ldmochowski 12.09.09, 20:28 Eh. Kawał histori Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alex Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: *.globalconnect.pl 12.09.09, 20:53 Kawał historii, ale i tak bardzo dobrze, że w miejsce tego bajzlu powstanie nawet estetyczny budynek. Z drugiej strony - mam nadzieję, że ceny w nowym "Turzynie" pozwolą na funkcjonowanie taniej alternatywy dla butików... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: *.mysmart.ie 12.09.09, 22:34 co jak co, ale dziwnie bedzie bez tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
ssimon1 Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska 12.09.09, 23:08 Heh... w latach 80-tych biegało sie jako smarkacz kupować niemieckie wydanie BRAVO żeby mieć jakiś plakacik Modern Talking czy Sabriny ;) no i jakieś fajne dżimsy koniecznie ;)Historia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bony francuz Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: 188.33.145.* 13.09.09, 00:03 Zabijana jest każda historia i tradycja w tym mieście, której i tak nie mamy za dużo. Jak siedziałem w Paryżu to właśnie łaziłem po takich , targach i bazarach I to nie byli ci osławieni bukiniści, którzy stoją tam dla podtrzymania klimatu . Tam gdzie się kręciłem to byli handlarze z całego świata, Tygiel. Najbardziej podobali mi się brodaci Rosjanie jakby potomkowie carskiej Rosji Teraz będę miał kolejny garaż świecący garaż i znudzone pindy w środku . Zaczynamy drogę z której oni dawno zeszli. Na końcu są dwa nazwiska Bruno Gościniak I Tadziu Klimowski, po prostu oczy zaszkliły się same. Dla żelów w cynkach te nazwiska nic nie mówią , bo nie istnieją na naszej klasie. Bo gownzjady nie zrozumieją ,że było coś przed nimi. Mamo to gdzie ja wtedy byłem jak mnie nie było - Szykowaliśmy cię Piotrusiu Na króla piotrusia pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 to se już nie wrati? 13.09.09, 13:57 We Francji własnie odtwarzaja takie targowiska, n które przyjeżdżają m.in. producenci płodów, a ludzie chętnie kupują prosto z wozu od rolnika! Byłem we Wloszech w zdaje się Vincency, to całe miasto takimi kilkoma ulicami było zamknięte na cały dzień na takie targowisko! Były stragany z warzywami i owocami, były auta z krewetkami, ale także z serem - także były dywany z Turcji i torby, pełno ubrań, buty .... no wszystko! Oczywiście czysto i schludnie! Zrobiono to nie na deptaku, który tam był, ale blokowano dosłownie po kilka ulic, a rozrzucone to było po całym mieście! Nie mogę poprawić nazwy miasta powyżej - to była Vinzenca chyba... no piękne miasto, gdzie pełno zabytków znanego włoskiego architekta! Odpowiedz Link Zgłoś
przyjaciel.krolika Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska 13.09.09, 00:18 To już Turzyna nie będzie ? To przecież już niczego nie będzie !!! Ale co ja gadam ? Przecież będzie Galeria Kaskada, Galeria Pogodno (na terenie Polmo)... A ja czekam jeszcze na : Galeria Skolwin, Galeria Wielgowo, Galeria Warszewo, Odpowiedz Link Zgłoś
ligrom_mechuma Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska 13.09.09, 01:28 Będą ssssukinsssyny. Będą poczwary z prowincji i będą kombinować jak w pięknego motyla się przeobrazić. I będą tylko ssssukinssssynami i nieprzeobrażalnymi poczwarami. Będą stawiać CENTRA. Będą walić gruchę pod kołdrą i myśleć, ze są motylami. Będą jadowici, bezwzględni. Będą bez czci, honoru i wiary. Nie, nie będą. Już są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksówkarz Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: *.globalconnect.pl 13.09.09, 09:21 a ile tam pasażerów się woziło historia którą się wspomina z łezką w oku ;) turzyńska polka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmm Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: *.szczecin.mm.pl 13.09.09, 21:58 Ceny będą butikowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz kupcy budowali Kupca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.09, 23:07 Kupcy budowali Kupca.Nic nie zrobili tylko się kłócili Aż przyszedł gość z glową odkupił udziały i coś porządnego powstało.Przecież ci straganiarze nigdy tego nie skończą budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechan Re: kupcy budowali Kupca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 00:22 Skończą. Ale to już nie będzie Turzyn - będzie drogo i to już nie będzie to. Misto weźmie swój haracz za przymierzanie butów w ciepełku. Bo miasto każdemu polepszy byt - za zbudowanie mienia komunalnego za duży szmal, za czynsz miesięczny, co nie pozwoli mu się wybić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: 193.193.181.* 14.09.09, 11:38 Swietnie. Niech likwiduja ten szczecinski bangladesz. Jeszcze tylko z drugiej strony CH Turzyn zaorac i w koncu dotrze tam cywilizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: 188.33.54.* 14.09.09, 11:45 Może zająłbyś się z miejskimi nieudacznikami z PO i zgruzowanym miastem. BarExtra nie zostanie zlikwidowany w tym roku , w natępnym też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Historia targowiska - napiszmy ją !!! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.09.09, 22:08 "Tu się sprzedaje tu się kupuje , odejdź szczeniaku bo Cię opluję..." Szkoda aby nasze wspomnienia z Turzyna zniknęły bez śladu. Myślę , że każdy mieszkaniec Szczecina "otarł" się o Turzyn. Zapiszmy swoje wspomnienia związane z Turzynem, te dobre i te złe, te ciekawe i "nieciekawe" . Proszę piszcie !!! Zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Historia targowiska - napiszmy ją !!! IP: *.globalconnect.pl 17.09.09, 16:48 a mnie tam ten folklor zawsze interesował ;-) i dlatego dodaję "Zofjia": rynek podczas wykonywania piosenki / kapela... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc turzyn - cyganki IP: *.globalconnect.pl 11.11.09, 21:21 ...a pamiętacie Cyganki, które wróżyły przed Meratronikiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
cbaabc Re: turzyn - cyganki 11.11.09, 21:25 Nie, ale pamiętam imprezy w Meratroniku :) jezu...kiedy to było :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: turzyn - cyganki IP: 213.155.176.* 27.04.10, 18:57 oczywiście!!! na moich oczach ukradły Niemcowi portfel z tylnej kieszeni spodni bardzo drogo zapłacił za wróżby !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: *.globalconnect.pl 15.09.09, 23:12 teresowanyup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: *.globalconnect.pl 20.09.09, 23:31 No i po targowisku...turzyn.pl/index.php?s1=swg177&s2=TURZYN - WYDARZENIA&s3=iupsua464&s4=2009.09.15 ROZPOCZĘCIE BUDOWY Odpowiedz Link Zgłoś
cbaabc Szczecińscy przedsiębiorcy lepsi od ECE i JWC :) 11.10.09, 12:40 Dają radę! Trwa budowa! www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=44414664&postcount=390 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Szczecińscy przedsiębiorcy lepsi od ECE i JWC IP: *.globalconnect.pl 21.10.09, 14:02 jednak jakoś mało osób wspomina stare dawne dzieje związane z naszymi targowiskami / szkoda. Turzyn - wszystko można było dostać i kupić ;-) Rynek na Mickiewicza - warzywa i owoce z kioskiem piwa na zapleczu Tobruk - nawet cyganie tam handlowali i wróżyli Odpowiedz Link Zgłoś
cbaabc budowa 25.10.09, 12:47 Gdyby kogoś interesowała budowa www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=464430&page=21&highlight=turzyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rytmturzyński Re: Turzyn w rytmie polki. Historia targowiska IP: *.chello.pl 26.10.09, 11:54 ten rytm, te zapach turzyński Odpowiedz Link Zgłoś