Dodaj do ulubionych

Rozpoczął się remont Resursy

IP: *.tkdami.net 17.05.03, 12:48
BRAWO!!!! PANIE DYREKTORZE!!!!Zastanawiam się często nad tym ,że
w Radomiu potrzebny byłby teatr dla dzieci, scena dla
profesjonalnego kabaretu. Może udałoby się ulokować te b.
potrzebne instytucje w bardzo dobrze , ambitnie działającej Pana
placówce.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jurek A. Hampshire Re: Rozpoczął się remont Resursy IP: *.crocodile.dialup.pol.co.uk 17.05.03, 22:35
      Ciesze sie, ze dawna Resursa Obywatelska zostanie
      odrestaurowana. Ja osobiscie mam tyle wspomien zwiazanych z tym
      lokalem! Przed wojna rodzice zabierali mnie ze soba tam na
      rozne rewie, przedstawienia, bo byla to siedziba tzw. Teatru
      Rozmaitosci. W czasie wojny miescilo sie tam "Deutsche Haus"
      cos w rodzaju klubu "Tylko dla Niemcow" a po wyzwoleniu lokal
      uzywany do roznego rodzaju zebran, konferencyj i czasami
      okazyjnych koncertow lub przedstawien. Moj ostatni kontakt z
      tym pomieszczeniem, to uczestnictwo w koncercie uczniow
      Instytutu Muzycznego na zakonczenie roku szkolnego w czerwcu
      1950r. A po tym hajda na studia!
      • Gość: kojot Re: Rozpoczął się remont Resursy IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 17.05.03, 23:01
        Potem było kino "Przyjażń"... wiadomo z kim. Każda szkoła musiała dostarczyć
        kontygent widzów na festiwale filmów radzieckich. Pod ekranem na czerwonym
        płótnie białe litery: Film to najważniejsza ze sztuk, podpisano W.I. Lenin.
        Po kilkunastu latach powstało w skrzydle drugie małe kino "Pokolenie", gdzie w
        Małej Akademii Fimowej Marek Szyjko pokazywał takie filmy, że wszyscy się
        dziwili jak one przeszły przez cenzurę. To była szkoła prawdziwego filmu i
        patriotyzmu. Sekret tego przedsięwzięcia tkwił w patronacie. Otóż MAF działała
        pod patronatem ZMS-u. A tej przybudówki PZPR nie wypadało cenzurować. Leciały
        więc kolejno "półkowniki" polskie, czeskie, węgierskie, rosyjskie nawet. To
        były piękne wieczory z zakazanymi owocami.
        • isoxazolidine Re: Rozpoczął się remont Resursy 20.05.03, 19:33
          no a terez zobaczymy co bedzie dalej .... przydalaby sie druga scena teatalno-
          muzyczna .... moze cotygodniowe wieczory Beethovenowskie - ale bylby czad ....
          • Gość: cermit Re: Rozpoczął się remont Resursy IP: *.internet.radom.pl 24.05.03, 21:46
            A ja sie wypowiem jako najmlodszy "uzytkownik' Resursy :)))
            Otoz mam wielkna nadzieje, ze jak za dawnych czasow, odbywac sie beda ZNOW
            kocnerty ROCKOWE ( i nie tylko!) z udzialem gwiazd polskiej sceny
            rozrywkowej.Aktualnie od biedy jak jest pogoda i jest lato to cos czasem dzieje
            sie w AMFITEATRZE a tak przez caly rok NIC!Nie ma lokalu w ktorym moglby zagrac
            zespol pokroju TSA czy PERFECT.
            3mam kciuki za nasz wspolna szanse!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka