Dodaj do ulubionych

"Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I w...

03.05.13, 23:10
Rewelacyjny film.
Zrobić film z tematu tak (na pierwszy rzut oka) prozaicznego to wyzwanie. A zrobić film, który wzbudza emocje to prawdziwa sztuka.
Gratuluje Pani Gosi i życzę dużo powodzenia w tworzeniu kolejnych materiałów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zosia Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 12:15
      Ważkość tego tematu jest porażająca, zarówno z punktu widzenia rozwoju sztuk multimedialnych, jak i oczekiwań ambitniejszej publiczności. Gdyby ktoś się pytał, dlaczego Polska nie dorabia się swoich Bergmanów czy Tarkowskich, to właśnie tu jest odpowiedź - bo za wydarzenie godne nagłośnienia we wpływowym medium uznaje się tu film o panience, która nie wie co na siebie włożyć i idzie do mamusi, babci, tatusia etc. Rozważania kury z kurnika uchodzą za "poważne", "wartościowe", ba - warte nagradzania...
      • Gość: Rep Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.ghnet.pl 04.05.13, 12:33
        Zosiu wyłącz neostradę i wyjdź na skakankę ;)
      • Gość: Debil Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.ghnet.pl 04.05.13, 12:36
        Ha... Pomyliłaś trochę szufladki. Ten film nie aspiruje to bycia kinem. Nie każdy film to "film". Tu chodzi o pewien eksperyment i forma filmu go nam przekazuje. Podobnie zadziałałyby zdjęcia i też byś pisał, że każdy takie zrobi, a czasy Newtona czy kogo tam cenisz minęły? Chodzi o aspekt socjologiczny. Mi się ten pomysł podoba. Jest prosty i trafny. Pokazuje mentalności ludzi.
      • infrared Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I 04.05.13, 12:37
        Bergman i Tarkowski też nie zaczynali od wysokiego C. Etiudy, wprawki, reklamy to robili na początku (i nie tylko) najwięksi. Wpadki też mieli.
        A Tobie Zosiu życzę jakiegokolwiek sukcesu wykraczającego poza zawistne wpisy na gazetowym forum. Jak coś będziesz miała cokolwiek to dawaj tutaj. Poznęcamy się w Twoim stylu.
      • Gość: joe brody Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.wroclaw.mm.pl 04.05.13, 12:45
        No tak, bo dla różnych Zoś-Samoś liczy się tylko Sztuka Wielka i Wzniosła, a oderwana od rzeczywistości... Spójrz na naszych południowych sąsiadów - ile Oscarów, Niedźwiedzi, Lwów i Palm zdobyli Czesi, patrzący na świat z punktu widzenia zwykłego człowieka popijającego piwo?
      • Gość: Rozka Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 14:44
        Zosiu , nie rozumiesz filmu , prawda ?
      • Gość: Bebok Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 15:57
        To nie jest, droga Zosiu, "film o panience, która nie wie, co na siebie włożyć". To jest film o tym, że jest kraj, w którym mieszka 38 mln Zoś, z których każda zna się najlepiej na modzie, kinematografii, polityce, gospodarce, sztuce i żadna nie przepuści okazji do skrytykowania bliźniego, do czego czują się upoważnione, bo same zaliczyły się do "ambitniejszej publiczności". To jest film o Tobie.
        • Gość: elenita Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.13, 01:15
          Szałowy komentarz :) Chciałam napisać, że Zosia nic nie skumała z tego filmu, ale widzę, że ktoś to już pięknie podsumował. Brawo.
          Film wstrząsający. I bardzo się cieszę, że dobrze wpłynął na relacje w rodzinie. To znaczy, że rodzina dobrze - wbrew pozorom z filmu - rokowała.
      • Gość: DO ZOSI Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: 185.5.217.* 06.05.13, 19:58
        SAMA NAPISAŁAŚ to czy ktoś CI kazał .... nie takie ważne persony jak Ty ocenili ten film na różnych międzynarodowych festiwalach filmowych to byli i są znawcy kina , oceniała ten film również publicznośc - ale co ty o tym wiesz ...... , ale co Ty o tym wiesz osobiście gratulacje dla autorki filmu
    • puzonik48 "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 12:35
      Pani Małgosiu gratuluję pomysłu :):)Świetny film :)Nie dziwię się ,że nagradzany .Powodzenia życzę :)
      • calli Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wy 04.05.13, 13:02
        Przyłączam się do gratulacji :)

Najlepszy tekst w tym filmie pada z ust którejś z koleżanek - 'powiedz mamie i babci, że gustu nie mają za grosz' ;)

Szkoda tylko, że nie nakręciła kreacji, której przyszykowałby dla niej stary; sądząc po jego pomysłach wyartykułowanych tylko w filmie, to fiknąłbym z fotela z radości ;]
        • puzonik48 Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wy 04.05.13, 13:44
          Ale ojciec wyartykułował wyraźnie o co mu chodzi :)O schludnośc ,zmianę fryzury ,odpowiedni dobór kolorów .Jako mężczyzna ponoc nie musi się znac na modzie :)
    • ania_m66 Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I 04.05.13, 12:36
      serdecznie wspolczuje pani gosi krancowo chamskiej rodziny.
      • Gość: Debil Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.ghnet.pl 04.05.13, 12:49
        niestety każdy ma taką rodzinę. oczywiście nie jest to taka nienawiść z ich strony - bardziej brak zrozumienia. dzieje się to jednak i u mnie i u mojej dziewczyny i podejrzewam w wielu miejscach. czasem dotyczy ubioru, czasem jedzenia, urządzenia pokoju czy dalej pracy... po prostu ten film - chociaż autorski - ma w sobie coś uniwersalnego, a autorka jest naprawdę fajna jakkolwiek by się nie ubierała....
        • calli Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I 04.05.13, 13:05
          Dokładnie tak, zawsze wszyscy dokoła są mądrzejsi od osoby zainteresowanej, jakichkolwiek głupot by nie wymyślali :)
        • Gość: hildebrant Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.play-internet.pl 04.05.13, 13:36
          Nie każdy. Każdy mierzy własną miarą.
          • Gość: Debil Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.ghnet.pl 04.05.13, 14:50
            Mam rozumieć, że w tym filmie nie ma nic uniwersalnego? To, co napisałeś jest tak dobre, jak stwierdzenie, że o gustach się nie dyskutuje.
        • Gość: m Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 16:13
          > niestety każdy ma taką rodzinę.

Nie każdy. To blokowe, osiedlowe prostactwo, łącznie z tymi najmłodszymi. Słownictwo, brak kultury- to wszystko widać.
          A że mamusie pouczają jak się ubrać jest dość typowe, ja to przechodziłam w podstawówce- i nie dziwię się, była wtedy moda na grunge i wojskowe plecaki.. Większość kobiet z tego wyrasta, tej się chyba nie udało. Nie dziwię się rodzicom i babci, że niepokoi ich, że "panna na wydaniu" ubiera się jak nastolatka z kompleksami i zaburzeniami orientacji płciowej. Próbowali pomóc jak mogli, ale mieli wizję "ładnej dziewczyny" ze swojej młodości, tylko koleżance się udało.
          • Gość: Debil Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.ghnet.pl 04.05.13, 21:59
            Myślę, że punkt wyjścia filmu jest jednak uniwersalny, ale też bardziej chodzi o to "dryrygowanie" życiem - czy to jest sposób ubierania, czy wybór partnera, pracy (pożal się Boże "Artystka"), a w przyszłości jak ma wyglądać Twój dom itd.
          • Gość: nink Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.13, 10:35
            Och, "blokowe". Czy naprawdę nie da się napisać jednego prostego tekstu bez plucia na kogoś? Bo blok, bo nie blok, bo mniej zarabia, bo więcej zarabia, bo mieszka w dużym/średnim/małym mieście, bo nie takie studia skończył, jakie nam się podobają, bo nie skończył wcale albo skończył trzy kierunki - wszystko źle. Nazwijmy go prostakiem.

Jeśli Twoi znajomi mieszkający w blokach zachowują się tak okropnie jak rodzina Małgosi i jeśli tak wyglądają ich mieszkania, to po prostu zmień znajomych.

Poza tym, czy jesteś pewien/pewna, że wszystkie sfilmowane wnętrza to mieszkania w blokach? A może w domkach? Rozmowa z ojcem odbywa się w dzielnicy domów z ogródkami, jakby nie było.

Tzw. "Wolska", w wąsami do pasa, jest wszędzie - w bloku, w kamienicy, wśród willi i na przedmieściu. Dobry filmik, przeraziło mnie rodzinne doświadczenie Małgosi i bardzo spodobała mi się jej odwaga. Patrzmy, wstydźmy się za naszych rodaków, uczmy się różnić na lepsze...
            • Gość: m Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.13, 12:04
              Oj nie unoś się tak, też jestem z miasta. Wiejskie kobiety są trochę inne, te wyglądają na typowy miejski plebs i tyle. Cekinowy gust i "ku..." w ustach starszej kobiety. Jeszcze pieska yorka brakuje.
      • Gość: jo Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.28.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 04.05.13, 12:52
        Film dobry
        rodzina też niezła. Skoro w tekście mowa o tym, że mama i babcia potrafią kibicować kolejnym pokazom filmu i śmieją się z siebie, to znaczy, że nie jest z nimi źle i są relacje oparte na uczuciach. Gorzej jak kompleksy i zaściankowość biorą nad wszystkim górę.
        Dla mnie ten film jest o polskich kompleksach i nietolerancji - narzucić swoje zdanie, choćby było g... warte i zdyskredytować każdego, kto myśli inaczej. Widać to wszędzie, tylko w różnym natężeniu i skali.
        Gratulacje dla reżyserki - dobry początek
        • Gość: Debil Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.ghnet.pl 04.05.13, 14:52
          To właśnie podoba mi się w tym filmie. Nie wskazuje na jakąś patologię, ale bardziej na mentalności ludzi. Nawet nie chodzi tu jedynie o tą mamę z babcią, ale także spojrzenie ogółu i akceptację jednostki, która chce żyć obok narzuconych kierunków - przy czym nie mówimy tu nawet o jakiejś większej awangardzie;)
      • filakia Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I 05.05.13, 12:23
        Nie wytrzymałabym z takimi ludźmi pod jednym dachem. Nie ma szans.
      • Gość: borgar Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.183.251.56.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.05.13, 09:41
        Podłączam się.
        Temat bardzo uniwersalny - presja rodziny. Fajnie przemyślany i ujęty.
        Następny proponuję - dlaczego niektórzy w stosunku do rodziny pozwalają sobie na chamstwo, na które nigdy nie pozwoliliby sobie w stosunku do obcych ludzi.
        Szczerze mówiąc ojciec autorki wyjeżdżający tekstem "maseczka na ryj" mnie rozbawił, ale też i uświadomił, że mój nigdy w życiu nie odezwałby się do mnie w ten sposób...
    • nightferal "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 12:37
      super
    • pierrecruise "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 12:47
      A co na to księżna Kasia Tusk?
    • galahad1410 "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 12:48
      Sama proza życia. I te dylematy moralne, co włożyć. No i co powiedzą inni, to przecież najważniejsze. Normalnie jestem w szoku po obejrzeniu...
    • hektorspyke "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 12:52
      Muzyka Grzecha Piotrowskiego mnie rozczuliła, do łez.
    • kloceklego "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 13:04
      pani Ewo Podgajna - autorko tegoż tekstu - proszę o wytłumaczeni po jakiemu jest to zdanie:

"który przez to same okienko sprzedaje klientom warzywa i karmi gołębie."
      co to jest "to same"? a może jeszcze "te same"?
    • Gość: agn Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.icpnet.pl 04.05.13, 13:15
      Genialne. Gosia, rozumiem, naprawdę dobrze Cię rozumiem :)
      Maseczkę na ryj Loool
      • alicja.z.krakowa Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I 04.05.13, 13:19
        Super film, gratuluję! Szkoda, że nie było propozycji ojca.
        • Gość: x Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 13:46
          Nie bylo propozycji ojca, bo to film niskobudzetowy, a kreacje z sexshopu sa drogie :-)
    • ellena "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 13:23
      Świetny pomysł i realizacja! :-)
    • lukier-art "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 13:59
      Takie trochę problemy kobiet z patologii...
    • znana.jako.ggigus świetny film! 04.05.13, 14:01
      Gratulacje. Doskonale pokazuje, jak chcą nas widzieć inni.

Dziwi mnie tylko ten agresywny, ale zabarwiony śmiechem, ton matki.
    • nie.mam.20 a mnie uderzyl biust!! 04.05.13, 14:24
      czemu ojciec ciagle powtarzal - umyj, wyczysc paznokcie, uczesz sie, fryzura....?
      • Gość: aaaaa super film wyjątkowy GOSIU! IP: 185.5.217.* 06.05.13, 20:24

taki prawdziwy film , a ten drugi o gołębiach też mi się podoba powodzenia i gratulacje dla autorki filmów
    • losos_norweski "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 14:27
      Ubrania w stylu matki i babci to najlepszy środek antykoncepcyjny.
      • Gość: m Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wy IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 16:23
        Może nie z tej epoki, ale kobiece, czyste i schludne. Najbardziej antykoncepcyjnie działa szmatławy ubiór babki z lewackiego squatu i tygodniami nie myta fryzura pod wełnianą czapką.
    • naels Re: Dziewczyny! Częściej noście spódniczki! :) 04.05.13, 15:26
      Nie ma sprawy - jak tylko zaczniesz nosic na glowie plastikowa miske z pióropuszem z woreczków po mleku, to ja zaczne chodzic w spódniczkach.

Jak sprawiedliwosc, to sprawiedliwosc - ja tez chce miec w zyciu troche rozrywki.
      • Gość: Troch E. Re: Dziewczyny! Częściej noście spódniczki! :) IP: *.ghnet.pl 04.05.13, 16:09
        Przesadzasz. Fakt, że taki apel kojarzy się dziś negatywnie, ale z drugiej strony tu nie chodzi o to, aby ośmieszyć kogokolwiek - a Ty sugerując przebranie to masz na celu. Kobiety nie chcą być uprzedmiotawiane i przeciw temu walczą. Można jednak powiedzieć, że w stosunku do "dawnych" czasów świat poszedł do przodu i zaciera się granica pomiędzy tym, co męskie, a damskie, a także stosowne w podejściu do płci. Mniej jest zawodów jednoznacznie płciowych, a moda to już inna historia...Mimo tego - nie rozumiem też powodu - utarło się, że kobiety gustują w sukienkach, spódnicach itd. a także łatwiej im nosić spodnie, niż odwrotnie. Nie wiem, ale może to kwestią mężczyzn, że w większości mało ich moda obchodzi, a kobiet nieco bardziej - chociaż patrząc na postępujące równouprawnienie niedługo już wszystkich będzie tak samo mniej....
    • Gość: Lila Re: Dziewczyny! Częściej noście spódniczki! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 16:37
      Drogi mężczyzno - tylko że my nie jesteśmy po to żeby Tobie dostarczać wrażeń estetycznych....
      • Gość: x Re: Dziewczyny! Częściej noście spódniczki! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 13:31
        A po co jesteście?
    • beznickova Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka AS. I 04.05.13, 16:41
      Świetne, bardzo prawdziwe.

Gratulacje dla Autorki!
      • beznickova "A widziałaś, żeby Niemiec coś kupił gołębiowi"? 04.05.13, 16:50
        :D

Drugi film też rewelacyjny.
        Mam - bluźniercze być może - skojarzenia z Kieślowskim.
        • Gość: joko Re: "A widziałaś, żeby Niemiec coś kupił gołębiow IP: *.kielce.vectranet.pl 06.05.13, 00:07
          Drugi film jest REWELACYJNY!!!! Kadry, temat, dialogi, pomysł... Świetne wyczucie życia!
    • milenahignett Re: Dziewczyny! Częściej noście spódniczki! :) 04.05.13, 17:31
      My bedziemy nosily co sie NAM podoba i guzik Ci do tego. Czy my Ci mowimy co Ty masz pokazywac zeby bylo ladnie I mesko? To nie XIX wiek, kolego
    • milenahignett "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 04.05.13, 17:38
      Powalilo mnie. Matka krytykuje a sama wyglada jakby ja kto przez chaszcze tylem przeciagnal. Ojciec to jakas perwersja, pomijajac juz ten 'ryj', ktory sam w sobie jest ohydnym slowem wobec wlasnej corki, to jeszcze by ja depilowal. Babki nie komentuje z roznych wzgledow. Moim zdaniem wygladala bardzo przyjemnie przed zmianami.
      • Gość: Ae Re: "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wy IP: *.pl.177.41.31.in-addr.arpa 05.05.13, 21:38
        Zgadzam się w całej rozciągłości. Byłam zszokowana jak rodzina może sie do niej tak odnośić. Z taka falą krytyki na co dzień musi być jej ciężko. A i poczucie własnej wartości pewnie nie istnieje. Nie wiem z czego się te stare baby cieszą, z własnej sławy? Bo mi było po prostu wstyd a siebie na miejscu matki, ojca i babki.. :/
    • Gość: gosciu Zdarzało się, że studentki prosiły mnie IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.13, 20:49
      ale o coś wręcz przeciwnego.
    • lubicielka "Ubierz mnie" - i mnie!!! 04.05.13, 21:50
      ZAJEBISTY film. Naprawdę. Odżyły wspomnienia sprzed 20 lat. Miałam to samo. Pełna pacyfikacja mojej szafy przez pół rodziny. Każdy lepiej wiedział w czym lepiej wyglądam. Mamę masz odjazdową! Jej śmiech zaraził największego smutasa na ziemi- mojego męża.
      • Gość: Enya Re: "Ubierz mnie" - i mnie!!! IP: *.uznam.net.pl 05.05.13, 11:21
        Pełna zgoda, oglądaliśmy wczoraj ze znajomymi i każdy z nas odnalazł w nim jakieś swoje doświadczenia, a do napadu histerycznego śmiechu doprowadził nas właśnie śmiech mamy. Cały film nadspodziewanie znakomity!:) Serdeczne gratulacje dla autorki i życzenia powodzenia!:)
    • czemajapkami Do niedouczonych pseudo-redaktorzyn 05.05.13, 18:29
      "(...) przez to same okienko"?????????????????????????????
      Mówi się to samO, wieśniaki! Pokazujecie nowy wymiar dna dyscypliny, która kiedyś nazywała się dziennikarstwem.
    • podobny_do_nikogo Kaszana 05.05.13, 19:54
      Po pierwsze - to nie film. Po drugie - to coś nie ma prawie niczego. O ile "Takiego pięknego syna urodziłam" miało ręce i nogi - mimo braków formalnych, to to tu - możemy obejrzeć i akceptować tylko z powodu myśli przewodniej, bo pomysł na film był, owszem. Reszta to kiepsko zmontowane scenki. Taka sytuacja.
    • krysia2005 "Ubierz mnie" - zaproponowała studentka. I wygr... 06.05.13, 21:03
      fajnie zrealizowany, świetny pomysł i dystans do siebie, super, gratulacje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka