dotera 27.08.25, 10:15 Mieliśmy monoetniczne państwo. Pod hasłami patriotycznymi zmieniono to tak że coraz bardziej widzę sytuację rozbiorowa . Na media nie daje rady patrzeć bo słabo mi się robi . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 10:42 m.youtube.com/watch?v=jDfp016duE4&pp=ygURR2l6ZHlyYSB1a3JhaW5pZWM%3D Najlepsze jest to jak na fali antyrosyjskosci wprowadzono do Polski te najbardziej nielubiane wschodnie standardy . Nigdy nie widziałem aroganckiego Rosjanina wypowiadającego się o relacjach z Polską jak Ukraińcy. O Ukraińcach sami ich rodacy mówią że są skrajnie roszczeniowi gdziekolwiek się pojawia Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 10:46 To też ładne ubogacenie kulturowe. O hierarchi więziennej wschodu możemy posłuchać . Koleś brał udział w Majdanie i zamiast bronić z dumą swojego kraju, przyjął obywatelstwo polskie i będzie teraz pouczał Polaków jak mają myśleć. Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 10:56 Przyjęcie obywatelstwa oznacza to że masz tutaj prawa, natomiast elementarna kultura wymaga tego że nie będziesz ustanawiać swoich porządków kulturowych. Jeśli ci się nie podoba mieszkanie w swoim kraju czemu chcesz swoje porządki ustanowić tutaj? Gdybym pojechał do obcego kraju do głowy by mi nie przyszło że mam angażować się w jakikolwiek sposób politycznie. Są jednak takie nacje które uważają że mają do tego prawo moralne pierwszego dnia Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 11:02 Przy czym zawsze bez pudła logika jest ta sama. Naród który przyjął delikwenta powinien wyrzec się swoich kwestii tożsamościowych , rozpuścić w prawach człowieka i ogolnohumanistycznych ideach. Jednak kwestie tożsamościowe delikwenta ma przyjmować w całości bo to jego prawo człowieka. Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 11:27 Jest logika wspólnoty i logika stowarzyszenia. Obywatelstwo jest stowarzyszeniem. Nie ma w tym my , raczej ja i ty, pani pani . W ramach tej logiki raczej trzeba się ograniczać żeby innym nie wchodzić w parade. Naród jest wspólnotą kulturowa i jeśli chce się w nią wejść raczej trzeba mieć nastawienie że wyrzeka się Ja. To dotyczy zarówno jej naturalnych członków, ale już na pewno tych którzy aspirują Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 12:41 Dziennikarka rozróżnia slang rosyjski i ukraiński. Proszę nas nie rozśmieszać. Oni żyją w jednym obiegu kulturowym . Różni ich tylko nacjonalizm odgórnie narzucony. Teraz w czasie wojny okazało się że wszyscy chcieli oglądać rosyjskie seriale o rosyjskich gangach z lat 90tych. Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 12:54 Gdybym pojechał do innego kraju nigdy nie próbowałbym nawet żartować dlatego że doskonale wiem że nie znam dobrze ich niuansów kulturowych i kogo co może zaboleć. Jak uczysz się języka też musisz mieć silnie wyostrzona świadomość że to język obcy z całkiem inna logika. Najlepiej więcej słuchać nie z mówić jeśli chce się zdobyć uznanie. Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 13:19 Z drugiej zaś strony obnażony tu został absurd demokracji. Albo demokracja albo kultura. Przecież cały czas w ramach demokratycznego dyskursu media szczują, obrzucają przeciwników epitetami. Co gorsza angażują w to naród , który na nic nie ma wpływu ale obrażany jest notorycznie bo demokracja. Mi by pasował król do którego odnosimy się z całkowitym szacunkiem , polityka zajmują się ci którzy nabiorą dobrego godności, ale obywatele są uchronieni przed polityka na ile to możliwe . Mają swobody obywatelskie jednak są wolni od tego jazgotu propagandowego tzw demokracji która jest kłamstwem i rządem tchórzy którzy chowają się na tylnim siedzeniu Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 15:04 Kiedyś jeden polityk powiedział wprost, że polityka to sztuka redystrybucji godności. Czyli wiedzą ze bez całej propagandy pogardy i szczucia ten kolowrod wyborczy nie będzie działał. Po kilku wyborach ludzie zrozumieją że głosowanie to absurd . Jednak jeśli się szczujnie rozkręci sprawy wyglądają inaczej. Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 13:59 Sprawdziłem słowo pahan. To nie jest określenie rosyjskie tylko powstałe w czasach ZSRR. Przypominam , że Ukrainą była nie tylko częścią ZSRR ale właśnie tam było najwięcej rewolucjonistów To Rosją została pokonana przez bolszewików . Powstały granicę Ukrainy pierwszy raz jako republiki radzieckiej my chcemy wszystko co źle zwalić na Rosję , a Ukrainę która nie zbudowała sama ani jednego miasta przedstawiać jako wyżej cywilizowanych. Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 14:10 Co ciekawe mialo charakter formalny w systemie więziennictwa. To nie analogia szefa grypsery. Tylko starszy więzień który miał uczyć młodszych Odpowiedz Link
dotera Re: Pełzajacy rozbiór 27.08.25, 14:15 Swoją drogą to dobrze oddaje ich wyobraźnię polityczna. Oni myślą w takich kategoriach zamordyzm więzienny albo wolność jako anarchia. To nie Putin sprawił że są najbardziej skorumpowanym krajem . To nie Putin palił ludzi w Oddesie. Wrzucał Bogu ducha winnych ludzi do śmietników w czasie Majdanu. Odpowiedz Link