może". Powinni zabrac głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixel [...] IP: 82.139.0.* 19.02.07, 20:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:49 byłem pare dni temu na rynku, przechodzilem Rwanską, popatrzyłem na sąsiednie uliczki. Dramat. To prawda, że miasto kazimierzowskie kona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdro.od scyzorów Warszawy Wam sie zachciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:19 Czego wy chceta radomianie , przecie żyjeta w najbogatszym regionie kraju z "bogactwem" sięgającym prawie średniej unijnej...no cóż te Kielce wam śmierdziały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.217.131.245.coditel.net 19.02.07, 23:22 Moim zdaniem szansą dla Radomia jest ściślejszy związek z Warszawą, przede wszystkim komunikacyjny, należy jak najszybciej zmodernizować linię kolejową radom-warszawa. 60 min. do warszawy centralnej wygodnym i nowoczesnym pociągiem dałby mieszkańcom Radomia dostęp nie tylko do warszawskiego rynku pracy, ale także do szerokiej oferty kulturalnej, przy znacznie niższych kosztach mieszkania i życia w radomiu. Inną rzeczą, którą w Radomiu trzeba zmienić, to kwestia stacji benzynowych. Nie do pomyślenia jest, żeby w samym centrum miasta stały stacje benzynowe. Dwa jaskrawe przykłady to dworzec pkp oraz skrzyżowanie struga/zbrowskiego, przy czym ten pierwszy jest naturalnie o wiele istotniejszy. Stacja benzynowa przy dworcu pkp powinna zostać bezwzględnie zlikwidowana. Człowiek przyjeżdżający pociągiem do Radomia powinien mieć szybki dostęp do taksówek i komunikacji publicznej, a miasto powinno na nim zrobić dobre wrażenie, w pobliżu dworca musi być parking dla samochodów. Stacja benzynowa w tym miejscu to zupełny bezsens - już lepiej zasadzić tam trawę. Pozdrawiam, Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 195.94.195.* 20.02.07, 07:41 ja sie moze odniose do wspomnianej ucieczki studentow... z mojej klasy do warszawy i do krakowa wyruszyla polowa, w zasadzie najlepsi i najbardziej obiecujacy... nikt nie planuje wracac, chociaz po pierwszych 2-3 latach zachwytu (ja akurat jestem w krakowie) przychodzi czas, ze chetnie wracam na stare smieci, bo mimo wszystko tutaj ciezko znalezc sobie miejsce wsrod tlumow... i bylbym gotow wrocic, tylko zaluje, ze nie ma do czego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 09:42 Prawda to. Nie wracają ci najlepsi, z inicjatywą, olimpijczycy. I nie wrócą. Kocham radom nie mniej niż "Kocham Radom", a może więcej, bo o wiele więcej lat to trwa, na tyle dłużej, że nie muszę jak niektórzy tego udowadniać, bo mam swój niekwestionowany udział w jego rozwoju. Ale ostatnio coraz częściej Radom opuszczam i najchętniej spoglądałabym na niego z odległości już na trwale. A miłość do niego powoli odlatuje wraz ze zmniejszającą się liczbą moich przyjaciół w nim, i wprost proporcjonalną ilością wrogów i ludzi obojętnych. Ciężko mi z tego powodu bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 GRZECHÓW W BIAŁY Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:08 Przeczytaj forum w Białymstoku tam też dyskutują na forum na temat" 7 GRZECHÓW BIAŁEGOSTOKU" .Przypadki chadzają parami.Kto był pierwszy w tym temacie redaktor z Radomia czy Białystoku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PODRÓBY REDAKCJI Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 12:29 Chłopy Naczelne Gazety Wyborczej redakcyjne zyjemy w swiecie internetu i walicie artykuły po przeróbkach -dostosowane do danego miasta na ten sam temat tj jego" 7 GRZECHÓW" NA TEN SAM TEMAT I POD IDENTYCZNYM TYTUŁEM LUB PRAWIE UKAZAŁY SIE ATYKUŁY NP W: Białymstoku ŁODZI Budgoszczy, Lublinie, Olsztynie, Rzeszowie........, a głosów podpuszczonych dyskutantów na forach miejscowych setki.Plagiaty...ordynarna lipa dziennikarska czy polecenie pisania na ten temat naczalstwa z Warszawy ???Klikajcie na fora w tych miastach, a zobaczycie przykład manipulacji-podpuchy dziennikarskiej - tak działa"4 władza". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 14:05 Ludzie co się z wami dzieje!Zamiast uderzyc sięw piersi i przyznac z wielkim żalem i smutkiem, że prawdą jest każde słowo podane przez redaktora, co zresztą widac gołym okiem, to wszędzie szukacie spiskowej teorii dziejów!Ja wiem , że w naszym kraju ostatnio modna jest teoria spiskowa, ale niektóre rzeczy są tak widoczne,że nie trzeba ich głęboko szukac.A że inne miasta też o tym piszą? jeśli wyglądają tak samo jak nasze miasto, to wcale się nie dziwię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Do red.Domańskiego IP: 82.139.0.* 20.02.07, 13:06 Witam Przede wszystkim nie zdemaskowałem - modne słowo często goszczące w tekstach koncernu wydającego gazetą wyborczą który Pan reprezentuje, a jedynie zacytowałem wskazując również stosowne źródło. Niestety, nie wierzę w dobre chęci wynikające z potrzeby uwidocznienia problemów będących bolączką Radomia. Dlaczego tak myślę? Ponieważ akcja jest przeprowadzana masowo, wykorzystuje się do niej domy mediowe oraz firmy prowadzące badania opinii publicznej a przede wszystkim - docelowo będą to działania wybiórcze -"Częścią „Przystanku Miasto” będą także specjalne raporty na temat sześciu największych metropolii przygotowane przez PricewaterhouseCoopers." , czyli takich gdzie tkwi największy potencjał reklamodawczy. Dziwnym trafem, akcja rusza również w momencie opublikowania corocznego raportu o wynikach finansowych Agory s.a "Przychody Gazety ze sprzedaży reklam w 2006 r. wzrosły o 1,5% w stosunku do roku 2005 r., a przychody ze sprzedaży egzemplarzowej, w efekcie obniżenia ceny egzemplarzowej w kwietniu, były niższe o 35%." efekt? "Przychody Grupy Agory w 2006 r. wyniosły 1,13 mld zł (spadek o 5,7%). Zysk netto mniejszy aż o 74,3 proc." Może dlatego nie wierzę w Wasze dobre intencje a większość Waszych działań uważam za stronnicze i mające na celu umocnienie sprzedaży? Pamięta Pan, jak biliście na alarm gdy ukazywały się w innych wydawnictwach inserty poświęcone Polakowi Papieżowi? "Nasz Święty Jan Paweł II" Mimo wszystko pozdrawiam i przede wszystkim dziękuję za publiczne pojawienie się Pana na forum. To naprawdę duży i dobry krok. Oby tylko za drzwiami które Pan przekracza nie był nieoświetlony, ciemny korytarz pełen stromych schodów. Wtedy łatwo się przewrócić... Pixi cytaty pochodzą z portalu www.wirtualnemedia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_radom Re: Do Pixi 20.02.07, 13:38 Cieszę się, że uzasadnił Pan swoją wypowiedź. Nie tylko słowo „demaskować” jest teraz w modzie - odkrywanie spisków również. Pan odkrywa kolejny - rozpoczęcie przez „Gazetę” debaty o polskich miastach w terminie publikacji rocznego raportu Agory. Szczerze zadroszę umijętności kojarzenia faktów w zależności od założonej tezy. Nie umiem nic na to odpowiedzieć... Dziękuję również za troskę o wyniki naszej firmy, aczkolwiek - tak jak pan nie jest gotów uwierzyć w szczerość naszych intencji - nie mogę uwierzyć, że jest ona szczera. A teraz się zdemaskuję do końca - TAK - wszystkie nasze działania są z definicji obliczone na zwiększenie sprzedaży, polepszenie wskaźników czytelnictwa. Zmartwię Pana - nikt, nigdy nie planował odwrotnych skutków. Pozdrawiam :) ID Będę nosił ze sobą latarkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dida Re: Do Pixi IP: *.136.unknown.vectranet.pl 20.02.07, 17:09 Widzisz redakcjo jak to fajnie robić coś dobrego i pożytecznego i być za to jednoczesnie krytykowanym? Nie raz tak postąpiliście z wieloma porządnymi i czyniącymi dobro ludźmi! Nosił wilk razy kilka... dobrze wam tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Re: Do redaktora Domańskiego IP: 82.139.0.* 21.02.07, 01:52 Serdecznie witam Panie redaktorze... Mam dobry, nastrój, więc pozwalam sobie na perafrazę Kory... Nie wiem dlaczego uparcie szuka Pan w większości materiałów, polemik, lub po prostu wypowiedzi teorii spiskowych. Może mylnie, ale kojarzę to z linią programową wydawnictwa. Jeśli chodzi o wyniki finansowe - rozczaruję Pana - traktuje Was instrumentalnie, bo na pewno nie jako wiarygodny dziennik opiniotwórczy. Jeśli można kupić akcje i na nich zarobić, należy to uczynić. Przyzna Pan sam jednak, że w obliczu opublikowanych wyników tylko szaleniec trzymałby Wasze akcje lub liczył na wzrost ich kursu w krótkoterminowej perspektywie. Tym samym nie zgadzam się z zarzutem o szczerość intencji jeśli chodzi o wynik finansowy. Najlepszym barometrem będą dzisiejsze notowania GPW. Cóż za cudowne zdemaskowanie - działania gazety z definicji są obliczone na zwiększenie sprzedaży. Teoria godna publikacji - może warto to zrobić, ale najpierw kończąc studia? Nam nie jest wszystko jedno - jeśli chodzi o sprzedaż, jak rozumiem? Bo ideały solidarnościowe - nie ma wolności bez solidarności - odeszły wraz z debiutem giełdowym? Pozostała jeszcze tylko umiejętność kojarzenia faktów w zależności od założonej tezy. Panie Ireneuszu.. proszę nie przyznawać się do braku znajomości tematu. Świadczyłoby to o tym, ze nie czyta Pan gazety w której pracuje. Pozdrawiam serdecznie, licząc na dalszą wymianę poglądów. Pixi Czyż nie lepiej żyć w jasności, zamiast błądzić w ciemności i nosić ze sobą latarkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral nizinny Re: Do red.Domańskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 14:54 chłopie aleś to pięknie napisał. myślę że napisałeś to co wielu czuje i myśli. no i te dane ekonomiczne! tracą monopol! i dobrze, monopole są szkodliwe a w szczególności w sferze kształtowania opinii i światopoglądu. żeby mi twój tekst nie uciekł właśnie go sobie drukuję! życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paully Re: Do red.Domańskiego IP: 213.195.148.* 20.02.07, 18:05 O czym my tu mowimy jak w Radomiu wybory wygrywa PIS...jacy obywatwele takie miasto a mieszkancy radomia to w wiekszosci tepy plebs, ciemnota, nieudacznicy zyciowi i cholota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarosik Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 22:16 trudno sie z tym nie zgodzic,choc smutno sie robi, gdy sobie czlowiek uswiadomi, że tak jest. Myślę, ze kazdy z nas moze cos zrobic dla tego miasta. Nie chodzi o wielkiej rzeczy, może najpier zadbajmy o czystośc na uliach, bo z tym jest tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_radom Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 23.02.07, 11:37 Gość portalu: jarosik napisał(a): > Nie chodzi o wielkiej rzeczy, może najpier zadbajmy o czystośc na uliach, bo z > tym jest tragicznie Pełna zgoda. Radom jest brudny. Nie dbamy o to miasto, nie dbamy o nasze otoczenie. Pozdrawiam ID Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARMELKA O brudzie ciąg dalszy IP: *.radom.agora.pl 23.02.07, 11:52 Panie Radomianinie jeśli ludzie by mieli kulture to sprzątaliby sami po sobie. Na zachodzie plusem małych miast jest właśnie to, że są czyściutkie i urokliwe. Może warto zacząć o tym myśleć. Ja mam dopiero 21 lat i to w Radomiu najbardiej mnie drażni - BRUD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Witam Panie ID IP: 82.139.0.* 23.02.07, 13:09 Witam... Jak spacery z latarką? Liczyłem jednak na kontynuację polemiki. pozdrawiam Pixi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: 81.111.57.* 25.02.07, 20:25 Pixi, naprawdę myślisz, że Pan redaktor bawiłby się w takie przebieranki o jakie go posądzasz? A może KARMELKA jest po prostu 21-jednoletnią studentką dziennikarstwa (z jej postu wynika niezbicie, że dużo się musi dziewuszyna jeszcze nauczyć...) pracującą w redakcji? Nic dziwnego, że i wcześniej Cię Pan Domański olał: w krainie ślepców jednooki jest królem... więc nie wiem o jakiej jasności piszesz złotko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Re: Do Lilabaj IP: *.212.unknown.vectranet.pl 25.02.07, 21:18 "Nic dziwnego, że i wcześniej Cię Pan Domański olał: w krainie ślepców jednooki jest królem..." No cóż lilabaj... serdecznie gratuluję Ci życia "w krainie ślepców" gdzie "Pan Domański" jest królem. Ja wolę demokrację i wolność słowa A tak na marginesie.. redaktor, król czy inny bożek według Twojego pojmowania świata, nie powinien uciekać od rozpoczętej dysputy... Miłej pracy na zachodzie, bo chyba tam jesteś, prawda? Aha i proszę - nie wracaj. Tam naprawdę jest super, świetnie, zarabiasz pewnie tysiąc euro i jesteś szczęśliwa Serdecznie pozdrawiam z IV RP - tej kaczorów, pełnej teczek, wrogów ekologii i innych... Pixi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: 81.111.57.* 25.02.07, 21:42 O kurczę, ja też wolę demokrację i wolność słowa. Myślę, że Pan redaktor również. I na jego miejscu też bym sobie darowała dalszą polemikę z Tobą, bo wyraźnie wychodzi z Ciebie ktoś...szczeniakowaty i jeszcze gubiący się we własnej logice więc chyba wszyscy woleliby poczekać na ten właściwy poziom... Więc jesteś przeszczęśliwy w krainie "kaczorów, pełnych teczek, wrogów ekologii i innych"? Hm, fajerwerków pewnie tylko brakuje :)mimo że ja nie wiem - gratulować Ci czy współczuć? Najbardziej szczęśliwa jestem, że wracać nie muszę do Ciebie... Pozdho:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: 81.111.57.* 25.02.07, 20:50 Poruszyłam w innym wątku Twoje braki w edukacji (czy może lepiej:wyobraźni) więc spieszę Ci wyjaśnić w tymże, iż na tym Zachodzie też bywa brudno, nawet o wiele gorzej... Nie ma się czasem czym zachwycać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 217.153.179.* 21.02.07, 09:04 Bardzo trafne spostrzeżenia Panie Ireneuszu.Prosze popatrzec na to jeszcze z pryzmatu młodych 20 kilkulatków, którzy szukaja swojego miejsca w życiu. Zapewniam Pana ze dla wielu z nich również dla mnie Radom nie bedzie takim miejscem-bo w zasadzie nic takim ludziom to miasto nie jest w stanie zaoferowac (z wyjątkiem poczucia klęski i niespełnienia). Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 21.02.07, 09:33 Wymieniać takie grzechy każdy może, i dobrze. Kwestia tylko czy ktoś z tych wymieniających robi coś w kierunku, aby tak nie było?? Co robi Gazeta?? Poza przyczynieniem się do publicznej dyskusji (która jak by nie było odbywa się na tym forum od paru lat) nie zauważyłem żadnego pozytywnego wpływu Gazety, wrecz przeciwnie... Krytyka moze być konstruktywna i dobijająca. Ja widzę w tym przypadku tę drugą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZYTAJ POPRZEDNIKÓ Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 09:53 Idenyczne artykuły ukazały sie w 21 regionalnych wydaniach Gazety W.Zacznij klikać np.na fora w :Białystoku,Bydgoszczy w Rzeszowie itd., a znajdziesz potwierdzenie na to jak Ciebie i wielu podpuszczono np.robiąc z czołowymi osobami miejskimi wywiady .Tak czwarta władza manipuluje nami od lat ??? BIDOLENIE,PLANY ZYCIOWE,UPADEK MIAST itd.. TO STARE CHWYTY jak zwiekszyć nakład i powyższyć nakład gazet. Dlatego czytaj poprzeników co już napisali bo to co robisz "to powtórka z pytań"? Był "100 lat temu "płk. WP, dyżurny publicysta-propagadzista co kropnął ksiązeczkę pod podobnym tytułem "7 grzechów Polski " Adaś redaktor naczelny GW przypomniał sobie chyba ten sam chwyt propagandowym z czasów komuny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: 81.111.57.* 25.02.07, 22:29 A co w tym złego, że się zatrzymasz człowieku i zastanowisz przez chwilę nad sobą, swoim krajem, swoim miastem? Lepiej późno niż wcale... Doszukiwanie się podtekstów czysto finansowych to Twoja, Pixi'ego i Wam podobnym ucieczka przed prawdą o sobie, swoim kraju, swoim mieście. Nie interesuje Cię co ma do powiedzenia czołowa osoba miejska? Twoja wola. Ja wolę poszerzać horyzonty niż się za nimi chować... Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_radom Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 23.02.07, 11:35 heniek_z_lasu napisał: Co robi Gazeta?? Poza przyczynieniem się do publicznej dyskusji (która jak by nie było odbywa się na tym forum od paru lat) nie zauważyłem żadnego pozytywnego wpływu Gazety, wrecz przeciwnie... Przykro mi, że niczego pozytywnego nie zauważyłeś, heńku_z_lasu. Choć raczej jestem skłonny przypuszczać, że nie chciałeś zauważyć. Krytyka moze być konstruktywna i dobijająca. Ja widzę w tym przypadku > tę drugą. Jeśli patrzę ile listów przyszło w odpowiedzi na ”Siedem grzechów...” to mam dowód, że nie byla to krytyka „dobijająca” Pozdrawiam ID Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student PW i UW Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.acn.waw.pl 07.03.07, 20:02 Zgadzam sie z grzechami i dorzucilbym jeszcze kilka. Konczylem kochanowskiego, obecnie w tym roku koncze PW i UW. Pracuje od trzech lat w Warszawie. Przyznam szczerze ze nie mam zamiaru wracac do Radomia. Tam nie ma co robic, brak pracy dla ludzi z porzadnym wyksztalceniem (nie tylko tasmy produkcyjne), brak rozrywki (o ile ze stadionem atletyckim moze byc na razie przesada o tyle dodal bym np. kregielnie na 30 torow), brak perpsektyw na zmiany. Wydaje mi sie ze Radom wcale nie jest za daleko od Wawy aby stac sie waznym miastem "w jej otoczeniu". Wystarczy spojrzec jak łodz potrafi sie ustawic - obecnie buduja np. szybka kolej do wawy. Fakt, zdecydowanie wieksze miasto ale podobnie jak radom kojarzy mi sie z fabrykami i ich upadkiem po komunizmie - lodz ma duze szanse na odrodzenie dzieki dofinansowaniom z UW i dobrym politykom kotrzy potrafia zadbac o jej interesy. W zwiazku z absurdalnymi cenami mieszkan w warszawie myslalem o dojazdach z radomia ale mysle ze zginal bym w korkach, pociag natomaist odpada. Z moich bliskich przyjaciół nikt nie zostal w radomiu. Zdecydowana wiekszosc z kochanowskiego to wwa badz troche mnie krakow. CI ktorzy nie mieli szczescia z nauka wyjechali za granice - irlandia anglia. Dl przykladu w moim bloku w radomiu jest 20 rodzin (dwie klatki). Mlodych osob (powiedzmy do 30 roku zycia) bylo ponad 20 jak nie wiecej. Wlasciwie zostalo tylko dwoch albo z lenistwa albo z wygody. Smutne ale prawdziwe. Obawiam sie ze to miasto umrze smiercia natualna i nie pomoze mu obecnie remontowana S7. Mamy po prostu kiepskich politykow oraz za malo inwestorow. Uwazam ze jest duzo miejsca pod nowe inwestycje, jest ogromny potencjal (w zwiazku z bezrobociem) jednak mamy za slaby PR i za kiepskich politykow, po prostu kiepskich. Z beznadziejnej architektury na lopatki rozklada mnie rondo na moim osiedlu (Ustronie) na grzecznarowskiego (jadac z centrum do centrum M1, obok stacja statoil). Jak mozna przez tyle lat tak je zapuscic? Ciagla prowizorka - widac stara ulice, niezalwiona sprawa pierkani, a obok nie, potwornie dziurawa droga (niedaleko MCdonaldna) pzdr, PMM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notak Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 23:24 nie masz racji heniek. To gazeta załatwiła skatepark na mosirze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notak Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 23:20 absolutna racja - brak elit, tumiwisizm, maraz, odrętwienie, brak idei. politycy bez wyrazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yta Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 195.205.42.* 21.02.07, 10:14 Brr Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 21.02.07, 10:48 Tak jak z duza czescia felietonow pana Domanskiego nie jestem sie w stanie zgodzic, tak z tym artykulem praktycznie zgadzam sie w 100%. Jest tylko male ale-sam pan Domanski i GWwR powinni sie czuc wspolwinni zaistnialego stanu rzeczy. Ostatnimi doswiadczeniami utwierdzili sie, ze szum medialny (wywolany m. in. artykulami w GWwR) przynosi skutki i 'wymuszono' jednosc w sprawie obwodnicy itd. Niestety, przez ostatnie lata nie mozna sie bylo w GW doszukac wyraznej krytyki niektorych idiotycznych inicjatyw bylego Zarzadu Miasta, a takze nie bylo praktycznie widac ciekawych pomyslow, a takze inwencji redakcji GW. Jako, ze glownie zajmuje sie tematem komunikacji miejskiej za najlepszy przyklad podam inicjatywe sprzed 3 lat GW w Warszawie, o której pisałem na Forum, ale jeszcze chyba nie jako REDOXYGENE. Inicjatywa niskich lotow, nie mniej-wazna i warta uwagi. Otoz chodzilo o tzw. 'ciepłe przyciski' w autobusach i tramwajach. 'Cieplym przyciskiem' nazywane sa przyciski do samodzielnego otwierania drzwi autobusow przez pasazerow, aktywuje je na przystanku kierowca (przyciski zewnetrzne wtedy sie podswietlaja rzedem diod). Ma to szczegolne znaczenie zima, glownie w miedzyszczycie i godzinach wieczornych, kiedy np. wsiada jeden pasazer i obecnie dla niego otwierane sa wszystkie drzwi i wychladzany jest caly pojazd. W Warszawie otwieraja sie tylko te drzwi, ktore pasazer sobie otworzy sam. Na dodatek w Radomiu sa dalej limity paliwa i duza czesc kierowcow jezdzi bez ogrzewania. Ponad polowa naszego taboru jest wyposazona w system 'cieplych przyciskow'. Jak to zrobiono w Warszawie? GW zasponsorowala kilkaset naklejek kolo przyciskow na drzwiach z wizerunkiem dloni i napisem "w celu otwarcia drzwi na przystanku wcisnij przycisk" i przez pewien okres przypominala na swoich lamach o akcji, inaczej mowiac, wymusila cos dla dobra ogolu. W tej chwili w Warszawie, a nawet juz Lodzi, Katowicahc czy Krakowie nikt nie wyobraza sobie, zeby autobusy czy tramwaje jezdzily bez przyciskow. Jaki problem byl z tym w Radomiu? GWwR uznala ten temat chyba za nieatrakcyjny. Pewnie wiekszosc czytajacych ten post mysli "dlaczego nie polazl z tym do MZDiK". Otoz polazl, ale jeden dyrektor nie wiedzial w ogole do czego to sluzy i, ze cos takiego w ogole w naszych autobusach jest i obiecal, ze przyjzy sie tematowi, a jego nastepca stwierdzil, ze te przyciski to sa w ogole niesprawne. Przyckiski sa nieczynne do tej pory. Mozna by bylo jeszcze troche wymieniac np. felerna nawierzchnie Rwanskiej, co do ktorej GWwR nie miala zadnych ale (mimo, ze przy oddaniu jej do uzytku wygladala jak przed remontem) tylko cieszyla sie, ze 'jest nowa Rwanska' i wiele innych, nie tylko w 'mojej' dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmelka Brak kultury IP: *.radom.agora.pl 22.02.07, 13:32 Moim zdaniem kształci się ludzi ale zapomina o kształceniu ich kultury osobistej i etyki. Co to za inteligent co bluźni i wyrzuca śmieci na ulicę. Drażni mnie to STRASZLIWIE BRRRRRRRR.......... I ODZRUCA studentka radomska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 212.160.159.* 21.02.07, 16:17 I właśnie z tych powodów opuściłem to miasto w którym zostawiłem rodzinę i przyjaciół z młodości. Za chlebem wyjechałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ar-jol Siedem grzechów głównych mojego Radomia 21.02.07, 20:50 Depresja Społeczna-to prawda ale mi nie chodzi już o nasze giganty;tylko o to że nie stać mnie i mojego męża na kupno mieszkania.Musimy się gnieżdzic z dzieckiem w jednym pokoiku.Te nasze radomskie pensje na niewiele wystarczają. Dlatego dużo ludzi wyjeżdża bo tam jest poprostu więcej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.17-80-b.business.telecomitalia.it 22.02.07, 11:58 Przebywam teraz za granicą na studiach i tego czego mi bardzo brakuje to między innymi mojego miasta. To, jak jest, jakie są jego problemy wiemy chyba wszyscy dlatego może lepiej zaproponować coś pozytywnego. Pewnie, wiele zależy od władz miasta,ale czy tylko od niej. Może zacznijmy pisać o tym, co naszym zdaniem jesteśmy w stanie zrobić. Warto zacząć promować to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.tkdami.net 22.02.07, 14:06 Człowieku skącz z tymi pierdołami jak ci się nudzi to weż szuflę i sprzątaj ulice bo spadł śnieg przy okazji mózg ci się dotleni. Odpowiedz Link Zgłoś
android3 Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 22.02.07, 14:53 Rozwaliłeś mnie Domański: Preambuła: 6 grzechów głównych, ponieważ jeden minąłeś, nie ma punktu 4. AD1) Nie musi jakąkolwiek firmą (w tym miastem) zarządzać dobrze człowiek, który w niej się "wychował" - dystans i brak uwikłań w połączeniu z profesjonalizmem są nieocenione. Nie oznacza to wcale, że tamtego człowieka z 2002 r. za takiego uważam, ale w punkcie dokonano nieuzasadnionej generalizacji. AD2)Sam dezintegrujesz środowisko dziennikarskie - pozwalniałeś dobrych dziennikarzy, adiustacja i korekta na poziomie często niższym niż w kiepskim gimnazjum, zatrudniasz biernych miernych, ale wiernych i rzadko na stałe. Nie dbasz i nigdy nie dbałeś o faktyczne przedstawianie "środowisk artystycznych" - trochę się tam dzieje, ale polityka GWR jest: jeżeli nie bierzemy w tym udziału, nie mówimy o tym. Twój wytwór (GWR) coraz mniej przypomina dawną, fajną, staranną gazetę. AD3)Nie ma "ważnych radomskich spraw" to rozmyta ideologia; są ważne problemy radomian i niczym się tak naprawdę nie różnią od problemów ludzi z innych podobnych miast - nie można szukać rozwiązań specyficznych dla radomian, to bzdura. AD4)Zapomniałeś, pominąłeś AD5)Znam ludzi, którzy patrzą na teraźniejszość przez przeszłość zakładowych/fabrycznych gigantów - sa biznesmenami/kombinatorami, emerytami, ale z "pozakładową depresją" nie spotkałem nikogo. AD6) Odwiedza nas trochę ludzi z różnych stron Polski; jednym się podoba, innym nie, ale nikt nie przeżył szoku w stylu "Radom to Rumunia w Polsce". AD7) To nie jest problem budżetu, ale braku ludzi - profesjonalistów z chęcią, a nawet pragnieniem dzielenia się wiedzą i umiejętnosciami z innymi, ludzi którzy pracują nad problemem, a nie uprawiają politykę, brak ludzi mądrych również emocjonalnie. A to się nie zmieni dopóki nie wymrą takie mamuty, które boją się mieć wokół siebie lepszych od siebie (zamiast uczyć się od nich), albo tych, którzy mają lepszy samochód (to już w ogóle żenada). Dopóki nie wyginą takie mamuty jak ty Domański i pewnie ja też... Odpowiedz Link Zgłoś
majka9959 Siedem grzechów głównych mojego Radomia 22.02.07, 15:25 Największy grzech popełniony przy okrągłym stole zniszczyć przemysł tak dobrze pracujący w Radomiu. Załozenie było rozpieprzyć nawet to czego nie zniszczył Hitler. Ludzi wysłać na bezrobocie i ciągłą bponiewierkę przez obcych. Jak pamiętam moje młodzieńcze lata po ukończeniu studiów tu się wracało a teraz zostaną tu emeryci i bezrobotni {są niepotrzebni najlepiej żeby ich szlak trafił. Nie wiem czy doczekam jeszcze przed śmiercią takiego dostatku jak był kiedyś w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
dm1950 Centrum - prowincja 22.02.07, 20:23 Radom jest miastem prowincjonalnym, tak było i tak jest. Zalety tego stanu rzeczy są mniej widoczne, niż wady. Pochodzący z Radomia pisarze Z.Romanowiczowa i Zb. Kruszyński łączyli w swych utworach krytyczną ocenę miasta (marazm,senność, nuda) z wyraźną nostalgią za miejscem urodzenia. To prowincjonalne i biedne miasto ma bowiem swą mapę miejsc wzruszających (jak każde miasto na świecie). Jaki stąd wniosek dla dyskusji o perspektywach rozwojowych Radomia? Aby Radom się rozwinął musi dynamicznie zmierzać w stronę centrum. Uważam, że jedyną, realną szansą rozwoju Radomia jest wykorzystanie geograficznej bliskości miasta wobec centrum a więc Warszawy. Wygodna i szybka droga do stolicy, lotnisko pasażerskie to są zasadnicze atuty jeśli idzie o rozwój Radomia. Olbrzymią rolę mają tu do odegrania elity polityczne, parlamentarzyści z Radomia i regionu. Powinni oni zawiązać swoisty spisek dla osiągnięcia wymienionych wyżej celów. Radom jako przedsionek Warszawy może się zacząć rozwijać gospodarczo, a rozwój gospodarki pociągnie rozwój kultury, a potencjał miasta w tym zakresie jest niemały. Rola jaką pełni Andrzej Wajda przy powstawaniu Centrum Sztuki Współczesnej wskazuje, że przy poparciu kogoś z centrum łatwiej się prowincjonalnej inicjatywie przebić. Potrzebna jest zatem determinacja zarówno władz miasta jak i elit politycznych by przesunąć się w stronę Warszawy. Zamiast uciekać do stolicy przybliżmy stolicę do nas. Prowincja bywa wzruszająca, ale prowincja korzystająca z dynamiki i energii centrum byłaby może powodem do dumy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEŁKOT REDAKCYJNY Re: Centrum - prowincja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:52 Mamy sterowny marketingowo bełkot filozofoczno-futurystyczno-historyczny na temat miasta sterowany przez gazetę koszerną w całej Polsce tj.21 jej oddziałach terenowych. Najgorsze, ze naczelny radomski rżnie głupa i udaje ze to jego pomysł. Ten sam tytuł wywoływacz pt ""7 Grzechów-Radomia,Bydgoszczy,Lublina.Rzeszowa itd itp.- czytaj fora tych miast. Co o tym bełkocie są -dzi Dami i Echo Dnia .Czekamy na wypowiedzi panów redaktorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech! Re: Centrum - prowincja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:16 no własnie! gdzie podziały się komentarze redakcji. żarło i zdechło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ladoberman Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.tkdami.net 23.02.07, 22:50 wiatm wszystkich!!!! czytalem ten artykul i niestety wszystkie postawione zarzuty sa prawdziwe ale co zrobic aby bylo lepiej??Otoz zacznijmy od aktywnosci naszych politykow i Pana Prezydenta Mista Radom.Glownym zarzutem pod ich adresem z mojej strony jest ich biernosc i chyba to ze nie chca zrobic nic dobrego dla Radomia tylko obsadzic stanowiska swoimi znajomymi lub rodzin.Chodzby system polaczenia kolejowego z Radomia do Wawy. Ile to juz lat czekamy na szybkie polaczenie, chyba nawet najstarsi gorale norwescy tego nie wiedza, a nasi politycy ciagle nas zapewniaja ze co roku sprawa ma sie lepiej i lepiej, wkoncu wyjdzie na to ze Unia zbuduje nam to polaczenia i bedzie po sprawie a nasi politycy powiedza ze to oni wywalczyli te pieniadze.Druga sprawa to lotniczy port cywilny. Dlaczego minister Gosiewski mogl wywalczyc stacje kolejowa we wloszczowej i powoli zaczybna realizowac plan portu lotniczego w kielcach, a nasz chyba najbardziej charyzmatyczny posel M.Suski nic.Ale spraw portu lotniczego to nie taka prosta rzecz, bo wkoncu go bedziemy mieli ale pytanie kto bedzie stad latal i gdzie??I dlatego nasi politycy powinni walczyc o obsluge tanich lotow do Wielkiej Brytani i Iralndii zeby chociazby odciazyc Okecie, no ale takie rozmowy trzba chyba by juz zaczac a nie czekac na cud. Inna spraw to spraw Radomiak Radom - przestancie ich wkoncu sponsorowac za darmo.Miast daje kupe forsy na Klub a wzamian nic -zrero promocji miasta ze strony klubu po za nazwa. I ostatni spraw to dlaczego Prezydent Miasta Radom Pan A. Kosztwniak zarabia az ponad 10 tys, chociaz calkiem niedawno przypominal ze sam wywodzi sie z urzednikow panstwowych i ze o nich nie zapomni.Skoro Prezydent zarabia 10 tys i ma 4 zastepcow ktorzy pewnie nie zarabiaj mniej a do tego dochodzi okolo 600 urzednikow no to musi byc niezla kaska. Politycy robcie cos a nie tylko bierzcie kase!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MlodyRadomianin Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 23:58 7 grzechów Radomia : 1.Brak elit z Radomia. 2.Bardzo mało inwestycji w Radomiu. 3.Mieszkańcy Radomia za dużo w Radomiu jest prowincji , zaściankowości. 4.Słaba kultura brak miejsc kulturalnych i sportowych : Filharmonii,nowego stadionu Radomiaka , nowej hali sportowej. 5.Marazm na ulicach , brak symboli miasta w Radomiu np. tramwaji. 6.W Radomiu fatalnie traktuje się ludzi z Radomiu dla ludzi w Radomiu urodzić się w Radomiu to duży zarzut i mało ludzi z Radomia odnosi sukces w Radomiu.Miastem nie rządzą ludzie z Radomia, nie reprezentują nas oni w sejmie , senacie w RM w Radomiu. 7.Brak nadzieji na lepsza przyszłośc. Mimo tych ad nadal będę walczył o lepszy Radom.Cóź nadzieję nadal mam na Radom moich marzeń :-) MlodyRadomianin dawny KR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO GÓRY NOGAMI Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 13:07 Proponuje zmienić myślenie o pewnych sprawach np : a.-Lotnisko cywilne zlokalizować w Pistowie tam gdzie teraz latają szybowce. -Terenu pod dostatkiem i można jeszcze dokupić ze 200-300 hektarów . -Będzie w stosownych odległościach od miasta( szum z odpalanych silników i lądujących samolotów). -Połaczenie 4- pasmówką z Radomiem i niecałe 90 km od Okęcia i Kielc . -Budowana będzie obok obwodnica przelotowa i 4 -o pasmówka do Warszawy i do Kielc . -Spoko z ekologami miejskimi.Itd,itp. DLATEGO proponuję wybudować coś" ala "port w KatowicacPyrzowicach. b.-Lotnisko Aeroklubu przenieść na Sadków i tam niech razem z wojskiem i dla wojska szkolą się młode kadry przyszłych pilotów, oraz fruwają stare wiarusy, -Nakłady finasowe minimalne. -Komfortowe warunki dla trenującego wojska i amatorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleś Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 16:44 aleś yntelygentny. ileż to trawa kadencja p.Kosztowniak. jak mnie pamięć nie myli to został zaprzysiężony 30 listopada 2006 roku. i wtym czasie najważniejsza sprawa było przygotowanie budżetu na 2007 r. I tym budżecie pozostawionym przez generała udało się zwiększyć środki na inwestycje o ponad 18 milionów zł.trochę myslenia nie zaszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabijacz_postów Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.range86-137.btcentralplus.com 25.02.07, 15:08 po co ta bezprzedmiotowa dyskusja??? kazdy z glowa na karku moze jak z rekawa sypac propozycjami co moza uleszyc w radomiu, nie potrzeba byc redaktorem gazety wyborczej czy panem posem lub profesorem. nikt z nich nie odkrył ameryki. nic wiecej tylko pusta gadanina. zamiast przelewac z pustego w prozne niech wszyscy ci co mieli tyle pomyslów na rewitalizajcje radomia wymienia to co do ej pory dla radomia zrobili! zacznijcie kosic trawniki przed plotem, schyl sie i zbierz smieci lezace na twoim osiedlu, odmaluj ogrodzenie, zapisz sie do jakiegos stowarzyszenia, odpisz 1% na radomska OPP, zmotywuj syna studenda do dzialanosci pozauczelnianej, zacznij zbierac podpisy pod jaks petycja, pomoz praca spoleczna radomiakowi, idz na rade miejska, zabierz tam glos a nie poc sie na forum wyborczej. kto chce dobra radom to dziala, a nie sie napina co on by to nie zrobil! zenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOGA w GÓRZE Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 18:53 Mam pytania. Czy Radom zmieni swoje granice miejskie ?Tz. powiększy terytorium? CZY nie nalezy połączyć miasta i powiatu w jeden organizm administracyjny ? Jakie są przewidziane zmiany w planie zagospodarowania przestrzennego Jedlinska w związku z budową przelotówki Warszawa-Radom-Kielce? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.vel.misiek Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 25.02.07, 20:58 a po co powiększać terytorium. zobacz jakie sa kłopoty z zagospodarowanie terenu na jakim znajduje się Radom. miasto się wyludnia. nie ma sensu powiększać jego granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staśka ze Sadkowa Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 11:07 CZY na uliczce Lotniczej chcesz budować ladowisko samolocików co jak zawyją przy starciku to u nas dachy z domków pofruną na Radom. A czy fabryczki to pobudujemy w Kosowie lub na Kapturku, a może na Ustroniku ? Zrób analizkę porównawczą z innymi miasteczkami w Europce (tylko nie tymi w Szwajcarji czy Luksemburgu)i ustal ile km 2 w podobnych miastach przypada na jednego mieszczucha? Pogłówkuj bo to nie boli. A może kropnij na ten temat prackę magisterską przydatną dla twojego miasta ,które pomogło kiedyś twojej prywatnej uczelni (czytaj spółce) aby tu prowadziła dzałalnośc naukowo-komercyjną(zarobkową dla twoich profesorów.Pamiętaj ,że nic nie powinno byc dane za darmo bo obdarowany tego nie doceni i tak też się stało w naszym mieście!!! Miasta podobno muszą mieć zasoby "teniej ziemi" np. nie chronionej ekologicznie pod strefki ekonomiczne .I ieżeli w granicach miasta znajdą się "TERENY ZIELONE " przeznaczone pod iwestycje itd., itp., to nie płaci się za ich "odrolnienie" bo tak przewidywać będzie nowe nasz prawko!! Tarnów przeznaczyło ostatnio pod taką strefkę przeszło 400 ha.,a my w naszym Radomku ile znależliśmy i przeznaczyli???" O" Odpowiedz Link Zgłoś
michal.vel.misiek Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 27.02.07, 14:28 idąc za twoim tokiem rozumowania trzeba przyłączyć do Radomia z 800 ha ziemi (skoro Tarnów jest przynajmniej dwa razy mniejszy i anektował tylko 400 ha). Kłopot jest również w tym by teren uzbroić w media, zbudowac drogi dojazdowe i zareklamować swoją ofertę. Co do lotniska to z badań przeprowadzonych przez prywatną firmę na zlecenia miasta w ubiegłym roku wcale nie trzeba powiększać terenu lotniska o ileś tam ha. Zastanów się najpierw co wypisujesz, bo leci od ciebie jadem na odległość. Łatwiej rzucić błotem w przedmówcę niż merytorycznie prowadzić dyskusję przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiara Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia IP: 213.199.192.* 24.03.07, 15:30 czyżby pan Michal B.?Kopernik matura 95?klasa c? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.vel.misiek Re: Siedem grzechów głównych mojego Radomia 28.03.07, 09:30 Pochlebiasz mi koleżanko dodając lat ale niestety muszę Cię rozczarować :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Do Lilabaj IP: *.212.unknown.vectranet.pl 26.02.07, 10:32 "Myślę, że Pan redaktor również. " "Nie interesuje Cię co ma do powiedzenia czołowa osoba miejska?" Llilabaj, nadal mnie bawisz. Podzielam Twój entuzjazm,cieszę się z tego że nie musisz tu wracać. Najszerszych horyzontów życzę, jeszcze lepszej pracy, płacy, urlopu na Hawajach. pozdrawiam serdecznie również czołową osobę miejską Pixi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: 81.111.57.* 27.02.07, 15:21 Miałam na myśli generalnie WSZYSTKIE czołowe osoby miejskie, nie tylko p.Domańskiego. Tak więc najszersze horyzonty... kryją się lecz nie pod Twoim nickiem... Mimo to pozdrawiam i życzę szczęścia - przyda Ci się ono. Odpowiedz Link Zgłoś