Dodaj do ulubionych

Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem

30.09.10, 10:04
www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=0&idx=64358
Powstaje Rada Społeczna przy metropolicie
Pomysł powołania Rady powstał już na początku urzędowania metropolity abp. Andrzeja Dzięgi w 2009 roku. Fot. Łukasz Szełemej [PR Szczecin/Archiwum]

Metropolita szczecińsko-kamieński arcybiskup Andrzej Dzięga powołał Radę Społeczną. Swoją działalność zainauguruje ona podczas mszy św. za ojczyznę, która odbędzie się dziś o 18 w uroczystość 120. rocznicy konsekracji Bazyliki św. Jana Chrzciciela w Szczecinie.

Przewodniczącym Rady Społecznej będzie ks. Wiesław Dyk, który zajmie się koordynacją jej prac. W skład 15-osobowej grupy wejdą naukowcy, przedsiębiorcy, a także politycy.

Rada ma być podzielona na 4 bloki tematyczne: zbierania informacji, społeczno-polityczny, do spraw bytowych rodziny oraz naukowo-technologiczny.

Ks. Sławomir Zyga, rzecznik Kurii Metropolitalnej w Szczecinie tłumacząc rolę Rady Społecznej wymienia najważniejsze problemy, którymi się zajmie. - Są to problemy związane z jednej strony ze społeczeństwem po PGR-owskim, które istnieje, a także problemy związane z transformacją, przebudową, restrukturyzacją gospodarki morskiej, nie tylko stoczni. To są wyznaczniki od strony społecznej i na pewno tymi obszarami rada będzie się zajmować - informuje ks. Zyga.

Rada ma też pokazać pewne kierunki działań - dodaje ks. Zyga. - Nie jest też tak, że rada będzie organem, który w sposób cudowny będzie wypracowywał rozwiązania do zaaplikowania w praktyce od razu. Ona ma pokazywać kierunki rozwiązywania problemów, natomiast do rozwiązywania tych problemów są powołane określone organy.

Pomysł powołania Rady powstał już na początku urzędowania metropolity abp. Andrzeja Dzięgi w 2009 roku, kiedy Stocznia Szczecińska borykała się z problemami i walczono jeszcze o uratowanie zakładu.

Wyświetlono 186 razy, ostatnia aktualizacja: Piotr KOŁODZIEJSKI - 2010-09-30 09:52:492010-09-30, 08:45: Piotr Kołodziejski
Obserwuj wątek
    • andreas.007 Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 30.09.10, 10:24
      Rada będzie rozgrzeszac polityków... czy rozpolitykowywac grzesznikow?

Osobom pelniacym role księży widać to za mało...
      szukają nowych możliwości samorealizacji.
      • Gość: IP to IP Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 10:26
        Jezeli Bóg słucha pana dzięgi tak jak na mszach za stocznię, to lepiej niech pan dzięga zatwardzeniem sąsiada się zajmie.
        • Gość: IP to IP Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 11:12
          Z treści pierwsze postu/notki ze strony Radio Szczecin."....zbierania informacji, społeczno-polityczny, do spraw bytowych rodziny oraz naukowo-technologiczny. ..."
          zbierania informacji - TW w terenie/?/
          społeczno-polityczny- brzmi jak komitet wojewódzki
          do spraw bytowych rodziny - MOPS będą rozliczac?!?!?!?!
          naukowo-technologiczny. - ????
          naukowo- co to za nauka? Zeby chociaż treść biblii znali! A tak wszyscy inni mają się z czego śmiać. 6 lat "zdrowaś"" się ...uczą i wreszcie znaja!
          teologia - z wiki "dyscyplina zajmująca się badaniem natury boskiej oraz stosunkami, jakie zachodzą pomiędzy istotą boską a światem, ze szczególnym uwzględnieniem relacji między istotą boską a ludźmi.
          Teologia zakłada prawdziwość wierzeń religijnych, co odróżnia ją od filozofii religii, która nie zakłada ich prawdziwości."
          To jest ich życie, niech się tym zajmują, ale nie wiem, czy widzicie to samo co ja - mianowicie pan bzdręga pozostawia filozofie, albo za trudna, albo boi się rozważań i ich konsekwencji, w odniesieniu do ilości kapłanów na trwale pozostających w stanie kapłańskim.
          • z00ropa Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 30.09.10, 11:44
            O, Krzystek będzie miał co robić po przegranych wyborach! Chociaż, pytanie czy jak utraci wpływy w mieście, purpurat Dzięga będzie go chciał :D
            • Gość: Wyborca Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 13:17
              Okazuje się, że pan Dzięga jest bardzo skutecznym lokalnym politykiem. Nic tylko pogratulować jemu i współczuć jego wypasanym owcom.

• Gość: ( Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.10, 09:05
                Wczoraj w kościele seminaryjnym w Szczecinie była kolejna msza św. przedświąteczna. Tym razem uczestniczyli w niej przedstawiciele władz. Stawili się jak jeden mąż. Nie byłoby o co się czepiać i nikt by tego sądzę nie robił, gdyby nie fakt, że ks. arcybiskup metropolita zorganizował mszę i przedświąteczne spotkanie w południe, w godzinach pracy urzędów. Jakkolwiek by to tłumaczyć, udział w nim wpisał w rozkład powszednich obowiązków służbowych urzędników i osób, które zaprosił. Tak też to zaproszenie potraktowali. Na przykład szczecińscy radni zdyscyplinowali się wczoraj i skończyli sesję przed dwunastą, żeby zdążyć do seminarium.(...)
                www.24kurier.pl/Komentarze/Oplatek-jako-obowiazek-
                A co na to Komitet Wojewódzki Partii?

• Gość: ha ha Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 17:15
            wiernych biblii i 10 przykazań nauczy, a Krzystka jednego przykazania o kłamstwie, a moze kłąmstwo to nie grzech?
            • Gość: Vlad.H. Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 05.12.10, 13:23
              o tym decyduje kosciol - co jest grzechem a co grzechem ne jest a anwet jesli jest grzechem to zawsze mozna go odpuscic i grzeszyc dalej - przeciez biskup moze kazac bogu by ten nie bral pod uwage tego czy innego grzechu
              • Gość: ) Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 23:00
                Szczeciński działacz partii władzy Tomasz G. ma szefować nowo powołanej Komisji Inicjatyw Społecznych bez namaszczenia. A co na to arcykapłan Dzięga?

• Gość: ? Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 12:56
              Wszystko co jest tu powiązane z tym arcykapłanem i Komitetem Wojewódzkim Partii jest wysoce podejrzanym. Czarne i czerwone wciąż się tu ściera udając solidarność. A Rosja i Niemcy tylko zacierają ręce nad głupotą polaczków w tym prastarym niemieckim mieście.

• Gość: ( Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 19.11.10, 22:26
          swarozyc napisał:

> Ciekawi mnie kiedy lokalny namiestnik watykanu wskaze swoim brudnym i tlustym p
          > alcem, tego komu Kur(w)ia ciecinska udzieli umiarkowanego poparcia i rownie ogr
          > aniczonego zaufania?

Niedoczekanie twoje.
      • Gość: ( Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 13:04
        andreas.007 napisał:

> szukają nowych możliwości samorealizacji.

Raczej nowych przestrzeni do zawłaszczenia :(

• swarozyc Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 30.09.10, 11:53
      arcyxionc uznal was glupki za uposledzonych i nie radzacych sobie z Samorzadem..
      Mondry ten xionc..

Tak trzymac, a krolestwo niebieskie juz za rogiem!!
    • Gość: e.beata Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 12:14
      Jak będą radzić za swoje, poza godzinami pracy, to niech się zbierają. Każdemu wolno.
      • Gość: kmiotek Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 30.09.10, 13:52
        A ja tam to się cieszę.Ja, potomek uczciwych , pracowitych kmiotków .Nareszcie nadejdą czasy sprawiedliwości, bo do tej pory nie wiadomo było do kogo się z tym zwrócić. Teraz już wszystko wiadomo i ja potomek pracowitych ,uczciwych kmiotków zwrócę się do tej komisji ze swoimi żądaniami.
        Otóż żądam , skoro juz Kościół odzyskał ziemie , majątki , aby wypłacił mi odszkodowanie ,za
        - darmową pracę na " księżowskich " polach całej mojej porządnej , pracowitej rodziny kmiotków. Nie musi to być pełne wynagrodzenie-może byćwyrównanie do sredniej krajowej i może objąć tylko XIX wiek i połowę XX.
        -zapłatę za wszelkie prace darmowe dorodnych ,zdrowych panien i mężatek z mojej rodziny na rzecz księży i Kościoła. /Koszt do wyceny przez specjalistów - zadowolę się wyrównaniem do średniej krajowej/.
        -Zwrot kosztów leczenia kilku ciotek , panien na wydaniu z powodu zastraszenia ich przez
        księży mękami piekielnymi, tak ze biedne rozum postradały , oddały całe posagi lokalnemu proboszczowi./koszty leczenia depresji i nerwicy lękowej ,w tamtych czasach w niepaństwowej słuzbie zdrowia do obliczenia przez specjalistów /Zadowolę się częściową rekompensatą.
        Chciałbym też odzyskać kapliczkę w mojej rodzinnej wiosce, bo postawiła ja moja prababka za pieniądze przysłane przez pradziadka z Hameryki w intencji szczęśliwego powrotu ,żeby było gdzie się modlić , a pradziadek nie tylko uciekł z Murzynką do Meksyku, ale i dolary przestał przysyłać. Prababka chciała odzyskać chociaż cegłę i wotywa z tej kapliczki, ale nie pozwolili.
        Duzo jeszcze tego , ale poczekam aż ta komisja już zacznie działać i szanowne państwo ustalą jakieś godziny urzędowania , to ja wtedy tak z teczką pełna papierów, poświadczeń pójdę se tam, usiędę , poczekom az mnie łaskawie którychś z Wielgich Panów przyjmom.
        • eryk2 Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 30.09.10, 17:48
          Czy podejmując jakąkolwiek pracę etatową w tym mieście (miejską lub państ6wową) trzeba będzie przysięgać na wierność Radzie Społecznej? Jaka moc decyzyjną będą miały uchwały/postanowienia Rady Społecznej? Czy Rada Społeczna będzie przyjmować w swoje szeregi polityków (czynnych radnych, członków władz miasta i województwa, posłów i senatorów, eurodeputowanych) i czy poprzez nich będzie lobbować na swoją korzyść (np. w sprawie przejmowania nieruchomości z bonifikatą) oraz wpływać na decyzje kompetentnych organów (np. Rady Miasta, sejmiku itd.)? Chcę to wiedzieć, bo myślę o przeprowadzce z fefina, więc zależy mi na informacji, jak szybko powinienem się wynieść (czy już teraz, czy może to być za rok-za dwa lata)?
          • Gość: ( Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 21:30
            Polacy są jak Kościół, a on uczy obłudy.

• Gość: czy-telniczka Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 16:14
          kmiotek napisał(a):
          :) czy zapis ten scenariuszem dla sztuki współczesnej może być?
          Do niedawna nie znałam tych powiązań dla bytu i zależności z władzą.
    • Gość: majster Komitet polityczny IP: *.szczecin.mm.pl 30.09.10, 18:42
      Kiedy zebranie egzekutywy?
    • Gość: gość Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 18:57
      Ten biskup naprawdę jakiś nawiedzony jest. Czy on wie czym powinien zajmować się kościół? Czy on zna termin "rozdział kościoła od państwa"?
    • Gość: XXForEver Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: 62.69.221.* 30.09.10, 19:49
      Powiało grozą... Inkwizycja tuż tuż...
      I to nie będzie Monty Python!
      • beatrix13 niech Dzięga kandyduje na prezydenta 30.09.10, 20:23
        a co się będzie szczypał, niech idzie na całość;-)
      • Gość: IP to IP Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 09:49
        " Powiało grozą... Inkwizycja tuż tuż...
        > I to nie będzie Monty Python!"
        wojsko już sprzedało wszystkie czołgi, czy jakiś można jeszcze nabyć?
        Siebie i rodziny bronić muszę!
    • Gość: kiełbaska Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 20:29
      Biskup świetnie wie po której stonie chlebek jest masłem smarowany i skąd się bierze kiełbaska.
    • Gość: Vlad.H. Czyli mozemy powolac rade spoleczna koscielna IP: *.cable.quicknet.nl 30.09.10, 20:45
      Swieccy reprezentanci beda zajmowac sie sprawami kosciol katolickiego - finansami, przestepczoscia seksualna, moralnoscia ksiezy a takze sprawami wiary - pochylenie rzecz jasna nad kosciolem...

to kto chetny?
      • Gość: Menel Re: Czyli mozemy powolac rade spoleczna koscielna IP: *.chello.pl 30.09.10, 23:24
        Moim zdaniem, należy natychmiast powołać społeczny komitet ratowania kościoła rzymskokatolickiego nad Odrą i Bałtykiem, gdyż znalazł się w w nieodpowiednich rekach i w stanie zaawansowanego zdegenerowania.

• Gość: Links Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 03.10.10, 02:36
      Tajne posiedzenie rady miejskiej u arcybiskupa

Rada Społeczna przy Arcybiskupie

Księża są nie tylko dla katolików

Arcybiskup Dzięga gani lokalnych polityków

Abp Dzięga: Nie próbujcie nikogo straszyć

• nefrolog Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 03.10.10, 11:38
        Przewodniczącym Rady Społecznej będzie ks. Wiesław Dyk, który zajmie się koordynacją jej prac. W skład 15-osobowej grupy wejdą naukowcy, przedsiębiorcy, a także politycy.

Rada ma być podzielona na 4 bloki tematyczne: zbierania informacji, społeczno-polityczny, do spraw bytowych rodziny oraz naukowo-technologiczny.

---

A ja się pytam, gdzie jest blok tematyczny problemu psich gówien w obsranym Szczecinie?!

• Gość: Stary Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 03.10.10, 20:23
          A z jakiego okręgu będzie startował pan Dzięga?

• beatrix13 Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 03.10.10, 20:31
            Gość portalu: Stary napisał(a):

> A z jakiego okręgu będzie startował pan Dzięga?
            > ...............................
            kuriewnego
          • swarozyc Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 03.10.10, 21:51
            A z jakiego okręgu będzie startował pan Dzięga?
            '''''''''''''''''''''
            Niebieskiego.
            • Gość: Kościelny Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 28.10.10, 22:27
              Cześć pamięci księdza!

• Gość: Stary Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 31.10.10, 19:44
      A z jakiej listy startuje Biskup Dzięga?

• moja_prawa_noga Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 31.10.10, 22:11
        On jest namaszczony a nie wybierany w powszechnych wyborach. Co w niczym nie przeszkadza sprawować mu realną władzę rządu dusz, które mogą sobie na to pozwolić.

• Gość: Stary Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 11.11.10, 15:45
          Do cholery!
          Na jakiej liście jest ten Dzięga, niech ktoś w końcu to ujawni.
          Przecież kościół rzymsko-katolicki nie może być aż tak dyskryminowany w tych wyborach!
          Z jakim numerem, na jakiej liście i z jakiego okręgu?!

• swarozyc Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 11.11.10, 15:58
            przecież mówiłem!
            Lista niebieska, a numer - jeden. Zawsze jeden.
            • Gość: Wyborca Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 11.11.10, 16:25
              A jeśli nie rozróżniam kolorów, to mam głosować w ciemno na jedynkę?!

• swarozyc Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 11.11.10, 16:30
                Bóg cię ślepcze poprowadzi...
                • Gość: Wyborca Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 11.11.10, 16:34
                  Amen!

• Gość: mieszkaniec Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 16:38

> Do cholery!
            > Na jakiej liście jest ten Dzięga, niech ktoś w końcu to ujawni.
            > Przecież kościół rzymsko-katolicki nie może być aż tak dyskryminowany w tych wy
            > borach!
            > Z jakim numerem, na jakiej liście i z jakiego okręgu?!

bi.gazeta.pl/im/2/7727/z7727242X,Po-nabozenstwie-specjalne-zyczenia-ksiezom-zlozyl.jpg
            On nie musi startować, ma od tego ludzi. Taki capo di tutti capi.
            • Gość: ( Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.chello.pl 19.11.10, 21:41
              Arcybiskup ojcem chrzestnym?!

• Gość: tuż za Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.xdsl.centertel.pl 19.11.10, 22:50
              dzięga tuż, tuż, lista p. krzystka
              • Gość: Menel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 12:43
                A może się skuszę i zagłosuję na niego.

• Gość: kicimarchewka Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 12:47
                  W takim razie w poniedziałek idę zamówić spotkanie z biskupem,bo po co mam iść do Urzędu Miejskiego.
                  • Gość: Menel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 13:00
                    Urząd Męski to dom klęski a jedna niewiasta wszystkich tam chlasta!

• Gość: kicimarchewka Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 13:13
                      no widzisz, to będzie lepiej bo w Kurii będzie spokojniej
                      • Gość: Menel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 13:18
                        Masz rację, MJW tam nie wpuszczają.

• Gość: kicimarchewka Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 14:04
                          Gość portalu: Menel napisał(a):
                          MJW tam nie wpuszczają.
                          .....
                          a skąd wiesz?
                          • Gość: Menel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 15:07
                            Taki jeden dziad tam żebrze i wie.

• Gość: kicimarchewka Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 15:19
                              to co wiem, tam rozdają numerki, dzisiaj były dwa
                              nr1
                              Sobota
                              Zapytaj o to, czego nie rozumiesz? Dostaniesz rzeczowe odpowiedzi. Zwróć się z tym do osoby, która jest szanowanym autorytetem w interesującej cię dziedzinie. Szkoda nerwów na domysły.
                              i
                              nr9
                              Sobota
                              Możesz odnieść sukces przez wyjście z inicjatywą długoletniej współpracy w ciekawym projekcie. Pokaż swoje osiągnięcia! Ktoś utoruje drogę protekcją i układami.
                              ........
                              nie wiesz, kto je wylosował?
    • zbysio45 Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiemREbardz 04.12.10, 14:33
      bardzo dobrze bo tylko kosciol katolicki martwi sie o narod polski.Wszelkiego rodzaju czerwoni oraz rozowi klamliwi politycy mysla tylko o swojej mamonie.Jaskrawym tego przykladem jest obecnt prezydent z PO ktory nie lubi prawdy oraz krzyza pod palacem.Dlatego zaczol swoje urzedowanie od przesladowania koscuiola katolickiego oraz ostatnio ksiezy wojskowych.
      • Gość: nm Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiemREbard IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.10, 14:40
        zbysio45 napisał:

> bardzo dobrze bo tylko kosciol katolicki martwi sie o narod polski.

Martwi się o swoje owieczki bo kogo by strzygł? Bez wlewania ciemnoty w głowy narodu(niestety bardzo podatnego na to) nie miałby skąd ściągnąć haraczu który trzeba wysłać w większości do Watykanu a i na bułkę z szynką i paliwo do mercedesa jeszcze musi zostać.
      • Gość: Vlad.H. ciulu... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 04.12.10, 15:07
        > bardzo dobrze bo tylko kosciol katolicki martwi sie o narod polski.

kosciol to komunisci w czarnych kieckach - stolica w Watykanie a jezyk to lacina - gdzie tu miejsce dla narodu - kosciol jest tworem ponadnarodowym i kosmopolitycznym. szefem kosciola jest niemiec...ktory po Polsku potrafi powiedziec jedynie "pfosdrafiam fas ciule"
    • Gość: ogł.duszpasterskie Na kogo zagłosuje Biskup Dzięga? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.10, 16:43
      Odpowiedzcie sobie sami.
      • Gość: Vlad.H. na tego kto da wiecej IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 04.12.10, 17:49
        kosciol nigdy w historii nie byl lojalnym sojusznikiem
    • Gość: paraf Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 17:13
      niech zajmie się dokarmianiem dzieici i biednymi a nie wsadza nos gdzie nie trzeba. Jeszcze czego, patzrcie co sobie do główki wbił. Jazda w kieleckie
      • Gość: bez mieszkania Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 17:25
        on zastąpi Urząd Miasta.

Idę więc po niedzieli nich mieszkanie mi przydzieli.

A co, jak niezbędnemu dano, to ja też chcę, ja też niezbędny, nie piję nie palę, nie mam robali.
        A i ulicę moją niech posprzątają w końcu , w tandemie, i to żywo, żwawo, bo smierdzi już to nasze miasto jak szmbo.
    • Gość: caryca Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 17:43
      to Car i Bóg
      • Gość: Menel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 21:58
        Car, Bóg i naczelnik miasta z psimi gównami na ulicach.

• Gość: . Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 16:09
          > Car, Bóg i naczelnik miasta z psimi gównami na ulicach.

Horodniczy? Jak w "Rewizorze"?
    • Gość: sprawiedliwy Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 22:03
      Pan Bóg odpłaci mu pięknym za nadobne, a dla tych co uzurpują sobie prawo do głoszenia słowa bożego zapłaci podwójnie
    • Gość: kurdupel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 22:09
      jak to
      • Gość: Menel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.10, 22:20
        Normalnie, ja mogę być menelem a on politykiem. Dupokracja zna takie przypadki.

• adams96 Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 05.12.10, 15:13
      RE:popieram post zbysia 45 bo ma racje.Natomiast nieliczni SEKCIARZE,homoseksualisci oraz pseudoateisci ktorzy w tym watku wylewaja swoje zale i zlosc ,moga sie ugryzc w nos a dlaczego ?Podam swoje zdanie bo nawet nie stanowia 2% spoecznosci wojewodzywa zachodniopomorskiego .Obecnie jak rzad Pana Tuska obciol fundusze na pomoc spoleczna to pozostaly jedynie slabe organizacje harytatywne poza rzadowe(finansowane przez obywateli z wlasnych srodkow finnasowych)oraz kosciol katolicki ,ktory pomagal oraz nadal zwieksza swoja pomoc od katolikow dla biednych oraz nieszczesliwych Polakow.Dlatego niech krytycy kosciola katolickiego zapoznaja sie z dzialalnoscia Carytasu oraz stalych zbiorek w kosciolach przed swietami dla biednych dzieci oraz ich rodzicow czesto bezrobotnych i bez zasilkow rzadowych.W obecnym balaganie i zlodziejstwie Polacy jedynie moga liczyc na ksiezy oraz wladze koscielne.Spoleczenstwo musi sie samo bronic przed kiepska oraz zlodziejska wladza.
      • Gość: kicimarchewka Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 15:21
        Chyba nigdy nie organizowałeś takiej pomocy i nie wiesz jak to jest z pomocą Caritas-u w Szczecinie. Wierzysz w bajkolandię czyli oni dobrzy, a oni źli, świat czarno-biały.
      • Gość: vx Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.10, 15:47
        Tak.
        Własnie tak.
      • Gość: . Do pana adams96 IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 15:53
        Jak już opanujesz Pan trudna polska język, to Pan będzieć nasz pouczać, jak mamy życia w tym kraj:

- obciol
        - harytatywne
        - poza rzadowe
        - kosciol katolicki
        - kosciola katolickiego
        - Carytasu

Narka, półanalfabeto!
      • Gość: Vlad.H. Niestety Caritas odmawia ujawnienia IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 05.12.10, 16:29
        szczegolow finasowych swej dzialnosci - sa jednak przeslanki wskazujace ze tylko neiliczna czewsc z pozyskanych przez Caritas srodkow finansowych jest przeznaczona na cel na ktory Caritas pozyskuje srodki.

Poza tym naklady finansowe panstwa na Kosciol RK sa niewspomierne do zwrotnej pomocy swiadczonej przez Caritas i podobne organizacje koscielne.
        • Gość: vx Re: Niestety Caritas odmawia ujawnienia IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.10, 17:10
          Jaka część wpływów G.W. pozostaje w Polsce?
          • Gość: Vlad.H. Re: Niestety Caritas odmawia ujawnienia IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 05.12.10, 17:20
            a nie wiem - pytales sie kogos z Agory? to spolka gieldowa - chyba maja raport finasowy dostepny - nie interesowalo mne to zupelnie i tak, wiem o co pytasz ale nie dam sie wciagnac w dyskusje o finansach Agory.
    • Gość: ;ek na całe zło Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 15:37
      jak dziennikarz chce się bawic w politykę TO NIECH ZAŁOŻY SOBIE WŁASNĄ PARTIĘ I WALCZY Z KIM CHCE ALE NIECH NIE WYKORZYSTUJE DO TEGO PRASY I NIE CH NIE POGRĄŻA DEMOKRACJI. METODY KTÓRYCH UŻYŁ JACHIM TO METODY UBECKIE I WIDAC NIE POTRAFI O NICH ZAPOMNIEC I NIE UMIE ZACZĄC ŻYC W DEMOKRACJI. DEMOKRACJa JEST DLA NIEGO OBCA, A UBECJA ŚWIATŁEM PRZEWODNIM.
      NIECH PAN SOBIE ZAŁOŻY PARTIE I TAM WALCZY ZE ŚNI ACYM SIĘ PANU PO NOCACH PANEM NITRASEM.
      OD NAS WARA I OD NASZYCH DUSZ TEŻ .
      • Gość: Menel Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 16:26
        Bo tera w dupokracji taki redahtor Awrory to AWTORYTET jezd i on ma misyę przewodzenia Baranom i innym bezradnym katobolszewikom.

• zbigniews1934 Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem 05.12.10, 18:50
          RE:Sekciaze,homoseksualisci oraz pseudateisci niech sie zajma swoimi sporawami i odczepila sie od kosciola katolickiego oraz jego wladz koscielnych.Dodatkowo redaktor naczelny oddzialu Gazety Wyborczej w Szczecinie niech zajmie sie innymi tematami ,ktorych w Szczecinie nie brakuje zamiast wypisywac swoje bzdety na temat arcybiskupa,ktory z nim na pewno nie bedzie rozmawiac .Rowniez sekciaze niech sie zajma swoimi SEKTAMI a Homoseksualisci niech martwia sie swoimi problemami.Natomiast pseudateisci niech udowodnia ze maja racje w Rosji lub w Korei Polnocnej.Nie zyczymy sobie aby margines spoleczny stale pouczal katolikow oraz wladze koscielne co im wolno lub nie wolno.Katolicy placa podatki i utrzymuja te balaganiarskie wladze i nie pozwola byc stale pouczani od pocholkow tej wladzy.
          • Gość: Czytelnik Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 18:55
            Czy to co przeczytałem powyżej, to myśl rzymskiego katolika anarchisty, katobolszewika, szczecińskiego żula, menela czy głupca? Nich ktoś podpowie, bo sam już nie wiem,

• Gość: . Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 19:01
              Gość portalu: Czytelnik napisał(a):

> Czy to co przeczytałem powyżej, to myśl rzymskiego katolika anarchisty, katobol
              > szewika, szczecińskiego żula, menela czy głupca? Nich ktoś podpowie, bo sam już
              > nie wiem,

Też nie wiem, ale za to wiadomo już, że adams96 i zbigniew1934 to jedna i ta sama osoba. Jak to mówią: potknął się o własne nogi, dwukrotnie się logując, za każdym razem pod innym nickiem i pisząc bzdury identycznym stylem. To już chociaż jednego wielonickowca mamy z(auto)demaskowanego.
              • Gość: On Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 20:05
                Strasznie zakłamane to sekciarstwo kościelne :(

• Gość: ( Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 22:46
      Gratulacje dla mocodawcy Piotrusia Pana.
      Komitet Wojewódzki Partii poległ.

• Gość: zyta Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.xdsl.centertel.pl 12.12.10, 15:12
        odszkodowanie dla prafii w Poznaniu 98 mln, takie prawo Watykanu. może wypisać się z konkordatu.
        • Gość: braciszek Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: *.xdsl.centertel.pl 13.12.10, 15:30
          w Katowickiej Strefie Specjalnej - zakonnicy upodobali sobie te tereny i skutecznie blokują. nie powstanie kilkaset miejsc pracy
    • Gość: XXForEver Re: Biskup Dzięga już oficjalnie politykiem IP: 62.69.221.* 14.12.10, 10:13
      Dobre nazwisko! Dzięgi - to chyba pieniądze po rusku, nie?
    • Gość: parafianie Sto lat księże Biskupie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.10, 10:19
      Z okazji 58 urodzin Bożej Łaski i wszelkiej pomyślności oraz powodzenia w pracy duszpasterskiej!
      • Gość: ks Re: Sto lat księże Biskupie! IP: *.szczecin.mm.pl 14.12.10, 10:40
        I nich JE dalej zarządza miastem zgodnie z linią Soboru Watykańskiego II!
        • Gość: niech je Re: Sto lat księże Biskupie! IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.10, 16:14
          niech je i nie traci apetytu
    • Gość: vx Za to każdy z G.W. nieoficjalnie rabinem. IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.10, 16:35
      .
      • Gość: czytelnicy też? Re: Za to każdy z G.W. nieoficjalnie rabinem. IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.10, 16:41
        cztelnicy GW też, to dziękuję
        • Gość: drodzy parafianie Re: Za to każdy z G.W. nieoficjalnie rabinem. IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.10, 22:58
          dramatyczny list dominikanina o. Ludwika Wiśniewskiego do noncjusza papieskiego w Polsce warto przeczytać
          • Gość: ( Re: Za to każdy z G.W. nieoficjalnie rabinem. IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 18:18
            My, ludzie Kościoła, a zwłaszcza duchowni, uważaliśmy, że jesteśmy ciągle wspaniali, zwycięscy i że należą się nam oklaski, a nawet przywileje.

• Gość: ed Re: Za to każdy z G.W. nieoficjalnie rabinem. IP: *.xdsl.centertel.pl 16.12.10, 11:28
              pętałem się trochę po Afryce Zachodniej i Ameryce Płudniowej - spotykałem kisięży, księży misjonarzy w małych, dalekich od świata miejscowościach. żyli wśród tubylców, byli dla nich ojcami duchowymi, lekarzami, nauczycielami. ubodzy lecz bez reszty oddani swojej misji. to przeciwieństwo tych nadętych w złoceniach, pałacach, drogich samochodach. to tamta religia jest dla ludzi
              • Gość: On Re: Rabin to jeszcze brzmi dumnie, nie jak xionc IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 21:30
                Szkoda, że nawet instytucja kościoła rzymsko-katolickiego w Polsce nie jest w stanie przeciwstawić się postępującej degeneracji i płynie z nurtem zalewającego szamba.

• Gość: gość Takiego biskupa nam trzeba! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.10, 14:29
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,8865960,Rekordowy_wzrost_PKB_w_Paragwaju.html
      Dzięki eksportowi zboża i wołowiny PKB Paragwaju wzrosło w 2010 roku o rekordowe 14,5 proc. - ogłosił w czwartek prezydent kraju Fernando Lugo
      - Dziś Paragwaj jest rekordzistą nie tylko w Ameryce, ale na całym świecie - powiedział Lugo, nazywany "biskupem najbiedniejszych" z uwagi na jego poprzednie stanowisko w kościele rzymsko-katolickim. - Ten wynik napawa nas dumą i satysfakcją - powiedział paragwajski prezydent podczas świątecznego przemówienia do narodu.

Lugo w 1970 r. odkrył powołanie i siedem lat później otrzymał święcenia kapłańskie. W Rzymie studiował teologię i socjologię. 17 kwietnia 1994 r. został wyświęcony na biskupa i i otrzymał w posługę najbiedniejszą diecezję kraju w departamencie San Pedro. Kiedy w 2005 r. podjął decyzję o zaangażowaniu się w politykę, zrezygnował z funkcji biskupich. Stolica apostolska nie usunęła go ze stanu duchownego, a jedynie emerytowała.

W listopadzie 2007 r. Lugo został oficjalnym kandydatem w wyborach prezydenckich, mimo wątpliwości w związku z konstytucyjnym zakazem sprawowania urzędu przez osoby duchowne. 20 kwietnia 2008 Lugo wygrał wybory prezydenckie.

Rekordowy wzrost PKB to przede wszystkim efekt zwiększonego eksportu zbóż, w szczególności soi, oraz wołowiny. Ta duży wzrost w mijającym roku był możliwy dzięki sprzyjającym warunkom atmosferycznym.
      • swarozyc Re: Takiego biskupa nam trzeba! 24.12.10, 14:36
        nie sieje, nie zbiera, a eksportuje
        i biedym od ust odejmuje..
        • Gość: sekularyzacja Re: Takiego biskupa nam trzeba! IP: *.xdsl.centertel.pl 24.12.10, 15:48
          3 x sekularyzacja
          • Gość: Menel Re: Takiego biskupa nam trzeba! IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 02:00
            A jak wygląda stosunek arcykapłana do wykluczonych?!
            P+i+e+r+d+o+l+i czy chromoli?

• Gość: . A co na to rabbi Michnik!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.10, 13:23
      .
      • Gość: franek Re: A co na to rabbi Michnik!? IP: *.xdsl.centertel.pl 26.12.10, 15:22
        żaden lekarz tu już nie pomożę
        • Gość: ( Re: A co na to rabbi Michnik!? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 16:15
          A nawet ruski komunista!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka