Dodaj do ulubionych

SPOWIEDNICY.

IP: *.osk.enformatic.pl 19.08.05, 20:59
NIepoważnie /jak dla mnie/ wygląda czynność spowiadania się czyli wyznawania
grzechów i grzeszków osobie "za kratkami".W upokarzającej pozycji /na
kleczkach/ jeden dorosły przed drugim dorosłym ujawnia intymne nieraz sprawy
z życia własnego i rodziny. Ten dobrowolny przymus jest wymogiem religii i
staram się to zjawisko rozumieć.
Zabawnie jednak wygląda i przebiega spowiedż starszej i niedosłyszącej osoby
u także starszego i niedosłyszącego księdza.Wspominam o tym, bo niedawno taki
spektakl obserwowałem.Odsunąłem się dość daleko od "głośnego duetu" a mimo
tego nadal uczestniczyłem w tej krzykliwej rozmowie dorosłych ludzi.Trochę
ubawu lecz pozostał niesmak i zażenowanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: alfonso Re: SPOWIEDNICY. IP: *.rzeszow.mm.pl 19.08.05, 21:06
      Nie masz innych problemów? Moze pobaw się ptaszkiem a nie podsłuchuj
      spowiedzi.Jak słyszałeś trzeba było wyjsc
      • Gość: Observ Re: SPOWIEDNICY. IP: *.osk.enformatic.pl 19.08.05, 21:37
        Gość portalu: alfonso napisał(a):

... pobaw się ptaszkiem ...

To podobno grzech.
        • Gość: adi Re: SPOWIEDNICY. IP: 82.160.22.* 19.08.05, 21:49
          a co najlepsze spowiedz została ustaniowiona ok. IV w. także w tym własnie okresie "jezus" otrzymał obecne moce,sprawnosci itd.jest lepszy niz animki obecnie
        • Gość: alfonso Re: SPOWIEDNICY. IP: *.rzeszow.mm.pl 19.08.05, 22:27
          Masz temat na następny post ;-)
          • Gość: Observ Re: SPOWIEDNICY. IP: *.osk.enformatic.pl 20.08.05, 20:25
            Ten temat jest wart dyskusji.Lecz skoro sądzisZ,iż pora na inny,może masz rację.
            • Gość: wojtek Re: SPOWIEDNICY. IP: *.man.rsk.pl 20.08.05, 22:54
              Spowiedź została ustanowiona przez Chrystusa bezpośredni za Jego życia ...
              "Jeden drugiemu grzechy wyznawajcie, co odpuścicie będzie odpuszczone co
              zatrzymacie będzie zatrzymane"
              Potem Kościół zaczynał stosować pewna formę spowiedzi nie było to ustanowienie
              tylko postnowienie co do spowiedzi odbywanej w formie usznej.

W spowiedzi nie chodzi o upokorzenie kogoś, lecz o uniżenie, o pewną pokorę,
              pokora wyjawia się nie tyle w klęczeniu, a raczej w szczerym wyznaniu swoich
              najcięższych i najskrytrzych grzechów. Trzba pamietać, że Bogu się spowiadamy,
              Miłosiernemu Bogu ze swoich grzechów nie zaś kapłanowi, kapłan to narzędzie ...
              on nawet nie może za bardzo myśleć o grzechach penitenta. Czasem bywa, że kapłan
              ma zły humor ... nie zwaierzył Bogu, jest zmęczony i czasem ktoś odchodzi od
              kratek konfesjonału ... zawiedziony.
              • Gość: Observ Re: SPOWIEDNICY. IP: *.osk.enformatic.pl 22.08.05, 20:42
                Wojtek:
                ...pokora wyjawia się nie tyle w klęczeniu,

To dlaczego na klęczkach?
                • Gość: ciekawski Re: SPOWIEDNICY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:39
                  Observ gratuluje tematu - jestem z tobą !
                  • Gość: Observ Re: SPOWIEDNICY. IP: *.osk.enformatic.pl 16.10.05, 12:43
                    Skoro chcesz wiedzieć więcej,czytaj.
                    W pierwszych wiekach chrześcijaństwa także nie było spowiedzi.Jak wiesz religia
                    ta wywodzi się z Judaizmu a on instytucji spowiedzi nie znał.Także dzisiaj
                    żaden Żyd sie nie spowiada.Bo niby komu?
                    W judaiźmie nie istnieje instytucja spowiedzi i pokuty narzuconej przez księdza
                    spowiednika.
                    W Yom Kipur jest pokuta względem bliźniego i sąd boski za przekroczenia
                    względem Prawa.
                    Czyli nie ma pokuty za przekroczenia względem prawa boskiego, jest pokuta za
                    przekroczenia względem bliźniego. Jesli ten znieważony/okradziony/ obrażony
                    bliźni Żydowi wybaczy mu, to wszystko w porządku. Jeśli nie, to jego
                    przekroczenia są dodane do listy przekroczeń względem Prawa.
                    Święta i obrządki Islamu są oparte na świętach żydowskich, bo wiemy z wielu
                    źródeł, że Mahomet obserwował święta żydowskie i naradzał się z nimi w sprawach
                    religijnych.
                    Ramadan jest oparty na motywach okresu żydowskich świąt jesiennych. Nowego
                    Roku, Sądnego Dnia i Sukkot ( Święta Szałasów).
                    Krótko mówiąc w Islamie też nie ma instytucji spowiedzi, pokuty i skruchy.

Katolicyzm wprowadził instytucję spowiedzi szeptanej,by kler mógł w pełni
                    kontrolować wiernych. W ten sposób utrzymywał ich w dyscyplinie i zastraszeniu.
                    Jeszcze dzisiaj można zaobserwować ciągoty niektórych księży do stosowania
                    zastraszenia.Niedawno media informowały,że częstochowski ojczulek straszył
                    urokami policjanta, kiedy został zatrzymany prowadząc samochód w stanie
                    upojenia.
    • Gość: teolek Re: SPOWIEDNICY. IP: *.petrus.com.pl 16.10.05, 15:09
      Donoszenie na siebie ku uciesze klechow w Polsce dopiero przyjeł sie na dobre
      okolo 17 w jest to wymysł koscioła ze sredniowiecza ,zatwierdzona na soborze
      okolo1215r po nieudanych krucjatach chrześcijańskich na niewiernych,a wszystko
      dlatego aby zapanować na d umysłami katolikow , tak to w skrocie jest. Biblia
      naczej to interpretuje ha.!
    • Gość: xyz Re: SPOWIEDNICY. IP: 212.203.52.* 16.10.05, 15:18
      "NIepoważnie /jak dla mnie/ wygląda czynność spowiadania się czyli wyznawania
      grzechów i grzeszków osobie "za kratkami".W upokarzającej pozycji /na
      kleczkach/ jeden dorosły przed drugim dorosłym ujawnia intymne nieraz sprawy
      z życia własnego i rodziny."
      TO PO JAKA CHOLERE TAM LEZIESZ?????
      • Gość: tymon Re: SPOWIEDNICY. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:41
        "TO PO JAKA CHOLERE TAM LEZIESZ?????"

Dokladnie zgadzam sie z przedmowca! Smieszne jest to, gdy ateisci maja zawsze
        najwiecej do powiedzenia w sprawach wiary ludzi.
        Jezeli sie nie spowiadasz to wytlumacz mi dlaczego sie tym przejmujesz?
        • Gość: Observ Re: SPOWIEDNICY. IP: *.osk.enformatic.pl 17.10.05, 12:39
          > Jezeli sie nie spowiadasz to wytlumacz mi dlaczego sie tym przejmujesz?

Nie chodzi o przejmowanie.
          Widok upokarzanych ludzi jest bardzo smutnym widowiskiem.Jak napisałem na
          początku dochodzi do tego głuchota spowiednika.
          A poza tym, spowiedź to także forma donoszenia klerowi na bliźnich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka