Dodaj do ulubionych

Senior w radomskiej dżungli

25.07.09, 11:09
Akurat co do komunikacji miejskiej to mogę się wypowiedzieć. Noż to babcia miała niesamowitego pecha: autobus wysokopodłogowy przyjechał!! U nas w Radomiu jest takich łącznie 22:)- 3 Ikarusy 280.26, 2 MANy SG272 ITSu (#43 i #49) i 10 Jelczy 120MM2 (#989-#998) i 4 Jelcze 120M CNG (#1008-#1011) i 2 Jelcze 120M (#1006-7) i jeden jelcz PR110 (#999). Pozostałe 3 Jelcze 120M CNG (#1012-1014) wyjeżdżają tylko na linie podmiejskie, którymi babcia pewnie nie śmiga. Pozostałe to nówki solniczki lub inne niskacze. Co do rozkładów to są one tak samo standardowe jak w innych miastach które korzystają z programiku Busman. Jeśli chodzi o boczne karteczki z numerem linii to może i rzeczywiście giną one w reklamach naklejanych na szybę. Co do tych reklam to chyba MZDiK nadal nad tym nie panuje!! Co za problem zrobić ograniczenia jak w Warszawie gdzie od paru ładnych lat reklam nie nakleja się na burtę od strony przystanku?? urzędasy tam siedzący nic sensownego oprócz linii 19 :) nie mogą zrobić!! I niech nie mówią że się nie da!!!! bo gdzie indziej można!! Tak samo jak z zapowiedziami przystanków! Są włączane wtedy tylko kiedy chcą kierowcy. Nagminnie nie włączają ich kierowcy MPK w Solnicach CNG. Jest tu parę wyjątków, generalnie i tak jest cisza z głośników. Kierowcy ITSu włączają bo mają taki nakaz, ale jak się trafi kierowca na zastępstwo zdjęty z jakiegoś MANa to o zapowiedziach można zapomnieć. Prym wiedzie tu kierowca MANa #43. Widziałem też sytuację gdzie kierowca na linii 26 miał zmianę na Wernera. Poprzedni jadąc z Janiszewa przystanków nie włączył, a ten nowy na światłach przy Malczewskiego od razy załączył "gadaczkę" Pomijam że przypadków dłuższych objazdów MZDiK się ogranicza się do oaktualizacji bazy przystanków tylko w Solarisach ITSu. Jak się nieraz trafi SU12 CNG na linii 7 czy 9 to dalej według zapowiedzi jadą one przez Wałową zamiast Narutowicza. Ale linia 1 to już jest dobrze ustawiona :/ Kierowcy też często ściszają zapowiedzi do zera. Wtedy tylko bing-bong słychać często. Moim zdaniem jak coś za nasze pieniądze jest montowane w autobusach, to mus nie mus ale wypadało by tego używać. Ale u nas MZDiKowi brakuje chyba jaj, bo takie MPK robi co chce, kary są śmiesznie niskie, reklamy kleją dalej na całym autobusie, gadaczek nie włączają, a MZDiK jeszcze im wpisują w rozkład kolejne krótkie brygady na takie linie jak 7 i 9 czy 17, bo MPK pozbyło się kilkunastu Ikarusów kupując tylko parę dusznych MANów. Z ITSem jest już o niebo lepiej. MZDiK obudź się i do dzieła!!!! (co do babci jeszcze, to nie zapomnę sytuacji z przed kilku lat, z przystanku Żeromskiego/Traugutta, jak babcia idąca o 2 kulach!! widząc jadącą siódemkę wsadziła obie kule pod pachę i zaczęła biec sprintem! do autobusu :P Pozory często myla :) )
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Senior w radomskiej dżungli IP: 195.93.162.* 25.07.09, 11:35
      Piszesz o autobusach - ja słówko o tych, co już z autobusów nie mogą
      korzystać. Próbował ktoś zorganizować opiekę dla starszej osoby,
      która musi np. 2x dziennie mieć zmieniane opatrunki? albo 3x
      dziennie? oczywiście również w sobotę i niedzielę? Będę wdzięczny za
      podpowiedź - może to tylko ja nie umiem rozwiązania znaleźć...
      • Gość: Marcin Re: Senior w radomskiej dżungli IP: 195.93.162.* 25.07.09, 19:56
        Podtrzymuję swoje pytanie. A autobusy mnie nie interesują
    • Gość: MKM Re: Senior w radomskiej dżungli IP: *.radom.vectranet.pl 25.07.09, 11:39
      Plati7 masz rację, ale nie do końca. Po pierwsze, to w Radomiu nie ma Jelczy 120MM2, tylko 120MM/1 i nie jest ich 10, lecz 7 (ponieważ wóz #995 jest dawno skasowany, a wozy #993 i #996 są odstawione na plac kasacyjny). Jeśli wymieniałeś wszystkie Jelcze, to zapomniałeś o Jelczu 120M/1 #1032. Co do zapowiedzi głosowych przystanków: nie działają ani w Solarisach MPK ani w Solarisach ITS... Już miesiąc po wprowadzeniu Solarisów ITSu na linie zapowiedzi nie działały. Hmmm... To nie MZDiK aktualizuje "bazę przystankową" w Solarisach ITSu, lecz robi to sam przewoźnik. Solówki na 7 i 9? Ostatnio się nie zdarzają. A z tego co wiem, to z powodu objazdu w centrum zostały wysłane dodatkowy brygady, z założenia solowe.
      • Gość: solaris Re: Senior w radomskiej dżungli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.09, 12:29
        jak tu zyć w tym mieście??? sezon ogórkowy w nowej redakcji w pełnej
        krasie....
    • Gość: mkm Re: Senior w radomskiej dżungli IP: *.ats.pl 25.07.09, 13:59
      Jednak jesteś debilem. A może raport na mnie napiszesz, były kanarku?
      • Gość: plati7 Re: Senior w radomskiej dżungli IP: 188.33.5.* 26.07.09, 23:28
        do @mkm:
        1)forum to nie miejsce na załatwianie prywatnych spraw
        2)ja nie jestem/byłem od raportów
        3)nie wiedziałem że do MPK przyjmują ludzi chorych psychicznie,
        którzy przez 4 lata mają w bani balasy i pamiętają jakieś durne
        zdarzenia o których ja juz zapomniałem (widocznie łapanka na całego
        znowu się zaczęła)
        4)w ciemnym otworze mam to ile jest Jelczy 120mm1 czy mm2, nie było
        mnie na tej wsi prawie rok, ale na stronie www.komunikacja.radom.pl
        wisi że 10 (bez #995)
        5)co do zapowiedzi to jakoś w ITSach chodzą, lepiej lub gorzej (może
        @mkm owi sie autobusy w oczach mienią)
        6)po zachowaniu niektórych osób nawet na forum widze ze Radom to
        jeszcze większa wiocha jest niż była :/

Koniec OT ale post użytkownika @mkm (który nie godzien jest nawet
        tego nicku) wyprowadził mnie z równowagi.

@Marcin> transport osób niepełnosprawnych też jest ważnym tematem
        ale ja niestety się co do niego nie orientuję. Pozdrawiam.

Admina proszę o usuwanie wyrażeń/lub całych postów (nieważne o kim)
        typu debil i inne tego pokroju.
        • Gość: plati7 Re: Senior w radomskiej dżungli IP: 188.33.5.* 26.07.09, 23:32
          Edit:
          Ad 4) jest 9 Jelczy 120mm1 na w/w stronie o reszcie nie wiem.
          Ad 2) ja nie jestem i nie bylem od żadnych raportów.
          Koniec OT
        • Gość: :) Re: Senior w radomskiej dżungli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 14:22
          > 2)ja nie jestem/byłem od raportów

Nie byłeś? Byłeś zwykłym kapusiem, który donosił nawet na ludzi, których znałeś. Jak to nazwać?

> 3)nie wiedziałem że do MPK przyjmują ludzi chorych psychicznie,
          > którzy przez 4 lata mają w bani balasy i pamiętają jakieś durne
          > zdarzenia o których ja juz zapomniałem (widocznie łapanka na całego
          > znowu się zaczęła)

Dobrze, że tacy nie są już kanarami

> 4)w ciemnym otworze mam to ile jest Jelczy 120mm1 czy mm2,

Ot, kultura.

>nie było
          > mnie na tej wsi prawie rok,

Ooo warszawiak się odezwał. Naprawdę jest się czym chcwalić - bycie cieciem w zajezdni autobusowej w Warszawie to lepsze niż mieszkanie na tej wsi. Moje gratulacje

> 5)co do zapowiedzi to jakoś w ITSach chodzą,

A skad wiesz? Przeciez nie bylo cie na tej wsi prawie rok?

> 6)po zachowaniu niektórych osób nawet na forum widze ze Radom to
          > jeszcze większa wiocha jest niż była :/

Bo kanary i ciecie wyjechały...

>
          > Koniec OT ale post użytkownika @mkm (który nie godzien jest nawet
          > tego nicku) wyprowadził mnie z równowagi.

Zsikałeś się?
          • Gość: :) Re: Senior w radomskiej dżungli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 14:24
            > >nie było
            > > mnie na tej wsi prawie rok,
            >
            > Ooo warszawiak się odezwał. Naprawdę jest się czym chcwalić - bycie cieciem w z
            > ajezdni autobusowej w Warszawie to lepsze niż mieszkanie na tej wsi. Moje gratu
            > lacje

To taki awans społeczny. Z kanara i ciecia na parkingu na Golebiowa na ciecia w Warszawie. Nie pogadasz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka