Dodaj do ulubionych

Nowy Porządek Świata

22.02.25, 14:30
Prezydent:
Po ,,przyjacielsku'' przestrzega Zełeńskiego, żeby nie stawiał się Trumpowi, tylko pokornie zaakceptował rozbiór swojego kraju (rządy — oddać Rosji; gospodarkę — oddać USA) oraz własne zniknięcie. Bo z USA należy rozmawiać biznesowo, a oddanie Rosji niepodległości a USA bogactw naturalnych i popełnienie samobójstwa to najlepszy biznes, jaki da się uzyskać.

Premier:
Zarzeka się, że nigdy pod żadnymi warunkami Polska nie zaangażuje się w obronę Ukrainy przed Rosją, nawet gdyby to miał być tylko udział w pilnowaniu przestrzegania przyszłego rozejmu między Rosją a Ukrainą. Wlk. Brytania i Francja nawołują do stworzenia niezależnej od USA obrony Europy przed Rosją, ale my nie wyślemy ani jednego żołnierza, nie, nie, nie!

Minister Spraw Zagranicznych:
Odnosi wrażenie, że USA zależy na tym, żeby Ukraina sama decydowała o swojej przyszłości, mimo że USA kategorycznie wyklucza możliwość zaproszenia Ukrainy do rozmów o tej przyszłości. A o to, co dokładnie zostało powiedziane w trakcie piątkowych rozmów, to proszę pytać usawskiego sekretarza stanu, on wie lepiej.

W Nowym Porządku Świata na szczycie порядка подчинения  stoi Putin i podlega mu Trump. Dalej порядок подчинения  płynnie przechodzi w chain of command  i w nim Trumpowi podlega (ex equo ) Kaczyński i Tusk. Poniżej w hierarchii służbowej: Kaczyński posiada na swoje usługi Dudę, a Tusk Sikorskiego.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • hana2 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 15:08
      A może dajemy się wciągać w manipulacje społeczną? Może prowokowanie silnych emocji jest zamierzone?
    • ukos Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 15:19
      stefan4 napisał:

> Premier:
      > Zarzeka się, że nigdy pod żadnymi warunkami Polska
      > nie zaangażuje się w obronę Ukrainy przed Rosją

Taki elektoracik, w ponad 50% targowicki.
    • superspec2 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 15:20
      W Polsce rządzi Suweren

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-02-21/polscy-zolnierze-w-ukrainie-jest-najnowszy-sondaz/
    • j-k a gdzie w nim jest Xi ? 22.02.25, 15:49
      stefan4 napisał:
      > W Nowym Porządku Świata na szczycie порядка подчинения  stoi Puti
      > n i podlega mu Trump.

a gdzie w nim jest Xi ?

majacy w swoich sejfach 2000 mld amerykanskich papierow ?

siedzi na boku i usmiechajac sie w sreberka je zawija ? :)
      • superspec2 Re: a gdzie w nim jest Xi ? 22.02.25, 16:17
        Chyba leży na boku.:)

businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/ile-inwestuje-big-tech-a-ile-europa-ekspert-podal-dane-polska-ma-problem/hbctyys
        • j-k Re: a gdzie w nim jest Xi ? 22.02.25, 16:37
          superspec2 napisał:
          > Chyba leży na boku.:)

Na boku - toby ten chinski Swistak nie mogl zawijac tych amerykanskich dolarow w sreberka...

tu tabela wydatkow na badania naukowe:
          .
          de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_L%C3%A4nder_nach_Ausgaben_f%C3%BCr_Forschung_und_Entwicklung
    • hrasier_2 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 16:37
      stefan4 napisał:

> Prezydent:
      > Po ,,przyjacielsku'' przestrzega Zełeńskiego, żeby nie stawiał się Trumpowi, ty
      > lko pokornie zaakceptował rozbiór swojego kraju (rządy — oddać Rosji; gos
      > podarkę — oddać USA) oraz własne zniknięcie. Bo z USA należy rozmawiać b
      > iznesowo, a oddanie Rosji niepodległości a USA bogactw naturalnych i popełnieni
      > e samobójstwa to najlepszy biznes, jaki da się uzyskać.
      >
      > Premier:
      > Zarzeka się, że nigdy pod żadnymi warunkami Polska nie zaangażuje się w obronę
      > Ukrainy przed Rosją, nawet gdyby to miał być tylko udział w pilnowaniu przestrz
      > egania przyszłego rozejmu między Rosją a Ukrainą. Wlk. Brytania i Francja nawo
      > łują do stworzenia niezależnej od USA obrony Europy przed Rosją, ale my nie wyś
      > lemy ani jednego żołnierza, nie, nie, nie!
      >
      > Minister Spraw Zagranicznych:
      > Odnosi wrażenie, że USA zależy na tym, żeby Ukraina sama decydowała o swojej pr
      > zyszłości, mimo że USA kategorycznie wyklucza możliwość zaproszenia Ukrainy do
      > rozmów o tej przyszłości. A o to, co dokładnie zostało powiedziane w trakcie p
      > iątkowych rozmów, to proszę pytać usawskiego sekretarza stanu, on wie lepiej.
      >
      >
      > W Nowym Porządku Świata na szczycie порядка подчинения  stoi Puti
      > n i podlega mu Trump. Dalej порядок подчинения  płynnie przechod
      > zi w chain of command  i w nim Trumpowi podlega (ex equo&thins
      > p;
      ) Kaczyński i Tusk. Poniżej w hierarchii służbowej: Kaczyński posiada na
      > swoje usługi Dudę, a Tusk Sikorskiego.
      >
      > - Stefan
      >
      A co na to stacja Republika, największy przyjaciel Polek i Polaków. Oraz prezydenta Dudy. Nie trzeba było odrabiać tyłka Amerykanom to mieli by wtedy dobrze. Taki wpis z neta: W kancelarii siedzi leń,
      Nic nie robi cały dzień,
      O, wypraszam sobie, jak to ja nic nie robię?
      A w ping-ponga nie pograłem?
      A ziemniaków nie obrałem?
      A opozycji się nie odgrażałem?
      A twitta nie napisałem?
      A kto wszystkich uczy jak żyć?
      Tak, to wszystko nazywa się nic.
    • no-popis Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 16:48
      stefan4 napisał:
      > Premier:
      > Zarzeka się, że nigdy pod żadnymi warunkami Polska nie zaangażuje się w obronę
      > Ukrainy przed Rosją, nawet gdyby to miał być tylko udział w pilnowaniu przestrz
      > egania przyszłego rozejmu między Rosją a Ukrainą. Wlk. Brytania i Francja nawo
      > łują do stworzenia niezależnej od USA obrony Europy przed Rosją, ale my nie wyś
      To nie jest stanowisko premiera ale stanowisko Niemiec.
      Jak Niemcy zmienią stanowisko w tej sprawie to premier napisze nowy, odmienny twit.
      • eriko Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 17:01
        Jak na razie, to Mentzen kolaboruje z AFD i podobno brat dziadka był w Wermachcie.
        • j-k Porządek Świata cd... 22.02.25, 17:09
          eriko napisała:
          > Jak na razie, to Mentzen kolaboruje z AFD i podobno brat dziadka był w Wermachcie.

ale to juz dzisiaj nie wstyd.

PS. moj PRAdziadek служил в армии , carskiej armii, przez 10 lat.
          w Blagowiewszczensku nad Amurem.

po powrocie cala wies byla z niego dumna - bo jako jedyny znal obcy jezyk i umial w nim czytac i pisac...
          • eriko Re: Porządek Świata cd... 22.02.25, 18:06
            j-k napisał:

> eriko napisała:
            > > Jak na razie, to Mentzen kolaboruje z AFD...
            >
            > ale to juz dzisiaj nie wstyd.
            >

Jak to? Nie jest wstyd kolaborować z wrogimi Polsce politykami, którzy mają sentyment do faszystowskiej historii Niemiec oraz ziem leżących od 1945 r. w granicach Polski?

PS
            Dziadków się nie czepiam, chyba że dobrowolnie współpracowali z faszystowską władzą,
            • j-k Nie. 22.02.25, 20:39
              eriko napisała:
              > Jak to? Nie jest wstyd kolaborować z wrogimi Polsce politykami, którzy mają sentyment do faszystowskiej historii Niemiec oraz ziem leżących od 1945 r. w granicach Polski?

bzdury i klamstwa
              AfD stoi na stanowisku nienaruszalnosci granic w Unii

w tym polskiej granicy zachodniej na Odrze i Nysie.

PS. Ukraina Nie jest w Unii :)
              • eriko Re: Nie. 22.02.25, 21:16
                j-k napisał:
                > bzdury i klamstwa
                > AfD stoi na stanowisku nienaruszalnosci granic w Unii
                > w tym polskiej granicy zachodniej na Odrze i Nysie.
                > PS. Ukraina Nie jest w Unii :)

hm... "bzdury i klamstwa"
                Tylko dwa wyrazy i bezmiar emocji w obronie resentymentów do III Rzeszy Niemieckiej.
                Ziemie byłej NRD, to są Niemcy Środkowe, według liderki Weidel. W szeregach AfD jest Erica Steinbach, była szefowa Związku Wypędzonych, którzy chcą wrócić na ziemie sprzed 1945 r. Traktat graniczny, pomiędzy Polską a Niemcami został podpisany dopiero 14 listopada 1990 r.

PS
                Ukraina nie jest w Unii, ale może będzie.
                • j-k nadal Nie. 22.02.25, 21:27
                  eriko napisała:

> Tylko dwa wyrazy i bezmiar emocji w obronie resentymentów do III Rzeszy
                  > Niemieckiej.

moj ojciec byl powstancem warszawskim 1944

a Erica Steinbach tez dzis nie kwestionuje granicy na Odrze i Nysie i uwaza ja za fakt historyczny.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J:K.
                  dzialacz "S" w Warszawie 1981
                  • eriko Re: nadal Nie. 22.02.25, 22:52
                    j-k napisał:
                    > a Erica Steinbach tez dzis nie kwestionuje granicy na Odrze i Nysie i uwaza ja
                    > za fakt historyczny.
                    >

Ludzie w leciwym wieku nie zmieniają poglądów, a Steinbach aktywnie działała przeciwko uznaniu przez władze RFN granicy na Odrze i Nysie. Jej przewodniczenie w okresie od 1998 r. do 2014 r. niemieckiemu Związkowi Wypędzonych utrwaliło jej poglądy. Przy czym historycy ustalili brunatną przeszłość tego Związku.
                    • j-k I nadal - Nie. 22.02.25, 23:44
                      eriko napisała:
                      > Ludzie w leciwym wieku nie zmieniają poglądów, a Steinbach aktywnie działała
                      przeciwko uznaniu przez władze RFN granicy na Odrze i Nysie.

- ale ja w koncu uznala

Buenas Noches.

Dr.J.K.
                      45 lat w polityce.
                      • eriko Re: I nadal - Nie. 23.02.25, 00:13
                        j-k napisał:
                        > - ale ja w koncu uznala
                        >

Gdzie, kiedy - wskaż.
        • no-popis Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 18:56
          eriko napisała:

> Jak na razie, to Mentzen kolaboruje z AFD i podobno brat dziadka był w Wermachc
          > ie.
          No i ....
          Jak nie masz nic do powiedzenia to możesz skorzystać z prawa do nie wypowiadania się.
          Resetu jeszcze z AFD nie robi jak Tusk z Putinem a i hitlerowskich pieśni nie śpiewa z wyborcami jak Gawkowski komunistyczne:
          www.google.com/search?q=gawkowski+lewica+%C5%9Bpiewa+pie%C5%9B%C5%84+komunistyczn%C4%85+mi%C4%99dzynarod%C3%B3wk%C4%85&gs_ivs=1#fpstate=ive&vld=cid:babc1351,vid:UZO4bnPRda4,st:0
          • eriko Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 20:51
            eriko napisała:
            > > Jak na razie, to Mentzen kolaboruje z AFD i podobno brat dziadka był w Wermachcie.
            >
            >
            no-popis napisała:
            > No i ....
            > Jak nie masz nic do powiedzenia to możesz skorzystać z prawa do nie wypowiadania się.
            > Resetu jeszcze z AFD nie robi jak Tusk z Putinem a i hitlerowskich pieśni nie
            > śpiewa z wyborcami jak Gawkowski komunistyczne:
            >

"Jak nie masz nic do powiedzenia to możesz skorzystać z prawa do nie wypowiadania się".
            Ależ na temat Mentzena mam dużo do powiedzenia i będę korzystała z prawa do wypowiadania się.

"Resetu jeszcze z AFD nie robi jak Tusk z Putinem"
            Po co ma robić reset, skoro rozpoczęta kolaboracja dobrze się układa?

hitlerowskich pieśni nie śpiewa
            ...i miejmy nadzieję, że nigdy takiej potrzeby nie będzie mieć, szczególnie z przyczyn historycznych.
            • no-popis Re: Nowy Porządek Świata 24.02.25, 13:32
              eriko napisała:

> Ależ na temat Mentzena mam dużo do powiedzenia i będę korzystała z prawa do wyp
              > owiadania się.
              Ależ Erico, szanuję to i pisz na temta Mentzena ale pisz a nie tylko hejtuj.
              • eriko Re: Nowy Porządek Świata 24.02.25, 19:48
                eriko napisała:
                > Ależ na temat Mentzena mam dużo do powiedzenia i będę korzystała z prawa
                > do wypowiadania się.
                >
                no-popis napisała:
                > Ależ Erico, szanuję to i pisz na temta Mentzena ale pisz a nie tylko hejtuj.
                >

Oj oj oj! :-)
                Czy potrafisz odróżnić tekst hejterski od normalnego?
                Jeśli tak, to śmigaj po tematach i przynieś moje teksty, by udowodnić że hejtuję jak Ty – bo się nie poczuwam!

Czy Mentzen jest politykiem szczególnej troski?
                Jest faktem. że ponad poczucie przyzwoitości obrażasz, ośmieszasz niekonfederackich polityków.
                Czemuż to Mentzen miałby być nietykalny? Z mojej strony możesz obawiać się prawdy o tym polityku.

• eriko Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 16:57
      Czy cytowane, to są Twoje samodzielne konkluzje, czy są wynikiem czyichś przemyśleń, do których zostałeś przekonany?

stefan4 napisał:
      > Premier:
      >

Polska od początku wojny jest zaangażowana w obronę Ukrainy.
      Bardzo dużo pomogliśmy Ukrainie i dalej pomagamy - masz jakieś wątpliwości?
      Poza tym premier Tusk nigdy nie zajmował takiej postawy, jaką mu zarzucasz. Jego obowiązkiem jest myślenie przede wszystkim o bezpieczeństwie Polski, ale przecież nie zapomina o Ukrainie, ponieważ bezpieczeństwo Ukrainy, to też bezpieczeństwo Polski i Unii Europejskiej.
      Ostatnio wezwał do nowych działań pomocowych dla Ukrainy oraz do działań dla bezpieczeństwa UE, pisząc na platformie X:
      "Dość gadania, czas działać!
      1. Sfinansujmy naszą pomoc dla Ukrainy z zamrożonych rosyjskich aktywów.
      2. Wzmocnijmy ochronę nieba, Baltic Sentry i europejskie granice z Rosją.
      3. Szybko przyjmijmy nowe zasady fiskalne, aby sfinansować bezpieczeństwo i obronę Unii Europejskiej

stefan4 napisał:
      > Minister Spraw Zagranicznych:
      > Odnosi wrażenie, że USA zależy na tym, żeby Ukraina sama decydowała o swojej pr
      > zyszłości, mimo że USA kategorycznie wyklucza możliwość zaproszenia Ukrainy do
      > rozmów o tej przyszłości. A o to, co dokładnie zostało powiedziane w trakcie p
      > iątkowych rozmów, to proszę pytać usawskiego sekretarza stanu, on wie lepiej.
      >

Przede wszystkim zwróć uwagę na język dyplomatyczny – „odnoszę wrażenie, że…”, więc nie ma jednoznacznego podsumowania, które świadczyłoby o zmianie dotychczasowego stanowiska Rządu RP. Poza tym jest jeszcze, pominięte przez Ciebie, jedno istotne zdanie. Mianowicie minister Sikorski stwierdził: "To była mocna rozmowa bliskich sojuszników", co ja rozumiem, że Rubio usiłował polskiego ministra wziąć pod but, a Sikorski utrzymał status równoprawny.
      Poza tym, jeżeli Amerykanie nie oznajmili jak na pewno zamierzają działać, a tylko impertynencko sprawdzają możliwości, to lepiej niech po rozmowie usawski sekretarz się wypowiada.

• stefan4 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 17:43
        eriko:
        > Czy cytowane, to są Twoje samodzielne konkluzje

Tak. I nie obciążam nikogo odpowiedzialnością za ich popełnienie. A cytaty z obcych źródeł zawsze oznaczam.

eriko:
        > Polska od początku wojny jest zaangażowana w obronę Ukrainy.
        > Bardzo dużo pomogliśmy Ukrainie i dalej pomagamy - masz jakieś wątpliwości?

Czy Tusk pomógł, nie wiem, mam nadzieję, że tak. Ja pomogłem. I cała Polska również. Ale to już było i bardzo się boję, że się skończyło. Jeśli potrafisz rozwiać mi tą obawę, to będę niebotycznie wdzięczny.

eriko:
        > Poza tym premier Tusk nigdy nie zajmował takiej postawy, jaką mu zarzucasz.

To prawda, przerysowałem karykaturalnie. Przesada bywa środkiem ekspresji artystycznej.

Czy przerysowałem również stanowisko prezydenta?

eriko:
        > Przede wszystkim zwróć uwagę na język dyplomatyczny – „odnoszę wrażenie, że…”

Nie nadaję się na dyplomatę. I od dłuższego czasu bezskutecznie czekam, żeby ktoś ważny w mojej Unii (a najlepiej w jej polskim oddziale) odpowiedział po męsku na bezczelne roszczenia Trumpa. A najważniejsze: żebym widział, że istotnie przygotowujemy się do działania samodzielnego, jeśli USA zabierze swoje zabawki.

- Stefan
        • j-k Śmiech na sali... 22.02.25, 17:50
          stefan4 napisał:
          czekam, żeby []ktoś ważny[/b] w mojej Unii (a najlepiej w jej polskim oddziale) odpowiedział
          > po męsku na bezczelne roszczenia Trumpa.

Poki co to min Sikorski polecial do Waszyngtonu

- gdzie go ustawiono do pionu i ostrzezono by nie "pyszczyl nie po linii"...
          • eriko Re: Śmiech na sali... 22.02.25, 18:13
            j-k napisał:
            > Poki co to min Sikorski polecial do Waszyngtonu
            > - gdzie go ustawiono do pionu i ostrzezono by nie "pyszczyl nie po linii"...

Czy ustawiono do pionu, to dopiero się dowiemy, bo na razie tego nie widać.
          • no-popis Re: Śmiech na sali... 22.02.25, 18:57
            j-k napisał:

> stefan4 napisał:
            > czekam, żeby []ktoś ważny[/b] w mojej Unii (a najlepiej w jej polskim oddziale)
            > odpowiedział
            > > po męsku na bezczelne roszczenia Trumpa.
            >
            >
            Zrobić komuś łaskę?
            • eriko Re: Śmiech na sali... 22.02.25, 23:10
              no-popis napisała:
              > Zrobić komuś łaskę?
              >
              Akurat ten ma twardy kręgosłup. Jak mocarstwo zaprasza na rozmowy, to znaczy, że na coś liczy i należy rozmawiać. Celem polskiego rządu jest przekonywanie trumpistów do pomocy Ukrainie. Ewentualna kapitulacja Ukrainy z osłabianiem UE skończy się wzmocnieniem Rosji, co nie jest dobre dla interesów USA.
              • no-popis Re: Śmiech na sali... 23.02.25, 12:11
                eriko napisała:

> no-popis napisała:
                > > Poki co to min Sikorski polecial do Waszyngtonu
                > > Zrobić komuś łaskę?
                > >
                > Akurat ten ma twardy kręgosłup. Jak mocarstwo zaprasza na rozmowy, to znaczy, ż
                > e na coś liczy i należy rozmawiać. Celem polskiego rządu jest przekonywanie tru
                > mpistów do pomocy Ukrainie. Ewentualna kapitulacja Ukrainy z osłabianiem UE sko
                > ńczy się wzmocnieniem Rosji, co nie jest dobre dla interesów USA.
                Za późno. Sikorski, jak i Duda mogą przekonywać z równym powodzeniem Marka Jurka aby przeszedł na islam.
                Był tu czas na działanie a teraz to tylko ratowanie wizerunku rządu Tuska, którego trzon publicznie obrażał Trumpa....teraz mogą obierać ziemniaki.
                • niegracz Re: Śmiech na sali... 23.02.25, 12:28
                  Jeśli to pójdzie w tym kierunku że Europa nie zaproponuje alternatywy-
                  to Polsce przyjdzie niedługo przeprosić Putina za Smoleńsk; oni dokładnie wiedzą
                  o dokonaniach Zespołu Tomczyka , pod Przewodnictwem Kosiniaka-Kamysza i Zwierzchnictwem
                  Tuska;
                  następnym krokiem do czego "zachęcą" skutecznie Polske Trump i Putin będzie podpisanie przez Polskę Umowy z Rosją o restytucji pomników Wyzwolicieli z Armii Czerwonej
                  tym bardziej że otwierając reset z Rosja Trump podkreślil braterstwo broni z ZSRR w WWII i wspólnie przelaną krew...
                  • eriko Re: Śmiech na sali... 23.02.25, 12:53
                    niegracz napisał:
                    > Jeśli to pójdzie w tym kierunku że Europa nie zaproponuje alternatywy-
                    > to Polsce przyjdzie niedługo przeprosić Putina za Smoleńsk; oni dokładnie wiedzą......................................
                    >

Jeżeli PiS nie wróci do władzy i Konfederacja się do tego nie dołoży, to Polska nie będzie ani dominium Rosji, ani neokolonialnym krajem USA.
                    • niegracz Re: Śmiech na sali... 23.02.25, 17:46
                      eriko napisała:

> niegracz napisał:
                      > > Jeśli to pójdzie w tym kierunku że Europa nie zaproponuje alternatywy-
                      > > to Polsce przyjdzie niedługo przeprosić Putina za Smoleńsk; oni dokładn
                      > ie wiedzą......................................
                      > >
                      >
                      > Jeżeli PiS nie wróci do władzy i Konfederacja się do tego nie dołoży, to Polska
                      > nie będzie ani dominium Rosji, ani neokolonialnym krajem USA.
                      ..
                      akurat to PiS opowiada sie za opina, że w Smolensku był zamach na polska delegację, w tym Prezydenta
                      - Tusk i Koalicja uważaj ze to był zwykły wypadek lotniczy- czyli przychylili sie do zdania Putina

• eriko Re: Śmiech na sali... 23.02.25, 12:48
                  no-popis napisała:
                  > Za późno. Sikorski, jak i Duda mogą przekonywać z równym powodzeniem Marka Jurka
                  > aby przeszedł na islam.
                  > Był tu czas na działanie a teraz to tylko ratowanie wizerunku rządu Tuska, którego
                  > trzon publicznie obrażał Trumpa....teraz mogą obierać ziemniaki.
                  >

Niechaj krótkowzroczni nie tryumfują, niechaj uspokoją swe emocje :-)
                  Gra jest w toku!

Nie jest źle, chociaż byłoby lepiej gdyby gospodarz nie spóźnił się. Na konferencji CPAC prezydent Trump przedstawił Prezydenta RP jako swojego przyjaciela i zapowiedział wizytę w Polsce.
                  A sekretarz stanu Mark Rubio, który z polskim ministrem spraw zagranicznych rozmawiał godzinę, ponad umówione pół godziny - na tejże samej konferencji na stojąco, z całą salą, oklaskiwał polską delegację z Sikorskim na czele, przedstawiając naszego ministra jako swojego przyjaciela.
                  Tego w TV Republika i wPolsce24 nie zobaczycie, a było co z satysfakcja oglądać :-D

• adam.eu Re: Śmiech na sali... 24.02.25, 21:42
            j-k napisał:

>
            > - gdzie go ustawiono do pionu i ostrzezono by nie "pyszczyl nie po linii"...

Odszczekasz to?
        • eriko Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 18:36
          stefan4 napisał:
          > Czy przerysowałem również stanowisko prezydenta?
          >
          Do tego pana nie mam zaufania. Po jego powrocie z USA zobaczymy czy będzie działać w interesie Polski i w tym Ukrainy, czy jednak w interesie swojej poprezydenckiej kariery.

Stefanie, ja również jestem zaniepokojona działaniami Trumpa oraz jestem za pomocą Ukrainie, chociaż jestem przeciwna wysyłania wojsk na ich teren, gdyż to może przynieść więcej komplikacji niż pożytku. Cierpliwości!
          Trump z UE rozpoczął brutalnie grać w pokera, ale nie ma szansy na wygranie pełnej puli.
          • j-k Stary Porządek Świata 22.02.25, 20:22
            eriko napisała:

> Trump z UE rozpoczął brutalnie grać w pokera,

to pravda, tez czuje dyscomfort.

idee sluszne, metody brutalne. rodem z Texasu.

ale nie ma szansy na wygranie pełnej puli.

- nigdy tego nie zamierzal.

POLOWA satelitow wywiadowczych w Kosmosie (czy jak kto woli - w Air Space)

to satelity amerykanskie.

You understand ?
          • stefan4 Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 05:37
            eriko:
            > jestem za pomocą Ukrainie, chociaż jestem przeciwna wysyłania wojsk na ich teren

Jasne, ja też. Ale nie uważam za słuszne tak głośne trąbienie teraz, że nigdy, w żadnej sytuacji, nikogo, nawet jeśli inni inaczej postanowią. Bo to nie buduje dobrych stosunków z sojusznikami, a poza tym powoduje wyzbycie się karty przetargowej na przyszłość. W sytuacji niepewnej lepiej nie zarzekać się na wszystkie świętości, że czegoś nie zrobimy, bo kiedyś to niezrobienie może dać się sprzedać.

eriko:
            > Trump z UE rozpoczął brutalnie grać w pokera, ale nie ma szansy na wygranie pełnej puli.

Mnie się wydaje, że on w ogóle jest kiepskim pokerzystą i nawet nie zauważy, jak wygra grubą kasę dla Rosji kosztem własnego kraju. Ale potem i tak ogłosi, że jest zwycięzcą i niektórzy Amerykanie mu uwierzą.

- Stefan
            • hrasier_2 Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 07:09
              "Mnie się wydaje, że on w ogóle jest kiepskim pokerzystą i nawet nie zauważy, jak wygra grubą kasę dla Rosji kosztem własnego kraju. Ale potem i tak ogłosi, że jest zwycięzcą i niektórzy Amerykanie mu uwierzą. Musisz Stefek być cierpliwy i dać czas człowiekowi. Masz na to parę ładnych lat. Musisz się też pogodzić z tym, że idą zmiany, w Europie i na świecie. A ty nie masz żadnego wpływu, także to forum. Ja jestem pełen optymizmu i tobie też polecam. Trzymaj się cieplutko.
              • stefan4 Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 07:49
                hrasier_2:
                > "Ale potem i tak ogłosi, że jest zwycięzcą i niektórzy Amerykanie mu uwierzą. Musisz Stefek

Czy mógłbyś oddzielać to, co ja mówię, od tego, co Ty sam sobie roisz? Bo pisząc w tym samym akapicie i nie zamykając cudzysłowu, wprowadzasz zamieszanie. Nie wiem, czy takiego zachowywania elementarnego porządku wypowiedzi na piśmie uczą w szkołach, ale dla kogoś, kto przeczytał choćby jedną książkę, powinno ono być naturalne.

- Stefan
            • eriko Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 12:01
              eriko:
              > jestem za pomocą Ukrainie, chociaż jestem przeciwna wysyłania wojsk na ich teren
              stefan4:
              > Jasne, ja też. Ale nie uważam za słuszne tak głośne trąbienie teraz, że nigdy,
              > w żadnej sytuacji, nikogo, nawet jeśli inni inaczej postanowią. Bo to nie bud
              > uje dobrych stosunków z sojusznikami, a poza tym powoduje wyzbycie się karty
              > przetargowej na przyszłość. W sytuacji niepewnej lepiej nie zarzekać się na wszystkie
              > świętości, że czegoś nie zrobimy, bo kiedyś to niezrobienie może dać się
              > sprzedać.
              >
              Ależ premier Tusk nie wypowiadał się tak kategorycznie, jak twierdzisz. Wypowiedział się stanowczo, że w obecnej sytuacji nie przewiduje się wysłania polskiego wojska do Ukrainy i oznajmił to sojusznikom w Paryżu. A w przypadku wysłania wojsk europejskich, będziemy dla nich zapleczem logistycznym. Miejmy nadzieje, że sytuacja nie pogorszy się. Jednak i tak mamy na pieńsku z Putinem, ponieważ wysyłając broń do Ukrainy wraz z innymi krajami Europy i w inny sposób wspierając Zełeńskiego de facto bierzemy udział w tej wojnie.

eriko:
              > Trump z UE rozpoczął brutalnie grać w pokera, ale nie ma szansy na wygranie pełnej puli.
              stefan4:
              > Mnie się wydaje, że on w ogóle jest kiepskim pokerzystą i nawet nie zauważy, jak
              > wygra grubą kasę dla Rosji kosztem własnego kraju. Ale potem i tak ogłosi, że
              > jest zwycięzcą i niektórzy Amerykanie mu uwierzą.
              >
              Uważam, że Putin opierający swoją politykę na kłamstwach i nie dotrzymywaniu umów, ze swoim instynktem psa KGB, rozegra Trumpa i ten swoich globalnych celów nie osiągnie (o to też chodzi Trumpowi). Musimy pokładać nadzieję w mobilizacji państw europejskich przeciwko dominacji i imperializmowi Rosji. A przede wszystkim musimy wydawać miliardy na zbrojenie i szkolenie naszej armii (tylko skąd brać na to pieniądze?).

• stefan4 Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 14:15
                eriko:
                > Ależ premier Tusk nie wypowiadał się tak kategorycznie, jak twierdzisz.

Jeśli chodzi tylko o to, że źle słuchałem, to mi ulżywa...

eriko:
                > przede wszystkim musimy wydawać miliardy na zbrojenie i szkolenie naszej armii
                > (tylko skąd brać na to pieniądze?).

Z naszych podatków, albo z ukrytych podatków (,,dodruku'' pieniędzy), albo z kredytu (czyli opodatkowania naszej przyszłości). O ile wiem, nie istnieją inne źródła.

- Stefan
                • eriko Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 15:24
                  eriko:
                  > przede wszystkim musimy wydawać miliardy na zbrojenie i szkolenie naszej
                  > armii (tylko skąd brać na to pieniądze?).
                  stefan4:
                  > Z naszych podatków, albo z ukrytych podatków (,,dodruku'' pieniędzy), albo z kredytu
                  > (czyli opodatkowania naszej przyszłości). O ile wiem, nie istnieją inne źródła.
                  >

Oby tylko nie brać z dodruku pieniędzy, gdyż to kończy się niemiłą inflacją. Przy roszczeniowej naturze naszego społeczeństwa pozostają kredyty. Ci, którym zależy na bezpieczeństwie Polski, będą musieli polubić powiększającą się dziurę budżetową, a pozostałych jazgot będzie trzeba znosić.
                • no-popis Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 17:01
                  stefan4 napisał:
                  > Z naszych podatków, albo z ukrytych podatków (,,dodruku'' pieniędzy), albo z kr
                  > edytu (czyli opodatkowania naszej przyszłości). O ile wiem, nie istnieją inne
                  > źródła.
                  Dobrym sposobem i uzupełnieniem są też oszczędności czy oszczędzanie.
                • sverir Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 18:14
                  "Z naszych podatków, albo z ukrytych podatków (,,dodruku'' pieniędzy), albo z kredytu (czyli opodatkowania naszej przyszłości). O ile wiem, nie istnieją inne źródła"

Jest jeszcze dalsza prywatyzacja, udział w zyskach ze spółek skarbu państwa i inne przychody komercyjne. Ale to margines.
    • negativum Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 17:40
      https://pbs.twimg.com/media/GkZg8NiWEAAtMNy?format=jpg&name=medium
    • rzewuski1 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 18:24
      O czym Duda będzie mówił z Trumpem?
      Co chce tam załatwić?
      • szwampuch58 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 18:49
        Chodzą słuchy, że prawdopodobnież jest duże zainteresowanie naszymi złożami gliny , zasobami chrustu oraz wikliny do wyplatania koszyków ..
        • rzewuski1 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 22:10
          szwampuch58 napisał:

> Chodzą słuchy, że prawdopodobnież jest duże zainteresowanie naszymi złożami gli
          > ny , zasobami chrustu oraz wikliny do wyplatania koszyków ..

To byłby niezły interes , zasoby chrusty w zamian za ochronę przed ruskimi.
          >
          >
    • hordol stefek,nie histeryzuj 22.02.25, 18:31
      bo czytać hadko
    • mazala2 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 19:06
      Taki porządek będzie obowiązywał w Europie, w Świecie najprawdopodobniej decydującą rolę będzie odgrywał triumwirat, pisałem o tym już znacznie wcześniej,

PS
      Minister Sikorski, póki co, w przyjacielskiej pogawędce z Prezydentem Dudą
    • hrasier_2 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 20:09
      Konferencja CPAC już nie jest "proputinowska"? Pojawili się tam... Sikorski i Klich. Sikorski nie otrzymał akredytacji na to spotkanie ze względu na skandaliczne wpisy jego i żony. O smuteczek. Można jeszcze porozmawiać o praworządności w Polsce i p tym też będą rozmowy prezydenta Dudy z Trumpem.
      • negativum Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 20:18
        hrasier_2 napisał:

> Konferencja CPAC już nie jest "proputinowska"? Pojawili się tam... Sikorski i K
        > lich. Sikorski nie otrzymał akredytacji na to spotkanie ze względu na skandalic
        > zne wpisy jego i żony. O smuteczek. Można jeszcze porozmawiać o praworządności
        > w Polsce i p tym też będą rozmowy prezydenta Dudy z Trumpem.

Prawdopodobnie Duda załatwi odblokowanie tzw. "czipów", których brakuje Zembaczyńskiemu.
    • szwampuch58 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 21:38
      CPAC zlot międzynarodówki prawie neofaszystowskiej a nasz dudus w srodku
      • hrasier_2 Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 21:44
        szwampuch58 napisał:

> CPAC zlot międzynarodówki prawie neofaszystowskiej a nasz dudus w srodku
        >
        Ty już nic nie jarzysz. Szkoda cię uświadamiać. Być honorowym gościem Trumpa na największej imprezie konserwatystów na świecie to wg takichjsk ty to obciach.
        Ale pogoniony po schodach sołtys z Chobielina z kierownikiem ambasady, którzy chcieli na krzywy ryj się tam znależć to jest honor :)))
      • j-k bzdury i manipulacje schwammtucha... 22.02.25, 21:44
        szwampuch58 napisał:
        > CPAC zlot międzynarodówki prawie neofaszystowskiej a nasz dudus w srodku

konserwatysci - to nie faszysci...

socjalistom (narodowym) blizej bylo do faszyzmu.

- "Staat über alles" i "eine Partei des Volkes"

nie klam - ty manipulancie.
        • szwampuch58 Re: Helga nochmal 22.02.25, 21:56
          jCPAC zlot międzynarodówki prawie neofaszystowskiej a nasz dudus w srodku

> szwampuch58 napisał:
          > > CPAC zlot międzynarodówki prawie neofaszystowskiej a nasz dudus w srodku
          >
          >
          > konserwatysci - to nie faszysci...
          >
          > socjalistom (narodowym) blizej bylo do faszyzmu.
          >
          > - "Staat über alles" i "eine Partei des Volkes"
          >
          > nie klam - ty manipulancie.
        • hrasier_2 Re: bzdury i manipulacje schwammtucha... 22.02.25, 21:59
          Szwampuch niech się martwi. W czwartek policja aresztowała grupę azylantów z Rosji -Czeczeńców którzy planowali zamach na ambasadę Izraela w Berlinie. Pod Poczdamem trenowałi nawet walki wręcz na noże.

www.focus.de/panorama/welt/israelische-botschaft-im-visier-anschlag-in-berlin-geplant-polizei-nimmt-18-jaehrigen-tschetschenen-fest_id_260742243.html lub to-Piątek - dzień świąteczny
          sprawca - azylant prześladowany politycznie w kraju pochodzenia
          ofiara - biały chrześcijanin nie przedstawiający żadnej wartości.

www.bild.de/regional/berlin/holocaust-mahnmal-syrischer-asylbewerber-wollte-aus-judenhass-toeten-67b9a30a59401b1aa0c801f9. W niedzielę wybory. Będzie się działo.
    • fallen_sorceress Re: Nowy Porządek Świata 22.02.25, 23:37
      Wydaje się, że nowy porządek świata podyktują ci, którzy zdominują wyścig rozwoju systemów AI, a nasi politycy wydają się rozumieć tradycyjną rolę Europy Środkowo-Wschodniej w tego typu zawodach. (Jako co najwyżej poligonu doświadczalnego dla autonomicznych systemów bojowych i tym podobnych wynalazków).
      • negativum Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 00:40
        fallen_sorceress napisała:

> Wydaje się, że nowy porządek świata podyktują ci, którzy zdominują wyścig rozwo
        > ju systemów AI, a nasi politycy wydają się rozumieć tradycyjną rolę Europy Środ
        > kowo-Wschodniej w tego typu zawodach. (Jako co najwyżej poligonu doświadczalneg
        > o dla autonomicznych systemów bojowych i tym podobnych wynalazków).

Sam AI nie wynajdzie nic. Jest genialnym systemem przeglądania danych. Ale nic więcej.
        "With the broken tail of Ala, the black cat". AI tak odpowiedziało.
        Polski jest nieprzewidywalny.
        6! = 720. A co by było, jakby ten kot był i biały?
        7! = 5040.
        Jak tu znaleźć sens? Każde z 5040 wyrażeń może znaczyć to samo, albo coś innego. A to jest historyjka tylko o kocie i Ali.
        10! czy 12!, spróbuj to przetłumaczyć maszynowo w czasie rzeczywistym. a jak będzie 20!? :) Do tego będzie dochodził podmiot domyślny? I inne wynalazki w naszym konspiracyjnym języku. Tryb dokonany, albo nie, czas zaprzeszły.
        Znajoma Ukrainka powiedziała mi, że zapisuje się na lekcje polskiego. Tylko się uśmiechnąłem. Są reguły gramatyczne, ale liczba wyjątków faktycznie stanowi o ich bezużyteczności. A jak doliczymy do tego idiomy, wraz z modyfikacjami? Serwer google eksploduje.
        • niegracz Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 08:07
          negativum napisał:

> Sam AI nie wynajdzie nic. Jest genialnym systemem przeglądania danych. Ale nic
          > więcej.
          >..
          nie- AI nie jest wyszukiwarką;
          to co innego

korzysta sporo to wiem;
          algorytmy AI imitują, naśladuja działania sieci neuronowych;
          - wiadomo- to sa poczatki - ale AI sie szybko rozwija
          • negativum Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 12:29
            niegracz napisał:

> negativum napisał:
            >
            >
            > > Sam AI nie wynajdzie nic. Jest genialnym systemem przeglądania danych. Al
            > e nic
            > > więcej.
            > >..
            > nie- AI nie jest wyszukiwarką;
            > to co innego
            >
            > korzysta sporo to wiem;
            > algorytmy AI imitują, naśladuja działania sieci neuronowych;
            > - wiadomo- to sa poczatki - ale AI sie szybko rozwija

Polski też rozwija się szybko. Dla niektórych za szybko. AI nie jest wstanie wymyślić ci czegoś nowego. Oczywiście przeczesze zasoby, szybciej niż ty w bibliotece. Na przeczytanie strony potrzebuję 1-5 sekund. AI pewnie kilku mikrosekund.

Saturn 3.
            • niegracz Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 17:44
              negativum napisał:
              AI nie jest wstanie wy
              > myślić ci czegoś nowego. Oczywiście przeczesze zasoby, szybciej niż ty w biblio
              > tece. Na przeczytanie strony potrzebuję 1-5 sekund. AI pewnie kilku mikrosekund
              > .
              - widać nie wiesz czym jest AI
              to nie jest wyszukiwarka,, np.typu google

• negativum Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 18:55
                niegracz napisał:

> negativum napisał:
                > AI nie jest wstanie wy
                > > myślić ci czegoś nowego. Oczywiście przeczesze zasoby, szybciej niż ty w
                > biblio
                > > tece. Na przeczytanie strony potrzebuję 1-5 sekund. AI pewnie kilku mikro
                > sekund
                > > .
                > - widać nie wiesz czym jest AI
                > to nie jest wyszukiwarka,, np.typu google

AI to na szczęście nadal wyszukiwarka. Nie potrafi stworzyć czegoś "nowego". Może optymalizować coś, co już jest znane.
                Zadaj AI, "jak polecieć na Marsa". Życzę powodzenia.
              • negativum Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 19:06
                niegracz napisał:

> negativum napisał:
                > AI nie jest wstanie wy
                > > myślić ci czegoś nowego. Oczywiście przeczesze zasoby, szybciej niż ty w
                > biblio
                > > tece. Na przeczytanie strony potrzebuję 1-5 sekund. AI pewnie kilku mikro
                > sekund
                > > .
                > - widać nie wiesz czym jest AI
                > to nie jest wyszukiwarka,, np.typu google
                >
                >

Zrobiłem eksperyment.
                Narysuj mi mądrego Tuska.
                Wyszło to...

• niegracz Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 19:12
                  negativum napisał:

>
                  >
                  > Zrobiłem eksperyment.
                  > Narysuj mi mądrego Tuska.
                  > Wyszło to...
                  >
                  -jak widać nie wiesz do czego jest przydatna AI
                  do tego rodzaju zabaw średnio sie nadaje

AI juz duzo potrafi
                  zresztą- jest uzywana przez specjalistów, w różnych dziedzinach
                  • negativum Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 22:26
                    niegracz napisał:

> AI juz duzo potrafi
                    > zresztą- jest uzywana przez specjalistów, w różnych dziedzinach

AI ma tą wadę, obecnie, że nie potrafi myśleć. Zmienia się język oprogramowania, możemy zadać je już nie tylko językiem informatycznym. Ale powyższe przykład według mnie to nie jest mądry Tusk.
                    AI może ci zaproponować rozwiązania, ale i tak wybór rozwiązania spoczywa na tobie. Co więcej to nie jest nowe rozwiązanie, bo AI tego nie wymyśli. Przemiele dostępna dane, da jakąś propozycję.
                    Ludzie polecieli na Księżyc dzięki swojemu geniuszowi. Nie było wcześniej to znane, jak tam polecieć i wrócić. Zaletą AI jest to, że się nie męczy. Ale i tak przy analizie krzywych blasku potrzeba człowieka.
    • niegracz Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 08:12
      stefan4 napisał:

(,,)
      w znacznym stopniu zgadzam sie z to oceną
      bardzo negatywna dla rzadzących Polską
      .
      jedynie mogłoby ich postawę czesciowo tl;umaczyć to ,że
      wybrali - wg nich m,niejsze zło- zakładajac że trzymanie sie USA ( z Trumpem)
      w ich mniemaniu daje jakies gwarnacje bezpieczeństwa Polski w sytuacji gdy Rosja
      może pokonać Ukrainę i ta sytuacja może zagrażac Polsce-
      i datego tak sie zachowują
      kosztem
      honoru, zasad wartosci etc.
    • niegracz Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 17:49
      czy po tych spotkaniach na najwyższym i ministerialnym poziomie
      Polska zagłosuje w sprawie rezolucji ONZ dot. Ukrainy jak USA Trumpa ?
      • m.c.hrabia Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 18:27
        a co ONZ w temacie tych trzech co przeżyli?
      • eriko Re: Nowy Porządek Świata 23.02.25, 20:25
        A jak obstawiasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka