Gość: Spokojny Re: Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 08:25 Nie w smak ks. Michalikowi nawoływanie Papieża Franciszka aby hierarchowie kościelni zaczęli więcej myśleć o Bogu i bliznich a nie zbijaniu majątków i luksósowym życiu.Ten hipokryta odwraca jak zwykle kota ogonem i wciska ciemnotę głupolom którzy z rozdziawioną gębą słuchają tych bredni ; skromnego duchownego;.Wystrojony kapiący złotem to rzeczywiście pasujący do wizerunku jakiego chce Papież klecha jak wół do karety. Może jednak doczekamy czasów kiedy księża a nie biedota zaczną stosować się do prawd wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarFi 50 tysięcy dolarów IP: 212.160.172.* 06.06.13, 08:39 50 tysięcy dolarów dla Argentyny? Dochody roczne polskiego kościoła są szacowane na ok. 8 mld złotych, a więc pomoc dla Argentyny wynosiła jakieś 0,000625% dochodów kościoła. Statystycznie 1 Argentyńczyk (na okrągło ok. 41,5mln ludności) otrzyma jakieś 0,120481928 centa. To takie przeliczenia na szybko. Nie wiem, ilu Argentyńczyków faktycznie otrzymało pomoc, ale raczej niewielu, bo kwota nie powala na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: 50 tysięcy dolarów 06.06.13, 09:34 Przychodów a nie dochodów. A jaki procent swoich dochodów ty przeznaczyłeś na pomoc komukolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
felucjan A ja rzekomo wierzę hierarchom. 06.06.13, 08:26 Proponuję więc zrobić spis wszystkich dóbr kościelnych wraz z wyceną i zobaczymy co jest rzekome, a co prawdziwe. Po tych słowach biskupa widać jednocześnie jak uwiera tłuściochów obecny papież, który jest ukierunkowany na ludzi, a nie purpuratów. Odpowiedz Link Zgłoś
m.gawka Kościół to my, wierni 06.06.13, 08:29 Abp Michalik nie jest Kościołem! Ta wypowiedź to przejaw jego pychy i arogancji. Kościół to my, wierni. Odpowiedz Link Zgłoś
areklipinski3 Re: Kościół to my, wierni 06.06.13, 09:11 To prawda, że wierni są Kościołem i muszą się czasem wstydzić za wrogi i jątrzący beton hierarchów. Ale gdyby był to tylko przewodniczący Episkopatu Michalik, co wyrzucił z pracy policjanta drogówki, który zatrzymał jego limuzynę za przekroczenie prędkości i nie nazwał go biskupem tylko Panem. Wymieńmy dalej abp. Hosera z Warszawszko Praskiej, który potraktował Ks. Lemańskiego jak śmiecia i zakazał mu wypowiada się w mediach (nie można przecież wołać że król Kościół jest nagi). Obłuda i nienawiść uprzedzeń to zły kierunek Kościoła; nie taka jest misja Kościoła w podzielonej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
life.form Abp Michalik woli być ubogi duchem niż kieszenią 06.06.13, 08:29 Dlatego stwierdził, że luksusem jest koń, a o danielach nie wspomniał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
watyklan Od Suchockiej i konkordatu zaczęła się czarna 06.06.13, 08:29 dyktatura Watykanu. Ślepe zauroczenie mecenasem pedofilii Wojtyłą. Od tego momentu Polska wkroczyła w średniowiecze. Kler tak otumanił lud, że do rządu weszli ci, dla których klerykalizm i słowo Wojtyły stało się racją stanu. Stad mieliśmy takiego Kobrę-Goryszewskiego dla którego najważniejsze było, by Polska była katolicka. Stąd do dzisiaj mamy Macierewicza, Czarneckiego, Jurka i innych. Na lewicy nie lepiej. Miller wspierał ks. Jankowskiego. Kwaśniewski określił antyklerykalizm jako chorobę. Od Wałęsy z jego Matką Boska w Klapie do plebana Komorowskiego każdy rząd tuczy kler. Kraj biednieje, ludzie cierpią nędze. Świat się śmieje a kler żyje dostatniej. Bogactwo polskiego Kościoła katolickiego, jego buta i pycha przerosła wszelkie granice. Pamiętacie pijaka biskupa Śliwińskiego, tego którego znaleźli pijanego w moskiewskim hotelu, bo nie doleciał do Kurska? To on chciał robić 14 letniej zgwałconej dziewczynce skrobankę bez znieczulenia. W ten sam sposób, bez znieczulenia, Dziwisz pochował kartofla na Wawelu. Dlatego nie dziwcie się, że na Zachodzie ludzie patrzą na was, jak na idiotów, z pogarda. Dla zachodu Polak to nadal prostak, pijak i złodziej. Ciemny, głupi katolik. Dlatego Dziwisz mógł w miejscu chwały i dumy Polski, pochować typowego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Najkosztowniejszy to jest kościół katolicki 06.06.13, 08:32 Zgarnia od państwa miliardy, rzuca biednym ochłapy Odpowiedz Link Zgłoś
bogucjusz Jestem nieprzyjacielem KK w Polsce 06.06.13, 08:34 Dlatego niezmiernie mnie cieszą coraz częstsze wypowiedzi biskupów w tym tonie. Poproszę o więcej tych jakże precyzyjnych i zdecydowanych strzałów w stopę :-) Alleluja i od tyłu, enter! Odpowiedz Link Zgłoś
margetta22 Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:34 Hm..bo to nie kościół jest bogaty tylko księża ...a największymi poborcami unijnej forsy za posiadaną ziemię to nie przypadkiem kościół ? Odpowiedz Link Zgłoś
johnylukier Oj Panie Michalik a Wam trzeba 8 miliardów rocznie 06.06.13, 08:35 Kardynał Nycz jasno powiedział że trzeba wam rocznie 8 miliardów złotych na wasze utrzymanie. Biorąc pod uwagę to, że nie przyczyniacie się w ŻADEN SPOSÓB do tego że jest chleb i szaty a tylko jesteście tego konsumentami i nic więcej to wychodzi na to, że każdy Polak rocznie musi oddać wam ponad 200 złotych (w tym niemowlaki i starcy) Wychodzi więc na to, że ja pracujący muszę (bo jestem zmuszany przemocą, gwałtem!!!) dawać na was ponad 2000 złotych (za niepracujących - dzieci, starców i w tym moje niepracujące dzieci - całą rodzinę) Może się zamienimy Panie Michalik??? Ja będę z rodziną siedział sobie na set metrach kwadratowych i pisał przemówienia (a potrafię lepiej niż Pan, proszę mi wierzyć) a Pan i koledzy będą zapierniczać na moje utrzymanie i mojej rodziny. Proszę więc przestać "gwałcić" mnie i moją rodzinę i dobrowolnie przestać brać pieniądze podatników a zwrócić się do wiernych. Bo jest to nic innego jak wymuszenie rozbójnicze ale w świetle prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyzmowi_stop Pan Michalik robi z owieczek barany 06.06.13, 08:36 Pan Michalik ma swoje owieczki za kompletnych baranów, nierozumiejących prostych słów papieża. Dlatego baranom tłumaczy "co poeta miał na myśli". Pan Michalik uważa, że jego owieczki nie są w stanie zrozumieć przesłania papieża o rozpasaniu kleru. Jestem wstrząśnięty dziadostwem kościoła, o którym mówi Michalik. Chciałbym być takim dziadem. Cóż nadszedł czas zerwania konkordatu i sprowadzenia panów Michalików na właściwą drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
m_j_1977_byd Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:38 Jak ciemnym trzeba być baranem, żeby słuchać takiego pasterza? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 to kosciol jest "rzekomy" i oddala sie od wiernych 06.06.13, 08:41 pedofile w sukienkach, afery z odbieraniem gruntow, handel ziemia - to dzialanie kosciola w obecnych czsach - wierni sa im zbedni Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu.wisniak Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:42 Papieżu Franciszku, przyjeżdżaj jak najszybciej do Polski i zrób tu porządek! Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbarella Zimą do łez mnie rozbawił widok proboszcza 06.06.13, 08:44 zakopanego w śniegu nowym VW Tiguanem w okolicach Biłgoraja (chyba Goraj??), akurat był to czas chodzenia ( a w tym przypadku jeżdżenia po kolędzie ) .Księżulo dopiero co wywalił ze sto paręnaście tysi na grata a tu taka porażka ,bedni parafanie musieli zapewne dołożyc na Landcruisera albo pajero .Aby było śmieszniej to z szosy do chałupy gdzie chciał sie przedrzeć było z 30m . Odpowiedz Link Zgłoś
apas13 Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:45 'Luksusem bylby koń..." A daniel? Odpowiedz Link Zgłoś
markufo1 Bazyliszek na kolanach na 1050 chrztu polski 06.06.13, 08:46 VATICANO 100mln FUNTA dla mnie zrozumiał kolejny ŁUPIEŻ FRANCiszek-BAZYLISZEK i Episkopat POLski 100mln. FUNTA dla mnie zrozumiał pantofelek DZIWISZ kardynale nie boje się WASzych bożków modłów ciemnych mocy wcale Odpowiedz Link Zgłoś
zbiwal Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:53 >Według hierarchy "luksusem jednak dziś już nie jest ani sprawny samochód, ani komputer, bo to narzędzia pracy". "Luksusem dziś byłby np. koń, którego ksiądz pielęgnuje dla snobizmu. - A daniele? Daniele to luksus czy narzędzie pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
wezyronly Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:55 musi dysponować pewnymi środkami materialnymi, aby móc realizować przykazanie miłości bliźniego". Cha, cha, cha! Koń by się uśmiał... Wszyscy wiedzą, ile kasy ma KK! Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:56 franciszek sprawił, że polski klechostan ma pełno w gaciach Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 niedlugo dowiemy sie ze jezus mial konto i limuzyn 06.06.13, 08:56 i oni sa tylko jego ciagnloscia w panowaniu nad plebsem... Odpowiedz Link Zgłoś
zd46 Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościołem... 06.06.13, 08:57 Ubóstwo jest postawą duchową, której nie należy łączyć ani z nędzą, ani z abnegacją, ani z "dziadostwem". Bł. Jan Paweł II żył ubogo i był ubogi, nieprzywiązany do dóbr, ale musiał je otrzymać, żeby wybudować dom dla głodnych i bezdomnych w Rzymie. (...) A abp Michalik, a ile biskup otrzymal dobr, ktore wylacznie sluza biskupowi? Ile dobr, konsumujac kremowke, biskup swoja milosna graba zabral policjantowi i jego rodzinie? Czyz biskup milujacych blizniego nie zrobil z czlowieka "dziada"? Jak czlowieku mozesz patrzec w swoja falszywa twarz? Papiez napietnowal miedzy innymi CIEBIE, bo to nie kosciol a wy skubiecie Polske i Polakow, a do nieba i tak tego nie zabierzecie, tylko czy niebo WAS przyjmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Abp Michalik: Walka z rzekomo bogatym Kościoł IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 08:58 a stado danieli? Odpowiedz Link Zgłoś
kartofel_horyzont Świątynia Opatrzności Bożej W Wilanowie 06.06.13, 08:59 Póki co koszt 130mln, na razie nie ma nawet stanu deweloperskiego. Koszt kopuły z czystej miedzi- 7-9 mln złotych. Bieda w KK Towarzyszu Michalik aż piszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
zbiwal Re: Świątynia Opatrzności Bożej W Wilanowie 06.06.13, 09:19 W takiej Hameryce to zbudowali komputer prawie kwantowy i NASA go zakupiła za 15 mln $ czyli za taką świątynie mielibysmy kilka najszybszych i najnowoczesniejszych komputerów Świata które przeprowadzaja operacje obliczeniowe 3600 razy szybciej niz obecne komputery. Mielibysmy. Tylko Po co? Może policzyliby ile diabłów sie mieści na łepku od szpilki? Odpowiedz Link Zgłoś