Dodaj do ulubionych

Kolej Dużych Prędkości i problem dla Szczecina

03.05.11, 15:57
Witajcie. Pozwalam sobie wejść na Wasze forum i podjąć temat, który rzuciłem na forum gorzowskim, by się dowiedzieć, czy temat w ogóle w Szczecinie się pojawił. Do 2020 uruchomione ma być połączenie KDP (tzw. Ygrekiem) Warszawy i Łodzi z Poznaniem i Wrocławiem. Natomiast w dalszej przyszłości przeprowadzone zostaną połączenia Wrocławia z Pragą i Poznania z Berlinem. I tego połączenie problem dotyczy i ma to coś wspólnego ze Szczecinem.

W latach 70/80-tych przebieg KDP z Poznania do Berlina planowano po śladzie E-20 przez Świebodzin. Od lat 90-tych nieformalnie ustalono przebieg przez Gorzów, choć pojawiał się on w tym przebiegu w dokumentach rządowych.
Od ubiegłej wiosny rozpoczęły się prace nad KPZK i nagle w marcu 2011 dowiedzieliśmy się w Poznaniu, że zaplanowano przyszły przebieg tej trasy ku naszemu zdziwieniu przez Zieloną Górę, a nie Gorzów.

Tymczasem Poznań ma bezpośredni interes by KDP biegła do Berlina przez Gorzów, a nie Zieloną Górę, gdyż całe planowanie miasta oparto na tym założeniu i zmiana oznacza wywrócenie planowania miasta do góry nogami.
KDP wjeżdżające z Warszawy wjadą od południowego-wschodu, natomiast na Zieloną Górę muszą wyjechać na południowy-zachód. Oznacza to, że wjazd na Pń Głowny wymagałby zmiany kierunku pociągu. W TGV trwa to 20 minut. Żaden szybki pociąg nie może sobie pozwolić na tak długi postój. To z kolei oznacza, że Poznań nagle musi zbudować nowy dworzec przelotowy na południu, co rozważano kiedyś, ale dawno już zarzucono.

Co ma Szczecin z tym wspólnego? Przebieg przez Zieloną Górę sprawi, że KDP na pewno NIE dotrze do Szczecina w drugiej turze (do 2030), gdyż oznacza to trasę dłuższą o ok. 120% przy gigantycznych kosztach budowy.

Wrzuciłem ten temat na gorzowskie forum.
forum.gazeta.pl/forum/w,58,123284381,123284381,Przebieg_KDP_Ygrek_przez_Gorzow_Wlk_Zielona_Gore.html
Odzew nie specjalny, ale po kilku dniach pojawiła się notka o tym, że tamtejsi politycy myślą.
forum.gazeta.pl/forum/w,58,123539275,123539275,Kolej_na_logike_Pahl_KDP_przez_Gorzow_nie_Zi_.html
W tym kontekście spotkałem też legendy rozpowszechniane przez Szczecinianina.
forum.gazeta.pl/forum/w,58,120547450,124837899,Poznan_Szczeecin_skad_tak_duzo_zolci_.html

KDP przez Gorzów to okazja i konieczność na sojusz polityków z Gorzowa, Poznania i Szczecina. Jeśli do Was to przemawia spróbujcie zrobić nieco szumu "w mieście" i na forach. To się może opłacać, czego dowodzi choćby wpisanie S-24 do planu na 2020-2030.
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Kolej Dużych Prędkości i problem dla Szczecin 03.05.11, 17:47
      Nas duze predkosci nie interesuja, bo to mrzonka kato-bolszewicka.
      Uwazamy ze Polska ze wzgledu na wielkosc i gestosc zaludnienia powinna byc krajem "normalnych" predkosci, tj 160-200 km/h ito juz od jutra.
      O lawinowym wzroscie kosztow budowy i utrzymania TGV, nie wspominam bo nawet nie warto w krainie golodupcuff, ktorzy aktualnie znajduja sie w Rzymie na pielgrzymce..
    • krzysztofsf Re: Kolej Dużych Prędkości i problem dla Szczecin 03.05.11, 19:18
      > Co ma Szczecin z tym wspólnego? Przebieg przez Zieloną Górę sprawi, że KDP na
      > pewno NIE dotrze do Szczecina w drugiej turze (do 2030), gdyż oznacza to trasę
      > dłuższą o ok. 120% przy gigantycznych kosztach budowy.

Ja juz wtedy zapewne bede swiezym emerytem lub raczej nieswiezym trupem........
      • aysy.1 Re: Kolej Dużych Prędkości i problem dla Szczecin 03.05.11, 19:35
        musisz krzycio dotrzymac do ...2050 roku. to twoj obywatelski, lokalny obowiazek.
        • krzysztofsf Re: Kolej Dużych Prędkości i problem dla Szczecin 04.05.11, 10:45
          aysy.1 napisał:

> musisz krzycio dotrzymac do ...2050 roku. to twoj obywatelski, lokalny obowiaze
          > k.

Jesli chodzi o nabycie praw do emerytury, to jest to calkiem prawdowodobne, ze tak "terminy sie poprzesuwaja" - co zwiekszy jednak prawdopodobienstwo przerobienia sie na bardzo chudego i schorowanego z braku pieniedzy na zywnosc , leki oraz pracy, trupa.
    • aysy.1 dziekujemy ci profesore juliuszu engelhardzie 03.05.11, 19:33
      no i dziekujemy ci rowniez za uczestnictwo w tym wspanialym dla szczecina rzadzie po i psl. wspanialym nie tylko pod tym konkretnym wzgledem.
    • Gość: . Re: Kolej Dużych Prędkości i problem dla Szczecin IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 20:28
      Panie Włodku!
      W tym mieście potomków kieleckiej wsi i ich lokalnych dysponentów przy korycie interesują do 2050 tylko trzydniowe inSPIRACJE za 1 000 000 zł, 90-minutowy koncert w katedrze za 400 000 zł i księżycowe projekty, nigdy nierealizowane (na które pobrano realne kredyty). Tu nawet się odrzuca miliony z UE, a co dopiero mówić o sensownych inwestycjach...
    • Gość: Vlad.H. Nie wiem po co tak sciemniasz IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 03.05.11, 20:51
      Po pierwsze wszystkie glowne tras kolejowe OMIJAJA Gorzow (popatrz na mape - to miasto w w srodku niczego), po drugie glowny wezel kolejowy i przejscie graniczne dla Poznania oraz Polski to droga przez RZEPIN.

Zielona Gora mimo wszystko lezy na drodze z Polnocy na Poludnie - by jechac przez Gorzow trzeba naprawde duzo nadkladac.
      Pomijam tu juz kombinacje w Krzyzu by jechac przez Gorzow to znaczy nie jechac do Szczecina i odwrotnie.

Pomine rowneiz miczleniem ze Szczecinowi nic do tego ktoredy pojdzie ten szybki pociac z Poznania do Berlina. Ogolnie odnosze wrazenie ze probujesz wsrod Szczecinian szukac sojusznikow do odwiecznej swietej wojny miedzy Gorzowem a Zielona Gora...

Z wroclawia doraga do Berlina wiedzie przez Zagan, Zary (mozliwe ze przez Zielona Gore), do Berlina z Poznania jedzie sie przez Rzepin a ze Szczecina do Belrina jedzie sie przez... Tantow
      • wlodzimierz_nowak Re: Nie wiem po co tak sciemniasz 04.05.11, 10:39
        Dla jasności, uważam, że Polska z 12-13 województwami była by sprawniejsza i lepsza. Tak samo uważam, że w polskim interesie leży zbudowanie silnych ośrodków w Gorzowie i Zielonej Górze. Obserwuję natomiast faktyczną nierównowagę w tym województwie, zupełnie jakby zielonogórscy politycy stawiali sobie na siłę za cel rywalizowanie z Poznaniem, Szczecinem i Wrocławiem zamiast realnego rozwoju. To tylko umacnia moje przekonanie o zbędności woj. lubuskiego, którego tożsamość jest zresztą silnie kontestowana na Łużycach (Żary-Żagań-Szprotawa), czy wzdłuż Warty i Noteci. Ale też nie myślę, że o ewentualnej obecności Gorzowa w Zachodniopomorskim, czy Wielkopolskim powinien decydować ktokolwiek inny niż mieszkańcy Gorzowa np. w referendum. To dla kontekstu.

Odnośnie meritum:
        Koleje typu TGV prowadzi sie po zupełnie nowych torowiskach wprowadzając je wyłącznie w obszarach miast w dotychczasowy system torowisk. Polski tzw. Ygrek stworzy zupełnie nowe połączenie między Łodzią/Warszawą-Poznaniem/Wrocławiem i nie będzie miał nic wspólnego ze starymi torowiskami. Jak to będzie wyglądało pokazuje niedawny artykuł.

wyborcza.biz/biznes/1,101562,9519552,Samorzady_walcza_o_trase_przebiegu_szybkiej_kolei.html
        Ja zaś piszę o dalszym etapie przewidywanym na kolejną dekadę.

www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny/polityka_przestrzenna/kpzk/Strony/Koncepcja_Przestrzennego_Zagospodarowania_Kraju.aspx

strona 106

W dotychczasowych planach przewidywany był przebieg z wyjściem z Poznania na płn-zachód po nowym śladzie poniżej Warty przez Gorzów i dalej do Berlina z odgałęzieniem na Szczecin. Teraz taki wariant staje się więcej niż dwa razy droższy.

Zauważ, że podpisuję się imieniem, nazwiskiem i twarzą, którą możesz zobaczyć na Facebooku, więc do ściemniania raczej mi daleko. Mogę się jedynie w czymś mylić.
        • krzysztofsf Re: Nie wiem po co tak sciemniasz 04.05.11, 10:49
          > Dla jasności, uważam, że Polska z 12-13 województwami była by sprawniejsza i le
          > psza.

OK.
          Gorzow byl nasz.

tak ogolnie sensownie by bylo zrobic 2 wojewodztwa wzdluz granicy zachodniej i oddac nawet wiekszosc pasa nadmorskiego (Szczecin ma w de... baze wypoczynkowa nad morzem) rozciagajac sie w to miejsce na poludnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka