jdk 04.03.07, 19:52 Trafna diagnoza, jeśli chodzi o największy kapitał Radomia. Też uważam, że są nim ludzie. Tylko ten potencjał trzeba wykorzystać, trzeba obudzić energię radomian! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: znudzony Re: Radomianin potrafi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:24 Ile jeszcze będziecie bić tę pianę o Radomiu? Przeczytajcie sobie uważnie swoje wypowiedzi. Nic z nich nie wynika.Bicie piany na okrągło."Największym kapitałem są ludzie." Za komuny mawiało się :kadry decydują o wszystkim.Jacy jesteście nudni.Wiem, że musicie zapchać miejsce w gazecie i ciągnąć tę narzucona wam przez centralę dyskusję ale trujecie takie komuanły, że mam warżenie iż wam samym ta dyskusja się już znudziła. Bo i pewne tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryśka Re: Radomianin potrafi! IP: *.bsk.vectranet.pl 04.03.07, 20:32 Radomianin ?? I owszem potrafi i to wiele !!! ale autor zapisał dodać, że Radomianie to przy tym ogromni tchórze i mięczacy !!! w końcu nie dla psa kiełbasa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia dreddd Re: Radomianin potrafi! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.03.07, 21:16 Do znudzonego: to może sam coś zaproponuj, a nie tylko krytyka i malkontenctwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Radomianin potrafi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 16:16 A co ma mnie z powrotem przyciągnąć do tego miasta? Jestem zameldowany w Radomiu, mieszkam w Warszawie. W Radomiu chciałem załatwić prostą sprawę - zarejestrować samochod. Wystałem się jak głupi w kolejce (w poniedziałek, czyli w dzień powszedni - musiałem wziąć na ten dzień urlop!) i doszedłem w końcu do drzwi (była 15.00). Na drzwiach napis: godziny urzędowania do 15.30 (już same te godziny to jakieś jaja, no ale ok, stoję dalej). Wychodzi urzędnik: koniec pracy. Jak to koniec? Zostało jeszcze pół godziny! No tak, ale to pół godziny dla nas, musimy się porozliczać, interesantów przyjmujemy do 15.00. Ot i Radom. Dzięki, już za chwilę z tym miastem będzie mnie łączyć tylko wspomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama.kacpra Re: Radomianin potrafi! IP: *.tkdami.net 04.03.07, 21:00 Panie Jakubie, napisałam na pocztę gazetową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubalonek Radomianin potrafi! IP: *.11.radom.pilicka.pl 04.03.07, 21:13 Niestety , kapitałem są ludzie , i faktycznie jest chora konkurencja , miasto jest na tyle male i ilość "elit" jest tak mała ,że wszystko kisi się w własnym sosie i do tego dochodzi kumoterstwo. Brak wolneg rynku i jasnych zasad awansu zawodowego skutkuje obniżeniem jakości kadr . Więc co ambitniejsi zwiewają lub ich odławiają headhunterzy -zostaja miernoty.Miernota zawsze wychowa miernotę , więc sytuacja się pogłebia. Wyjściem jest tylko jasne reguły gry , otwarcie się , zero kumoterstwa i korupcji , promowania zdolnych - nie z układu. Innej drogi nie ma .Mam nadzieje,że do radomskich polityków powoli ta prawda dociera - aczkolwiek mam na ich temat najgorsze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia dreddd Re: Radomianin potrafi! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.03.07, 21:32 Hola! To nie radomianie powiedzieli o sobie "czarna dziura" tylko redaktor ogólnopolskiego wydania wyborczej! Nie mylmy tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Radomianin potrafi! IP: *.212.unknown.vectranet.pl 04.03.07, 23:19 Też mi się autorytety moralne spotkały (sic..)Pani doktor nie powinna się pani pokazywać w takim gronie odstaje Pani od nich i wyraźnie tam nie pasuje. A wzorowi obiektywizmu dziennikarskiego już dziękujemy. Lepiej się Pan już nie wypowiadaj o naszy mieście. Nagle dawni działacze PZPR-owscy chcą w Radomiu budować pomnik '76 z pomocą młodych demokratów nie biorąc pod uwagę woli ofiar. Może lepiej się zastanówcie skąd wzieła się taka niska samoocena czy korzeni nie należy szukać jeszcze w roku 76 i warchołach a także w 8 letnich rządach a raczej wegetacji w UM postkomunistów ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Radomianin potrafi! -inicjatywa RIKI.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 00:12 Dlatego tez calym sercem popieram inicjatywe ludzi, ktorzy tworza www.riki.pl za to ze robia cos bezinteresownie w kierunku zwiekszenia choc troche poziomu kulturowego w radomiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic_radomski nie jestem Radomininem IP: *.dc.dc.cox.net 05.03.07, 04:28 urodzilem sie na Firleju, wtedy to nie by Radom, wychowalem w Wielogorze i przez cala szkole srednia IV LO chodzilem piechota do przystanku autobusu na Firleju, w szkole bylem dosc dyskryminowany bo bylem ze wsi przez tych z Radomia chociaz ojciec byl garbarzem a nie rolnikiem czy chlopo- robotnikiem, mam na to dowody, moja trojka ze sprawowania za zorganizowanie ucieczki ze szkoly na wagary do Lasu Kapturskiego, nigdy nie bylem zadnym organizatorem ale inni - Radomianie, bo ponad 80% bylo z miasta - we wlasnej obronie mieli wskazac organizatora do ukarania, najczesciej wskazywano mnie... nie powinienem lubic Radomian za taki zly charakter i morale ludzi pozniej dobrze wyksztalconych, nalezacych do elit w Radomiu czy Radomia... nie mam jednak do nich zalu choc moze podswiadomie nigdy nie zamierzalem wrocic do Radomia i juz chyba nie wroce ... ale interesuje sie tym aby miasto i jego mieszkancy juz wiecej (generalnie) nie popelniali takich bledow aby trakowac innych gorzej niz siebie w (nie)slusznej sprawie i zaczeli wspolnie kooperowac dla wspolnego dobra a nie tylko dla wlasnego doraznego sukcesu... bedac w Radomiu jesienia 2005, sprawdzilem "kawalek" mojego pokolania i zrozumialem, ze ono jest stracone z punktu widzenia Radomia jako "dziury" bo oni sami sa winni tej "dziury" i nie sa wstanie tej "dziury" zlikwidowac, "w Radomiu nic nie da sie zrobic", nie mogle uwierzyc, ze Radomianie dalej tak myslec moga...w demokracji. a teraz na temat opinii, ze "najlepsi' wyjezdzaja i nie wracaja problem polega na tym co jest najlepsze? Otoz zdolnosci rozkladaja sie wedlug krzywej Gaussa, a na studia poza Radomiem wcale nie musz isc tylko najlepsi, ale tez coz to oznacza wielka zdolnosc przy tak zlych cechach charakteru o jakim napisalem. Dla mnie najlepsi to Ci co nie tylko mysla o sobie ale i innych a szkola czy dobra czy zla moze w czyms dopomoc lub nie, dlatego najlepsi dla miasta i kraju to tacy co: 1 wierza w siebie i szanuja innych 2 staraja sie zyc tylko z ucziwej pracy nie przekretow 3 nie ratuja sie poprzez ponizanie badz obciazanie innych za wlasne postepki 4 potrafia byc tolerancyjni 5 kochaja siebie, wlasna rodzine i miejscowosci w ktorych sie urodzili i wychowali 6 ciesza sie tego co posiadaja ale ciagle staraja sie poprawic wlasne otocznie, nawet malymi drobnymi akcjami 7 sa ucziwi i potrafia przyznac sie do wlasnych bledow aby je potem starac sie poprawiac ... mozna by mnozyc punkty ale uwazam, ze ci zostali albo wracja do Radomia sa najlepsi bo oni "trzymaja przy zyciu to miasto", dlatego zacznijcie siebie wzajemnie trakowac jak najlepiej i nie powtorzcie bledow uczniow z mojej szkoly, bo kazdy kto jest w tym miescie lub do niego przybywa jest waszym przyjacielem, a problemy nazywajcie dypolmatycznie postulatami i starajacie sie je krok po kroku realizowac i jak waldza sie stara to jej pomagac a jak spi to protestowac, samemu albo grupa, nie czekac aby ktos to za was robil. PS mam troche doswiadczenia zyciowego na dwoch kontynentach i uwazam, ze "problemy" Radomia zostane przez was rozwiazane, starsi sie troche pogubili ale ta nowa generacja to juz nie, jestescie w "dziurze" ale urzadzcie ja tak, ze kazdy chcialby sie w niej znalezc bo pamietam cos takiego "dobra dzuira nigdy nie jest zla". Odpowiedz Link Zgłoś
piotrjm Re: nie jestem Radomininem 05.03.07, 09:44 gratuluje tekstu! pierwszy raz od dłuższego czasu na forum GW pojawiło się coś więcej niz tylko bicie piany. Urodziłem i wychowałem sie w Radomiu, studiowałem w Lublinie a mieszkam i pracuję w W-wie... bardzo uważnie obserwuję co się dzieje w rodzinnym mieście i dostrzegając pewne zmiany nadal nie mogę się pozbyć wrazenia, że w moim miescie (bo tak je zawsze nazywam w sercu) panuje atmosfera porażki... jeszcze zanim przystępuje się do realizacji jakiegoś pomysłu to już czuć, że nic z tego nie wyjdzie - jest to bardzo przykre bo nie daje szansy na skuteczne działanie... z miejsca, z którego to obserwuję można dostrzec że sytuacja ta będzie się pogłębiać, bo inne gminy, powiaty, miasta uciekają, rozwijają się w znacznie szybszym tepie niż Radom (który tez, chociaz powoli, sie rozwija)... przeraza mnie całkowity niemal brak umiejętności zabiegania o finansowanie zewnętrzne i zwalanie wszystkiego na układy polityczne... bo z jednej strony inwestycje prowadzi miasto ale sa też przedsiębiorcy, NGOsy, szkoły wyższe, jest PUP... przy okazji realizacji projektów zarówno tych miękkich jak i twardych można sobie 'wychować' wspaniałych pracowników i współpracowników za 'cudze' pieniądze... kiedy wreszcie ktoś zacznie o tym mysleć tymi kategoriami?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Radomianin potrafi! IP: 193.111.144.* 05.03.07, 11:54 Oczywiście,że potrafi!!!. Patrz "Historia Miasta Radomia"Kronika ,Cz.T. Zwolski dr S. Banaszkiewicz-Rekordowa ilość olimpijczyków z chemii, str.403;a str. 442 dr B. Misterkiewicz-współpraca naukowa z wiodącymi uczelniami we Francji w poszukiwaniu leków przeciwnowotworowych, wcześniej współpraca z Laureatem Nagrody Nobla z chemii,LO im.Kochanowskiego -jedno z najlepszych w kraju, Lukasz Zaborowski i koledzy-wyprawa rowerowa do Jerozolimy, Air-Show, Radom jako stolica jabłkowo-truskawkowo-paprykowa,Festiwal Gombrowiczowski itd. itd PODAJMY PODOBNE PRZYKŁADY..................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
agaaa13 Radomianin potrafi! 05.03.07, 14:52 Niestety wróżę czarną przyszłość Radomia w ciągu najbliższych kilku (kilkunastu) lat. I chociaż jestem rodowitą radomianką to zdecydowałam się na opuszczenie tego miasta. Niestety nie żałuję swojej decyzji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaz Re: Radomianin potrafi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 16:53 Jednym z czynników hamujących to miasto jest taka dziwna bezinteresowna zawiść w stosunku do tych którzy czegoś się dorobili (uczciwie, a nie dzięki łapówkom i układzikom). Nie jest ich wielu ale to oni powinni być siłą motoryczną miasta. W dużych miastach takich jak Warszawa, Poznań, Wrocław nikt nie pyta z jakiej jesteś partii, czy znasz posła X lub Y lecz interesuje go co potrafisz i czy masz ochotę do pracy. W Radomiu jest niestety inaczej między innymi za sprawą samych posłów którzy zajmują się szukaniem posadek dla swoich a nie robią nic aby faktycznie zmienić rynek pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos z oddali Spojrzcie prawdzie w oczy! IP: *.chello.pl 05.03.07, 21:27 Niestety, ale wiekszosc z dyskutantow na tym forum ma racje. Radom nie ma przyszlosci. Swoja szanse przegraliscie w 1999 roku podczas wykluwania sie nowego podzialu administracyjnego kraju, kiedy to wskutek oslego (!!!) uporu waszych wladz nie stworzyliscie wspolnego wojewodztwa z Kielcami i w efekcie staliscie sie najzwyklejsza powiatowa prowincja w Mazowieckiem zupelnie nie dostrzegana z Warszawy. Nie obruszajcie sie na to, ale to prawda! Bo co wam wowczas szkodzilo podzielic sie wladza z Kielcami i byc miastem wspolwojewodzkim? Trzeba bylo przeciez walczyc tak jak Zielona Gora, Gorzow i Opole, albo jak Torun, ktory dzieki "podczepieniu sie" pod duzo wieksza Bydgoszcz stal sie miastem wojewodzkim i rozwija sie teraz jak nalezy. A u was, niestety, stagnacja. I tak bedzie dalej! No chyba, ze w najblizszej przyszlosci nasz obecny podzial administracyjny zostanie zrewidowany i Radom doczeka sie swojej stolecznosci, chocby i tylko siedziby Sejmiku, ale to zawsze byloby cos. Bo w obecnym ukladzie nic juz sie nie zmieni. Biegu historii nie odwrocicie i juz na zawsze Radom pozostanie prowincja. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Spojrzcie prawdzie w oczy! 05.03.07, 22:37 To prawda. Radom by sie rozwijał musi odzyskać status wojewódzki. Natomiast uważam, że zbyt dużo gorzkich słów padło w powyższych wypowiedziach, słów użytych na wyrost. Nie jest wcale w tym mieście tak źle jak to wynika z sondażu Gazety. Wojewódzka Bydgoszcz posiada podobne do nas wskaźniki sondażowe. Radom to naprawdę fajne miasto nie za duże i nie za małe takie akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic_radomski Odpowiadam co poniektorym IP: *.dc.dc.cox.net 06.03.07, 03:22 jdk 04.03.07, 19:52 największy kapitał Radomia…są nim ludzie. Tylko ten potencjał trzeba wykorzystać, trzeba obudzić energię radomian! *Zgadza sie, bo ludzie w radomiu pogubili sie w tej demokracji i nie mogli zrozumic, ze od nich samych glownie zalezy ich los, mam na mysli tych co pozostali w Radomiu, bo ci co “uciekli” natychmiast wzieli sprawy we wlasne rece. Nasza rola jako radcow i doradcow jest przypomniec im, ze “chalupy im nie posprzatamy jak nam za to nie zaplaca” ale nie musi to byc zaplata tylko w twardej walucie, ale jak nie masz waluty to musisz zrobic to sam, inaczej bedziesz zyl w brzydkiej dziurze. *Juz wiecej nie chce slyszec od zadnego Radomianina, ze nie dali Radomiowi bo warcholy, dresiarze, kanciaze, itp. Nie dali bo sie poprostu nie starali, bo przed 2005 rokiem to nawet nie wiedzieli co jest wazne a co nie dla Radomia jak rowniez dla nich samych. Uderzyc sie we wlasne piersi i jednoczesnie “zakasac rekawy” do jakiejkolwiek akcji na rzecz miasta a nie jakies organizacji politycznej. znudzony 04.03.07, 20 Ile jeszcze będziecie bić tę pianę o Radomiu… Nic z nich nie wynika.Bicie piany na okrągło."Największym kapitałem są ludzie." Jacy jesteście nudni. *Panie znudzony, minelo mi juz wiele lat zycia w Polsce, Niemczech i za morzem i ani jednej minuty w zyciu sie nie nudzilem. To nie my mamy problem z nudzeniem sie tylko ty. Jak cie temat nudzi, nie czytaj a z bicia piany dla ciebie moze nic nie wynika, ale dla mnie wynika bardzo duzo, to jest metoda wyrazenia niezadowolenia i troski tak jak osobnik potrafi i tym razem glos sie bardzo liczy! Za komuny mawiało się :kadry decydują o wszystkim. *Nie klam, ze sie znasz na komunie, takiego hasla nie bylo, nie zadne kadry ale I sekretarz i generalizssimus, bo nawet “wybitne kadry partyjne” byly likwidowane. Wiem, że musicie zapchać miejsce w gazecie i ciągnąć tę narzucona wam przez centralę dyskusję ale trujecie takie komuanły, że mam warżenie iż wam samym ta dyskusja się już znudziła. *Nie ma zadnej centrali, ona jest jedynie w twojej glowie i to jest twoj problem nie nasz! Kryśka 04.03.07, 20:32 Radomianin ?? I owszem potrafi i to wiele !!! ale autor zapisał dodać, że Radomianie to przy tym ogromni tchórze i mięczacy ! *Jak mozesz tak pisac o wszystkich mieszkancach tego miasta? Brakuje ci twardych i odwaznych chlopow aby ci pomogli w zyciu, niestety tacy sa przez ciebie nieosiagalni bo tobie samej brakuje pewnych cech, ktore ci twardziele sobie cenia a wiec !! w końcu nie dla psa kiełbasa !- wlasnie! kubalonek 04.03.07, 21:13 Niestety , kapitałem są ludzie -* a wiec? i faktycznie jest chora konkurencja *zupelnie zly wniosek, konkurencja pcha postep do przodu a nie odwrotnie, on nie jest chora ale jej za malo, bo ludzie czekaja, ze wladza przyjdzie i zalatwi, jak chcesz zyc lepiej musisz o to walczyc bo inni robia to samo, wiecej niz ty, ryzykuja, pracuje, kombinuje jak cie pokonac, jak nie nadazasz pozostajesz w tyle jak miasto Radom, stan sie wiec konkurencyjny, nie pozwol ciagle sie wyprzedzac! miasto jest na tyle male i ilość "elit" jest tak mała ,że wszystko kisi się w własnym sosie i do tego dochodzi kumoterstwo. *“elita” to takie slowo robocze, praktycznie nie wiele znaczace gdyz gdy ludzie sie rusza i sie zorganizuja to elity sie natychmiast pojawia. Przykladowo: 10tys Radomian (nie 1000) uznaje kibica_radomskiego za swego “przywodce”, ktoremu powierzaja najrozniejsze akcje na rzecz miasta i przygotowuja go na Prezydenta miasta, postanawiaja miesiecznie 1zl kazdy placic mu za te akcje, wtedy kibic sie pojawia i tworzy elite radomska, ktora ozywia to miasto i wyprowadza go z zapasci, a jak nie kibic to moze mlodszy a utalentowany ktos taki jak Tadeusz Wydra? Ludzie pelno jest takich co Wam stworza ta elite, ale musicie za to zaplacic w ten czy inny sposob. Nic nie ma za darmo jak sie zaspalo czy pogubilo w procesie demokracji to koszt naprawy bledu staje sie coraz drozszy!. Brak wolnego rynku i jasnych zasad awansu zawodowego skutkuje obniżeniem jakości kadr. *Takie bzdury moglbyc pisac za komuny ale nie w kapitalizmie. Rynek decyduje oraz ci co podejmuja ryzyko i im sie udaje. Jak chcesz miec dobre kadry to musisz dobrze placic, a jak nie masz pieniedzy to siedz cicho i nie wypisuj andronow. Więc co ambitniejsi zwiewają lub ich odławiają headhunterzy -zostaja miernoty. *No miasto musi sie wysilic tez i zaczac placic godziwie i nawet teraz przeplacac. Zwolinc powole biurokratow a tym co zostana podwoic stawke i od razu pojawia elity i wybitni, zdolni z calego Swiata. Miernota zawsze wychowa miernotę , więc sytuacja się pogłebia. Wyjściem jest tylko jasne reguły gry , otwarcie się , zero kumoterstwa i korupcji , promowania zdolnych - nie z układu. *placi sie tylko tym co potrafia robote wykonac szybko i sprawnie, problem nierozwiazalny rozwiazac, przyciagnac inwestycje i fundusze, jak nie ma wynikow nie ma stanowiska nie ma placy, zrozumiano? Darek 04.03.07, 23:19 Też mi się autorytety moralne spotkały (sic..)Pani doktor nie powinna się pani pokazywać w takim gronie odstaje Pani od nich i wyraźnie tam nie pasuje. A wzorowi obiektywizmu dziennikarskiego już dziękujemy. Lepiej się Pan już nie wypowiadaj o naszy mieście. Nagle dawni działacze PZPR-owscy chcą w Radomiu budować pomnik '76 z pomocą młodych demokratów nie biorąc pod uwagę woli ofiar. Może lepiej się zastanówcie skąd wzieła się taka niska samoocena czy korzeni nie należy szukać jeszcze w roku 76 i warchołach a także w 8 letnich rządach a raczej wegetacji w UM postkomunistów ???? *Koles pozwol ludziom sie wypowiedziec, jak tylko uczciwie sie wypowiedzieli to ma to ogromna wartosc, bo dalej ta mysl, problemy beda dyskutowane, fomulowane na nowe, a rzeczywiste koniecznosci wcielane powoli w zycie, bo tych cech obywateli nie daje sie zmienic z dnia na dzien to dlugi zmudny process. Mieszanie politycznych afiliacji do problemow lokalnych miast jest dosc bezsensowne. Odpowiedz Link Zgłoś