Dodaj do ulubionych

Słowo pacana

25.12.23, 10:30
wyborcza.pl/7,179012,30532119,rosyjski-serial-robi-furore-w-ukrainie-chociaz-jest-zakazany.html
Wyborcza odkryła że Ukraińcy są związani kulturowe z Rosją heh. Tak, z pewnością cieszą się z celebrowania swojej niepodległości za pomocą ofiary pół miliona młodych mężczyzn w imię nie swoich interesów.

Ale ja nie o tym. Zaciekawił mnie ten serial. Nie widzę go w necie, ale może znajdę. Brutalne sceny , ale chyba tak z próba zrozumienia tych ludzi. Ciekawe jak ludzie się wpisują w komentarzach że tak było. Ktoś stracił ojca jako dziecko, ktoś ledwo uszedł z życiem.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Słowo pacana 25.12.23, 10:41
      Przy okazji dowiedziałem się że słowo pacan ma żydowska etymologię z gwary więziennej i niezbyt wyjściowe traktować je honorowo. Nierozwinięty męski członek. Dla kotów .

Etymologia to jest bardzo ciekawa sprawa. Kiedyś nie rozumiałem po co są słowniki, a z wiekiem odwrotnie myślę że to lepsze źródło wiedzy niż książki. Warto wertować słowniki.
    • dotera Re: Słowo pacana 25.12.23, 11:11
      Ciekawi mnie też kwestia wychowania chłopaków. Z jednej strony jest brutalna rzeczywistość z tego filmu. Z drugiej dzieci wożone samochodem jak w kapsułach odcięte od świata. Bez takiego rozepchania się chłopaków po przestrzeni nie będzie odważnych mężczyzn związanych ze swoją ziemią. Z drugiej strony jest to spirala nakrecajacej się nienawiści . oczywiście w grę też tu wchodzą autorytarne metody wychowawcze z przekonaniem że trzeba dziecko zlamac i absolutny ówczesny brak perspektyw. Jak znaleźć harmonię.
    • dotera Re: Słowo pacana 25.12.23, 14:39
      Ten świat jest brutalny ale pełen życia i emocji. W współczesnym świecie ludzie są zmanipulowani wyssani z życia , wrzuceni w podwójne związania przez chora antykulture, żyjąc w świecie wielkiego brata. Banda diabłów zamienia ludzkość w zwierzęta hodowlane
      • dotera Re: Słowo pacana 25.12.23, 14:44
        Słowo pacana oznacza honor. Dziś zaś jest kultura pogardy . Ironii, poniżenia wyśmiania. Z definicji ludzi trzeba upodlic normami a nie jak niegdyś ciągnąć w górę.rzsdzs niegodni zamaskowani tchórze którzy chcą władzy. Bez grama rycerskiej godności. Odwrotnie niż kiedykolwiek w historii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka