Gość: Aga IP: *.rgsa.pl 23.06.04, 13:49 "Pomorska młodzieżówka SLD domaga się zniesienia nauczania religii w szkołach i przeniesienia jej do kościołów. Rozpoczęła zbieranie podpisów pod petycją w tej sprawie" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 13:54 Gdzie się mozna podpisać???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: podbijam n/t IP: *.rgsa.pl 23.06.04, 14:46 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2144123.html niestety nie jest to zachodniopomorska tylko pomorska,ale moze dojdzie na zachod;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 szkoda ,że tak póżno na to wpadli IP: *.comnet.krakow.pl 23.06.04, 14:02 została jeszcze aborcja, antykoncepcja, konkordat i likwidacja Senatu. Lepiej póżno niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 30.06.04, 16:52 chyba nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 23.06.04, 14:21 Dziwne, bo w czasach stalinizmu byla w szkolach.... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 14:41 XYZ chwytasz takie pseudo propagandowe zagrania? no wiesz co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: religia w szkołach IP: *.rgsa.pl 23.06.04, 14:47 A co w tym jest pseudo propagandowego? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:00 Gość portalu: Aga napisał(a): > A co w tym jest pseudo propagandowego? * juz spiesze z tlumaczeniem: rzuca sie takie haslo tylko po to aby je rzucic aby jktos tam sobie o nim pogadal, takl jak leszek byly premier rzucal haslo o podatku liniowym i wielu stekalo jak to on wspanialy liberal i w ogole ostaja taka nasza ktora chce podatki obnizac, teraz przez chwile postekamy jaka to ta mlodziezowka jest cool bo przeciez taka wazna kwestia sie zajmuja (swoja droga moim zdaniem nie do ruszenia), jakis czas temu jakas liga kobiet czy cos takiego przy sld rzucalo haslo godnosci kobiety i w tym kontekscie zniesienie zakazu aborcji i inne takie tam pierepalki. nie twierdze ze nie sa to sprawy wazne do dyskusji, ale rzucanie tych hasel to czysta propaganda nie majaca absolutnie na celu zrealizowania ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 15:07 Z tych obśmianych przez ciebie pierepałek wyszedł ustawowy zakaz dyskrymionowania kobiet (Kodeks Pracy). A i zapomniał kolega dodac, że lewicowa młódź uczy się od mistrzów z PO co to 15stoprocentowe podatki liniowe beda wprowadzać. Przypomne również, że zaproponowana przez młodź PO idea referendum omalze p[rzyniosła skutek. Więc mysle, że nie nalezy się śmiać... Mam nadzieje, że to efekt przyniesie... Końkordat to nie Słońce. Coś z nim mżna zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:13 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Z tych obśmianych przez ciebie pierepałek wyszedł ustawowy zakaz > dyskrymionowania kobiet (Kodeks Pracy). * a cos blizej moglbys? A i zapomniał kolega dodac, że lewicowa młódź uczy się od mistrzów z PO * a to bardzo ciekawe jest. nic nie rozumiem ale wydaje mi sie ciekawe. co to 15stoprocentowe podatki liniowe beda > wprowadzać. * parafrazujac Ciebie moglbym napisac ze sciagneli tego pomysla od leszka m. Przypomne również, że zaproponowana przez młodź PO idea referendum > omalze p[rzyniosła skutek. * ze co? nie swiece, te zprosze blizej. Więc mysle, że nie nalezy się śmiać... Mam nadzieje, > że to efekt przyniesie... Końkordat to nie Słońce. Coś z nim mżna zrobić... * no nie slonce, tak jak konstytucja to nie slonce. jak to sie mawia, papier moze wszytsko przyjac, ale chodzi tez o cos co nazwalbym spolecznym kompromisem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 15:23 * a cos blizej moglbys? Art. 11 2. Pracownicy mają równe prawa z tytułu jednakowego wypełniania takich samych obowiązków; dotyczy to w szczególności równego traktowania mężczyzn i kobiet w zatrudnieniu. Art. 11 3. Jakakolwiek dyskryminacja w zatrudnieniu, bezpośrednia lub pośrednia, w szczególności ze względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientację seksualną, a także ze względu na zatrudnienie na czas określony lub nieokreślony albo w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy - jest niedopuszczalna. * a to bardzo ciekawe jest. nic nie rozumiem ale wydaje mi sie ciekawe. Jako przykład demagoga wskazałeś Millera i jego podatek liniowy, choć zapomniałeś o kolegach z PO co to mają wprowadzac podatek liniowy 15 %. I odnich się FMS uczy. * parafrazujac Ciebie moglbym napisac ze sciagneli tego pomysla od leszka m. Chyba Zyta była pierwsza... > * ze co? nie swiece, te zprosze blizej. Młodzi Demokraci (chyba) zaproponowali referendum w sprawie Jurczyka, wszyscy się smiali, a do referendum doszło (później). > * no nie slonce, tak jak konstytucja to nie slonce. jak to sie mawia, papier > moze wszytsko przyjac, ale chodzi tez o cos co nazwalbym spolecznym kompromisem A co to za kompromis skoro przyjeto warunki tylko jednej strony. Jest religia. panstwo placi, a do gadania nie ma nic. To jest kompromis??? Kompromis to bedzie gdy religia wróci do kościoła. Panstwo sie nie miesza do nauki religi, a Kościół nie żeruje na państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:38 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Art. 11 2. Pracownicy mają równe prawa z tytułu jednakowego wypełniania takich > samych obowiązków; dotyczy to w szczególności równego traktowania mężczyzn i > kobiet w zatrudnieniu. > Art. 11 3. Jakakolwiek dyskryminacja w zatrudnieniu, bezpośrednia lub > pośrednia, w szczególności ze względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, > religię, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, > pochodzenie etniczne, wyznanie, orientację seksualną, a także ze względu na > zatrudnienie na czas określony lub nieokreślony albo w pełnym lub w niepełnym > wymiarze czasu pracy - jest niedopuszczalna. * i chcesz powiedziec ze to te siostry z ligi kobiet to wypracowaly? chyba nie. dzieki za wrzucenie tego tekstu. >> Jako przykład demagoga wskazałeś Millera i jego podatek liniowy, choć > zapomniałeś o kolegach z PO co to mają wprowadzac podatek liniowy 15 %. I > odnich się FMS uczy. * bo nie ufam milerowi jak mowi o podatku liniowym, raczej ufam jak mowi ze wymysli dla nas podatki po 50%, bo to mu blizsze 'ideologicznie'. a jakby po lini PO jest naturalne ze bede nizsze podatki, nie znam sie na tyle aby wyliczyc ze 15% to demagogia, ale wydaje mi sie ze PO moze dazyc to takiego stanu lub temu bliskiego natomiast nie posadzam o to sld. jezeli chodzi o demagogie PO to raczej polecalbym uwadze hasla wojny z SO czt tez haslo o niceii. > > Młodzi Demokraci (chyba) zaproponowali referendum w sprawie Jurczyka, wszyscy > się smiali, a do referendum doszło (później). * ok, teraz chwytam, to bylo mlode centrum z tym referendum, czyli Basia D. i jej otoczenie UW. > A co to za kompromis skoro przyjeto warunki tylko jednej strony. Jest religia. panstwo placi, a do gadania nie ma nic. To jest kompromis??? * dla wielu tak. dla mnie tam srednio, szczerze mowiac nie interesuja mnie te kwestie. > Kompromis to bedzie gdy religia wróci do kościoła. Panstwo sie nie miesza do > nauki religi, a Kościół nie żeruje na państwie. * ja tam uczylem sie religii w kosciele, biegalem do oltarza za smarkacza i jakos to znioslem nienajgorzej wiec moze byc i tak jak mowisz. w ogole irytuja mnie te dyskusje prowadzone przez jedna jak i fruga strone toczace sie wokol religii, walki o zapisy w preambule do konstytucji i takie tam, dla mnie to malo wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
mmarcin_szn Re: religia w szkołach 26.06.04, 13:18 > * ok, teraz chwytam, to bylo mlode centrum z tym referendum, czyli Basia D. i > jej otoczenie UW. Tutaj musze zabrac glos...Mlode Centrum to nie jest Basia D. i jej otoczenie z UW, wprost przeciwnie. Basia nie byla inicjatorka tego referendum ani UW nie bylo w ta inicjatywe specjalnie zamieszane. Mlode Centrum to Mlode CEntrum a nie Mlode Centrum i UW, prosze nie mylic faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 28.06.04, 09:58 mmarcin_szn napisał: Tutaj musze zabrac glos...Mlode Centrum to nie jest Basia D. i jej otoczenie z > UW, wprost przeciwnie. Basia nie byla inicjatorka tego referendum ani UW nie > bylo w ta inicjatywe specjalnie zamieszane. Mlode Centrum to Mlode CEntrum a nie Mlode Centrum i UW, prosze nie mylic faktow. > * oczywiscie postaram sie na przyszlosc nie mylic faktow. dzieki za sprostowanie:) pozdrawiam, albert_c Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 07:50 > * juz spiesze z tlumaczeniem: rzuca sie takie haslo tylko po to aby je rzucic > aby jktos tam sobie o nim pogadal, takl jak leszek byly premier rzucal haslo o > podatku liniowym i wielu stekalo jak to on wspanialy liberal i w ogole ostaja > taka nasza ktora chce podatki obnizac, teraz przez chwile postekamy jaka to ta > mlodziezowka jest cool bo przeciez taka wazna kwestia sie zajmuja (swoja droga > moim zdaniem nie do ruszenia), jakis czas temu jakas liga kobiet czy cos > takiego przy sld rzucalo haslo godnosci kobiety i w tym kontekscie zniesienie > zakazu aborcji i inne takie tam pierepalki. nie twierdze ze nie sa to sprawy > wazne do dyskusji, ale rzucanie tych hasel to czysta propaganda nie majaca > absolutnie na celu zrealizowania ich. oczywiscie,ze nie mam zamiaru ich zrealizowac,bo nie jestem w mlodziezowce.Ale podpisze sie napewno.Uwazam,ze to ciekawy temat i nie widze powodu, dla ktorego mialabym sie nim nie podzielic, tym bardziej,ze sa tu osoby,ktore to moze zainteresowac.no i zainteresowalo-ciebie równiez.. Poza tym ktos kiedys mi tu zarzucil, ze cytuje rzeczy z internetu,wiec chcialam tego uniknac wpisujac jedno zdanie,ktore wlasciwie mowilo samo za siebie.Jak zobaczylam zainteresowanie, podalam link do artykulu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 14:53 Chwytam. Podpisze i sam się zaangażuję. Religia do Kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:01 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Chwytam. Podpisze i sam się zaangażuję. Religia do Kościoła! * a prawo na lewo... w co sie bedziesz angazowal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 15:09 W odesłanie religii gdzie jej miejsce. Do świątyń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 14:56 Coś Gocłowski o ZSMP nawijał w TV. Mamoniowa sekrtarka Goca? No no... No i przypomnę, że w czasach stalinizmu pyskate mamoniowe wysyłano na wycieczki krajoznawcze nach Kołyma. Skoro więc wzorem stalinistów wprowadzono w szkołach religie, to proponuję przywrócenie owych wycieczek... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:02 Gość portalu: XYZ napisał(a): Skoro więc wzorem stalinistów wprowadzono w szkołach > religie, to proponuję przywrócenie owych wycieczek... * argument cynika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 15:10 Kto mieczem... to do mamoniowej się odnosi kolego albercie... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:15 Gość portalu: XYZ napisał(a): 'kolego albercie...' * uff, dobrze ze nie napisales 'towarzyszu albercie':) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 15:24 Obraziłbys sie? A może Bracie albercie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:39 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Obraziłbys sie? * nie bylbym tak zaskoczony ze juz bym chyba nie wiedzial co pisac dalej, a ja lubie pisywac... >A może Bracie albercie?;) * no coz, chcesz sie splatac wiezami krwi?:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 23.06.04, 15:07 "Ciasne poglady niezalezne sa od szerokosci geograficznej" Tadeusz Gicgier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 15:14 "Nieadekwatne cytaty sa domeną fanatycznych spacerowiczek, które dla uzasadnienia swego fanatyzmu przywułują dokonania Stalina" XYZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 23.06.04, 15:19 A kim jest XYZ ???he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylko,że IP: *.comnet.krakow.pl 23.06.04, 15:23 odpowiednim miejscem do jej nauczania są budynki kościelne a nie świeckie. Ja nie chcę aby moje dzieci były ogłupiane i zmuszane do uczestnictwa w praktykach religijnych, nie chcę aby z moich podatków opłacani byli katecheci. Żądam przywrócenia w szkołach symboli państwowych i likwidacji religijnych. Szkoła ma integrować niezależnie od wyznania ,narodowości,rasy ,koloru skóry, pozycji społecznej, a nie dzielić na lepszych i gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 23.06.04, 17:01 wystarczy, ze twoje dzieci sa oglupiane przez swojego ojca, ktory kaze im chodzic na religie chocby dla swietego spokoju... nie tak wlasnie jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk IP: *.comnet.krakow.pl 23.06.04, 20:16 oczywiście,dla ich spokoju i bezpieczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia33 Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 23.06.04, 19:54 od kiedy jesteś taki tolerancyjny dla inności. Nie znasz całkiem realiów szkoły. Jak juz jest religia w szkole to niech już zostanie. A co z nauczycielami, którzy z braku etatów musieli sie przemianowac na katechetów, maja iść na bruk, albo znowu się ksztalcić za niemałe pieniądze. Podejrzewam, że ty i twoje dzieci pierwsze szykanowałyby te ktore są innowirecami'. A lewica niech sie zajmie swoimi brudami i zacznie pracować jak inni ludzie.a jak sie im tu nie podoba to są Chiny, korea Północna i Białoruś. Granice są otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk IP: 212.14.0.* 24.06.04, 10:04 Właśnie koleżanko sylwio. Granice otwarte. Jezeli za pieniądze Państwa chcesz indoktrynowac dzieci jedynie słuszna religią, to prosze bardz: jest Iran, Nigeria no i oczywiście Watykan. I ciekawe, że tej tolerancji nie było kiedy religię do szkoły? Czemu wtedy nie mówiłaś, że skoro religia jest w kościele, to niech tam zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia33 Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 24.06.04, 13:33 Nie jestem wojującą katoliczką, ba nawet nie chodzę do kościoła, chodzi mi tylko o chaos jaki znowu powstanie, żal mi nauczycieli, którzy muieli się uczyć na podyplomówkach i płacili za to niemałe pieniądze i co teraz znowu mają się przekmainować na innych przedmiotowców. Łatwo się likwiduje, ale nie myślicie o ludziach, którzy z konieczności musieli zostac katechetami. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 24.06.04, 13:45 A ktos pomyslal o nauczycielach rosyjskiego, kiedy likwidowano ten przedmiot? Poza tym nikt nie chce zlikwidowac religii tylko ja przeniesc do innego budynku.tam tez mogliby jej uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 24.06.04, 14:15 agaa78 napisała: > A ktos pomyslal o nauczycielach rosyjskiego, kiedy likwidowano ten przedmiot? pomysleli i niestety zamiast ich ywalic przekwalifikowano na bardzo kiepskich nauczycieli innych przedmiotow. > Poza tym nikt nie chce zlikwidowac religii tylko ja przeniesc do innego > budynku.tam tez mogliby jej uczyc. o dzieki co za wspanialomyslnosc. pzodrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk IP: 212.14.0.* 24.06.04, 14:21 Oczywiście black, tu jest pies pogrzebany. Kościół chce religii ale nie chce za to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 24.06.04, 14:31 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Oczywiście black, tu jest pies pogrzebany. Kościół chce religii ale nie chce za > > to płacić. kosciol to ludzie juz raz za szkole zaplacili to tak jakbys musial za cos placic ekstra idac do lekarza dlatego ze jestes katolik czy tam jakis inny. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 24.06.04, 14:44 Ach ta tolerancja!!! A czemuz to nauczyciele rosyjskiego mieliby byc wywaleni? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia33 Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 24.06.04, 15:05 Wlaśnie o tych nauczycielach myślalam. Znam kilku,którzy uczyli rosyjskiego i teraz uczą religii. nie jestem pewna, czy chcieliby uczyć w innym miejscu niż szkoła. Przepracowali ponad 20 lat i co trzeba ich odstawić do kościoła, bo tak chcą lewicowcy. Apropos lewicy,oni z checią zlikwidowaliby wszystko co zrobiła prawica. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk 25.06.04, 07:25 """Apropos lewicy,oni z checią zlikwidowaliby wszystko co zrobiła > prawica. ja mam podobne wrazenie,jesli chodzi o prawiece...na tym chyba polega polityka;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: nikt nie chce likwidować lekcji religii, tylk IP: 212.14.0.* 24.06.04, 14:19 Skoro nauczanie religii jest takie istotne dla Kościoła Kat. to nie widze problemu by zatrudnic tych nauczycieli w Kościele. Jest bogaty, da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 23.06.04, 15:26 No i zastanawia mnie to, dlaczego tak fanatycznie atakujesz przekazywane przeze mnie fakty. Rozumiem nie podobaja ci sie moje opinie, to naturalne. Ale skoro w czasach stalinizmu religia byla w szkolach, to dlaczego sie tak gotujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 23.06.04, 15:29 Czy ja się gotuje? Nie... Tylko pokazuje, że Stalin to nienajlepszy przykład... Za Stalina były tortury. Tez je mamy wprowadzić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 23.06.04, 15:31 Nie przypuszczam, aby moja uwaga to sugerowala. No,a co z odpowiedzia na moje pytanie "Kim jest XYZ "" Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 23.06.04, 15:41 Gość portalu: mamoniowa napisał(a): > "Kim jest XYZ "" * hmm, no coz mna nie jest, czyli krag podejrzany sie zaweza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa carramba IP: 212.244.77.* 24.06.04, 07:28 Pytanie przeroslo mozliwosci kolegi XYZ..... A moze....nazywam sie XYZ i jestem....i nie jestem fanatykiem.....ale nie bede zaskoczona, jesli sie okaze, ze to Tajemniczy Don Pedro z Krainy Deszczowcow he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 23.06.04, 15:37 Niezaleznie od tego co napisze, interpretujesz jednakowo. Najzabawniejsze jest to, ze wcale nie jestem za religia w szkolach. Przezabawny z ciebie czlowiek he he he A co powiesz na to...."pada deszcz" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 24.06.04, 10:15 A to ciekawe, że nie jestes za religia w szkołach hehehe A te aragumenty, że za Stalina była religia w szkołach, to do czego maja znierzać? Że FMS jest gorszy od Stalina? Czy że religia ma być w szkołach bo nawet Stalinowi nie przeszkadzała? A co powiesz na to...."pada deszcz" ??? Na razie nic. Jak mnie o to zapytasz przed urlopem, to ci odpowiem... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 23.06.04, 18:15 Gość portalu: Aga napisał(a): > "Pomorska młodzieżówka SLD domaga się zniesienia nauczania religii w szkołach > i przeniesienia jej do kościołów. Rozpoczęła zbieranie podpisów pod petycją w > tej sprawie" no znowu. czy ciebie tylko interesuja sprawy religii? jakas niespelniona zakonnica? milczy 3 mies i budzi sie tylko jak mowa o kosciele i religii. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 08:03 no znowu. czy ciebie tylko interesuja sprawy religii? jakas niespelniona > zakonnica? milczy 3 mies i budzi sie tylko jak mowa o kosciele i religii. > pozdrawiam blackexit malo uwaznie czytasz,skoro twierdzisz,ze mnie 3 miesiace nie ma... Angazuje sie w watki,ktore mnie interesuja.Analogocznie:czy Ciebie interesuje tylko polityka??!!!!Wybacz,ale nie angazuje sie w polityczne watki,szczegolnie te dotyczace Szczecina, bo jak juz kiedys napisalam,nie wiele mam z nim wspolnego.Chcialbys,zeby osoba z zewnatrz pisala np,ze macie fajnego prezydenta? Niespelniona zakonnica...dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 10:04 agaa78 napisała: > Angazuje sie w watki,ktore mnie interesuja.Analogocznie:czy Ciebie interesuje > tylko polityka??!!!! no ni tylko wszystko co jest ciekawe. np. sprawy naszego magazyniera i lotniska to nie jest dla mnie polityka. Wybacz,ale nie angazuje sie w polityczne watki,szczegolnie > te dotyczace Szczecina, no ok ja ci nie kaze mowie tylko ze dawno cie nie bylo. pamietam tylko 3 watki z roba 1. religia w szkole. 2 czy polska jest katolandem 3 religia w szkole. ale pamiec moge miec zawodna. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 23.06.04, 18:20 przeczytalem wszystkie wpisy i jedno mnie przeraza: jad i nienawisc ludzi podajacych sie za lewicowcow naszego forum. mozna miec rozne poglady ale wyrazac je w sposob normalny nie obrazajac uczuc religijnych innych. mlodzi z sld rzucaja sobie cos tam od czasu do czasu zebys sie przypominec. teraz mnmaja wiecej czasu bo nie ganiaja dzinnikarzy na zlecenie naumana i lapinskiego. poprzednie pomysly legalizacji marikuany i prostytucji jakos przeszly bez echa. poprzednio juz pisale3m ze odgrzewaja aborcje jak im spada ponizej 10 proc tylko i wylacznie dla podgrzania i trzymania w bojowej gotowosci swoj najbardziej betonowy i ograniczony elektorat. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siem Re: religia w szkołach IP: *.arkonskie.v.pl 23.06.04, 20:20 popieram blackexita. powyższe zagranie jest typowo propagandowe (sami w telewizji przyznawali że nie mają szansy nic zmienić). język większości przeciwników rzeczywiśćie z lewicą niewiele ma wspólnego, raczej z "nie" Urbana, a to nie to samo. Oczywiście język wypowiedzi niektórych zwolenników też nadaje się do poprawki (np. sylwia33 - "jak sie im tu nie podoba to są Chiny, korea Północna i Białoruś"...). Trzeba pamiętać, że podatki płacą też katolicy, których jest podobno większość. Część z nich nie chce, żeby za ich pieniądze uczyć permisywnej edukacji seksualnej. Część przeciwników Kościoła nie chce edukacji religijnej za ich pieniądze. Jak z tego wybrnąć? Ja nie chcę, żeby za moje pieniądze dziecko czytało "Nad Niemnem" i uczyło się chemii organicznej. Książkę "Nad niemnem" uważam za nudną, a chemię organiczną za nieprzydatną. Powinno się jej uczyć tylko te dzieci, które tego chcą. A najlepiej w salach Instytutu Chemii. JAk z tego wybrnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 23.06.04, 20:55 nikt nie przeczy ,że to czysta propaganda. Jednak problem religii w szkołach pozostaje.Blackexit! Ty reprezentujesz za to czarny,betonowy, elektorat prawicy, wydaje Ci się żeś pozjadał wszystkie rozumy. Nie każdemu pasuje Czarne Wyjście z tej sytuacji. Już jedni kiedyś narzucali nam jedynie słuszne poglądy,teraz ich czas dobiega końca, z tymi w sukienkach, też sobie pomału poradzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack Re: religia w szkołach 23.06.04, 23:46 Gość portalu: H56 napisał(a): > z tymi w sukienkach, też sobie pomału poradzimy. ach, jaki dzielny mezczyna... w koncu ochroniarz... ale musisz byc meski... i silny... i odwazny... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: religia w szkołach 23.06.04, 23:54 ja się chciałem odnieść nie wnikając w meritum sprawy do jednej kwesti tu podniesionej, otóż nieprawdą jest że wszyscy katolicy chcą religi w szkołach i nie chcą wychowania seksualnego w szkołach ,to tak naprawdę chce przedewszsytkim kościół katolicki w polsce i powoływanie się na wiekszość katolicką jest nadużyciem . Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 08:09 piotr33k2 napisał: > ja się chciałem odnieść nie wnikając w meritum sprawy do jednej kwesti tu > podniesionej, otóż nieprawdą jest że wszyscy katolicy chcą religi w szkołach i > nie chcą wychowania seksualnego w szkołach ,to tak naprawdę chce > przedewszsytkim kościół katolicki w polsce i powoływanie się na wiekszość > katolicką jest nadużyciem . I tu jest chyba sedno sprawy...niewiele osob zauwaza,ze kazdy czlowiek jest inny i niezaleznie czy jest katolikiem, protestantem czy ateista ich pogladow uogolniac nie mozna.nie kazdy ateista jest czy byl komunista,nie kazdy katolik jest przeciwny aborcji czy karze smierci... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 09:59 agaa78 napisała: > > I tu jest chyba sedno sprawy...niewiele osob zauwaza,ze kazdy czlowiek jest > inny i niezaleznie czy jest katolikiem, protestantem czy ateista ich pogladow > uogolniac nie mozna.nie kazdy ateista jest czy byl komunista,nie kazdy katolik > jest przeciwny aborcji czy karze smierci... no fantastycznie ale to wiemy wnioski wnioski. moim wnioskiem jest tolernacja a nie nienawisc. istnieje zupelna swoboda chodzenia na religie. juz aga wszystko przewalowalismy przy twoim poprzenim wyjsciu z klochow antykatolicyzmu. na jakims szkoleniu bylas? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 10:26 blackexit napisał: > agaa78 napisała: > > > > > I tu jest chyba sedno sprawy...niewiele osob zauwaza,ze kazdy czlowiek jes > t > > inny i niezaleznie czy jest katolikiem, protestantem czy ateista ich pogla > dow > > uogolniac nie mozna.nie kazdy ateista jest czy byl komunista,nie kazdy > katolik > > jest przeciwny aborcji czy karze smierci... > > no fantastycznie ale to wiemy wnioski wnioski. moim wnioskiem jest tolernacja a > > nie nienawisc. istnieje zupelna swoboda chodzenia na religie. juz aga wszystko > przewalowalismy przy twoim poprzenim wyjsciu z klochow antykatolicyzmu. na > jakims szkoleniu bylas? pozdrawiam blackexit > > mam watpliwosci czy wszyscy to wiedza,a szczegolnie Ty.Uwazasz,ze Twoje komentarze,a raczej docinki sa przejawem tolerancji? Poza tym jestes mistrzem nadinterpretacji...to,ze ktos uwaza,ze religia powinna byc w koszciele nie oznacza,ze nienawidzi katolikow! Malo tego-jak juz sie powinienes zorientowac, jest sporo katolikow,ktorzy tez popieraja pomysl prowadzena religii w kosciolach.Oni tez nienawidza? Uwierz mi - jest we mnie bardzo duzo szacunku i milosci dla ludzi.Mozliwe, ze wiecej niz w osobach,ktore uwarzaja sie za "swietych".Takze pohamuj sie od tych komentarzy,skoro chcesz nadal bronić tolerancji i swietosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:30 agaa78 napisała: > mam watpliwosci czy wszyscy to wiedza,a szczegolnie Ty. nie wiem jak ma cie zapewnic ze zdaje soebie sprawe z tego ze katolicy sa rozni jak rozny jes takzdy czlek na tej planecie. Uwazasz,ze Twoje > komentarze,a raczej docinki sa przejawem tolerancji? mam nadzieje. > > Poza tym jestes mistrzem nadinterpretacji...to,ze ktos uwaza,ze religia powinna > > byc w koszciele nie oznacza,ze nienawidzi katolikow! ja to wiem moje slowa o nienawisci nie byly skierowane do stwierdzenia "religia do kosciola" bo ono jest tylko glupie nie nienawistne ale bylo skierowane do oglnych tekstow obrazajcych wyznawcow jakiejs tam religii. Malo tego-jak juz sie > powinienes zorientowac, jest sporo katolikow,ktorzy tez popieraja pomysl > prowadzena religii w kosciolach.Oni tez nienawidza? :))) musze cie zaskoczyc tez popieram prowadzenie religi w kosxciel popieram takze stala jej tam obecnosc przez 24 godz na dobe. Takze pohamuj sie od tych > > komentarzy,skoro chcesz nadal bronić tolerancji i swietosci. nie bronie anni tolerancj ani siwetosci. nawet nie bronie rozumu. ot tak sobie rozmawiamy. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 24.06.04, 10:27 Ale brak jest swobody w płaceniu za to. Co złego jest w tym, że przedstawiciele jaskiegoś kościoła nauczają religii we własnych budynkach za własne pieniądze? Przeciez nikt tego nie broni... To jest moim zdaniem tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: pudło przecinacku IP: *.comnet.krakow.pl 24.06.04, 00:05 ochroniarz ? chyba ,że swojej rodziny. Gdybyś uważnie śledził forum, to mógłbyś dowiedzieć się czym się zajmuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: pudło przecinacku IP: 212.244.77.* 24.06.04, 07:33 I niczym Rejtan porwiesz koszule na piersi w obronie tych prawdziwych wartosci.......he he he Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack moze jednak nie? 24.06.04, 10:14 czy to nie ty chwaliles sie obstawianiem gejowskiej parady w krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: co Ty jeszcze przecinack wymyślisz ? IP: *.comnet.krakow.pl 24.06.04, 14:34 moralność katola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 30.06.04, 17:05 przynajmniej nie ciota Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 09:49 Gość portalu: H56 napisał(a): > nikt nie przeczy ,że to czysta propaganda. Jednak problem religii w szkołach > pozostaje.Blackexit! Ty reprezentujesz za to czarny,betonowy, elektorat prawicy heniu ja jestem konserwatywny liberal z odchyleniem antykomunistycznym ciezko powiedziec ze to betonowa prawica. > , wydaje Ci się żeś pozjadał wszystkie rozumy. nigdy nie twierdzilem ze mi sie tak wydaje. > Już jedni kiedyś narzucali nam jedynie słuszne poglądy,teraz > ich czas dobiega końca, z tymi w sukienkach, też sobie pomału poradzimy. po co znowu ta nienawisc? sami niedawno maszerowaliscie w krakowie jak ci w sukienkach chcieli tolerancji. nikt ci nic osiolku nie narzuca. znaczy sie u ciebie zdeaje sie zona narzuca dzieciom religie zajmij sie tym na poczatek zamiast latac po sasiadkach. na marginesie to wspolczuje tej biednej kobiecie. czy wy macie slub koscielny? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 24.06.04, 10:18 jad i nienawisc ludzi > podajacych sie za lewicowcow A oto przykład miłości bliźniego wg blackexita oraz słodkości w wypowiedziach: mlodzi z > sld rzucaja sobie cos tam od czasu do czasu zebys sie przypominec. teraz mnmaja > > wiecej czasu bo nie ganiaja dzinnikarzy na zlecenie naumana i lapinskiego. I pokaz mi przykłady tego jadu Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:35 Gość portalu: XYZ napisał(a): > jad i nienawisc ludzi > > podajacych sie za lewicowcow > > A oto przykład miłości bliźniego wg blackexita oraz słodkości w wypowiedziach: > > mlodzi z > > sld rzucaja sobie cos tam od czasu do czasu zebys sie przypominec. teraz > mnmaja > > > > wiecej czasu bo nie ganiaja dzinnikarzy na zlecenie naumana i lapinskiego. no i co tu jest nie tak wszystko zgodnie z faktami. wszyscy sie zgadzamy ze robia to zeby o sobie przypomniec wszyscy wiedza ze ganiali dziennikarzy na zlecienie naumana i lapinskiego i wszyscy wiemy ze juz tego nie robia. pozdrawiam blackexit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 24.06.04, 14:27 Tak jak wszyscy wiemy, że religia jest w świeckich szkołach, czyli instytucjach publicznych. Tak jak wiemy, że jej tam byc nie powinno i tak jak wiemy, ze Kościół nie chce płacić za nauke własnej religgi. Tak więc kazdy kto ośmieli się powiedzieć coś wbrew tej sytuacji, to jad i nienawiść. A co jest nie tak? Ano to, że dzienkarza (nie dziennikarzy) pobiło dwóch gnoi a nie cała młodzieżówka. Biorac twój sposób myślenia Kościł Kat. to organizacja przestępcza, która gwałci dzieci. Przeciez kilku księży za to wsadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WzK Tak heniu... IP: 82.139.15.* 24.06.04, 01:33 Gość portalu: H56 napisał(a): > została jeszcze aborcja, antykoncepcja, konkordat i likwidacja Senatu. A potem "kompanie zwartych oddziałów, dużo worków i dużo piasku". P.S. Dla niezorientowanych - cytat pochodzi z filmu "Psy". Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: religia w szkołach 24.06.04, 08:48 A może aby zadowolić wszystkich wprowadzimy w szkołach religioznawstwo ( dla niezorientowanych nauka o religiach ) zamiast religii tylko jednego wyznania .Być może wtedy , jak dzieci poznają założenia ( dogmaty - jak zwał tak zwał ) innych wierzeń wyrośnie nam pokolenie ludzi TOLERANCYJNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 24.06.04, 09:46 ciekawe kto by uczył tego religioznastwa ? zapewne obecni katecheci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 09:57 A zdradz nam czego ty uczysz swoje dzieci??? Umre ze smiechu, jesli stwierdzisz, ze szacunku dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:43 Gość portalu: mamoniowa napisał(a): > A zdradz nam czego ty uczysz swoje dzieci??? Umre ze smiechu, jesli > stwierdzisz, ze szacunku dla innych. I tu masz pecha .Ponieważ mam dziecko niepełnosprawne w stopniu znacznym pierwszą wpajaną zasadą jego bratu było :szacunek dla inności a którego szacunku doświadczyłem ja i mój syn w stopniu koszmarnym od ministrantów religii mieniącej się tolerancyjną .Na zwróconą uwagę ich przywódca ( ubrany na czarno ) stwierdził , że to nie jego sprawa . Tak więc jeżeli możesz to nie mów mi nic o tolerancji osób reprezentujących tę religię Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 10:01 chyba_normalny napisał: > A może aby zadowolić wszystkich wprowadzimy w szkołach religioznawstwo ( dla > niezorientowanych nauka o religiach ) zamiast religii tylko jednego > wyznania .Być może wtedy , jak dzieci poznają założenia ( dogmaty - jak zwał > tak zwał ) innych wierzeń wyrośnie nam pokolenie ludzi TOLERANCYJNYCH rzecz w tym ze i dzieci i ich rodzice chca zeby one uczyluy sie swojej religii poniewaz uznaly ze jest to dla nich wazne jak matematyka czy historia o ile nie wazniejsze. oczywiscie mozna przy rozgarnietym prowadzacym mozan i religie prowadzic tak by buczyc tolerancji. chrzescijanstwo w koncu jest najbardziej tolerancyjna religia. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack ...znawstwo 24.06.04, 10:13 znam szkoly, gdzie uczy sie porzadnie i religii i etyki, religii mamy dosc na co dzien, w mediach tez, brakuje naszej mlodziezy etycznych zachowan... tylko gdzie znalezc etykow z charyzma do uczenia w szkole? gdy zastapimy religie religioznawstwem, to wtedy przekaz wartosco zastapimy "wartoscioznawstwem", czy innym towaroznawstwem... koszmar... i tak juz w domach uczy sie dzieci czego innego niz w szkole... a skutki widac na co dzien na ulicy na przyklad nie mowiac o szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: ...znawstwo 24.06.04, 10:33 skutki widac na ulicach - zgadzam sie.Tylko jaki wplyw ma na to nauka religii? Moze za mało sie tam mówi o etyce jako takiej, a za duzo o teologii? Moze religia nie wystarczy i zamiast zajec alternatywnych z etyki powinny byc obowiazkowe dla wszystkich uczniow? Odpowiedz Link Zgłoś
przecinack Re: ...znawstwo 24.06.04, 11:23 agaa78 napisała: > skutki widac na ulicach - zgadzam sie.Tylko jaki wplyw ma na to nauka religii? niestety, nie ma wplywu... tak to jest, gdy religie zamyka sie w granicach kosciola, a na ulicy, w szkole, w domu dzieja sie dantejskie sceny... i to nie z powodu katolicyzmu, ale realnego ateizmu > Moze za mało sie tam mówi o etyce jako takiej, a za duzo o teologii? Moze > religia nie wystarczy i zamiast zajec alternatywnych z etyki powinny byc > obowiazkowe dla wszystkich uczniow? jestem za wycofaniem religii ze szkoly, ale nie z powodow ideologicznych lecz z praktycznych - przy kosciele jest wlasciwy klimat na to,poza tym dzieci wybralyby sie do kosciola chociaz na religie, jest wiele takich, ktore chodza na religie, ale nic poza tym marza mi sie obowiazkowe zajecia z etyki... to bylby hit!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: ...znawstwo 24.06.04, 11:34 agaa78 napisała: > skutki widac na ulicach - zgadzam sie.Tylko jaki wplyw ma na to nauka religii? no chyba raczej pozytywny niz negatywny. nikt nie uczy na religii mordujcie sie tylko milujcie blizniego. > Moze za mało sie tam mówi o etyce jako takiej, a za duzo o teologii? moze idz posluchaj to bedziesz wiedziala. moze. Moze > religia nie wystarczy i zamiast zajec alternatywnych z etyki powinny byc > obowiazkowe dla wszystkich uczniow? sprawami mordowania na ulicy zajmuje sie morlanosc nie etyka. a morlanosc kazda oparta jest na jakiejs religii. w naszym kregu kulturowym to jest chrzescijanstwo. mozna nie byc chrzescijanienm a milowac blizniego co zdaje sie lezy u podstaw teorii socjalizmu nie zmieni to jednak faktu ze ta ideologia wychodzi z chrzescijanstwa i tej wlasnie morlanosci ktorej nauczania sie domagasz pod nazwa przedmiotu etyka a nie religia. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: ...znawstwo 24.06.04, 12:06 """no chyba raczej pozytywny niz negatywny. nikt nie uczy na religii mordujcie sie ale najwidoczniej nikt nie uczy nie mordujcie,skoro morderstwa sie zdarzaja wsrod osob,ktore na religie chodzily.. ""moze idz posluchaj to bedziesz wiedziala. moze. ja w przeciwienstwie do Ciebie nie uwazam,ze zjadlam wszystkie rozumy...widze,ze pobierasz aktualnie lekcji religii skoro wiesz dokladnie jak sie one odbywaja? Ja juz dawno ta nich nie bylam,a swiat szybko sie zmienia.CHYBA tez pojdz... """sprawami mordowania na ulicy zajmuje sie morlanosc nie etyka Moralność w przeciwienstwie do etyki nie jest nauką,wiec nie moze zajmowac sie sprawami mordowania na ulicy.Etyka to nauka o moralności. milowanie blizniego nie bedac chrzescijaninem wywodzi sie z socjalizmu? Ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec.. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: ...znawstwo 24.06.04, 12:13 agaa78 napisała: > ale najwidoczniej nikt nie uczy nie mordujcie,skoro morderstwa sie zdarzaja > wsrod osob,ktore na religie chodzily.. bardzo teraz staram sie byc tolerancyjny. czy wszyscy ktorzy chodzili na matematyke umieja liczyc? ja nap mam za soba cwierc wieku edukacji i nadal robie mase bledow. > > > """sprawami mordowania na ulicy zajmuje sie morlanosc nie etyka > Moralność w przeciwienstwie do etyki nie jest nauką,wiec nie moze zajmowac sie > sprawami mordowania na ulicy.Etyka to nauka o moralności. morlanosc wyznacza nowrmy wsrod ktroych w naszym kregu kulturowym jest nie morduj. wziete z chrzescijanstwa wlasnie. etyka jest nauka o morlanosci i to morlanosci jest glownym punktem tutaj musisz wiedziec co to jest morlanosci jaka moralnosc i co chesz z nia zrobic zeby miec etyke. > milowanie blizniego nie bedac chrzescijaninem wywodzi sie z socjalizmu? > Ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec.. teoria socjalizmu rownosci wolnosci i braterstwa wziela sie wlasnie z chrzescijanstwa tyle ze od 100 lat nie uczynila zadnego kroku do przody a wiele w tyl przybierjac morde totalitarnego zniewolenia. chrzescijanstwo natomiast dorobilo do tego liberalna teorie wolnosci czlowieka wzbogacona o pomocniczosc panstwa i solidaryzm i mamy juz wspolczesna katolicka nauke spoleczna. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: ...znawstwo 24.06.04, 12:26 """morlanosc wyznacza nowrmy wsrod ktroych w naszym kregu kulturowym jest nie > morduj. wziete z chrzescijanstwa wlasnie. etyka jest nauka o morlanosci i to > morlanosci jest glownym punktem tutaj musisz wiedziec co to jest morlanosci > jaka moralnosc i co chesz z nia zrobic zeby miec etyke. A ja mowilam o etyce w szkole jako przedmiocie i nauce.Skoro etyka jest nauka o moralności to domniemam,ze wie co to jest moralnosc...moralnosc po prostu jest,a etyka ja analizuje.i mysle,ze tej "analizy" brakuje w naszym swiecie. a katolicyzm robi jakies kroki do przodu? co sie zmienilo? teoria wolnosci? a jaka wolnosc maja homoseksualisci? jaka wolnosc maja ludzie bez grosza na chleb? w czym kosciol im pomogl, by czuli sie wolni? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: ...znawstwo 24.06.04, 13:21 agaa78 napisała: > > > A ja mowilam o etyce w szkole jako przedmiocie i nauce.Skoro etyka jest nauka o > > moralności to domniemam,ze wie co to jest moralnosc...moralnosc po prostu > jest,a etyka ja analizuje. nie ma tak ze moralnosc po prostu jest moze tez jej po prostu nie byc. a jak jest to jest to konkretne moralnosc oparta na jakiejs umowie spolecznej. >i mysle,ze tej "analizy" brakuje w naszym swiecie. chyba nie chodzi nam o analize czym jest etyka bo to nic swiatowi nie pomoze pomoc moze zachowanie i poszerzanie swery zachowan moralnych. > a katolicyzm robi jakies kroki do przodu? moim zdaniem ogormne choc moz enie wsyzstkich zadowalaja. to jest dzis zupelnie inny kosciol niz 50 lat temu nie wspomne o latach 500. co sie zmienilo? teoria wolnosci? a > jaka wolnosc maja homoseksualisci? normalna jak kazdy inny. jaka wolnosc maja ludzie bez grosza na > chleb? :))) zapytaj leszka m. w czym kosciol im pomogl, by czuli sie wolni? kosciol polski jest najwieksz ainstytucja harytatywna jesli sie niemyle to wydaje ok 100 razy wiecej na pomoc niz WOSP nie umniejszajac absolutnie dzialaniom tej drugiej i nie wchodzac w bezsensowna licytacje. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: ...znawstwo 24.06.04, 13:35 """chyba nie chodzi nam o analize czym jest etyka bo to nic swiatowi nie pomoze > pomoc moze zachowanie i poszerzanie swery zachowan moralnych. nie chodzi mi o analize czym jest etyka, tylko analize w samej nauce,analize zasad moralnych. MOZE nie wystarczy powiedziec,ze nie wolno zabijac, a trzeba tlumaczyc dzieciom dlaczego nie wolno, jakie sa konsekwencje roznego rodzaju niemoralnych zachowan.Watpie czy religia i etyka (jako przedmioty szkolne)klada duzy nacisk na te kwestie. """:))) zapytaj leszka m. a Buzka nie? To on zapoczatkowal fale bezsensownych reform.. """kosciol polski jest najwieksz ainstytucja harytatywna jesli sie niemyle to > wydaje ok 100 razy wiecej na pomoc niz WOSP nie umniejszajac absolutnie > dzialaniom tej drugiej i nie wchodzac w bezsensowna licytacje. wybacz,ale jak nie zobacze dowodow to nie uwierze... caly swiat sie dziwi jak mozna bylo zorganizowac tak wielka akcje jak WOŚP, ratujaca tyle ludzkich istnien, a jednoczesnie istnieje intytucja,ktora daje 100 razy wiecej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: ...znawstwo 24.06.04, 14:14 agaa78 napisała: > > nie chodzi mi o analize czym jest etyka, tylko analize w samej nauce,analize > zasad moralnych. czyli co analize jakie zasady sa dobre jakie nie czyli nic innego jak traktat morlany. moze powinnas napisac go sama. jesli wymyslilas cos innego niz ludzkosc przez ostatnie kilka tysiecy lat. MOZE nie wystarczy powiedziec,ze nie wolno zabijac, a trzeba > tlumaczyc dzieciom dlaczego nie wolno, jakie sa konsekwencje roznego rodzaju > niemoralnych zachowan.Watpie czy religia i etyka (jako przedmioty szkolne) klada duzy nacisk na te kwestie. a not o jest inna sprawa czyli jak uczyc morlanosci zeby bylo to skuteczne. tyle tylko ze chesz zaczynac refleksie nad tym usuwajac ze szkoly przedmioty moralnoscia sie zajmujace. > > """:))) zapytaj leszka m. > > a Buzka nie? To on zapoczatkowal fale bezsensownych reform.. bezsenownych? ktora znich ci sie nie podoba? reforma sluzby zdrowia rozkrecala sie niezle do czasu az z nia skonczono i powrocono do centralizacji ofe jest calkiem ok administracja tez niezle potrzeba tylko lekkiej modyfikacji czyli zmniejszenia ilosci gmin powiatow i wojewodztw przy czym nalezy pamietac ze tak rozrost powstal dzieki sld i panuu trezydentowi i zamiast 13 wojewodztw czy nawet 8 mamy 17. zapomnialem niestety jaka byla czwarta reforma ale z toba jest jak z xyz cos tam sobei rozmawiamy ak w kraju jest nieciekawie a on zawsze ale aws to. tak jak mowilem za komuny 50 lat po wojnie powolywano sie na wojne jako przyczyne biedy w polsce. > > wybacz,ale jak nie zobacze dowodow to nie uwierze... napisz do caritasu o bilans albo poszukaj w necie. > caly swiat sie dziwi jak mozna bylo zorganizowac tak wielka akcje jak WOŚP, > ratujaca tyle ludzkich istnien, a jednoczesnie istnieje intytucja,ktora daje > 100 razy wiecej!!!! i co to jest niezwyklego?mase ludzi w polsce robi wiele dobrego niekoniecznie przy wielkim rozglosie. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: ...znawstwo 24.06.04, 14:53 """a not o jest inna sprawa czyli jak uczyc morlanosci zeby bylo to skuteczne. > tyle tylko ze chesz zaczynac refleksie nad tym usuwajac ze szkoly przedmioty > moralnoscia sie zajmujace. moralnoscia zajmuje sie etyka i juz napisalam,ze powinna byc obowiazkowym przedmiotem """bezsenownych? ktora znich ci sie nie podoba? reforma sluzby zdrowia rozkrecala > sie niezle do czasu az z nia skonczono i powrocono do centralizacji ofe jest > calkiem ok administracja tez niezle potrzeba tylko lekkiej modyfikacji czyli > zmniejszenia ilosci gmin powiatow i wojewodztw przy czym nalezy pamietac ze tak reforma zdrowia sie rozkrecila? w ktora strone? kpisz sobie chyba teraz!!! reforma edukacji? zapytaj pierwszego lepszego nauczyciela co o niej mysli! reforma administracyjna? jej zapach (zeby nie powiedziec smrod) ciagnie sie do dzisiaj.... nie opowiadaj wiec bzdur! """zamiast 13 wojewodztw czy > nawet 8 mamy 17. faktycznie nie orientujesz sie w reformach...gdyby bylo 17 wojewodztw wiele osob z Waszego terazniejszego byloby szczesliwych.Ale niestety jest ich 16... """jak z xyz cos tam sobei rozmawiamy ak w kraju jest nieciekawie a on zawsze ale aws to. Ty pierwszy wyjechales z Leszkiem!!! """ co to jest niezwyklego?mase ludzi w polsce robi wiele dobrego niekoniecznie > przy wielkim rozglosie po prostu nie wierze,ze kosciol daje 100 razy wiecej pieniedzy niz WOŚP. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: ...znawstwo 26.06.04, 08:12 agaa78 napisała: > Ty pierwszy wyjechales z Leszkiem!!! chcialem tylko zebys go pozdrowila a w tobie obudzilo to wizje reform. wojewodztw jest 16 a to jakby nie liczyc za duzo. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 10:31 """rzecz w tym ze i dzieci i ich rodzice chca zeby one uczyluy sie swojej religii poniewaz uznaly ze jest to dla nich wazne jak matematyka czy historia o ile nie wazniejsze.""" Z tymi dziecmi to przesadziles...pokaz mi 6-latko,ktory upiera sie,zeby chodzic na religie???Pewnie pokazesz,ale niewielu.. Czy religia powinna byc wazniejsza od matematyki i historii? Dla czesci muzułmanów jest i czym to sie konczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 10:34 Pokaz mi 7 latka, ktory placze ze wzruszenia, ze idzie do szkoly??? POkaz mi 13 latak , krorego najwiekszym marzeniem w zyciu jest poznac tajniki chemii..... Z pewnoscia uronilas fakt, ze muzulmanie ucza sie w szkolach religijnych, chyba nie chcesz powiedziec, ze juz w naszych podstawowkach indoktrynuje sie dzieci!!! he he he Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 10:59 Male dzieci chetnie ida do szkoly. Dopiero z czasem zaczynaja sie do niej zrazac. Ale to nie o to chodzi.Rzecz w tym,ze skoro nie ma takich dzieci to po co pisac,ze to wybor dziecka? Przyznajmy sie,ze to rodzice narzucaja dzieciom pewne rzeczy.Jest to naturalne i nie widze powodow,zeby to ukrywac. nie uwazam,ze w naszych podstawowkach indoktrynuje sie dzieci.Po prostu nie wydaje mi sie,zeby normalnym bylo uwazanie lekcji religii za najwazniejsze. a jesli chodzi o muzuzlmanow,ktorzy ucza sie w szkolach religijnych...nasze szkoly katolickie nimi nie sa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 11:12 Ale chyba nie ma obowiazku chodzenia do szkol katolickich???Dziecko kolezanki chodzi do liceum katolickiego i wyobraz sobie, ze tam ucza nie tylko religii. Niezwykle, poniewaz tam tez poznaja historie, geografie, nawet ucza sie jezykow obcych. Jesli sie myle, popraw mnie. No i nie wydaje mi sie, aby w kazdej szkole religia byla uznana za najwazniejszy przedmiot. Znam co najmniej jedna, uczeszczalam do takiej. Zgadzam sie, tyle, ze zastapilabym slowo narzucaja, decyduja. Sorry,ale rodzice decyduja o wielu sprawach , nie tylko o wierze w jakiej wychowuja dziecko. Ale jak wiadomo nie jest to wiazace na cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:18 Gość portalu: mamoniowa napisał(a): > Ale chyba nie ma obowiazku chodzenia do szkol katolickich???Dziecko kolezanki > chodzi do liceum katolickiego i wyobraz sobie, ze tam ucza nie tylko religii. > Niezwykle, poniewaz tam tez poznaja historie, geografie, nawet ucza sie jezykow > > obcych. Jesli sie myle, popraw mnie. > No i nie wydaje mi sie, aby w kazdej szkole religia byla uznana za > najwazniejszy przedmiot. Znam co najmniej jedna, uczeszczalam do takiej. > Zgadzam sie, tyle, ze zastapilabym slowo narzucaja, decyduja. Sorry,ale > rodzice decyduja o wielu sprawach , nie tylko o wierze w jakiej wychowuja > dziecko. Ale jak wiadomo nie jest to wiazace na cale zycie. wyobraz sobie,ze Cie rozumiem i nawet sie zgadzam.Wydaje mi sie,ze jednak Ty mnie nie rozumiesz.Jak wolisz decyduja, a nie narzucja-prosze bardzo.Nawet stwierdzilam,ze to naturalne.Chodzilo mi tylko o to,zeby nie pisac,ze to dzieci decyduja,ze chca chodzic na religie czy nie.Nawet jesli dziecko mialo poglad na ten temat w tym wieku to nie oznacza,ze jest zgodny z wola rodzicow.A jak nie jest to ich wola jest najwazniejsza. wyobraz sobie,ze wiem jak wygladaja szkoly katolickie.Wiem czego tam ucza-w Polsce program nauczania (przynajmniej jego ramy) jest narzucony odgornie.ALe tak samo nie mozesz (jesli nie wiesz tego dokladnie)twierdzic,ze w szkolach religijnych arabskich ucza tylko religii... I wcale nie twierdze,ze sa szkoly,w ktorych uwaza sie religie za najwazniejszy przedmiot.To byl komentarz do wypowiedzi,ze sa LUDZIE (rodzice,dzieci), dla ktorych religia jest najwazniejszym przedmiotem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:40 agaa78 napisała: To byl komentarz do wypowiedzi,ze sa LUDZIE (rodzice,dzieci), dla > ktorych religia jest najwazniejszym przedmiotem. nie koniecznie przedmiotem sa ludzie dla ktorych religia jest najwazniejsza io maj do tego prawo dla ciebie moga to byc truskawki, kiecki czy kochankowie kazdy wybiera droge jaka lubi. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 12:36 POdajac przyklad muzulmanow, mialam na uwadze twoja sugestie. Sama przeciez zaznaczylas, co moze grozic w zwiazku z muzulmanskimi szkolami religijnymi. He he he, skoro twoeim zdaniem dziecko powinno miec prawo do takiej samodzielnosci, to dlaczego ograniczyc ja tylko do wyboru wyznania??? Moze cie zle zrozumialam, ale mnie wychodzi na to, ze rodzice w zasadzie pownni sie przede wszytskim liczyc ze zdaniem pociech. Czyli jelsi na przyklad dzieciak nie zgadza sie z wola rodzicow, aby uczeszczac na lekcje angielskiego, to oczywiscie nalezy to uszanowac, poniewaz ma wyrobiony poglad na ten temat??? Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:42 Zle mnie zrozumialas.Napisalam, ze jest to naturalne,ze rodzice podejmuja decyzje za sowje dzieci.I wcale nie uwazam to za zle.Wrecz przeciwnie.Chodzilo mi TYLKO o to,zeby sie potrafic przyznac do tego,ze dziecko chodzi na religie bo RODZICE tak chca, dziecko jest katolikiem, swiadkiem Jehowy czy ateista z wyboru RODZICOW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 12:54 Bez urazy,ale Ameryki to ty nie odkrylas :-) Zrozumialam cie doskonale, dlatego pozwolilam sobie zauwazyc, ze rodzice decyduja w zasadzie o wszystkich aspektach zycia dziecka, wiec nie widze nic dziwnego w przekazaniu wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:00 ja tez nie.wiec chyba mnie jednak nie zrozumialas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 30.06.04, 17:00 yyyyyyyyy Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:37 agaa78 napisała: > """rzecz w tym ze i dzieci i ich rodzice chca zeby one uczyluy sie swojej > religii poniewaz uznaly ze jest to dla nich wazne jak matematyka czy historia o > > ile nie wazniejsze.""" > > Z tymi dziecmi to przesadziles...pokaz mi 6-latko,ktory upiera sie,zeby chodzic > > na religie??? moja droga wyraz dzieci obejmuje ludzikow miedzy 1 dniem (nie wnikajac w chwile poczecia) a minimum 18 rokiem zycia. > Czy religia powinna byc wazniejsza od matematyki i historii? nie wiem czy powinna b7yc ale dla niektorych ludzi jest i maja do tego prawo. dla mnie np jest minimum rownie wazna. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:16 """nie wiem czy powinna b7yc ale dla niektorych ludzi jest i maja do tego prawo. dla mnie np jest minimum rownie wazna. pozdrawiam blackexit nie wiem czy sie dobrze rozumiemy. mowimy o religii jako przedmiocie w szkole czy jako religii rozumianej jako wiara? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:24 agaa78 napisała: > """nie wiem czy powinna b7yc ale dla niektorych ludzi jest i maja do tego > prawo. > dla mnie np jest minimum rownie wazna. pozdrawiam blackexit > > nie wiem czy sie dobrze rozumiemy. mowimy o religii jako przedmiocie w szkole > czy jako religii rozumianej jako wiara? bardziej jako wiara ale to nie bardzo da sie oddzielic. pewnie mozna byc dobrym katolikiem bez lekcji religii tak jak dobrym matematykiem bez lekcji matematyki tylko skor jest taka mozliwosc to warto z niej korzystac. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:32 ""bardziej jako wiara ale to nie bardzo da sie oddzielic. pewnie mozna byc dobrym katolikiem bez lekcji religii tak jak dobrym matematykiem bez lekcji matematyki tylko skor jest taka mozliwosc to warto z niej korzystac. pozdrawiam blackexit no tak,ale nie ma sie co dziwic ksiedzu,ze dla niego najwazniejsza jest religia, natomiast uwazam,ze dla dziecka,ktore zaczyna dopiero edukacje religia nie powinna byc najwazniejsza.Stad tez moje pytanie,bo rozmowa zaczela sie od lekcji religii i lekcji tyki. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:23 agaa78 napisała: > > blackexit > > no tak,ale nie ma sie co dziwic ksiedzu,ze dla niego najwazniejsza jest > religia, natomiast uwazam,ze dla dziecka,ktore zaczyna dopiero edukacje religia > > nie powinna byc najwazniejsza. moze byc najwazniejsza jesli dzecko sobei tak uwaza. jedno woli zpt a inne fikolki no co tu jest niezwyklego? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 24.06.04, 10:39 chrzescijanstwo w koncu jest najbardziej > tolerancyjna religia Cheścijaństwo tak, ale nie katolicyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 10:41 Katolicyzm jest jedna z religii chrzescijanskich Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:01 a kwadrat jest prostokatem.... wszyscy muzulmanie sa potencjalnymi samobojcami? wszystkie kraje arabskie sa wrogo nastawione do zachodniej cywilizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 11:05 Wobec tego po co stawiasz za przyklad muzulmanow??? Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:11 a to,ze muzulmanin muzulmaninowi nie rowny.chodzilo mi o tych, dla ktorych religia jest najwazniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:10 zeby pokazac,ze nie powinno sie stawiac religii ponad wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 11:32 Ale to chyba nie najlepszy przyklad, poniewaz muzulmanie nie stanowia u nas zagrozenia. Troszke inne realia, inna kultura, jest pare roznic pomiedzy naszymi krajami. Francja, o to jest bardzo dobry przyklad, albo Niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:38 Jak to muzulmanie nie stanowia u nas zagrozenia (powtarzam,ze caly czas chodzi mi o tych fanatycznych muzulmanach)???Ataki terrorystyczne nie sa zagrozeniem? Oni to robia w imie religii! I co z tego,ze u nas sa inne realia? Moim zdaniem fantyzm w kazdej dziedzinie, w kazdej religii jest niebezpieczny.Moze nie zawsze w takim samym stopniu,ale zawsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:57 agaa78 napisała: > Jak to muzulmanie nie stanowia u nas zagrozenia (powtarzam,ze caly czas chodzi > mi o tych fanatycznych muzulmanach)???Ataki terrorystyczne nie sa zagrozeniem? > Oni to robia w imie religii! I co z tego,ze u nas sa inne realia? Moim zdaniem > fantyzm w kazdej dziedzinie, w kazdej religii jest niebezpieczny.Moze nie > zawsze w takim samym stopniu,ale zawsze.. * Aga, wyluzuj juz z islamem, bo znawca tej kultury zapewniam Cie ze nie jestes, a wnosze to po tym co wyzej napisalas. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:20 znawca chrzescijanstwa tez nie jestem. znawca sztuki kulinarnej tez.znawca pilki noznej rowniez.Ale to nie znaczy,ze nie moge sie w tych tematach wypowiadac. Ty tez nie jestes znawca w tym temacie,a nikt Ci wyluzowac nie karze. Poza tym luzu mam duzo.. a tak na marginesie-po czym wnosisz,ze nie jestem znawca? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:26 agaa78 napisała: > Jak to muzulmanie nie stanowia u nas zagrozenia (powtarzam,ze caly czas chodzi mi o tych fanatycznych muzulmanach)???Ataki terrorystyczne nie sa zagrozeniem? > Oni to robia w imie religii! * Aga, wlasnie po tym co napisalas powyzej wnosze ze nie bardzo orientujesz sie w kulturze islamu, w zwiazku z czym moja rada byla taka abys przestala o tym pisac bo wg mnie sie osmieszasz i uzywasz do swojej argumentacji mitow jakimi rzekomo ma sie charakteryzowac religia islamska. po prostu generalizujesz i upraszczasz obraz, tak jakbys byla jakims cnn czy czyms takim, zupelnie bledne to jest i taki tok rozumowania powoduje jeszcze wiekszy zapetlenie sytuacji. oczywiscie immam z Poznania byl strasznie groznym terrorysta... ...powyzsze dotyczy zwlaszcza tekstu Twojego, ze 'oni to robia w imie religii'... >I co z tego,ze u nas sa inne realia? Moim zdaniem > fantyzm w kazdej dziedzinie, w kazdej religii jest niebezpieczny.Moze nie > zawsze w takim samym stopniu,ale zawsze.. * owszem jest niebezpieczny, tak samo jak albo nawet mniej niz niewlasciwa dieta, ba duzo duzo mniej niebezpeczny niz jazda samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 24.06.04, 13:31 owszem jest niebezpieczny, tak samo jak albo nawet mniej niz niewlasciwa > dieta, ba duzo duzo mniej niebezpeczny niz jazda samochodem. Brat albert zapomniał o katolickich terrorystach z USA, którzy wysadzają kliniki aborcyjne i morduja ginekologów. Myslę, że zadna dieta nie spowoduje wybuchu szpitala ginekologicznego... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:06 Gość portalu: XYZ napisał(a): > owszem jest niebezpieczny, tak samo jak albo nawet mniej niz niewlasciwa > > dieta, ba duzo duzo mniej niebezpeczny niz jazda samochodem. > > Brat albert zapomniał o katolickich terrorystach z USA, którzy wysadzają > kliniki aborcyjne i morduja ginekologów. Myslę, że zadna dieta nie spowoduje > wybuchu szpitala ginekologicznego... * Brat o niczym nie zapomnial, nie chcialem rownac jednego oszolomstwa z drugim, rownie groznym i glupim... ...ale niewlasciwa dieta zabija w przeciagu roku wiecej osob niz wybuchy szpitali ginekologicznych, obzarstwo tez moze byc fanatyzmem dla ktorego ludzie daja sie zabijac. ps. to co z tymi wiezami krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: religia w szkołach IP: 212.14.0.* 24.06.04, 14:30 > ps. to co z tymi wiezami krwi? Miałem na mysli Braci zakonnych, coś jak świeccy towarzysze. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:33 Gość portalu: XYZ napisał(a): > > ps. to co z tymi wiezami krwi? > > Miałem na mysli Braci zakonnych, coś jak świeccy towarzysze. * e tam, obce mi takie twory... Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:55 """w kulturze islamu, w zwiazku z czym moja rada byla taka abys przestala o tym > pisac bo wg mnie sie osmieszasz i uzywasz do swojej argumentacji mitow jakimi > rzekomo ma sie charakteryzowac religia islamska. po prostu generalizujesz i > upraszczasz obraz, tak jakbys byla jakims cnn czy czyms takim, zupelnie bledne > to jest i taki tok rozumowania powoduje jeszcze wiekszy zapetlenie sytuacji. > oczywiscie immam z Poznania byl strasznie groznym terrorysta... > ...powyzsze dotyczy zwlaszcza tekstu Twojego, ze 'oni to robia w imie > religii'... a ja mysle, ze mnie nie sluchasz.Caly czas powtarzam,ze ze mowie o tej fanatycznej czesci muzulmanow.chcesz mi powiedziec,ze nie ma zadnego zwiazku miedzy islamem i terroryzmem? Tzn, ze caly swiat sie myli... Dlaczego wiec Bin Laden i jego kolesie oglosili swieta wojne z cywilizacja zachodu? dlaczego sa ludzie,ktorzy twierdza,ze dla religii sa w stanie popelnic samobojstwo? a jak wiesz-sa. Poza tym-dla Twojej wioadomosci-mam rodzine i znajomych w krajach arabskich,wiec cos na ten temat wiem. A generalizujemy ta tym forum wszyscy.Jak bysmy sie spotkali na piwie to moze weszlibysmy w szczegoly tematu.Tutaj raczej sie tego zrobic nie da. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:11 agaa78 napisała: > > a ja mysle, ze mnie nie sluchasz.Caly czas powtarzam,ze ze mowie o tej > fanatycznej czesci muzulmanow.chcesz mi powiedziec,ze nie ma zadnego zwiazku > miedzy islamem i terroryzmem? Tzn, ze caly swiat sie myli... * moze nie tyle sie myli, to przejawia tendencje do generalizowania, upraszczania i splaszczania rzeczywistosci. uwazam ze zwiazeki z terroryzemem nie sa tylko i wylacznie domena muzulamnow, przypomne ze pierwsi na szeroka skale w celach politycznych terrozryzm zaczeli stosowac zydzi, tuz po zakonczeniu II wojny swiatowej, zapewniam Cie takze ze przejawiali 'wieksza skutecznosc' w realizacji swych celow poprzez zamachy na hotele angielskie i inne obiekty cywilne niz obecnie muzulamnie, ale to moze byc bardzo dluga opowieesc ktora juz swego czasu toczylismy na forum. > Dlaczego wiec Bin Laden i jego kolesie oglosili swieta wojne z cywilizacja > zachodu? dlaczego sa ludzie,ktorzy twierdza,ze dla religii sa w stanie popelnic > samobojstwo? a jak wiesz-sa. * dlaczego Bush oglosil 'swieta wojna' z islamem. w imie demokracji? dlatego ze sa ludzie gotowi dla kasy wyslac innych na smierc? > > Poza tym-dla Twojej wioadomosci-mam rodzine i znajomych w krajach > arabskich,wiec cos na ten temat wiem. * przyjmuje do wiadomosci. > A generalizujemy ta tym forum wszyscy.Jak bysmy sie spotkali na piwie to moze > weszlibysmy w szczegoly tematu.Tutaj raczej sie tego zrobic nie da. * to sie kiedys moze spotkamy... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:22 agaa78 napisała: Caly czas powtarzam,ze ze mowie o tej > fanatycznej czesci muzulmanow.chcesz mi powiedziec,ze nie ma zadnego zwiazku > miedzy islamem i terroryzmem? Tzn, ze caly swiat sie myli... twoje wypowiedzi o islamie sa tak samo schematyczne i wybacz proste jak o chrzescijanstwie nie wiem po co to obie religie maja 2 mld wyznawocow i zapewne w srod nich nie brakuje oszolomow ale obrazanie calej tej ogromnej grupy ktpra razem to niemal polowa ludzkosci swiata a to wszystko oczywiscie w imie tolerancji jest lekko chore. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 15:04 A co Ty mozesz powiedziec o islamie? Przeciez nie uznajesz zadnej innej wiary oprocz chrzescijanstwa. Tak kiedys powiedziales... Wlasnie z oszolomstwem trzeba walczyc.zarowno islamskim jak i chrzescijanskim. mam wielu znajomych muzulmanow,wiec nie mow mi,ze jestem schematyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 26.06.04, 08:13 agaa78 napisała: > A co Ty mozesz powiedziec o islamie? Przeciez nie uznajesz zadnej innej wiary > oprocz chrzescijanstwa. Tak kiedys powiedziales... a tobie co slonce przygrzalo? co znaczy nie uznaje? nie uwazam 1 mld ludzi za terrorystow jak coniektorzy. > > Wlasnie z oszolomstwem trzeba walczyc.zarowno islamskim jak i chrzescijanskim. > mam wielu znajomych muzulmanow,wiec nie mow mi,ze jestem schematyczna. jak wielu mozna miec znajomych muzulmanow w polsce? schematyczna to jest powiedzialne niezwykle delikatnie. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 28.06.04, 09:29 """jak wielu mozna miec znajomych muzulmanow w polsce? schematyczna to jest > powiedzialne niezwykle delikatnie. pozdrawiam blackexit A kto powiedzial, ze tylko w POlsce? A po czy wnosisz, ze jestem schematyczna? Nie naleze do osob, ktore uwazaja 1 mld ludzi za terrorystow, wiec sie nie goraczkuj, albo po prostu czytaj ze zrozumieniem;) Schematyczne jest raczej Twoje myslenie, ktore uznaje swoja religie za jedyna sluszna..nie jest tak? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 28.06.04, 09:41 agaa78 napisała: > Schematyczne jest raczej Twoje myslenie, ktore uznaje swoja religie za jedyna > sluszna..nie jest tak? zalezy co przez to rozumiec. jesli twoja droga do zrobienia kariery i metoda na zycie sa wyzsze studia to ta deroge wybralas bo uznajesz ze jest ona najlepsza jednioczesnie wiesz ze moga byc inne drogi mozna sie dobrze urodzic miec cos zalatwione mozna krasc. mas zpo prostu ta swiadomosc ze drogi sa rozne a ty masz swoja wlasnie dlatego ze uznajes zja za najwlasciwsza. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 28.06.04, 09:52 Nie znam osoby, ktora stuprocentowo uznaje swoja droge za najlepsza.Wcale nie twierdze,ze droga,ktora obralam jest najlepsza.A tym bardziej nie krytykuje drog innych (no chyba,ze wychodzi to poza normy przyzwoitości czy uczciwosci). Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:42 agaa78 napisała: > a kwadrat jest prostokatem.... > > wszyscy muzulmanie sa potencjalnymi samobojcami? > wszystkie kraje arabskie sa wrogo nastawione do zachodniej cywilizacji? o co ci chodzi drogie dziecko? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:41 Gość portalu: XYZ napisał(a): > chrzescijanstwo w koncu jest najbardziej > > tolerancyjna religia > > Cheścijaństwo tak, ale nie katolicyzm... katiolicyzm jest w zbiorze pt chrzescijanstwo jesli wszystkie elemnty zbiuru A sa zielone to... pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:11 ja bym chciała by mojej religii w szkołach też uczyli. w momencie kiedy inne religie są dyskryminowane należy wycofać się z prowadzenia takich zajęć na terenie szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:19 ja_aska napisała: > ja bym chciała by mojej religii w szkołach też uczyli. w momencie kiedy inne > religie są dyskryminowane należy wycofać się z prowadzenia takich zajęć na > terenie szkół. * Asiu o co Tobie chodzi? chcesz aby dzieciaki/rodzice mieli wybor czy uczuc maja sie w szkole: katolicyzmu, islamu, buddyzmu, religii protestanckiej czy jakiej tez sobie zazyczy czy tez abyw ogole nie bylo religii w szkole? a moze skoro lekcje religii nie sa obowiazkowe to moze wprowadzic odplatnosc za takie lekcje, ktory rodzic chce aby jego dziecko chodzilo na lekcje religii niech placi 10 PLN miesiecznie za takie ksztalcenie swojego dziecka, jak by sie uzbieralo tylu buddystow ze mozna by z ich kasy oplacic nauczyciela od buudyzmu to wtedy dzieciaki by sie uczyly buddyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:47 albert_c napisał: > a moze skoro lekcje religii nie sa obowiazkowe to moze wprowadzic odplatnosc za > > takie lekcje, ktory rodzic chce aby jego dziecko chodzilo na lekcje religii > niech placi 10 PLN miesiecznie za takie ksztalcenie swojego dziecka, jak by sie > > uzbieralo tylu buddystow ze mozna by z ich kasy oplacic nauczyciela od buudyzmu > > to wtedy dzieciaki by sie uczyly buddyzmu. no ok jest problem bo ci ludzie placa juz podatki poza tym tobie wydaje sie 10 zl zaden problem ale moze to byc kwota ktora blokuje niektorym mozliwosc uczestniczenia w lekcji reliigi i rodza sie nam nowe problemy braku tolerancji i mozliwosci dla najbiedniejszych. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:57 Mr Black, to wtedy tym najbiedniejszym nauke oplaca kosciol, takie widze z tego wyjscie, wierni zrzucaja sie na tace czyli na kosciol czyli na wspolnote wiernych (bo tak rozumiem termin 'kosciol'), a wtedy reprezentant tej wspolnoty (ksiadz) decyduje ze kase przekazuje na finansowanie lekcji religii w szkole, finansowanie tym ktorych nie stac na to. a wszytsko po aby dbac o ta wspolnote w duchu religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:01 ja w zasadzie twoj pomysl bym zaakceptowal bo nie zawiera wygnania religi w szkle i rozwiazuje problem jaka religia ma byc nauczana itd i zapewnia jej finansowanie. 10 zl nie jest dramat ale moze nie starczyc jesli szkola potraktuje to jako wynajmowanie sali jak na prawo jazdy. poza tym przychodzi inny problem ktory kiedys rozwiazano w holandii ludzie wyznania jakiegos tam wszystko jedno jakiego placa juz podatki i maja prawo wysluchiwac nauki o swojej religii za darmo poniewaz dodatkowa opalat w zasadzie ich dyskryminuje. to kwestia lojalnosci panstwa wobec nich prawowitych obywateli tegoz. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:11 Mr Black, tylko kwestia podstawowa jest to ze jestesmy panstwem swieckim nie koscielnym, rozwiazaniem problemu jest rowny dostep wszytskich do religii jaka wyznaja, nie jest tak ze ten dostep jest rowny, bo jedna z religii ma zagwaratnowany dostep w konkordacie, nie jestem specjalista od tych spraw ale wydaje mi sie jak by sie zebralo w jakiejs szkole w Szczecinie 15 prawoslawnych to pojawil by sie problem jak i za czyje pieniadze uczyc ich religii i czy finansowaloby taka religie panstwo? przeciez prawoslawni tez placa podatki w Polsce. generalnie: niewatpliwe jest to problem dla wielu w rownym dotsepie do swoich praw. czesc wierzacych w inan religie niz katolicyzm (czy moze raczej w inne wyznanie) moze sie czuc dyskryminowana przez panstwo. pamietam ze jak ja chadzalem sobie do szkoly to mialem wybor lekcja religii czy etyki, ja wybralem etyke. taki wybor moim zdaniem jest uczciwy i pozadany. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:17 albert_c napisał: > Mr Black, tylko kwestia podstawowa jest to ze jestesmy panstwem swieckim nie > koscielnym, rozwiazaniem problemu jest rowny dostep wszytskich do religii jaka > wyznaja, nie jest tak ze ten dostep jest rowny, bo jedna z religii ma > zagwaratnowany dostep w konkordacie, nie jestem specjalista od tych spraw ale > wydaje mi sie jak by sie zebralo w jakiejs szkole w Szczecinie 15 prawoslawnych > > to pojawil by sie problem jak i za czyje pieniadze uczyc ich religii i czy > finansowaloby taka religie panstwo? a widzisz moj drogi z koscilolem prawoslawnym podpisano identyczny niemal dokument jak konkordat tu sprawy sa zalatwione. gorzej z innymi religiami tyle ze ich wyznawcow jest bardzo malo. moze zatem zamiast dyskryminowac jedna religie i to ta najwieksza prowadzac do wojny religijej i okopytania sie na pozycjach lepeij walczyc o rowne uprawnenia wszystkich normalnych religii? to jest moj postulat zasadniczy. goraco popieram wszelkie dzieci ktore chca miec nauke swojej religii w polskiej szkole. > (etyka-religia) taki wybor moim zdaniem jest uczciwy i pozadany. i mam nadzije ze posotanie po wsze czasy. opiowiedz cos o tych lekcjach etyki w najlpeszym szczecinskim liceum. jak to wyglada o czym byla mowa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:30 blackexit napisał: > a widzisz moj drogi z koscilolem prawoslawnym podpisano identyczny niemal > dokument jak konkordat tu sprawy sa zalatwione. gorzej z innymi religiami tyle > ze ich wyznawcow jest bardzo malo. moze zatem zamiast dyskryminowac jedna > religie i to ta najwieksza prowadzac do wojny religijej i okopytania sie na > pozycjach lepeij walczyc o rowne uprawnenia wszystkich normalnych religii? to > jest moj postulat zasadniczy. goraco popieram wszelkie dzieci ktore chca miec > nauke swojej religii w polskiej szkole. * o tym dokumencie podpisanym z koscilem prawoslawnym nie iwedzialem. dzieki za uzupelnienie mojej wiedzy. z reszta sie zgadzamy. > > > (etyka-religia) taki wybor moim zdaniem jest uczciwy i pozadany. > > i mam nadzije ze posotanie po wsze czasy. opiowiedz cos o tych lekcjach etyki w najlpeszym szczecinskim liceum. jak to wyglada o czym byla mowa itd. > * na privie takie historie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: blackexit ! gdzie Twoja tolerancja ? IP: *.comnet.krakow.pl 24.06.04, 21:30 <goraco popieram wszelkie dzieci które chcą mieć nauke swojej religii w polskiej szkole dlaczego blackexit, tak zaakcentowałeś tą 'polska szkołę' czyżby obywatele polscy którzy nie sa wyznania rzymsko-katolickiego nie byli prawdziwymi Polakami ? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: blackexit ! gdzie Twoja tolerancja ? 26.06.04, 08:15 Gość portalu: H56 napisał(a): > <goraco popieram wszelkie dzieci które chcą mieć nauke swojej religii w > polskiej szkole > > dlaczego blackexit, tak zaakcentowałeś tą 'polska szkołę' czyżby obywatele > polscy którzy nie sa wyznania rzymsko-katolickiego nie byli prawdziwymi > Polakami ? nastepny madry. w polskiej bo w polsce rzecz sie dzije. moge popierac w calej europie ale jeszcze takiej wiezi nie czuje. na razie mowimy i myslimy glownie o polskiej szkole. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: blackexit ! gdzie Twoja tolerancja ? 26.06.04, 09:18 skoro żyjemy w Polsce i piszemy o polskim problemie to wiadomo,ze nie chodzi o szkołę w innym kraju Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: blackexit ! gdzie Twoja tolerancja ? 26.06.04, 09:21 henio56 napisał: > skoro żyjemy w Polsce i piszemy o polskim problemie to wiadomo,ze nie chodzi o > szkołę w innym kraju Europy. no wiec o co ci chodzi? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: blackexit ! gdzie Twoja tolerancja ? 26.06.04, 09:46 pewnie,najlepiej udać Greka i uważać sprawę za załatwioną. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: blackexit ! gdzie Twoja tolerancja ? 26.06.04, 13:40 henio56 napisał: > pewnie,najlepiej udać Greka i uważać sprawę za załatwioną. ale heniu ja na prawde nie wiem. sugerowales mi ze moeiwe o polskiej szkole z jakiegos nacjonalizmu jak ci powiedzialem ze mowie o polskiej szkole bo nie otrafilem myslec w sprawie religii w szkole szerzej czyli o calej europie. wyjasnielem to i nie wiem czego jeszcze czekujesz. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 12:19 Tyle, ze niektorzy utrzymuja, iz nie ma takiego wyboru, a lekcje religii sa z gory narzucone. Nie wiem, gdzie sa takie szkoly, poniewaz ja sie jeszcze nie spotkalam z przypadkiem zmuszania dzieci do uczestnictwa w takich lekcjach Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:20 Powinna byc taka mozliwosc,jesli znajda sie chetni.Wydaje mi sie,ze takiej nie ma,ale moze sie myle? Z reszta nawet gdyby byli chetni i znalazla by sie osoba nauczajaca to pewnie wyniknal by problem pieniedzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 11:58 Moze , gdyby tacy jak Nauman nie okradali panstwa, pieniadze nie bylyby problemem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: religia w szkołach IP: 212.244.77.* 24.06.04, 11:35 Szczerze ci tego zycze, ale poki co, niestety tzreba sie podporzadkowac temu, co ustanowil ustawodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 11:45 ja_aska napisała: > ja bym chciała by mojej religii w szkołach też uczyli. jaka to religia? w momencie kiedy inne > religie są dyskryminowane należy wycofać się z prowadzenia takich zajęć na > terenie szkół. zadna religia w polsce nie ejst dyskryminowana jesli sa nie ma nic prostszego niz zlozyc skarge konstytucyjna ze z tego i tego powoduu twoja religia jest dyskryminiowana. mysle ze jesli chodzisz do normalnej szkoly i znajdziesz nauczyciela swojej religii to nikt nie bedzie mial nic przeciwko zebys sobie w czasie zajec z regliigi katolickiej spedzala czas ze swoim nauczicielem. to jest wlasnie tolerancja o ktorej mowimy. zreszta w szkolach w ktorych jest wiecej dzieci innego wyznania sa juz lekcje tej raligii podobnie jak w wojsku mamy juz kapelanow prawoslawnych w suwalskiem uczy sie po litewsku i tez nikomu to nei przeszkadza. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:16 1. judaizm. 2. nie ma nauczycieli. 3. podatki płacimy nie na kościół. wprowadźmy podatek (tak jak w holandii, niemczech, skandynawii), że przekazujemy nasze pieniądze na wskazany cel. 4. jak będę chciała mieć wolny piątek w pracy to chciałabym zobaczyć pracodawcę, który mnie nie pogoni. ( to tak nie związane z tematem:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:22 ja_aska napisała: > 1. judaizm. ta religia jest mi szcegolnie bliska. czemu nie widzialem ci na ostatnim zjezdzie bylych mieszkancow szczecina? wyznawocw judaizmu bedacych dziecmi w miescie szcecinie nie ma wiecej niz 20 chcodza one do roznych szkol jak wyobrazasz sobie to technicznie? > 3. podatki płacimy nie na kościół. wprowadźmy podatek (tak jak w holandii, > niemczech, skandynawii), że przekazujemy nasze pieniądze na wskazany cel. jest juz takie cos 1 proc mozesz dac komu chcesz z kategori organizacja pozytku publicznego. > 4. jak będę chciała mieć wolny piątek w pracy to chciałabym zobaczyć > pracodawcę, który mnie nie pogoni. ( to tak nie związane z tematem:-)) asiu nie wiem jak z tym wyznawaniem judaizmu u ciebie ale chyba powinnas zaczerpnac nauki u absztyfa lub mojej skromnej osoby: powinnas dopominac sie o wolna sobote nie piatek :) ja wiele razy pracowalem i czasem nadal pracuje w niedzile i nie robie z tego powodu dramatu religijnego, dyskryminacji itd. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 24.06.04, 12:58 z tego co zauwazaylam ja_aska tez dramatu religijnego z powodu soboty czy piatku nie robi.Chodzi o zasade...tak mi sie przynajmniej wydaje. a jesli chodzi o te 20 dzieci to nie powinno to stanowic problemu.Lekcja powinna sie odbyc chociazby dla 1 dziecka.W tym momencie nie bedzie dyskryminacji. Moim zdaniem,skoro religia jest przedmiotem szkolnym,szkola powinna znalezc takiego nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:28 agaa78 napisała: > a jesli chodzi o te 20 dzieci to nie powinno to stanowic problemu.Lekcja > powinna sie odbyc chociazby dla 1 dziecka.W tym momencie nie bedzie > dyskryminacji. no ok jesli ty np umiesz zorganizowac obecnosc nauczyciela na 20 roznych lekacjach po 1 dziecku to ja nie mam nic przeciwko. dla gminy szczecinskiej latwiej jest miec te 20 dzieci raz na tydzien u siebie ot i tyle. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:31 wprowadzenie religi do szkół było błędem niekorzystnym również dla samego kościoła katolickiego w polsce ,zawsze tak twierdziłem i podtrzymuje swoje zdanie.w szkołach publicznych czy właściwie państwowych nie powinno być jakiejkolwiek nauki religi ,jest to sprzeczne z zasadą "co boskie bogu co cesarskie cesarzowi" która jest jedyną rozsądną , logiczną i słuszną zasadą w tym wzgledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 13:35 piotr33k2 napisał: > wprowadzenie religi do szkół było błędem niekorzystnym również dla samego > kościoła katolickiego w polsce ,zawsze tak twierdziłem i podtrzymuje swoje > zdanie.w szkołach publicznych czy właściwie państwowych nie powinno być > jakiejkolwiek nauki religi ,jest to sprzeczne z zasadą "co boskie bogu co > cesarskie cesarzowi" która jest jedyną rozsądną , logiczną i słuszną zasadą w > tym wzgledzie. piotrze moim zdnaime ta zasada nie jest naruszona tak dlugo jak lekcje nie sa obowiazkowe. poczytaj moja rozmowe z albercikiem mysle ze wyszedl nam ladny kompromis. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:16 1. jak to nie? musiałeś mnie widzieć bo nie dość, że byłąm to jeszcze latałam jak głupia by przypilnować imprezy w Tigerze. 2. sobota w Izraelu, w diasporze do wojny był to juz piątek od 12.00. trzeba było przygotować szabat. 3. jakby można było wpłacić pieniądze na cokolwiek innego (w naszym województwie) oprócz "słusznych" jedynie organizacji to bym to zrobiła. Nawet schroniska dla zwierząt na liście nie ma. 4. jakby religia była poza szkołą to każdy mógłby wybierać dokąd (wyznanie) chce iść. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:20 ja_aska napisała: > 3. jakby można było wpłacić pieniądze na cokolwiek innego (w naszym > województwie) oprócz "słusznych" jedynie organizacji to bym to zrobiła. Nawet > schroniska dla zwierząt na liście nie ma. organizacji jest malo tylko i wylacznie z winy tych organizacji bo to one musza wystapic o uznanie za organizacje pozytku publicznego > 4. jakby religia była poza szkołą to każdy mógłby wybierać dokąd (wyznanie) > chce iść. teraz moze wybrac dokad nie chce isc. pzodrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:31 a potem sie niektórzy dziwią, że katoliccy współmałżonkowie członków diaspory chowają Żydów z księdzem i pod krzyżem. skoro tak mało wiedzą i innych religiach. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:33 ja_aska napisała: > a potem sie niektórzy dziwią, że katoliccy współmałżonkowie członków diaspory > chowają Żydów z księdzem i pod krzyżem. skoro tak mało wiedzą i innych > religiach. nic z tego nie rozumiem. kogo chowaja i kto i gdzie. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:41 męża albo żonę wyzsnania mojżeszowego (matkę, ojca) na cmentarzu. pogrzeb z księdzem, nagrobek z krzyżem. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:44 ja_aska napisała: > męża albo żonę wyzsnania mojżeszowego (matkę, ojca) na cmentarzu. pogrzeb z > księdzem, nagrobek z krzyżem. a no to juz ich prywatna sprawa. zmarly tez mogl wczesniej powiedziec jak che miec to urzadzone. swoja droga dziwny to ksiadz ktory na cos takiego sie godzi. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:46 ja_aska napisała: > męża albo żonę wyzsnania mojżeszowego (matkę, ojca) na cmentarzu. pogrzeb z > księdzem, nagrobek z krzyżem. i jeszce jedna refleksja mi przyszla: mozna byc narodowosci a nie byc wyznania. to wbrew pozorom nie zawsze chodzi razem. ze wspomne ksiedza ocalonego z getta o trudnym nazwiksku, a dzis dzialajacego na rzecz wspolpracy i pojednania. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:53 wieloletni członkowie gminy żydowskiej. po prostu rodziny się wstydzą. a ksiądz za "co łaska" zrobi rózna rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 24.06.04, 14:58 ja_aska napisała: > wieloletni członkowie gminy żydowskiej. po prostu rodziny się wstydzą. a ksiądz > > za "co łaska" zrobi rózna rzeczy. no to mowie ich wstyd i ich glupota. oczywiscie to wina polskego antysemityzmu ale zmarlym to on juz nie zaszkodzi. i nieopowiadaj o tym co laska bo to bzdura. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: religia w szkołach 24.06.04, 21:56 blackexit napisał: i nieopowiadaj o tym co laska bo to > bzdura. pozdrawiam blackexit > > to nie jest bzdura, większość zasad zmienia co łaska, wiem po sobie według kościoła nie powinnam być chrzesną, jednak rodzicom zależało i byłam nawet bez spowiedzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 25.06.04, 11:04 tp samo ze mną. ja nie dość, że nie powinnam to raczej nie mogę. a jestem! i bleki nie gadaj, że zmarłym to bez różnicy bo może to w religii chrześcijańskiej różnicy nie robi. Żydzi nadal czekają na Mesjasza i różnioca jest istotna. Ja myśle, że włąśnie takie sytuacje się rodzą z niedouczenia.a od nauki jest szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 26.06.04, 08:23 ja_aska napisała: > tp samo ze mną. ja nie dość, że nie powinnam to raczej nie mogę. a jestem! > i bleki nie gadaj, że zmarłym to bez różnicy bo może to w religii > chrześcijańskiej różnicy nie robi. Żydzi nadal czekają na Mesjasza i różnioca > jest istotna. Ja myśle, że włąśnie takie sytuacje się rodzą z niedouczenia.a od nauki jest szkoła. nadal uwazam ze zmarlemu to bez roznicy jak byl dobry to go Pan Bog przyjmie nawet jesli jako zyd lezy pod krzyzem. znowu nie wiem kim jestes domyslam sie ze chrzstna i jeszcze raz powtarzam ze to jest zupelny deilizm ale z waszej strony. nie kloci sie to z twoimi pogladami i wlasna religia chodzic do innej swiatyni i tam oddawac balwohwalczo poklon i byc do tego dopuszczonym za "wieksze co laska"? same dokonujecie skorumpowania ksiedza a potem podkreslacie jaki to felerny kosciol ze wszystko mozna zalatwic. to tak jak koles wreczajacy lapowe urzednikowi czy lekarzowi narzeka ze te lekarze to takie cholerne zlodzije a wszyscy urzednicy skorumpowani. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 26.06.04, 08:18 dyrgosia napisała: > blackexit napisał: > > i nieopowiadaj o tym co laska bo to > > bzdura. pozdrawiam blackexit > > > > > to nie jest bzdura, większość zasad zmienia co łaska, wiem po sobie według > kościoła nie powinnam być chrzesną, jednak rodzicom zależało i byłam nawet bez > spowiedzi.... ja ine twierdze ze nie ma korupcji wsrod ksiezy ale z przeproszeniem najwieklszym debilizmym wykazuja sie tu osoby ktore tego dokonuja. zostac chrzestna w religii ktorej zasad sie nie uznaje, albo zorganizowac zydowi chrzescijanski pochowek to calkiem normalne nie jest. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: religia w szkołach 26.06.04, 11:08 Dla mnie bycie chrzesną to tylko tradycja , tak jak śeięta bożego narodzenia. A jeśli chodzi o naukę religi w szkołach , to miałam sporo problemów, ponieważ moi synowie nie chcieli chodzić na religię. Ja ich nie zmuszałam i musiałam się wiecznie tłumaczyć na wywiadówkach ze swoich poglądów. To nie jest dyskryminacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 26.06.04, 13:39 dyrgosia napisała: > Dla mnie bycie chrzesną to tylko tradycja , tak jak śeięta bożego narodzenia. no wlasnie w tym rzecz ze ani swieta BN ani chrzest to nie jest radycja. w twoim wykonniu to puste pozerstwo. przy czym chrzest zapewne dla rodzicow i dla dziecka nie est juz tak pustym gestem przyzwoity czlowiek honoru czegos takiego sie nie podejmuje. taki chrzest mozna nazwac jedynie farsa ktra malemu dziecku zafundowali glupi dorosli. > A jeśli chodzi o naukę religi w szkołach , to miałam sporo problemów, ponieważ > moi > synowie nie chcieli chodzić na religię. Ja ich nie zmuszałam i musiałam się > wiecznie tłumaczyć na wywiadówkach ze swoich poglądów. To nie jest > dyskryminacja ? to jest dyskryminacja i nalezalo z tym walczyc. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: religia w szkołach 26.06.04, 16:38 blackexit napisał: > > to jest dyskryminacja i nalezalo z tym walczyc. pozdrawiam blackexit > Jestem bardzo ciekawa jak byś walczył, puste słowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 26.06.04, 16:47 dyrgosia napisała: > Jestem bardzo ciekawa jak byś walczył, puste słowa.... najpierw walczyl bym slowem. jasnym i precyzyjnym moze nawet ostrym. zastanowil bym sie nad przeniesieniem dzieci do innej szkoly jak trzeba napisalbym do kuratorium i men ze pani wychowawczyni jest idiotka i nie powinna pracowac w oswiacie i poswicilbym sie wpelni pozbawienia jej mozliwosci nauczania (wychowywania!) dzieci. twoja metoda to siedzenie cicho, chrzeczenie dzieci za palowke dla ksiedza i uzalanie sie na czarnych na forum. chyba nie tedy droga. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: religia w szkołach 26.06.04, 16:53 Jeśli tak postępują KATOLICY, to ja już nic nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 26.06.04, 17:14 dyrgosia napisała: > Jeśli tak postępują KATOLICY, to ja już nic nie rozumiem... tak czyli jak? ze walcza z dyskryminacja? katolikow jest zdaje sie kolo miliarda a kazdy z nic postepuje inaczej szuka swojej drogi czasem bladzi tak samo jak nie katolicy. wszyscy sa ludzmi marsjan jeszcze nie spotkalem. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: religia w szkołach 26.06.04, 21:28 blackexit napisał: > dyrgosia napisała: > > > Jeśli tak postępują KATOLICY, to ja już nic nie rozumiem... > > tak czyli jak? ze walcza z dyskryminacja? katolikow jest zdaje sie kolo > miliarda a kazdy z nic postepuje inaczej szuka swojej drogi czasem bladzi tak > samo jak nie katolicy. wszyscy sa ludzmi marsjan jeszcze nie spotkalem. > pozdrawiam blackexit > > Właśnie tego nie rozumiem, jak to się ma do prawd przekazywanych w Biblii, do nauki Jezusa, do nauki religii ? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 28.06.04, 09:43 dyrgosia napisała: > > > Właśnie tego nie rozumiem, jak to się ma do prawd przekazywanych w Biblii, do > nauki Jezusa, do nauki religii ? nie rozumiesz z eni ludzie moaga bladzic i nie wypelniac nakazow religii ktora wyznaja? ty zawsze jestes idealna i przyzwoita? zawsze wypelniasz terwescia w 100 proc wartosci ktore wyznajesz (jakiekolwiek by one nie byly)? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 26.06.04, 17:42 < zastanowił bym sie nad przeniesieniem dzieci do innej szkoły teraz bleki chyba przesadziłeś ? dlatego rodzice w strachu o bezpieczeństwo swoich dzieci ze strony ortodoksów katolickich, na wszelki wypadek dzieci posyłają na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 26.06.04, 17:44 Gość portalu: H56 napisał(a): > < zastanowił bym sie nad przeniesieniem dzieci do innej szkoły > > teraz bleki chyba przesadziłeś ? dlatego rodzice w strachu o bezpieczeństwo > swoich dzieci ze strony ortodoksów katolickich, na wszelki wypadek dzieci > posyłają na religię. nie odpowiadm juz tobie bo jestes po prostu chamem i doskonale o tym wiesz. zajmujesz sie prowokacja dla zaspokojenia jedynie wlasnej starczej perwersji. to nie jest dialog to nie jest nawet proba dialogu. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 26.06.04, 18:50 widzisz blackexit to jest właśnie katolicka moralność.W tamtym temacie wyraziłem swoja opinię, wcale nie myślałem,ze ten tekst zostanie przeniesiony z wiadomości na forum. Ty nienawidzisz komunistów,Jurczyka,lewicy, a ja nienawidzę obłudy i fałszu kościoła katolickiego oraz ortodoksyjnych jego wyznawców. Masz troche za duże wyobrażenie o swojej osobie, zbastuj, bo nie wystarczy dużo wiedzieć aby być mądrym /Heraklit/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: religia w szkołach IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 23:35 Najwięcej na wprowadzeniu religii do szkół starcił sam Kościół. Religia stałą się przedmiotem jak matma, fizyka, no moze przesadziłam ;-) bliżej historia i polski. Nauczana w sali od chemii traci powoli swoja duchowosć. Jz. jeszcze trafi się jakiś inteligentny katecheta z pasją, który potrafi trafić do młodzieży, nawiazac dialog, to przynajmniej dzieciaki mają niezłe lekcje etyki, wychowania, psychologii, (oprócz teologii oczywiście). Przy jakimś marnym teoretyku, a takich niestety większosć ogromna, dzieci mają kolejny przedmiot do zaliczeń. a dzieci nie przepadają za nauką. No chyba że angielskiego ;-). Fakt więcej dzieci chodzi teraz na religię niż chodziło do kościoła. Liczebnie sukces. A jakościowo? >>>A może aby zadowolić wszystkich wprowadzimy w szkołach religioznawstwo Przecież było religioznawstwo, parę lat temu i komuś (?) przeszkadzało. Przysposobienie do życia w rodzinie też było. I znowu komuś (?) przeszkadzało. >>tak by buczyc tolerancji. chrzescijanstwo w koncu jest najbardziej tolerancyjna religia. pozdrawiam blackexit religia z założenia, teoretycznie tak ... Tylko jej wyznawcy w tym kraju jakoś za bardzo tolerancyjni nie sa.... >>>> skutki widac na ulicach - zgadzam sie.Tylko jaki wplyw ma na to nauka religii? >no chyba raczej pozytywny niz negatywny. nikt nie uczy na religii mordujcie sie tylko milujcie blizniego. rado, żadna matka nie mówi do dziecka zostań złodziejem i mordercą. Skoro religia zrobila się prawie obowiązkowa, skoro w szkole uczęszcza na nią więcej uczniów niż chodziło do kościoła, a na ulicach, w odczuciu spolecznym tego niewidać, to znaczy, że problem mają ze sobą nauczyciele religii. Nie sprawdzaja się. Nie potrafią przekonać do wartości chrześcijańskich. >>inny problem ktory kiedys rozwiazano w holandii ludzie wyznania jakiegos tam wszystko jedno jakiego placa juz podatki i maja prawo wysluchiwac nauki o swojej religii za darmo poniewaz dodatkowa opalat w zasadzie ich dyskryminuje Przecież w kościele za katechezę się nie płaciło ;-) Rado przestań z tymi podatkami. Podatki płaca wszyscy. Niekatolicy też. Co podatki mają do nauki religii? Dlaczego akurat religii? Z tego co pamiętam, religia w szkołach nie byla wywołana żądaniami rodziców. Decyzja przyszła odgórnie. Czy gdyby w Polsce była przewaga protestantów, i to ich religia byłaby nauczana w szkołach, bylbyś naprawdę zadowolony z takiego rozwiązania? Dlaczego podatki idą na opłatę za te zajęcia, idą na wynagrodzenia dla nauczycieli, katechetów, nawet ksiądz prowadząc zajecia ma dodatkową państwowa stawkę. Kościół korzysta za darmo z sal lekcyjnych, podczas gdy inni użytkownicy płacą za ich wynajęcie. Czyli de facto szkoła traci ;-)) Pomijam juz aspekt dyskryminacji i "przymusu" chodzenia na religię. Nie chcę aby ten post był przez co niektórych traktowany jako nagonka na Kościół. Nie jest nagonką, tylko niektóre działania Kościoła po prostu mi się nie podobają. Religia to nie matma. To coś więcej. Dotyka sfery duchowej, jest sprawą czysto prywatną. A póki co nasz kraj nie jest jeszcze państwem wyznaniowym. W szkołach - OBOWIĄZKOWO religioznawstwo-etyka-filozofia. W kościołach, zborach - dana religia. W miejscu do tego przeznaczonym. W końcu po coś te tysiące salek katechetycznych budowano. Gdy zaś przy niektórych kościałach brak odpowiednich pomieszczeń, nic nie szkodzi aby kościół takie pomieszczenia wynajął. Od szkoły, klubu osiedlowego itp. >>> same dokonujecie skorumpowania ksiedza a potem podkreslacie jaki to felerny kosciol ze wszystko mozna zalatwic. to tak jak koles wreczajacy lapowe urzednikowi czy lekarzowi narzeka ze te lekarze to takie cholerne zlodzije a wszyscy urzednicy skorumpowani. pozdrawiam blackexit no już ty tak skorumpowanego księdza nie broń. To nie dyrgosia go skorumpowała ;-). Skoro gosia się na cos takiego zgodziła to znaczy że inaczej traktuje religię niz ty. Dla niej obrzadek religijny jest mniej ważny. Może w ogóle być ateistką. Nie słyszałes o mieszanych ślubach? Jż. rodzice chrzestni prosili ja, a ona się zgodziła, bo nie miało to dla niej znaczenia, to wyłącznie sprawa Gosi. Przedstawicielem Kościoła był ten ksiądz, to on powinien stac na straży przestrzegania prawa kościelnego. Skoro sam ksiadz za łapówkę /czy bez łapówki/ zaprzecza zasadom... cóż to za sługa Boży??? To ksiądz ma dawać przykład i nawracać grzeszne Gośki. Za grzech pierworodny też obwiniasz węża, bo gdyby nie kusił.... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 28.06.04, 09:56 Gość portalu: e.beata napisał(a): > Najwięcej na wprowadzeniu religii do szkół starcił sam Kościół. > > Religia stałą się przedmiotem jak matma, fizyka, no moze przesadziłam ;-) > bliżej historia i polski. chyba zawsze takim bylo. jednak te lekcje to naukla podstaw wiary i zasad mniej to ma z celebra w czasie niedzieli ale wiedza na temat tego co sie wyznje jest jednak potrzebna a w polsce nadal bardzo mala. > Fakt więcej dzieci chodzi teraz na religię niż chodziło do kościoła. > Liczebnie sukces. > A jakościowo? jesli mowa o dziecich to trdno mowic o jakosci efekty przyjada pozniej i mysle ze wylacznie dobre albo wcale. > > >>tak by buczyc tolerancji. chrzescijanstwo w koncu jest najbardziej > tolerancyjna religia. pozdrawiam blackexit > > religia z założenia, teoretycznie tak ... > Tylko jej wyznawcy w tym kraju jakoś za bardzo tolerancyjni nie sa.... wyznawcy sa rozni. > > >>>> skutki widac na ulicach - zgadzam sie.Tylko jaki wplyw ma na t > o nauka > religii? > >no chyba raczej pozytywny niz negatywny. nikt nie uczy na religii mordujcie > > sie > tylko milujcie blizniego. > > rado, żadna matka nie mówi do dziecka zostań złodziejem i mordercą. Skoro > religia zrobila się prawie obowiązkowa, skoro w szkole uczęszcza na nią więcej > uczniów niż chodziło do kościoła, a na ulicach, w odczuciu spolecznym tego > niewidać, to znaczy, że problem mają ze sobą nauczyciele religii. Nie > sprawdzaja się. Nie potrafią przekonać do wartości chrześcijańskich. pytanie jakby to wygladalo bez nauki. doskonale wiesz z e problem pt przestepczosc nieletnich jest bardziej zlozony niz nauczanie lub nie religii. > Rado przestań z tymi podatkami. Podatki płaca wszyscy. Niekatolicy też. > Co podatki mają do nauki religii? Dlaczego akurat religii? no maja to ze nauczana jest w panstwowej szkole. co do niekatolikow to jak mowie powinni miec zapewnionna taka sama mozliwosc nauczania lekcji swojego wyznia o ile jest normalne. Z tego co pamiętam, > religia w szkołach nie byla wywołana żądaniami rodziców. Decyzja przyszła > odgórnie. w demokracji politycy robia raczej to co chcieliby sobie wyborcy zeby im sie podobalo. powiny byc gdzies badania na ten temat z czasow wielkich debat w sprawie. ja nie pamietam tez wielkich protestow w tej sprawie. > > > Czy gdyby w Polsce była przewaga protestantów, i to ich religia byłaby nauczana w szkołach, bylbyś naprawdę zadowolony z takiego rozwiązania? gdyby jednoczesnie zapewniono mozliwosc nauki mojej religii w przypadku gdyby zebrala sie wystarczajaca ilosc dzieciakow to nic by mi protestanckie lekcje nie przeszkadzaly. inna rzecz ze gdyby w polsce dominowala religia protestancka bylibysmy zupelnie innym krajem. > Pomijam juz aspekt dyskryminacji i "przymusu" chodzenia na religię. dobrze ze pomijasz bo nic takiego w zasadzie nie istnieje. jesli istnieje to za duzym przyzwoleniem i biernoscia rodzicow. > W końcu po coś te tysiące salek katechetycznych budowano. budowanao dla przetrwania czasow komuny i okupacji gdy religie ze szkol wyrzucono. > > no już ty tak skorumpowanego księdza nie broń. > To nie dyrgosia go skorumpowała ;-). a kto no powiedz sama czy to jest fair. daje lapow ksiedzu udaje matke chrzestna a pozniej zarzuca kosciolowi ze ja do vczegos takiego dopuszcza. powazne to nie jest. > Jż. rodzice chrzestni prosili ja, a ona się zgodziła, bo nie miało to dla niej > znaczenia, to wyłącznie sprawa Gosi. wcale nie mnie osobiscie to obraza. to jest kpina z samej siebie i religii. rowniez z rodzicow dziecka i przede wszystkim z samego dziecka. obrzydliwe jest to dosc i niegodne. Skoro sam ksiadz za łapówkę /czy bez łapówki/ > > zaprzecza zasadom... cóż to za sługa Boży??? no bardzo marny ja sie zgadzam. > Za grzech pierworodny też obwiniasz węża, bo gdyby nie kusił.... ;-)) ewa zaniosla jabko adamowi namawiala go do grzechu. :) pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 28.06.04, 10:45 Ja chciałam tylko podjac temat Dyrgosi jako matki chrzestnej..wydaje mi sie,ze zapominasz o celu, w jakim "powoluje" sie rodzicow chrzestnych. Przypominam, ze ich zadanie to opieka rodzicielska nad dzieckiem w razie jakiegos nieszczescia (smierci,kalectwa biologocznych rodzicow).Mozna wiec byc chrzestną/ym ("udając"jak twierdzić) po to wlaśnie, zeby w razie czego móc zaopiekować sie dzieckiem. Oczywiście można to zrobić i bez "udawania", ale sam powinines wiedzieć,że dla ludzi wierzących chrzściny być muszą, a tym samym muszą być rodzice chrzestni. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 28.06.04, 15:41 agaa78 napisała: > Ja chciałam tylko podjac temat Dyrgosi jako matki chrzestnej..wydaje mi sie,ze > zapominasz o celu, w jakim "powoluje" sie rodzicow chrzestnych. Przypominam, ze > > ich zadanie to opieka rodzicielska nad dzieckiem w razie jakiegos nieszczescia > (smierci,kalectwa biologocznych rodzicow).Mozna wiec byc chrzestną/ym > ("udając"jak twierdzić) po to wlaśnie, zeby w razie czego móc zaopiekować sie > dzieckiem. Oczywiście można to zrobić i bez "udawania", ale sam powinines > wiedzieć,że dla ludzi wierzących chrzściny być muszą, a tym samym muszą być > rodzice chrzestni. co znaczy musza? czlowiek musi tylko umrzec, a czlowiek honotu nie podejmuje sie brania udzialu w farsie ktora potem sam bezsensownie ktytykuje. to tak jak ja bym sie oglosial kolejnym dalajlama mimo ze nie mama pojecia o buddyzmie a potem narzekal jaki ten buudyzm popaprany z enawet jakmoge oglosic sie dalajlama. z niej jest taka samam matka chrzstana jak ze mna dalajalama. co dojakiesj opieki jak twierdzisz to nie od tego sa chrzesnit opieka zajmuje sie ta osoba ktora wyznaczy sad i chrzestnoasc nie ma tu nic do gadania dzieci czesto poza chrztem swoch chrzestnych juz nie widza. nie wiem krytykujecie koscil religie hierarchie zasady a potem chcecie chrzeici dzieci na sile uciekajac sie nawet do koprupcji. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 29.06.04, 12:41 """"co > dojakiesj opieki jak twierdzisz to nie od tego sa chrzesnit opieka zajmuje sie > ta osoba ktora wyznaczy sad i chrzestnoasc nie ma tu nic do gadania dzieci > czesto poza chrztem swoch chrzestnych juz nie widza. nie widza,bo takimi chrzestnymi sa... po co wiec sa rodzice chrzestni???? pytam sie o teorie, nie praktyke.ja slyszalam taka wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 29.06.04, 15:58 agaa78 napisała: > nie widza,bo takimi chrzestnymi sa... > po co wiec sa rodzice chrzestni???? pytam sie o teorie, nie praktyke.ja > slyszalam taka wersje. moz ekiedys tak bylo ze zastepowali rodzicow w czasach jeszcze gdy rzadzil obyczaj nie prawo. maja pomagac w wychowaniu i to zgodnie z zasadami wiary w ktorej dziecko jest chrzczone. dlatego uczestnictwo pani gosi jako ateistki czy tam niezainteresowanej sprawami tej religii jest czysta parodia i kpina. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 30.06.04, 08:01 są różne obyczaje. wsród moich znajomych nie chodzi o religię tylko o związek "ludzki". Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 30.06.04, 08:20 blackexit napisał: > agaa78 napisała: > > > nie widza,bo takimi chrzestnymi sa... > > po co wiec sa rodzice chrzestni???? pytam sie o teorie, nie praktyke.ja > > slyszalam taka wersje. > wdzisz-To jest Twoja wersja.Ja slyszalam juz z kilku zrodel (katolickich) troche inna.I gdzie jest prawda? Wysdaje mi sie, ze jesli rodzice dziecka uznaja dana osobe za najbardziej odpowiednia i godna zaufania to sam fakt bycia katolikiem jest tu drugozedny.Maja na siele szukac katolika, chociaz wcale nie jest powiedziane,ze bedzie wychowywal dziecko w wierze? pomijajac fakt (o ktorym z reszta pisales),ze czesto chrzestni nie maja zadnego kontaktu z dzieckiem.To nie jest obludne? Ktos kto ma pomagac rodzicom w wychowaniu widzi dziecko raz na kilka lat? > moz ekiedys tak bylo ze zastepowali rodzicow w czasach jeszcze gdy rzadzil > obyczaj nie prawo. maja pomagac w wychowaniu i to zgodnie z zasadami wiary w > ktorej dziecko jest chrzczone. dlatego uczestnictwo pani gosi jako ateistki czy > > tam niezainteresowanej sprawami tej religii jest czysta parodia i kpina. > pozdrawiam blackexit > > Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 30.06.04, 09:33 agaa78 napisała: >> wdzisz-To jest Twoja wersja.Ja slyszalam juz z kilku zrodel (katolickich) > troche inna.I gdzie jest prawda? wez do raczki katechizm kk bedziesz miala ogficjalana wykladnie. Wysdaje mi sie, ze jesli rodzice dziecka > uznaja dana osobe za najbardziej odpowiednia i godna zaufania to sam fakt bycia > > katolikiem jest tu drugozedny. dla rodzicow ktrzy roba to bo taka tradycja, albo przed sasiadamo albo dlatesciowej zepewne tak ja na zywam to fikcja tepota obluda gra pozorowrow itd. dotyczy to zreszta kzdej religii. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 30.06.04, 09:47 negujesz istnienie 70 % katolickich dzieciaków z ostatnich lat. czyli negujesz isstnienie przewodniej siły narodu. i tu przyznaję ci rację. to gówno prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 30.06.04, 10:00 ja_aska napisała: > negujesz istnienie 70 % katolickich dzieciaków z ostatnich lat. czyli negujesz > isstnienie przewodniej siły narodu. > i tu przyznaję ci rację. to gówno prawda. zazwycaaj piszesz tak z enie moge zrozumiec o co ci chodzi. co jest gowno dlaczego aj je neguje i jaki zwiazek ma to z 70 proc dzieciakow. chodzi o pieluchy? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 30.06.04, 10:04 """wez do raczki katechizm kk bedziesz miala ogficjalana wykladnie a moze mi powiesz gdzie dokladnie szukac, albo zacytujesz?bedzie mi latwiej... """dla mnie obludne jest wybieranie chrzestnych, ktorzy nie maja kontaktu z dzieckiem, czesto rodzice to robia swiadomie. I to wlasnie wynika z tradycji.Powodem nie musza tesciowie...Co z tego,ze chrzestny jest katolikiem,skoto dziecka wychowywal na katolika nie bedzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 30.06.04, 10:10 agaa78 napisała: > """wez do raczki katechizm kk bedziesz miala ogficjalana wykladnie > > a moze mi powiesz gdzie dokladnie szukac, albo zacytujesz?bedzie mi latwiej... czasami musi byc trudniej :) lektura dobrze ci zrobi. Co z tego,ze chrzestny jest > katolikiem,skoto dziecka wychowywal na katolika nie bedzie???? ale ja nie wiem co to za sztuczny spor ja sie z toba zupelnie zgadzam. chrzestny powinien byc osoba w miare sensowna i w miare bliska rodzinie przy tym powinien byc wyznawca religi w ktorej dziecko jest chrzczone zeby to mialo jakikolwiek sens. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 30.06.04, 10:13 """czasami musi byc trudniej :) lektura dobrze ci zrobi. juz kilka razy od Ciebie slyszalam, ze mam poczytac, ze mam isc na religie to sie dowiem...a mnie sie wydaje,ze Ty po prostu nie wiesz i wykrecasz sie od odpowiedzi.Poza tym wydaje mi sie,ze jako wzorcowy katolik powinienes uswiadamiac nieuswiadomionych,a odsylanie do jakichśtam zrodel to chyba nie ta droga... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 30.06.04, 12:57 agaa78 napisała: > """czasami musi byc trudniej :) lektura dobrze ci zrobi. > > juz kilka razy od Ciebie slyszalam, ze mam poczytac, ze mam isc na religie to > sie dowiem...a mnie sie wydaje,ze Ty po prostu nie wiesz i wykrecasz sie od > odpowiedzi.Poza tym wydaje mi sie,ze jako wzorcowy katolik powinienes > uswiadamiac nieuswiadomionych,a odsylanie do jakichśtam zrodel to chyba nie ta > droga... nie ma lepszej drogi niz ze zrodla. nigdy tez nie podawalem sie za wzrowego czy wzorcowego katolika. co do samego problemu napisalem juz co o tym sadze rodzie chcerzestni powinni pomagac w wychowaaniu i wszystkich innych problemow w tym dokladac staran w wychowaniu malego czleka w religii w ktorej chrzest zostal przyjety tak aby zostal on zbawiony jak sie patrzy. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Polowanie na chrzestnych IP: *.comnet.krakow.pl 30.06.04, 10:53 odmówiłem dwa razy bycia chrzestnym, za trzecim razem uprosił mnie kolega pomimo, że zastrzegłem iż jestem ateistą. Chciał mieć sztukę chrzestnego przy chrzcie dziecka, bo przewidywany chrzestny się rozchorował a nie było chętnych do tego zaszczytnego zadania. Nikt nie chce głosno powiedzieć ,że bycie chrzestnym kosztuje.Moja żona ma czwórkę chrześniaków, ja wymówiłem się od dwóch, ale siostrze i koledze odmówić już nie mogłem, tym bardziej ,że moja kochana mama stwierdziła ,że jak odmówię to moge nie mieć dzieci. Wiem ,że na wsiach pod Krakowem polują na bogaczy, no bo to jak dziecku odmówić. Dlatego ci ostatni unikają jak ognia kontaktu z miejscową ludnością, bo po chrzcie jest jeszcze komunia, bierzmowanie,ślub,no a rodzice lubią przypomnieć o imieninach, urodzinach, rocznicach komunii. Chrzrzestny powinien pomoc w dostaniu sie do szkoły,znalezieniu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Re: religia w szkołach 27.06.04, 20:25 To nie jest dobry pomysl, musimy pielegnowac religie i przekazywac ja z pokolenia na pokolenie, to wlasnie dzieki wielkiemu patriotyzmowi i relegijnosci jestesmy dzisiaj wolnym krajem. Polska rodzina musi Bogiem silna, w przeciwnym wypadku nastepne pokolenia beda zdegenerowane. Zastanawiamy sie czemu dzisiejsza mlodzierz jest taka nie moralna, a odpowiedz jest wlasnie w nieprawidlowym wychowaniu w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 28.06.04, 14:16 1. zostałam matką chrzestną jak jeszcze byłam bezwyznaniowa. 2. nikogo nie korumpowałam. 3. zostałam o to poproszona właśnie "w razie czego"> 4. religia w wychowaniu na dobrego człowieka nie jest do niczego potrzebna. 5. bycie dobrym patriotę nie oznacza bycia czxłowiekiem wierzącym. 6. ksiądz zrobił na chrzcie taką masówkę, że sam chyba nie wiedział kto jest chrzestny a kto nie. 7. ja mam gdzieś religię i nie mam z tym problemu. 8. Żzydom nie jest wszystko jedno "pod" czym leżą. szczególnie tym wierzącym. prawdziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 28.06.04, 14:51 ja_aska ,nie masz co się tłumaczyć, ja też byłem w maju na komunii u siostrzenicy w Gryfinie.Wszyscy wiedzieli ,że jestem ateistą i nikomu to nie przeszkadzało/ no chyba ,że mojej mamie/. Tak jak katolicy przyjeli wiele tradycji od tzw. Pogan, tak my ,osoby bezwyznaniowe wychowane w środowisku większości katolickiej przyjeliśmy niektóre zwyczaje katolików. Tylko kretynom przeszkadza, że podczas wigilii dzielę sie opłatkiem z najbliższymi,składając sobie nawzajem życzenia oraz to że uczestniczę biernie w uroczystościach religijnych. Wcale nie są to tylko uroczystości w kościołach katolickich. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: religia w szkołach 28.06.04, 16:59 Dla mnie bycie chrzesną to nie kpina, ale zobowiązanie,że będę pomagać rodzicom i wspierać ich także finansowo w wychowaniu dziecka. Nie wiem co w tym świadczy o braku honoru ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 29.06.04, 09:21 dla mnie jest to zobowiązanie do opieki nad dzieckiem teraz i w przyszlości. to wszystko. PS Henio ja się nie tłumaczę, bo nie mam powodu. jetsem ciekawa jak on by zareagował gdyby bliską mu osobę pochowaną "pod gwiazdą" i z kantorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 29.06.04, 10:43 a jak ten moralista zareagował,jak Kuroniowi,komuniście i zadeklarowanemu ateiście nad grobem katole postawili krzyż ? a wcześniej transmitowano w TV mszę z kościoła katolickiego w jego intencji. Kuroń się w grobie przewraca. Piłsudskiego też po śmierci zrobili katolikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H66 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 29.06.04, 11:50 niestety ale tak Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska bleki 30.06.04, 11:09 70 % maluchów jest chrzczona bo tak wypada, bo to tradycja, bo przecież zawsze będzie miał/a prawo wyboru więc w razie czego...... w większości wypadkó rodzice chrzestni są wybierani nie ze względu na wiarę a sympatię, powiązanie, kasę jaką mają. więc gówno prawda, że nasze społeczeństwo składa się w 95 % z WC jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: bleki 30.06.04, 13:02 ja_aska napisała: > 70 % maluchów jest chrzczona bo tak wypada, bo to tradycja, bo przecież zawsze > będzie miał/a prawo wyboru więc w razie czego...... skad te dane??? > w większości wypadkó rodzice chrzestni są wybierani nie ze względu na wiarę a > sympatię, powiązanie, kasę jaką mają. bez sensu sama to potepialas w wypadku judaizmu a teraz mowisz o jakiejs wiekszosci przypadkow zupelnie bezpodstawnie. zydziw wiekszosci przypadkow oszukuja na kasie i co na to poradzisz? > więc gówno prawda, że nasze społeczeństwo składa się w 95 % z WC > jasne? nie wiem co to wc chodzi o toalety? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 30.06.04, 13:06 dyrgosia napisała: > Dla mnie bycie chrzesną to nie kpina, ale zobowiązanie,że będę pomagać rodzicom > > i wspierać ich także finansowo w wychowaniu dziecka. Nie wiem co w tym świadczy o braku honoru ??? to ze jestes papierowa chrzestan jedynie przypisujac sie do religii ktorej nie wyznajesz i wyrazasz sie o niej z pogarda nie wiem w jakim wychowaniu checesz pomagac bo teoretycznie chrzescijanskim. fikcja i blazenada szkoda dziecka i szkoda mi tez tych rodzicow ale z innego powodu. ok dosc bo zaczynam rzucac kamieniami a sam bez grzechu nie jestem. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: religia w szkołach 30.06.04, 13:14 szkoda Ci dziecka? Wolałbyś mieć chrzestnego katolika, ktorego widzisz raz na 5 lat albo rzadziej czy osobe, ktora jest Ci bliska, pomaga itp, niestety nie jest katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: religia w szkołach 30.06.04, 14:02 dane mam z obserwacji znajomych i ich rodzin i przyjaciół. pewnie, że Żydzi kradną ale to odwet za kradzież treści biblii i komentarzy przez kk :-) WC - WARTOŚCI CHRZEŚCIJAŃSKIE (NIE WIESZ CZY NIE WYZNAJESZ?) Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 30.06.04, 15:09 ja_aska napisała: > dane mam z obserwacji znajomych i ich rodzin i przyjaciół. no tak mysalem. > pewnie, że Żydzi kradną ale to odwet za kradzież treści biblii i komentarzy > przez kk :-) kradziez bibli? a ona byla czyjas wlasnoscia? > WC - WARTOŚCI CHRZEŚCIJAŃSKIE (NIE WIESZ CZY NIE WYZNAJESZ?) nie wiedzialem co za slrot to zapytalem. czy wyznaje? ja wiem? staram sie. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 30.06.04, 15:11 agaa78 napisała: > szkoda Ci dziecka? > Wolałbyś mieć chrzestnego katolika, ktorego widzisz raz na 5 lat albo rzadziej > czy osobe, ktora jest Ci bliska, pomaga itp, niestety nie jest katolikiem? moj chrzestny niestety tez nie jest udany a jesli mowa o tym co bym wolal to woalbym uczciwego czlowieka, katolika jak najbardziej ( w koncu to chrzest w kosciele katolickim nie dni morza) zorientowanego w wierze swiecie nauce i kulturze. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: religia w szkołach 30.06.04, 17:06 blackexit napisał: > woalbym uczciwego czlowieka, katolika jak najbardziej ( w koncu to chrzest w > kosciele katolickim nie dni morza) zorientowanego w wierze swiecie nauce i > kulturze. pozdrawiam blackexit > >o to ja takiego poproszę.... moje dzieci bardzo się ucieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: religia w szkołach 01.07.04, 21:31 dyrgosia napisała: > i co nie znalazł się..... ja nie che byc chrzestnym twoich dzieci. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: religia w szkołach IP: *.comnet.krakow.pl 01.07.04, 21:39 skąpiec, prawdziwy katolik dziecku nie odmawia. ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska blekuś 02.07.04, 12:00 na początku była TORA. a potem św. Paweł żywcem ją przepisał i powstała Biblia katolicka. nawet 10 przykazań jest "nasze". i 7 grzechów głównych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 dlaczego Bóg nie grzmi ? musi go niebyć IP: *.comnet.krakow.pl 02.07.04, 17:07 przeglądając brukowce natknąłem się na artykuł w Super Expresie pod tytułem 'Wszystkie dzieci są nasze" /www.superexpress.pl/ Warto przeczytać ku przestrodze rodziców wysyłajacych swoje dzieci na wakacje pod opieką panów w sukienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: blekuś 02.07.04, 21:58 ja_aska napisała: > na początku była TORA. a potem św. Paweł żywcem ją przepisał i powstała Biblia katolicka. Biblia katolicka? nawet 10 przykazań jest "nasze". i 7 grzechów głównych. co znaczy "nasze" to chyba dobrze ze cos laczy czy nie? pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś