dotera 30.03.24, 21:39 Żeby być mądrym trzeba zrozumieć koło. Żeby być sprytnym trzeba zrozumieć trójkąt. Żeby być idiota trzeba trzymać się kwadratu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 21:44 Sądzę że geometria jest podstawową matematyka. Zawsze z nią miałem większy problem w szkole niż z innymi działami. Nawet całkami i rozniczkami. Nie czułem przestrzeni. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 21:51 Punkt drugi. Żeby zrozumieć świat nie trzeba czytać książki tylko słownik. Najlepiej etymologiczny. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 21:54 Punkt trzeci opus magnum. Trzeba iść za swoim szaleństwem, z tą różnicą że w pełni świadomie Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 22:17 Tak jak encyklopedie zabijają życie tak słowniki stoją na jego straży. Last stand words. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 22:34 Myślę że geometria miała taki początek. W czasach zapomnianych rozumieli koło. Pozniej w starożytności zrozumiano kwadrat. Później nowożytność zrozumiała trójkąt. A później znów kształty zaczęły się zamieniać w łuki szukające koła Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 22:41 To czego szukamy my ostatni rozbitkowie to odnalezienia pierwszych tradycji Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 22:49 Film Miś wyśmiewał szukanie tradycji. Tylko nie powiedział końca swojej prawdy, o tym że chciał ją sam zniszczyć do końca i to zrobił. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 22:51 Prawdy o tym jak zamienić ludzi w kwadratowe pionki. Pozbywając ich obłych linii miękkości. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 23:04 W historii ludzkości zło było okrutne. Było nieświadome. Szaleńcze. Nowoczesne zło jest ontologiczne. Bez fajerwerków. Wszystko na zimno. Zło Biesów które nienawidzi do szpiku kości gatunku ludzkiego i chce jego śmierci. Nie na wojnie. Śmierci na kolanach. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 30.03.24, 23:28 Jest dialektyka między maszyna Turinga i językiem nawaho. Ostrze działające w dwie strony. Jutro zmartwychwstanie. Może także Turinga. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 31.03.24, 00:36 Jestem prostym idiota. Ale Turing mnie zainteresował. Wszak urodziliśmy się w tej samej konstelacji gwiazd. Jeśli on był genialnym Orlem ja chce szukać drogi reszki. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 31.03.24, 00:15 Leonardo Da Vinci łaskawie wpisał mężczyznę w kwadrat a kwadrat w koło. Ale w jego ramionach nie było triumfu tylko rozłożenie na łopatki i ukrzyżowanie. Różne czworokąty pięciokąty itd są o szukaniu swojej pełni w kole. Co innego trójkąt. Ten lubi się wymykać , choć bywa z kołem harmoniczny. Trójkąt jest kobietą niezależnie od tego co myślą oznaczenia ubikacji. Mężczyzna jest kołem mimo że nie powinien mieć takiego kształtu ciała. Odpowiedz Link
dotera Re: Geometria zycia 31.03.24, 00:24 Nowożytność która znalazła trójkątna perspektywe w obrazach jest o ciągłym upadku mężczyzn. Picasso to już po prostu kastracja . Odpowiedz Link