marysia.3.3 20.11.12, 15:04 Premie, premie, premie dostaną dyrektorzy zwiku. Wzorem poprzednich lat, dla przypomnienia szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,10136522,ZWiK_ma_duzy_zysk__Szefowie_dostana_premie_.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. IP: 213.155.180.* 20.11.12, 15:15 Filharmonię i halę już prawie mamy, teraz kolej na nowy stadion, aquapark i oceanarium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. IP: *.cable.smsnet.pl 20.11.12, 15:19 I nowy stadion Pogoni dla wiernych 300 kibiców Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Kreatywna ksiegowosc 20.11.12, 17:29 Dlaczego redaktor bezrefleksyjnie powtarza bzdury jakimi pompuje go Chochulski. Zyski maleja? No nic dziwnego skoro do tej pory robili miasto w konia robiac podwzyki "na splate kredytu" a zadnej splaty nie bylo. Te pieniadze zostaly przejedzone. Teraz gdy w koncu koszty im wzrastaja nie jest dziwne, ze spadaja zyski. Ale to nie usprawiedliwia podwyzek a wlasnie dowodzi tego, ze zwik przywykl do wysysania kasy ponad swoje realne potrzeby i chce dalej to ciagnac rownajac do tego wyludzonego od mieszkancow zysku z lat poprzednich. Fajnie by bylo jakby w gazecie opinii prezesow przeciwstawiano opinie specjalistow. Tak jak sie robi w cywilizowanym dziennikarstwie. W dziennikarstwie szczecinskim przepisuje sie co prezesi i rzecznicy pr podyktowali. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kreatywna ksiegowosc 20.11.12, 17:51 Zed, moze o tym nie wiesz, ale Urzad miasta podniósł dwukrotnie opłaty za nieruchomosci... a ZWiK zapewne, jak pamietam płaci bardzo dużo, a w tym roku UM podwoił to! Zapewne wszystkie spółki i jednostki w tej chwili planują podwyżki! To Urzad Miasta nakręca spiralę podwyżek... myślisz ze dlaczego firmy padają lub redukują pracownikow, bo na wolnym rynku podniesienie ceny, to katastrofa, ale nie na urzędzie! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kreatywna ksiegowosc 20.11.12, 18:04 Zed dla Ciebie to podwyżki podatków za nieruchomość i wody, to dwie rożne podwyżki, a skoro ZWiK musi placic dwa razy tyle, a jak panietam to sa miliony, to musi podnieść cenę... szczególnie gdy ludzie oszczędzają także na wodzie z braku pieniędzy! Gdyby nie podnieśli za nieruchomosci, to mieliby wiecej kasy... teraz to rozumiesz - to naczynia połączone!! Nie żartuje, negocjuje w związku z podwyżkami urzedu o 100 proc. umowę z firma o wiecej niz inflacja... i moze beda musieli kogoś zwolnić lub podnieść cenę! Bo nie mam zamiaru finansować z moich fonatanny! Niech płaci ta firma, jej pracownicy i klienci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Kreatywna ksiegowosc IP: *.internet.szczecin.pl 20.11.12, 18:04 > Zed, moze o tym nie wiesz, ale Urzad miasta podniósł > dwukrotnie opłaty za nieruchomosci... a ZWiK zapewne, > jak pamietam płaci bardzo dużo, a w tym roku UM podwoił to! > Zed, moze o tym nie wiesz, ale Urzad miasta podniósł > dwukrotnie opłaty za nieruchomosci... a ZWiK zapewne, > jak pamietam płaci bardzo dużo, a w tym roku UM podwoił to! wydawało mi się że jesteś dość inteligentny, ale widzę że mogłem się mylić. Udział podatków od nieruchomości stanowi zapewne kwotę na poziomie jednego procenta. I podniesienie podatku nawet o 200 % spowoduje wzrost kosztów tylko o 2 procenty. A gdzie popzostałe 8%? Skoro jest mniejsza produkcja, to również mniejsze jest zapotrzebownie na energię i materiały eksploatacyjne, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan buk Jest dobrze! IP: *.ias.bredband.telia.com 20.11.12, 18:06 upadeknarodu.cba.pl/grafi/w-ossowie1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kreatywna ksiegowosc 20.11.12, 18:22 Otoz to sa miliony... wszystko zalezy od obrotu u mnie, to stanowi 10 proc. ta podwyżka nieruchomosci. Pamiętaj, skoro jesteś inteligentny, ze wzrasta wówczas wiele innych elementów, bo podwyżka ta dotknęła innych kontrahentów ZWiK, ktorzy także w wyniku tej podwyżki oplat nieruchomosci podnieśli swoje ceny... Nie wiem czy zrozumiale to wyjaśniam... Chodzi o to, ze taka podwojenie dostali inni. Robią więc także podwyżki, a więc te podwyżki dotykają wszystkich z każdej strony począwszy od fryzjera, sklepikarzy, firmę usługową... ZWiK musi więc wziąć pod uwagę wszystkie podwyżki! Podobnie robiąc podwyżkę także ja nie kalkulacje tylko tej jednej nieruchomosci, ale tych wszystkich innych nawet zeby potem juz nie podwyższać... to teraz staram sie tak podwyższyć zeby mieć spokój... a moze jestem kontrahentami ZWiK? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kreatywna ksiegowosc 20.11.12, 18:26 To jak efekt motyla... Urzad podnosi opłaty od ktorych nikt nie moze uciec, to dotknie każdego nawet tego ktory nie ma nieruchomosci, bo to jest domino! Oczywiście, jak mamy takich inteligentnych u władzy, to za rok zrobią to samo i fala ruszy znowu... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kreatywna ksiegowosc 20.11.12, 18:31 Jeżeli fryzjer na rogu podniesie ceny, to nic sie nie stanie, moze zmienisz fryzjera, ale gdy Urzad miasta podwaja opłatę za nieruchomosci, to dotyka wszystkich i wszystkiego i wzrastaja koszty nie tylko nieruchomosci, najmu, usług... wszystkiego! Inteligentny jesteś to chyba juz to rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Kreatywna ksiegowosc 20.11.12, 18:53 O to dobry przykład takiego tsunami... gdzieś następuje uskok płyty tektonicznej, wybuch wulkanu czy cos, a gdzieś kilkaset kilometrów dalej robi sie gigantyczna fala... Urzad i nieruchomosci, to nie fryzjer na rogu, lecz taki wulkan, ktory wywołuje tsunami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Kreatywna ksiegowosc IP: *.internet.szczecin.pl 20.11.12, 22:49 przestań opowiadać głodne kawałki, że podatek od nieruchomości stanowi istotną część kosztów. Jak przyznaje Chochulski rocznie w Szczecinie zużywa się 20 milionów metrów sześciennych wody, co daje przy obecnych cenach kwotę ponad 200 milionów złotych. 10% od 200 milionów to jest chyba ze 20 baniek. I aby o taką kwotę wzrosły obciązenia z tytułu podatku od nieruchomości , to ZWiK musiałby mieć około jednego miliona kwadratowego nieruchomości. Głównym składnikiem kosztów ZWiK są koszty płacowe a nie podatek od nieruchomości. A wystarczy aby rada miasta wprowadziła zasadę, że wraz ze spadkiem zużycia wody, obniżany jest fundusz płac w ZWiK. Mniej pracy to mniejsze zatrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Masz "yntelygentny" Misku... 16 mln płacili 20.11.12, 23:18 Tu masz strone zobacz sobie.... nie moge wrzucic linku w calosci, bo niby spam... zobacz na mm szczecin kropka pl /394242/2011/11/21/ szczecin-podwyzka-za-wode-i-scieki-bilety-jeszcze-w-starych-cenach? category=news Rok temu informowano, ze ZWiK płaci 16 milionów podatku od nieruchomosci! Byc moze płaca takze dzierzawe wieczystą... bo wzrost tych opłat odbywa sie przez przeszacowanie wartosci nieruchomosci i wtedy rosnie takze kwota wieczystego. Nadto człowieku próbowałem Tobie wyjasnic, ze kazdego dotknie ta podwyzka podatku i wieczystego, z kazdej strony - bowiem ten wzrost dotyczy KAZDEGO. Tak wiec wszystkich kontrahentów, którzy swiadcza jakies usługi dla ZWiK. Firma, ktora ma magazyny, a w nich materiały biurowe - zrobi podwyzle, bo musza wiecej placici do urzedu, a wiec firma, ktora dostarcza jakies elementy do kanalizacji czy wodociagów, tak wiec firmy transportowe, ktore maja garaże, warsztaty, ktore obsługuja ZWiK... po prostu taki wzrost DOTYKA wszystkie firmy i wszyscy podnosza ceny, nalezy wiec skalkulowac podwyzke nie tylko o swój podatek i oplate dla urzedu, ale takze o te kwoty, o ktore w zwiazku ze wzrost tegoz podniosa inne firmy! Rozumiesz to wreszcie? Urzad niestety ma wplyw na wszystko co dzieje sie w miescie, bo nie mozna z tego zregnowac, lecz to trzeba płacic... Jezeli podwyzsz cene szynki, to kupie kaszanke... ale jak podnosza podatek i oplaty, to musze podwyzszyc ceny lub zlikwidowac etaty lub firme... Kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Masz "yntelygentny" Misku... 16 mln płacili 20.11.12, 23:30 Co do zatrudnienia, to ZWiK to firma, ktora ma pewne koszty stałe niezalezne od tego czy produkuja litr wody czy 200 milionów m szesciennych... to nie jest produkcje telewizorów, ktorych gdy spada popyt produkuja mniej i mozna kilka linii zlikwidowac czy ograniczyc zmiany i produkcje zwalniajac ludzi. Oczyszczalnia i cały proces ulepszania wody, plus budowa nowych sieci i serwis wymagaja okreslonej liczby pracownikow, ktorych nie mozna zbyt wielu zlikwidowac, bo proces technologiczny wymaga tylu. Bo jak to sobie wyobrazasz, ze od 22 do 4 rano nie bedzie wody? Zapewne nie ma aż takiego znaczenia specjalnego ile tej wody przerobia, to urzadzenia obsluguje okreslona ilosc pracownikow, a spadek nie jest tak wielki, by mozna było jakies linie zamknąć... bo oznaczałoby to wyłaczenia moze jakiejs dzielnicy czy ograniczenia godzinowe dostarczenia wody? Oni nie produkuja w takim sensie, jak w fabryce guzików... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Masz "yntelygentny" Misku... 16 mln płacili 20.11.12, 23:39 Jeszcze raz. Na prosciutkim moim przykładzie. Urzad podwyzszył mi wieczyste i podatek... teraz ja robie podwyzke firmie, ktora korzysta z moich nieruchomosci, ale o ile? Nie tylko o tyle ile mi zrobiono podwyzke, bo przeciez taka podwyzke zrobiono takze na nieruchomosci firmie budowlane z ktorej uslug korzystalem, a wiec ta tez zrobi, bo taka podwyzke zrobiono w warsztacie z ktorego korzystam i ten tez zrobi podwyzke... juz wzmiankowana woda i scieki poszly w gore, juz wiadomo, ze za smieci bedziemy płacili dwa razy wiecej... musze wiec tak podnieśc cene, by POKRYC TE WSZYSTKIE PODWYŻKI, bo nie bede ze swojego zysku wykładał na fontanny i aleje kwiatowa... ktora wymyslili urzednicy! Tak wiec jeden ruch urzedu w nieruchomosciach powoduje cały ciąg podwyzek, a pamietaj, ze podwyzki moge zrobic raz w roku albo jak skonczy sie umowa, to samo ZWiK nie przejdzie podwyzka co miesiac, a wiec moga tylko teraz, raz w roku... to podwyzsza sie tak, zeby nie znaleźć sie pod kreska... Troche rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Masz "yntelygentny" Misku... 16 mln płacili 20.11.12, 23:41 Ja sobie wyliczyłem podwyzke o 25 procent, tak wiec ZWiK i tak podszedł kulturalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Masz "yntelygentny" Misku... 16 mln płacili 21.11.12, 00:01 Juz wiecej nie chce mi sie tego tłumaczyc... stary juz jestem i coraz czesciej mi sie juz nie chce. Pisałem o tym tu na forum wielokrotnie, ale wówczas tacy jak Ty mnie wysmiewali i nazywali malkontentem, a teraz jak jest za późno, bo miasto ma kredyty, rozpoczete budowy, planowane koszty.. robia podwyzki, to teraz ludzie sie budza patrzac na rachunki. To nie koniec! Hala widowiskowa nie bedzie samofinansujaca sie! Tam beda szły grube miliony - chyba ze bedzie stała pusta, ale tez bedzie generowac koszty... mamy wzrost czynszów, wody, zaraz bilety komunikacji, bo JESTEM PEWNY, ze urzad zbyt duzo dokłada, gdyz koszty wzrosły!!! A ludzie nie maja pieniedzy na zycie... juz powoli sie burzą... na razie wyrazaja dezaprobate, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil cieciński Absurd, paranoja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.12, 15:18 Mechanizm jest prosty. Ludzie mniej zużywają wody, więc Zakład Wodociągów i Kanalizacji ma mniejsze zyski ze sprzedaży. Żeby zniwelować straty, musi podnieść ceny. Do tego dojdą większe oszczędności przez ludzi z powodu przeliczania zużycia wody na śmieci - czyli im więcej będziemy oszczędzać wodę tym będzie droższa, im więcej jej zużyjemy tym więcej zapłacimy za śmieci. Błędne koło. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Na urzędzie mamy głupków 20.11.12, 15:59 Na urzędzie mamy głupków, ktorzy nie maja zielonego pojęcia o biznesie, ale Niestet zarządzają firmami monopolistycznymi. Przeciez to znana reguła... jeżeli woda byłaby tańsza, to nikt by nie oszczędzal, a tak to doprowadza do tego, ze w tym miescie wszystko bedzie drogie i ludzie beda wyjeżdżać! Jeżeli nie zmienia myślenia, to ja juz planuje wyjazd z tego miasta, ale ze nie jestem pistolet, to zapewne stanie sie to w przyszłym roku! Moich pieniędzy nie dam idiotom! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Na urzędzie mamy głupków 20.11.12, 16:18 W ubiegłym roku ZWiK wykazał 36 mln złotych zysku od czego zapłacił 19 proc. podatku dochodowego! A teraz znowu podnosi cenę wody... Odpowiedz Link Zgłoś
edziainfo Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. KOMEN... 20.11.12, 16:41 Zwykle zlodziejstwo. Nie dosc ze coraz mniej pracy jest w Szczecinie to na dodatek zycie staje sie coraz drozsze. Jeszcze troche a bedziej drozej niz w Warszawie, a przeciez Szczecin to prowincja. Zlodziejstwo na kazdym kroku - woda, smieci i co jeszcze? Tragedia. Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 bardzo dobre jest to, że oszczędzamy 20.11.12, 18:37 niedobre to, że w tak absurdalny sposób traktuje się ludzi, którzy oszczędzają. W tym komercjalnym absurdystanie całkiem możliwe jest wprowadzenie reguły: "Róbcie dwa razy więcej zakupów, połowę wyrzucajcie do śmieci, to wszyscy będziemy bogatsi". Odpowiedz Link Zgłoś
slav66 Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. KOM 20.11.12, 21:20 Brawo Bendżaminie stołkokleisty. Rozumiem, że najwięcej powinni zapłacić ci, którzy w ogóle wody nie będą zużywać. Bo przecież jak można utrzymać twój fotel, na całkiem szeroką d...pę? Odpowiedz Link Zgłoś
aone Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. KOMEN... 20.11.12, 16:44 bo polska rzadza zlodzieje i to od najmniejszego do najwyzszego szczebla. wpierw mowia oszczedzaj a potem plac wiecej bo oszczedzasz. banda parszywych klamcow i zlodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 17:13 najpierw koszt wywozu śmieci od ilość zużytej wody uchwalili a teraz woda i ścieki do góry . A co jest powodem spadku żużycia wody ?? Całe lata rozliczno od łebka a jak liczniki zostały zainstalowane to się okazało że normy były zawyżone Odpowiedz Link Zgłoś
arnold000 Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. KOMEN... 20.11.12, 17:15 Gratulacje zwik .Jestescie ``lepsi`` od miasteczka w Kanadzie ,gdzie mieszkam-tutaj woda+scieki to 3.24 razy 3.22=10.43 ,a pracownicy zarabiaja ponad 60k brutto rocznie. JAK WY TO ROBICIE ????? Odpowiedz Link Zgłoś
ajpitoajpi12 Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. KOMEN... 20.11.12, 17:17 uokik.gov.pl/faq_zagadnienia_ogolne.php#faq1212 a ci biedni na urzędzie dostrzegą pole do swego działania w naszym interesie, czy biurek muszą pilnować? Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. KOM 20.11.12, 17:52 A co z ekologią? Od lat się trąbi, że trzeba oszczędzać wodę, bo jej coraz mniej. A tutaj karniak za oszczędzanie. Może poszczuć ZWIK Greenpeace'm czy innymi Zielonymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek nie tylko kłamczuszek IP: *.internet.szczecin.pl 20.11.12, 17:58 Chochulski nie tylko mija się z prawdą mówiąc o zakończonej oczyszczalni na Pomorzanach, to jeszcze pokazuje, że nie umie logicznie myśleć i wyciągać wniosków z pewnych zdarzeń. Panie prezesie, skoro spadło zużycie wody, to automatycznie zmniejszyła się robocizna, a tym samym powinno zmniejszyć się zatrudnienie. Ale ZWiK jest monopolistą i ma w dupie mieszkańców Szczecina i jako monopolista robi to co chce z opłatami za wodę i ścieki. W ciągu kilkunastu lat zmniejszyła się produkcja wody o połowę. Czy o połowę zmniejszyło się zatrudnienie w ZWik? A czy spadło zatrudnienie z powodu wprowadzania nowych technik? Rządząca miastem klika okłamuje mieszkańców Szczecina o prawdziwych przyczynach tak wysokich kosztów funkcjonowania miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ajpitoajpi12 Re: nie tylko kłamczuszek 20.11.12, 19:41 Dodam do Twej wypowiedzi jeszcze i ten kwiatuszek, że jakość odprowadzanych przez miasto ścieków do nowej oczyszczalni jest lepsza. W gruncie rzeczy to już ścieki TYLKO domowe. Oczyszczalnie można już teraz jako obiekt muzealny traktować, a przynajmniej jej część. Tę niepotrzebną. + Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Chochulski ma mekki fotel IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 21.11.12, 13:11 Chochulski ma duuuży miekki fotelik w Zarządzie w Wodociągach i dożyje emeryturki SUPER . On już ma praktykę jak przetrwać na :stołku: bo umiejętnie wymanewrował Nas szczecinian będąc V-ce Krzystka. A mówić można różne bajki - i tak uwierżą i będą płacić. No coż dożyliśmy czasów przymusu jakiego nam sie nieśniło nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating in space tylko tonący podwyżek się chwyta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.12, 18:49 Rajcy tego miasta i regionu nie potrafią postawić go na nogi, to nie zostało im już NIC INNEGO tylko podwyżki i podwyżki. Uzasadnienia są tak żałosne, że to wstyd i nie warto o nich wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
mksvitos Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. KOMEN... 20.11.12, 19:34 to teraz ludzie: Wyłączcie prąd włączcie oszczędzanie... i macie jak w banku podwyżki opłat za energię elektryczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autochton Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.12, 19:38 Że też ja w mojej firmie nie pomyslełem, że przykładowo z 3 klientów odzedł jedden to 2 pozostalych dostanie podwyżki żebym mniej nie zarabiał. Co za geniusze ekonomi w um i spólkach miejskich zasiadają, może na jakieś seminarium się zapisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc mniej wody=mniej pracy=mniej urzedników=spadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 20:07 kosztów = ceny maleją ; tak powinno być w prawidłowo funkcjonującej firmie. Ale trzeba płacić niestety za delegacje pPrezesa razem z kochanica do Wiednia na sympozja i szkolenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 21:09 Oszczędności maluczkich idą na zwiększoną konsumpcję tych przy korycie. Ciekawe czy "nasi" bezradni boją się lokalnego Brunona K.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. IP: *.static.espol.com.pl 21.11.12, 08:17 A ILE BĘDZIE WYNOSIĆ PREMIA DLA PREZESA ??????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
samsabat Re: Woda i ścieki podrożeją prawie o 10 proc. 21.11.12, 10:01 Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a): > A ILE BĘDZIE WYNOSIĆ PREMIA DLA PREZESA ??????????????????????????????????? pomyślmy , koszty utrzymania drożeją więc w tym roku zamiast 40k dostanie 55k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))))))) buhahahahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.12, 11:00 ZWiK przy okazji poinformował, że wkrótce na rynku pojawi się woda szczecińska butelkowana. To z tego względu, że po wszystkich inwestycjach jej jakość jest tak dobra, jak tej sprzedawanej w sklepach i marketach. Będzie to woda wprost z najlepszych naszych ujęć, tj. w Pilichowie lub Skolwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc to juz wiecie gdzie wedruje sie po karierze w UM IP: 195.124.114.* 21.11.12, 13:08 no i mozna robic zaklady w ktorej z miejskich spolek planuje sie ulokowac obecny prezio ... Odpowiedz Link Zgłoś