Dodaj do ulubionych

Svenska Group za Bekdasa

06.03.02, 13:44
Les Gondor rzekomo dogadał się z Bekdasem, że kupi udziały w SSA Pogoń za 16 mln zł.
Kasę wyłożą dwie potężne firmy budowlane ze Szwecji. Nowy inwestor będzie budował
na terenach wokół stadionu, ale już nie wg koncepcji Bekdasa. Przy okazji Gondor chce
zrobić w Szczecinie klub żużlowy. Jak wam się podoba?
Obserwuj wątek
    • redakcja Re: Svenska Group za Bekdasa 06.03.02, 13:46
      Dla zainteresowanych:
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=725137&dzial=szs010400
    • Gość: Mike Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.rz.bauboden.com 06.03.02, 13:53
      redakcja napisał(a):

> Les Gondor rzekomo dogadał się z Bekdasem, że kupi udziały w SSA Pogoń za 16 ml
      > n zł. Kasę wyłożą dwie potężne firmy budowlane ze Szwecji. Nowy inwestor będzie
      budował na terenach wokół stadionu, ale już nie wg koncepcji Bekdasa. Przy okazji
      Gondor chce zrobić w Szczecinie klub żużlowy. Jak wam się podoba?

Bedziemy sie cieszyc jak juz popisza.
      Ten fragment jest dosc ciekawy:
      "Jednak Les Gondor w rozmowie z "Gazetą" dementuje, jakoby to on miał
      bezpośrednio finansować zakup akcji Mat Trade.
      - Czekam na podpisanie umów z dwoma potężnymi koncernami budowlanymi ze Szwecji,
      które mają prowadzić swoje inwestycje w Szczecinie. To one wyłożą pieniądze -
      wyjaśniał Gondor. - Ja tylko pośredniczę w tej transakcji."
      • Gość: HSPS Re: Svenska Group za Bekdasa IP: 141.202.246.* 06.03.02, 14:12
        Jak to pomoże Pogoni to OK - ale z tym żużlem to nie wiem, taki super
        interesujący sport to chyba też nie jest (przynajmniej dla mnie).
        • obs Re: Svenska Group za Bekdasa 06.03.02, 14:23
          Gość portalu: HSPS napisał(a):
          > ale z tym żużlem to nie wiem, taki super
          > interesujący sport to chyba też nie jest (przynajmniej dla mnie).

Na pierwszoligowy żużel - niekoniecznie w najlepszym wydaniu - przychodzi 15-30 tys. ludzi.
          O takiej frekwencji liga piłkarska może tylko pomarzyć. Więc coś w tym musi być.
          • Gość: HSPS Re: Svenska Group za Bekdasa IP: 141.202.246.* 06.03.02, 14:27
            Pewnie kwestia tradycji i przyzwyczajenia (w USA na palanta przychodzi 100 tys.)
            Jeśli to przejdziue to może się trochę ożywi, chociaż osobiście wolałbym np.
            American Football. Pomarzyć można.
            • Gość: A&Z Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.pharmacia.com 06.03.02, 15:55
              Na razie jak sam pan Turecki twierdzi to rozbieznosci w cenie sa ogromne.
              Speedway w Szczecine jak najbardziej ale nie na stadionie Pogoni.
              A swoja droga to ciekaw jestem ogromnie czy nowi inwestorzy beda w stanie
              utrzymac dwie bardzo kosztowne dyscpliny jakimi sa p.nozna i chyba jeszcze
              drozszy zuzel.
    • Gość: alek Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 17:31
      spokojnie Pogon jest juz sprzedana przez Bekdasa. Gondor mowil ze zamierza
      wpompowac w klub 40 mln zł! a z zuzlem jeszcze nie wiadomo. Podali tak przed
      chwila w radiu
      • rabarbarian Re: Svenska Group za Bekdasa 06.03.02, 17:53
        ...alek a w ktorym radiu? Tym na E?:)
    • Gość: Jarek Re: Svenska Group za Bekdasa IP: 194.204.140.* 06.03.02, 21:39
      Mój spokój mąci trochę informacja, że Les Gondor zamierza przenieść do
      Szczecina zespół żużlowy Pergo Gorzów. Nie mam nic przeciwko żużlowi w
      Szczecinie, ale powyższy sposób "przeszczepienia" żużla wyrządzi krzywdę
      Gorzowowi. Tam są bogate tradycje żużlowe, w Szczecinie jakby mniejsze. Nie
      wypada swojej radości budować na krzydzie innych. Nie zabieram głosu, aby
      wskazać ewentualnych winnych, taka jest zapewne bezlitosna logika biznesu, ale
      jeśliby doszło do zabrania żużla z Gorzowa i przeniesienia do Szczecina, byłoby
      mi zwyczajnie przykro. Tym bardziej, ze Szczecin tak naprawdę nie potrzebuje
      żużla, a Gorzów tak.
      Przyznam się, że nie jestem w tej sprawie obiektywny, gdyż ma szanowna małżonka
      pochodzi z Gorzowa. I jak ja potem spojrzę teściowi w oczy ;-))).

Pozdrawiam
      Jarek (wprawdzie z Goleniowa, ale ze Szczecinem mocno związany :-)
      • rabarbarian Re: Svenska Group za Bekdasa 07.03.02, 10:55
        Jarek: ale sek w tym ze Gondor nie ma juz praw do klubu zuzlowego Stal w Gorzowie. Zawinal sie z
        tamtejszego klubu ze swoja firma Pergo w styczniu 2002. Jego wlasnoscia pozostaje tylko stadion w Gorzowie
        ktory we wrzesniu lub pazdzierniku przejdzie we wladanie miasta. Jesli zuzel w Szczecinie, to tylko od podstaw.
        Mysle ze mozesz tesciowi spokojnie kupic karnet na mecze zuzlowe w Gorzowie:)

pozdrawiam
        • obs Re: Svenska Group za Bekdasa 07.03.02, 11:50
          Jeśli żużel w Szczecinie, to tylko na Arkonii - stadion w lasku, na uboczu, przestanie popadać w ruinę.
          Nie wyobrażam sobie ryku tych maszyn na Pogodnie (a ryczą imponująco - bywało się).
          Inna rzecz, czy Szczecin rzeczywiście stać na tak drogą dyscyplinę, skoro wcześniej
          z braku kasy udało się rozpieprzyć np. koszykarską Pogoń z taaaakimi tradycjami :-(
          Przykłdy z innych miast świadczą o tym, że w recesji raczej nie: Wrocław i Trójmiasto - to głównie kosz,
          Toruń i Bydgoszcz - żużel, Poznań - Lech dopiero teraz się odradza, wcześniej sport tam osiągnął dno.
          Nawet Warszawy nie stać już na dwie ligowe drużyny piłkarskie.
          • rabarbarian Re: Svenska Group za Bekdasa 07.03.02, 12:03
            Tak tylko ze na stadion w Lasku Arkonskim nie przyjdzie tylu kibicow co na oswietlony
            obiekt na Twardowskiego. To chyba glowny magnes dla Gondora. A do rykumaszyn pewnie
            da sie przywyknac:) Zuzel na pewno wzbogaci oferte sportowa miasta i spowoduje ze
            trybyny na Pogoni beda sie zapelnialy czesciej.
            Problem finansowania to oczywiscie odrebna kwestia. W statucie spolki powinny byc okreslone
            jasne preferencje jesli chodzi o finansowanie tych dwoch dyscyplin. Na pilke tyle, na zuzel tyle.
            Zadnych przesuniec. Nam oprocz pieniedzy jest potrzebny madry gospodarz do ich dzielenia.
            Wtedy znajda sie srodki na wszystko.

• Gość: Budrys Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.sssa.com.pl 07.03.02, 14:25
              a bliskość szpitala MSW , uniwerku , w końcu charakter willowego i spokojnego
              Pogodna ?
              a na koniec jak skoordynować treningi żużla i piłki na jednym obiekcie ?
              • franekkk Re: Svenska Group za Bekdasa 07.03.02, 14:34
                słuszna uwaga co z treningami
                a jeszcze jak ma być kapusta dzielona procentowo na piłkę i żużel to ja
                osobiście wolałbym 100 na piłkę cała reszta może być na speedway
                tylko co jak les stwierdzi za 4 lata że 100 na motory
                • rabarbarian Re: Svenska Group za Bekdasa 07.03.02, 14:52
                  Budrys: na dobra sprawe oczywiscie ryk ale mniejszy odbywa sie takze
                  przy okazji spotkan Pogoni. Fakt jednak ze ryk maszyn moze byc wiekszy.
                  Jednak trzeba sie z tym pogodzic ze stadion jest wkomponowany w Pogodno
                  a zeby przynosil zysk musi tetniz zyciem. Nie znam specyfiki treningu zuzlowcow
                  ale byc moze treningi w tygodniu moga odbywac sie np. na stadionie Arkonii
                  a przed meczami w Szczecinie wystarczy dzien na torze gdzie odbeda
                  sie zawody. Nie wiem?
                  A co do kasy. Mam nadzieje ze po podpisaniu umow z miastem w ktorych
                  znajda sie zabezpieczenia dla sekcji pilki noznej nie bedzie mogl zrobic
                  co tylko mu sie spodoba.

• Gość: Maciek Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 15:07
                    Typowy żużlowiec chyba wogóle nie trenuje. W piątek jedzie w lidze szwedzkiej w
                    sobotę w polskiej a w niedzielę w angielskiej :). A i tak podobno najlepiej
                    placa w lidze polskiej.
                    Co do kosztów utrzymania to wydaje mi się, że jednak piłka nożna potrzebuje
                    dużo więcej kasy. No ale z drugiej strony zapewnia też dużo większe zyski.
                    Potencjalnie ma też znacznie większą widownię.
                    Pozdro.
                  • Gość: Maciek Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 15:09
                    A co do ryku to bym się spierał czy doping całego stadionu będzie cichszy niż
                    ryk czterech silników :)

Pozdro.
                    • obs Re: Svenska Group za Bekdasa 07.03.02, 15:20
                      Gość portalu: Maciek napisał(a):
                      > A co do ryku to bym się spierał czy doping całego stadionu będzie cichszy niż
                      > ryk czterech silników :)

W tym rzecz, że na żużlu ryk silników kumuluje się z rykiem z gardeł...
                      • Gość: Maciek Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 15:34
                        Tak ale na żużlu raczej chyba nie ma czegoś takiego jak wspólne śpiewy
                        wszystkich kibiców - nie byłem na żadnym meczu żużlowym ale takie odniosłem
                        wrażenie z telewizji. A jak kilkanaście tysięcy gardeł w tym samym momencie
                        śpiewa to samo to musi być głośno ;)
                        A tak poza tym to czy to ma jakieś znaczenie? Popatrzcie jak w innych państwach
                        są usytuowane stadiony. Czasem są na styk wsadzone miedzy małe jednorodzinne
                        domki. I jakoś nikomu hałas raz na 2 tygodnie przez 90 minut nie przeszkadza.

Pozdro.
                        • Gość: cAt Re: Svenska Group za Bekdasa IP: *.devs.futuro.pl 07.03.02, 16:44
                          Żużel na Pogoni????? to jest chyba dosc mało prwdopodobne. zauwazcie, ze
                          trzeba by bylo przebudowac caly stadion (pierwsze rzedy krzeselek sa dokladnie
                          w miejscu, gdzie bylby tor, dodatkowo budowa szatni, garazy i jewzcze kilku
                          innych potrzebnych zuzlowcom rzeczy) po wybudowaniu toru zuzlowego dookola
                          boiska pilkarskiego zginelaby niepowtarzalna atmosfera towarzyszaca meczom!!
                          przykladem moze byc stadion olimpijski w Monachium - olbrzymi obiekt z
                          biezniami oddzielajacymi boisko od trybun. Bayern i TSV buduja nowy stadion,
                          gdzie trybuny beda przylegac do plyty boiska!!! poza tym kwestia halasu -
                          pamietacie ryk silnikow dobiegajacy swego czasu z toru motocrossowego na wojska
                          polskiego??? i co, cichutko no nie! nie chodzi tylko o zawody, przeciez
                          zuzlowcy musza trenowac na wlasnym, tym na ktorym beda sie scigac torze! osoby
                          przyrownujace halas powodowany przez kibicow pilkarskich do halasu zuzla chyba
                          nigdy nawet nie zblizyly sie do stadionow zarowno pilkarskich jak i zuzlowych!
                          no chyba ze mieszkaja na slonecznym i jest im wszystko jedno bo oni i tak
                          niczego nie beda slyszec.
    • javal Re: Svenska Group za Bekdasa 07.03.02, 16:51
      redakcja napisał(a):

> Les Gondor rzekomo dogadał się z Bekdasem, że kupi udziały w SSA Pogoń za 16 ml
      > n zł.
      > Kasę wyłożą dwie potężne firmy budowlane ze Szwecji. Nowy inwestor będzie budow
      > ał
      > na terenach wokół stadionu, ale już nie wg koncepcji Bekdasa. Przy okazji Gondo
      > r chce
      > zrobić w Szczecinie klub żużlowy. Jak wam się podoba?

Podoba się, podoba.
      Ale ten klub żużlowy mniej. Dlaczego w dobrych wiadomościach zawsze musi być
      jakaś niespodzianka.
      Jestem tak wielkim fanem sportu żużlowego, że cieszę się z mojej wyprowadzki z
      okolic stadionu :)))))

pozdrowienia dla tych, którzy muszą zostać w tej okolicy

• Gość: Mike Svenska Group - czego i po nich spodziewac IP: *.rz.bauboden.com 07.03.02, 17:00
        Jacy sa Szwedzi i czego po nich oczekiwac. Siegnijmy do slow mistrza Sienkiewicza:

"Mdly to naród, bo ziemia tam okrutnie nieurodzajna i chleba nie maja, bo jeno
        szyszki sosnowe miela, z takiej to maki podplomyki czyniac, które zywica
        smierdza. Inni nad morzem chodza i co tylko fala wyrzuci, to zra, jeszcze sie z
        soba o owe specjaly bijac. Holota tam okrutna, dlatego nie masz narodu na cudze
        lapczywszego, bo nawet Tatarzy konskiego miesa ad libitum maja, a oni czasem po
        roku miesa nie widuja i ciagle glodem przymieraja, chyba ze polów ryb zdarzy
        sie obfity."
        • Gość: rabarbar Re: Svenska Group - czego i po nich spodziewac IP: *.szcz.gazeta.pl 07.03.02, 17:21
          To sie w grobie teraz przewraca nasz Mistrz bo mu cwierc Polski
          IKEA umeblowala:) A tu sie jeszcze zanosi ze pogan blond plemie
          kurtury masowej nam bedzie dawkowac:) ehhh zycie....:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka