Dodaj do ulubionych

OSP Odrzywół, pytania o ...

04.08.08, 11:36
Postanowiłem sobie kiedyś, że nie będę publicznie zabierało głosu w
sprawach Ochotniczej Straży Pożarnej w Odrzywole, której jestem
członkiem. Jednak brak reprezentacji OSP Odrzywół we wczorajszych
zawodach skłonił mnie do poruszenia tego tematu. Pewnie się narażę
kilku osobą i pewnie jak po każdym zamieszaniu w Naszej Straży
zbierze się zarząd, który będzie deliberował czy przypadkiem nie
usunąć mnie z grona druhów, ale trudno zaryzykuję.
To skandal i wstyd by OSP Odrzywół nie wystawiła swojej drużyny na
zawody. Jest mi podwójnie wstyd jako dla mieszkańca Odrzywołu i jako
strażaka. Jest mi wstyd, gdy starsi ludzie pytają się, co się dzieje
w straży? Nie chcę tu szukać winnych ani tym bardziej ich osądzać,
ale ludzie, którzy podjęli się pracy w zarządzie i których wybrano
do tego chyba trochę zapomnieli, czym jest i czym była OSP Odrzywół.
Jak to możliwe, że nie znaleziono kilku chłopaków chętnych do
udziału w zawodach, jak wygląda praca z młodzieżą? Nie było chętnych
by się tym zająć? Jak nad morze, co roku jedzie ta sama ekipa z
naszej OSP szkolić młodzież a w Odrzywole nie mogą nikogo wyszkolić?
Nie wiadomo, kto jest strażakiem a kto nie? Czy tylko strażacy
(oczywiście wybrani) są do prezentacji na różnego rodzaju imprezach
gminnych i kościelnych, gdzie stają wtedy w pierwszych szeregach i
wypinają piersi? Dlaczego istnieją „święte krowy”, które ze względu
na swoje powiązania towarzysko rodzinne są nie do ruszenia, mimo że
już wiele razy ich postępowanie przynosiło wstyd OSP Odrzywół?
Straż zatraciła całkowicie swój charakter a nawet więcej swój honor.
To nie jest OSP Odrzywół to jest gminna straż. Oczywiście współpraca
między gminą a OSP jest konieczna, ale powinna być to współpraca na
partnerskich zasadach a nie na kolanach. Gmina ma obowiązek
utrzymywać straż pożarną i nikt tu żadnej łaski nie robi. Ale OSP
powinna być niezależna od gminy. A w naszej jednostce dochodzi do
sytuacji, że konflikty między druhami ma roztrzygać Wójt, bo
strażacy z OSP Odrzywół boją się podjąć decyzji by przypadkiem nie
narazić się koledze, którego żona pracuje w szkole. Mało tego ten
kolega może ich potem nie zabrać do pożaru, bo np już ich nie lubi.
Na nic dowódca sekcji na nic prezes ani tym bardziej naczelnik.
Jeśli kolega się uprze wszyscy muszą stać na baczność. A co
najśmieszniejsze(najdziwniejsze) kolega ten nawet nie jest
mieszkańcem Odrzywołu, i jest druhem Naszej OSP i to chyba
najbardziej wpływowym druhem.
Druhowie z Kłonny i Wysokina mogą teraz powiedzieć śmiało, „dlaczego
OSP Odrzywół otrzymała samochód bojowy za 500 tys. zł przecież to
nasze jednostki są teraz wiodące w gminie. Po co w Odrzywole taki
samochód skoro nie mogą zmobilizować 6 ludzi na zawody?”
Dlaczego nic się nie robi by zintegrować środowisko strażaków,
dlaczego nic się nie robi by strażacy czuli, że coś znaczą dla tej
jednostki, dla jej funkcjonowania i historii? Powinno się pamiętać,
że strażakami są nie tylko pracownicy urzędu gminy. Niestety jest to
problem, ponieważ ci pracownicy nawet jak by chcieli „wywalczyć” coś
więcej dla straży to nie mogą. Z prostego powodu, bo są podlegli
Wójtowi. I tym sposobem wszyscy muszą być zadowoleni a my jako
mieszkańcy jesteśmy narażeni na tego typu sytuacje, że zawody
strażackie w Odrzywole po raz pierwszy chyba w blisko 100 letniej
historii OSP Odrzywół odbyły się bez jej udziału.
Obserwuj wątek
    • viking25 Re: OSP Odrzywół, pytania o ... 04.08.08, 21:17
      Święta racja.
      Do prezentacji na różnego rodzaju imprezach
      gminnych i kościelnych to wszyscy stają w pierwszych szeregach, do
      zabawy w piuerwszych szeregach, a jak do roboty to nie ma nikogo.
    • townes Re: OSP Odrzywół, pytania o ... 04.08.08, 22:08
      No Przemek teraz to pojechałeś, ciekawe, czy masz uszy czerwone…
      A ja jeszcze dodam coś z innej beczki. Jeżeli już się wynajmuje salę
      na jakąś imprezę to przynajmniej dobrze byłoby wcześniej ją
      posprzątać, bo to co miałem nieprzyjemność oglądać niedawno np. w
      wannie (tej w kuchni), to żenada. I wcale nie dziwię się, że ludzie
      spitalają do Drzewicy.
      Pozdrawiam
      • mieszkaniec38 Re: OSP Odrzywół, pytania o ... 05.08.08, 12:32
        Rzeczywiście w tej sali jest syff, aż szkoda, że tak się marnuje.
        Ludzie szukają teraz wygody a tu troche smrodu i brudu. Wszystko
        trzeba pożyczać, stoły rozklekotane i brudne, ławki tak samo.
        Kiepsko rządzą się nasi strażacy. Ale za to w garażu trwa wieczna
        impreza %%%%
    • wodolejca Do szanownego pana S. 06.08.08, 10:33
      Tobie jest wstyd?????Jeszcze uważasz się za członka?? A kiedy ostatnio szanowny
      pan wpłacił składki członkowskie (aby być członkiem straży , trzeba płacić
      składki)a kiedy szanowny pan był ostatnio na jakimś zebraniu straży aby
      zainteresować się co się dzieje w niej a kiedy szanowny pan ostatnio pracował i
      poświęcał swój wolny czas na rzecz straży ( jakaś praca społeczna)?????. I ty
      śmiesz twierdzić ,że jesteś członkiem straży??Brednie piszesz ,że ludzie ciebie
      pytają co się dzieje w straży, mają autorytet przed sobą i tak lecą do tego
      który nie uczestniczy w życiu OSP a najlepiej wie wszystko z plotek. Wszystko co
      jest przez ciebie napisane to same chore brednie wymyślone przez ciebie.Wiodącą
      OSP w naszej gminie jest oczywiście OSP Odrzywół i twoje kłamliwe wywody tego
      nie zmienią. Wystarczy zobaczyć wykaz w ilu akcjach uczestniczymy w ciągu całego
      roku a w ilu sąsiednie straże( nie ujmując im nic bo oni też bardzo angażują sie
      w pracę społeczną na rzecz swoich straży a także w akcjach). Wstyd to jest nam
      ale za ciebie!I ty jesteś strażakiem chyba od stania w pierwszym szeregu i
      wypinania piersi ( tak ostatnio było). Teraz to już historia. Jedynie co ci
      pozostało to pisać takie bzdury.
      • axelfoley Oby u nas do tego nie doszło 06.08.08, 13:01
        www.tvn24.pl/28385,1560017,0,1,jechali-do-pozaru--wyladowali-na-drzewie,wiadomosc.html
        • radny13 Czekam 06.08.08, 17:51
          Chcesz dyskutować o konkretach? Proszę. Tylko najpierw podaj swoje
          personalia, by wszyscy mogli zobaczyć, jaki jesteś niezależny i sami
          mogli ocenić, kogo tak naprawdę reprezentujesz, z kim jesteś
          powiązany. Jakie znaczenie maja Twoje słowa, jeśli są to słowa
          anonimowe? Ja swoje pieczętuję nazwiskiem a Ty? Jaka jest Twoja
          wiarygodność? Tym bardziej, że zarzucasz mi kłamstwo i pisanie
          bredni. Bardzo chętnie mogę podyskutować na temat funkcjonowania
          Naszej OSP, a tematów jest sporo.
          Od pokoleń moja rodzina jest związana z OSP Odrzywół tak jak i ja
          jestem również całym sercem związany, dlatego ludzie kojarzą straż
          ze mną i z moją rodziną, z czego jestem dumny. Rozpocząłem ten
          wątek, bo uważam, że wreszcie należy coś zmienić. Chciałbym by
          strażacy mogli normalnie podyskutować o swoich problemach, bez
          obecności Wójta, bez obecności delegatów z Przysuchy i innych
          zapraszanych gości?
          Dla przypomnienia ja nazywam się Przemysław Stępień członek OSP
          Odrzywół od 15 lat.
          Czekam
          • wodolejca Re: Zapraszamy na zebranie 07.08.08, 09:32
            Chcesz dyskutować o konkretach? Proszę. Tylko nie na ANONIMOWYM forum
            internetowym ale na zebraniu strażackim. Nie przypominam sobie aby zarząd OSP
            Odrzywół wydał rozporządzenie ,że sprawy straży teraz rozwiązujemy na forum
            internetowym. To na zebraniu strażackim padają wiążące decyzje a nie na
            internecie. Ale trzeba UCZESTNICZYĆ w zebraniach, płacić składki , pracować
            społecznie, brać udział w akcjach itp.Wtedy też można wiedzieć jakie są problemy
            w straży bo jest się aktywnym członkiem a nie tylko związany całym sercem i
            wiedzieć wszystko z plotek.Całym sercem to jest pewnie cały Odrzywół ze strażą
            ale to nie wystarczy. W piątek przychodzi pielgrzymka do Odrzywołu i będzie dla
            nich poczęstunek w straży. Trzeba tam posprzątać ,wiem że wielu będzie
            sercem ze sprzątającymi. Niedługo będzie budowany garaż i potrzebna będzie każda
            para rąk do pracy też wielu będzie całym sercem ze strażakami, którzy tam
            pracują . Pewnie dużo osób jest całym sercem ze strażakami, kiedy wyjeżdżają i
            uczestniczą w akcjach. Ale to nie wystarczy. Aby czuć się strażakiem to trzeba
            zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Ps. Nie urządzaj swojej prywatnej polityki
            wciągając w to straż. Ona ma być apolityczna i nieuwikłana w jakieś gry
            polityczne.A na dyskusje nad problemami w straży zapraszamy na zebranie po
            uprzednim uregulowaniu zaległych składek.
            • achilles_3 Re: Zapraszamy na zebranie 07.08.08, 10:52
              Siema! druchy! problem tkwi jak zwykle po środku nie jestem w OSP ale znam ich
              problemy bo nasze środowisko jest małe i każdy przy piwie oczymś tam dyskutuje.
              Z tego co mi wiadomo informacje na 100 % nie potwierdzone (ale zawsze w każdej
              plotce jest jakaś prawda) to młodzież nie chciała wziąć udziału w zawodach ze
              względu na nie wypożyczenie sali na dyskotekę a którą i tak zrobili nad zalewem.
              Podobno po ostatniej dyskotece zarzygali sale i nie posprzątali co wkurzyło
              kierownictwo OSP, dalej za wynajęcie sali każdy płaci 300 zł strażacy po 150 zł,
              jeden z ochotników straży robił 18-kę i podobno obraził sie i jego koledzy że
              musiał zapłacić za salę te 150 zł.

Myślę, że tu kierownictwo ma racje jeżeli to jest prawda co mówią nie można
              ulegać młodzieży, która nie angażuje sie w prace a zostawia syfy po imprezie i
              najlepiej jak by była zwolniona od wszelkich opłat.
              Inna sprawa to to, że wogóle obecnie młodież uważa że im sie wszystko należy jak
              psu zupa i dlatego takie gierki - nie tędy droga. To od nich zależy czy Odrzywół
              i OSP będzie postrzegana pozytywnie czy po dziadosku i jak szybko sobie to
              uświadomią tak szybko będzie inaczej i lepiej dla OSP.

Nawiasem po dyskotece nad zalewem też zostawili bałagan.
              Jeżeli te plotki są prawdą to młodzież ma sie dostosować do wymogów straży a nie
              kierownictwo OSP do młodzieży.
              Po trzecie OSP to nie tylko młodzież ale i inni starsi a gdzie oni byli?

• achilles_3 Re: Zapraszamy na zebranie 07.08.08, 11:49
                Podsumowując to OSP czeka poważna dyskusja wewnątrz i poważne decyzje.

Jeszce inny problem to to, że w Odrzywole nie ma żadnego obiektu (nazwijmy to
                np. Dom kultury czy inaczej) dla młodzieży z przeznaczeniem na spotkania,
                dyskoteki i inne kulturalne przedsięwzięcia i tu jest pies pogrzebany. Wszystko
                odbywa sie w pomieszczeniach OSP ( próby orkiestry, dyskoteki, wesela, chrzciny
                itp.) a to troche za mało jak na taką sporą miejscowość na niektórych wsiach
                mają lepiej to zorganizowane i zabezpieczone. Czas nad tym pomyśleć.

• radny13 Czekam 07.08.08, 17:33
                  Do wodolejca.
                  Zarzucasz mi upolitycznienie straży, ciekawe czy pamiętasz, kto
                  promował senatora SLD wśród strażaków, kto organizował spotkania
                  wyborcze strażaków z kandydatem na posła, z PSL, kto stał przed
                  lokalem wyborczym i namawiał strażaków do głosowania na radnych ze
                  stronnictwa wójta i Ty mi zarzucasz upolitycznienie straży?
                  Ja nie jestem anonimowy, kim Ty jesteś, że wypowiadasz się za
                  zarząd? Śmiało niech ludzie zobaczą, jaki z Ciebie społecznik,
                  niech każdy się dowie, jaki jesteś niezależny i obiektywny i czy
                  przypadkiem nie masz swojego interesu w tym by obecny stan ciągle
                  trwał. Czekam
                  • obserwer.online Re: Czekam 12.08.08, 10:30
                    Przemek możesz sobie długo poczekać, bo wodolejca nie jest powiazany
                    ani rodzinnie ani sluzbowo, ani nawet dla kasy z JNP. hehehe.
                    Odciągnąc ich od kasy, zrobić im kontrole finansową (a nie
                    akceptować rozliczenie na zebraniu) to by sie okazało czy to
                    prawdziwi strazacy, czy tez "misiu kasa" i smakosze %%%%%%%%%%.
                    (promili). Swoja drogą to i tak wszyscy o tym wiedzą.
                    • wodolejca Re:Do niby -obserwatora 13.08.08, 09:22
                      Dla ciebie to wszyscy muszą kraść, kto jest na jakimś stanowisku nawet
                      społecznym. Tylko myślę , że jeśli ktoś tak innych ocenia to musi mieć w
                      złodziejstwie jakąś praktykę i ocenia innych swoją miarą.Wszystko jest do
                      sprawdzenia, śmiało nie krępuj się , możesz nasłać nawet NIK albo co innego. Do
                      roboty to nie ma ludzi ale do oceniania, krytykowania i wypinania piersi w
                      pierwszym szeregu to chętni zawsze się znajdą.Tylko że zawsze do tego to mają
                      talent nieroby , którzy w życiu nie splamili swoich rąk pracą.
                      • mieszkaniec38 No nie byl bym taki pewny 13.08.08, 09:44
                        wodolejca no nie był bym taki pewny, że wszystko jest w porządku.
                        Jak w takim folwarku JNP okazuje się, że przekręt stoi na przekręcie
                        to, co dopiero w remizie u druhów. Przecież to w większości
                        podopieczni JNP a jak wiadomo "jabłko od jabłoni daleko nie pada”:-)
                        na pewno nie jedno by się znalazło nawet bez używania alkomatu....
                        • wodolejca nie chce mi się z wami gadać 13.08.08, 11:37
                          To może zrobimy na tym Anonimowym Forum głosowanie jakieś i coś ustalimy.
                          Przecież strażacy to złodzieje , którzy pewnie mają coś na sumieniu a tym
                          bardziej są zależni od kogoś.Nie można im ufać. Proponuje rozwiązać straż, cały
                          zarząd i członków wsadzić do pierdla.A odpowiednie służby powinny zająć się
                          weryfikacją nowych kandydatów na strażaków (tak jak to było w WSI). Anonimowe
                          forum internetowe powinno zastąpić zebranie sprawozdawczo wyborcze bo tylko ono
                          powinno być uprawnione do podejmowania wszelkich decyzji i zmian w straży. Kto
                          jest za , kto przeciw a kto się wstrzymał?? Czekam!!!

Obrażacie tylko ludzi, którzy poświęcają swój wolny czas aby służyć
                          społeczeństwu a niejednokrotnie z poświęceniem i narażeniem swojego zdrowia czy
                          życia przychodzą z pomocą i ratunkiem.Wciągać Ochotniczą Straż do swoich gierek
                          politycznych naszej gminy to HAŃBA i WSTYD!
                          Nie chce mi się już z wami więcej dyskutować. Żegnam
                          • achilles_3 Re: nie chce mi się z wami gadać 13.08.08, 11:48
                            ...żeby to zrobić to trzeba powołać komisje weryfikacyjną a kto był by jej
                            przewodniczącym i jej skład jaki? :-)
                          • obserwer.online do wodolejca 13.08.08, 11:51
                            jakie anonimowe zebranie. O czym ty piszesz. Przemek przynajmniej
                            sie pod tym oficjalnie podpisal, a ty???!!!
                            Jak z ciebie taki społecznik i pracuś to się tak samo jak Przemek
                            podpisz, że to co npisales to prawda, a nie %%%%% (promile) i nie
                            jesteś na etacie. Napisz też, że systematycznie oplacasz skladki i
                            akceptujesz rozliczenie finansowe na zebraniu.
                            • mieszkaniec38 Re: do wodolejca 13.08.08, 13:25
                              E, wodolejca żebyś z tym "wsadzaniem do pierdla" nie wykrakał.:-) Bo
                              jak się od JNP zacznie to nie wiadomo gdzie się skończy....
                              Na razie to nikt strażaków nie nazwał złodziejami tylko TY
                        • maniek-1 Re: No nie byl bym taki pewny 14.08.08, 00:16
                          Witam mieszkaniec38
                          mieszkaniec38 napisała:
                          "Jak w takim folwarku JNP okazuje się, że przekręt stoi na przekręcie "
                          abstrahując od folwarku JNP (to tylko i wyłącznie moja ciekawość)
                          mam pytanie do Ciebie czy jakiś przekręt ktoś udowodnił chociaż jednemu
                          urzędnikowi czy też samemu JNP? Czy koś komu udowodniono przekręt pracuje dalej?
                          Czy ktoś po prostu dużo krzyczy, pomawia, a nikomu nic nie może udowodnić, bo
                          taka wyimaginowana sytuacja nie miała miejsca?
                          pozdrawiam
                          maniek-1
                          PS.
                          Jak znasz taką sytuację to ją opisz. Jestem ciekawy czy mi coś umknęło?
                          • falco128 Re: No nie byl bym taki pewny 14.08.08, 22:22
                            Wodolejca napisał:
                            "Obrażacie tylko ludzi, którzy poświęcają swój wolny czas aby służyć
                            społeczeństwu a niejednokrotnie z poświęceniem i narażeniem swojego zdrowia czy
                            życia przychodzą z pomocą i ratunkiem.Wciągać Ochotniczą Straż do swoich gierek
                            politycznych naszej gminy to HAŃBA i WSTYD!
                            Nie chce mi się już z wami więcej dyskutować. Żegnam"

..chyba ma racje bo straż nie powinna być wciągana w awantury polityczne i
                            prywatne. Straż powinna być apolityczna i powinna się kierować dobrem dla
                            naszego ludu. Powinna swoje sprawy załatwiać w swoim gronie nie na szerokim
                            forum może to skutkować brakiem zaufania do tej organizacji co nie powinno mieć
                            miejsca.
                            Każda organizacja społeczna ma problemy ale Straż to nie Urząd Gminy gdzie
                            ludzie biorą pieniądze za swoja robotę. Więc powinna podlegać innym oceną i
                            spojrzeniu. Fakt że drużyna na zawody powinna być i tu nie ma żadnego
                            usprawiedliwienia bo druhów jest dużo i tu Zarząd powinien przemyśleć jakie
                            błędy zostały popełnione i szybko je naprawić.
                            • achilles_3 Re: No nie byl bym taki pewny 15.08.08, 06:30
                              Siema z rana, owszem druhów jest dużo jak napisał <falco128> ale z tego co się
                              orientuję to spora część figuruje tylko na papierze nie płacąc składek nie
                              biorąc udziału w akcjach ani innych bieżących przedsięwzięciach. Pytanie czy to
                              są jeszcze strażacy czy przebierańcy?
                              Zarząd powinien zrobić porządek w szeregach.
                              • obserwer.online apolityczny zarzad OSP 15.08.08, 11:03
                                Oczywiście że w Odrzywole jest apolityczna straz, której problemy
                                załatwia apolityczny JNP, (moge podac przyklady), ktory dodatkowo
                                uczestniczy na kazdym zebraniu gdzie jest przedstawiane rozliczenie
                                finnsowe zarzadu.

Zarządu tez oczywiście apolitycznego, w sklad ktorego wchodza
                                apolityczni byli radni (popierani przez apolitycznego JNP).

Jakby bylo malo to apolityczni strazcy zostali mianowani przez JNP
                                do zarzadu wspólnoty.

O ich rodzinach zatrudnionych w gminie, nie wspomnę he he he (aż
                                ciężko tam przejść aby ich nie spotkać).

A fe, sprzedawczki, mam nadzieję że wresczie ktoś ich rozliczy z ich
                                dzialalnosci za udzial we wszystkich tych apolitycznych gierkach
                                naszego ukochanego JNP.
                                • achilles_3 Re: apolityczny zarzad OSP 16.08.08, 22:16
                                  A co z tymi co nie płacą składek i nie uczestniczą w akcjach jak ich traktować
                                  jako strażaków czy nie?
                                  Nie mam na myśli starszych po 50 tylko młodych którzy powinni powinni dopełniać
                                  swoich obowiązków jako strażacy a tego nie robią.
                                  • sikawka26425 Re: apolityczny zarzad OSP 16.08.08, 22:52
                                    Z czy ktoś wogóle płaci?. Po to wynajmowana jest sala aby opłacić
                                    składki tylko że za dużo idzie "na rozkurz". A o tym, czy ktoś
                                    pojedzie czy nie pojedzie to decyduje kierowca.%%%%%
                                    Ciekawe czy on płaci??????
                                    • fajny-super-kielonek Re: apolityczny zarzad OSP 17.08.08, 07:01
                                      oczywiście ,że część strażaków opłaca regularnie składki.I to jest obowiązkiem
                                      strażaków, jak i w każdej innej organizacji. Zasada jest prosta , jeśli chce się
                                      być członkiem jakiejś organizacji ( w tym ochotniczej straży) trzeba opłacać
                                      składki członkowskie.I nie ma to nic wspólnego z jakąkolwiek działalnością typu
                                      wynajem sali.Wynajem sali to jedno a opłata składek to drugie.Nie powinno się
                                      usprawiedliwiać tych, którzy nie dopełniają swojego obowiązku wobec straży .To
                                      tylko 1 zł na miesiąc!
                                      • druhboruchosp Re: apolityczny zarzad OSP 17.08.08, 13:12
                                        Jeżeli ktoś sprowadza sprawę bycia strażakiem tylko do płacenia
                                        składek w wysokości 12 zł na rok to naprawdę nie ma pojęcia o straży
                                        o jej funkcjonowaniu.
                                        W straży jest bałagan tak jak i w gminie jest bałagan. I niech nikt
                                        nie mówi o apolityczności straży. Bo Teraz nagle wszyscy się
                                        oburzają jak Przemek napisał, co mu się nie podoba. A wcześniej jak
                                        członkowie zarządu OSP byli radnymi i chodzili u JNP na sznurku
                                        jakoś nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie zarzucał, że straż jest
                                        wplątana w politykę. Teraz nagle wszyscy stali się apolityczni, jak
                                        dostali w dupę na wyborach.
                                        Sprawy straży do tej pory były zawsze załatwiane po cichu nawet sami
                                        strażacy nie wiedzieli, co się dzieje. Dlatego ja się cieszę, że
                                        wreszcie trochę spraw ujrzy światło dzienne.
                                        Wracając do składek. Z tego, co pamiętam na zebraniu dwa albo trzy
                                        lata temu padło pytanie ilu druhów zapłaciło składki. I okazało się,
                                        że 6. Tak się składa, że zarząd i komisja rewizyjna liczą chyba 10
                                        druhów.......
                                        A tak w ogóle to jest to głupota i sztuczny wymysł. Poroszę idźcie
                                        teraz do strażaków, którzy są już 40 i więcej lat w staży i nigdy
                                        nie płacili żadnych składek by teraz uregulowali zaległe. „Bo straż
                                        jest biedna i te 12 złoty ją uratuje”. Żenada, na te pieniądze,
                                        które wpływają z wynajmu sali jeszcze żąda się od ludzi, którzy
                                        poświęcają swój czas ryzykują zdrowiem by płacili jakieś śmieszne
                                        składki. Wywalcie teraz 3/4 strażaków, bo nie płacą składek. Kasa
                                        musi się zgadzać tylko szkoda, że wszyscy siedzieli cicho jak
                                        kaperdań tłumaczył się z 4 tys. na drobne wydatki zarządu, na które
                                        nie było żadnych rachunków. Gdzie są te pieniądze i na co
                                        poszły.
                                        A wy macie czelność domagać się 12 zł od strażaków?!
                                        • druchbuch898 Re: apolityczny zarzad OSP 17.08.08, 13:55
                                          Zapewne nie chodzi tylko tu o składki druhu ale o nie również o nie
                                          uczestniczenie w akcjach.... są tacy co wogóle nic nie robią, nie płacą składek
                                          ani w niczym sie nie udzielają a uważają się za wielkich strażaków z dziada
                                          pradziada i o tych chodzi a ty zawężasz to wszystko do płacenia składek. I nie
                                          mówmy tu o dziadkach którzy mają po 50- 60 lat tylko o takich którzy mają około
                                          30 lat a pierś wypinają na imprezach pierwsi.
                                          • druhboruchosp Re: apolityczny zarzad OSP 17.08.08, 15:16
                                            no masz racje wielu jest takich, ale wielu jest też takich, których
                                            aktywność sprowadza się do picia w garażu. Może ci, którzy się mniej
                                            udzielają mają już dość obrażania ich podczas akcji, przez jednego z
                                            kierowców (wszyscy wiedzą, którego), może nie chcą jeździć z ludźmi,
                                            których trzeźwość budzi, co najmniej wątpliwości. Przecież wszyscy o
                                            tym wiedzą. Tylko panuje zmowa milczenia, bo jak tu donosić
                                            na "kolegę". To tak pseudo lojalność. I to jest dopiero problem, że
                                            ktoś ryzykuje życiem strażaków i wszyscy przymykają na to oko. Nie
                                            widzicie prawdziwych problemów straży tylko czepiliście się jak rzep
                                            psiego ogona tych składek jak by to był jedyny problem. A co było z
                                            ostatnimi remontami, dlaczego nie przedstawiono żadnych rachunków,
                                            co ile kosztowało. Tylko cichosza. Trzeba chyba z tym skończyć raz
                                            na zawsze i powiadomić odpowiednie organy. Niech one się tym
                                            zainteresują. Bo, po co tu się spierać. Jak jest wszystko w porządku
                                            to ja pierwszy zapłacę zaległe składki i wszystkich przeproszę. A
                                            wcześniej się oczywiście ujawnię. Ale jak są jakieś
                                            nieprawidłowości, to ........
                                            • delegatosp Re: apolityczny zarzad OSP 17.08.08, 23:02
                                              Przeszło ci??? Myślę ,że jeśli masz słabą głowę to nie powinieneś pić tyle
                                              alkoholu.Piszesz brednie niezwiązane z prawda.Nie jesteś strażakiem od kilku lat
                                              a gadasz jakbyś był w zarządzie i o wszystkim wiedział. Nic nie wiesz , tylko
                                              oczerniasz ludzi.Prawda jest inna. Ale o wszystkich sprawach można się
                                              dowiedzieć na zebraniu straży a wszystkie rozliczenia są do wglądu. Ta
                                              instytucja( czyli forum internetowe) nie jest uprawniona do tego aby to wszystko
                                              przedstawić.Prawda jest taka , że chłopaszek który nie jest strażakiem od kilku
                                              lat chce sie dowartościować oczerniając Ją pisząc nieprawdę.śmiało niech
                                              przedstawi dowody prawne ,że coś było nie tak. To są tylko jego chorobliwe
                                              urojenia:))).Życzę spokojnej nocy:))).A jeśli będzie jakiś problem to
                                              przyjedziemy( ale nie liczcie na tych którzy tylko potrafią oczerniać a do
                                              pomocy czy ratunku jak strażacy to sie nie garną)
                                              • radny13 Druhowie OSP działają 25.10.08, 18:21
                                                Dzisiaj, pod przewodnictwem dh prezesa OSP Odrzywół Szymona
                                                Niemirskiego, zaczęliśmy budowę nowego garażu dla OSP Odrzywół. W
                                                czynie społecznym zostały wykopane fundamenty pod nowy budynek.
                                                Podziękowania dla wszystkich druhów OSP Odrzywół, którzy poświęcając
                                                swój wolny czas wspomogli akcję kopania fundamentów.
                                                • radny13 Re: Druhowie OSP działają 21.12.08, 16:56
                                                  Gratulacje dla Zarządu OSP Odrzywół na ręce dh Prezesa za pozyskanie
                                                  z PSP Przysucha ciężkiego wozu bojowego
                                                  • koloxxx Re: Druhowie OSP działają 21.12.08, 17:24
                                                    Zapytaj się wójta jak podziękował Prezesowi za wóz....
                                                  • achilles_3 Re: Druhowie OSP działają 16.02.09, 10:35
                                                    Brawo dla młodzieży i organizatorów za poszerzanie wiadomości w tej tematyce:
                                                    www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090214/POWIAT0205/798764083
                                                    Powodzenia w konkursie powiatowym:)
                                                  • matii1910 garaż 07.04.09, 12:10
                                                    Witam
                                                    Chce tutaj zlozyc dla wszystkich udzielajacych sie druhow w budowie garazu
                                                    gratulacje nie wiem w jakim idzie to tepie ale bardzo dawno mnie nie bylo w
                                                    Odrzywole i ostatnio jak bylem w okolicy strazy nie widzialem zadnych postepow a
                                                    teraz bardzo prosze nie dosc z sciany juz stoja to caly czasy ktos tam cos robi
                                                    dlatego brawo brawo panowie oby tak dalej :D
                                                    Pozdrawiam bardzo serdecznie :D
                                                  • chudybyk.2 Re: garaż 07.04.09, 22:16
                                                    Na cześc prezesa OSP.. hip hip hura!! hura!!hura!!!hura!!!!!!!!!
                                                  • koloxxx Re: garaż 08.04.09, 07:23
                                                    Ale nikt nie pokona JNP w jeżeli chodzi o podziękowania za
                                                    angażowanie się w działalność społeczną.
                                                    Za samodzielne myślenie i samodzielne podejmowanie decyzji w sprawie
                                                    OSP, jej prezes dostał wymówienie.
                                                    To się nazywa podziękowanie i docenianie inicjatyw oywateli.

• mieszkaniec38 Re: garaż 10.04.09, 10:24
                                                    Brawo Prezesie OSP Odrzywół. Nie dość, że budujesz garaż i powiększasz salę
                                                    tańca. To jeszcze słyszałem, że załatwiłeś na handel dla OSP dwa samochody z
                                                    demobilu Jelcza i Forda Tranzita. Zawsze parę groszy wpadnie dla OSP. Brawo
                                                    pokazujesz, że można zrobić coś dla straży bez JNP i jego przydupasów.
                                                    Szkoda tylko, że w pracy wójt nie widzi Twojego zaangażowania i daje Ci pół
                                                    etatu. Jak byś nic nie robił tylko przytakiwał to może dałby ci jeszcze podwyżkę...
                                                  • baraniarz01 Re: garaż 10.04.09, 13:32
                                                    Od kiedy Prezes jest murarzem i buduje coś tam... ? A ja myślałem ,że pracują
                                                    tam pracownicy gminy ( tak myślę,że chyba za zgodą i nakazem Wójta ). Chyba ,że
                                                    to są prywatni murarze i prezes płaci ze swoich pieniędzy to wtedy owszem ,
                                                    można powiedzieć ,że buduje coś tam .
                                                  • mieszkaniec38 Re: garaż 10.04.09, 15:26
                                                    No domyślam się, że Cię to bardzo boli że, Szymek zorganizował i załatwił, że
                                                    budowa się toczy. A wójt to ma obowiązek udostępniać "wolnych" pracowników dla
                                                    tak zasłużonych instytucji jak OSP bo po to w końcu jest gmina by pomagać
                                                    mieszkańcom. Nazatrudniał od groma na prace interwencyjne ludzi to niech trochę
                                                    popracują a nie obijają się po piwnicach czy wiecznie palą papierosy przed gminą.
                                                    Za każdym razem trzeba wójtowi słać specjalne podziękowania, za to że wykonuje
                                                    swoją pracę i bierze jeszcze za to ponad 10 tys.zł co miesiąc? Prezes OSP to
                                                    działa społecznie i chwała mu za to, a dla wójta wystarczającym podziękowaniem
                                                    powinna być kasa, którą co miesiąc pobiera.
                                                  • baraniarz01 Re: garaż 10.04.09, 16:52
                                                    To jednak budowa garażu bez JNP nie ma miejsca?
                                                    I chłopcze sam przyznałeś rację, że współpraca i pomoc musi być aby to wszystko
                                                    jakoś się kręciło. A tym bardziej do sali weselnej nie musiałby wysyłać pracowników.
                                                    A czy JNP ma obowiązek , to przykładem jest były JNP z Klwowa który nic nie
                                                    robił dla straży.A ty nie mieszaj, jak coś się robi w dobrej atmosferze to
                                                    zawsze znajdą się tacy którym coś się nie podoba i próbują wszystko popsuć.Takim
                                                    jak ty tylko zależy aby nic się nie działo i nie udawało. Toczy się budowa przy
                                                    pomocy pracowników gminy to niech tak będzie dalej. A ty nie przeszkadzaj w tym.
                                                    Amen
                                                  • tulipan889 Re: garaż 10.04.09, 17:13
                                                    Baraniarz a skąd wiesz że maieszkaniec38 to chłopiec? bo piszesz >chłopcze< a
                                                    może to kobieta? albo dorosły facet a nie nastolatek:)
                                                  • tulipan889 Re: garaż 10.04.09, 17:18
                                                    A może się uważasz za coś lepszego od maieszkańca38 i dlatego nie mając
                                                    argumentów na jego dyskusję próbujesz go pomniejszyć pisząc o nim <chłopcze>.
                                                    Nie widać aby on w dyskusji ci osobiście doskwierał więc zachowaj jakiś szacunek
                                                    i kulturę w stosunku do niego.
                                                  • tulipan889 Re: garaż 10.04.09, 17:27
                                                    A po drugie to nie kwestionuj zaangażowania i oddania Prezesa na rzecz OSP. Robi
                                                    co może aby było lepiej druhom wykonywać swoje zadania.
                                                    Komuś jak zwykle chyba to nie ma rękę.
                                                  • tajnosagentos2 Re: garaż 11.04.09, 11:13
                                                    Prezesie OSP, szacun za to co robisz dla straży.
                                                    No cóż baraniarz01 prezentuje styl pisania znany już na tym forum tzn.
                                                    belfroski, traktowanie wszystkich z góry, atakowanie autora wypowiedzi a nie
                                                    dyskutowanie z jego poglądami. Widać wyraźnie, że taki styl w 100% prezentują
                                                    tylko zwolennicy wójta, którzy nie mogą się jak widać pogodzić, że ktoś może
                                                    mówić jasno i bez ogródek „panie wójcie urzędniku gminny, weź się pan wreszcie
                                                    do roboty” Tego oraz wesołych świąt wszystkim mieszkańcom naszej gminy życzę… 
                                                  • baraniarz01 Re: garaż 11.04.09, 11:29
                                                    Panie Wójcie wielki szacun za to że pomagasz straży.Szacun również Wielki dla
                                                    Prezesa , który wszystko koordynuje.
                                                    A tajnos coś tam... i jemu podobni... atakuje tylko autora nie agumenty i
                                                    wyszystko co dobre chcecie popsuć . Jak zwykle zresztą . Mimo to mam nadzieję
                                                    ,że i tak nie popsujecie tej współpracy.

Wesołych Świąt!!:)
                                                  • mieszkaniec38 Re: garaż 11.04.09, 15:18
                                                    Jak tak dalej pójdzie "współpraca" prezesa OSP Odrzywół z wójtem to ten pierwszy
                                                    zostanie całkowicie zwolniony z gminy. Już teraz dostał "podziękowanie" w
                                                    postaci zmiany umowy z całej na pół etatu, tylko pozazdrościć takiej współpracy.
                                                    :-) Wychylisz się, to ciach po etacie.
                                                    Wesołych Świąt
                                                  • koloxxx Re: garaż 14.04.09, 21:09
                                                    Z tego co wiem dzięki "pomocy" wójta budowa ruszyła z
                                                    kilkumiesięcznym opóźnieniem bo JNP nie chciał oddelegować ludzi z
                                                    interwencyjnego do pomocy.
                                                    z tego co wiem to murarze opłacani są z pieniędzy straży a nie z
                                                    gminy.

to gdzie ta wielka "pomoc" i zasługa wójta ????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka