Dodaj do ulubionych

POMOCY!!!!!

26.05.10, 13:24
Jestem z Rudy Śląskiej...Niech mi ktoś poda namiary na jakiegokolwiek specjalistę który by zdiagnozował moją chorobę. Prawie 2 lata silne bóle głowy każdy dzień-ani dnia ulgi tj.oczodoły,skronie,boki czyli napięciowy przewlekły,potylica,kark-wszystko w nim strzela nie mogę głowy przechyli do przodu.Następnie stawy szczękowo-skroniowe,noszę od ortodonty szynę na dolną szczękę oraz bolą ramiona,silny ból mięśni górnej części pleców,bardzo często prawy nadgarstek na kilka dni,STAWY CAŁEGO CIAŁA,mięśnie dłoni,całe ręce,kręgosłup lędźwiowy,pośladki-mięśnie i dziennie rwanie stóp i całych nóg.Po godzinie chodzenia godzina leczenia.Potężne zmęczenie po każdej przespanej nocy a ostatnio doszło kołatanie serca i bóle żołądka.

Byłam u ok.21 różnych specjalistów. Masa maści,lekarstw,zastrzyki,krioterapia,akupresura,akupunktura,bańki,zioła,pole elektromagnetyczne itd.itp.Każdy ruch a najmniejszy stres potęgują ból a ruch mam i będę miec bo mam duże mieszkanie,6 zwierzątek domowych,2 wspaniałych chłopców 5 i 7 lat a wiosna lato duży ogród.

Czy te wszystkie objawy to nerwica tak jak większośc lekarzy mówi czy choroba na F ??? Przecież nie mogę byc chora na wszystko?!?!?! Wszystkie badania super oprócz stawów szczękowo-skroniowych i coś tam z zatokami,za mało magnezu i potasu.PROSZĘ PILNIE O POMOC. Jestem u kresu załamania nikt mi nie wierzy że mnie cokolwiek boli-nawet RODZINA.

DAGMARA
Obserwuj wątek
    • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 26.05.10, 13:52
      prosze o pomoc
      • mena41 Re: POMOCY!!!!! 26.05.10, 19:25
        Witaj Dagmaro myśle że ciężko będzie Ci wskazać jednego lekarza my wszystkie
        przeszłyśmy też piekło zanim ktoś mądry odkrył unas Fibromyalgie ,ale z opisu
        twojego jest duże prawdopodobieństwo że równierz masz Fib.... mieszkasz na
        Śląsku mi wykrył tą chorobę doktor Dyczek z Krakowa ,pracuje on na Skawińskiej i
        prywatnie możesz spróbować jeśli chcesz dam Ci namiary .Moje GG:3587579 albo tu
        napisz
        pozdrawiam trzymaj się Mena
        • jolanta534 Re: POMOCY!!!!! 26.05.10, 22:32

Dagmaro reumatolog lub neurolog po wywiadzie i po bolesnych punktach postawią ci diagnozę,popytaj znajomych chorych na reumatyzm o doświadczonego reumatologa.
          Tyle mogę ci poradzić i nie załamuj się,kontaktuj się tu z nami!
          Pozdrawiam i życzę wytrwałosci Jola.
          • myalgan Re: POMOCY!!!!! 27.05.10, 05:33
            witam
            wiemy jak to jest wszystkie przechodza lub przechodzily takie meki
            skup sie tez na ewentualnej nerwicy leki na nerwy duzo pomagaja w
            naszej chorobie
            ja w zaden sposob nie chce cie urazic ale powinnas wlasnie zaczac
            jakies leki uspokajajace jesc zeby nie doprowadzic sie do depresji i
            wyczerpania nerwowego bo bedzie ci jeszcze dalej do powrotu w miare
            normalnego zycia
            psycholog rozmowa i leki lekkie psychotropowe a potem dalej dopiero
            tak ja mialam walczylam z bolem 10 lat mam diagnoze bole calkiem nie
            przeszy sa raz mocniejsze raz da sie zniesc
            pamietaj calego swiata i tak sama nie zmienisz pamietaj liczysz sie
            tylko ty i na tym sie skup
            lekkie leki psychotropowe(ja jem amitryptyline juz 11 lat)a obiecuje
            ci ze zaczniesz sie lepiej czuc nie po dniu czy dwuch ale 2 tygodnie
            i potem pomyslimy co dalej
            prosze nie zalamuj sie bo to jest najgorsze w tej chorobie
            masz male dzieciatka dla nich szukaj prawdy
            no i jak kazdemu radzimy badania na porelioze (wb)w obu klasach igg
            igm
            pozdrawiam na dzis tyle moge
            an
            • myalgan Re: POMOCY!!!!! 27.05.10, 05:35
              sorek tam przy koncu miala byc borelioza to tez skutki choroby mylic
              literki no ale my to sie tam rozumiemy ty tez sie do tego
              przyzwyczaisz
              an
      • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 02.08.10, 18:06
        ..
        • jolanta534 Re: POMOCY!!!!! 03.08.10, 00:03

Co się dzieje Dagmara?
          Długo się nie odzywałaś,czy byłas u reumatologa lub neurologa?
          Postaraj się o skierowanie do szpitala reumatologicznego od
          specjalisty,najlepiej do Ustronia!
          Tam zrobią ci kompleksowe badania rózne!Jesli nie tam,o do innego
          reumatologicznego...nie daj się zbywać!
          Idż do psychiatry,oni też znają tę chorobę a musisz coś brać na depresję,bo
          napewno jestes załamana...,to chociaż będziesz miała siłę do walki z
          chorobą,wiem o mówię,trzymaj się i napisz co się dzieje teraz?Pozdrawiam :)
          • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 03.08.10, 11:45
            Pisałam swoją skróconą historię 26.05.2010r.Bardzo dziekuje wam kobietki za odpisy...
            Niestety nie posiadam komputera,nie bede na bierzaco-przepraszam.a oto w skrocie odpowiedz na to co mi napisalyscie lub pytalyscie..
            uzupelniam magnez,potas i nic...szynę mialam przepisana przez lekarza ORTODONTE to taki plastik na dolna szczeke,ponoc miala pomoc w bolach glowy,szczeki i karku...wiec szkoda wieliej kasy bo znow nic.
            Na zatoki dostalam antybiotyk,krople i odpowiedz ze taki rodzaj bólu glowy z jakim przyszlo mi się budzic i zasypiac dzien po dniu nie są powodem zatok.KONIEC.I DO DOMU.
            BORELIZA wynik ok.A do krakowa mam 2 godziny autem którego nie posiadam w jedna strone i 2 godziny z powrotem.nie mam w tej chwili sily fizycznej na taki wyjazd,narazie dzieki za mozliwosc namiarow na doktora Dryczka.
            Ledwo co przynosze zakupy i to z torba na kolkach.
            U reumatologa i neurolaga tez bylam,zaden z nich nic o bolesnych punktach nie wiedzial...
            Reumatolog swierdzil ze takich przypadkow jak ja nie ma, a neurolog ze jest taka choroba ja Fibromialgia ale jest to choroba dyskusyjna i pewnie nie do wykrycia w Polsce!!!
            A drugi reumatolog stwierdzil ze jak mnie bola nogi skoro na 2 pietro sama weszlam i na dodatek fajnie wygladam itp.
            I na koniec o nerwicy.Jest bardzo źle.chyba to znacie,a może się myle...KRZYK,MARUDZENIE,NARZEKANIE na najblizszych a tak naprawdę na ból/bóle który jest „niekonczaca się opowiescia'',towarzyszem w WC ,na ulicy,urodzinach który nas,mnie nie opuszcza i w większości jest nie do wytrzymania.A jednak wytrzymujemy,dajemy rade...SKAD CZERPIECIE SILE???Mnie ja daje chyba Bóg.DZiekuje mu za to ze cierpie JA a nie moje dzieciaczki.
            W te lato najbardziej dokucza mi GLOWA,ZATOKI,SKRONIE,BOKI GLOWY-NAPIECIOWY PLUS POTEZNY BOL POTYLICY ORAZ KARK tj.KREGOSLUP SZYJNY,LEDZWIOWY,MIESNIE PLECOW.
            Żoladek się uspokoil,nogi do wytrzymania-mam wybor??miesnie ,stawy do przezycia.Za to doszły lęki,biorę ZOMIREN(efekty marne)serce wali a z psychotropow wyprobowalam ok.10-15 rodzaji.
            Jestem ok.10 miesiecy w kontakcie z psychologiem.jestem już tak nerwowa ze rzucam przedmiotami,trzaskam drzwiami-bardzo mi wstyd.
            Dzieciaki doprowadzaja mnie do szalu,od rana halas,kłótnie,szarpanina,popychanie.płacz,piski,kawały co zdrowa osoba miala by utrzymac nerwy na wodzy,wieczny balagan itd.,itp.
            Wiem ze to dzieci i czas szalenstw ale mnie ten halas wykancza o poglebia ból...czesto mysle ze pewnie chceliby anna mame-zdrowa...jaka mnie zapamietaja???płaczaca zrzędę z chustką na głowie z czestym „zle się czuje-dajcie mi spokoj”??wiem ze rozumieja.czy ktos tez ma dzieci??moje-5lat przedszkole-7lat-1 klasa.jak sobie dajecie rade??ja daje z siebie wszystko bo nie mam sily nawet wstac.prawie nikt mi nie pomaga.duzo piszecie kobietki o dzieciach dla nich żyj-zdrowiej.to nie jest taki proste.JA DLA NICH ŻYJE!!!czesto marze o dniu bez bólu,jedni o wczasach,samochodzie,wygranej w lotto itp.czesto marze jak to jest,jak widzi swiat osoba bez bólu.Tak malo się smieję.POZDRAWIAM.tak kocham się smiac DZIEKUJE

DAGMARA-Dagusia
            (zawsze chcialam mieć corke i miala mieć takie imie)
      • anka_azf Re: POMOCY!!!!! 18.08.18, 20:43
        Bardzo polecam olej CBD 10% z allegro - sprawdziłam i działa!!! Anna
    • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 02.08.10, 17:56
      .
      • myalgan Re: POMOCY!!!!! 03.08.10, 04:20
        dagmara-5 napisała:

> .
        =====================================================================
        dziewczyno ale ze co
        napisz co sie dzieje
        nie daj sie
        napisz
        moze ci cos doradzimy
        wiem ze brak ci sil ale musisz napisac co sie dzieje
        jesli mysle ze to depresja to potrzebujesz wypoczynku od wszystkich
        i wszystkiego
        tak jak jola pisze idz do psychologa lub psychiatry pogadaj da ci
        jakis lek i zaczniesz widziec swiat troszeczke bardziej w kolorze
        pisz pisz bo to jedyne wyjscie i nie mysl o zlym masz dzieci trzymaj
        sie tego tobie bedzie dobrze ale ci co zostana beda bardzo cierpiec
        pozdrawiam
        napisz co jest
        an
    • jolanta534 Re: POMOCY!!!!! 03.08.10, 21:31

Dagmara napiszę ci na pocztę gazetową namiary na moją kuzynkę,tzn.numery jej telefonów.
      Ona mieszka w Rudzie Sl.i ma szczęście na lekarzy,chodzi o to ,ze leczyła siebie i rodzinę u kumatych doktorów nie takich,co to studia za pieniadze pokończyli.
      Ale ona sama ci powie ok?
      Pozdrawiam Jola :)
    • andr-x Re: POMOCY!!!!! 04.08.10, 19:13
      witam /
      to ja bym ci polecał udać się do przychodni zdrowia psychicznego
      na nowym bytomiu [ naprzeciwko "florianki" ] /
      tam chyba już mają nawet kilku z fibromialgią /
      jakiś cykl antydepresyjny na początek powinien ci pomóc
      no a potem jakieś lekkie psychotropy też ci stopniowo
      dobiorą / to powinno w pewnym stopniu pomóc /
      poza tym musisz starać się nie nakręcać żadnymi, ale to żadnymi
      stresogennymi sytuacjami, bo wszelkie napięcie mięśniowe
      u ludzi z f. jest odczuwane jako ból /
      ewentualnie jeszcze jak coś ci wyszło z tymi wynikami
      na borelioze to może spróbuj najpierw pójść tym tropem,
      żeby rozwiać ewentualne wątpliwości /
      pozdrawiam /
      • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 16.08.10, 14:05
        DROGI ANDR-XIE
        O tej przychodni o której piszesz wiem już ok.13 lat(mam 33).Nic mi nie wiadomo że mają tam kilku z fibromialgią.
        Wybieram się na dniach po nowe leki choc 10-15 rodzaji już wypróbowałam przez lata,a co do nakręcania się żadnymi ale to żadnymi syt.stresogennymi to u mnie nie możliwe-poczytaj-Dagmara-5 03.08.10 11:45.
        Zresztą dzieciaki potęgują mi ból ale o dziwo ostatnio 6 dni ich nie było(wakacje poza domem)a ból większy niż są.
        Często mam mega stres i ból do wytrzymania i na odwrót spokój,cisza itp. i ledwo żyję i widzę.
        Zauważyłam zmianę bez przerwy lokalizacji i natężenia często nie wiem z czym się obudzę jutro.
        Pozdrawiam.Dziękuję

DROGA MYALGAN I JOLU
        Nie mam komputera,nie planuję w najbliższym czasie zakupu-korzystam z biblioteki w godz.urzędowania jeśli akurat jest wolne,internet czynny bo np.nie ma awarii a drukarka sprawna.Jeśli jesteście zainteresowane,a ja jestem,możemy sie telefonami powymieniac w celu kontynuowania znajomości na birząco.
        Do kuzynki zadzwonię,ale ja się do wszystkiego długo zabieram,po śląsku to że mam RUŁĘ.Tym optymistycznym akcentem mimo obłdowanej głowy lodem z wkładów z lodówki turystycznej i żelowym z apteki(POLECAM-REWELACJA-NA ZIMNO I GORĄCO)żegnam a że kończycie
        aforyzmami to ja też coś od siebie:)

"Sztuka życia polega na tym by cieszyc się małym i umiec znieśc bardzo wiele"

"Najważniejsze szczęście w życiu to przekonanie,że jest się kochanym za to kim jesteśmy,albo jeszcze lepiej pomimo tego,kim jesteśmy"
        • myalgan Re: POMOCY!!!!! 16.08.10, 16:57
          Trzymaj sie twojego aforyzmu
          pozdrawiam
          an
        • dobbiaco Re: POMOCY!!!!! 31.08.10, 20:13
          Witaj,Dagmaro!
          Mam te same objawy-i mam wykrytą testami boreliozę!Odchodziłam od zmysłów-z bóli
          głowy-ale-mając w styczniu na plecach rumień-ewidentny boreliozowy-nie
          potrafiłam tego skojarzyć..Rumień potrafi się pojawić po latach chorowania-a ja
          zawsze tak się czułam-że "coś mnie bierze"-i dostawałam antybiotyki.Jako dziecko
          miałam reumatyzm odogniskowy-i lekarze wiedzieli,że bez antybiotyku-sama nic
          nie zwalczę.Może dlatego borelia nie uderzała tak jawnie i ..totalnie..Przeszłam
          operację endoprotezy biodra;weszłam w menopauzę-i tak osłabiony organizm stał
          się łatwiejszym łupem dla kolejnego uderzenia boreliozy..Przejście przez Golgotę
          wizyt u niedouczonych,głupich lekarzy-z odsyłaniem do psychiatry-także mam za
          sobą..(początkowo myślałam,że to burza menopauzy-takie totalne
          osłabienie..)Boreliozę badałam przez niemal cały rok-2008;z Elisą;kosztownym PCR
          w Poznaniu i innymi testami..Wszystkie wychodziły ujemne na BB,przez trzy
          kwartały-cały 2008 mam wyrwany z życia;z 8-miokrotnym zabieraniem przez
          pogotowie na SOR-i rewelacyjnymi badaniami podstawowymi-a z takim
          bólem;bezsennością;niedowładami;lękami;utratą pamięci;dezorientacją i wszystkimi
          innymi objawami-boreliozy+bartonelli i CPN+mycoplazmy..NaJBARDZIEJ..POMÓGŁ MI-W
          SENSIE ZROZUMIENIA MYCH OBJAWÓW-LEKArZ-PSYCHIATRA-Z POWODU,ŻE JEGO MAMA TEŻ MA
          BORELIĘ-I ON WIE,JAK SIĘ CZŁOWIEK WTEDY CZUJE..bIORĘ AMITRYPTYLINę(sorry za
          capsa!)-bardzo wycisza i pozwala na sen!!!Wiem,jak człowiek czuje się o krok od
          szaleństwa z bólu-i jakiegoś takiego..wewnętrznego napięcia-przy atakach
          choroby..Masz ogród-mógł Cię ukąsić kleszcz;jego nimfa-larwalna postać-mniejsza
          od ziarnka maku-nawet lata wstecz..mogłaś nie zauważyć..W pracach doktorantów
          weterynarii-na temat zoonoz-opisane są odkleszczowe i borelia-wymieniana jest
          jako choroba przenoszona nie tylko przez kleszcze,ale i przez komary!!Możesz
          więc mieć Bb;nie sugeruj się ujemnymi wynikami testów-bo mnie dodatnia Bb wyszła
          przy..bodajże 5-tym badaniu-do tej pory najlepszym testem-Western
          Blotem..Lekarze mówiący,że..nie ma tak wielu zmasowanych objawów-i wysyłają do
          poradni Zdrowia psychicznego-nie wierz im!Już z samego traktowania tej choroby
          przez lekarzy-można wpaść w depresję!!!Mnie zrozumienie choroby przez
          psychiatrę-bardzo pomogło!Skierowała mnie do Poradni Walki z Bólem-i po
          zastrzykach blokady niesterydowej do potylicy-bóle boreliozowe-dalej straszne-w
          głowie pojawiają się,jako ..zaledwie ćmienie!Oczywiście-leczono mnie także na
          przyczynę-boreliozę..Państwowy zakażnik-obiecywał wlewy z biotraxonu-w leczeniu
          szpitalnym-ale na obietnicach się skończyło..Dostałam antybiotyk na
          miesiąc-i..koniec leczenia-mimo ponownego dodatniego Western Blota..Leczyłam
          prywatnie-u "Lekarza Warszawy"-dra Kurkiewicza,który sam to piekło
          niezdiagnozowanej borelii przeszedł-i wie,co to za piekło..Leczy metodą
          niestandardową-amerykańskiego doktora Burrascano..metodą wielu
          antybiotyków-przez dłuższy czas-w b.dużych dawkach;przez nawet ponad 2
          lata..BARDZO MI POMÓGŁ!Choć leczyłam się zaledwie rok-w pulsach
          kilkumiesięcznych-bo..koszta są ogromne tej kuracji-a ja-z powodu zdiagnozowanej
          Bb i..niemożności podniesienia głowy z poduszki-pracować nie mogłam-i
          wylądowałam na wcześniejszej emeryturze-która..wiadomo,jaka w Polsce
          jest..Bardzo mi pomógł ten rok na antybiotykach..Ale..bóle ciała mam nadal..Tak
          jest-jak piszesz!"Godzina chodzenia-godzina leżenia"..Z tym,że ból i osłabienie
          nie pozwalają mi czasem z łóżka wstać..Także drażnił mnie hałas-i jako taki
          odbierałam..mój cud na Ziemi-Muzykę-z którą był związany mój wykonywany
          zawód..Tragedia dla mnie..Ani do emerytury dorobić-struny-jak inne
          mięśnie-atakują toksyny bakterii Bb-i są okresy,że w ogóle nawet mówić nie
          mogę..Najważniejsze,że ulżył mi ból głowy-i trochę światłowstręt..Ale-niemal nie
          wychodzę-bo mam zawroty głowy..Samochód musiałam sprzedać-bo..stał nieużywany-ja
          się z domu niemal nie ruszam a z powodu zawrotów głowy-za kierownicę usiąść bym
          się bała..
          Diagnozę Bb postawić niezmiernie trudno-nazywana jest "wielkim imitatorem"-czego
          do wiadomości nie przyjmują lekarze..Metoda-skuteczna-leczenia-jest ..zbyt
          kosztowna dla NFZ;poza tym-coraz więcej chorych na długoletnie SM-testami
          wykrywa u siebie boreliozę-więc..możliwe,że choroby neurologiczne nie
          wyjaśnionej dziś etiologii-są skutkiem wieloletniej niewykrytej
          boreliozy..Bakteria odkryta w końcu lat 80-tych-może wszak towarzyszyć
          ludzkości-od wieków-i wszelkie "starcze
          demencje";paraliże;Parkinsony;Alzheimery;leżenia staruszków w łóżkach-czy na
          inwalidzkich wózkach-mogą być skutkiem
          Bb;bartonelli;babeszjozy;Chlamydiozy-poszukaj w necie strony CPN-chlamydia
          pneumonia-i zobacz,jakie ma podobne objawy!!!!Jeśliby NFZ uznał Bb za chorobę
          taką,jaką jest w istocie-państwo wydałoby majątek na renty-choćby dla
          leśników!Wszystkim można zarazić się od kleszcza..i częścią schorzeń-OD
          ZWIERZĄT!!!!!Musisz się dokładnie przebadać-nawet,jeśli Bb nie masz-tylko coś
          innego-to lekarz-specjalista od Bb to zaraz wyłapie!Blisko masz w Zabrzu lekarza
          specjalistę od Bb-namiar uzyskasz na stronie Stowarzyszenia Chorych na
          Bb..Musisz coś zrobić-bo nic nie jest tak szkodliwe dla organizmu-jak
          ciągły,silny ból!To Cię zniszczy;zniszczy Twoje relacje z rodziną;oni na razie
          nie rozumieją,co się z Tobą dzieje-a Ty-poprzez ból-zaczniesz na nich
          patrzeć,jak..na wrogów!Wiem,bo sama przez to przeszłam!Miałam ochotę..wyjąć
          sobie gałki oczne;zakładałam..czarne rolety-a rodzina była najlepsza-gdy sama
          się zajmowała sobą..(takie bóle oczu i głowy-z mrowieniem kończyn-występuje
          także przy ukąszeniach przez kleszcza..Bartonella-daje takie straszne bóle
          stóp-że poranne wstawanie..porównuje się do rozrywania granatu-w
          stopach..Ja..gdy mam lepszy dzień i porwę się na jakieś lepsze
          sprzątanie-następne dwa dni mogę funkcjonować tylko o kulach-i
          to..skromnie..)Dla mnie..priorytetem stała się ..cisza-i brak wysiłku..Totalna
          niechęć do wszystkiego,co wymagało jakiegokolwiek nakładu wysiłku..Straszne
          zmiany psychiczne-gdy wszystko ;cały świat-oglądałam przez pryzmat
          bólu..Straszliwego bólu-którego nie uśmierzał Ketonal i tRAMAL..Masz dom na
          głowie-i nikt Ci nie pomaga..Nie wyobrażam sobie Twojej męki!!Koniecznie jedż do
          tego Zabrza!!tam uzyskasz pomoc!! I nie unikaj wizyty u psychiatry-depresja jest
          jednym z objawów Bb;leki przynoszą ulgę;przynajmniej w czasie bólu-człowiek nie
          boi się,że umrze..Ja tak miałam-i wiem,że tak mają przy herxach(napadach
          choroby)inni chorzy na Bb i inne odkleszczowe..Jeśli mogłam zasnąć-to przy
          zapalonym świetle..Dziś z tym jest lepiej;amitryptylina prócz antydepresanta-ma
          też działanie przeciwbólowe..Pozdrawiam Cię!Wiem,w jakim piekle jesteś!Poszukaj
          pomocy w Zabrzu-gdy lekarz stwierdzi,co Cię toczy-i zaczniesz leczenie-musisz z
          rodziną porozmawiać i im naświetlić stan,w jakim się znajdujesz!Oni muszą Ci
          pomóc..I..wiedz,że na początku leczenia-JEST GORZEJ!!Toksyny umierających
          bakterii tak samo działają ujemnie-po raz ostatni-na komórki nerwowe-jak żywe..
          vero amore
    • myalgan Re: POMOCY!!!!! 23.08.10, 03:07
      czesc
      wiesz mi znowu latwiej jest pisac niz rozmawiac przez telefon tu
      moge zastanowic sie nad slowem jakie wstawic a w rozmowie to bys
      zasnela rozmawiajac z kims kto zapomina polowy polskich slow
      ogolnego stosowania
      zostaje wiec pisanie w mometach gdy masz dostep do kompa
      sorek
      pozdrawiam
      an
      • ewax100 Re: POMOCY!!!!! 01.09.10, 11:23
        Dzięki Dobbiaco za ten wpis:) nic dodac nic ująć -tak jakbym
        czytała samą siebie. Takzę tak bardzo cierpiałam i miałam boreliozę
        a wczesniej latami diagnozowano fibromialgię.Leczyłam się
        antybiotykami pół roku w Krakowie tak jak TY i czuje się dobrze.
        Dostałam jakby nowe zycie po 30 latach w niesamowitych bólach.Nie
        mogłam pracować -10 lat byłam na rencie a obecnie na świadczeniu
        p/emerytalnym.Straciłam najlepsze lata życia a teraz żyć za 640zł
        nie jest łatwo.
        Może Twoje czy moje doswiadczenia otworzą wielu cierpiącym oczy że
        przyczyną może być właśnie borelioza.Ja nie pamietałam ugryzienia
        kleszcza ale wynik miałam dodatni Western Blotta z tym że
        cierpiałam od dzieciństwa więc mogłam nie pamiętać.Pozdrawiam:)
        • myalgan Re: POMOCY!!!!! 01.09.10, 16:03
          to samo odczucie
          te same wedrowki ta sama diagnoza po 10 latach
          mloda rob badania na borelioze
          pozdrawiam
          an
          • mirax45 Re: POMOCY!!!!! 03.09.10, 18:43
            witam,ja rowniez zaliczylam wedrowke od specjalisty do specjalisty i rozne diagnozy uslyszalam az w koncu reumatolog stwierdzila mi fibromialgie oraz kiedy przebywalam w niemczech potwierdzil mi ta diagnoze dr,weiss.Obecnie jestem po tescie boreliozy i jednak okazuje sie ze to fibro zaszalala w moim organizmie.kontakt do mnie:::nr gg25992327.Pozdrawiam milo:)
    • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 28.09.10, 16:34
      Pani doktor Elżbieta Mokrosz stwierdziła u mnie fibromialgię na PIERWSZEJ wizycie. Przyjmuje w Zabrzu w poradni "CENTRUM" na Szczęść Boże 1 (tel. 32 271-19-47) i w poradni "SALUBRIS", na ul. Wolnośći 338 B(na przeciwko PZU) (tel. 370-22-96). Mam na tyle dobrze dobrane leki, że jakoś funkcjonuję. A może by tak założyć taką (okoliczną) grupkę wsparcia i spotykać się czasami w realu??? Moje GG: 2775125

Pozdrawiam :)

• jolanta534 Re: POMOCY!!!!! 29.09.10, 17:35
        Witaj a czy mogłabyś napisać jakie leki bierzesz :) tak z ciekawosci pytam,bo ja teraz też jakoś wytrzymuję na swoich lekach ,przedtem,to był horror...
        Jeszcze sę wybieram na konsultację do Poradni Leczenia Bólu.
        Pozdrawiam serdecznie Jola.
      • myalgan Re: POMOCY!!!!! 30.09.10, 04:01
        margonia-o napisała:

> Pani doktor Elżbieta Mokrosz stwierdziła u mnie fibromialgię na PIERWSZEJ wizyc
        > ie. Przyjmuje w Zabrzu w poradni "CENTRUM" na Szczęść Boże 1 (tel. 32 271-19-47
        > ) i w poradni "SALUBRIS", na ul. Wolnośći 338 B(na przeciwko PZU) (tel. 370-22-
        > 96). Mam na tyle dobrze dobrane leki, że jakoś funkcjonuję. A może by tak założ
        > yć taką (okoliczną) grupkę wsparcia i spotykać się czasami w realu??? Moje GG:
        > 2775125
        ============================================================czesc
        prosze napisz jeszcze w jaki sposob i tak szybko pani doktor stwierdzila u ciebie fibromialgie
        mieszkam bliziutko moze tez sie wybiore i dowiem sie czegos nowego o swojej chorobie
        jaka specjalnosc ma pani doktor i termin termin dziewczyno mnie interesuje
        wlasciwie to tez mam ustawione leki ale warto by potwierdzic chorobe i zredukowac leki
        za informacje dzieki
        an
        >
        • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 30.09.10, 11:37
          DROGA DOBBIACO

mam pani bardzo dużo do napisania ale mam pogorszenie bólu i nie daje rady myślec.
          Nie posiadam komputera,siostra chodzi do biblioteki,ja jej pisze a ona przepisuje i robi mi wydruki.
          Wiem i wierze że tak jak po burzy świeci słońce to po nasileniu przychodzą dni godziny że jest i będzie lepiej.
          To dla mnie ogromnie ważne że MNIE PANI TAK DOSŁOWNIE ROZUMIE I DAŁA mi PANI TYLE RAD I TYLE DO MYŚLENIA i chociaż nie wypijemy kawy wiem że jest ktoś kto wyciąga do mnie rękę,jednak w tej chwili nie mam siły jej podac.
          Często,ba codziennie idę ulicą z zamkniętymi oczami(odpowiednie nakrycia głowy mi to umożliwiają) jednak wiem że jak upadnę podniosę się i pójdę dalej.
          Mam małe dzieci dla nich muszę życ one muszą miec mamę nawet na wpół żywą,ja jej nigdy nie miałam,była jest 4 przustanki od mojego adresu.

Dziękuję-myślę o tym co mi pani napisała codziennie.
          Mam kilka zwierząt;z królikiem w ubiegłe lato chodziłam na całe dnie do ogrodu a 8 lat temu przeszłam bardzo cięzko TOXOPLAZMOZĘ.Byłam w 1 miesiącu ciąży.dotykałam chorego kota....
          DZIĘKUJĘ-"ZA WCZEŚNIE UMIERAC"

Dagmara
          VERO AMORE
    • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 30.09.10, 18:55
      Drogie Dziewczynki.....
      Pani doktor Mokrosz jest neurologiem (i podobno też alergologiem). Jeśli chodzi o termin w Salubrisie, to mnie jeszcze udało się na 8 października. Nie wiem czy są terminy na ten rok. W Centrum podobno tylko prywatnie. Podałam wcześniej telefony, proszę się upewnić, bo nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Jak pani doktor stwierdziła FM? Sama jestem w szoku. Weszłam, opowiedziałam o moich problemach i po prostu stwierdziła [a właściwie potwierdziła moje podejrzenia, które trzymałam w "ścisłej tajemnicy" ;) ], że to postać fibromialgii.
      W tej chwili biorę Movalis 1X rano, po południu: Zaldiar, Tramal po 1 tabl. i Myolastan 1/2 tabl., a prawie przed snem Zaldiar, Tramal, Myolastan po 1 tabl. i dodatkowo 2 łyżeczki Hydroxyzinum w syropie (mam problemy ze snem). Ten zestaw popołudniowy dołożyłam sobie sama kilka dni temu, bo strasznie mnie roznosiło. Teraz da się wytrzymać. Z tego co się "doczytałam" na każdego działa inny zestaw leków. Pomocne mogą być też antydepresanty, podnoszą próg bólu! Ciekawa jestem rezultatu wizyty w Poradni Bólu ....
      Pozdrawiam
      • jolanta534 Re: POMOCY!!!!! 30.09.10, 19:20

Margoniu dzięki za podanie leków i masz rację na każdego działa inny zestaw ale to było z ciekawosci :)
        Napisz jeszcze jaką dawkę tramalu bierzesz i czy nie boisz się uzależnienia od myolastanu?
        A jeżeli możesz to opisz swoje dolegliwości i napisz czy pani doktor badała ci punkty spustowe :)
        Pozdrawiam i napiszę po wizycie w Poradni.
        Wszystkiego dobrego Jola.
        • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 01.10.10, 19:11
          Witaj Jolu.
          Biorę Tramal 50 mg.
          Czy nie boję się uzależnienia? Jak zwijam się czasami z bólu to nawet o tym nie myślę. Oczywiście staram się rozsądnie dawkować leki. Jeśli muszę wziąć coś dodatkowo, to znaczy że NAPRAWDĘ MUSZĘ.
          Nie miałam testu na punktach spustowych (sama sprawdzałam jednak dość ostrożnie) ale miałam za to plik możliwych badań. Wszystkie w normie. Co do objawów to trudno jednoznacznie je opisać. Zróżnicowany ból, a więc kłucie, rwanie, pieczenie, "rozsadzanie", uciskanie, drętwienie wszystkiego oprócz głowy. Wrażliwość skóry na dotyk, puchnięcie kończyn dolnych, zespół niespokojnych nóg, kołatanie serca w czasie spoczynku, zaparcia.... Czy o czymś zapomniałam :))
          Jeden z lekarzy powiedział mi, że to taka .... modna choroba. Tylko, że moda przeminie a z tym trzeba żyć. 8 października idę do neurologa. Może wyjdę mądrzejsza ......
          Pozdrawiam i czekam na wiadomości :)
          • jolanta534 Re: POMOCY!!!!! 01.10.10, 21:40

To ja ci napiszę jakie ja leki biorę od dłuższego czasu :)może czytałaś w moim wątku a jesli nie no to tak: 3x Neurontin 300mg to na ból i rozlużnienie mięśni,tramal pod nazwą Noaxuno na noc 200mg a na deprechę elicea 10mg rano.
            Poza tym witaminy minerały to tyle acha jeszcze Metocard po 25 rano wieczorem no i czasami na serce Milocardin.
            Przy tym leczeniu bóle mięsni są znosne ale i tak mam jeszcze zwyrodnienie kręgosłupa i kolan ale to już wiek ;) 3m sie Jola.
            • ewax100 Re: POMOCY!!!!! 05.10.10, 12:15
              Do margonia-o - i innych Nie chcę podważać dignozy lekarzy ale może powiem na swoim przykładzie -u mnie fibromialgię stwierdził sam konsultatnt krajowy w Reumatologii.Przepisał mi jedynie Tramal a ja nadal cierpiałam latami.Jeszcze raz powtarzam ze fobromialgię nalezy diagnozowac gdy wszytskie inne metody zawiodły,wszytskie inne badania wyszły dobrze-wykluczyły wszytskie inne choroby,które można zdiagnozowac właśnie tymi badaniami bo fibro nie da sie tak zdiagozować.Jedynie po objawach ,które są wspólne dla wielu chorób -dlatego można nie trafić z tą dognozą.Dlatego szukajcie.Ja jak dowiedziałam sie ze wynik na boeliozę mam dodatni to sie cieszyłam choć wydaje sie to nielogiczne :) bo dawało mi to nadzieje na jakieś leczenie a nie ciagle Tramal i Diprophos.
              Dlatego jesli nie zrobiłyście dotąd badań Wester Blotta za ok 220zł /nie Elisa!/ to zróbcie bo kazdy kto tak cierpi powinien zaczac od tego aby wykluczyć boreliozę.Niekoniecznie trzeba pamiętać ukąszenie przez kleszcza,niekoniecznie trzeba mieć rumień -ja sama jestem przypadkiem że nie miałam tego nie pamietałam może a wynik był dodatni.Pozdrawiam
              • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 06.10.10, 21:02
                Witam. Wszystko na co mnie dzisiaj stać to PRZEPRASZAM, JESTEM CHORA. Odezwę się jak będzie mi lepiej.
                Pozdrawiam
                • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 14.10.10, 11:02
                  Witam, znowu jestem. Dopadło mnie coś na podobieństwo grypy ale już jest dobrze. Z grypą, bo ta druga choroba daje w kość. Byłam u neurologa, który zmienił mi zestaw leków i niestety przepisano mi to czego tak bardzo się bałam, lek przeciwdepresyjny. A może jednak moje obawy są niepotrzebne? Może będzie lepiej? Na razie jestem w fazie prób i błędów w dawkowaniu bo mam wrażenie, że czegoś mam za dużo. Ciągle bym spała.... i chyba nie są te leki zbyt przyjazne dla mojego żołądka. Dostałam też skierowanie do poradni chorób zakaźnych, żeby wykluczyć boreliozę .... lub ewentualnie ją potwierdzić. Moja pani doktor chce mieć 100 procentową pewność. Ja też.
                  Nie zanudzam .... Do następnego razu ...
                  ps.
                  JOLU ..... dziękuję :)
                  • jolanta534 Re: POMOCY!!!!! 14.10.10, 20:44

Nie zanudzasz pisz nawet elaboraty!Nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę lekarza tak podchodzacego do chorego tak,tak zbadaj się na wszystko i będziesz miała wtedy pełną jasność co ci naprawdę dolega a z powodu bólów i innych dolegliwosci antydepresant jest potrzebny co by to lepiej znosić;)
                    • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 15.10.10, 17:47
                      Hej :))
                      Miałam dzisiaj dobry dzień. Nie stękałam i nie spałam po południu. Wzięłam się nawet za drobne naprawy odzieży na maszynie i .... dałam radę.
                      Dzięki Jolu za wsparcie. Napisz też co u Ciebie, bo nie chcę tutaj tworzyć autobiografii ;)

Serdecznie pozdrawiam....
    • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 17.10.10, 17:06
      jestem po pierwszym teście boreliozy.
      Pani doktor powiedziała że " to może byc borelioza" ale zanim wyśle mnie do lekarza chyba PULMONOLOGA,musze zaliczyc jeszcze ginekologa,okuliste i rezonans głowy(2 lata bóle:oczodoły,skronie,napięciowy i potylica jednocześnie) i tomograf nic nie wykrył...jeszcze badania na cytomegalię w obu klasach,toksoplazmoza i innymi słowy-niekończąca się opowieśc.
      nie ma końca a za wszystko stówkami dziennie płace,na szczęście mamy mieszkanie które wynajmujemy i musimy sprzedac.Co by było gdybym nie miała pieniedzy,nawet nie chce myślec.

Pani DOBIACCO czytałam z 10 razy to co mi pani pisała...Jak to miło ze strony Pana Boga że postawił mi panią na mej drodze...

Pani EWAX! 30 lat w tak ogromnych bólach ,to mi się w głowie nie mieści,to nie ja przechodzę piekło(5 lat poczatek mój,2 lata każdy dzień)życzę pani aby pani teraz po tym jak dostała pani nowe życie po diagnozie Bb. żyła jak najdłużej a po śmierci bez kolejki (jeśli taka jest)jako pierwsza weszła do nieba-TAM PONOC NIE MA BÓLU!!!
      • ewax100 Re: POMOCY!!!!! 18.10.10, 14:03
        Dagmaro proszę zwracaj się po imieniu:)
        dziękuję Ci za te słowa:) tak własnie jest jak piszesz dostałam nowe życie i Tobie tego także życzę z całego serca.Pomysl co mogę sobie teraz myśleć jak tyle lat słyszałam że mam urojenia że jestem hipochondryczką-jakoś teraz nie mam urojen jak tak nie cierpię a uwierz że cierpiałam przeogromnie i niewyobrażalnie oraz bardzo długo. Piszę to po to aby nigdy nikt nie uwierzył w takie diagnozy i nie poddawał się a walczył o prawdzwą diagnozę aby naprawdę móc się leczyć.Chciałbym Tobie jeszcze raz zwrócić uwagę bo piszesz że jestes po pierwszym tescie boreliozy/jakim?/aby było to badanie Wester Blotta a nie np.duzo tańszy test Elisa,który często wychodzi ujemny nawet gdy ktos jest chory dlatego nie jest tak wiarygodny jak mówią.Z tego co wiem to rzadko komu udaje się być skierowanym na NFZ na to badanie chyba ze w szpitalu bo jest ono drogie/ok.220zł/ dlatego przeważnie każdy robi to prywatnie.
        Życzę Ci zdrowia ,prawdziwej diagnozy,wytrwałosci a póki co mniej bólu....Pozdrawiam serdecznie
        • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 22.10.10, 20:33
          Poradnia chorób zakaźnych, to miejsce gdzie można dostać skierowanie na badanie w kierunku boreliozy.
          • ewax100 Re: POMOCY!!!!! 23.10.10, 15:34
            Jeśli tak to OK ale zwróć uwagę czy to będzie badanie Wester Blotta czy Elisa bo oba sa w kierunku boreliozy tylko Elisa jest duzo tańsza i zazwyczaj robia to badanie a podobno nie jest ono wiarygodne. Często wychodzi ujemnie a ktos jest chory.
            • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 26.10.10, 20:08
              Do ewax....

Miałam na myśli badanie Wester Blotta, na tamto może skierować każdy lekarz.
    • adrianawx10 Re: POMOCY!!!!! 24.10.10, 22:34
      przeczytaj ten artykuł

Prof. Dr. Dr. med. Johann A. Bauer, Falkenweg 1, CH-6340 Baar, Switzerland

Syndrom fibromyalgii (SFM)

Co to jest SFM? Co to jest fibromyalgia?

SFM (syndrom fibromyalgii) jest schorzeniem tkanek podporowych i aparatu ruchowego z bólami i objawami zmęczenia mięśni, wiązadeł i ścięgien (tkanek cielesnych składających się z włókien). «Fibro» oznacza składnik włókien, «my» składnik mięśniowy, «algie» stan bólowy. Możemy określenie zniemczyć i mówić o «Faser-Muskel-Schmerz» (FMS) tj. bólu włókien i mięśni, ale przyjęło się określenie «Fibromyalgie» i angielskie «fibromyalgia» (wysławiaj: Faibromäldsza).

Jak rozpoznaje się fibromyalgię?

Z reguły badania laboratoryjne nie charakteryzują się szczególnymi cechami, zwłaszcza nie wykazują żadnych zmian, które znajdujemy w klasycznym reumatyzmie, chronicznej poliartritidzie (CP). Taki prawidłowy i ważny fakt prowadzi do tego, że – w odróżnieniu od prawdziwego reumatyzmu – mówi się o «fałszywym reumatyzmie». Tymczasem, gdy w przypadku prawdziwego reumatyzmu należy stosować kortison, według reumatologów amerykańskich w fibromyalgii kortisonu nie wolno przepisywać.
      W 1990 roku reumatolodzy amerykańscy ogłosili «multi-center-criteria-study», w którym określono kliniczne kryteria badań. Pacjenci muszą odczuwać ból przez, co najmniej trzy miesiące i muszą wykazywać przynajmniej 11 z 18 ustalonych punktów, które bolą pod wpływem nacisku. Lekarz naciska kciukiem lub palcem wskazującym, do celów naukowych zastosowano aparaty, które wykonują ściśle zdefiniowany nacisk na centymetr kwadratowy. Wrażliwe na nacisk miejsca nazywają się «tender points» i nie wolno ich mylić z «trigger points» u bólów myofascialnych, które są bolesne spontanicznie, a pod wpływem nacisku mogą wywoływać ból w innym miejscu ciała – nazywamy to przeniesione działanie «referred pain», porównywalne z działaniem na odległość u punktów akupunkturowych.
      Właśnie podobieństwa, które prowadziły do wymieniowych możliwości zamiany, były dla Bauera i Heinego bodźcem do zamysłu oraz do przebadania tego, co jest dla nich wspólne. Okazało się już, że «trigger points» według pracy grupy skupionej wokół Melzacka w 71% pokrywają się z punktami akupunkturowymi i że znowu punkty akupunkturowe wg Heinego w 80% przypadków pokrywają się z anatomicznie zdefiniowanymi wiązkami naczyniowo-nerwowymi, czyli punkty akupunkturowe można było rozpoznać oraz oznaczyć je jako otwory akupunkturowe, z których wychodzą wiązki naczyniowo -nerwowe. Spoglądając na 18 «tender points» było dla Bauera uderzające, że są one również zgodne ze znanymi punktami akupunturowymi. To było dla Bauera bodźcem, poszukiwania podczas operacji ręki nogi takich otworów, które swoim położeniem są zgodne z punktami akupunkturowymi. Takie otwory zostały znalezione na kończynach, udało się stwierdzić, że w zupełnie określonych obszarach jest zgromadzonych od 6 do 8 takich otworów, a to właśnie u pacjentów, którzy niezależnie od operacji narzekali na przenoszące się bóle.

Tak zrodziła się diagnostyka za pomocą akupresury. Podczas jej wykonywania postępujemy zupełnie tak samo jak podczas wyszukiwania bolesnych «tender points», z tą różnicą, że stopniowo namacane są wszystkie punkty południka jelita, płuc i południka perikardialnego. Duża ilość punktów umożliwia bardziej dokładną diagnostykę, niż tą, jaką umożliwia 18 «tender points». Udało się dowieść, że fibromyalgia bardzo często zaczyna w jednym kwadrancie i aż w przeciągu dziesięcioleci rozwinie pełny obraz oznaczany jako generalizowana fibromyalgia, a który mają na myśli reumatolodzy amerykańscy, kiedy żądają, aby pacjenci wykazywali bóle we wszystkich czterech kwadrantach. Na przykład fibromyalgia pojawi się u młodej dziewczyny, kiedy ta rozpocznie naukę i jest mylnie diagnozowana jako zapalenie ścięgien. Parę lat później boli ramię, kark, potylica, jeszcze później także przeciwległa strona lub noga po tej samej stronie. Dojdą bóle w krzyżu, zwłaszcza podczas lub po ciąży. W końcu, po dziesięciu lub kilku latach, «boli wszystko»: I stadium w tym przykładzie objęło jeden górny kwadrant, II stadium objęło jeden z kwadrantów sąsiednich, III stadium to w pełni rozwinięty obraz, generalizowana fibromyalgia.

Fibromyalgię można wykazać za pomocą diagnostyki akupunkturowej
      i od tej chwili przestaje być diagnozą z zakłopotania.

Symptomy i syndromy towarzyszące

Bóle w przypadku fibromyalgii nie znają granic. Są nieograniczone w swojej intensywności, bez granic w swoim rozszerzaniu. Mogą to być bóle ciągłe, mogą się też zmieniać, w zależności od części ciała, siły, trwania i częstości. Mogą przejawiać się jako syndrom «boli mnie wszystko », ale także jako «ból przenoszący». Pacjenci opisują go jako głęboki ból mięśni jako, pieczenie, skurcze, bóle strzelające, ukłucie nożem, zatknięty nóż. Bardzo często bóle i sztywność są gorsze z rana, często obciążane grupy mięśni bolą intensywniej. W stawach szczękowych mogą występować bóle, zaostrzające się aż do najsilniejszych bólów twarzy. Do tego dochodzą problemy z zatoką szczękową i zębami. Często dochodzi do ekstrakcji zęba a pacjent narzeka na bóle fantomowe w już nie istniejącym zębie.

Kolejnymi częstymi objawami są:
      Bóle podczas krwawień menstruacyjnych, bóle w klatce piersiowej, trudności sercowe / nerwica sercowa.
      Zmęczenie
      Pacjenci różnie opisują zmęczenie. Jedni są zmorzeni fizycznie, drudzy są wyczerpani umysłowo, brak koncentracji. Cała energia stopniała jak lód. Niektórzy opisują ołowianą ciężkość kończyn, która pozbawia wszystkich sił.
      Zaburzenia snu
      Pacjenci z reguły nie mają kłopotów z zasypianiem. Jednak właściwy sen jest zakłócony, jakby bóle budziły pacjenta z głębokiego snu. Często pojawia się apnoe w czasie snu, jak też drgania i tiki mięśni (niekontrolowane ruchy rąk i nóg aż do «restless legs syndrome »), zgrzytanie zębami. Wzorzec spania jest zupełnie inny niż u pacjentów cierpiących na depresję.
      Jelito drażliwe
      Około 20 - 40% pacjentów cierpi na ból brzucha, zaparcia, biegunkę, wzdęcia i mdłości. Czasami wydaje się, że bóle są «zawieszone z przodu i z tyłu na łuku żebrowym» lub, że wychodzą z woreczka żółciowego.
      Bóle głowy
      Atakom bólu towarzyszą bóle potylicy, tinnitus, opuchnięcia powiek. Rzadka jest jednak migrena.
      Objawy neurologiczne
      Są wykazywane odczucia zdrętwienia i mrowienia w kończynach, nadwrażliwe obszary skóry, obrzęki rąk i nóg, zaburzenia sprawności i chodzenia. Neurolodzy jednak nie znajdują żadnych zmian chorobowych.

Diagnozy często stawiane zamiast fibromyalgii:

Artroza stawu ramiennego, syndrom kręgów szyjnych, mostkowych lub lędźwiowych, bóle pleców, wysklepione tarczki międzykręgowe (jeszcze nie wymagające operacji, albowiem nie chodzi o faktyczne wypadnięcie tarczek międzykręgowych), artroza zespolenia krzyża i małych stawów kręgowych, syndrom fasetowy, artroza stawu biodrowego i kolanowego, trochanterodynia, achillodynia, ostroga na pięcie, stopa płaska poprzecznie. Ale także osteoporoza i liczna skleroza!
      Najbardziej nienawidzona przez pacjentów diagnoza to «zaburzenia somatyczne», albowiem w języku potocznym pacjentów i zwłaszcza ich otoczeniu jest tłumaczona jako «to wszystko jest sprawą psychiczną!» a pacjenci są wystawiani na poniżenie jak na biegnącej taśmie. Przy czym depresję należy rozumieć jako reaktywną neurozę na bóle.

Jakie są przyczyny fibromyalgii?

Powszechnie lekarze zajmują następujące stanowisko:
      niejasna patogeneza, trudna diagnoza, leczenie symptomatyczne. Fibromyalgia jest nieuleczalna.

Nowe kierunki dotyczące bezpiecznej diagnostyki i leczenia przyczynowego umożliwiły rozpoznanie, że w przypadku fibromyalgii zaklejone są punkty akupunkturowe, w których rozpoznane były otwory akup
      • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 26.10.10, 20:11
        Do adrianawx10 ....

a ciąg dalszy??
    • adrianawx10 Re: POMOCY!!!!! 28.10.10, 19:12
      Ośrodki zajmujące się leczeniem fibromialgii
      Aby zasięgnąć porady lekarza reumatologa, wymagana jest obecnie wstępna wizyta
      i skierowanie od lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. W Polsce istnieje kilka
      dużych ośrodków zajmujących się chorobami reumatologicznymi (w tym fibromialgią
      jako odmianą reumatyzmu) i ich leczeniem. Są to:

Szpital Kliniczny Instytutu Reumatologicznego, ul. Spartańska 1, Warszawa, tel.
      022 844-42-41

Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny, Klinika Reumatologii i Chorób
      Wewnętrznych AM, ul. M. Curie-Skłodowskiej 24a, 15-276 Białystok, tel. 085 746-
      86-18

Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 4 AM, Katedra i Klinika
      Reumatologii, ul. Jaczewskiego 8, 20-950 Lublin, tel. 081 742-52-66

Poznański Ośrodek Reumatologiczny, ul. Mickiewicza 95, 63-100 Śrem, tel. 061
      283-62-73
      Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. Strusia, Oddział Reumatologii, ul.
      Szkolna 8/12, 61-833 Poznań, tel. 061 852-42-61
      Akademia Medyczna w Poznaniu, Klinika Fizjoterapii, Reumatologii i
      Rehabilitacji, ul. 28 Czerwca 1956 roku 135/147, 61-545 Poznań, tel.; 061 831-
      03-31

Śląski Szpital Reumatologiczno-Rehabilitacyjny, ul. Szpitalna 11, 43-450 Ustroń
      Zawodzie, tel. 033 854-26-40

Wojewódzki Zespół Reumatologiczny, ul. Grunwaldzka 1-3, 81-967 Sopot, tel. 058
      551-12-01

Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 1, Klinika Reumatologii, ul. Unii
      Lubelskiej 1, 71-252 Szczecin, tel. 091 487-85-41

Okręgowy Szpital Kolejowy, Oddział Chorób Wewnętrznych i Reumatologii, Al.
      Wiśniowa 36 A, 53-137 Wrocław, tel. 071 369-20-93

Oddziały Reumatologiczne znajdują się w szpitalach każdego miasta wojewódzkiego
      i dużych miast powiatowych. Konsultantem Krajowym w dziedzinie reumatologii
      jest prof. dr hab. med. Jacek Szechiński (Klinika Reumatologiczna we Wrocławiu).

Ośrodki rehabilitacyjne
      W naszym kraju znajduje się wiele ośrodków rehabilitacyjnych, w których
      cierpiący na schorzenia reumatyczne po otrzymaniu skierowania od lekarza
      pierwszego kontaktu, mogą połączyć regenerację organizmu z wypoczynkiem. Oto
      trzy z nich:

Specjalistyczna Przychodnia Uzdrowiskowa "Biały Dom", ul. Mostowa 5, 05-510
      Konstancin-Jeziorna, tel. 022 756-40-26

Szpital Uzdrowisko, ul. Kąpielowa 70, 30-698 Kraków, tel. 012/654-71-33

Akademia Medyczna w Poznaniu, Klinika Fizjoterapii, Reumatologii i
      Rehabilitacji, ul. 28 Czerwca 1956 roku 135/147, 61-545 Poznań, tel.; 061 831-
      03-31

Stowarzyszenia chorych na choroby reumatyczne
      W Polsce, od kilku lat prężnie działa Stowarzyszenie Reumatyków i Ich
      Sympatyków. Członkowie Stowarzyszenia aktywnie wspierają się w trudnych
      chwilach choroby, prowadza wspólne zajęcia rehabilitacyjne, organizują
      spotkania towarzyskie, prowadzą działania informacyjne wśród innych chorych i
      osób niezrzeszonych.
      Siedziba główna Stowarzyszenia znajduje się w Warszawie, ul. Nowogrodzka 16/27.
      Stowarzyszenie posiada oddziały w: Szczecinie, ul. Królowej Jadwigi 23,
      Bydgoszczy, ul. Gdańska 46, Elblągu, ul. Leśmiana 5/18

Inne stowarzyszenia to:

Stowarzyszenie Chorych Reumatoidalnie; ul. ks. Zimowita 6, 44-100 Gliwice

Stowarzyszenie Reumatyków i Ich Sympatyków; ul. Ułańska 2A/8, 82-300 Elbląg

Stowarzyszenie Reumatyków i Ich Sympatyków; ul. Królowej Jadwigi 23, 70-262
      Szczecin

Olsztyńskie Stowarzyszenie Chorych Reumatycznie; ul. Orłowicza 27, 10-684
      Olsztyn

Stowarzyszenie Reumatyków i Ich Sympatyków; ul. Gdańska 46, 85-027 Bydgoszcz

Stowarzyszenie "Lapus Polska"; ul. Dębinki 2, 80-211 Gdańsk

Stowarzyszenie Pomocy Wzajemnej "Endoproteza"; ul. Grunwaldzka 1/3, 81-967 Sopot

Stowarzyszenie Chorych Reumatycznie; Plac Kolegiacki 12A, 61-841 Poznań
      Stowarzyszenie Młodych Chorych na Przewlekle Zapalenie Stawów; ul.
      Chociszewskiego 56, 60-261 Poznań

Stowarzyszenie "Reuma-San"; ul. Kopernika 62, 90-553 Łódź

Stowarzyszenie Chorych na Reumatyzm; Al. Focha 33, 30-119 Kraków
      Gabinet Medycyny Naturalnej; ul. Garbarska 5, 31-131 Kraków, tel. 012 429 10 16

Stowarzyszenie Na Rzecz Chorych "Rekrio"; ul. Janusza Korczaka 1, 58-401
      Kamienna-Góra

Stowarzyszenie Reumatyków i Ich Sympatyków; ul. Dziadoszyńska 50/7, Wrocław

Stowarzyszenie Chorych na Choroby Reumatyczne; ul. Grota Roweckiego, 64-100
      Leszno

Honda Civic - Promocja
      5000 zł rabatu na Hondę Civic 5D. Sprawdź szczegóły!

Honda.pl Promocja - Honda Accord4D
      Zrób niezły biznes. Kup benzynową Accord Sedan i oszczędź 5000 zł!

Honda.pl/AccordSedan Honda City - Promocja
      5000 zł rabatu na Hondę City. Kup Hondę City jeszcze taniej!

Honda.pl
      Gazeta Biznes
      Poprzedni
      Sortuj: drzewko od najstarszego
      od najnowszego
      drzewko odwrotne
      Pokaż wszystkie Wszystko o fibromialgii - ewax100 28.03.07, 19:31
      Re: Wszystko o fibromialgii - ewax100 28.03.07, 19:32
      Re: Wszystko o fibromialgii - ewax100 28.03.07, 21:03
      Re: Wszystko o fibromialgii - jagoda85 28.03.07, 21:22
      Skracanie linków ... - elissa2 29.03.07, 01:18
      Re: Skracanie linków ... - ewax100 29.03.07, 16:34
      Re: Skracanie linków ... - ewax100 29.03.07, 21:19

REKLAMAOstatnio odwiedzane wątki
      Wszystko o fibromialgii (7)
      POMOCY!!!!! (40)
      Historia mojej choroby II (50)
      fibromyalgia-przyczyny (5)
      Mój przypadek (298)
      Moja długa Historia choroby w tym Fibr... (90)
      Stare wątki (5)
      Amitryptylina - pomocna? (10)
      fibromialga (6)
      Nasi partnerzy! (6)
      ()
      ()
      ()
      wyczyść
      rozwiń
      Losowe w tej kategorii
      Fora
      Hashimoto (48217)
      Leczenie tarczycy metodą Żenni (66)
      zapach z pochwy (1)
      cholestaza (13)
      Szukam przyjaciół. (0)
      Wątki
      Co na gronkowca zlocistego?
      zapalenie sromu u 3-latki
      proszę o wyjaśnienie
      Do Dr. Janusa - stosowanie preparatow
      Czy zdażyło się Wam wziąć podwójna dawkę leków?
      Zaloguj się
      Login: Hasło: Zarejestruj się Nie pamiętam hasła

Forum Zdrowie
      Nowotwory-damy radę ! Homeopatia choroba afektywna dwubiegunowa Nerwica-Depresja-Psychoterapia Borelioza DEPRESJA - cafe "pod szczurem" schizofrenia Choroby tarczycy i hashimoto ZSCH Fibromialgia
      więcej » Załóż forum

REKLAMY GOOGLE
      Reumatyzm -Wygraj z bólem
      Zwiększenie ruchliwości stawów. Naturalny środek przeciwzapalny.
      lyprinol.pl
      Najtańsze Implanty Poznań
      CANDEO Promocja Raty Implant 1999zł DARMOWE Konsultacje Korona 799 zł
      www.candeo.pl
      Dom Seniora Poznań
      Dworek Skórzewski, tel.61 8 148 777 Całodobowa opieka,Luksusowe warunki
      www.dworekskorzewski.pl
      • margonia-o Re: POMOCY!!!!! 02.11.10, 21:42
        Stowarzyszenie w Gliwicach na Ziemowita zostało zlikwidowane :(
        • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 04.12.10, 17:01
          Mam neuroborelioze prosze o kontakt pani dobiacco prosze jakies namiary do pani e-mail cokolwiek
          • dobbiaco Re: POMOCY!!!!! 06.12.10, 04:48
            dobbiacco.attersee@gmail.com
    • narthel Re: POMOCY!!!!! 04.12.10, 17:58
      czesc Dagmara!
      probowalas plastry Lifewave?poczytaj na stronie lifewave.com jesli Cie to zinteresuje przesle Ci dalsze instrukcje

pozdrawiam
      • ewax100 Re: POMOCY!!!!! 11.01.11, 12:46
        Do Dagmary-widzę że napisałaś ze masz neuroboreliozę? czy wynik wyszedł dodatni? czy robiłaś badanie Wester Blotta jak wcześniej Ci sugerowałam? napisz coś więcej co u Ciebie?Cieszę się że znalazłaś w końcu przyczynę swojego cierpienia.To niesamowite -coraz więcej ośób wykrywa boreliozę choć wierzyło w to ze to fibromialgia np.Chorowitka napisała ostatnio o dodatnim wyniku.Pozdrawiam seredcznie
        • dagmara-5 Re: POMOCY!!!!! 21.02.11, 11:58
          tak west blot plus koinfekcje 3 wyszly plus dziesiatki bolu jednoczesnie od stop do glowy..Juz skonczylam 1 miesiac ilaids podobno zdrowa bede leczenie 2 a nawet 3 lata...nie wiem ze zyje,mam przeblyski zycia w realu ale reszta to herxy albo co??bo durzo gorzej niz przed diagnoza,i ja i chorowitka bedziemy zdrowe
          pozdrawiam dagmara
          • ewax100 Re: POMOCY!!!!! 21.02.11, 12:50
            Życzę Ci wytrwałosci i powrotu do zdrowia:)może nie będzie potrzeby aż tak długo sie leczyć-ja leczyłam się 6 miesięcy.Pozdrawiam serdecznie
    • marcinkrakowski13 Re: POMOCY!!!!! 20.06.12, 19:48
      Polecam kompetentnego fizjoterapeutę w Zabrzu - Pan Czarnocki. Najlepiej skompletowac wyniki badań i umówi się na wizytę. Życzę zdrowia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka