Dodaj do ulubionych

Pomoc prawna za darmo

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.04, 22:47
W ostatnim czasie kilkakrotnie korzystałam z bezpłatnych porad prawnych
udzielanych w Miejskim Ośrodku Interwencji Kryzysowej przy Jedn. Narodowej.
termin przyjęcia do prawnika to ok. 1-2 tyg. oczekiwania. Polecam
Obserwuj wątek
    • Gość: stoczniowiec Re: Pomoc prawna za darmo-lipa IP: 194.204.189.* 18.06.04, 20:36
      tez probowalem na Uniwerku ida wakacje wiec juz 1 mc nie dzialaja , w urzedzie
      miejskim co 2-gi dzien i godziny byle jakie i jakos byle jak, rzecznik
      Konsumentow kupa urzedniczek - malo wiedzy i kompetencji, jak za komuny - ile i
      kto a to placi????????????????
      • Gość: nie stoczniowiec Re: Pomoc prawna za darmo-lipa IP: *.szczecin.mm.pl 18.06.04, 21:25
        no, to patrząc na Twój styl pisania to byle jak jak najbardziej do Ciebie pasuje
        a o kasę się nie martw - nie z Twoich
        • Gość: sonia podaj adres IP: *.arkonskie.v.pl 29.08.04, 19:49
          chcialabym uzyskac adres Miejskiego Osrodka Interwencji Kryzysowej w szczecinie
        • Gość: stoczniowiec Re: Pomoc prawna za darmo-lipa IP: 212.14.57.* 02.10.04, 18:54
          Ciekawe co moj luzny styl pisania po dniach biegania po urzedach ma do
          merytorycznej oceny dzialalnosci tychze "Urzedow".
          Ocena stoczniowcow jako gorszych ma sie nijak do twojej kultury Urzedasie
          postkomunistyczny.
          Akurat pieniadze dostajecie z naszej ciezkiej krwawicy i puszczcie na dyrdymałki
          typu limuzyny i wóda (karty kredytowe na grube pieniądze).
          Ile pieniedzy kosztuja podatnika te biura w urzedzie pracujace w kratke,i
          niwiele majace kompetencji??.
          Gdyby tak sie w stoczni pracowało to nikt by nic nie zrobił a jakby już to
          statki by potonęły.
          Czasem zastanów sie mądralo zanim coś napiszesz.
        • Gość: petent Re: Pomoc prawna za darmo-lipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 20:56
          niestety, z jego pieniędzy. a także moich. wszystkich, którzy płacą podatki.
    • Gość: pejczer Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 11:40
      Porady prawne darmowe sa rowniez w biurze poselskim Elżbiety Romero ktore
      miesci sie na ulicy Garncarskiej 5 najblizsze porady beda 3.09.04, 17,09,04
      1,10,04 ZAPRASZAM SERDECZNIE
      • Gość: pejczer Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.08.04, 11:47
        Prawnik jest obecny w te dni od godz. 16 wiecej informacji pod numerem tel. 485-
        09-29
      • Gość: Alkohole Swiata Re: Porady prawne w biurze Romero Eli :-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 19:15
        Niech takich porad udziela sobie dzialacze SLD i SDPL z Zychowiczem na czele.
        • Gość: granulat homo homini lupus est IP: *.bronet.pl / 62.233.218.* 04.10.04, 16:54
          ludzie robia cos dla innych a tu anonimowi szydercy wszystko wysmieja.
    • blackexit pytanie mam 02.10.04, 21:25
      na ktore nigdyy chyba nie dostane odpowiedzi w jakis posob znaleziono
      praconikow tego biura? czy nieuczciwie zatrudniony prawnik moze swidczyc
      uczciwie porady i byc do tego osoba kompetentna? to razem dwa pytania.
      pozdrawiam black
      • jams1 Re: pytanie mam 20.11.04, 00:12
        Fakt nieuczciwego zatrudnienia nie musi być związany z brakiem kwalifikacji.
        Przykładowo czy to że dyrygent orkiestry narodowej został przyjęty po
        znajomości sprawia, że każe orkiestrze fałszować? Czy wiąże się automatycznie z
        wyłączeniem możliwości poprowadzenia tejże orkiestry w sposób idealny a w
        konsekwencji wyłączeniem możliwości doskonałego odtworzenia utworu?
        Oczywiście, że nie.
        Tak tedy ja odpowiedziałem na pytania teoretycznie pozbawione odpowiedzi.
    • Gość: Elżbieta Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.daminet.pl 09.11.04, 21:27
      Dot.akcji pracowniczych z Huta Legnica po zmarłym mężu.Mąż zmarł we wrześniu
      1996 r,przepracował 25 lat w hucie,w związku z tym nie zdążył podpisać wniosku
      dot.akcji pracowniczych do których był uprawniony.Wniosek musiałby podpisać w
      VII.97 r.W związku z czym nie otrzymałam tych akcji.Proszę pomóc mi w
      załatwieniu powyższej sprawy,
      • Gość: Lolek Raczej bez prawnika się nie obejdzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 23:36
        Ukazało się orzeczenie Sądu Najwyższego dotyczące możliwości nabywania
        nieodpłatnie akcji pracowniczych przez spadkobierców uprawnionego pracownika.
        Sygnatura tego orzeczenia III ZP 20/2000, publikowane było w OSNAPiUS 2001/16
        poz. 504 (to oficjalny zbiór orzeczeń Izby Admin; Pracy Sądu Najwyższego) Możesz
        spróbować je otrzymać w najbliższym sądzie pracy albo inspekcji pracy /powinni
        prenumerować te zbiory/.
        Ale i tak będziesz musiała ustalić datę komercjalizacji firmy tj.
        przekształcenia jej z przedsiębiorstwa państwowego w spółkę prawa handlowego.
        Podstaw prawnych swoich roszczeń szukaj w ustawie z 30.08.1996 r. o
        komercjalizacji i prywatyzacji (tekst jednolity: Dz. U. 2002 r. Nr 171 poz. 1397).
        Teza orzeczenia Sądu Najwyższego brzmi:

"Spadkobiercy pracownika uprawnionego do zakupu akcji na zasadach
        preferencyjnych (art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 13 lipca 1990 r. o prywatyzacji
        przedsiębiorstw państwowych, Dz. U. 1990 r. Nr 51 poz. 298 ze zm.), zmarłego
        przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 30 sierpnia 1996 r. o komercjalizacji
        i prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych (Dz. U. 1996 r. Nr 118 poz. 561 ze
        zm.), mogą realizować prawo do nieodpłatnego nabycia akcji na zasadach
        przewidzianych w tej ustawie - art. 63 ust. 2."

Uzasadnienie jest zbyt obszerne, aby je przytaczać. Czy zgłaszałaś już swoje
        roszczenia o nabycie akcji ?

Hej.

• Gość: poldek Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 11:56
        czy praca palacza kotłów wodnoparowyh w szkolncwie jest zaliczana do pracy w
        szczegulnych warunkah ja pracowałem jako palacz w szkole 10 lat i mi odmówiono
        wpisu do swiadectwa że to jest praca uciążliwa powiedzili mi że men nie wydał
        takiego zażąndzenia bardzo proszę o pomoc
        • Gość: poldek Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 18:52
    • Gość: Zietkohel Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.szczecin.mm.pl 09.12.04, 20:50
      To dobrze że są organizacje próbujące pomóc. Niestety jest to pomoc adekwatna
      do nakładu środków. To co nie kosztuje różnie jest podane. Przekonałem się
      próbując uzyskać pomoc prawną na której mi bardzo zależało. Udałem się na
      Wydział Prawa US. Przez kilka miesięcy studenci zmieniali się a żaden z nich
      nie mógł mi udzielić pomocy prawnej (jak sądzę był brak nadzoru w tym co
      robią). Efekt jest taki że nie zmalazłem osoby lub instytucji która na poważnie
      zajęła by się moją sprawą. Nawet Helsińska Fundacja Praw Człowieka zignorowała
      moją prośbę o pomoc zbywając mnie pisemną odpowiedzią po kilku miesiącach.
      Sądzę, że trudno znależć w dzisiejszych czasach dobrego prawnika tym bardziej
      bezinteresownego.
      • Gość: Ista Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:20
        Dwa razy korzystałam z porady prawnej PŁATNEJ I TO GRUBE PIENIĄDZE.I wcale nie byłam usatysfakcjonowana tymi poradam. W pierwszej sytuacji adwokat namawiał mnie do kłamstw- sposób "po trupach do celu, a w drugiej sprawie adwokatka zupełnie nie pojmowała oco chodzi. To ja przez pół godziny tłumaczyłam jej zawiłość sprawy, której i tak do końca nie pojęła...Korzystajcie z porad prywatnych, pytajcie o podstawy prawne. SZKODA PIENIĘDZY NA PRAWNIKÓW ZRZESZONYCH W KORPORACJACH, GDZIE CZYNNIK GENETYCZNY JEST WAŻNIEJSZY NIŻ WIEDZA I UMIEJĘTNOŚCI.
        • gucio111 Re: Pomoc prawna za darmo 19.04.05, 08:49
          Kto tanio kupuje dwa razy płaci.Można takie porównanie zastosować do tego typu
          porad. Co wcale nie znaczy,że płatni adwokaci i prawnicy udzielą człowiekowi
          odpowiedniej pomocy.Darmowi prawnicy nie widzą interesu a płatni chcą jak
          nawięcej wyciągnąć od klienta. A szary żuczek suma sumarum zostaje na
          lodzie.Jest to bardzo przykre a niby zawód prawnika jest takim elitarnym i
          wynikające ze statusu i przyrzeczeń UCZCIWY.To tylko teoria.
      • Gość: Ista Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:23
        Dwa razy korzystałam z porady prawnej PŁATNEJ I TO GRUBE PIENIĄDZE.I wcale nie byłam usatysfakcjonowana tymi poradam. W pierwszej sytuacji adwokat namawiał mnie do kłamstw- sposób "po trupach do celu, a w drugiej sprawie adwokatka zupełnie nie pojmowała oco chodzi. To ja przez pół godziny tłumaczyłam jej zawiłość sprawy, której i tak do końca nie pojęła...Korzystajcie z porad prawnych bezpłatnych, pytajcie o podstawy prawne. SZKODA PIENIĘDZY NA PRAWNIKÓW ZRZESZONYCH W KORPORACJACH, GDZIE CZYNNIK GENETYCZNY JEST WAŻNIEJSZY NIŻ WIEDZA I UMIEJĘTNOŚCI.
    • Gość: tadeusz i Jacek Re: Pomoc prawna za darmo IP: 217.153.6.* 04.05.05, 12:59
      Witam serdecznie i pozdrawiam.

mam pytanie , czy jest , ktoś kto by mógł pomóc w sprawie komornika , który
      robi przekręty i sprzedaje ruchomości , a Sąd uchyla licytację. ta sprawa już
      trwa 3 lata. Proszę o pomoc.
      bubis@op.pl
    • Gość: Aniela B Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:03
      Jestem starszą osobą mam 74 lata potrzebuje pomocy na temat podziału spadku
      po zmarłym drugim mężu, rodzina drugiego męża domaga sią wszystkiego niewiem
      co mam robić i gdzie się udać a jestem samotna i biedna proszę o pomoc
      Aniela
    • Gość: pomocnik Re: Pomoc prawna za darmo IP: 83.168.104.* 15.06.05, 23:46
      Moi mili. Jeżeli sprawa toczy się już przed sądem, to przede wszystkim nie
      zapominajcie o instytucji pełnomocnika z urzędu jeżeli wykażecie, że nie
      posiadacie środków na zlecenie prowadzenia sprawy. Wniosek taki składacie do
      sądu rozpoznanjącego sprawę. Wiem, że zaraz podniosą się głosy, że skoro z
      urzędu to i tak nic nie zrobi, ale nawet nie chce mi się podejmować dyskusji.
      Bo jak wszędzie, ludzie są różni i różnie podchodzą do wykonywania swoich
      obowiązków. Niemniej jednak nie jest to praca całkiem za darmo, choć stawki,
      które otrzymuje pełnomocnik, w przypadku niektórych spraw powodują napady
      bezsilnego śmiechu. Co do darmowych porad, no to cóż...jaka płaca, taka porada.
      • stratonika Odpowiedź dla Anieli B. 20.06.05, 22:10
        Aby załatwić sprawę spadkową należy wnieść odpowiednie pismo (wniosek) do Sądu
        Rejonoweg-Wydziału Cywilnego właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania
        spadkodawcy (czyli Twojego męża).Z treści postu zrozumiałam, że dotychczs nie
        czyniłaś starań o załatwienie tej sprawy zacząć zatem należy od złozenia wniosku
        o stwierdzenia nabycia spadku ( do sądu jak wyżej). W postępowaniu tym sąd
        ustala kto ma prawo do spadku-i tak:
        1) jeżeli mąż pozostawił testament to dziedziczenie następuje zgodnie z
        testamentem ( jeżeli zapisał swój majątek w całości komuś innemu-masz prawo
        do zachowku ale tak zdaje sie nie było)
        2) jeżeli testamentu nie było następuje dziedziczenie tzw ustawowe i w
        zależności od tego kto po nim został sprawa wygląda róznie:
        a)jeżeli miał dzieci (obojętnie czy z Tobą czy z I małżeństwa lub
        pozamałżeńskie)dziedziczycie w częściach równych pod warunkiem,że tych
        dzieci nie było więcej niż troje-jeżeli było więcej-Tobie przypada 1/4
        część spadku a pozostałośc dzieciom w równych częściach
        b)jeżeli w ogóle nie miał dzieci wtedy dziedziczysz Ty,jego rodzeństwo
        (jeżeli je miał i żyło ono w momencie jego śmierci-jeżeli rodzeństwo nie
        żyje a miało dzieci to te dzieci wchodzą w miejsce swoich rodziców) oraz
        rodzice męża. W takiej sytuacji Twój udział w spadku (bez względu na ilość
        braci i sióstr zmarłego oraz czy obje rodzice męża żyją) WYNOSI 1/2 spadku
        c)jeżeli w chwili śmierci męża jego rodzice,bracia i siostry nie żyli albo
        rodzeństwo( tzn bracia i siostry męża) dzieci nie miało albo też te dzieci
        zmarły przed Twoim mężem -TY DZIEDZICZYSZ CAŁY SPADEK.DALSZEJ RODZINIE NIC
        SIĘ NIE NALEŻY W TAKIEJ SYTUACJI.

I JESZCZE JEDNA WAŻNA RZECZ- W SKŁAD SPADKU WCHODZĄ ZARÓWNO RZECZY,KTÓRYCH
        DOROBILIŚCIE SIĘ WSPÓLNIE JAK I MAJĄTEK POSIADANY PRZEZ MĘŻA PRZED ŚLUBEM Z
        TOBĄ.RÓŻNICA POLEGA NA TYM, ŻE W RZECZACH WSPÓLNYCH I TAK MASZ WSPÓŁWŁASNOŚĆ W
        1/2 (oznacza to np,że jeżeli wspólnie dorobiliście się domu to ten dom w
        1/2stanowi Twoją własność a przedmiotem spadku jest tylko połowa domu i Ty tylko
        z tej drugiej połowy dziedziczysz-a oprócz tego masz na własnośc tę pierwszą
        połowę czyli w przypadku dziedziczenia w zbiegu z teściami i rodzeństwem męża
        Twoja część stanowi 3/4 domu ) NATOMIAST MAJĄTEK POSIADANY PRZEZ MĘŻA PRZED
        ŚLUBEM W CAŁOŚCI STANOWI PRZEDMIOT SPADKU.(jeżeli np. był to dom to Tobie
        przypadnie 1/2 domu- z innymi rzeczami jest tak samo)
        Postępowanie spadkowe składa się z II etapów (o ile jest więcej spadkobierców
        niż jeden).I etap to sprawa ostwierdzenie nabycia spadku, II to sprawa o dział
        spadku. Najpierw musisz załatwić tę pierwszą a potem znowu zwróć się o pomoc na
        forum.
        Pamiętaj też, że ze względu na wiek i sytuację materialną składając wniosek o
        stwierdzenie nabycia spadku możesz w nim umieścić prośbę o przyznanie adwokata z
        urzędu. Zyczę powodzenia.

Jestem starszą osobą mam 74 lata potrzebuje pomocy na temat podziału spadku
        po zmarłym drugim mężu, rodzina drugiego męża domaga sią wszystkiego niewiem
        co mam robić i gdzie się udać a jestem samotna i biedna proszę o pomoc
        Aniela
    • Gość: Aniela B Re:odpowiedz dla STRATONIKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 14:52
      Bardzo dziękuje za informację.Sąd podzielił spadek po 1/3 (mąż miał 2 dzieci i
      ja mam 2 dzieci z pierwszego małożeństwa) Mieszkanie było moje, wykupiliśmy
      wspólnie, kupiliśmy razem działkę nad jeziorem po po-6arów razem 12-arów,
      pozostał 18letni samochód, chętnie synom męża bym coś dała ale ich interesuje
      tylko (cyt.KASA.)niemogę sprzedać samochodu,działki, mieszkania nie bo gdzieś
      muszę mieszkać i terz mam dwoje dzieci. Dzieci II męża niechcą się kontaktować
      ze mną choć ja do nich dwonie co mam dalej robić jak postępować, jestem
      starszą osobą chce po sobie zostawić sprawy załatwione. uzbierałam parę groszy
      z ręty i zapłacę za pomoc Mąż zmarł w pażdzierniku 2004r
      • stratonika Nie żartuj Anielo, nie chcę pieniędzy....trzeba 23.06.05, 22:28
        sobie pomagać.Ale do rzeczy.Twoje dzieci nie dziedziczą po Twoim II
        mężu,dziedziczą natomiast jego dzieci i dlatego na podstawie art.931 paragraf 1
        kodeksu cywilnego (Dz.Ustaw z 1964r nr16 pozycja 93 z późniejszymi zmianami)sąd
        orzekł jak w postanowieniu w sprawie o stwierdzeniu spadku.Czylipierwszy etap
        masz za sobą.Teraz musisz wnieść do sądu (tego samego) wniosek o dokonanie
        działu spadku.We wniosku podajesz adresy swój i pasierbów (aby sąd wiedział
        gdzie ma wysłac wezwania-zgoda pasierbów nie jest konieczna),sygnaturę akt
        sprawy o stwierdzenie nabycia spadku (jest o numer sprawy-znajduje się w górnym
        lewym rogu postanowienia oraz w tym samym miejscu na wezwaniach na
        rozprawę-jeżeli je jeszcze masz możesz dołączyć kserokopię postanowienia)
        prosisz o dokonanie działu spadku i wymieniasz wszystkie przedmioty majątkowe
        wchodzące w skład spadku a więc (jak piszesz),działki, mieszkanie,samochód(
        jeżeli mieliście wkłady oszczędnościowe też )i podać orientacyjną ich cenę
        rynkową.Zsumowana
        wartość tych rzeczy daje kwotę od której naliczany jest tzw wpis czyli opłata za
        sprawę.Jeżelimasz niską rentę możesz we wniosku napisać, że wnosisz o zwolnienie
        od kosztów ze względu na złą sytuację majątkową.Jeżeli sąd Ci odmówi możesz w
        terminie 7 dni od otrzymania odmowy wnieść zażalenie do sądu,który odmówił
        zwolnienia- możesz listownie ( lepiej poleconym).Nie ma żadnego terminu do
        złożenia wniosku.Do wniosku dołącz kserokopię odcinka renty.Wniosek napisz w 3
        egzemplarzach.
        Istnieją 3 sposoby działu spadku:
        1)przyznaje wszystko jednemu spadkobiercy i zobowiązuje go do spłaty wartości
        udziałów pozostałych spadkobierców -chyba najczęściej stosowany ( gdyby
        przyznano Tobie ( a o taki podział wnoś we wniosku) musiałabyś spłacić-może
        być w ratach- na rzecz każdego z 2 pasierbów 1/6 łącznej wartosci przedmiotów
        wchodzących w skład spadku
        2)przyznaje poszczególne przedmioty róznym spadkobiercom a potem rozlicza wg
        wartości udziałów
        3)sąd nakazuje sprzedaż wszystkich przedmiotów i pieniędzmi dzieli w określonych
        cżęściach spadkobierców (niezmiernie rzadko stosowany)
        Wartość spadku oceni sąd powołując biegłych,za nic jednak nie dawaj się namówić
        na zgłoszenie wniosku o powołanie biegłych bo wtedy sąd zażąda od Ciebie
        zaliczki na koszty opinii a jeżeli zrobi to"z urzędu" koszty biegłych zostaną
        rozliczone w postanowieniu końcowym.
        Praktycznie masz największe szanse aby zatrzymać mieszkanie i działki.Samochód
        (o ile któryś z pasierbów nie będzie chciał wziąć) też pewnie sąd Ci przyzna.
        PAMIĘTAJ,ŻE TO TY,WNOSZĄC WNIOSEK, WSKAZUJESZ SPOSÓB DZIAŁU,KTÓRY NAJBARDZIEJ CI
        ODPOWIADA.ONI NIE MUSZĄ SIĘ ZGODZIĆ I OSTATECZNA DECYZJA NALEŻY DO SĄDU
        Jeżeli sprawa wydaje Ci się trudna możesz prosić oprócz zwolnienia od kosztów
        również o ustanowienia adwokata z urzędu( nie płacisz za jego usługi)powołując
        się na nieznajomość prawa,wiek(wiem ,że kobiety tego nie lubią)i złą sytuację
        majątkową.
        I to, w skrócie, najwzniejsze informacje.Jak masz dalsze wątpliwości napisz na
        forum.Zamieszczam wzór wniosku o dział spadku

Tuliszków, dnia 17 czerwca 1996 roku
        Sąd Rejonowy
        w Turku
        Wydział Nieprocesowy
        Wnioskodawca: Roman Derba,
        rolnik,
        zam. w Tuliszkowie,
        ul. Polna 10,
        reprez. przez adw. Zygmunta Siewierskiego,
        prowadzącego kancelarię adwokacką
        w Turku, ul. Warszawska 4
        Uczestnicy: 1. Daniela Wickowska,
        rolnik,
        zam. w Kawęczynie,
        2. Wiesław Derba,
        elektryk,
        zam. w Turku,
        ul. Łódzka 10/3
        Wartość przedmiotu sprawy: 54.000,00 zł
        Wniosek o dział spadku
        W imieniu wnioskodawcy, którego pełnomocnictwo załączam, wnoszę:
        1. O dokonanie działu spadku po Bernardzie i Wiesławie z domu Galicka, małżonków
        Derba w sposób proponowany jak niżej, żeby:
        1) spadkowe gospodarstwo rolne położone w Tuliszkowie, woj. konińskie, które
        obejmuje nieruchomość zapisaną w księdze wieczystej Kw nr 497 o obszarze 17 ha
        gruntów ornych wraz z domem mieszkalnym, chlewnią i stodołą, oraz inwentarz żywy
        i martwy - przyznać na własność wnioskodawcy i obciążyć go spłatą na rzecz
        Danieli Wickowskiej,
        2) przedmioty spadkowe, nie wchodzące w skład gospodarstwa rolnego, podzielić
        między uczestników według projektu, jaki zostanie zgłoszony na rozprawie,
        3) o zasądzenie od uczestników postępowania na rzecz wnioskodawcy kosztów
        postępowania według norm przepisanych.
        Uzasadnienie
        Sąd Rejonowy w Turku postanowieniem z dnia 16 marca 1998 roku stwierdził nabycie
        spadku po zmarłym w dniu 10 marca 1997 roku Bernardzie Derbie i zmarłej w dniu 5
        stycznia 1997 roku Wiesławie Derbie przez ich dzieci Romana i Wiesława Derbów i
        Danielę Wickowską po 1/3 części spadku, jako spadkobierców ustawowych, z tym,
        że gospodarstwo rolne dziedziczą po 1/2 części Roman Derba i Daniela Wickowska.
        Oboje spadkodawcy zamieszkiwali ostatnio w Tuliszkowie, woj. konińskie.
        Spadkodawcy nie pozostawili żadnych testamentów.
        Dowód: akta sprawy Ns 242/97 Sądu Rejonowego w Turku o stwierdzeniu nabycia spadku.
        Pozostały spadek po małżonkach Bernardzie i Wiesławie Derba jest opisany w
        spisie inwentarza, który załączam.
        Spadkowa nieruchomość położona w Tuliszkowie zapisana jest w księdze wieczystej
        Kw nr 497 na którą składa się: grunt rolny o obszarze 17 ha, oraz zabudowania:
        dom mieszkalny, chlewnia, stodoła, stanowiła współwłasność obojga spadkodawców.
        Dowód: wyciąg z księgi wieczystej Kw nr 497.
        Poza gospodarstwem rolnym spadkodawcy pozostawili szereg składników majątkowych,
        nie związanych z produkcją rolną. Są to: dom czynszowy w Tuliszkowie ze sklepem
        tekstylnym i warsztatem, użytkowany obecnie jako warsztat ślusarski, samochód
        osobowy i motocykl.
        Co do tych składników nie zachodzi ograniczenie dziedziczenia spadku, o którym
        mówi przepis art. 677 § 2 i 3 k.p.c.
        W tej części spadku trzej spadkobiercy dziedziczą w częściach równych. Spadkowe
        gospodarstwo rolne jest użytkowane przez wnioskodawcę, natomiast Daniela
        Wickowska posiada własne gospodarstwo rolne, które użytkuje wraz z mężem we wsi
        Kawęczyno o obszarze 12 ha użytków rolnych. Spadkowe gospodarstwo rolne nie może
        być dzielone i pozostaje we władaniu wnioskodawcy, który zresztą użytkuje je od
        roku 1989 r.
        Dowód: zaświadczenie Urzędu Gminy Tuliszkowie.
        Daniela Wickowska posiada gospodarstwo w innej miejscowości i nie jest
        zainteresowana przejęciem jakiegokolwiek gruntu w Tuliszkowie. Pozostaje więc
        dla niej spłata pieniężna z tytułu dziedziczenia spadkowego gospodarstwa
        rolnego. Jednakże Daniela Wickowska w roku 1988 otrzymała znaczną kwotę, bowiem
        spadkodawcy sprzedali wówczas dom w Tuliszkowie i uzyskaną za niego sumę
        pieniędzy przekazali córce, jako wyposażenie.
        Dowód: oświadczenie uczestników Wiesława Derby i Danieli Wickowskiej.
        Te okoliczności powinny być bezsporne między uczestnikami niniejszej sprawy.
        W tym stanie sprawy wniosek jest uzasadniony.
        Zygmunt Siewierski
        adwokat
        Załączniki:
        1. Pełnomocnictwo.
        2. Zaświadczenie Urzędu Gminy Tuliszkowie.
        3. Wyciąg z Kw.
        4. Spis inwentarza.
        5. Odpisy wniosku i załączników.

• Gość: Aniela B Re: Dziękuje "STRATONIKA" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 12:41
          Teraz wiem że nie jestem sama zrobie jak mówicie jeszcze raz dziękuje za
          wyrozumiałośći i pomoc o efektach napiszę. Jesteście WSPANIALI
          • Gość: renata Re: Dziękuje "STRATONIKA" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 13:31
            Tak pięknie odpowiedziałaś p. Anieli B. czy możesz jeszcze? Oczywiście zapłacę.
            Wstępnie proszę o informację jak wygląda podział spadku po zmarłym jeśli był
            kawalerem, miał 1 dziecko, i nie zostawił testamentu... Nie umię, poruszać się
            w internecie, myślę że piszę do ,,STRATONJKA'', jeśli nie to przepraszam...
    • Gość: Ob. miasta Re: Pomoc prawna za darmo IP: 212.14.57.* 09.08.05, 10:57
      Korzystalem z uslug niektorych wymienionych organizacji tj. studentow wydzialu
      prawa i Rzecznika Konsumentow w UM,
      raczej nie sa to profesjonalne firmy nie rozumieli mojego problemu lub byli
      przed wakacjami albo po wakacjach , mysle ze nie ma nadzoru profesjonalnego nad
      tymi placowkami a raczej takie "cos zeby bylo", dlatego z duza radoscia
      przeczytalem posty Stratonika ,znacznie odbiegajace od tych ogolnikow
      gloszonych przez Federacje konsumentow ktora jest juz instytucja finansowana
      przez miasto czyli nie pracuje za darmo, moze wlasnie na tym forum bylaby
      mozliwosc zdobycia konkretnej informacji , porady .
      Pani Kamilo Mostowik moze zorganizuje pani jakies bardziej dostepne forum lub
      artykul w Gazecie pozdrawiam
    • Gość: Maciej K Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 08:39
      Witam
      Jestem mężem i ojcem trojga dziewcząt

Szukam pomocy, ponieważ Sąd mnie oszukał i komornik wchodzi nam na
      współwłasność za koszty Sądowe

Czy mógłbym w jakiś sposób otrzymać od Pani pomoc?

Sąd zwolnił mnie od kosztów sądowych na podstawie pisemnej prośby a na
      podstawie ustnych zeznań brata, że niby pracuje u Mamy w Firmie, której to
      Firmy Mama nie posiada Sąd uchylił mi to zwolnienie bez żadnych wskazujących
      pisemnych potwierdzających
      na to dowodów, pomimo żądani dowodów z mojej strony zaliczył pomówienia na
      moją nie korzyść i bez propozycji bym wpłacił zaliczkę na poczet sprawy pod
      rygorem oddalenia pozwu obciążył mnie kosztami sądowymi .

tracę cały dorobek swojego życia.

Mam poważny problem Sąd Okręgowy we Włocławku zrobił mi wielką krzywdę a jeszcze
      większą moim dzieciom, bo to one odczują skutki tego sądu.

Powoli dochodzę do siebie po tym wstżosie zaczynam rozumieć, dlaczego tak
      to się stało chyba, że jestem w błędzie.
      Nie mieszkam od 1,5 roku pod danym adresem i myślałem że sprawa zakonczona bo
      nie wpłaciłem wadjum na rozpoczęci sprawy.

na sprawie Sądowej 09,02,2004r we Włocławku, Sygn. akt I C, 217/03 ,byłem
      obecny i słyszałem, co zeznawała Alina Kupc(moja Mama)i po zapoznaniu się z
      aktami
      sprawy w dniu 30,08,2005r a w szczególności zeznaniami Alina Kupc mojej Mamy
      stwierdzam, że są nie zgodnie zapisane lub z fałszowane i potwierdza to też
      świadek Alina Kupc.

Następnie Sąd nie poparł zeznań Dariusza Kupc jak i tych niezgodnych
      (sfałszowanych) zeznań żadnymi pisemnymi dowodami, o które nalegałem

i zaliczył to na moją niekorzyść. .

Następnie Sąd potraktował mnie bardzo surowo i przyznał Adwokatowi podwójną
      stawkę taryfikatora, która powinna wynosić według prawa 2400zł a została
      zawyżona na moją nie korzyść ponad dwukrotnie 5,519,00zł i koszty sądowe też
      są bardzo wysokie 2200,30 z czym się nie zgadzam, ponieważ Sąd nie poniósł
      takich wysokich kosztów wynika to z tego, że nie korzystał z żadnych usług
      Biegłych Sądowych.

Jeżeli jesteście Panistwo mi w stanie co kolwiek pomuc w tej sprawie to bardzo
      prosze.

Posdrawiam

Maciej K
      • Gość: gabi Pomoc prawna za darmo IP: *.rybnet.pl 19.07.07, 12:20
        advoassistance.pl/wizytowka/gabi
        z prawej strony - kliknij rejestracja
        prosze wpisać identyfikację AAPP 5923 oraz nazwa użytkownika: gabi
        Zapraszam do Współpracy! GG 9841224
        Pomoc, zadaj pytanie i nie tylko !
    • maks-64 Re: Pomoc prawna za darmo 26.09.05, 09:01
      Witam
      Jestem mężem i ojcem trojga dziewcząt

Szukam pomocy, ponieważ Sąd mnie oszukał i komornik wchodzi nam na
      współwłasność za koszty Sądowe

Czy mógłbym w jakiś sposób otrzymać od Pani pomoc?

Sąd zwolnił mnie od kosztów sądowych na podstawie pisemnej prośby a na
      podstawie ustnych zeznań brata, że niby pracuje u Mamy w Firmie, której to
      Firmy Mama nie posiada Sąd uchylił mi to zwolnienie bez żadnych wskazujących
      pisemnych potwierdzających
      na to dowodów, pomimo żądani dowodów z mojej strony zaliczył pomówienia na
      moją nie korzyść i bez propozycji bym wpłacił zaliczkę na poczet sprawy pod
      rygorem oddalenia pozwu obciążył mnie kosztami sądowymi .

tracę cały dorobek swojego życia.

Mam poważny problem Sąd Okręgowy we Włocławku zrobił mi wielką krzywdę a jeszcze
      większą moim dzieciom, bo to one odczują skutki tego sądu.

Powoli dochodzę do siebie po tym wstżosie zaczynam rozumieć, dlaczego tak
      to się stało chyba, że jestem w błędzie.
      Nie mieszkam od 1,5 roku pod danym adresem i myślałem że sprawa zakonczona bo
      nie wpłaciłem wadjum na rozpoczęci sprawy.

na sprawie Sądowej 09,02,2004r we Włocławku, Sygn. akt I C, 217/03 ,byłem
      obecny i słyszałem, co zeznawała Alina Kupc(moja Mama)i po zapoznaniu się z
      aktami
      sprawy w dniu 30,08,2005r a w szczególności zeznaniami Alina Kupc mojej Mamy
      stwierdzam, że są nie zgodnie zapisane lub z fałszowane i potwierdza to też
      świadek Alina Kupc.

Następnie Sąd nie poparł zeznań Dariusza Kupc jak i tych niezgodnych
      (sfałszowanych) zeznań żadnymi pisemnymi dowodami, o które nalegałem

i zaliczył to na moją niekorzyść. .

Następnie Sąd potraktował mnie bardzo surowo i przyznał Adwokatowi podwójną
      stawkę taryfikatora, która powinna wynosić według prawa 2400zł a została
      zawyżona na moją nie korzyść ponad dwukrotnie 5,519,00zł i koszty sądowe też
      są bardzo wysokie 2200,30 z czym się nie zgadzam, ponieważ Sąd nie poniósł
      takich wysokich kosztów wynika to z tego, że nie korzystał z żadnych usług
      Biegłych Sądowych.

Jeżeli jesteście Panistwo mi w stanie co kolwiek pomuc w tej sprawie to bardzo
      prosze.

Posdrawiam

Maciej K
      • Gość: roy Re: Pomoc prawna za darmo IP: 80.55.148.* 30.09.05, 22:11
        Hm, jesli to prawda o ile chodzi o te sfalszowane zeznania w protokole to
        powinienes zlozyc wniosek o sprostowanie protokoly do sadu , nastepnie albo sad
        uzna twoje racje albo nie w tym przypadku bedziesz mial tydzien na odwolanie
        kolejna decyzja sadu w powiekszoonym skladzie bedzie niezaskarzalna.
        Jednoczesnie powinienes zlozyc zawiadomienie do prokuratora o popelnieniu
        przestepstwa poswiadczenia nieprawdy (zgodnie z art 304. par. 1 kk.)wskazujac
        sprawce. O ile sprawca bedzie funkcjonariusz publiczny (moze byc nim sedzia
        protokolant lub inna osoba wymieniona z zawiadomieniu do prokuratora ) pelniacy
        funkcje sedziego powinienes wystapic z wnioskiem o wylaczenie tego
        funkcjonariusza zalaczajac kopie zgloszenia do prokuratora do wniosku o
        wylaczenie sedziego.
        Coz czeka Ciebie dluga walka. ale jak sadze na fali obecnej checi srodowiska
        sedziowskiego do oczyszczenia sie z osob postepujacych nie etycznie moze masz
        szanse na sprawiedliwosc. Jesli wiesz co chcesz dostac od pomocy pprawnej za
        darmoi to moze dostaniesz ale jeszcze nie spotkalem sie z przypadkiem aby jakis
        adwokat poinformowal swojego klienta ze wlasnuie w takim momencie (o ile
        piszesz prawde) przedstwiciel wymiaru soprawiedliwosci poelnil przestepstwo
        przeciwko wymiarowi sprawiedliwosci.Coz maja w tym swoj wlasny interes mieli by
        przechklapane wtym sadzie gdyby sie roznioslo ze tak klientom doradzaja.
        Co do kosztow to powinienesa pisac zazalenie ale musisz pamietac o terminavh.
        Jak grasz w te klocki z sadami to proponuje zebys poodewiedzal sobie
        bibliotejki i poczytal ksiazki o prawie procesowym i prawie cywilnym oraz o
        prawie karnym gdyz o nie rowniez jak z twojego postu sie ocierasz i dopiero
        wtedy rozmawial z prawnikami. Trzymaj sie Pozdrawiam Roy.
        • Gość: maks-64 Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 09:59
          Maciej Kupc
          Adres korespondencyjny
          Aleksandrów Kuj 87-700
          Aleksandrów Kuj. 2005-02-18.
          ul. Nowa 21.

Do Sądu Okręgowego we
          Włocławku Wydział
          Cywilny

Sygn. akt C 217/03

Składam do Sądu Okręgowego we Włocławku pismo w sprawie otrzymanego pisma 18-02-
          2005 z dnia 07-02-2005 otrzymanego z Sądu Okręgowego we Włocławku
          Uważam, iż Sąd Okręgowy we Włocławku nie prawnie wykonał jakieś czynności,
          które pogrążyły moją osobę kosztami Sądowymi i nie mam na to środków, aby
          opłacić prawnika adwokata by wyjaśnili w sposób prawny tą sprawę nie wiem jak
          prawnie z tej sytuacji wyjść.
          Z tego, co w życiu przeszedłem i doznałem to uważam, że niema u nas w Polsce
          prawa są tylko zarządcy, którzy zasłaniają się tym prawem by w rórznych celach
          osiągnąć zadowolenie i przyjemność z czynności takich jak:
          Wykazać się w pracy, Dorobić się szybciej lub upokorzyć ukarać lub zgnębić
          takiego człowieka lub rodzinę bezrobotną jak moja.
          Do tego doznałem uszczerbku na zdrowiu, poddałem się w dniu dzisiejszym
          leczeniu w poradni Psychiatrycznej by utrzymać się przy zdrowych zmysłach.
          Ja nie potrafię kraść, a tym bardziej okradać swojej rodziny i pozbawiać ich
          rzecz potrzebnych do normalnego życia.
          By płacić za złe czynności ustawodawcy lub Sądu.
          Jeżeli Sąd ma zamiar przysłać do moich dzieci i żony komornika by polepszyć im
          byt to proszę bardzo, bo mi już nic nie ukradną, a najlepiej tych złodzieji
          (komorników,)co ich pokazywali w telewizji, zrobią to bardzo dokładnie i kilku
          komandosów, bo Mama ma psa jamnika to morze pogryźć, a ja będę stał i patrzał
          jak mnie wyręczają z tych czynności, do których Sąd mnie zmusza.
          Lepiej niech zrobi to komornik to dzieciaki napiszą wypracowanie do szkoły jak
          by miały mieć ojca złodzieja.
          Nie mogę składać wniosku kłamiąc i ubiegać się o rozłożenie na raty tej kwoty,
          ponieważ nie jestem w stanie jej spłacać niemam takiej możliwości, a po drugie
          uważam, że została niesłusznie na mnie nałożona.
    • Gość: Maciej k Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 19:57
      Jestem teraz bez domny bezrobotny bo nikt mi nie chce pomuc a Sąd mnie okradł z
      cłego mojego dorobku niewiem czy z sobą skoniczyć czy szukać dalej pomocy
      prawnej której niema.
      maks-64@tlen.pl
      Aleksandrów Kuj 87-700
      tel gżecznościowy 054 2822564.
      • Gość: renata Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 13:39
        Stratonika tak pięknie odpowiedziałaś p. Anieli B., odpowiedz proszę jak
        wygląda podział spadku po zmarłym jeśli był kawalerem, miał 1 dziecko i nie
        zostawil testamentu?
        • anetawietkowska Re: Pomoc prawna za darmo 02.05.06, 12:40
          PO ILU LATACH JEST PRZEDAWNIENIE SPRAWY?JEzELI TRWA OD 2002 I Z BRAKU ŚWIADKÓW
          LUB OSKARZONYCH ZOSTAŁA ODROCZONA I W 2005 WZNOWIONA Z POWROTEM
    • Gość: zomi Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.internet.v.pl 03.11.05, 13:38
      nie wierze w jakakolwiek pomoc .dlaczego? poniewaz dzwonilam do kilku
      poradni ,nawet do dzielnicowego i niestety bylam jak pileczka pingpongowa
      odsylana z kwitkiem,a problem jest powazny,pomiewaz jest malzenstwo z 2
      dzieci,ktore nie moze zyc wlasnym zyciem bo matka (alkoholiczka )ciagle wtraca
      sie w zycie tego malzenstwa.Ta matka a zarazem tesciowa namawia corke do
      alkoholu a wtedy cierpia dzieci.ma tak silna wladze nad corka .jako sasiadka
      chcialam temu malzenstwu pomoc ale sie zawiodlam.nie wiem gdzie mozna jeszcze
      kogos powiadomic.tyle sie mowi o pomocy ze strony sasiadow a co innego dyktuje
      zycie
      • Gość: A.P. uwłaszczenie - 5 lat czekania? IP: *.chello.pl 21.11.05, 18:29
        Witam!
        Czy ktos moze wie, jak mozna uniknac 5-letniego okresu karencji po wykupie mieszkania w ramach uwłaszczenia? Czy urząd w ogóle może rozpatrywać pojedyńcze wnioski w tej sprawie? Właścicielką wykupionego w drodze uwłaszczenia mieszkania jest moja chora mama, chciałabym, by zamieniła się jak najszybciej na mieszkanie w Warszawie, gdzie ja mieszkam, tak bym mogła się nią opiekować.
        Czy ktoś coś wie na ten temat?
        Pozdrawiam wszystkich,
        Ania
    • Gość: aga Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 10:01
      korzystam już z następnego adwokata w sprawie o dziecko. mój ex małżonek od
      kilku lat próbuje odebrać mi dziecko nie mając żadnych ku temu podstaw. W
      pismach kierowanych do Sądu jestem zawsze psychiczna i złą matką itp. I te
      sprawy na podstawie zniesławień i pomówień kierowanych do mnie są nadal
      tolerowane przez Sąd. Nie rozumię i nie wieżę w Sądu ani w pomoc adwokacką. To
      jest przeciąganie spraw i kasowanie potwornych pieniędzy. Nie wiem co powinnam
      jeszcze uczynić aby udowodnić w Sądzie że jestem normalną matką. Świadkowie nie
      są powoływani bo sami wiecie nie każdy chce jeździć po Sądach i robić siebie
      nie wiadomo kogo, zresztą moje miasto jest zbyt małe i wszyscy wszystko wiedzą.
      Chociażby wczoraj miałam nalot policji z męźem po dziecko. nie dałam. Dziecko
      jest chore od dwóch tygodni i bierze antybiotyki. ale jakim prawem policja może
      ode mnie żądać oddanie dziecka - nie wiem. w internecie poszukiwałam coś na ten
      temat ale bez skutecznie
      • pm53 Re: Pomoc prawna za darmo 17.02.06, 11:52
        Policja może żądać wydania dziecka jedynie na podstawie nakazu sadowego,
        ewentualnie na podstawie prawomocnego wyroku pozbawiającego lub ograniczającego
        Ci prawa rodzicielskie.
        Oczywiście w przypadku, gdyby sąd przyznał Twojemu ex prawo do widywania
        dziecka a Ty nie umożliwiałabyś mu spotkać dziecko, może on zwrócić się o pomoc
        w wyegzekwowaniu swoich praw.
        I jeszcze odnośnie samych rozpraw. Prawda jest taka, że podstawowym dowodem w
        takich sprawach są zeznania świadków. Jeżeli chcesz udowodnić, ze jesteś dobra
        matka a twój ex jest ten zły, to musisz udowodnić przedstawiając m.in.
        światków. Druga strona będzie świadczyć o odwrotności. A sąd będzie musiał
        stwierdzić, kto jest lepiej "przygotowany". Co do bycia "psychiczną" kontr-
        dowodem może być zaświadczenie lekarskie.
        Oczywiście czasem (no może często) prawnicy przeciągają sprawy aby zarobić, ale
        nie wszyscy są od razu be.
      • Gość: Ania Re: Pomoc prawna za darmo IP: 83.168.96.* 04.05.07, 16:12
        Szukam pomocy prawnej.Niedlugo urodzi mi sie dziecko,ale nie pozostaje w zwiazku
        z ojcem dziecka.Tak wiec musze zlozyc pozew do sadu o alimenty i o zwrot kosztow
        jakie ponioslam do tej pory, na zakup najwazniejszych rzeczy przed przyjsciem
        dziecka na swiat.Jestem kompletnie zalamana, bo nie mam pojecia jak to wszystko
        zalatwic,napisac i co dalej robic i mowic przed sadem.Niestety nie stac mnie na
        adwokata,ktory by mi w tym pomogl.Czy moze ktos mi pomoc,polecic jakiegos radce
        prawnego, na terenie Szczecina, ktory pomogl by mi za darmo?
        Z gory dziekuje
    • Gość: mariusz Re: Pomoc prawna za darmo-udzielam za pol darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 08:45
      wpisz swoj mail i krotko opisz problem, umowimy sie i porozmawiamy o
      szczegolach (nie jestem ani radca prawnym ani adwokatem i dlatego moje ceny sa
      bardzo ludzkie ;) zapraszam do kontaktu - nikogo nie zostawie bez pomocy
      • Gość: ajed Re: Pomoc prawna za darmo-udzielam za pol darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 17:51
        I dlatego wolno Ci się reklamować. Wielu Radców i Adwokatów chętnie prowadziłoby
        sprawy za grosze, a nawet za darmo, tylko istnieje zakaz reklamy. Więc muszą
        liczyć, że ktoś ich odwiedzi w kancelarii.
      • Gość: edward Re: Pomoc prawna za darmo-udzielam za pol darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:17
        szukam,pomocy,sprawa prosta. Prawo rodzinne.
        Lekcewazenie,prawa,przez,matke.Kontakt z dzieckiem.
        • Gość: czarek Re: Pomoc prawna za darmo-udzielam za pol darmo IP: *.chello.pl 06.06.08, 15:23
          szukam pomocy prawnej i prawa w polsce kupilem telefon w komisie za 450zeta po jakims czasie do domu przyszla policja zabrala telefon poniewarz pochodzil z napadu ,mam potwierdzenie z policji i dowod zakupu wraz z gwarancja na 3 miesiace z tego komisu omega przy placu kosciuszki w szczecinie telefon policja znalazla odzyskala przedmiot oddano wlascicielowi, brawo niebjescy wporzadku , koniec sprawy ale zostalem ja z niczym ,wiec poszedlem na posterunek do kierownika na ul. kaszubskiej w szczecinie i uslyszalem ze bardzo mi wspulczuja z tego powodu ikoniec .poszedlem do wlasciciela komisu a on nato ze niebedzie placil za zlodzieji i nie odda kasy twierdzi ze tez ma kwity zakupu tego telefonu i sie smieje chce zalozyc mu sprawe o 450zl nieodpuszcze jestem zawzietym czlowiekiem oj bardzo bardzo facet z komisu niewje zkim zadarl czy ktos pomorze opisze jak to zrobic zgodnie z prawem bo policja powjedziela zebym im dal pogebie to morze potem .ale najpierw sprawiedliwosc w sadzie czy ja wygram w sadzie ta sprawe wjem ze to smieszna suma450zeta ale taki mam charakter i w dodatku jestem twardym czlowiekiem pogruzki na mnie nie dzialaja nieboje sie mafi zlodzieji mam plecy wjeksze i szersze w szc zecinie piszcie tylko powarzne odpowjedzi jestem powarznym czlowiekiem dziekuje
    • natka341 Re: Pomoc prawna za darmo 02.03.07, 18:53

• irena_38a Pomoc prawna za darmo 13.02.08, 13:35
      Witam,
      Zamierzam wystąpić do sądu cywilnego o zniesienie współwłasności
      działki siedliskowej na zasadzie spłaty (obecnie 13/16 należy do
      mnie, a 3/16 do współwłaściciela, którym jest mój brat).
      Jednocześnie ten sam współwłaściciel jest zobowiązany wyrokami sądu
      karnego do naprawienia mojej szkody powstałej na skutek działalności
      przestępczej związanej z niniejszą działką. Należne mi od niego
      kwoty przewyższają wartość 3/16 działki.
      Chciałabym ową spłatę potrącić z zasądzonych wyrokami kwot od
      współwłaściciela.
      Proszę o odpowiedź czy takie rozwiązanie jest możliwe, jeśli tak to,
      w jaki sposób mogę to uczynić, czy może to od razu zbilansować sąd
      cywilny?

W art. 505 KC wyczytałam, że nie mogą być umorzone przez potrącenie
      wierzytelności wynikające z czynów niedozwolonych. Proszę o
      informację czy artykuł ten może dotyczyć mojego przypadku, jeśli tak
      to proszę o informację, w jaki sposób mogę odzyskać należne mi
      zasądzone kwoty?

• Gość: Szaman Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 17:15
        Takie rozwiązanie jest możliwe, Ty możesz dokonać potrącenia, Twój
        brat nie może bo jego zobowiązanie wynika z czynu niedozwolonego,
        Sąd Cywilny nie stwierdzi potrącenia, najpierw uzyskaj postanowienie
        o zniesieniu współwłasności, które zasądzi od Ciebie na rzecz brata
        spłatę jego udziału, po uprawomocnieniu się postanowienia złóż w
        zwykłej pisemnej formie oświadczenie o potrąceniu, koniec
    • Gość: aga Pomoc prawna za darmo IP: *.chello.pl 05.04.08, 13:54
      mam pytanie jak podpisano ze mna umowe na 24 miesiace o lokal socjalny to po
      uplywie tego czsu co ze mna bedzie?
    • pismak_logowany Re: Pomoc prawna za darmo 05.04.08, 23:42
      Przepraszam, nie chcę mieszać i przeszkadzać, ale podajecie tu na
      publicznym forum dane osobowe. Może lepiej kontaktujcie się przez
      maila?

Pozdrawiam,
      pismak_logowany@gazeta.pl
    • Gość: ADAAM Pomoc prawna za darmo IP: 212.160.86.* 17.04.08, 07:16
      Zostałem oszukany przez bank poprostu ktoś wzioł kredyt na moje
      dane personalne sprawa była rozpatrywana w sądzie gdzie grafolog
      wydałopinie iz podpis na umowie pozyczki nie jest mój ani z
      bliskiego otoczenia czyli rodziny (cała rodzina dała podpisy do
      badania)Mimo tego sprawe przegrałem z powodu braku dowodów pozyczke
      mosze spłacic a jest tego spora suma.niewiem gdzie sie udac niemam
      jusz pieniędzy ani siły co robić serdecznie proszę o pomoc z góry
      dziękóje
    • Gość: Patrycja Pomoc prawna za darmo IP: *.chello.pl 05.05.08, 14:55
      mam 21 lat i mam jeszcze2 młodszych braci bliźniaków po 18 lat od
      jakiś 2 lat mjamy problem z naszym tatą teraz przebywa w anglii i
      niechce na nas nic łożyć ani nie możemy wejść do naszego domu bo
      pozabieram nam klucze.Rodzice moi sa po rozwodzie i moja mam płci
      alimenty i dba o nas.Ja jestem studentką i jakoś sobie radzie ale w
      mieszkaniu został moj dziedek i jeden z moich braci który jest tam
      bez jego wiedzy.Wczoraj mój tata kazał mojemun sąsiadowi wykręcić
      korki i przestał płacić rachunki i obcieli 2 dni temu gaz. Ojciec
      mój niczym sie nie interesuje a rok temu kazał swoim kolegą pobić
      mojego brata. 2 Lata temu mój tata wykupił mieszkanie na własność a
      6 lat temu dostał je z opieki społecznej, jest on jeszcze
      właścicielem jeszcze jednego mieszkania (mojego dziadka)wykupił je
      na własność ale w akcie sprzedarzy jest napisane że powinien on sie
      opiekować dziadkiem do jego śmierci ale on mu nawet jeść niechce
      dać. Chiała bym sie dowiedzieć co możemy zrobić żeby chociaż
      odzyskać jedno mieszkanie.Prosze o szybką odpowiedz z góry dziekuje
    • prawnik-online.eu Pomoc prawna za darmo 22.09.08, 14:54
      Zapraszam na stronę www.prawnik-online.eu
      • Gość: basia Re: Pomoc prawna za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 18:26
        w jaki sposób odnależć testament po zmarłej matce.kiedys o nim
        wspomniała tylko nie powiedziała u którego notariusza go spisała
    • esmeralda_2 Artykuł jest nieprofesjonalnie napisany 22.09.08, 19:54
      ponieważ nie zadano sobie trudu do sprawdzenia jak działają punkty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka