Dodaj do ulubionych

Tytuł forum...

15.10.10, 16:00
Czytam sobie to forum i czegoś tu nie rozumiem.

To forum wcale nie wygląda na forum ludzi chorych na depresję.

To forum wygląda na forum ludzi, którzy lubią sobie pogadać na rózne ciekawe tematy, wymienić się myślami, rzucić parę uwag o innych i o sobie.

Z rzadka tylko (i coraz rzadziej) pojawia się wątek związany (bardziej lub mniej luźno) z depresją. Rozumiem, że piszący tutaj poznali się na forum depresja i z tamtąd "wyemigrowali" i pewnie stąd pomysł na nazwę ale czy aby nazwa forum nie zaczyna być myląca?

Obserwuj wątek
    • astrapastra Re: Tytuł forum... 15.10.10, 16:09
      depresja ma swoich kaplanow jak kultowa awanturka i swoich blaznow, a przedewszystkim ma szlachetny pr, pod ktorym moge ukryc moje ordynarne zaburzenia.
      • astrapastra Re: Tytuł forum... 15.10.10, 16:12
        a kwity sa grube. wszelkich psychogennych siwa wyrzucila z tej kategorii, a szczura zostawila. bo gdzie maja pisac ciezko chorzy jak nie tu?
        • awanturka Re: Tytuł forum... 15.10.10, 16:32
          A mógłbyś napisać w paru słowach co to za afera z tą siwą była? Nie było mnie wtym czasie na forum i niezorientowana jestem...
          • zyrafa46 Re: Tytuł forum... 15.10.10, 18:40

> A mógłbyś napisać w paru słowach co to za afera z tą siwą była? Nie było mnie w tym czasie na forum i niezorientowana jestem...<

Acha, jakieś ploteczki ? ;-)))) Lubimy.
            Boże, wybycham
            • zyrafa46 Re: Tytuł forum... 15.10.10, 18:41
              Nie wybuchłam. Ale zwiewam. Siwa mnie nie interesuje. Sama jestem siwa ;-))))). Ha ha ha.
              • dolor Re: Tytuł forum... 16.10.10, 08:19
                Żyrafo, masz manię.
                • bazoooka Re: Tytuł forum... 17.10.10, 00:19
                  dolorze, to się robi ze znakiem zapytania
                  (kurs uczenia dolora znaków przestankowych :P)
                  przykład1: "żyrafo, masz manię?"
                  przykład2: "dolorze, masz manię?"
                  ;p
                  • dolor Re: Tytuł forum... 17.10.10, 03:56
                    Znaki zapytania są dla tych, którzy wszystkiego nie wiedzą. Jakże mógłbym ich używać!
      • czubata Re: Tytuł forum... 15.10.10, 16:15
        Ludzie z depresją lubią podyskutować o tematach nie związanych z chorobą,i bardzo,bardzo dobrze.Pławić się w chorobie to niedobra rzecz.W wariatkowie też się na ogół gada na luzne tematy,chorobami się martwią lekarze;)
        • awanturka Re: Tytuł forum... 15.10.10, 16:28
          Tylko dlaczego akurat dyskutować na te tematy w gronie depresyjnych.

Czy to aby nie zamykanie się w jakimś gettcie? Nie lepiej podyskutować na "normalnych", "niedepresyjnych" forach?

A może tu ludziom tak dobrze bo cechuje ich pewnien szczególny właściwy depresiakom rodzaj myślenie czy wrażliwości? (ja osobiście tego nie dostrzegam).

Chcę być dobrze zrozumiana - to nie próba oceny czy krytyki - to próba zrozumienia fenomenu tego forum (bo to forum jest dla mnie swoistego rodzaju fenomenem).
          • czubata Re: Tytuł forum... 15.10.10, 16:55
            Grono "samych swoich" jest najlepszym gronem do rozwijania różnych tematów.Człowiek się czuje w miarę swobodnie bo nawet jak coś palnie,to wie że się nikt nie będzie dziwił.
            Ja osobiście piszę na ogól na forach dla zaburzonych,ale wiadomo,jak nie mam depresji to nie bardzo chcę mi się biadolić,może mam chęć popisać np. o jakimś filmie w tv,może ktoś innych też chce popisać o czymś innym,a nie tylko olabogować jakie życie jest ciężkie z chorobą,i o lekach. Nie bardzo mam chęć wstępować w poczet nudnych e-mam i tym podobnych,bo tam i tak w sumie nie znam nicków i jakoś mi tam obco i już.Do 60latek też nie pójdę.Zaczęłam tu,to będę tu pisać,i gdzieś tam jeszcze.Nie wiem dlaczego,ale nasze klimaty są o wiele ciekawsze...Poruszanie tematów nie mający związku z problemem codziennym pozwala się od niego oderwać.
          • lucyna_n Re: Tytuł forum... 15.10.10, 20:01
            Dyskutować o depresji na jakich niedepresyjnych forach?
            a wogóle to po co dyskutować o depresji, depresja jaka jest każdy sam w lustrze widzi, albo nie.
      • awanturka Re: Tytuł forum... 15.10.10, 17:27
        nigdy nie chciałam stać się postacią kutlową a tym bardziej kapłanem... Ale rzeczywiscie chyba tak się stało. Wobec tego czas najwyższy zwijać się z forum depresja...
        • dolor Re: Tytuł forum... 15.10.10, 17:37
          Depresja na cześć starej depresji, tematyka dowolna dla każdego, kto chce o czymkolwiek. Redukowanie ludzi do jednej choroby jest absurdalne. Najfajniejszych wirtualnych rozmówców tam poznałem, tu co najmniej drugie tyle, dla mnie forum bezkonkurencyjne.
          Na razie i o oby do niewczesnej śmierci czuję się doskonale niedepresyjnie.
          Jak chcesz się zwijać, zwijaj się tu, chyba masz sporo pozadepresyjnego do powiedzenia?
          A nazwa dobra jak każda inna. Kraj albo kobieta, to dopiero mylące.
    • bazoooka Re: Tytuł forum... 15.10.10, 17:38
      awanturka, nazwa 'depresja' w forum jest chyba z przyczyn historycznych - kiedy uciekaliśmy od siwej, forum nazywało się 'depresja - forum bez cenzury', z przyczyn wiadomych.
      też myślę, że fajnym pomysłem byłoby zostawienie samego 'cafe pod szczurem', bo forum stało się ściśle towarzyskie. 'depresja' w nazwie może odstraszać potencjalnych 'normalsów', którzy czytają, a boją się coś napisać - bo za mało ześwirowani albo wcale nie ześwirowani, albo z zupełnie innym świrem... ;)
      ale na pytanie, czy nie lepiej pisać na innych forach - zdecydowanie odpowiadam NIE. i myślę, że sporo osób się ze mną zgodzi. to forum zgromadziło ludzi specyficznych, ciekawie myślących. (i bynajmniej nie z powodu depresji, zwłaszcza że co najmniej połowa forum ma inne zaburzenia).
      • olga_w_ogrodzie Re: Tytuł forum... 15.10.10, 17:58
        a ja uważam, że nazwa jest bardzo dobra.
        to "Cafe pod Szczurem" łagodzi wymowę "Depresji".
        a jednocześnie połączenie jednego i drugiego plus opis, zwłaszcza "bez cenzury", jest intrygujące i przyciągające - chorych, tych w remisji, tych, co byli, ale nie są już chorzy, zaburzonych, tzw. normalnych też.

gdyby było samo "Cafe pod Szczurem", to zrobiłoby się jak wiele, wiele innych zwykłych towarzyskich.
        a to nie jest zwykły, towarzyski forum.
        • bazoooka Re: Tytuł forum... 15.10.10, 18:26
          hmm... jednak dla mnie 'depresja' w nazwie stwarza pewną barierę - my świry i reszta świata.
          o specyfice forum decydują przede wszystkim ludzie piszący. nie sądzę, że przy zmianie nazwy forum mylone by było z setką innych zwykłych towarzyskich. samo 'cafe pod szczurem' i rysunek już wiele mówią :) no i w opisie można by dać, że trzon forum skupia osoby z dawnej redakcyjnej Depresji. no i co któryś wątek i tak byłby o lekach i samobójstwach...
          (serio, cieszyłabym się, gdyby depresja z nazwy wyleciała, ale nie upieram się, i tak da się przeżyć ;)
          • bazoooka Re: Tytuł forum... 15.10.10, 18:32
            obrazek nas jednak rzeczywiście odróżnia.
            na innych towarzyskich w obrazkach są palemki, ludziki, ew. jakieś zdjęcia z przyrodą itp nudne banały. a u nas niewyraźna fotografia ledwie żywego szczura z podpisem 'leki przeciwdepresyjne zmniejszają efekt kataleptyczny'. trzeba by być... hipernormalsem, żeby nie widzieć specyfiki.
            toteż depresja w nazwie imho niekonieczna. normalni tu by i tak długo nie zagrzali.
            • dolor Re: Tytuł forum... 15.10.10, 19:02
              Można zmienić kolejność. Albo cafe pod szczurem z depresją.
              Choć ja się przyzwyczaiłem do starej nazwy.
              • astrapastra Re: Tytuł forum... 15.10.10, 19:04
                moze kawiarnia pana dolora. panie, nie wszyscy ozdrowieli
                • dolor Re: Tytuł forum... 15.10.10, 19:16
                  To może krypta Euforyka? Nie wszyscy też nie ozdrowieją po życia kres. Mnie tam w nazwie nic nie przeszkadza, ale argumenty nie są złe, to się zastanawiam.
                  • astrapastra Re: Tytuł forum... 15.10.10, 19:19
                    ja zadnych zmian nie postulowalem.
                    • olga_w_ogrodzie Re: Tytuł forum... 15.10.10, 19:28
                      ja też nie.

może poza tym, by wstawić tu kryptę dla Ciebie,
                      kawiarenkę, a raczej piwiarnię dla Dolora,
                      a dla mnie krzyż do przybicia się.
                      • damakier1 Re: Tytuł forum... 17.10.10, 23:08
                        > a dla mnie krzyż do przybicia się.

z panią Kitką do pilnowania, czy bez?

Nazwa bardzo dobra, nie zmieniajcie jej w żadnym wypadku!
                        • olga_w_ogrodzie Re: Tytuł forum... 17.10.10, 23:17
                          a propos pani Kitki, Damo,
                          doszły mnie słuchy, że dziś ci państwo wrócili na Krakowskie -
                          z krzyżem, ponoć, sporej wielkości.
                          aż się zastanawiam czy dziś może kolejna jakaś
                          data specjalna, bo 2 dni temu tam przechodziłam
                          i było puściutko.
                          • damakier1 Re: Tytuł forum... 17.10.10, 23:43
                            Wróciliby i żadna telewizornia by nie pokazała?
                            • olga_w_ogrodzie Re: Tytuł forum... 17.10.10, 23:57
                              byli, byli tam.
                              wiem z pewnego źródła.
                              może na trochę tylko whycnęli odwiedzić stare kąty ?
                    • dolor Re: Tytuł forum... 16.10.10, 07:49
                      astrapastra napisała:

> ja zadnych zmian nie postulowalem.

Ja też nie. Chociaż Euforia - cafe "pod szczurem" brzmi doskonale.
    • zyrafa46 Re: Tytuł forum... 15.10.10, 18:37
      Mają wszyscy płakać????
      Ja nie mam depresji.
      No, nie mam.
      Mam tu więcej nie przychodzić?

Pies mnie molestuje o spacer. Bo bym więcej napisała. Aż mnie paluchi swędzą.
      Ale też komp coś niebezpiecznie śmierdzi. Przegrzał się, czy jak?
      Chcę jeszcze pożyć. Albo choć psa przed śmiercią odsikać.
      Pa,
      Żyra
    • lucyna_n Re: Tytuł forum... 15.10.10, 19:59
      od pisania o depresji jest Depresja, tutaj jest Szczur, czyli miejsce zsyłki dla wypędzonych z Depresji przez snajpera.
      • czubata Re: Tytuł forum... 15.10.10, 20:07
        O no ja chyba adres pomyliłam.Bo mnie nikt nie zsyłał z depresji ani z żadnego innego forum.Ja tych historii o depresji i innych zlidów nie znam,ale chyba się działo.
        • lucyna_n Re: Tytuł forum... 15.10.10, 20:10
          bo to dawno było, jak się okazało dwa lata temu,
          chociaż ja byłam pewna że rok
          • dolor Re: Tytuł forum... 16.10.10, 08:29
            > To forum wcale nie wygląda na forum ludzi chorych na depresję.

Jak to było w wykładni Snajpera? Coś w stylu: forum depresja nie jest dla ludzi chorych na depresję.
            Forum depresja jest dla ludzi, którzy chcą rozmawiać tylko o depresji w sposób zrozumiały dla Snajpera. To dość trudne było, bo to bardzo mało kumaty osobnik. Przynajmniej poczucie misji i utożsamianie się z policjantem, Brudnym Harrym chyba, wygląda, że mu znacznie osłabło. Pisuje już tylko na Unii i Aquanecie.
            • lucyna_n Re: Tytuł forum... 16.10.10, 20:29
              a mówiłam że go przetrzymam?
              może by tak napisać coś prowokacyjnego
              ?
    • metamorph Re: Tytuł forum... 15.10.10, 22:18
      tytuł niezręczny
      ale historyczny
    • canoine Re: Tytuł forum... 15.10.10, 23:17
      Specyfiki tego miejsca nie ogarniam i nie próbuję nawet udawać jakoby tak się działo, w nazwę nie wnikam, w tematykę również, acz zdaje się wręcz niezręcznym wypalić tu z jakimś "depresyjnym" wątkiem. Mniejsza. Jedynie chciałam wygarnąć Szanownej Pani (celowa kurtuazja i mrugnięcie okiem ;) iż zakwitłam tu po latach przerwy w oczekiwaniu na obiecanego nie pamiętam już kiedy maila :> I z wyrzutów sumienia, by znów nie odebrać takowego po miesiącu albo i lepiej.
      :)
      • awanturka Re: Tytuł forum... 16.10.10, 00:07
        Nie zapomniałam. Poprostu chciałam skrobnąć coś porównywalnego z tym co dostałam i.... no właśnie, chyba mnie to przerosło. Obiecuję, że do tygodnia napiszę, ale będzie to dużo, dużo skromniejsze (w sensie objetości i w ogóle) ale lepsze coś niż nic, prawda?
        • awanturka wysłałam Ci w końcu e-maila! 16.10.10, 00:42
        • canoine Re: Tytuł forum... 16.10.10, 07:45
          no to wymusiłam, nie ma co :) nie wiem co Ci do głowy przyszło z tym wyrównywaniem :) niezbadane bywają ścieżki ludzkich umysłów :>
    • kefirka.de Re: Tytuł forum... 17.10.10, 18:56
      Nazwa forum, moim zdaniem, jest na prawdę dobra.
      Kiedyś zaintrygowana właśnie nazwą tu weszłam i przeczytawszy co nieco, szybko wyszłam.
      Musiałam trafić na ostre posty, bo mi się włos na głowie zjeżył, to zapamiętałam. Ale gdy zachorowałam pierwsze miejsce w sieci, o którym pomyślałam że sobie popiszę, to właśnie to forum.
      • ditta12 Re: Tytuł forum... 19.10.10, 12:38
        Miało być chyba Szczury,ogony do góry w pierwszej wersji ale nie pamiętam,mogę się mylić.;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka